Hír archívum: 2016. március

Más hónap

Az MSZP felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához - Aláírásgyűjtést kezdeményeznek a földügyben is

2016.03.03.

Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához a kifogását részben elutasító nemzeti választási bizottsági döntés miatt - közölte a szocialista Nyakó István Budapesten sajtótájékoztatón. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese közölte, az állami földek eladásával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésükhöz március közepén kezdik gyűjteni az aláírásokat.

700 millió euró a migrációs válsággal küzdő tagállamoknak - Az Európai Bizottság elfogadta a javaslatot

2016.03.03.

Az Európai Bizottság elfogadott javaslata értelmében olyan új uniós pénzügyi eszközt hoznának létre, amelynek felhasználásával a következő három évben 700 millió euróval (nagyjából 217 milliárd forinttal) segítenék a migrációs válsággal küzdő tagállamokat.

Németországban versenyhatósági eljárás indult a Facebook ellen - Feltételezhetően a Facebook visszaélt piaci fölényével

2016.03.03.

Németországban versenyfelügyeleti eljárás indult a Facebook közösségi portál üzemeltetői ellen gazdasági erőfölénnyel visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.

Aláírásgyűjtést indítottak a kötelező betelepítési kvótáról - Az Együtt a népszavazás ellen fog össze

2016.03.03.

Aláírásgyűjtést indított az Együtt a kötelező betelepítési kvóta ügyében a kormány által kezdeményezett népszavazás ellen, valamint a népszavazások szerintük erőszakos megakadályozásával szemben. A párt elnöke a budapesti Nyugati téri helyszínen botránynak nevezte, hogy az ügyészség nem indított még nyomozást a Nemzeti Választási Irodánál a múlt héten történtek miatt.

Egyszerűsödött a vadon gyűjthető termékek értékesítése - Kevesebb adminisztráció és alacsonyabb adó

2016.03.03.

Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, a magánszemélyként felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Hajléktalan kizárása a vérplazma-adományozásból - A bíróság szerint ésszerű indokkal történt a kizárás

2016.03.02.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete szerint nem sértette meg az egyenlő bánásmód követelményét az a cég, amely kizárt egy hajléktalan férfit a vérplazma-adományozásból, mivel a kizárásnak ésszerű indokai voltak - közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya

Jogorvoslati kérelem a hitelesített népszavazási kérdés miatt - A kötelező betelepítési kvóta ügyében érkezett a kérelem

2016.03.02.

Bírósági felülvizsgálati kérelem érkezett a kormány által a kötelező betelepítési kvóta ügyében kezdeményezett népszavazás ügyében, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői hitelesítő határozatával szemben - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldaláról.

Integrációs nehézségek esetén kijelölt terület a menekülteknek - Európai Bíróság a tagállamokra bízta a döntést

2016.03.02.

Az európai uniós tagállamoknak jogukban áll előírni, hogy az ország területének melyik részén telepedjenek le az általuk nemzetközi védelemben részesített személyek, amennyiben a menekülteknek fokozott integrációs nehézségeik vannak - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága (ECJ).

Becsapós díjfizetési felhívásokkal verik át a cégeket - Akár több százezer forintos kára is lehet, ha nem figyel

2016.03.02.

Az elmúlt időszakban elterjedt gyakorlat szerint főleg külföldi cégek kéretlen díjfizetési felszólításokat küldenek közvetlenül védjegyjogosultaknak, olyan látszatot keltve, mintha hivatalos számláról lenne szó. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) is igen részletesen foglalkozik a gyakorlattal, mely több százezer forintos kárt is okozhat a gyanútlan áldozatok számára.

Korlátozott adatmegismerés - Az MNB-s alapítványok és cégek adatairól döntött a parlament

2016.03.02.

A parlament kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Az intézmény vezetőinek fizetése megduplázódik.

Elmarasztalták Görögországot a börtönökben uralkodó állapotok miatt - Az Európai Tanács jelentése

2016.03.02.

Az Európa Tanács (ET) friss jelentésében elmarasztalta Görögországot a börtöneiben uralkodó állapotok miatt, és bírálta a rendőri túlkapásokkal kapcsolatos ügyek elégtelen kezelését.

Konzultáció az állatvédőkkel az állatkínzásról - Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezése

2016.03.02.

A párbeszéd fontosságát hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára az állatkínzással összefüggő szabályozásról, a tárca konzultációt kezdeményez az állatvédő szervezetekkel.

Szabályszerű az eszközkezelő vagyongazdálkodása - Az Állami Számvevőszék vizsgálata

2016.03.02.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nél a vagyongazdálkodás, valamint a vagyonváltozásról hozott döntések szabályszerűek voltak - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSz).

Jogsértő devizás casco-díjak miatt bírságolt az MNB - 4,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki

2016.03.02.

A jogosulatlanul felszámított árfolyam-különbözet visszatérítésére kötelezte és 4,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a K&H Bankot a forintalapú casco-díjak devizában történő jogsértő felszámítása miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Megszavazták a képviselők az egy év haladékot - 2017 tavaszáig kell 3 millió forintra emelni a törzstőkét

2016.03.01.

A korlátolt felelősségű társaságok (kft.) és a civil szervezetek is egy év haladékot kaptak az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) azon rendelkezéseinek átvételére, amelyek határideje eredetileg idén március 15-én járt volna le. A döntés értelmében a kft.-knek legkésőbb 2017 tavaszáig kell hárommillió forintra emelniük törzstőkéjüket.

Feláll a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság - Szeptemberben kezdi meg munkáját Hollandiában a bíróság

2016.03.01.

Az első vádemelésekkel várhatóan szeptemberben kezdi meg munkáját a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság - értesült a pristinai sajtó.

Gyermekjogok sérelme az otthonokban - A probléma a dolgozói kompetenciahiány és a magas fluktuáció

2016.03.01.

Egy gyermekotthonban a betöltetlen munkakörök és a dolgozók felkészítésének hiánya a gyermekek jogainak sérelméhez vezet, az ombudsman szerint ezt támasztják alá a kalocsai speciális gyermekotthonban feltárt visszásságok is - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Törvénymódosító javaslat a törzstőke módosításához kapcsolódóan - Egy év halasztást kapnának a 3 millió forint alatti törzstőkével rendelkezők

2016.03.01.

A Fidesz törvénymódosító javaslatában azt kezdeményezi, hogy azok a korlátolt felelősségű társaságok, amelyek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, kapjanak egy év határidő-halasztást az új Ptk. alkalmazásához - derül ki az Országgyűlés honlapjára feltöltött törvényjavaslat szövegéből.

A felsőoktatási intézményeknél a legmagasabb a korrupciós kockázat - Az Állami Számvevőszék integritás felmérése

2016.03.01.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2015-ös integritás felmérése szerint a felsőoktatási intézménycsoportban a legmagasabb a korrupciós veszélyeztetettséget növelő tényezők szintje a közszféra összes intézménycsoportja közül, ugyanakkor az eredendő veszélyeztetettségi szint alacsonyabb, a kiépült kontrolloké pedig magasabb a közszféra átlagánál.

A GVH megszüntette a Megapolis Zrt. kérelmére indult fúziós eljárást - Teljesül az árbevételi küszöbszám

2016.03.01.

A Megapolis Media Vagyonkezelő Zrt. (Megapolis Zrt.) megvásárolta a CCA Vízió Kft.-t és a Double 6 Dominoes Kft.-t, a két cég megvásárlása miatt a Magapolis Zrt. kérelmére indult fúziós eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette - közölte a GVH.

Módosítanák a jegybankról szóló törvény több pontját - Adatmegismerés, vezetői bérek módosítása

2016.03.01.

Módosító javaslatot nyújtott be a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényhez Bánki Erik (Fidesz), ebben egyebek mellett módosítaná a jegybanki vezetők fizetését, valamint szabályozná a jegybank által tulajdonolt gazdasági társaság és alapítvány által kezelt adatok megismerését.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000