Hír archívum: 2016. február

Más hónap

A helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatást támogató uniós pályázatok jelentek meg

2016.02.12.

Újabb négy, közvetlenül a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését támogató pályázati felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, együttesen 59,6 milliárd forint értékben

Terméktanácsok aggályosnak tartják az öntözés szabályainak átalakítását

2016.02.12.

A zöldség-gyümölcs ágazat fejlődését és a Földművelésügyi Minisztérium 2013. őszén megalkotott zöldség-gyümölcs ágazati stratégia megvalósítását is meghiúsíthatja az öntözés szabályozásának és támogatásának tervezett átalakítása a Fruitveb, Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Alma Terméktanács) szerint; ezért a szervezetek egyeztetést sürgetnek a témában.

2 százalékkal drágultak a CSOK-képes használt lakások - A kormány enyhítette a CSOK szabályait

2016.02.12.

A kormány enyhítette a Családi Otthonteremtési Kedvezményének szabályait, ennek eredményeként eltűntek a regionális limitek, és egységessé vált a gyermekek után járó támogatás. Az ingatlan.com friss adatai szerint a CSOK-feltételeknek megfelelő, 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű használt lakások ára február elején országszerte átlagosan 338 ezer forint volt, ami több mint 2 százalékos drágulást jelent a decemberi végi szinthez képest. A fővárosi lakások átlagára 3,3 százalékkal 427 ezer forintra nőtt, a megyeszékhelyek közül Győr a legdrágább, a legnagyobb mértékű 10 százalékot meghaladó drágulást Szolnok könyvelhette el. Az ingatlan.com előrejelzése szerint a módosított CSOK-szabályok további élénkülést generálhatnak a használt lakások piacán.

Leváltották Romániában az adóhatóság elnökét - Uniós és állami pénzek rendeltetésellenes felhasználásával gyanúsítják

2016.02.12.

Leváltották Romániában az adóhatóság elnökét, aki ellen korrupciós ügy miatt indult büntetőjogi eljárás - közölte a román média.

Szigorú fellépés a jogsértően működő árubemutató cégek ellen - Tilos az árubemutatóval egybekötött hitelnyújtás

2016.02.11.

A hatóságok együttműködnek az árubemutatókkal kapcsolatos eljárásaik során, és szigorúan fellépnek a jogsértő vállalkozásokkal szemben - hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közös közleményében.

Szerbia tiltakozó jegyzéket küld a hágai Nemzetközi Törvényszéknek - A belgrádi álláspontot védő jogásszal tiszteletlenül viselkedtek

2016.02.11.

Szerbia tiltakozó jegyzékben fejezi ki felháborodását, amiért szerinte a hágai Nemzetközi Törvényszék tiszteletlenül viselkedett egy törvényszéki meghallgatáson egy szerb jogásszal, aki Belgrád álláspontját védte.

Európai menekültügyi szabályok megsértése - Az Európai Bizottság folytatja a kötelezettségszegési eljárást hét ország ellen

2016.02.11.

Hét ország esetében léptette új szakaszba szerdán az Európai Bizottság a korábban indított kötelezettségszegési eljárásokat az európai menekültügyi szabályok megsértése miatt.

További két kórház ellenőrzését fejezte be az ÁSZ - Hiányosságok a belső kontrollrendszerben és pénzügyi szabálytalanságok

2016.02.11.

Újabb két kórház számvevőszéki ellenőrzése zárult le. Az Állami Számvevőszék a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet 2008-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését végezte el. A Péterfy Sándor Utcai Kórháznál az ÁSZ hiányosságokat tárt fel az integritásalapú működést biztosító belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében, de szabálytalanságok voltak a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén is. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ellenőrzése során a számvevők szabálytalanságokat azonosítottak a pénzügyi gazdálkodásban és megállapították, hogy a vagyongazdálkodás terén sem érvényesültek maradéktalanul az előírások.

Ingázó munkaidő - Az Európai Unió új munkajogi irányelve és a magyar szabályozás

2016.02.11.

Nem szabadidő a munkavállalók utazási ideje, amennyiben állandó vagy szokásos munkavégzési hellyel nem rendelkeznek - szögezi le az Európai Unió Bírósága. Az Európai Unió új munkajogi irányelve munkaidővé teszi az ingázást. A magyar munkajog harmonizációja még várat magára.

A pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv határidejét hosszabbítanák - Az Európai Bizottság a a műszaki infrastruktúra hiányával indokolja a döntést

2016.02.11.

Az Európai Bizottság javaslata szerint egy évvel meg kell hosszabbítani az átdolgozott pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv (MiFID II.) alkalmazásának határidejét - írta közleményében az uniós bizottság.

Levehetik a szabálytalan Uberező autós rendszámát - Az NFM, BM és az ORFK képviselői egyeztettek

2016.02.11.

Levehetik a szabálytalan Uber-taxisok rendszámát - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón.

Társadalom és jog Könyvbemutató a MTA Kupolatermében - A magyar lakosság joghoz való viszonyáról végzett kutatás

2016.02.11.

A GloboBook kiadó Társadalom és jog című könyvében Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas, Pulitzer-emlékdíjas szerző és Dr. Zsidai Ágnes jogtudós, az ELTE jogi karának habilitált docense egy 973 fős, 2013-ban készült, a magyar társadalom szerkezetét vertikálisan és horizontálisan reprezentáló kutatás alapján vizsgálta a magyar lakosságnak a joghoz való viszonyát. A könyvet az MTA Kupolatermében mutatták be.

Hivatali visszaélés gyanúja a volt legfőbb ügyész ellen - A korrupcióellenes ügyészség beidézte Tiberiu Nitu-t

2016.02.11.

Hivatali visszaélésben való bűnsegédlet gyanújával bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Tiberiu Nitu volt legfőbb ügyész ellen, akit beidéztek a vádhatósághoz, hogy közöljék vele, mivel gyanúsítják.

Megtévesztő tájékoztatás miatt bírságolt a GVH - Közel 14 millió forint összeggel büntették a két társaságot

2016.02.11.

Megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásával kapcsolatos ajánlatával az Online Resorts International Kft. és az Online Resorts Kft. a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint, a jogsértésért a két társaságra 3,35 millió, illetve 10 millió forint bírságot szabtak ki.

Tízmilliós kártérítést követel egy chicagói rendőr - Az általa lelőtt fiú szüleitől kéri az összeget

2016.02.10.

Egy chicagói rendőr tízmillió dolláros kártérítést követel annak a fiatalembernek a szüleitől, akit ő lőtt le. A kártérítés indoka a lövés következtében elszenvedett lelki trauma.

Bírósági fogalmazói álláshelyek - Március 16-ig lehet jelentkezni a 36 meghirdetett helyre

2016.02.10.

2016. I. félévében 15 megyében, összesen 36 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

Eddig 32 ezer kérelem érkezett a Kárrendezési Alaphoz - Február 15-ig nyújthatók be a kárrendezési kérelmek

2016.02.10.

A korábban beadott igényekkel együtt már több mint 32 ezer károsult kérelmét vette nyilvántartásba a Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alap - közölte az alap.

Rendkívüli állapot szabályozásának alkotmányba iktatása - A francia nemzetgyűlés elfogadta az első passzust

2016.02.10.

Elfogadta a francia nemzetgyűlés a terrorveszély kapcsán kezdeményezett alkotmánymódosítás első passzusát, amely a rendkívüli állapot szabályozásáról rendelkezik.

Kártérítés megölt csecsenek hozzátartozóinak - Az EJEB mintegy 380 ezer euró megfizetésére szólította fel Oroszországot

2016.02.10.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) arra kötelezte Oroszországot, hogy fizessen összesen mintegy 380 ezer euró kártérítést feltehetőleg orosz katonák által megölt csecsenföldi polgári lakosok hozzátartozóinak.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése - Terrorfenyegetettségről és az illegális bevándorlásról is tájékozódtak

2016.02.10.

Magyarország terrorfenyegetettségéről és a déli határokon ismét erősödő illegális bevándorlásról is tájékozódott keddi zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Farsangi és szalagavató szezon - Ezekre érdemes odafigyelni a fogyasztóknak

2016.02.10.

100.000,- Ft-os szerződést kötött egy gimnazista, és a vállalkozás nem kérte ehhez a szülő hozzájáruló nyilatkozatát. A fogyasztó azzal kereste meg a Budapesti Békéltető Testületet, hogy a gyermeke osztályából több iskolással is két nap késedelmi díjat fizettetett meg a vállalkozás, amelytől a szalagavató ruhákat kölcsönözték, annak ellenére, hogy az előzetes tájékoztatás hiányos volt. A kölcsönző az összesen 100.000,- Ft fölötti értékű szerződést az osztályba járó egyik gyermekkel, tehát egy fiatalkorúval kötötte meg, anélkül, hogy azt a kiskorú szülei vagy más felnőtt látta volna és a kérelem szerint nem hívta fel a tanuló figyelmét a fontos részletekre.

Bizalmatlansági indítvány kérése Ukrajnában - A miniszterelnök és kormánya kész lemondani, ha szükséges

2016.02.10.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arra kérte a kijevi parlament tagjait, hogy nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, ha nem elégedettek munkájával.

Külföldi forrásból fedezett civil szervezetek - A kneszet első körben megszavazta az átláthatósági törvényjavaslatot

2016.02.10.

Az izraeli parlament, a kneszet első olvasatban megszavazta a civil szervezetek külföldi finanszírozásának bejelentési kötelezettségéről szóló, "átláthatósági" törvénytervezetet - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Mikor jelenthet akár 20 millió forintos bírságot az e-hírlevél küldés? - Direkt marketing anyagokra vonatkozó szabályok

2016.02.09.

Direkt marketing anyagok küldése e-mailen keresztül? Van néhány fontos szabály, amivel nem árt tisztában lenni, ha el akarjuk kerülni a büntetést. A Sár és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalója.

Veszélyben az internet felhasználók - Biztonsági problémákkal 39 százaléka szembesült tavaly a magyaroknak

2016.02.09.

Az Európai Unióban minden negyedik internet felhasználóval történt valamilyen biztonsági incidens tavaly, Magyarországon az arány az EU-ban a második legmagasabb, 39 százalék volt - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által, a február 9-i Biztonságosabb Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából közzétett kimutatásából.

Az ellenzék lemészárlására szólított fel az igazságügyi miniszter - Az egyiptomi miniszter egy tv-interjúban nyilatkozott

2016.02.09.

Tömeges öldöklést szeretne látni a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet soraiban az egyiptomi igazságügyi miniszter, amit a merényletek áldozataivá vált rendőrök miatti bosszúvággyal indokolt egy tv-interjúban - áll a Human Rights Watch (HRW) közleményében, amelyben az emberi jogi szervezet arra szólítja fel Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt, hogy ítélje el a tárcavezető kijelentéseit.

Nem megfelelő a médiaértés-oktatás az iskolákban - Az ombudsman átfogó felmérés kezdeményezését kérte

2016.02.09.

Az alapvető jogok biztosa szerint nem megfelelő a médiaértés-oktatás az iskolákban, ezért arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezzen átfogó felmérést a témában, valamint vizsgálja felül a pedagógusképzés és a nemzeti alaptanterv jelenlegi rendszerét.

Jogsértő megfigyelés? - A titkos információgyűjtés bírói engedélyhez kötöttségéről

2016.02.09.

Az, hogy a TEK által folytatható titkos információgyűjtés engedélyezéséről az igazságügyi miniszter dönt, sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot kimondó cikkét – állapította meg döntésében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. A döntés ellentétes álláspontot fogalmaz meg a magyar Alkotmánybíróság korábbi határozatához képest is.

Tavaly kevesebb büntetőeljárást indított a NAV bűnügyi szakterülete - Magasabb volt a kármegtérítés

2016.02.09.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szakterülete tavaly kevesebb büntetőeljárást indított, és ezekben az esetekben az elkövetési érték is alacsonyabb volt, mint az előző évben, a kármegtérülés pedig javult. A költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmények elkövetési értékének aránya nőtt - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

Több mint százan felelősek a tavalyi tiencsini robbanásokért - Engedély nélkül alakítottak ki szabadtéri tárolóhelyeket

2016.02.09.

Eddig 123 felelőse van annak a tavaly augusztusi tiencsini raktárrobbanásnak és tűznek, amelyben legalább 165 ember, köztük sok tűzoltó is meghalt - áll a közzétett vizsgálati jelentésben.

83 éve hunyt el Dárdai Sándor országgyűlési képviselő - Részlet a 'Mely börtönrendszer honositassék meg hazánkban?' című írásából

2016.02.09.

A jogi szakíróként és számszéki elnökként is elismert Dárdai Sándor 1933. február 8-án hunyt el Budapesten. Legjelentősebb börtönügyi írása, Mely börtönrendszer honositassék meg hazánkban? címmel 1868-ban jelent meg az általa is alapított Jogtudományi Közlönyben. Részlet az írásból.

Velencei Bizottság Varsóban - A lengyel alkotmánybírósági törvényről tájékozódnak

2016.02.09.

Megkezdte kétnapos lengyelországi látogatását a Velencei Bizottság küldöttsége, amelynek a lengyel külügyminisztérium kérésére szakértői véleményt kell mondania a múlt év végén módosított, sok vitát kiváltó alkotmánybírósági törvényről.

Átállás az elektronikus kapcsolattartásra a polgári perekben - Az OBH tájékoztatókkal segít

2016.02.09.

Kötelező lesz a polgári peres eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára július 1-jétől, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a www.birosag.hu oldalon ügyfél-tájékoztatókkal segít az átállásban.

Megválasztották az év adótanácsadóját - Szakmai bizottság döntött a győztesről

2016.02.08.

Immár negyedik alkalommal hirdették meg a többfordulós szakmai versenyt, melyre több mint 2500-an neveztek, közülük került ki az idei győztes.

Leváltották a szerb védelmi minisztert szexista megjegyzéséért - 195 képviselő egyhangúlag támogatta a döntést

2016.02.08.

Leváltotta pénteken a szerb parlament Branislav Gasic védelmi minisztert, akinek szexista megjegyzései miatt kellett távoznia.

Kevés a panasz a személyi és autóhitelek forintosítása kapcsán - Jellemzően a rögzített árfolyamú hitelekkel összefüggésben érkeztek megkeresések

2016.02.08.

Kevés a panasz a személyi és autóhitelek forintosítása kapcsán. Az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához 304 ügyfélszolgálati, illetve 32 írásos, a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) pedig mintegy 40 fogyasztói kérelem érkezett eddig.

Katalónia saját külügyminisztériumot hozott létre - Alkotmánybírósághoz fordul a spanyol kormány

2016.02.08.

Az alkotmánybírósághoz fordul a spanyol kormány amiatt, hogy Katalónia létrehozott egy külügyi kormányzati posztot, azaz lényegében egy saját külügyminisztériumot a függetlenségi céljaik nemzetközi szintű képviseletére - közölte Rafael Catalá igazságügyi miniszter Madridban.

Tájékoztatót tett közzé a NAV az Uber-sofőröknek - Adóköteles tevékenység, különféle adófajták ismertetése

2016.02.08.

Az adóhatóság részletes tájékoztatót tett közzé honlapján az Uber-sofőrök számára, amelyben felhívja a figyelmüket arra, hogy tevékenységük adóköteles, ismerteti, hogyan teljesíthetik kötelezettségeiket, továbbá, hogy a különféle adófajták közül melyik, hogyan érinti őket.

Modern irat-és bűnjeltároló helyiséget adtak át - Az OBH támogatásával valósult meg a projekt a Nyíregyházi Törvényszéken

2016.02.08.

Az Országos Bírósági Hivatal támogatásával kialakított modern irat –és bűnjeltároló helyiségét dr. Nyakó Zsuzsanna a Nyíregyházi Törvényszék elnöke adta át ünnepélyes keretek között. A rendezvényen jelen volt Klenovics Róbert az Országos Bírósági Hivatal Műszaki Főosztályvezető helyettes, és Rédei Attiláné létesítményi főmérnök.

A lengyel elnök aláírta az elektronikus megfigyelésről szóló törvényt - 18 hónapig engedélyezett az operatív megfigyelés

2016.02.08.

Aláírta Andrzej Duda lengyel elnök azt az ellenzék által élesen bírált törvénymódosítást, amely egy alkotmánybírósági döntésnek eleget téve újraszabályozza az állami hatóságok által végzett elektronikus megfigyelést és adatrögzítést.

Halálos gyógyszerkísérlet - Három hiányosságot állapítottak meg a francia hatóságok

2016.02.08.

Három hiányosságot állapított meg az illetékes hatóság (Igas) annak a súlyos balesettel végződött francia gyógyszerkísérletnek az ügyében, amelynek egyik önkéntes résztvevője januárban meghalt - jelentette be csütörtökön Marisol Touraine egészségügyi miniszter.

A kkv-k hitelezésének támogatása - Együttműködési megállapodást írt alá az Európai Beruházási Alap és a K&H Bank

2016.02.08.

Együttműködési megállapodást írt alá az Európai Beruházási Alap és a K&H Bank Budapesten a hazai kis és középvállalkozások (kkv-k) hitelfelvételének ösztönzése érdekében.

Újabb szigorítás vár a társasházakra - Sokat spórolhatnak a lakóközösségek a felkészüléssel

2016.02.05.

2018. január 1-jétől újabb épületenergetikai szigorítás vár a felújítási munkálatokba kezdő társasházakra. A különböző épületelemek hőátbocsátási tényezőjére vonatkozó új, szigorúbb követelmények jelenleg még csak az uniós, illetve a központi költségvetési forrásokból finanszírozott felújításokra vonatkoznak, ám két év múlva már minden társasházi felújítás esetében az új előírásoknak kell megfelelni. A szigorodó kritériumok teljesítése ugyanakkor nem csupán kötelezettséget jelent a lakóközösségeknek, hanem lehetőséget is biztosít számukra a rezsiköltségek jelentős és hosszú távú csökkentésére – emelik ki a Házfórum.hu társasházszakmai fórum és a Társasházi Háztartás szaklap szakértői.

Német jogi szakszókincs a közjegyzői tevékenységről - Új bejegyzés a Jogi Fórum jogi szaknyelvi mellékletében

2016.02.05.

Dr. Cserba Andrea jogász-német jogi szakfordító, az ELTE német jogi szaknyelvi oktatója jelen bejegyzésében a közjegyzőkkel kapcsolatos alapvető német szakszókincsét mutatja be. A cikk lektora dr. Mirk Mária, az ELTE egykori német szaknyelvi professzora, a MOKK német jogi szaknyelvi oktatója.

Német jogi szakszókincs a közjegyzői tevékenységről - Új bejegyzés a Jogi Fórum jogi szaknyelvi mellékletében

2016.02.05.

Dr. Cserba Andrea jogász-német jogi szakfordító, az ELTE német jogi szaknyelvi oktatója jelen bejegyzésében a közjegyzőkkel kapcsolatos alapvető német szakszókincsét mutatja be. A cikk lektora dr. Mirk Mária, az ELTE egykori német szaknyelvi professzora, a MOKK német jogi szaknyelvi oktatója.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000