Hír archívum: 2016. február

Más hónap

John McAfee feltöri a terrorista telefonjának kódját az FBI számára - Törvényi szabályozást sürgetnek az adatok hatósági hozzáféréséhez

2016.02.22.

John McAfee, a róla elnevezett számítógépes vírusirtó program megalkotója felajánlotta: feltöri annak az Apple okostelefonnak a kódját, amely az elmúlt év végén a kaliforniai San Bernardinóban megölt terroristáé volt.

Zálogjogi szabályozás megfelelő átalakítása szükséges - A csok sikere is ezen múlhat

2016.02.22.

A polgári törvénykönyv (Ptk.) jelzálogjogi rendelkezéseinek átalakítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszabb távon a lakáshitelkamatok csökkenjenek és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) sikeres legyen - hangsúlyozták az igazságügyi és a gazdasági tárca, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakemberei az Igazságügyi Minisztériumban (IM) tartott háttérbeszélgetésen.

Háromszorosára nőtt a korrupciós ügyek száma - Spanyolországban egyre több bűncselekményre derül fény

2016.02.22.

Spanyolországban az elmúlt öt évben megháromszorozódott a korrupciós ügyek száma: míg 2010-ben a hatóságok 366 eljárást indítottak, addig tavaly ez a szám 1108-ra nőtt - ismertette a belügyminisztérium adatait a spanyol sajtó.

A Ptk. rejtett titkai

2016.02.21.

Számtalan „rejtett titka” van a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyvnek, mely a hosszú életű 1959. évi IV. törvényt váltotta fel. Cikkünkben a nyolc könyvből és 1596 paragrafusból álló új magánjogi kódex legérdekesebb rendelkezéseit és összefüggéseit vettük górcső alá.

Sokan kivárták a jogszabály-módosítás hatályba lépését a csoknál - Nő az érdeklődés, a bankok felkészültek

2016.02.19.

Az év eleje óta folyamatosan nő az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, sokan kivárták azonban a februári jogszabály-módosítás hatályba lépését, hogy lássák, a változások hogyan érintik őket. Valamennyi bank nagy súlyt fektet az ügyfelek tájékoztatására, és saját hiteleihez kedvezményeket is kínál.

Kormánypárti módosító indítvány a postatörvényhez - Egyértelműsíteni kell a jogalkotói szándékot

2016.02.19.

Bánki Erik (Fidesz) módosító indítványt terjesztett be a postatörvényt módosító javaslathoz. A kormánypárti politikus szerint jogtechnikai pontosításról van szó, amely az eredeti javaslat céljának megfelelően egyértelműsíti a jogalkotói szándékot.

Brüsszel szerint jogellenes az osztrák beléptetési kvóta - Naponta nyolcvanan adhatnak be menedékkérelmet

2016.02.19.

Megkérdőjelezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben annak az előző napi osztrák döntésnek a jogszerűségét, melynek értelmében Bécs korlátozná, hogy naponta hány migráns léphet be Ausztriába.

Mire kell bér kifizetésénél figyelni? - Részletszabályok az Mt-ből

2016.02.19.

A munkabér védelmére vonatkozó szabályok alapját az ILO C95. számú egyezménye képezi, melyet a 2000. évi LIV.tv. hirdetett ki, és amelyeket az Mt. is tartalmaz. Nézzük a részletszabályokat!

Hiánypótló jogvédelmi kötetsorozat segíti a hallgatókat - Alapozó és speciális ismeretek

2016.02.19.

Komplex jogvédelmi oktatási segédletet készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) egyetemi és saját akkreditált képzéseihez. A jegyzetek az alapozó jogismeretek mellett külön speciális – beteg-, ellátott-, gyermekjogvédelmi – ismeretanyaggal segítik a kurzusok elsajátítását és a hallgatók felkészülését.

Törvényhozók szorgalmazzák a megoldást az Apple-ügyben - Ügyfélbiztonság vs. bűnüldözési érdek

2016.02.19.

Törvényekkel is szabályozni kell, hogy az informatikai cégeknek milyen esetekben kell termékeikhez hozzáférést biztosítaniuk az illetékes hatóságoknak. A szenátus hírszerzési bizottságának két politikusa, egy republikánus és egy demokrata párti szenátor már dolgozik is a törvényjavaslaton - közölte meg nem nevezett kongresszusi forrásaira hivatkozva a The Wall Street Journal amerikai lap.

Az MNB 4 millió forintra bírságolta a Groupama Biztosítót - Rosszul tájékoztatta az ügyfeleket a biztosító

2016.02.18.

A Magyar Nemzeti Bank négymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Groupama Biztosítóra, mert a biztosító rosszul tájékoztatta ügyfeleit a kötelező biztosítás megszűnéséről - közölte a jegybank.

Lezárult a Főkefe számvevőszéki ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék csak kisebb hiányosságokat talált

2016.02.18.

Befejezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzését, a társaság pénzügyi és vagyongazdálkodása, kontrollrendszere, számviteli nyilvántartásai megfeleltek az előírásoknak, hiányosságokat csak a beszámolók közzététele és letétbe helyezése kapcsán tártak fel a számvevők.

16 millió forint bírság az E.Ont és az EDF Démász-nak - Fogyasztóvédelmi jogsértés miatt járt el az energetikai hivatal

2016.02.18.

Fogyasztóvédelmi jogsértés miatt az E.On Energiaszolgáltató Kft-re 7,5 millió forint, az EDF Démász Zrt-re 8,5 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) - közölte a hivatal.

Hatósági eljárás a Class FM-mel és a Civil Rádióval szemben - Korhatár-besorolási problémák miatt kezdi meg eljárását a médiatanács

2016.02.18.

A Class FM-mel és a Civil Rádióval szemben hatósági eljárást indít a médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Hatósági eljárás a Class FM-mel és a Civil Rádióval szemben - Korhatár-besorolási problémák miatt kezdi meg eljárását a médiatanács

2016.02.18.

A Class FM-mel és a Civil Rádióval szemben hatósági eljárást indít a médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A titkosszolgálat pénzén vettek luxusautót - Gabriel Oprea volt kormányfő-helyettes ellen kezdeményeztek eljárást

2016.02.18.

Újabb korrupciós ügyben kezdeményezett büntető eljárást Gabriel Oprea volt kormányfő-helyettes és belügyminiszter ellen a vádhatóság, amely szerint tavaly a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből vásároltak a politikus számára egy Audi A8-as személygépkocsit.

A Bizottság jóváhagyja a magyar és az olasz intézkedéseket - A bankok értékvesztett eszközeinek kezelésére irányul

2016.02.18.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a nemteljesítő hitelek banki mérlegekből való kivezetését célzó magyar és olasz tervek nem tartalmaznak állami támogatást.

Kisebbségellenes nyelvtörvénytervezetet fogadtak el - A román szenátusnak is döntenie kell

2016.02.17.

Hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánította a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát betiltó törvényjavaslatot a román képviselőház, miután a házszabályban megszabott határidőn belül a tervezetet nem tűzték napirendre - jelentette az Agerpres hírügynökség, hozzátéve, hogy a kérdésben a szenátusé lesz a döntő szó.

Új Versenytanács-tagot nevezett ki a köztársasági elnök - Március 1-jétől tölti be tisztségét Dudra Attila

2016.02.17.

Áder János köztársasági elnök március 1-jei hatállyal kinevezte Dudra Attilát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsának tagjává; a Versenytanács-tagok kinevezése hat évre szól - közölte a GVH.

No comment? - A tartalomszolgáltató olvasói offenzív kommentekért való felelősségéről

2016.02.17.

Magyarország megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága Kamarai döntésében a MTE & Index.hu Zrt. vs. Hungary ügyben, mely az internet önszabályozó tartalomszolgáltatói, egy internetes hírportálon szereplő vulgáris és offenzív kommentekért való felelősség kérdését feszegette. A döntés még nem végleges, a Nagykamara változtathat rajta.

Őrizetbe vették a sepsiszentgyörgyi bíróság elnökét - Korrupcióval vádolják Elena Poianát

2016.02.17.

Korrupció gyanújával őrizetbe vették szerdán a sepsiszentgyörgyi bíróság elnökét, Elena Poiana bírót - közölte honlapján a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Május 26-ig meghosszabbították a rendkívüli állapotot Franciaországban - 212-en támogatták a törvénytervezetet

2016.02.17.

Meghosszabbította a francia parlament további három hónappal a február 26-ig érvényben lévő rendkívüli állapotot, amelyet a kormány a "valaha tapasztalt legmagasabb terrorfenyegetettséggel" indokolt.

Integritás kérdőívek feldolgozása az állami társaságoknál - Az Állami Számvevőszék megkezdte munkáját

2016.02.17.

Több mint 250 állami tulajdonú gazdasági társaság töltötte ki, és küldte vissza az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a korrupciós kockázatok felmérését szolgáló integritás kérdőívet, a beérkezett válaszok feldolgozása és az eredmények összesítése megkezdődött - közölte számvevőszék.

Elsőfokú ítélet született a Klubrádió kontra NMHH perben - Jó hírnév sérelme miatt ítélt nem vagyoni kárt a bíróság

2016.02.17.

A megítélni kért csaknem 1,4 milliárd helyett 1,75 millió forint kártérítést látott indokoltnak kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a Klubrádió Zrt. indított a médiahatóság ellen, amiért éveken keresztül nem használhatták a pályázaton elnyert fővárosi frekvenciájukat.

Bemutatták az első külhoni magyar elektronikus törvénytárat - Mintegy 50 szlovákiai jogszabályt fordítottak le magyar nyelvre

2016.02.17.

Bemutatták az első külhoni magyar elektronikus törvénytárat azon a Gazdasági és nyelvi gyarapodás nevet viselő szakmai konferencián, amelyet a felvidéki Révkomáromban rendezett a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Pro Civis polgári társulás. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a bemutatón egyedülálló kezdeményezésről beszélt.

Megkezdődött a Fürst-per, hárommilliárdos hűtlen kezelés a vád - Személyi átfedések, indokolatlan kiadások a vádiratban

2016.02.17.

Összességében több mint hárommilliárd forintos hűtlen kezelés vádjával megkezdődött a Fürst György korábbi, vagyongazdálkodásért felelős VI. kerületi szocialista alpolgármester, a Centrum Parkoló Kft. egykori ügyvezető-tulajdonosa és 23 társa elleni büntetőper a Fővárosi Törvényszéken.

Változtak egyes jövedéki eljárásokat érintő szabályok - A NAV felhívása az ügyintézési határidők változásáról

2016.02.16.

A bürokráciacsökkentésről szóló törvény alapján 2016. január 1-jétől változott a jövedéki engedélyezési eljárások ügyintézési határideje - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Félregépelt parkolási zónák, eltévesztett rendszámok - Mire figyeljenek oda a fogyasztók fővárosi parkolásnál!

2016.02.16.

A parkoló társaságokkal kapcsolatosan még mindig sok panasz érkezik a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesülethez. A panaszok tárgya meglehetősen széles. Még a legnagyobb odafigyelés és elővigyázatosság mellett is előfordulnak pótdíjazások, nem is beszélve a rosszindulatú pletykákról, amelyek szerint a parkoló társaság alkalmazottai érdekeltek lennének a pótdíjazásokban, illetve a pótdíjösszegek mértékének emelésében. Az Egyesület e feltételezéseknek semmi alapját nem látja, azonban kétségtelen tény, hogy a fogyasztók a pótdíjazásokat sok esetben rendkívül igazságtalannak érzik.

Beidézték a szenátus elé a román miniszterelnököt - Egy médiatröszt tervezett kilakoltatási ügy miatt kell megjelennie

2016.02.16.

A román szenátus előtt kell magyarázatot adnia Dacian Ciolosnak az Intact médiatröszt kilátásba helyezett kilakoltatásáról: a miniszterelnök beidézéséről a szenátus nagy szavazattöbbséggel döntött.

Az európai migrációs stratégia végrehajtása - Előrelépés a kiemelt fontosságú intézkedések terén

2016.02.16.

A második világháború óta legsúlyosabb, világszerte több mint 60 millió menekültet és belső menekültet érintő válság miatt radikálisan meg kell erősíteni az uniós migrációs rendszert, és összehangolt európai válaszintézkedésekre van szükség. A sok esetben túlterhelt nemzeti és helyi hatóságok szempontjából nagyon is kívánatos a menekültáramlások mérséklődése, mindazonáltal tisztán kell látnunk, hogy a menekültügyi válság mindaddig nem fog megszűnni, amíg végleges megoldások nem születnek a kiváltó okok – az Európa közvetlen szomszédságában fennálló instabilitás, háborús helyzet és terror, különösen a Szíriában dúló háború és folyamatos atrocitások – kezelésére.

„Nyitott Bíróság”: kreatív utak a bíróság kapuin kívül is 2015-ben - A programok száma 300 eseménnyel nőtt a tavalyi évben

2016.02.16.

Tavaly a bíróságok a „Nyitott Bíróság” program keretében egyre kreatívabb módszerekkel igyekeztek közelebb hozni a magyar bírósági rendszert a fiatalokhoz és az igazságszolgáltatás iránt érdeklődő állampolgárokhoz. A programban a tavalyi évben több mint 39.000 fő vett részt, amely 2014-hez képest közel 2.000 fővel több és a programok száma közel 300 eseménnyel nőtt a tavalyi évben 2014-hez képest: 1.198-ről 1.572-re.

Hamis számlázás a választási kampány során - Ismét kihallgatták Nicolas Sarkozy, volt államfőt

2016.02.16.

Ismét kihallgatják Nicolas Sarkozyt a 2012-es elnökválasztási kampányának állítólagos hamis számlázása miatt indított vizsgálatában.

Nem egyértelműek az új építési szabályok - A január 1-től hatályos módosítások számos nyitott kérdést hagytak maguk után

2016.02.16.

Óriási a bizonytalanság az építész szakmában az Étv. (1997. évi LXXVIII. törvény - az épített környezet alakításáról és védelméről) 2015 decemberében elfogadott és 2016. január 1-től hatályos módosítása és a kapcsolódó kormányrendelet értelmezése tekintetében. A 300 négyzetméter alatti új lakóházak engedélyeztetésének megszüntetése körében ugyanis nyitott kérdés maradt többek között a települések helyi építési szabályzatának betartása.

Eltörölték a Fehéroroszországgal szembeni szankciók többségét - Az uniós tagállamok külügyminisztereinek döntése

2016.02.16.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően eltörölték a Fehéroroszországgal szemben érvényben lévő szankciók többségét az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácsülésén - jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Több mint 116 millió forint munkavédelmi bírságot róttak ki tavaly - Súlyos szabálytalanságok több mint 56 ezer dolgozónál

2016.02.16.

A munkáltatók 81,7 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök 2015-ben, a felügyelők összesen 116,29 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot, 476 esettel kapcsolatban - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében, amelyet a tárca honlapján tettek közzé.

Az ukrán főügyész helyettes lemondott - A főügyész hatásköröket vont el tőle, ezért jelentette be lemondását

2016.02.15.

Korrupció uralkodik az ukrán főügyészségen, ahol továbbra is fontos pozíciókat töltenek be az oroszbarát Viktor Janukovics exelnök környezetéhez tartozó, rossz emlékű Viktor Psonka volt főügyész emberei - szögezte le Vitalij Kaszko helyettes főügyész, Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette lemondási szándékát tisztéről.

Kötelező létesítő okirat-módosítások az új Ptk alapján - A nyitva álló átmeneti időszak március 15-én lejár!

2016.02.15.

Az új Polgári Törvénykönyv lassan két éve hatályos. A cégek, civil szervezetek létesítő okiratának módosítására nyitva álló átmeneti időszak március 15-én lejár.

A posta-törvény módosítása - A gazdasági bizottság támogatta a tárgysorozatba-vételt

2016.02.15.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén támogatta a postai szolgáltatásról szóló törvény módosítására tett javaslat tárgysorozatba vételét.

Bosznia-Hercegovina átadta európai uniós csatlakozási kérelmét - Ha elfogadja az EU, három fő kérdés megoldása után folytatódhat az integráció

2016.02.15.

Bosznia-Hercegovina hivatalosan is benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét - jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a tagországok külügyminisztereinek tanácsülése előtt.

Börtönbe vonult a korrupcióért elítélt volt izraeli miniszterelnök

2016.02.15.

Ehud Olmert volt miniszterelnök hétfőn megkezdte korrupcióért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért rá szabott tizenkilenc hónapos börtönbüntetésének letöltését Izraelben - jelentették a helyi tévécsatornák.

153 éve született Reiner Ignácz jogi szakíró - A magyar orsz. letartóztatási intézetek állapota című írásából részlet

2016.02.15.

Reiner Ignácz 1863. február 14-én született Gyulafehérváron. Fiatalon az igazságügyminisztérium börtönügyi osztályán tevékenykedett. A magyar jogászegylet börtönügyi bizottságának megválasztott tagja. A budapesti rabsegélyző egylet igazgató választmányának és az országos nemzeti szövetség igazgatóságának tagja. Börtönügyi munkásságára a Jogi Szemlében 1892-ben megjelent, A magyar orsz. letartóztatási intézetek állapota című írásával emlékezünk.

Felszámolás alatt lévő cégek által kiadott eszközök után nem kell adózni - A NAV adótájékoztatója

2016.02.15.

A felszámolás alatt álló befektetési vállalkozásoknál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlákon (nyesz) és tartós befektetési számlákon (tbsz) lévő eszközök kiadásával, illetve a Befektető-védelmi Alap (Beva) által fizetett kártalanítással kapcsolatban nincs adófizetési kötelezettség - derül ki az adóhatóság tájékoztatójából.

A gépjárművek károsanyag-kibocsátási tesztjének frissítése - Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a bevezetést

2016.02.15.

Jóváhagyták a gépjárművek károsanyag-kibocsátását mérő új eljárás bevezetését az európai uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsülésén (Ecofin).

Székelyföld az etnikai jellege miatt nem lehet turisztikai célpont - A román bíróság elutasította a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését.

2016.02.15.

A marosvásárhelyi táblabíróság szerint Székelyföld az etnikai jellege miatt nem lehet turisztikai célpont - a testület ezt abban az ítéletben írta, melyben február 4-én jogerősen elutasította a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését.

Adómegállapodást írt alá Andorrával az Európai Unió - A vagyon átláthatóság érdekében írták alá a megállapodást

2016.02.15.

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) új adómegállapodást írt alá az unió Andorrával az uniós polgárok andorrai pénzintézetekben elhelyezett vagyonának átláthatósága érdekében - közölte a bizottság.

A patrónus - Arckép Samu Mihály jogász, egyetemi tanárról

2016.02.14.

36 éven át oktatott állam- és jogelméletet az ELTE jogi karán. Sok tehetséges jogász patrónusa.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000