Hír archívum: 2016. április

Más hónap

Beiktatták hivatalába az új belügyminisztert Ausztriában - Wolfgang Sobotka a mai naptól tölti be tisztségét

2016.04.21.

Beiktatta hivatalába Wolfgang Sobotka új belügyminisztert Heinz Fischer osztrák államfő Bécsben.

Lezárult az időközi választásokra fordított pénzek ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék közleménye

2016.04.21.

Az Állami Számvevőszék jogszabályban előírt kötelezettségének eleget téve ellenőrizte a 2014. évi általános választásokat követően kiírt, 2014-ben megtartott időközi országgyűlési választások és megismételt önkormányzati szavazások előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos pénzeszközök felhasználását. Az ellenőrzés megállapította, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) összesítő elszámolása alapján az időközi országgyűlési választásra fordított 90,4 millió Ft, illetve a megismételt önkormányzati szavazásokra fordított 12 millió Ft közpénz felhasználása összességében célhoz kötött és szabályszerű volt. A számvevők hiányosságokat főként a kifizetések teljesítése során tártak fel.

Társasági adóval való rendelkezési jog - Július 1-jéig lehet dönteni

2016.04.21.

A társaságiadó-bevallás határidejének közeledtével érdemes átgondolni, hogy milyen kedvezményekkel csökkenthető a fizetendő adó. Még van idő arra is, hogy a cégek - a múlt évben bevezetett újabb adócsökkentési lehetőséget kihasználva - éljenek a tásasági adóról (tao) való rendelkezés jogával - hívja fel a figyelmet a Mazars.

Online repülőjegy vásárlásánál nincs 14 napos indokolás nélküli elállás! - Kifizette és nem tud elutazni? Könnyen pórul járhat!

2016.04.21.

Meggondolhatja-e magát a fogyasztó, ha online vett repülőjegyet? Visszafizetik-e annak árát, ha mégsem tud elutazni? Bármi közbejön, lemondhatja-e az utat extra költségek nélkül? Mit lehet tenni, ha kifizették a plusz helyfoglalás-szolgáltatást, mégsem ülhettek ott, ahova kérték? – záporoznak a kérdések a Budapesti Békéltető Testülethez.

Együtt adható egészségpénztári és önsegélyező pénztári szolgáltatások - Januártól érvényes a szabályozás

2016.04.21.

Az önkéntes egészségpénztárak és az önsegélyező pénztárak eddig külön működhettek, de egy 2016-tól hatályos törvénymódosítással megnyílt a lehetőség arra, hogy alapszabály-módosítással, vagy egyesüléssel ezeket a szolgáltatásokat egy pénztáron belül el lehessen érni - hívta fel a figyelmet Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.

A levélben történő szavazás szabályainak alkotmányossági vizsgálatáról - Az Alkotmánybíróság közleménye

2016.04.21.

Az Alkotmánybíróság 2016. április 19-én hozott határozatában megállapította, hogy nem alaptörvény-ellenes az, hogy a választási eljárásról szóló törvény a magyarországi lakcímmel rendelkező, a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgár számára nem biztosítja a levélben történő szavazás lehetőségét. Ezért az Alkotmánybíróság a választási eljárásról szólótörvény erre vonatkozó rendelkezése alaptörvény-ellenességének a megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt elutasította.

Terrorelhárításról szóló törvény módosítása - A német Ab kötelezte a kormányt a változtatásokra

2016.04.21.

Németországban az alkotmánybíróság a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) terrorelhárító tevékenységéről szóló törvény módosítására kötelezte a kormányt, mert megítélése szerint a jogszabály több részlete ellentétes az alaptörvénnyel.

Hogyan tovább, Ab?

2016.04.21.

Elnök és további három bíró nélkül működik április 22-étől az Alkotmánybíróság. Az eredetileg 15 fős testületet elnökhelyettes irányítja, a teljes ülés határozatképességének fenntartása érdekében legfeljebb egy bíró hiányozhat. De van az elnökhelyettesnek is helyettesítője: a rangidős alkotmánybíró.

Hatékonyabb és átláthatóbb gazdálkodás - Törvénymódosításokról tárgyalt a fenntartható fejlődés bizottság

2016.04.20.

Olyan törvénymódosításokról tárgyalt ülésén az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága, amelyeket részben a hatékonyabb és átláthatóbb gazdálkodás részben pedig az új uniós szabályoknak való megfelelés érdekében nyújtottak be.

Halálbüntetés vesztegetésért Kínában - 127 milliót kell sikkasztani, vagy kenőpénzként elfogadni

2016.04.20.

Kínában azoknak, akik legalább 3 millió jüant (127 millió forint) sikkasztanak, illetve ekkora értékű kenőpénzt fogadtak el, vagy ügyüknek rendkívül káros hatása van, a halálos ítélettel is számolniuk kell - erről a kínai legfőbb ügyészség és a legfelsőbb bíróság kiadott új, bíráknak szánt magyarázatában rendelkeztek.

Ismét az érdekegyeztetés asztalán a Munka törvénykönyve - Munkáltatói vs. munkavállalói oldal

2016.04.20.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében 2015 tavaszán kezdődtek a tripartit (háromoldalú: munkáltatói, munkavállalói oldal, kormányzat) tárgyalások az Mt. módosításáról a szociális partnerek kezdeményezésére. A munkavállalói érdekképviseleteknek számos, míg a munkáltatói érdekképviseleteknek néhány módosítási javaslatai voltak, melyek a várakozásoknak megfelelően nem estek egybe. A tárgyalások folyamán egyértelművé vált, hogy a munkavállalói és a munkáltatói oldal lényegében egyetlen pontban sem tudnak megegyezni.

A foci EB miatt a rendkívüli állapot meghosszabbítását kérik - A francia kormány a parlamenthez fordul

2016.04.20.

A francia kormány a május 26-ig érvényben lévő rendkívüli állapot meghosszabbítását kéri a parlamenttől további két hónappal, a labdarúgó Európa-bajnokság idejére, a terrorfenyegetettség miatt - jelentette be Manuel Valls francia miniszterelnök.

Etikátlan eszközök a profitért - Tízből négy cégvezető járna el így- az EY felmérése

2016.04.20.

Világszerte tízből négy cégvezető elképzelhetőnek tartja, hogy etikátlan eszközökhöz folyamodjon cége pénzügyi terveinek teljesítése érdekében, Magyarországon pedig a válaszadók harmada elfogadhatónak tartja személyes ajándék vagy szolgáltatás, szívesség nyújtását egy-egy üzlet megszerzése vagy megtartása érdekében - derült ki az EY kétévente kiadott Globális Visszaélési Felméréséből.

Nemzeti jelképek megsértése Romániában - A szenátus elfogadta a kriminalizációt

2016.04.20.

A román nemzeti jelképek nyilvános megsértését bűncselekménynek minősítő törvénymódosítást nyilvánított hallgatólagosan elfogadottnak a román szenátus, miután a házszabályban megszabott határidőn belül nem rendeztek szavazást a tervezetről a szenátus plenáris ülésén - jelentette az Agerpres hírügynökség, hozzátéve, hogy a kérdésben a képviselőházé lesz a döntő szó.

Kibővített együttműködés a terrorizmus ellen - Orosz, kínai és indiai külügyminiszterek tárgyaltak

2016.04.20.

A terrorizmus, a szélsőségesség és a kábítószer-kereskedelem elleni fellépés, valamint a tömegpusztító, ezen belül a vegyi fegyverek terroristák kezébe kerülésének megakadályozásában történő együttműködés távlatairól tárgyalt Moszkvában Oroszország, Kína és India külügyminisztere.

Dárdai Sándor: A börtönrendszer kérdése a jogügyi bizottságban - A Jogtudományi Közlöny 1876. évi 15. számából

2016.04.19.

A Jogtudományi Közlöny 1876. évi 15. számában jelent meg Dárdai Sándor írása A börtönrendszer kérdése a jogügyi bizottságban címmel.

Az MNB megbírságolta a Sopron Bankot - A feltárt hiányosságokat szeptember 30-ig kell megszüntetnie a banknak

2016.04.19.

Az MNB közzétett határozatában összesen 28,7 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Sopron Bank Burgenland Zrt.-t - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. A feltárt jogsértések azonban nem hordoznak olyan kockázatokat, amelyek veszélyeztetnék a Bank megbízható működését, tették hozzá.

Külföldi kémszervezeteknek adott el a kínai férfi bizalmas adatokat - Halálra ítélték a kutatóintézet munkatársát

2016.04.19.

Halálra ítélték egy kínai kutatóintézet munkatársát, mert bizalmas, titkos minősítésű dokumentumokat adott el tízezer számra külföldi kémszervezeteknek - jelentette a Kínai Központi Televízió (CCTV).

A földközi-tengeri katonai művelet kiterjesztése - Az uniós miniszterek egyeztettek az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében

2016.04.19.

A Földközi-tengeren működő embercsempész-hálózatok elleni, Sophia elnevezésű uniós katonai művelet kiterjesztéséről egyeztettek luxembourgi tanácskozásukon az EU-tagországok védelmi és külügyminiszterei.

Megemelték a gyermekgondozási díjat Romániában - A kormány ellenezte a törvénymódosítást

2016.04.19.

Kihirdette Klaus Iohannis román elnök a gyermekgondozási díj emeléséről szóló módosított törvényt annak ellenére, hogy a parlament által elfogadott jogszabályt a kormány ellenezte.

Újraalapító szerződés az Európai Unióról - A francia gazdasági miniszter javaslata

2016.04.19.

Az "európai álom" továbbélése érdekében az Európai Unió újraalapító szerződésének két éven belüli létrehozását javasolta Emmanuel Macron, francia gazdasági miniszter - közölte az RTBF belga közszolgálati televízió.

A krími tatár medzslisz a szélsőségek listájára került - Az orosz igazságügyi minisztérium döntött a szervezetről

2016.04.19.

Rátette a szélsőséges társadalmi és vallási szervezetek listájára a Krími Tatár Nép Medzslisze elnevezésű közhasznú egyesületet az orosz igazságügyi minisztérium.

Magyar ügyvédi irodák a nemzetközi ranglistákon - Egyre jobb helyezéseket érnek el a hazai irodák

2016.04.18.

A londoni székhelyű Legal500 28 éve rangsorolja számos ország ügyvédi irodáit jogterületenként különböző kategóriákba. Megjelent a 2016-os kiadás.

Külföldi az adósom, hogyan indítsak végrehajtást?

2016.04.18.

Elszállított termékek, teljesített szolgáltatások: évente több ezer alkalommal maradhatnak hoppon és kezdhetnek hosszadalmas nemzetközi perekbe magyar cégek és állampolgárok.

Az EU Líbia megsegítésére készül - A tanácskozás középpontjában a migráció áll

2016.04.18.

Líbiát az Európai Unió olyan eszközökkel kívánja segíteni, amelyek a líbiai emberek és a líbiai kormány érdekeit szolgálják politikai, gazdasági és biztonsági szempontból - hangsúlyozta Luxembourgban Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyi és védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve.

Az EU Líbia megsegítésére készül - A tanácskozás középpontjában a migráció áll

2016.04.18.

Líbiát az Európai Unió olyan eszközökkel kívánja segíteni, amelyek a líbiai emberek és a líbiai kormány érdekeit szolgálják politikai, gazdasági és biztonsági szempontból - hangsúlyozta Luxembourgban Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyi és védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve.

Fenntartható fejlesztési stratégia - A román parlament törvényerőre emelné az ENSZ célkitűzéseihez igazodóan

2016.04.18.

Az ENSZ globális célkitűzéseihez igazítaná, és törvényerőre emelné a román parlament az ország fenntartható fejlesztési stratégiáját, amelyet még 2008-ban, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) környezetvédelmi miniszterei dolgoztak ki - közölte Borbély László, a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

Jogi garanciák lesznek az olcsóbb internetszolgáltatásra - A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos közleménye

2016.04.18.

Jogi garanciákat kíván teremteni a kormány arra, hogy az internetszolgáltatók valóban csökkentsék az árakat, miután 2017-től 27-ről 5 százalékra csökken az internet áfája - mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Pszichológuskamara létrehozásáról szóló törvénytervezet - Cél a kliensek biztonsága és a szakma fejlődése

2016.04.18.

Előremutatónak tartja és támogatja az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai Szakpszichológia és Pszichoterapeuta Klinikai Szakpszichológus Tagozata a Magyar Pszichológus Kamara felállítását célzó törvénytervezetet - közölte a tagozat vezetője.

Finkey, Dárdai, Bozóky, Réső Ensel, Karay, Gedeon, Tóth, Hacker, Löw, Angyal - Negyedéves szemle

2016.04.18.

Visszatekintésünkben azokra a börtönügyi írásokra hívjuk fel olvasóink figyelmét, melyek az elmúlt negyedévben jelentek meg az ÖBE honlapján. A legtöbb írást Hacker Ervintől közöltük, akire tavaly, halálának 70. évfordulója alkalmából emlékeztünk.

Vasárnapi nyitvatartás - átfogó javaslatcsomagot nyújtanak be - Száz százalékos bérpótlékot szeretne az MSZP

2016.04.18.

Az MSZP átfogó javaslatcsomagot nyújt be hétfőn a parlamentben azon munkavállalók védelme érdekében, akik vasárnap dolgoznak - jelentette be Lukács Zoltán alelnök és párttársa, Nyakó István budapesti sajtótájékoztatóján.

Átfogó tervezet az adóelkerülés elleni küzdelemhez - A Nemzetközi Valutaalap globális megegyezésre törekszik

2016.04.18.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó tervezetet készít az adóelkerülés elleni küzdelemhez - jelentette be a szervezet vezérigazgatója.

Emberjogi jelentés az Egyesült Államokról - Peking kiadta a dokumentumot

2016.04.15.

Az Egyesült Államok az idén is sok ország emberjogi helyzetéről mondott véleményt, miközben hallgat saját "rettenetes" bizonyítványáról és szemernyi jelét sem adja, hogy hajlandó lenne róla elgondolkodni - fogalmaz az Egyesült Államok emberjogi gyakorlatról összeállított, kiadott hivatalos kínai jelentés.

Uniós irányelv a légiutasok adatainak felhasználásáról - Központban a terrorizmus megelőzése, felderítése

2016.04.15.

Az Európai Parlament (EP) támogatja a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet (PNR), amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és az elkövetők megbüntetése - tájékoztatott strasbourgi közleményében az uniós parlament.

Elítélték a pakisztáni keresztények elleni erőszakcselekményeket - Határozattal döntött az Európai Parlament

2016.04.15.

Határozatban ítélte el a pakisztáni keresztények ellen irányuló sorozatos erőszakcselekményeket, köztük az iszlám szélsőségesek által Lahorban elkövetett húsvéti támadást az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése.

Megújuló ügyvéd-törvény - Bemutatták Sulyok Tamás "Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzete” című könyvét

2016.04.15.

Napirenden van az új ügyvédi törvény előkészítése, amelyhez nagy segítséget ad Sulyok Tamás hézagpótló alkotása, „Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzete” című kötet – közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter az Alkotmánybíróság elnökhelyettesének könyvbemutatóján, amelyen a majdani szabályozás több vitapontja is terítékre került.

Nem diszkriminálta a gyöngyöspatai romákat a rendőrség - A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítélete

2016.04.15.

A Debreceni Ítélőtábla meghozott másodfokú, jogerős ítélete szerint a rendőrség nem diszkriminálta a gyöngyöspatai romákat 2011-ben - tájékoztatott Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője. A felperes Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közölte, felülvizsgálati kérelmet nyújt be a döntés ellen.

Nagyija Szavcsenko szabadon engedéséért lép fel az EP - Levélben fordultak az orosz elnökhöz

2016.04.15.

Levélben fordult közel ötven európai parlamenti (EP-) képviselő Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz az Oroszországban bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta szabadon engedése érdekében.

Hosszabb nyitvatartás a NAV ügyfélszolgálatainál - Ügyfélkapun keresztül is elküldhető a bevallás

2016.04.15.

Idén is hosszabb ideig lesznek nyitva a személyi jövedelemadó (szja) bevallások benyújtásának finisében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatai - tette közzé az adóhatóság a honlapján, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfélkapun keresztül egy gombnyomással elküldhető a bevallás.

Lengyelországban nincs veszélyben a demokrácia - A lengyel kormányfő nyilatkozata az alkotmánybírósági reformról

2016.04.14.

Lengyelországban nincs veszélyben a demokrácia - hangsúlyozta a lengyel kormányfő a közszolgálati televíziónak adott interjújában. Beata Szydlo azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a strasbourgi testület a nap folyamán a demokráciát veszélyeztetőnek minősítette a lengyel alkotmánybírósági reformot.

Meghekkelte a Neptunt egy miskolci egyetemista - A hallgatók elektronikus számláiról utalta magának a pénzt

2016.04.14.

Egyetemisták elektronikus számláit csapolta meg éveken keresztül egy volt hallgató a Miskolci Egyetemen. Az ügyben a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség 24 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

Sebességmérő akciót tart a rendőrség - Várják a javaslatokat az ellenőrzési pontok helyszíneire

2016.04.14.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 21-én reggel 6 órától, a sebességmérő pontok helyszíneire az állampolgárok tehetnek javaslatot - mondta Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) osztályvezetője.

Több száz hivatalnok érintett a kínai vakcinabotrányban - A visszaélések gyerekeket is érintettek

2016.04.14.

A kínai kormány 357 hivatalnokot büntetett meg az országos vakcinabotrányban őket terhelő felelősség miatt. Vannak, akik állásukat vesztik, másokat lefokoznak - derült ki az államtanács legutóbbi ülése után kiadott közleményből.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000