Hír archívum: 2016. március

Más hónap

Reneszánsz ember - Arckép Isépy Tamás ügyvéd, politikusról

2016.03.11.

Hatvanöt éves koráig vidéki ügyvédként tevékenykedett. Életének utolsó másfél évtizedében a magyar közélet egyik legszínesebb, legszerethetőbb egyéniségévé vált. Igazi reneszánsz ember volt, klasszikus műveltséggel, szellemes mondanivalóval és sok-sok humanizmussal.

A devizahiteles érvénytelenségi perekben nem szünetel a végrehajtás

2016.03.11.

Kizárólag azokat a végrehajtási ügyeket kell szünetelőként nyilvántartani, amelyek a devizahiteles törvények hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződésen alapuló követelések behajtása érdekében indultak

Egyre több a célzott informatikai támadás - 10 százalékkal nőtt a weblaprongálások száma

2016.03.11.

Emelkedik a kormányzati informatikai rendszerek elleni célzott támadások száma - közölte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vezetője.

NGM: az Európai Bizottság országjelentése elismeri a magyar gazdaságpolitika eredményeit - Csökkenő államháztartási hiány és államadósság

2016.03.10.

Az Európai Bizottság országjelentése elismeri a magyar gazdaságpolitika eredményeit - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közleményben.

A reklámszövetség aggályosnak tartja a kormányzati beavatkozást - A banki kereskedelmi hirdetésekre vonatkozó rendeletet visszavonását kérik

2016.03.10.

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) aggályosnak tartja a kormányzati beavatkozást a banki kereskedelmi hirdetésekbe, és a vonatkozó rendelet visszavonását szorgalmazza.

Az államfő normakontrollt kért az MNB- és a postatörvény módosításáról - Megállapítása szerint nincs összhangban a változtatás az alkotmánnyal

2016.03.10.

Előzetes normakontrollt kért Áder János államfő a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról az Alkotmánybíróságtól (Ab) - áll az államfő nyilatkozatában.

Szankciókat követelnek az EP-képviselők Putyin ellen - Szavcsenko elrablása és bebörtönzése miatt tették meg felhívásukat

2016.03.10.

Levélben fordult több mint ötven európai parlamenti (EP-) képviselő Federica Mogherinihez, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez büntetőintézkedéseket követelve többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta elrablásában és bebörtönzésében játszott szerepe miatt.

Az ellenzék részt vett az alkotmánybíróság ítéletének kialakításában - A lengyel hírportál kiszivárogtatta az ítélet szövegét

2016.03.10.

A wpolityce című lengyel konzervatív hírportál előzetesen kiszivárogtatta szerdán annak az ítéletnek a szövegét, amelyet a lengyel alkotmánybíróság dolgozott ki az alkotmánybírósági törvény vitatott módosításáról. A hírportál egyúttal azt állította, hogy az ellenzéki Polgári Platform (PO) politikusai az utóbbi két hétben egymásnak küldözgették és alakították a készülő ítélet szövegét.

A reprodukciós eljárások szüneteltetése visszásságokat okoz - Az ombudsman szerint sérti a nők önrendelkezési jogát

2016.03.10.

Az alapvető jogok biztosa szerint az érintett párok, valamint egyedülálló nők önrendelkezési jogával és a családalapítás szabadságával összefüggő súlyos visszásságot okoz, hogy 2015 júniusa óta szünetelnek Magyarországon a donorhímivarsejtek segítségével történő reprodukciós eljárások.

Jól megfizeti a Facebook, ha biztonsági rést találnak rajta - Tizenötezer dollárt kapott egy indiai szoftverfejlesztő

2016.03.10.

Tizenötezer dollárral díjazott a Facebook egy indiai szoftverfejlesztőt egy biztonsági rés felfedezéséért - írja a Threatpost kiberbiztonsági hírportál.

Tisztességtelen tejforgalmazás miatt bírságolt a Nébih - 96 millió forintos bírság

2016.03.10.

A tejpiaci forgalmazást vizsgáló 41 ellenőrzés több mint 30 százalékánál tisztességtelen forgalmazói magatartást állapított meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), öt esetben 96 millió forint bírságot is kiszabtak a hatóság ellenőrei.

Javaslat az egységesebb európai munkaerőpiac megteremtésére - Az Európai Bizottság ismertette a főbb változásokat

2016.03.09.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett be kedden az "egységesebb és méltányosabb" európai munkaerőpiac megteremtése céljából, amelynek értelmében a munkabér és a munkafeltételek területén ugyanazok a szabályok vonatkoznának a kiküldetésben lévő munkavállalókra, mint a helyiekre.

Jelenleg 60 adófajta van Magyarországon - Soknak számít nemzetközi viszonylatban?

2016.03.09.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda számításai szerint jelenleg 60 adófajta létezik Magyarországon. Az általános forgalmi adó (ÁFA) 25 százalékban, a személyi jövedelemadó pedig 13 százalékban járul hozzá a központi adóbevételekhez, ugyanakkor az adók döntő többsége 1%-nál kisebb mértékű bevételt generál. Nemzetközi viszonylatban is soknak tűnik a 60 féle adó.

Bérfizetés késedelmesen vagy jogalap nélkül

2016.03.09.

Jár-e kamat a munkavállalónak késedelmes bérfizetés esetére? Milyen feltételekkel követelhető vissza a jogalap nélkül kifizetett munkabér? Mit tehet a munkavállaló a bérfizetés elmaradása esetén? - A munkajogász válaszol.

Anyagi, infrastrukturális és szakértői segítség Törökországnak - Az Alapjogokért Központ elemzése

2016.03.09.

Az Alapjogokért Központ elemzése szerint a jelenlegi migrációs kihívások kezelése elképzelhetetlen Törökország együttműködése nélkül, amihez minden segítséget meg kell adni: anyagi, infrastrukturális és szakértői felajánlásokra egyaránt szükség van.

Megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló törvény - Az ombudsman szerint szükséges a módosítás

2016.03.09.

Az alapvető jogok biztosa szerint módosítani kell a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló törvényt úgy, hogy lehetőség legyen az egyéni szempontok méltó figyelembevételére, és önhibáján kívül senki se kerülhessen ki a rendszerből. Székely László jogszabály-módosítás kezdeményezésére kérte fel az emberi erőforrások miniszterét - közölte az ombudsman hivatala.

15 százalékkal többen fordultak a Budapesti Békéltető Testülethez - A cégek együttműködőbbek, az árubemutatóknál még mindig sok a panasz

2016.03.09.

A Budapesti Békéltető Testülethez (BBT) 2015-ben 4377 panaszt nyújtottak be a fogyasztók, a 15 százalékos növekedés 2014-hez képest azt mutatja, hogy a fogyasztók egyre jobban ismerik jogaikat és élnek a lehetőségekkel - mondta Baranovszky György, a BBT elnöke a tavalyi évet összegző sajtótájékoztatón.

Több terület fejlesztendő a magyar oktatásban - Az Európai Bizottság országjelentése

2016.03.09.

Az alapkészségek hiányosságait, a szegregációt és a korai iskolaelhagyást kifogásolta, emellett a diplomások arányának növelését is fejlesztendő területként jelölte meg az Európai Bizottság Magyarországról szóló országjelentésének oktatás- és szakképzés-politikai fejezete.

Felfüggesztett börtön az ÁEK egykori vezetőjének - Hűtlen kezelés tárgyában döntöttek elsőfokon

2016.03.09.

Felfüggesztett börtönre ítélte öt és fél millió forintos hűtlen kezelés miatt Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) egykori vezetőjét a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletével.

Elfogadták az állami vagyongazdálkodásról szóló beszámolót - Az Országgyűlés gazdasági bizottsága döntött

2016.03.09.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők többségi, 10 igen szavazatával elfogadta az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek 2014. évi működéséről, az állami vagyon állományának alakulásáról, az állami vagyonnal való gazdálkodás folyamatairól szóló beszámolót ülésén.

Munkavállalók ösztönzése innovatívan és költséghatékonyan - Újra életre kelt a munkavállalói résztulajdonosi program

2016.03.08.

Új típusú Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) alapítható a munkáltató gazdasági teljesítményének javítása céljából közvetlen munkavállalói érdekeltség megteremtésével. Az új típusú MRP korszerűbb és rugalmasabb konstrukciót, valamint kedvezőbb adózási feltételeket biztosít a munkavállalók ösztönzésére a jelenleg ismert javadalmazási eszközöknél, így például a munkavállalói értékpapír-juttatási programnál, a dolgozói részvénynél vagy más prémium-, és bónusz-rendszernél. Az ilyen MRP szervezet alapításából immáron a hitelintézetek és a biztosítók sincsenek kizárva, de egyéb társaságok részére is nyitva áll ez a lehetőség.

Európai börtönök túlzsúfoltsága - Magyarország a legrosszabb helyen - Az Európa Tanács nyilvánosságra hozott jelentése

2016.03.08.

Bár az utóbbi években valamelyest enyhült a börtönök túlzsúfoltsága Európában, ez továbbra is minden negyedik büntetés-végrehajtási intézetben problémát jelent. A legnagyobb túlzsúfoltság Magyarországon mutatkozott a vizsgált időszakban - derült ki az Európa Tanács (ET) nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Óriási elvárások a bírósági szervezettel szemben - Handó Tünde a szervezetről és annak megbecsüléséről

2016.03.08.

Óriásiak az elvárások a bírósági szervezettel szemben, ugyanakkor az egzisztenciális megbecsülés ezzel nincs szinkronban - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Korrupció a Kínai Kommunista Párt tagjainál - Tavaly mintegy 300 ezer tag volt érintett

2016.03.08.

Tavaly csaknem 300 ezer tagját vonta felelősségre korrupció miatt a Kínai Kommunista Párt (KKP), közülük 82 ezren részesültek súlyos büntetésben - közölte a párt központi fegyelmi ellenőrző bizottságára hivatkozva a helyi sajtó hétfőn.

Folytatódik a görög reformprogram eredményeinek felülvizsgálata - A harmadik segélycsomag végrehajtása

2016.03.08.

Már kedden visszatérnek Görögországba az Eurócsoport és a hitelezők szakértői Görögországba, hogy folytassák a megkezdett reformintézkedések eredményeinek felülvizsgálatát, és hogy felgyorsítsák az államadósságról folytatott megbeszéléseket - tájékoztatott Brüsszelben Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke tanácskozásukat követően.

Kártérítést követelnek kínai utasok hozzátartozói - Az eltűnt maláj gép utasai után adták be igényüket

2016.03.08.

Egy nappal a határidő lejárta előtt beadták keresetüket az erre kijelölt pekingi bíróságon 12 olyan család képviselői, akiknek hozzátartozói a Malaysia Airlines két évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt MH370-es járatának utasai voltak - számolt be a helyi média.

Őrizetben az egyiptomi főügyész megölésének gyanúsítottjai - 14-en vettek részt a merényletben

2016.03.08.

Egyiptomban őrizetbe vették az első gyanúsítottakat Hisám Barakát főügyész tavalyi meggyilkolásával kapcsolatban; a belügyminiszter bejelentette, hogy a merényletben 14 ember vett részt, és a hatóságok mindannyiukat elfogták.

Március 20-áig kell igényelni az új őstermelői igazolványokat

2016.03.07.

Március 20-áig kell igényelniük az év elején bevezetett új, kártya alapú igazolványt azoknak az őstermelőknek, akiknek az igazolványa hatályos, de erre az adóévre még nem érvényesíttették - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szóvivője.

Nagyi, bajban vagyok! - Járványszerűen terjed Magyarországon is a trükkös csalás egy új válfaja

2016.03.07.

Egyedülálló, idős hölgyek a célpontjai azoknak a csalóknak, akik az áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében a késő esti órákban vezetékes telefonon hívják fel, majd különféle indokkal pénzt kérnek. A fővárosban tavaly ismertté vált mintegy ezer esetből csak néhány került bíróság elé.

Súlyosabb büntetések a korrupció elleni harc jegyében - A kínai kormányfő bejelentése

2016.03.07.

Súlyos büntetéssel fenyegette meg a kínai kormányfő azokat a hivatalnokokat, vezetőket és pártkádereket, akik a jövőben fegyelemsértést követnek el, vagyis korrupcióba keverednek.

Behajtási költségátalány önálló törvényben? - Javaslatot nyújtottak be a parlamentnek

2016.03.07.

Kósa Lajos (Fidesz) törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely kivenné a Polgári Törvénykönyvből (Ptk.) és önálló törvényben szabályozná a behajtási költségátalányt, több ponton megváltoztatva annak szabályait.

A médiatanács a túl hangos reklámok miatt bírságolt - Az előírtnál kevesebb közszolgálati műsort is sugároztak

2016.03.07.

Túl hangos reklám, valamint az előírtnál kevesebb közszolgálati, közéleti műsor és magyar zene sugárzása és burkolt reklám miatt szabott ki bírságot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Fővárosi parkolásirendelet-módosítás - Alkotmánybírósághoz fordul az MLP

2016.03.07.

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) az Alkotmánybíróságon támadják meg a Fővárosi Közgyűlés azon februárban hozott döntését, amellyel eltörölte az érvényes parkolószelvények utólagos bemutatásának lehetőségét.

Guccifert, a hírhedt hackert kiadja Románia - A legfelsőbb bíróság döntése után másfél évre adják ki az USA-nak

2016.03.07.

Románia ideiglenesen kiadja az Egyesült Államoknak a hírhedt Guccifer nevű hackert, aki számos román és amerikai magas rangú politikus elektronikus postaládáját törte fel - közölte a román Agerpres hírügynökség.

A La Roquette-fogház Párisban - Réső Ensel Sándor 1866-ban megjelent írása

2016.03.07.

A Jogtudományi Közlöny 1866. március 5-ei száma közli Réső Ensel Sándor írását A La Roquette-fogház Párisban fiatal bünhönczök számára címmel.

Magáncsődeljárás kezdeményezési határidő meghosszabbítási javaslat - Képviselői indítvány a parlamentben

2016.03.07.

A magáncsődeljárás kezdeményezési határidejének meghosszabbítására tett javaslatot a fideszes Galambos Dénes és a KDNP-s Vejkey Imre a parlamentnek.

Vádat emelt az ügyészség költségvetési csalás miatt - Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselőt vádolják

2016.03.07.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek pénteken Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő ellen - jelentette be a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője sajtótájékoztatón, Budapesten.

Meghosszabbították az elrendelt uniós szankciókat - Az ukrán állami javak hűtlen kezelésének gyanúja miatt egy évvel hosszabbítottak

2016.03.07.

Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította az ukrán állami javak hűtlen kezelésének gyanúja miatt korábban többek, köztük Viktor Janukovics megbuktatott elnök ellen elrendelt szankciókat.

Amerikai internetes nagyvállalatok fogtak össze az Apple védelmében - Nemzetbiztonság vs. személyes adatok védelme

2016.03.04.

Ritkán tapasztalható egységben álltak ki az amerikai internetes óriáscégek az Apple mellett a vállalat és a washingtoni kormány vitájában, amelynek középpontjában a San Bernardinóban lezajlott terrortámadás egyik elkövetőjének iPhone-ján tárolt adatokhoz való hozzáférés áll.

Új sürgősségi segélynyújtási eszköz létrehozása - A Bizottság az Unión belüli válságreagálás felgyorsítása érdekében javasolja

2016.03.04.

A Bizottság az elhúzódó, számos európai tagállamot súlyosan érintő menekültügyi válság nyomán javaslatot tett az EU-n belüli nagy horderejű humanitárius válságok kezeléséhez nyújtott támogatások felgyorsítására.

A szerb kormány a parlament feloszlatására kérte fel az elnököt - 72 órája van az államfőnek dönteni

2016.03.04.

A szerb kormány felkérte Tomislav Nikolic köztársasági elnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet.

A számvevőszék hiányos adatszolgáltatás esetén nem mérlegelhet - Az ügy tisztázására azonban lehetőség van

2016.03.04.

Nincs törvényi lehetősége az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) arra, hogy egy ellenőrzés meghiúsulásakor figyelembe vegye a körülményeket, ugyanakkor a törvények lehetővé teszik ilyen esetekben az ügy tisztázását - tudatta az ÁSZ az Új Nemzedék Központ Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtöki közleményére reagálva.

Kritikai fogyatékosság - Beszélgetés Dan Goodley-val, a Sheffield Egyetem professzorával

2016.03.03.

A jogászokat felhívom arra, hogy vegyenek részt a fogyatékossággal kapcsolatos párbeszédben! - mondja Dan Goodley, a Sheffield Egyetem professzora, a fogyatékosságtudomány meghatározó személyisége és alakítója, aki most először járt Magyarországon.

Szigorúbb lett a szabályozás a doktori címek visszavonásáról - A román kormány a plágium vádak alapján döntött

2016.03.03.

A román kormány szigorúbb szabályozást fogadott el a doktori címek visszavonásáról, miután több magas rangú tisztségviselő esetében felmerült a plágium vádja - derült ki a román kormány közleményéből.

Az Állami Számvevőszék az ügyészséghez fordult - Nem tudták végrehajtani ellenőrzésüket

2016.03.03.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ügyészséghez fordult, mert nem lehetett végrehajtani az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. számvevőszéki ellenőrzését, ugyanis a cég nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat.

Tőkés László erkölcsi kártérítési perét tárgyalták - A bukaresti törvényszéken két héten belül ítélethirdetés várható

2016.03.03.

Befejeződött az érdemi tárgyalás a bukaresti törvényszéken abban az erkölcsi kártérítési perben, amelyet Tőkés László EP-képviselő indított az 1989-es temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000