Hír archívum: 2016. március

Más hónap

A terhességmegszakítás szigorítása - A lengyel püspöki kar felhívást tett közzé

2016.03.31.

A terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazza a lengyel püspöki kar elnöksége egy felhívásban, amelyet vasárnap az ország minden templomában felolvasnak.

Jozef Rohác és társai Szlovákiában életfogytiglani börtönbüntetést kaptak - Az ítélet nem jogerős

2016.03.31.

Életfogytiglani szabadságvesztést rótt ki szerdán Besztercebányán a különleges büntetőbíróság (STS) hat, a kilencvenes években elkövetett alvilági gyilkosságok miatt a "Sykorovci" csoport három tagjára, köztük annak vezetőjére, Róbert Lalisra és - távollétében - Jozef Rohácra is. Az ítélet nem jogerős.

Nem tartható népszavazás a polgármesterek hozzátartozóinak cégeiről - A Kúria döntése ellen nincs további fellebbezési lehetőség

2016.03.31.

A Kúria szerint nem tartható népszavazás a polgármesterek hozzátartozóinak tulajdonában álló szervezetek közbeszerzési eljárásban való részvétele korlátozásáról.

Nem hibáztak a britek a két rendőr ügyében, akik tévedésből lőttek - Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete

2016.03.31.

Nem hibáztak a brit hatóságok, hogy nem indítottak bűnvádi eljárást azon két rendőr ellen, akik a londoni metrómerényletek után tévedésből agyonlőttek egy terroristának nézett brazil állampolgárt - mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Büntetik Szováta polgármesterét a zászló eltávolításának késéséért - Napi majdnem 15 ezer forintos bírságot kell fizetnie

2016.03.31.

A Maros megyei törvényszék ítélete értelmében Péter Ferencnek, Szováta polgármesterének minden egyes napra bírságot kell fizetnie, amíg nem távolítja el a székely zászlót a polgármesteri hivatal épületéről.

Meghosszabbítanák a titkos börtönök ügyét vizsgáló lengyel nyomozást - Hat hónappal való meghosszabbítást kértek a lengyel a főügyésztől

2016.03.31.

A titkos CIA-börtönök ügyét vizsgáló krakkói ügyészség a nyomozás hat hónappal való meghosszabbítását kérte a lengyel főügyésztől - számolt be róla a lengyel sajtó.

Jogorvoslati lehetőség az adatigénylőknek a paksi atomerőmű kapcsán - Az adatkiadás állami megtagadása esetén van lehetőség a bírósághoz fordulni

2016.03.31.

Az Országgyűlés az Európai Bizottság kifogásaira reagálva módosította a paksi atomerőmű bővítéséről szóló közérdekű adatigénylés szabályait, lehetővé téve az adatigénylőknek a jogorvoslat lehetőségét az adatkiadás állami megtagadása után.

Sportról szóló törvény módosítása - A tao szabályain is változtattak a képviselők

2016.03.31.

A sportfejlesztési támogatások elszámolásával kapcsolatos, a jelzálogjogra vonatkozó egyes szabályokat változtatta meg az Országgyűlés, illetve pontosította az ügyintézési határidőket szerdán a társasági adóról és osztalékadóról, valamint a sportról szóló törvény módosításával.

Párhuzamossági kérdések - Az NVB népszavazási kezdeményezésekre vonatkozó gyakorlata

2016.03.30.

A népszavazás szabályozásának problématikája az elmúlt évben leggyakrabban a vasárnapi boltzár vonatkozásában beadott, nem ritkán azonos tárgykörű kezdeményezések kapcsán került terítékre. A jogszabályok gyakorlati érvényesülése a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria döntésein múlik. Az alábbiakban a Bizottság legtöbb visszhangot kiváltott döntéseinek érvelését vázoljuk fel.

Jól teljesítenek a bíróságok - Az OBH elnökének, Handó Tündének értékelése

2016.03.30.

Időszerűség és megalapozottság tekintetében is jól teljesítenek a bírósági intézmények. Országos szinten a büntető ügyek mintegy 26 százaléka egy hónapon belül, a tárgyalás mellőzésével lefolytatott eljárások keretében befejeződött - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, a Győri Ítélőtábla és a Győri Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón.

A Ház újra döntött az otthonteremtési közösségekről - A konstrukcióhoz állami támogatás is jár

2016.03.30.

Egyértelműsítő, pontosító módosításokkal ismét lehetővé tette nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását az Országgyűlés szerdán, miután az erről szóló, két hete elfogadott törvényt az államfő megfontolásra visszaküldte a Háznak.

Megújul a jövedéki adóról szóló törvény - Központban az elektronikus ügyintézés

2016.03.30.

A kormány a jövedéki adózás szabályainak módosítását tervezi, az egységesítés, az adminisztráció csökkentése és az adóbeszedés hatékonyságának növelése érdekében.

Egészségügyi jogszabályváltozások várhatók - Ideiglenes fiókgyógyszertár működhet a fesztiválokon

2016.03.30.

A fesztiválok helyszínén ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhetne, négy új pszichotróp vegyületet vennének fel ezen anyagok jegyzékébe, és egyebek között változna a teljes családok gyermekápolási táppénzjogosultsága annak a jogszabálytervezetnek a nyomán, amely a kormány honlapján olvasható.

Az európai merényleteknél román feltöltőkártyákat használtak - A kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő törvényt felül kell vizsgálni

2016.03.30.

Volt eset, hogy román feltöltőkártyákat használtak a terroristák az Európai Unióban elkövetett merényletek előkészítése során - közölte Dacian Ciolos román miniszterelnök egy tévéinterjújában, megjegyezve, hogy Románia azon ritka uniós országok közé tartozik, ahol még névtelenül lehet a mobilszolgáltatóktól feltöltőkártyát vásárolni.

Képek a tolonczházból - A Jogtudományi Közlöny 1911. évi 12. számából

2016.03.30.

A Jogtudományi Közlöny 1911. évi 12. számában jelent meg a székesfővárosi rendőrségi tolonczházról szóló írás, melyet eredetileg a Pesti Napló közölt a közvélemény figyelmének felhívása céljából.

Közel százötven megkeresés a fogyasztóvédelmi kapcsolattartó pontnál - Az online vitarendezés egy hónapjáról dióhéjban

2016.03.30.

Az uniós békéltető honlap 2016. február 15-én rajtolt el, a magyar online vitarendezési kapcsolattartó pontként működő Budapesti Békéltető Testület pedig segít Magyarországon ennek kezelésében. Egy hónap alatt közel százötven megkeresést kezelt. Több uniós tagállam egyelőre viszont még adós maradt a saját online vitarendezési pontja kijelölésével.

Adatlopás internetkapcsolat nélkül - Elegendő egy fertőzött USB adathordozó

2016.03.30.

Internetkapcsolat nélküli adatlopási módszert fedeztek fel az ESET szakemberei, amelyhez elegendő csupán egy fertőzött USB adathordozó.

Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét elutasították - A bukaresti törvényszék döntése nem jogerős

2016.03.29.

Megalapozatlannak minősítette és elutasította a bukaresti törvényszék Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét, amelyet az EP-képviselő másfél éve nyújtott be az 1989-es temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen.

San Francisco polgármestere elítéli a diszkriminatív törvényeket - Közleményben tiltotta meg a lakóknak, hogy Észak-Karolinába utazzanak

2016.03.29.

San Francisco polgármestere, Ed Lee közleményben tiltotta meg a város lakóinak, hogy Észak-Karolinába utazzanak. A polgármester úgy fogalmazott, hogy akinek nem okvetlenül szükséges, el kell kerülnie az államot.

Civil jogvédelmi képzés-sorozat indult - A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda szervezése

2016.03.29.

Roma civil szervezetek és kisebbségi önkormányzatok képviselőinek tart jogvédő képzést a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hogy segítséget nyújtsanak a roma közösségből hozzájuk fordulóknak - közölte Muhi Erika a szervezet igazgatója.

Sikerült feltörni a San Bernardino-i terrorista okostelefonját - Az Apple segítsége nélkül jutott hozzá az FBI az adatokhoz

2016.03.29.

Hivatalosan is lezárult a nyilvános és jogi vita az amerikai kormány és az Apple informatikai óriáscég között. A Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) ugyanis sikerült az Apple segítsége nélkül feltörnie a San Bernardino-i terroristák egyikének okostelefonját.

Felmentést kértek az Aranykéz utcai robbantás ügyben a védők - Bizonyítottság hiányára is hivatkoztak

2016.03.29.

Felmentést kért Jozef Rohác, Portik Tamás és két további vádlott ügyvédje az összesen hat halálos áldozattal járó Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-, illetve Cinóber-gyilkosságok ügyében a védőbeszédek során a Fővárosi Törvényszéken.

Online pénztárgépek használatának kiterjesztése - A rendeletmódosítás érinti a taxisokat és pénzváltókat is

2016.03.29.

Megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete az online pénztárgépek használatának kiterjesztéséről a Magyar Közlönyben.

Több választási részletszabály is módosulhat 2018-ig - Külföldön történő szavazás problémája

2016.03.29.

A választási törvény átfogó megváltoztatására nem lehet számítani a következő országgyűlési voksolásig, ugyanakkor az eljárási szabályok több ponton is módosulhatnak a kormányoldal és az ellenzék kompromisszuma esetén - derült ki, az Együtt - a Korszakváltók pártja választási témában szervezett budapesti konferenciáján.

Halálra ítélt futballista - A Szűcs-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2016.03.26.

Szűcs Sándor válogatott labdarúgót 1951-ben a katonai bíróság egy olyan törvényerejű rendelet alapján ítélte halálra, amely sohasem jelent meg a Magyar Közlönyben, sőt ő volt az egyetlen sportoló, akivel szemben a „szigorúan titkos” jogszabályt alkalmazták. Az ítéletet végrehajtották.

A közérthetőbb betegtájékoztatásért - Az OBDK ajánlást készített az egészségügyi szolgáltatók részére

2016.03.25.

Általános betegtájékoztatóról szóló ajánlást készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az egészségügyi szolgáltatók részére annak érdekében, hogy egységesebb, átláthatóbb és közérthető betegtájékoztatási gyakorlat alakuljon ki az egészségügyi ellátások igénybevétele során.

Mikor adómentes a nyeremény? - Minden az online nyereményjátékok jogi szabályairól

2016.03.25.

Nyereményjáték szervezése bevett marketing eszköz egy online szolgáltatás használóinak növelésére, új felhasználók szerzésére, illetve inaktív felhasználók ösztönzésére. Az online promócióknak azonban számos jogszabályi feltételnek kell megfelelniük, mint például a fogyasztóvédelmi szabályok, adózási kérdések, a szerencsejáték törvény, adatvédelemi, reklámjogi és e-kereskedelmi kérdések. Cikkünkben dr. Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda elektronikus kereskedelemmel foglalkozó partnere volt segítségünkre a válaszok megtalálásában.

Eljárás indul a Nemzetközi Büntetőbíróságon - Timbuktu műemlékeinek szándékos elpusztítása a vád

2016.03.25.

Eljárást indít a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) egy iszlám szélsőséges ügyében, akit azzal vádolnak, hogy 2012-ben részt vett az ősi mali város, Timbuktu páratlan műemlékeinek elpusztításában. Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlott bűnösnek akarja vallani magát.

Őrizetben a hágai Nemzetközi Törvényszék volt szóvivője - Bizalmas információkat szivárogtatott ki

2016.03.25.

Őrizetbe vették az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) volt szóvivőjét, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben bizalmas információk kiszivárogtatása miatt.

Elsőfokú ítélet született a Microsoft-akta perben - A román legfelső bíróság 11 millió eurónyi vagyonelkobzást is elrendelt

2016.03.25.

Meghozta ez első ítéleteket a román legfelső bíróság a Microsoft-aktaként emlegetett korrupciós perben.

Önteszt az európai uniós pályázatokhoz - Az Állami Számvevőszék egyedülálló rendszere

2016.03.25.

Az európai uniós pályázatokhoz kapcsolódó öntesztet készített az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ezzel az európai uniós forrásokat felhasználó költségvetési szervek és a gazdasági társaságok számára is elérhetővé vált az ÁSZ egyedülálló önteszt-rendszere - jelentette be Domokos László, az ÁSZ elnöke azt követően, hogy megbeszélést folytatott Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével.

Két befektetési szolgáltatót bírságolt az MNB - Összesen 700 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki

2016.03.25.

A jegybank összesen 700 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy seychelle-i és egy panamai befektetési szolgáltatóra, mert engedély nélkül végezték tevékenységüket Magyarországon - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Csökkent a bíróságok befejezetlen ügyeinek száma - Több tárgyalási napnak köszönhető az eredménye

2016.03.25.

Tavaly csaknem másfélmillió ügy érkezett az ország bíróságaira, és a befejezett ügyek száma meghaladta az érkezettekét - mondta az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökhelyettese a Tatabányai Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Börtönbüntetés állam vagy nemzetgyalázásért - Törvénytervezetet terjesztettek elő Romániában

2016.03.24.

Ismét börtönbüntetéssel sújtanák a román nemzet vagy állam nyilvános gyalázását Romániában annak a törvénytervezetnek az elfogadása esetén, amelyet több mint hatvan, többségükben szociáldemokrata honatya terjesztett a szenátus elé - közölte az Agerpres hírügynökség.

Alaptörvény és több kétharmados törvénymódosítások - Terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány

2016.03.24.

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány, módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Szinte minden biztosító köt biztosítást terrorcselekményekre - Érdemes tájékozódni, hogy mit vállalnak a biztosítók

2016.03.24.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) majdnem minden tagbiztosítója felvette a kockázatok közé a terrorcselekményeket valamilyen módon - mondta a Mabisz utasbiztosítási bizottságának elnöke.

Új jogorvoslati rend a NAV határozatokkal szemben - Hatékonyabb jogorvoslat, kihívás a vállalkozásoknak és bíróságoknak

2016.03.24.

Az adóhatósági határozatokkal szembeni jogorvoslat 2017-től várható új szabályai a Deloitte Legal adóperes szakértője szerint hatékonyabbá teszik a jogorvoslatot, de körültekintőbb és tudatosabb fellépést követelnek a vállalkozásoktól és kihívás elé állíthatják a lényegesen kevesebb ügyre berendezkedett közigazgatási bíróságokat.

Az új pozsonyi törvényhozás alakuló ülése - Nyolc pártból áll az új parlament

2016.03.24.

A parlamentbe bejutott nyolc párt képviselőinek eskütételével megkezdődött az új összetételű pozsonyi törvényhozás alakuló ülése.

Milliárdos áfacsalást tárgyalnak Tatabányán - Csaknem másfél milliárd forinttal károsította meg a költségvetést a vád szerint

2016.03.24.

Megkezdődött a Tatabányai Törvényszéken annak az ászári férfinak a büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy az általa "mozgatott", sertéskereskedelemmel foglalkozó céghálózat csaknem másfél milliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

A népszavazási kezdeményezés abszurd és aljas - Az EP elnökének véleménye a kvótareferendumról szóló kezdeményezésről

2016.03.24.

Abszurdnak és aljasnak nevezte a magyar kormánynak a kvótareferendumról szóló kezdeményezését Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke (EP).

Megtévesztő gyógyszerreklám miatt bírságolt a GVH - Valótlanul sugallták, hogy a vény nélküli gyógyszer azonnal hat

2016.03.24.

Megtévesztő gyógyszerreklám miatt 10 millió forint bírságot kapott a SAGER Pharma Szolgáltató Kft., a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a cég valótlanul sugallta, hogy a vény nélkül kapható gyógyszer azonnal hat - közölte a hatóság.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés helyzetéről - Az Európai Tanács bizottsága Budapesten vizsgálódott

2016.03.23.

A strasbourgi Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Bizottsága (Moneyval) Budapesten vizsgálódott a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés helyzetéről - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NVB-nek nincs joga visszavonni vagy módosítani döntéseit - Patyi András válaszlevele Nyakó Istvánnak

2016.03.23.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a meghozott döntéseit nem jogosult visszavonni vagy módosítani, a határozat megváltoztatására kizárólag a Kúriának van hatásköre - áll abban a levélben, amelyben Patyi András, az NVB elnöke válaszolt Nyakó Istvánnak, az MSZP politikusának.

Több mázsa csempészett elefántcsontot foglalt le a dél-kínai rendőrség - Akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető az illegális kereskedelem

2016.03.23.

Csaknem öt mázsa elefántcsontot foglalt le a dél-kínai rendőrség egy rajtaütésen, a zsákmány értéke 18 millió jüan (766 millió forint) körül lehet - számolt be a helyi média a kuangtungi hatóságok közlése nyomán.

A Ptk. „esetleges” útvesztői - Vita a jogi személyekre vonatkozó szabályok módosításáról

2016.03.23.

Sárközy Tamás 22 ponton változtatná meg az új Polgári Kódexet, mégpedig úgy, hogy a paragrafusok számozása változatlan maradna, azaz „szépészeti szempontból” sem rongálódna a kódex. - A Magyar Jogász Egylet tanácskozásán a két éve hatályba lépett Ptk. jogi személyekre vonatkozó szabályainak módosítása került terítékre.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000