Hír archívum: 2016. április

Más hónap

Az uniós pályázatok növelik a korrupciós kockázatokat - Csökkent a versenyerősség, növekedett a túlárazás mértéke

2016.04.06.

Az uniós közbeszerzési pályázatok csökkentik a versenyt és növelik a korrupciós kockázatokat - ez derült ki a Korrupciókutató Központ Budapest kutatásából, amit a központ igazgatója a Kopint-Tárki Zrt. és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös sajtótájékoztatóján ismertetett.

Vissza kell adnia a román hatóságnak a Wass Albert-szobrot - 2014-ben kobozták el egy szovátai lakostól a mellszobrot

2016.04.06.

Egy kedden kimondott jogerős bírósági ítélet alapján a román hatóságoknak vissza kell szolgáltatniuk azt a Wass Albert-szobrot, amelyet 2014-ben egy szovátai lakostól koboztak el, aki a háza udvarán alakított ki Wass Albert-emlékhelyet.

Egy hónapon belül elkészülhet az azonnali fizetési rendszerről szóló javaslat - Az MNB konzultációra bocsátja a megoldási javaslat

2016.04.06.

Egy hónapon belül elkészülhet az azonnali fizetési rendszerről szóló első megoldási javaslat, amelyet konzultációra bocsát a jegybank - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a portfolio.hu szakmai konferenciáján, Budapesten.

Jelentősen nőtt az adatvédelmi ügyek száma - A NAIH elnökének tájékoztatója a tavalyi évről

2016.04.06.

Mind az adatvédelmi, mind az információszabadságot érintő ügyek száma nőtt tavaly, 7594 iktatott ügy volt, két és félszer több, mint 2014-ben - közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a szervezet tavalyi tevékenységét bemutató sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Vizsgálat Isaszegi János doktori disszertációjának ügyében - A Debreceni Egyetem jár el a plágium gyanús ügyben

2016.04.06.

A Debreceni Egyetemen (DE) vizsgálatot indítottak Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy doktori disszertációjának ügyében - erősítette meg az egyetem sajtófőnöke érdeklődésre, miután az oktatas.atlatszo.hu oldal arról írt: plagizált a tábornok.

Az MNB 7,8 millióra bírságolta az OTP Faktoringot - Jogsértő panaszkezelési gyakorlat miatt büntetett a jegybank

2016.04.06.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 7,8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az OTP Faktoring Zrt.-re jogsértő panaszkezelési gyakorlata miatt - közölte az MNB.

Már több mint 500 határozatot hoztak szerencsejáték-oldalak ellen - Engedély nélküli szerencsejáték szervezés ellen lép fel a NAV

2016.04.06.

Keddig már 518 esetben hozott blokkolásról szóló tiltóhatározatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerencsejáték-felügyeleti főosztálya az engedély nélküli online sportfogadási, kaszinó- és pókeroldalak ellen, idén eddig 105 oldal blokkolását rendelték el, a ténylegesen blokkolt honlapok száma 410 - közölte a NAV.

Mikor lehet elállni a munkaszerződéstől - És ez miért nem felmondás?

2016.04.05.

Kevéssé ismert tény a Munka Törvénykönyvével kapcsolatban, hogy a munkaszerződést nem csak felmondással vagy közös megegyezéssel lehet megszüntetni, hanem elállással is. Az elállási jog azt jelenti, hogy egy már megkötött szerződés valamelyik fél nyilatkozata alapján a megkötésének időpontjára visszamenőleges hatállyal megszűnik. A munkáltatókra és munkavállalókra vonatkozó pontos szabályokat dr. Rátkai Ildikó munkajogász segít megérteni.

Hongkong kormányzója nem nyitna vitát a város függetlenségéről - Kínától való elszakadásra törekednek a Hongkongi Nemzeti Párt vezetői

2016.04.05.

A hongkongi kormányzó nem érzi úgy, hogy időszerű lenne vitát nyitni a kínai különleges közigazgatási övezetnek számító város esetleges függetlenné válásáról, miután a városban a közelmúltban bejelentették egy, a függetlenséget zászlajára tűző párt megalapítását.

Az európai elfogatóparancs végrehajtásának elhalasztása - Az EUB ítélete embertelen bánásmód veszélyének fennállására

2016.04.05.

El kell halasztani az európai elfogatóparancs végrehajtását, amennyiben fennáll a valós veszélye annak, hogy az átadást kérelmező uniós tagállamban az érintett személy embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülne fogva tartása során - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Megfeleltek az előírásoknak a mentes jelölésű élelmiszerek - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálati eredményei

2016.04.05.

Az idei fogyasztóvédelmi vizsgálatok eredményei alapján javult a "mentes" élelmiszerek jelölési gyakorlata, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált élelmiszerek mindegyike megfelelt a követelményeknek, a gyártók, forgalmazók által feltüntetett összetevők összhangban voltak a termékekben találhatókkal - közölte a hatóság.

Kirabolták a zágrábi rendőrség széfjét - 280 ezer euró készpénzt vittek el a betörők

2016.04.05.

Ismeretlen tettesek betörtek hétfőre virradóra a zágrábi rendőrség egyik épületébe, ahonnan sajtóértesülések szerint két kilogramm aranyat és 280 ezer eurót (majdnem 88 millió forint) loptak el.

Egymillió forint bírság a Norbi Update Nyrt.-nek - Az MNB az átlátható működést garantáló tájékoztatási kötelezettség megszegéséért bírságolt

2016.04.05.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-re, mivel az több esetben nem tett maradéktalanul eleget a jogszabályokban előírt rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének - közölte az MNB.

Egyelőre elmaradhat a törvénykezési helyek létrehozása - Nincs meg a szükséges kétharmados többség

2016.04.05.

Ellenzéki támogatás híján egyelőre nincs kétharmados többsége az igazságügyi tárca azon módosító javaslatának, amely törvénykezési helyeket hozna léte. A Jobbik és az LMP a javaslat elfogadását az Országos Bírósági Hivatal elnöke jogkörének csökkentéséhez köti, míg a kormánypártok ezt a "zsarolást" nem tartják helyesnek.

Mától üzemszerűen működik az új traffipaxrendszer - Sebességmérés mellett forgalomszámlálásra is alkalmasak az új kamerák

2016.04.05.

Ma reggel 8 órától üzemszerűen működnek a hivatalosan Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok.

Független bíráskodás? - Beszélgetés Bencze Mátyás egyetemi docenssel, az MTA TK JTI tudományos munkatársával

2016.04.05.

Csak a független igazságszolgáltatás képes biztosítani az állampolgárok közötti jogegyenlőséget - állítja Bencze Mátyás. - Mennyiben kell tekintettel lenniük a bíróknak a közvélemény elvárásaira? Elszámoltathatóak-e a bíróságok? Milyen szerepe lehet a médiának a döntések kommunikációjában? - Az egyetemi docens válaszol

Kormányzati informatikai rendszer elleni támadás - Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyal a hétvégi ügy miatt

2016.04.04.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyal a kormányzati informatikai rendszer elleni hétvégi támadásról.

Megkezdődik az adózók minősítése - A NAV kategóriákba sorolja az adóalanyokat

2016.04.04.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áprilisban megkezdi az adóalanyok minősítését, megbízható, kockázatos és egyéb kategóriába sorolva őket.

A Quaestor-ügyben nem teljesíti az ügyészség a kért hiánypótlást - A Fővárosi Törvényszék hiányosnak találja a bizonyítási eszközök megjelölését

2016.04.04.

A Fővárosi Főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni a Quaestor-ügyben a Fővárosi Törvényszék által kért hiánypótlását, mert azt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani - közölte a fővárosi főügyész. Ibolya Tibor kiemelte: a konkrét bűnügyben a vádirat - a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően - az egyes cselekmények leírását követően öt oldalon keresztül, cselekményenként sorolja fel a vádat alátámasztó bizonyítási eszközöket.

Nem hajlandók a légi-utaskísérők muszlim fejkendőt viselni - Önkéntes alapon próbálják szervezni a személyzetet

2016.04.04.

Az Air France több légi-utaskísérője is jelezte, hogy nem hajlandó muszlim fejkendőt viselni Teheránban, ahova április közepén indítja újra járatát a francia légitársaság - közölte a francia polgári légiközlekedésben dolgozók országos szakszervezete (SNPNC).

Baranyay Károly írása az 1929. évi Jogtudományi Közlönyből - "Reformgondolataim a fiatalkorúak feletti bíráskodás köréből"

2016.04.04.

A Jogtudományi Közlöny 1929. évi 7. számában jelent meg Baranyay Károly miskolci kir. törvényszéki bíró írása. Ebből közlünk részleteket.

Megtévesztő hirdetések, lépett a Szövetség - Hatósági bejelentés a Versenyhivatalnál

2016.04.04.

Hangzatos szlogenek, jól csengő ígéretek, megtévesztő tájékoztatás, a törvényes fogyasztói jogok korlátozása - tisztességtelenül járt el a RealQUIT Inc. Advento LLC, ezért a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége hatósági bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál a fogyasztók érdekében.

A kémkedéssel vádolt török újságírók perét folytatták - A sajtószabadság helyzete miatt is nagy érdeklődés kíséri a tárgyalást

2016.04.04.

Fokozott közérdeklődés kíséri a Cumhuriyet című kormánykritikus török napilap - egyebek között kémkedéssel vádolt - két újságírójának perét, amely tovább folytatódott Isztambulban. Bár a bíróság egyik korábbi határozata értelmében a tárgyalás teljesen zárt ajtók mögött zajlott volna, családtagokat és több mint 100 védőügyvédet később mégis beengedtek a terembe.

A román államfőnök bírságot kell fizetnie - A romák megsértése miatt kötelezték a fizetésre

2016.04.04.

Ki kell fizetnie Traian Basescu volt román államfőnek azt a pénzbírságot, amelyet a roma közösség megsértése miatt szabott ki rá két éve az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), miután a legfelső bíróság jogerősen elutasította a politikus fellebbezését.

Ügynökmese - Áprilisban jelenik meg Kiss László volt alkotmánybíró tényfeltáró könyve

2016.04.01.

Április 20-án jelenik meg Kiss László egyetemi tanár, volt alkotmánybíró tényfeltáró kötete ,,Ügynökmese” – Egy történészi spekuláció genezise címmel. Az Ungváry Krisztián történész által ügynökváddal illetett alkotmánybíró 450 oldalas, eredeti dokumentumokkal gazdagon illusztrált könyvben dolgozta fel csaknem tíz esztendeje tartó pereskedésének történetét.

Trócsányi László indítványt tett a népszavazási törvény módosítására - Cél a káros versengés megszüntetése

2016.04.01.

A népszavazási törvény módosítására tett javaslatot a parlamentnek Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken.

Hitelfelvétel körültekintően - márciusi jogszabályváltozások - Átláthatóbb tájékoztatás a bankoktól

2016.04.01.

A felelős és átláthatóbb hitelezést segítik a fogyasztói hitelfelvételt érintő márciusi jogszabályváltozások, amelyek egyebek mellett a korábbinál szélesebb körű ügyféltájékoztatást követelnek meg a pénzügyi intézményektől.

Jóváhagyták a NATO-műveletek végrehajtását Lengyelországban - A szejm igent mondott a békeidőben történő hadgyakorlatok végrehajtására

2016.04.01.

A lengyel parlament alsóháza jóváhagyta a külföldi fegyveres erők lengyelországi tartózkodásának elveit megváltoztató törvénymódosítást, lehetővé téve ezzel, hogy a NATO gyorsreagálású erői műveleteket hajtsanak végre az ország területén.

Alaptörvény-ellenes a kezelt adatok megismerésének korlátozása - Az Alkotmánybíróság két határozata az MNB-ről szóló törvény kapcsán

2016.04.01.

Alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) Áder János köztársasági elnök indítványával összhangban közzétett határozatával.

Szerbek a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt - Az államfő álláspontja Vojislav Seselj felmentése kapcsán

2016.04.01.

Tomislav Nikolic szerb elnököt állítása szerint hidegen hagyta, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtökön minden vádpont alól felmentette a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt Vojislav Seseljt, ugyanakkor az államfő kijelentette, hogy egy szerbre nézve mérvadó, hogy a hágai törvényszék elítélte vagy felmentette.

100 millió forint bírság a Fressnapf-Hungária Kft.-nek - A pecsétgyűjtő kampány beváltási feltételeit időközben változtatta meg a cég

2016.04.01.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintra bírságolta a Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy- és Kiskereskedelmi Kft.-t, mert egy tavalyi promóciójában megsértette a szakmai gondosság követelményét, majd a fogyasztók számára indokoltatlanul és hátrányosan változtatta meg a beváltási feltételeket - közölte a GVH.

Nincs kellő támogatás a fogyasztóvédelmi egyesületeknek - A fogyasztók a károsultak

2016.04.01.

Nem biztosított az állandó működés, nem fizethetőek ki a bérleti díjak, ma Magyarországon a civil fogyasztóvédelmi egyesületek nem tudnak kiszámítható keretek között működni. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége az elmúlt időszakban több alkalommal megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot a civil fogyasztóvédelmi szervezetek számára kiírt pályázatokkal összefüggő problémákkal kapcsolatban. Érdemi változás azonban nincs.

Elsőfokon életfogytigtartó szabadságvesztésre ítélték Rohácot - A Fővárosi Törvényszék ítélete nem jogerős

2016.04.01.

Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélte minősített emberölés miatt a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperében a Fővárosi Törvényszék csütörtökön első fokon, nem jogerősen.

Elszámoltatható Nemzeti Bank - Márciusi Ab-mustra

2016.04.01.

Az alkotmánybírák márciusban úgy semmisítettek meg egy közérdekű adatigénylést megtagadó ítéletet, hogy a tizennégy alkotmánybíróból heten különvéleményt írtak, vagyis az elnök szavazata billentette át a mérleg nyelvét. Az Ab alaptörvény-ellenesnek találta a jegybanktörvény módosítását is, így az MNB továbbra is elszámolással tartozik.

A Kárrendezési Alap kiküldte az értesítő leveleket - Közel 32 ezer Quaestor károsultat értesítettek

2016.04.01.

A Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alap a törvény által meghatározott március 31-i határidőig megvizsgálta a károsultak kérelmeit, a kárrendezési jogosultságról és a törvény alapján kifizethető összegről szóló értesítő levelet a napokban kapja meg közel 32 ezer kérelmező - közölte az alap.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000