Hír archívum: 2016. március

Más hónap

Március 30-ig módosítani kell a vállalkozások számvitelét - Mulasztási bírság járhat a határidőt elmulasztóknak

2016.03.23.

A vállalkozásoknak március 30-ig módosítaniuk kell számviteli politikájukat, hogy elkerüljék a mulasztási bírságot - figyelmeztet a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cégcsoport.

Csökkent a folyamatban lévő ügyek száma a bíróságokon - 300 ezerrel több ügyet fejeztek be tavaly

2016.03.23.

Jelentősen csökkent a folyamatban lévő ügyek száma a hazai bíróságokon annak köszönhetően, hogy az intézmények tavaly a hozzájuk érkező mintegy 1,5 millió ügynél 300 ezerrel többet fejeztek be - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese Kaposváron.

Rendkívüli bizottsági ülés - A brüsszeli robbantások miatt tárgyalnak

2016.03.23.

A brüsszeli robbantások nyomán szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

Több mint kétezer szabálytalansági gyanúbejelentés - Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ellenőrzése

2016.03.22.

Fél év alatt több mint kétezer szabálytalansági gyanúbejelentést tett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a humánfejlesztési projektek lebonyolításával kapcsolatban, ez csaknem ugyanannyi eset, mint amennyi 2007 és 2013 között összesen előfordult.

A Fenyő és Cinober ügy - Az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott

2016.03.22.

Életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott a vádhatóság képviselője Jozef Rohácra és Portik Tamásra hétfőn az Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő-gyilkosság és az úgynevezett Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperében, a Fővárosi Törvényszéken.

Az ombudsmanhelyettes szerint elfogadhatatlan a drávai vízlépcső - A víz világnapján hívta fel a figyelmet külön a vízlépcsőre is Szabó Marcel

2016.03.22.

Szabó Marcel ombudsmanhelyettes szerint elfogadhatatlan a drávai vízlépcső, a belvíz túlzott elvezetése pedig aszályhoz vezethet. A jövő nemzedékek szószólója kedden, a víz világnapján a Dráva folyó természet közeli, vadvízi állapotának megőrzésére és a csapadékvíz ésszerűbb mezőgazdasági hasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Egyik legnagyobb pénzügyi visszaéléssel kapcsolatos per kezdődött - A lengyel piramisjáték botrány tárgyalása

2016.03.22.

Több mint hároméves ügyészségi eljárás után, szigorú biztonsági intézkedések mellett és egy hamisnak bizonyult bombariadó után megkezdődött Gdanskban az utóbbi évek egyik legnagyobb lengyelországi botrányát kiváltó, a piramisjáték szervezésével gyanúsított Amber Gold befektető cég pere.

Törökországi menekültek áttelepítése - Az Európai Bizottság javaslata

2016.03.22.

A Törökországban tartózkodó szíriai menekültek befogadásáról nyújtott be javaslatot az Európai Bizottság: a tervezet értelmében 54 ezer embert helyeznének át a menekültek áttelepítésére már korábban létrehozott uniós mechanizmus keretében.

Jogsértések és ismerethiány a foglalkoztatás területén

2016.03.22.

A munkaügyi jogsértések között még mindig a munkaszerződés és a bejelentés nélküli foglalkoztatás dominál, de a munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok megszegése is gyakori jelenség. A jogkövető munkáltatók versenyhátrányba kerülnek. - Munkaügyi ellenőrzések 2015

Kölcsönfelvétel körültekintően - A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása a lakáscélú hitelfelvételekről

2016.03.22.

A felfutó lakáshitelezés időszakában a fogyasztóknak célszerű körültekintően kiválasztani a számukra leginkább megfelelő jelzáloghitelt, minden esetben részletesen tájékozódni kell a jelzáloghitelek jellemzőiről és azok szerződéses feltételeiről - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

A fenntartható fejlődés bizottság véleménye - Uniós jogszabályokról alakították ki álláspontjukat

2016.03.22.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága kialakította véleményét ülésén a költséghatékony kibocsátás csökkentésről, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba történő beruházások növeléséről, illetve az energiahatékonyságot jelölő címkézésről készülő uniós jogszabályokról.

Két büntetőeljárás is indult a közbeszerzési eljárások miatt - A Közbeszerzési Hatóság vizsgálatai

2016.03.22.

A Közbeszerzési Hatóság eddig 38 közbeszerzési eljárás felülvizsgálatát indította el, a legkritikusabbnak az M4 autópálya kivitelezési munkái látszanak, amelyeknél már két büntetőeljárás is indult - közölte a hatóság.

Tavaly igénybe nem vett kedvezmény érvényesítése az szja-ban - A NAV felhívása

2016.03.22.

Nem késett le semmiről, aki tavaly év közben nem nyilatkozott arról, milyen kedvezmények csökkentik személyi jövedelemadóját, illetve adóalapját, ezt ugyanis pótolni lehet az szja-bevallásban, így igénybe lehet venni a nem érvényesített adókedvezményt - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Bűnösnek ítélte Szavcsenko ukrán pilótanőt az orosz bíróság - A büntetés mértékének kihirdetése kedden várható

2016.03.21.

Bűnösnek ítélte az oroszországi donyecki városi bíróság Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és Oroszország határának illegális átlépésében.

Jogsértő kereskedelmi kommunikáció miatt bírságolt az MNB - A Budapest Bank személyi kölcsöneivel kapcsolatban járt el jogsértően

2016.03.21.

Nyolcmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Budapest Bankra, annak személyi kölcsöneivel kapcsolatos jogsértő kereskedelmi kommunikációja miatt. A hitelintézet több hirdetésében nem megfelelő módon tette közzé a teljeshiteldíj-mutatót (thm).

Menekültek kötelező regisztrációja - Két amerikai szövetségi állam képviselői törvényjavaslatot terjesztettek elő

2016.03.21.

New York állam és Dél-Karolina parlamenti képviselői törvényjavaslatot terjesztettek elő arról, hogy valamennyi menekültet regisztrálni kell, mégpedig azzal az indokkal, hogy ha a menekültek terrorakciót követnének el, felelősségre lehessen őket vonni.

Gedeon Emil: Az egységes büntetésnem - A Jogtudományi Közlöny 1924-es számából

2016.03.21.

A Jogtudományi Közlöny 1924. évi 6. számában jelent meg Gedeon Emil fegyházigazgató írása Az egységes büntetésnem címmel. Ebből közlünk részleteket.

Megkezdődött Victor Ponta volt román kormányfő ügyének tárgyalása - A korrupciós ügyben még ügyvédi minősége miatt vádolják a képviselőt

2016.03.21.

Megkezdődött Victor Ponta volt román miniszterelnök korrupciós ügyének érdemi tárgyalása a bukaresti legfelső bíróságon.

Menekültek befogadásának korlátozása Ausztriában - Jogi szakértők átadott jelentésükben kétségeket fogalmaztak meg

2016.03.21.

Kétségeiknek adtak hangot a menekültbefogadás ausztriai korlátozásának jogszerűségével kapcsolatban azok a jogi szakértők, akik pénteken adták át jelentésüket a bécsi belügyminisztériumnak.

UD Zrt.-ügy - Jogerősen bűnös Dávid Ibolya és Herényi Károly - A Fővárosi Törvényszék ítélete

2016.03.21.

Jogerősen bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kényszerítésben Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-es politikusokat az UD Zrt.-üggyel összefüggésben folyó büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék, és megrovásban részesítette őket.

Támadnak a robotjogászok?

2016.03.18.

Egy fiatal brit programozó olyan algoritmust készített, amely a jogtalan parkolási díjat vitató ügyfél helyett megírja a fellebbezést, és el is juttatja azt a bírósághoz. A szoftverek átpozícionálhatják a hagyományos jogi szakmákat is. A jogászok többsége azonban ma még nem tart robotoktól, igaz, a programozók sem a jogászoktól.

Szerdán tartja alakuló ülését az új törvényhozás - A szlovák kormány is megalakulhat

2016.03.18.

Andrej Kiska szlovák államfő csütörtökön március 23-ra tűzte ki az új pozsonyi törvényhozás alakuló ülésének időpontját. Robert Fico leköszönő és leendő új kormányfő közölte: bízik benne, hogy az új kormány még ugyanaznap vagy legkésőbb másnap megalakulhat.

Hiányosságok a NAV ellenőrzése során

2016.03.18.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi jövedelemadó beszedésével kapcsolatos tevékenysége szabályozott és szabályszerű, a kettős adóztatás és a kamatadó beszedésének ellenőrzése során azonban hiányosságokat tárt fel az Államai Számvevőszék (ÁSZ) - közölte az állami ellenőrző szervezet a honlapján.

A felsőoktatási határidők visszásságai - Az ombudsman vizsgálata

2016.03.18.

Az alapvető jogok biztosa szerint nincsenek összhangban az egyetemek és főiskolák oktatásszervezési ciklusaival azok a határidők, amelyeken belül el kell bírálni a felsőoktatási felvételi eljárással összefüggő jogorvoslati kérelmeket. Ez akadályozza, hogy egy sikeresen fellebbező diák még a képzési időszak kezdete előtt beiratkozhasson.

Újabb orosz tévécsatornák sugárzását tiltották be Ukrajnában - Összesen 50 orosz televízió sugárzását tiltották már meg

2016.03.18.

Újabb 13 orosz - javarészt gyermek-, zenei, szórakoztató, és ismeretterjesztő - tévécsatorna sugárzását tiltották be Ukrajnában.

Elkészült a jegybank Pénzügyi fogyasztóvédelmi jelentése - Elszámolás folyamatainak áttekintését is tartalmazza az összefoglaló

2016.03.18.

Elkészült az MNB Pénzügyi fogyasztóvédelmi jelentése, amely tartalmazza az elszámolás folyamatának áttekintését, illetve az elmúlt másfél év összes fontos eseményét próbálja a fogyasztóvédelem szempontjából megvizsgálni - mondta Szabó József, a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ vezetője, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentését bemutató sajtótájékoztatón.

A jogalkotás jövőjéről tartanak fórumot Kaposváron -Az Európai Ügyészség felállításáról is szó volt

2016.03.18.

A jogalkotás, a jogalkalmazás és a jogintézmények jövője a fő témája a Jogi beszélgetések elnevezésű kétnapos rendezvénynek, amely csütörtökön kezdődött Kaposváron.

Önálló törvénybe foglalták a behajtási költségátalányt - Negyven euróban határozták meg a képviselők az összeget

2016.03.18.

Az Országgyűlés kivette a polgári törvénykönyvből (Ptk.) és önálló jogszabályba foglalta a behajtási költségátalányt, amelynek összegét negyven eurónak megfelelő forintban határozta meg.

Hétfőn is lehet még őstermelői igazolványt kiváltani és érvényesíteni - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása

2016.03.18.

Jövő hétfőn, március 21-én még van lehetőség az új őstermelői igazolványok kiváltására, valamint a hatályos igazolványok érvényesítésére január 1-re visszamenőleg a falugazdászoknál, mert az eredeti határidő, március 20-a vasárnapra esik - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Továbbra sincs egyetértés a válságkezelésről - A német CDU és a CSU vezetőinek tárgyalása

2016.03.18.

Továbbra sem ért egyet az európai menekültválság kezelésének mikéntjéről a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszocialista Unió (CSU) vezetősége. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke és Horst Seehfoer bajor kormányfő, a CSU elnöke több mint három órán át tárgyalt eredménytelenül a berlini kancellári hivatalban.

Határértéket meghaladó higany a gombelemekben - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálata

2016.03.18.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált 26-ból 16 gombelemnél meghaladta a határértéket a higanytartalom, két esetben még folyamatban van a vizsgálat - közölte a hatóság.

Szexuális bűncselekmények büntetésének szigorítása - A német kormány elfogadta a törvényjavaslat előterjesztését

2016.03.17.

A német kormány ülésén elfogadta és a szövetségi parlament (Bundestag) elé terjesztette a szexuális bűncselekmények büntetésének szigorításáról szóló törvényjavaslatát.

Újabb pert indított Hargita megye prefektusa - A székely zászló mint Hargita megye hivatalos jelképének eltörlését kéri

2016.03.17.

Újabb zászlóper indult Székelyföldön: Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa a törvényszéktől kérte annak a decemberben megszavazott megyei önkormányzati határozatnak a megsemmisítését, amely a székely zászlót tette meg Hargita megye hivatalos jelképévé.

A Fehér Ház szigorította az Észak-Korea elleni szankciókat - Obama aláírta az elnöki rendeletet

2016.03.17.

Barack Obama elnöki rendeletet írt alá, amellyel szigorítja a szankciókat Észak-Korea ellen a január 6-i hidrogénbomba-kísérlet és a ballisztikus rakéta február 7-i felbocsátása miatt - adott hírt szerdai közleményében a Fehér Ház.

Szakértők az igazságért - Egyeztetés alatt az igazságügyi szakértőkről szóló új törvény - Megoldások és kifogások

2016.03.17.

Az Igazságügyi Minisztérium egyeztetésre bocsátotta az igazságügyi szakértőkről szóló törvényről készült előterjesztését. A törvénytervezet az igazságügyi szakértők tevékenységét szabályozó törvény és az igazságügyi szakértői kamaráról szóló törvény hiányosságait hivatott egységes jogszabályként pótolni, megteremtve ezzel az igazságügyi szakértői működés megfelelő kereteit.

Börtönügyi egylet vagy congressus szükségessége - Székely József királyi főügyész 1875-ös írása

2016.03.17.

A Jogtudományi Közlöny 1875. március 10-ei számában jelent meg Székely József királyi főügyészi helyettes írása Börtönügyi egylet vagy congressus szükségessége címmel.

Gyorsított örökbefogadási eljárás - A román képviselőház elfogadta a törvénymódosítást

2016.03.17.

Az örökbefogadási eljárást egyszerűsítő, az elhagyott gyerekek adoptálását állami támogatással ösztönző törvénymódosítást fogadott el a bukaresti képviselőház.

Munkacsoport az átláthatóságért - Az MSZP kezdeményezése

2016.03.17.

Az MSZP "az intézményesített kormányzati lopás meggátolására" átláthatósági munkacsoportot hozott létre - közölte az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke Budapesten sajtótájékoztatón.

Oroszország alkalmazkodott a gazdasági szankciókhoz - A gazdasági miniszter álláspontja

2016.03.17.

Oroszország gazdasága teljes mértékben alkalmazkodott a szankciós környezethez az orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint, így most már mindegy, hogy idén vagy tíz év múlja oldja-e fel a Nyugat a büntetőintézkedéseket.

Elvetette a lengyel parlament a belügyminiszter menesztését - Rendőrségi állapotokra hivatkozva szavaztak róla

2016.03.17.

Bizalmat szavazott a lengyel szejm Mariusz Blaszczak belügyminiszternek, akinek leváltását az ellenzék követelte a rendőrség állítólagos rendezetlen állapotára hivatkozva.

Benyújtották a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényjavaslatot

2016.03.16.

A kormány szerdán benyújtotta az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényjavaslatot, amelynek általános célja a lakásállomány bővítésének elősegítése, az új lakóingatlanok vásárlásának ösztönzése.

Lövöldözés a kiskunhalasi ügyészségen

2016.03.16.

Lövöldözés történt a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen - erősítette meg az MTI információját a Legfőbb Ügyészség szerdán. A HalasInfo.hu szerint egy férfi a főügyészre akart támadni. Az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjának közlése szerint a támadó "régi panaszos ügyfél" a bíróságon.

Reformélelmiszereket vont ki a forgalomból a Nébih

2016.03.16.

Azonnali hatállyal bezárt egy magliszteket, tésztákat és olajokat előállító üzemet Csongrád megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az eljárás során kivontak a forgalomból mintegy 10 tonnányi terméket és kötelezték a vállalkozót a még forgalomban lévő termékei visszahívására.

Illegális bevándorlás - Magyar rendőrkontingens indult útnak Macedóniába

2016.03.16.

Magyar rendőrkontingens indult útnak Macedóniába szerda reggel, a húszfős egység a macedón-görög határszakaszon teljesít majd szolgálatot.

Amerikai előválasztás - A papírforma érvényesült

2016.03.16.

Az öt amerikai szövetségi államban megtartott előválasztások eredményei az előrejelzéseket igazolták: Clinton három államban diadalmaskodott, Trump nagyot nyert Floridában, de "övé" Illinois, Észak-Karolina és Missouri is, Ohióban Kasich győzött, Marco Rubio pedig kiszállt a Fehér Házért folytatott küzdelemből.

Megszavazta a horvát parlament a 2016-os költségvetést

2016.03.16.

Tizenöt órán át tartó heves vita után szerdára virradóra megszavazta a horvát parlament a 2016-os költségvetést, amely az idén 2,7 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000