Hír archívum: 2016. február

Más hónap

Beismerte az egykori holland miniszter megölését a vádlott - Az eutanáziatörvényt kezdeményező minisztert ölte meg

2016.02.05.

Beismerte a gyilkosságot az eutanáziatörvényt kezdeményező néhai holland egészségügyi miniszter halálra késelésével vádolt férfi, aki a bíróság előtt kijelentette: "Isten parancsára" cselekedett.

Zéró tolerancia a nők elleni erőszakkal szemben - Az uniós képviselők felhívása egy EU-s irányelv elfogadására

2016.02.05.

Zéró toleranciát kértek a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények megítélése és elbírálása esetében az uniós képviselők - közölte az Európai Parlament a testület strasbourgi plenáris ülésének vitájáról egy közleményben.

Importálás hiányában jövedékiadó-kötelezettség sem keletkezhet - Főtanácsnoki vélemény a Schenker-ügyben

2016.02.05.

Az unió piacára behozni nem kívánt, harmadik országból származó áruk megjelölése során elkövetett lényegtelen hibák miatt nem állapítható meg jövedékiadó-kötelezettség - ismertette az uniós főtanácsnok a Schenker-ügyben megfogalmazott indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Az elektronikus ügyintézés forradalma

2016.02.05.

E-információ, e-dokumentumok, személyre szabott online űrlapok, online kommunikáció - Elektronikus perek és online ügyintézés válthatja fel rövidesen a bíróságok és hivatalok eljárásrendjét - az elektronikus ügyintézésről szóló törvény legalábbis az ehhez vezető út egyik előszobája.

Gazdálkodási szabálytalanságok két kórházban - A vagyongazdálkodásban és a belső kontrollrendszerben voltak hiányosságok

2016.02.05.

A pénzügyi és vagyongazdálkodás területét érintően, valamint a belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében tárt fel hiányosságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két kórház ellenőrzése során - közölte a szervezet. Az ÁSZ mind a fenntartónak, mind a kórházaknak tett intézkedési javaslatokat.

Péterfalvi büntetőeljárást indít, ha megírják a HIV-fertőzött nevét - A cikk megjelenése óta naponta több információt tesznek közzé

2016.02.05.

Hatósági eljárást indít, valamint büntetőeljárást kezdeményez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, ha nyilvánosságra hozzák annak a sztárénekesnek a nevét, akiről a Blikk azt írta, hogy évek óta HIV-fertőzött.

A GVH 60 millió forintra bírságolt - A BÁV-Zálog Zrt. és a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. jogsértő tevékenysége

2016.02.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 60 millió forintos bírságot szabott ki a BÁV-Zálog Zrt.-re, valamint a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.-re tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Holttá nyilvánították a négy évtizede eltűnt angol lordot - Lord Lucant emberöléssel vádolták

2016.02.05.

Hivatalosan is holttá nyilvánították a több mint négy évtizede nyomtalanul eltűnt Lord Lucant, akit sokan a család gyermekfelvigyázójának meggyilkolásával gyanúsítanak.

183 éve született Réső Ensel Sándor - Borsodmegye a fegyházi reform terén című tanulmány

2016.02.05.

1833. február 1-jén, Pesten született Réső Ensel Sándor, kora közismert igazságügyi szakembere, néprajzi publicistája. Börtönügyi munkásságára a Themis 1874. évi számában megjelent, Borsodmegye a fegyházi reform terén című írásával emlékezünk.

Szabálytalan vételezés kapcsán elvárt szolgáltatói eljárás - A Budapesti Békéltető Testület ajánlása

2016.02.05.

A Budapesti Békéltető Testület (a továbbiakban: Testület) a fogyasztók és kereskedők közötti gyakori és jelentős vitákról szóló információkat közzéteszi, ajánlásokat mellékelve, mert azt szeretné elérni, hogy a jövőben ezek elkerülhetőek-megoldhatóak legyenek, és a feleket ne terhelje hosszú ideig elhúzódó jogvita.

Quaestor és Hungária kötvényesek - kérelem benyújtás - Február 15-ig nyújthatják be kérelmüket a Kárrendezési Alaphoz

2016.02.04.

Február 15-ig nyújthatják be kérelmüket az új igénylők a Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alaphoz. Azon Quaestor-kötvényeseknek, akik korábban a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjánál határidőben jelezték igényüket, nincs teendőjük, kérelmük az új alaphoz kerül.

Gépjárművek károsanyag-kibocsátási tesztje - Támogatta az Európai Parlament a frissítést

2016.02.04.

Folytatódhat a gépjárművek károsanyag-kibocsátását mérő új eljárás bevezetése, miután az Európai Parlament plenáris ülésén a képviselők nem vétózták meg az Európai Bizottság javaslatát - ismertette az Európai Parlament közleményben.

Az Ab megsemmisítette a Kúria egyik jogegységi döntését - Egy jogerős büntetőügy felülvizsgálatát is elrendelték

2016.02.04.

Az Alkotmánybíróság (Ab) visszaható hatállyal megsemmisítette a Kúria egyik, adóügyekkel kapcsolatos közigazgatási jogegységi döntését, valamint elrendelte az annak alapján jogerősen lezárt büntetőeljárások felülvizsgálatát. Az Ab honlapján közzétett határozat a jogegységi döntést alkalmazó egyik bíró indítványa nyomán született.

Visszaéléssel gyanúsítják a volt kormányfő-helyettest - A román szenátus kiadta Gabriel Oprea-t az igazságszolgáltatásnak

2016.02.04.

Jóváhagyta a román szenátus a bűnvádi eljárás lefolytatását Gabriel Oprea volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes ellen, akit hivatali visszaéléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség a rendőri felvezetés törvénytelen használata miatt.

Az izraeli legfelsőbb bíróság palesztin házak bontását állíttatta le - Az izraeli hadsereg az építési engedélyek hiányában kezdte meg a bontást

2016.02.04.

Több tucat palesztin ház bontásának látott neki egy katonai területté nyilvánított ciszjordániai övezetben az izraeli hadsereg, ám a legfelsőbb bíróság még aznap délelőtt leállíttatta a buldózereket.

Törvénysértő volt az eljárás megismétlésére utasító döntés - A Kúria határozata a Biszku-ügyben

2016.02.04.

A Kúria kimondta, hogy törvénysértő a Fővárosi Ítélőtábla tavaly nyári döntése, amellyel új elsőfokú eljárásra utasított az 1956-os forradalom utáni megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 95 éves Biszku Béla ügyében. Ez az ítélet elsősorban elvi jelentőséggel bír, a vádlott bűnösségéről nem született döntés, a folyamatban lévő eljárás menetét nem befolyásolja a Kúria határozata.

Jegybank idei pénzügyi tervéről szóló jelentést elfogadták - Az MNB felügyelőbizottsága első ülésén döntött

2016.02.04.

A jegybank felügyelőbizottsága első idei ülésén elfogadta az idei pénzügyi tervről, valamint az elmúlt két év létszám- és bérpolitikájáról szóló jelentéseket, foglalkoztak a tőzsde megvásárlásával, valamint a jegybanki beszerzésekkel is.

Cselekvési tervet a terrorizmus finanszírozásának felszámolására - Központi bankszámla-nyilvántartási rendszer létrehozása

2016.02.03.

Cselekvési tervet mutatott be az Európai Bizottság a terrorizmus finanszírozásának nyomon követése és felszámolása érdekében az Európai Parlament négynapos plenáris ülésnek napján Strasbourgban.

Új adatvédelmi egyezményt fogadott el az EU és az USA

2016.02.03.

Új adatvédelmi egyezményt fogadott el az Európai Unió és az Egyesült Államok az októberben érvénytelenített, úgynevezett "biztonságos kikötő" (safe harbor) megállapodás helyett - jelentette be az Európai Bizottság szóvivője.

Munkavállalói biztosíték

2016.02.03.

A korábbi Mt. még nem szólt róla, de a bírói gyakorlat jogszerűnek ismerte el az óvadék kikötését a munkaviszony keretében. A 2012. évi I. törvény már részletesen rendelkezik a jogintézményről, rendezettebb, átláthatóbb körülményeket teremtve. A szabályozás célja: garancia, hogy károkozás esetén a munkáltató legalább a kár egy részéhez hozzájusson. Gyakorlati tapasztalat ugyanis, hogy károkozást követően behajthatatlanná válik a munkáltató jogos követelése.

Hiányosságok a turizmusfejlesztés irányítás ellenőrzésében - Az ÁSZ intézkedési terv elkészítésére szólította fel az illetékeseket

2016.02.03.

A turizmusfejlesztési intézkedések jogi, intézményi rendszerének kialakításában ugyan nem talált kifogásolnivalót a 2013. január és 2015. augusztus közötti ellenőrzött időszakban az Állami Számvevőszék (ÁSZ), hiányosságokat tártak fel ugyanakkor az ellenőrzésben - tájékoztatott jelentésében az ÁSZ.

Nem feltétlenül felelős a tartalomszolgáltató a kommentek miatt - Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése

2016.02.03.

Nem tehető feltétlenül felelőssé a tartalomszolgáltató a felhasználók kommentjei miatt - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar ügyben.

Nem volt törvényes alap Demszky Gábor kihallgatására - A Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatója

2016.02.03.

Nem volt törvényes alapja annak, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó úgynevezett BKV-ügyben kihallgassák Demszky Gábor volt főpolgármestert - mondta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője kérdésre válaszolva budapesti sajtótájékoztatóján.

Putyin elnök utasítást adott a "Google-adó" kidolgozására - Áfa-kötelessé tennék a szoftvereket

2016.02.03.

Az orosz kormányzat megadóztatná a Google és az Apple szolgáltatásait.

A közéleti szereplők tartózkodjanak a nyomásgyakorlástól! - A Magyar Bírói Egyesület felhívása

2016.02.03.

A Magyar Bírói Egyesület közleményben szólította fel a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőit, hogy tartózkodjanak a bíróságok és felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas nyilatkozatoktól.

Lengyelországban legalizálnák az orvosi marihuánát - A büntetőjogot nem kell módosítani

2016.02.03.

Az orvosi marihuána legalizálására vonatkozó törvényjavaslatot terjesztett be a lengyel szejmben a harmadik legnagyobb frakció, az ellenzéki Kukiz´15 egyik képviselője.

Justizmord Kínában - Húsznál is több tisztségviselőt büntették meg

2016.02.03.

Huszonhét kínai tisztségviselőt büntettek meg egy, a kínai Belső-Mongóliában 1996-ban tévedésből halálra ítélt, majd kivégzett 18 éves férfi ügyében - számolt be a kínai média.

146 éve született Finkey Ferenc

2016.02.02.

1870. január 30-án Sárospatakon született Finkey Ferenc jogtudós, egyetemi tanár, koronaügyész, az MTA tagja. A Jogtudományi Közlönyben 1909-ben megjelent A halálbüntetés és a Btk. reviziója című tanulmányával emlékezünk rá.

Bővült az új pszichoaktív anyagok jegyzéke - Gyorsabb reagálás - miniszteri rendeletben határozzák meg a jegyzéket

2016.02.02.

Két vegyülettel, a TH-PVP és a Mexedrone nevű anyaggal bővült az úgynevezett új pszichoaktív szerek jegyzéke - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága.

Hóman Bálint akadémiai tagságának visszaállítása miatt perindítás - Akadémiai kizárása jogellenes volt a családot képviselő ügyvéd szerint

2016.02.02.

Hóman Bálint történész, két világháború közti kultuszminiszter akadémiai tagságának visszaállítása érdekében indított pert a Magyar Tudományos Akadémia ellen Varga István ügyvéd. A felperest - a Hóman-család egyik tagját - képviselő jogász jelentette ezt be Budapesten.

Jogerősen pert vesztett a reklámzászló miatt bírságoló rendőrség - A törvényszék elfogadta az EMNT fellebbezését

2016.02.02.

Jogerősen pert vesztett a székely zászlót reklámzászlónak tekintő, és emiatt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) tetemes pénzbírságot kirovó marosvásárhelyi helyi rendőrség - közölte honlapján a Maros megyei törvényszék.

A GVH 88 millió forintra bírságolta a MasterCardot - Behozhatatlan előnyre tett szert a VISA-val szemben

2016.02.02.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 88 millió forint bírságot szabott ki a MasterCard Europe SA-ra gazdasági erőfölénnyel visszaélés miatt.

Kínai piramisjáték - 900 ezer befektetőt károsítottak meg

2016.02.02.

Körülbelül 900 ezer befektető legalább 7,6 milliárd dollárját forgatta meg összeomlásáig az az online piramisjáték, amelynek szervezői közül 21 embert őrizetbe vettek a kínai hatóságok - jelentette a helyi média.

Panaszhegyek az Alkotmánybíróság asztalán - Januári Ab-mustra

2016.02.01.

Az Alkotmánybíróság ügyeinek négyötöde alkotmányjogi panasz. 2015-ben összesen 364 ügyet fejezett be a testület: megsemmisített hat jogszabályi rendelkezést, tizenhárom bírói döntést, emellett hét esetben megsemmisítés nélküli alaptörvény-ellenességet, hat ügyben alkotmányos mulasztást, ötben alkalmazási tilalmat állapított meg.

Összevonják az igazságügyi miniszter és a főügyész tisztségét - Lengyelországban újra kísérletet tesznek a korábban működő rendszerre

2016.02.01.

Lengyelországban újból összevonják az igazságügyi miniszter és a főügyész tisztségét, az erre vonatkozó törvényt szavazta meg a szejm.

Az adatvédelmi hatóság szerint az alaptörvény módosítása közügy - A NAIH állásfoglalása különleges jogrend, terrorveszélyhelyzet esetén

2016.02.01.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása szerint különleges jogrend esetén, például terrorveszélyhelyzetben sem lehet kormányrendelettel vagy miniszteri rendelettel információs alapjogot érintő szabályt előírni. A hatóság szerint az alaptörvény módosítása közügy, ezért nem tartják indokoltnak a tervezett módosítás nem nyilvánossá minősítését, és azt kérik a jogalkotóktól: a honvédelmi törvényben rögzítsék a terrorveszélyhelyzet lényegi meghatározását.

Nem ejtik az adócsalás vádját a spanyol király nővére ellen - Az adócsalási perben több mint 300 tanút hallgatnak ki

2016.02.01.

Nem ejtik az adócsalás vádját a spanyol király nővére, Krisztina ellen - közölte a 6,1 millió eurós (1,8 milliárd forint) közpénzcsalási ügyben eljáró Palma de Mallorca-i bíróság.

Üzemeltetési hiányosságok - felelősek az iszapömlés vádlottjai - A vádat képviselő ügyész álláspontja - a per folytatódik másodfokon

2016.02.01.

A vádat képviselő fellebviteli főügyészség ügyésze szerint üzemeltetési és belsőellenőrzési hiányosságok miatt büntetőjogi felelősséggel tartoznak a vörösiszapper vádlottjai.

Nem kapják vissza az egykori szerb királyi palotát - A Karagyorgyevics-leszármazottaknak elutasították a kérvényét

2016.02.01.

Nem kapják vissza az egykori szerb királyi palotát a Karagyorgyevics-leszármazottak: a kárpótlási ügynökség elvetette egykori kastélyuk, a Beli Dvor (Fehér Palota) visszajuttatására beadott kérvényüket.

Az szja-t fizetők fele szokta felajánlani adójának egy százalékát - Ha nem rendelkezünk róla, a költségvetésben marad

2016.02.01.

A személyi jövedelemadót (szja) fizető mintegy négy és félmillió állampolgárnak nagyjából csak a fele ajánlja fel évek óta adójának egy százalékát, pedig ez a pénz leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Egyes engedélyezési és nyilvántartásba vételi eljárások díjai változtak - Függő ügynök, értékpapírok bevezetése - március 1-jétől új díjak

2016.02.01.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke módosította, illetve kiegészítette az egyes engedélyezési és nyilvántartásba vételi eljárások igazgatási szolgáltatási díjáról szóló tavalyi rendeletét - a jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg.

Sztrájk esetén a szolgáltatónak kell kidolgoznia a menetrendet - Sztrájk előtt legkésőbb két nappal kell a lakosságot tájékoztatni

2016.02.01.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata szerint a sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltatónak kell a törvényi rendelkezéseknek megfelelő menetrendet kidolgoznia.

400.000-, Ft kár, hogy nem használta az értékmegőrzőt - A fürdőkben mindig figyeljenek erre! - A Budapesti Békéltető Testület közleménye

2016.02.01.

400.000,- Ft kára keletkezett annak a fogyasztónak, aki cipőjét, márkás óráját, pénztárcáját, nagyértékű mobiltelefonját és 70.000,- Ft készpénzt is a fűbe tett a strand területén belül. Mindezt ugyanis ellopták, a fürdő pedig ezért nem vállalt felelősséget, mert az értéktárgyakat nem az értékmegőrzőben helyezte el – erről szólt a Budapesti Békéltető Testületnek címzett kérelem.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000