Hír archívum: 2016. április

Más hónap

Szigorúbb szankciókra számíthatnak az engedély nélkül taxizók - 9 büntetőpont és forgalomból kivonás is a javaslatban

2016.04.29.

Az engedély nélkül taxizók az eddiginél súlyosabb szankciókra számíthatnak a jövőben - jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón.

Jódot kap minden belga háztartás a terrorveszély miatt - Az ország nukleáris létesítményei lehetnek veszélyben

2016.04.29.

Minden belga háztartásnak jódot osztanak a belga egészségügyi minisztérium döntése alapján a Belgium nukleáris létesítményeinek biztonságát is érintő növekvő terrorveszély miatt - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap.

Devizahiteles kérdéseket értelmez a Kúria polgári kollégiuma - Több ezer folyamatban lévő perben lesz segítség a jogegységi döntés

2016.04.29.

A Kúria polgári kollégiuma május 5-én ülést tart annak megvitatására, szükséges-e újabb jogegységi eljárás a devizaalapú kölcsönszerződésekről - közölte a Kúria.

Elutasították a szlovák állampolgársági törvény módosítását - Érvényben marad a kettős állampolgárság tilalma

2016.04.29.

Továbbra is érvényben marad a szlovák állampolgársági törvény azon kitétele, amely szerint "elveszíti" szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi, a jogszabály módosításáról szóló ellenzéki javaslatot ugyanis elutasította a pozsonyi törvényhozás. A módosítást a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt képviselői sem szavazták meg, mert szerintük a kezdeményezők ezzel csupán szét akarták verni a koalíciót.

A pálinka jövedéki adójával kapcsolatos eljárást megszüntették - Az Európai Bizottság azonban felszólító levelet küldött Magyarországnak

2016.04.29.

Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság, ugyanakkor újabb jogi eljárást indított Magyarország ellen - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata.

Egy jogász nyelvművelő - Beszélgetés Láncos Petra egyetemi docenssel, a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérem idei díjazottjával

2016.04.29.

A nyelv, mint a jog hordozója művelést igényel, ha meg akarjuk őrizni kultúráját és presztízsét - vallja Láncos Petra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docense, tolmács és szakfordító, a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérem idei díjazottja. - Beszélgetés az Európai Unió nyelvpolitikájáról és nyelvi sokszínűségéről

A jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról - A román államfő kihirdette a májusban hatályba lépő törvényt

2016.04.29.

Kihirdette a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvényt Klaus Iohannis román államfő.

Beiktatattak egy új lengyel alkotmánybírót a tiltakozások ellenére - A testület így sem teljes létszámmal működik

2016.04.29.

Új alkotmánybírót iktatott be csütörtökön Andrzej Duda lengyel államfő annak ellenére, hogy a bíró hivatalba lépését az ellenzék kifogásolta, és az alkotmánybírósági válsággal kapcsolatos kompromisszumkeresés végének minősítette.

Külföldi civil szervezetek működése Kínában - Előzetes hatósági jóváhagyás szükséges a működéshez

2016.04.29.

Előzetes hatósági jóváhagyás nélkül nem működhetnek külföldi civil szervezetek Kínában - erről és a szigorú szabályozás többi részletéről a kínai törvényhozás által elfogadott jogszabály rendelkezik.

Megalapozatlan terméknépszerűsítés - Kivezetik a piacról a termékeket, a GVH nem bírságol

2016.04.28.

A Procter & Gamble kivezeti a magyar piacról hajhullásra kínált termékeit, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért a kötelezettségvállalásért cserébe nem állapított meg jogsértést, és bírságot sem szabott ki a termékek megalapozatlan népszerűsítése miatt.

Parkolási tévhitek - Ezekre figyeljen, ha el szeretné kerülni a büntetést!

2016.04.28.

A Budapesti Békéltető Testülethez számos olyan kérelem érkezett, amelyben azt kifogásolják a fogyasztók, hogy 5 perces türelmi időn belül váltották meg a parkolójegyüket vagy indították el a mobilparkolást, mégis büntetést kaptak. Hogyan lehetséges ez és mire érdemes ügyelni ennek elkerülése érdekében?

Szociális támogatások csökkentése Németországban - A bevándorlók jogosultságait szűkítené a minisztérium

2016.04.28.

Németországban erősen szűkíthetik az uniós társállamokból érkező bevándorlók jogosultságát a szociális támogatásokra, a munkaügyi és szociális minisztérium terve szerint az uniós külföldiek hat hónap helyett öt év után férhetnének hozzá az ellátórendszer juttatásaihoz - írta csütörtökön a Berliner Morgenpost című lap.

Korrupciós ügyek gyanúja Kína második legnagyobb bankjánál - Fokozott ellenőrzések a pénzügyi és állami szektorban

2016.04.28.

Korrupciós ügyekre, vesztegetésre, hivatali hatalommal való visszaélésre derült fény Kína második legnagyobb bankájánál, a China Construction Banknál - közölte a korrupciós ügyek kivizsgálását végző intézmény, a kommunista párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága.

15 ezer gyerek lesz évente erőszakos bűncselekmény áldozata - Az UNICEF Magyar Bizottságának felmérése

2016.04.28.

Évente több mint 15 ezer gyerek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává Magyarországon - közölte az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) Magyar Bizottság, amely online kutatást is készített a gyermekbántalmazásról.

Szexuális zaklatásért tizenöt hónap szabadságvesztés - Egy volt képviselőházi elnököt ítélt el az amerikai bíróság

2016.04.28.

Szexuális zaklatásért tizenöt hónapig tartó, letöltendő szabadságvesztést és 250 ezer dollár megfizetését szabta ki az amerikai bíróság Illinois államban Dennis Hastert volt képviselőházi elnökre.

A jogkorlátozások szükségességét időről időre felül kell vizsgálni - A NAIH álláspontja a terrorveszéllyel kapcsolatos szabályokról

2016.04.28.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint a törvényhozásnak időről időre felül kellene vizsgálnia a terrorveszéllyel kapcsolatos egyes jogkorlátozó szabályok további hatályban tartásának szükségességét.

Bírósági titkári álláshelyek Békés megyében - Jelentkezési határidő: 2016. május 10.

2016.04.27.

A Gyulai Törvényszék elnöke a Gyulai Törvényszék illetékességi területén négy bírósági titkári álláshelyet hirdetett meg.

Újabb kórházak ellenőrzését fejezte be a számvevőszék - Összesen 43 javaslatot fogalmazott meg az ÁSZ a kórházak felé

2016.04.27.

Több hiányosságot tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kecskeméti székhelyű Bács-Kiskun Megyei Kórház és a miskolci központtal működő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház 2011 és 2014 közötti működése során - közölte a számvevőszék.

Nagyvállalatok adózásának nyilvános átláthatósága - Jogszabályjavaslat az uniós vállalatokra - 6500 érintett

2016.04.27.

Az Európai Parlament (EP) gazdasági és monetáris bizottsága üdvözölte a nagyvállalatok adózásának nyilvános átláthatóságát megteremtő jogszabályokra tett bizottsági javaslatot.

Törökország hátrányosan megkülönbözteti az alavitákat - Az Emberi Jogok Európai Bíróságának közleménye

2016.04.27.

Elmarasztalta Törökországot az alavita vallási kisebbség hátrányos megkülönböztetése miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) - derül ki a strasbourgi székhelyű bíróság kiadott közleményéből.

Elutasították az RMDSZ betiltásáról szóló törvénykezdeményezést - A román szenátus a hét elején döntött

2016.04.27.

Elutasította a román szenátus a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényen kívül helyezéséről szóló törvénykezdeményezést, amelyet Bogdan Diaconu és Razvan Tanase független képviselő terjesztett a parlament elé - közölte hírlevelében a magyar érdekképviselet.

Sztrájk előtt, sztrájk után - Amit a jogszerű sztrájkról tudni érdemes

2016.04.27.

Az utóbbi hónapokban növekedni látszik a magyar társadalom sztrájk aktivitása. A közszférában és a versenyszférában is több helyen sztrájkkészültség van. De mit is takar pontosan a sztrájkjog? Miért fontos a jogszerűség? Mi az elégséges szolgáltatás? - A munkajogász válaszol

Jogi személyiség létrehozását tiltanák - Oroszország a nemkívánatos civil szervezeteket korlátozná

2016.04.27.

Kidolgozta az orosz igazságügyi minisztérium annak a törvénynek a tervezetét, amely megtiltaná jogi személyiség létesítését az Oroszországban nemkívánatosnak ítélt külföldi és nemzetközi nemkormányzati szervezetek számára.

Terrorizmus elleni csomag, állami tisztviselők jogállása - Az Országgyűlés mai ülése

2016.04.27.

A belügyminiszter terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő törvénymódosító csomagjáról, valamint a Miniszterelnökség állami tisztviselők jogállását és illetményrendszerét átalakító indítványáról is tárgyal mai ülésnapján az Országgyűlés.

Legálisan használhatom-e mások ÁSZF-jét? - Lehetnek-e szerzői jogvédettek a szabályzatok, szerződések?

2016.04.26.

Az online kereskedelembe bekapcsolódó kis- és középvállalkozások (KKV), startup-ok működésük elején általában szembesülnek azzal a problémával, hogy az amúgy is szűkös induló tőkéből hogyan gazdálkodják ki a jogszabályok által megkövetelt jogi dokumentumok, mint például általános szerződési feltételek (ÁSZF) elkészítését.

125 éve hunyt el Tauffer Emil - Emlékezés a magyar börtönügyi szakíró, fegyházigazgatóról

2016.04.26.

1891. április 26-án, 46 évesen hunyt el a magyar börtönügyi tudományosság legnagyobb alakja. A Wikipédián rendelkezésre álló életrajzi adatait pontos születési idejével egészítjük ki.

Újabb hangfelvételek valódiságát vizsgálják - A lengyel főügyészséghez fordult a kormányfő

2016.04.26.

A Donald Tusk miniszterelnöksége idején lehallgatott, hétfőn közzétett hangfelvétel valódiságának vizsgálatát kérte a lengyel főügyésztől Beata Szydlo kormányfő. Az újabban kiszivárgott anyag a szólásszabadságot sértő esetleges nyomásgyakorlás gyanúját veti fel.

Sorozatos jogsértések az M4 autópálya kivitelezésénél - A Közbeszerzési Hatóság feljelentést tesz

2016.04.26.

Egyre súlyosabb és kiterjedtebb jogsértésre derült fény az M4 autópálya kivitelezési munkáival kapcsolatban, a Közbeszerzési Hatóság az utóellenőrzés során feltárt számviteli fegyelem megsértése, valamint közbeszerzési jogsértés miatt tesz feljelentéseket. Emellett panamai hátterű cégek is felbukkantak az alvállalkozói körökben, ami alapján a hatóság bejelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodának is.

Lehet gyűjteni az aláírásokat a tanórán kívüli foglalkozás ügyében - Az NVB egyhangú döntéssel hitelesített

2016.04.26.

Egyhangú döntéssel hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a népszavazási kérdést, amelynek értelmében a tanulónak csak törvényes képviselője kérésére kellene részt vennie a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokon.

Hatmillió dolláros kártérítés egy lelőtt fiú családjának - Egy amerikai rendőr lőtt rá a fiúra

2016.04.26.

Az ohiói Cleveland városa beleegyezett abba, hogy hatmillió dolláros kártérítést fizessen a 12 éves afroamerikai Tamir Rice családjának, amiért a fiút 2014 novemberében lelőtte egy fehér rendőr - derült ki a felek peren kívüli megegyezését nyugtázó, közzétett bírósági végzésből.

Napirenden az alkotmányellenesnek ítélt MNB-törvénymódosítás - Szűkebb lehetőség az adatok titkosítására

2016.04.26.

Az Országgyűlés ma változtathat a korábban alkotmányellenesnek ítélt jegybanktörvény-módosításon, az eredeti javaslatnál szűkebb lehetőséget hagyva a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított gazdasági társaságok adatainak titkosítására.

Részletesen tárgyalja a honvédelmi bizottság a terrorellenes csomagot - A javaslatnak több honvédséget és rendőrséget érintő része is van

2016.04.25.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága is részletesen tárgyal majd a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagjáról - mondta a testület ülésén Firtl Mátyás, a bizottság KNDP-s alelnöke.

Izraeli ultraortodoxok kártérítést követelnek az államtól - Hiányos oktatásukra hivatkoznak

2016.04.25.

Izrael állam jogi képviselői elutasították egy volt ultraortodox zsidókból álló csoport kártérítési követelését, amelyet a csoport tagjai arra alapoznak, hogy iskoláikban nem tanították őket közismereti tantárgyakra - jelentette az izraeli katonai rádió.

A jog fetisizálása? - Biszku Béla büntetőperének margójára

2016.04.25.

Alkalmas terep-e a múlttal való szembenézésre a büntetőbíróság? Ez volt a központi kérdése az MTA TK Jogtudományi Intézete által Biszku Béla büntetőügye kapcsán szervezett kerekasztal-beszélgetésnek, amelynek konklúziója szerint ugyan Biszku Béla személyén keresztül egy teljes rendszer bűnössége mondható ki, azonban a jog fetisizálása téves irány.

Szeptember 11. jelentése nyilvánosságra kerülhet - Az Obama-kormányzat dönt a titkosított anyagról

2016.04.25.

Az Obama-kormányzat várhatóan hamarosan dönt arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e a 2001. szeptember 11-i terrorakciókról szóló jelentés azon huszonnyolc oldalnyi tényanyagát, amely titkosítva maradt, és amely tartalmazza állítólag Szaúd-Arábia esetleges érintettségét a merényletekben.

Finkey Ferenc törvényjavaslata 1913-ból - A munkakerülők és közveszélyes büntettesek szabályozása

2016.04.25.

A Jogtudományi Közlöny 1913. évi 16. számában jelent meg Finkey Ferenc írása Törvényjavaslat a munkakerülő csavargók és a közveszélyes hivatásos büntettesek elleni rendszabályokról címmel.

Az öt éve kihirdetett alaptörvényre emlékezik az Országgyűlés - Megkezdődik a négynapos ülés

2016.04.25.

Az öt éve ezen a napon kihirdetett alaptörvényre emlékezéssel kezdi meg ma négynapos ülését az Országgyűlés.

A jegybank felfüggesztette a FuturAqua tőzsdei kereskedését - Tájékoztatási kötelezettséget sértett a cég

2016.04.25.

Az MNB átmenetileg felfüggesztette a FuturAqua részvények kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírásokat. A moratórium addig marad érvényben, amíg FuturAqua közzé nem teszi a jegybank által előírt rendszeres tájékoztatást - közölte a jegybank.

Pharaon-ügy, PC-szerződések - A nemzetbiztonsági bizottság üléséről

2016.04.22.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén napirendre került Ghaith Pharaon arab üzletember magyarországi tevékenysége, továbbá a Political Capital (PC) elemző és tanácsadó cég és az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti szerződések ügye is.

Május 1-jével megváltozik a vámkezelés az Európai Unióban - Cél az adminisztrációs folyamatok digitalizációja

2016.04.22.

Május 1-jével megváltozik a vámkezelés az Európai Unióban, aminek célja az elavult szabályok frissítése mellett az európai gazdálkodók versenyképességének növelése, valamint az adminisztrációs folyamatok digitalizálása. Aki nem készül fel a változásokra, annak azzal kell számolnia, hogy fennakadás keletkezhet az értékesítési láncaiban, egy esetleges hatósági vizsgálat során pedig jelentős bírságot is kockáztat - hívja fel a figyelmet az EY.

Elfogadták a légiutasok adatainak felhasználását szabályozó irányelvet - Információs központot kell létrehozniuk a tagállamoknak

2016.04.22.

Az uniós országok belügyminisztereinek tanácsa elfogadta a légiutasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet, amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és az elkövetők megbüntetése - közölte a tanács luxembourgi közleményében.

Visszavonhatja az amnesztiáról szóló döntését a macedón államfő - Még nincs meg a jogalap, a jogi csoport dolgozik a megoldáson

2016.04.22.

Esetlegesen visszavonná az amnesztiáról szóló vitatott döntését Gjorge Ivanov macedón államfő, eddig azonban nem talált megfelelő jogalapot erre, ám egy jogi csoporttal a lehetséges megoldáson dolgozik - jelentette be az elnöki hivatal a vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint.

Felmentették a vesztegetés vádja alól Hiszékeny Dezsőt - Az ítélet nem jogerős

2016.04.22.

Felmentette Hiszékeny Dezső szocialista politikust a vesztegetés vádja alól - bizonyítottság hiányában - a Fővárosi Törvényszék kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Sz. Sándor másodrendű vádlott befolyással üzérkedés miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetést és egymillió forintos pénzbüntetést kapott.

A lengyel közmédia működését átalakító törvénycsomag - A szejm elé terjesztik a "nagy médiatörvényt"

2016.04.22.

A szejm elé terjesztik a lengyel közmédia működését átalakító csomagot, az úgynevezett "nagy médiatörvényt", melynek értelmében "nemzeti médiává" alakítják át a közszolgálati televíziót és rádiót, ezek regionális csatornáit, valamint a PAP hírügynökséget - közölte a parlament honlapján.

Módosítanák az MNB törvényt - A bizottság alkotmányellenességet korrigálva járna el

2016.04.22.

A jövőben csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított gazdasági társaságok azon adatait védheti titkosság a jegybanktörvény szerint, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét.

Korhatár-besorolási bírságot szabott ki a médiatanács a TV2-re - A gyerekek védelme érdekében 1,25 millióval büntették a csatornát

2016.04.22.

Egy tavaly év végén vetített játékfilm nem megfelelő korhatár-besorolása miatt 1,25 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2-re. A testület egy dokumentumfilm támogatásáról és több kisközösségi és körzeti rádióval összefüggő ügyben is döntött - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Nem kell kártérítést fizetni a Jukosz részvényeseinek - A hágai kerületi bíróság érvénytelenítette a korábbi ítéletet

2016.04.21.

A hágai kerületi bíróság érvénytelenítette az ugyancsak a holland fővárosban működő Állandó Választottbíróságnak azt a 2014-ben meghozott ítéletét, amely 50 milliárd dollár (37 milliárd euró) kárpótlás megfizetésére kötelezte Oroszországot a Jukosz (Yukos) olajvállalat kisajátítása miatt - közölték orosz televíziók és hírügynökségek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000