Hír archívum: 2016. április

Más hónap

Kiterjesztené a PSZ az április 20-i sztrájkot - A pedagógusok sztrájkbizottsága kezdeményezése

2016.04.14.

Az egész napos országos pedagógussztrájk mellett a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezi, hogy április 20-án délben öt percre országszerte "álljon le az élet" - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Jelentés az emberi jogok magyarországi érvényesüléséről - Legnagyobb emberi jogi probléma az átutazóknál

2016.04.14.

A nagy számban átutazni akaró migránsok és menedékkérők kezelésénél találta a legnagyobb emberi jogi problémát Magyarország vonatkozásában az Egyesült Államok külügyminisztériuma az emberi jogok világszintű helyzetét vizsgáló, 2015-re vonatkozó éves jelentése szerint.

Multinacionális cégek adózásának átláthatósága - Az Európai Bizottság javaslata

2016.04.14.

A nagyvállalatok adózásának nyilvános átláthatóságát megteremtő jogszabályokra tett javaslatot az Európai Bizottság - közölte Jonathan Hill, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért felelős tagja kedden Strasbourgban.

Törlesztést kiváltó ingatlanátadás törvényt fogadtak el - A román képviselőház másodszorra is elfogadta a törvényt

2016.04.13.

Kisebb módosításokkal másodszor is elfogadta a román képviselőház a törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvényét, amelyet a bankszféra nyomásának engedve Klaus Iohannis államfő tavaly decemberben küldött vissza megfontolásra a parlamentnek.

Adóalany, aki online foglalási rendszeren keresztül nyújt szállást - A legfontosabb tudnivalók - a NAV tájékoztatója

2016.04.13.

Adóalanynak minősülnek azok a magánszemélyek, akik online foglalási rendszeren - például az Airbnb-n - keresztül egy vagy több szobát vagy akár egy teljes ingatlant szálláshelyként adnak bérbe, így adószám kiváltására kötelesek, és számlakibocsátási kötelezettség is terheli őket - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

Szociális Tanácsot hozott létre a kormány - Módszertani és szakmafejlesztés

2016.04.13.

Szociálpolitikai Tanácsot hoz létre a kormány, az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Szakmai egyeztetést tartanak a BM terrorellenes javaslatáról - Jó esély van a parlamenti megegyezésre

2016.04.13.

Szakmai egyeztetést tartanak, a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes javaslatcsomagjáról. Az MSZP a jelenlegi formájában még nem tartja támogathatónak a javaslatot. A Fidesz, a Jobbik és az LMP pozitívabban értékelte az eddigi megbeszéléseket, és úgy vélekedett, hogy lehet esély a megegyezésre.

Hóman Bálint akadémiai tagságának visszaállításáért indított per - A Fővárosi Törvényszéken tárgyalják a ügyet

2016.04.13.

Megkezdődött a Hóman Bálint akadémiai tagságának visszaállítása érdekében indított polgári per a Fővárosi Törvényszéken.

Munkahelyi netezés? - A Barbulescu v. Romania ügy margójára

2016.04.13.

Elbocsátható-e a munkavállaló, ha az internetet munkaidő alatt magáncélokra is használja? Ellenőrizheti-e egyáltalán a munkáltató a munkavállaló internetes tevékenységét, céges, vagy akár magánlevelezését? - A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntést hozott a Barbulescu v. Romania ügyben.

Kartellgyanú miatt versenyfelügyeleti eljárást indítottak - Az eljárás lefolytatására hat hónap áll rendelkezésre

2016.04.13.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016. április 11-én versenyfelügyeleti eljárást indított több egészségügyi cég ellen - közölte a hivatal.

Kivizsgálják a papok által érintett pedofil ügyeket Franciaországban - Független nemzeti bizottságot is létrehoznak - a püspöki konferencia eredményei

2016.04.13.

A francia katolikus egyház jelezte, hogy mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek, még a múltban történteket is.

Általános vita a népszavazási törvény módosításáról - Azonos témájú kérdésekben párhuzamos aláírásgyűjtés?

2016.04.13.

Az Országgyűlés mai ülésén kezdődhet általános vita a népszavazási törvény módosításáról szóló javaslatról, amely lehetővé tenné a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben.

A vasárnapi munkavégzés tilalmának eltörlése - A Munka Törvénykönyve is változik

2016.04.13.

A 2015. március 15-ével bevezetett vasárnapi munkavégzés tilalmának tegnapi eltörlési szándékával számos jogszabály és ezekhez kapcsolódó joggyakorlat is megváltozni látszik – derül ki a Wolters Kluwer Kft. Jogtár adatbázisából.

Még több jogosulatlan szociális ellátás vált visszakövetelhetővé - Módosították a gyámügyi törvényt is

2016.04.12.

Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy a szociális ellátásokat ne csak az ügyfél rosszhiszeműsége, hanem más jogosulatlanság miatt is vissza lehessen követelni.

Folytatódik a döntőbírósági eljárás a Mol-INA-ügyben - A két főrészvényes nem tudott megegyezni

2016.04.12.

Folytatódik a döntőbírósági eljárás Mol-INA-ügyben, a horvát kormány azt is kérni fogja, hogy az INA fektessen be a finomítókba - mondta Tomislav Panenic horvát gazdasági miniszter a Vecernji List horvát napilapban megjelent interjújában.

Lemond a belgiumi kormány csalással vádolt oktatási minisztere - Ártatlannak vallotta magát, mégis lemond

2016.04.12.

Benyújtotta lemondását Joelle Milquet, a belgiumi vallon kormány oktatási minisztere, akit azzal vádoltak meg a hatóságok, hogy korábban szövetségi belügyminiszterként felvett nyolc munkatársat a tárcához, akik valójában a 2014-es választási kampányán dolgoztak.

135 éve született Karay Pál, a Rabmunka című kötet szerzője - Megemlékezés a Kúria tanácselnökéről

2016.04.12.

Karay Pál 1881. március 22-én született Pécsett dr. Karay Lajos, a bírói szék jegyzője (pályája végén kúriai tanácselnök) és Antal Mária hat gyermeke közül negyedikként.

Kiss László-ítélet iratainak átmeneti zárolását rendelték el - Az esetleges további jogsérelem megakadályozása miatt döntött így a NAIH

2016.04.12.

Az esetleges további jogsérelem megakadályozása érdekében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke elrendelte a Kiss László-ügy ítéleti iratainak zárolását.

Súlyos alapjogsértések a Szent Imre kórház pszichiátriáján - Emberi méltóság megsértése, külső kontroll hiánya - a jelentésből

2016.04.12.

Súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel az alapvető jogok biztosa hivatalból lefolytatott vizsgálata során egy a budapesti Szent Imre kórház pszichiátriai osztályán szülő nő ügyében.

Támogatás a jogállamiság erősítésére - Támogatás a jogállamiság erősítésére

2016.04.12.

A jogállamiság és az emberi jogokat biztosító szabályozás erősítésére 25 millió eurós (mintegy 7,7 milliárd forint) támogatásról írt alá megállapodást az Európai Bizottság és az Európa Tanács - közölte brüsszeli sajtótájékoztatóján Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője.

Kedden benyújtja lemondását az ukrán miniszterelnök - Egy televíziós műsorban számolt be döntéséről

2016.04.11.

Bejelentette lemondási szándékát Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök vasárnap egy televíziós műsorban.

A volt amerikai házelnök szexuális zaklatott fiúkat - Három és fél millió dollárt fizetett az áldozat hallgatásáért

2016.04.11.

Pénteken robbant a bomba, szombatra további részletek is kiderültek, újabb áldozatok is jelentkeztek Dennis Hastert volt képviselőházi elnök szexuális zaklatási botrányában. A sokáig befolyásos republikánus politikus kisfiúkat molesztált és félrevezette a hatóságokat.

Rosszul mérték fel az Iszlám Államot - A német belső elhárítás vezetője összefüggést lát a menekülthullámmal

2016.04.11.

A német belső elhárítás, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) helytelenül mérte fel az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tevékenysége és a menekülthullám összefüggését - ismerte el a szolgálat vezetője egy lapinterjúban.

Lengyelországban támogatják az abortusztilalmat - A nők büntetését azonban ellenzik a lengyel püspökök

2016.04.11.

Támogatják a teljes abortusztilalmat, de ellenzik a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését a lengyel püspökök - derült ki a lengyel családok országos lelkipásztori intézetének leveléből.

Elfogtak egy háborús bűnökkel gyanúsított egykori szerb tábornokot - Illegálisan lépte át a határt Milovan Bojovic

2016.04.11.

Koszovóban elfogták Milovan Bojovic egykori szerb tábornokot, akit az albán civil lakosság ellen az 1998-1999-es koszovói háború idején elkövetett bűncselekményekkel vádolnak - számolt be róla a Koha Ditore című pristinai napilap honlapján.

Az Országgyűlés heti üléséről - Szövetkezeti és szociális tárgyú törvénymódosítások várhatók

2016.04.11.

Hétfőtől szerdáig ülésezik az Országgyűlés a héten. A képviselők az első ülésnapon két órában interpellálhatják a kormányt, majd a következő két napon összesen tizenkét előterjesztést vitathatnak meg, köztük az igazságügyi miniszter azon javaslatát, amely a népszavazási kezdeményezésnél lehetővé tenné a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben.

Az EJI sikerre vitte az előadóművészek internetes jogaiért indított pert - A Deezer internetes streaming zeneszolgáltató ellen indított perről

2016.04.11.

Az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) fontos győzelmet ért el a Deezer internetes streaming zeneszolgáltató ellen indított próbaperében, amelynek célja, hogy az előadók díjazást kapjanak hangfelvételeik internetes felhasználása után. A több mint két évvel ezelőtt kezdődött eljárásban részítélettel adott igazat az előadóknak a bíróság.

A gázpiac állami szabályozása - Az Európai Bíróság heti ügyrendjéből

2016.04.11.

A földgáz belső piacáról szóló uniós irányelv értelmében a földgáz árát főszabály szerint a piaci folyamatoknak kell meghatározniuk.

A Pp. rejtett titkai

2016.04.11.

Számtalan „rejtett titka” van a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvénynek, ami alapján a bíróságok évente mintegy kétszázezer peres és egymillió nem peres eljárást folytatnak le. Cikkünkben a több mint százszor módosított Pp. legérdekesebb rendelkezéseit és összefüggéseit vettük górcső alá.

Összbírói értekezlet a Gyulai Törvényszéken - Az elmúlt évi munkáról, a Nyitott bíróság program sikerességéről

2016.04.11.

A Gyulai Törvényszék 2016. április 7. napján összbírói értekezletet tartott, melyen részt vett dr. Gyarmathy Judit az Országos Bírósági Hivatal Elnökhelyettese, dr. Gerber Tamás az Országos Bírói Tanács soros elnöke, valamint dr. Harangozó Attila a Szegedi Ítélőtábla elnöke. Az értekezletet megtisztelte jelenlétével dr. Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Friedmann Bernát: Börtönügyi törvényhozás - A Jogtudományi Közlöny 1867. évi 14. számából

2016.04.11.

A Jogtudományi Közlöny 1867. évi 14. számában jelent meg Friedmann Bernát jogszigorló írása Börtönügyi törvényhozás címmel.

A zárva tartásról szóló törvény visszavonását kéri a Liga - Az érdekképviselet közleménye a boltzár eltörlés népszavazási hitelesítését követően

2016.04.08.

Még a népszavazás előtt vonják vissza a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, és a kormány terjesszen az Országgyűlés elé olyan törvénymódosítást, amely szigorítja a kereskedelemben a vasárnapi foglalkoztatás szabályait, növeli annak költségeit - javasolja a Liga Szakszervezetek.

Jogosulatlan közvetítésért 20 millió forintos bírság - Az MNB az Alabama Limitet büntette

2016.04.08.

Bejelentés hiányában végzett tőkepiaci függő ügynöki tevékenységet az Alabama Limit Kft. egy ciprusi társaság részére, állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely eltiltotta a társaságot a jogosulatlan tevékenység végzésétől és 20 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte.

Beszélgetés a bírói pályáról és a bíróságokról Pécsett - A PTE-ÁJK szervezésében a Kaposvári és a Pécsi Törvényszék vezetői tartottak előadást

2016.04.08.

2016. április 5-én, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán, a Jogász napok keretében a Kaposvári és a Pécsi Törvényszék vezetői előadásokat tartottak a diákok részére a bírói pályáról, valamint a Somogy és Baranya megyei bíróságok életéről.

Kifizette, letöltötte, használta is – mégsem az övé! - Több tízezer forintot bukott majdnem a fogyasztó, mert nem olvasta el az apróbetűket

2016.04.08.

Több tízezer forintot adott ki a fogyasztó a mobilalkalmazásért, amelyet később helyhiány miatt letörölt. Azt hitte bármikor újra telepítheti, ha már egyszer kifizette, és az az övé. Később hidegzuhanyként érte, hogy ezzel csak a felhasználási jogot szerezte meg és a cég bármikor megszüntetheti az alkalmazást - ahogy ez egyébként meg is történt.

Győztek az EU-Ukrajna társulási szerződés ellenzői - A holland népszavazáson jelentős fölénnyel nyertek

2016.04.08.

Jelentős fölénnyel győztek az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ellenzői az egyezmény ratifikálásáról kiírt hollandiai népszavazáson a közzétett, véglegesnek tekinthető eredmények szerint.

Közlekedési bírságot és hitelt fizetünk leginkább - Az Intrum Justitia felmérése

2016.04.08.

A közlekedési bírságokat, a hiteltartozásokat és a mobiltelefonszámlát fizetik be a leginkább késve a magyarok, míg a legkevésbé az adók befizetésével maradnak el - derült ki az Intrum Justitia nemzetközi pénzügyi szolgáltató reprezentatív felméréséből, amelyet 21 európai országban végeztek el.

Romániai magyar jogsérelmek - Az RMDSZ árnyékjelentése

2016.04.08.

Az elmúlt hat év romániai magyar jogsérelmeit összegzi az az árnyékjelentés, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a kisebbségvédelmi keretegyezmény végrehajtásáról szóló román kormányjelentéshez készített.

Jog a diétához - A speciális étkezési szükséglet érvényesítése az óvodában és az iskolában

2016.04.07.

A diétatévesztésnek akár rendkívül súlyos következményei is lehetnek! - A menzarendeletként elhíresült jogszabály megszigorította a köznevelési intézményekben a napi étkezésre vonatkozó szabályokat. Különösen nagy visszhangot váltottak ki a só- és cukorhasználat korlátozására vonatkozó rendelkezések. Van azonban a szóban forgó 37/2014 (IV.30) EMMI rendeletnek egy másik vetülete is, amely a speciális étkezési szükségletű gyerekeket érinti.

Nem alkalmazható főállású tolmács a bíróságokon - A román szakminisztérium álláspontja

2016.04.07.

A román igazságügyi minisztérium álláspontja szerint nem szerepelhetnek tolmácsok az igazságszolgáltatási intézmények személyi állományában - írta a Krónika erdélyi magyar napilap.

Szabálytalanságok az Emmi egyik háttérintézményénél - Az Állami Számvevőszék ellenőrzése

2016.04.07.

Több területen vagyongazdálkodási, vagyon nyilvántartási szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. (PR Kft.) ellenőrzésekor.

Horvátország blokkolja Szerbia EU-csatlakozását - A csatlakozási fejezet csak az összes EU-tagállam beleegyezésével kezdhető meg

2016.04.07.

Horvátország mindaddig nem fog hozzájárulni Szerbia európai uniós csatlakozásához, amíg Belgrád vissza nem vonja azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy olyan vádlottakat állítsanak bíróság elé, akik nem Szerbiában követtek el bűncselekményeket - közölte az ország külügyi és Európa-ügyi minisztériuma (MVEP).

Radovan Karadzic-ot negyvenéves börtönbüntetésre ítélték - A volt boszniai szerb elnök ügyében a Nemzetközi Törvényszék döntött

2016.04.07.

Borzalmasnak nevezte az ügyében hozott ítéletet Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök, akit március végén negyvenéves börtönbüntetésre ítélt az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

Nincs információ Magyarország konkrét terrorfenyegetettségéről - Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság elnökének tájékoztatója

2016.04.07.

Nincs információ arról, hogy Magyarországon konkrét terrortámadást terveznének - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület, részben zárt ülése után a sajtónak.

Hiányos román nyelvtudása miatt aláztak meg egy beteget - Az eljáró orvost megbírságolták

2016.04.07.

Megbírságolta a román diszkriminációellenes tanács a kolozsvári gyermekkórházat és annak orvosát, mert az utóbbi megalázott egy székelyföldi magyar lányt hiányos román nyelvtudása miatt.

Hiányos román nyelvtudása miatt aláztak meg egy beteget - Az eljáró orvost megbírságolták

2016.04.07.

Megbírságolta a román diszkriminációellenes tanács a kolozsvári gyermekkórházat és annak orvosát, mert az utóbbi megalázott egy székelyföldi magyar lányt hiányos román nyelvtudása miatt.

Az MNB 11,5 millió forintra bírságolta a Budapest Bank Zrt.-t - Pénzforgalmi szabálysértések miatt büntetett a jegybank

2016.04.07.

Pénzforgalmi szabálysértések miatt 11,5 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Budapest Bank Zrt.-t, a hitelintézetnek legkésőbb szeptember 30-ig meg kell szüntetnie a jogszabálysértéseket - közölte az MNB.

Törvény a terrorszervezetek tagjai állampolgárságának megvonásáról - A jelenlegi török büntetőtörvénykönyv nem rendelkezik róla

2016.04.06.

Törökország megteszi a szükséges jogi lépéseket, hogy a terrorszervezetek tagjait és támogatóit megfoszthassa török állampolgárságuktól - közölte Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter Ankarában.

Egyszerű megoldás az szja-bevallásra - A NAV ajánlja a csökkentett adattartalmú szja-bevallást

2016.04.06.

Találhatnak egyszerű megoldást a személyijövedelemadó-bevalláshoz azok is, akik nem vették igénybe munkáltatójuk vagy az adóhatóság közreműködését - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallást ajánlva az ügyfelek figyelmébe.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000