Hír archívum: 2016. május

Más hónap

15,3 millió forint bírság a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetnek - A jegybank többek között hitelkockázati hiányosságok miatt büntetett

2016.05.31.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett határozatában 15,3 millió forint bírságot rótt ki a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetre egyebek mellett vállalatirányítási, tagnyilvántartási, tőkeszámítási, hitelkockázati hiányosságok miatt. A jogsértések nem veszélyeztetik a takarékszövetkezet megbízható működését - közölte a jegybank.

Haszonélvezet élethosszig - Amit a jogintézményről tudni érdemes

2016.05.31.

A jog furcsa fintora szerint a tulajdonos ki van téve a haszonélvező szabad akaratának, aki nemcsak használhatja és kiadhatja élete végéig a birtokában lévő lakást, hanem még a rendkívüli javítások és helyreállítási munkálatok cechét is átháríthatja a tulajdonosra. Sokan szabadulnának a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanuktól, de nem tudnak.

Terrorista kizárása a menekültstátuszra jogosultak köréből - Az Európai Bírósági e heti ügyrendjéből

2016.05.31.

Az uniós menedékjog alapján a súlyos terrorcselekmények elkövetői nem jogosultak menekültstátuszra.

Lezárult a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.05.31.

Befejeződött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát érintő ellenőrzés. Az Állami Számvevőszék a Hivatal pénzügyi és vagyongazdálkodását, a HIPAvilon Nonprofit Kft-vel fennálló szerződéses kapcsolatait, valamint a közös jogkezelő szervezetetekkel kapcsolatos feladatait értékelte. Az ÁSZ megállapította, hogy a Hivatalra vonatkozó irányító szervi feladatellátás, valamint a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt, a pénzügyi- és vagyongazdálkodásában azonban hiányosságok voltak. A HIPAvilon Nkft-vel kötött megállapodások tekintetében a nemzetközi kapcsolattartással és az újdonságkutatással összefüggő feladatokban tárt fel szabálytalanságokat a számvevőszéki ellenőrzés.

Ipari gázpiaci tranzakciót engedélyezett a GVH - Nem csökken a verseny a gázértékesítési piacon

2016.05.31.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Messer Hungarogáz Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen az Air Liquide Hungary Gáztermelő Kft.-ben.

Vezetői felelősség újratöltve - Cseberből vederbe?

2016.05.31.

Az új Ptk. két évvel ezelőtti bevezetésekor a legnagyobb vihart a vezető tisztségviselők felelősségének újraszabályozása kavarta. A Ptk.-t idén júliusban megint módosítják, és ez érinti a felelősségi szabályokat is. Könnyen előfordulhat viszont, hogy ez több problémát generál majd, mint amennyit megold: a törvénytervezet szerint a vezető tisztségviselő felelőssége akkor is megállapítható lesz majd, ha a kár a társaság szerződésének szándékos megszegéséből ered. Feltehetően új gyakorlati problémákat vet fel a módosított szabály alkalmazása- véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Jogerősen felmentették a debreceni református tanítóképző volt rektorát - Nem lehetett bizonyítani a jogtalan haszonszerzést

2016.05.31.

Bizonyítottság hiányában jogerősen felmentette a nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, sikkasztás, valamint hamis magánokirat felhasználása vádja alól a Debreceni Törvényszék az egykori debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola kommunikáció- és médiatudományi intézetének vezetőjét, későbbi rektorát, valamint az intézmény egyik külső óraadóját, oktatásszervezőjét.

Jogi kihívások az EU-ban - Az alapjogok tiszteletben tartása a kiindulópont

2016.05.31.

Az alapvető jogok tiszteletben tartására figyelmeztet az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) Bécsben kiadott jelentésében, amellyel egyúttal rávilágít az unió előtt álló jogi kihívásokra.

Ma van a társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje - Az elektronikus letétbe helyezés és közzététel határideje is lejár

2016.05.31.

Május 31-én - azaz ma - van a társaságiadó-bevallás és az elektronikus beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Megtiltható-e a muszlim fejkendő viselése a munkahelyen? - Az Európai Unió Bíróságának e heti ügyrendjéből

2016.05.30.

A Belgiumból érkezett ügyben az Európai Bíróságnak arról kell döntenie, hogy a munkáltató elbocsáthatja-e a munkavállalóját azzal az indokkal, hogy az a munkaidejében sem hajlandó levenni az általa viselt muszlim fejkendőt.

Kerekasztal-beszélgetés az állammenedzsment megújításáról - Az Állami Számvevőszék által rendezett konferenciáról

2016.05.30.

Hogyan valósítható meg az állami vállalatok esetében egyszerre a rugalmas működés és bürokratikus szabályok betartása? Milyen vezetői legyenek egy állami vállalatnak? Hogyan vonja be a cégvezetés a tulajdonost, azaz a magyar államot a stratégiai döntések meghozatalába? Több más izgalmas kérdés mellett ezekre is választ kaphattunk az Állami Számvevőszék által 'Jó Gyakorlatok! Fókuszban az állami vállalatok integritás helyzete!' címmel rendezett konferencián. A konferencián az érdeklődők hallhattak két előadást, majd részt vehettek egy kerekasztal beszélgetésen, melyen a meghívottak az integritással kapcsolatos legérdekesebb kérdéseket vitatták meg.

Perújítást kér az ügyészség Hunvald György ügyében - A büntetőeljárásokat egyesíteni kellett volna

2016.05.30.

Az ügyészség perújítási eljárást kezdeményezett Hunvald György ügyében - közölte a Legfőbb Ügyészség.

Indokolatlannak tartják a büntetést - A lengyel alkotmánybírósági válság megoldása folyamatban van

2016.05.30.

Folyamatban van az alkotmánybírósági válság megoldására irányuló párbeszéd, ezért továbbra sincs alapja annak, hogy megbüntessék Lengyelországot az uniós jogállamisági mechanizmus keretében - jelentette ki a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva Witold Waszczykowski külügyminiszter.

Megtámadja a Fővárosi Törvényszék végzését a Buda-Cash felszámolója - A permegszüntető végzés a magyar bíróság joghatóságának hiányát mondta ki

2016.05.30.

Megtámadja a Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolója a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzését, amelyben a hazai bíróság joghatóságának hiányát állapította meg a Saxo Bank SA ellen indított perben - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), a társaság felszámolója honlapján.

Egy pillantás a jelenkori börtönrendszerekre (finn-ből) - Löw Tóbiás fordítása a Jogtudományi Közlöny 1867.évi 21. számából

2016.05.30.

A Jogtudományi Közlöny 1867. évi 21. számában jelent meg Egy pillantás a jelenkori börtönrendszerekre (Finn-ből) című írás Löw Tóbiás fordításában.

Tanúgondozás és áldozatvédelem - Az OBH országos programja

2016.05.30.

A tanúgondozás intézményének 2013. évi meghonosítása mellett az Országos Bíróság Hivatal (OBH) nagy hangsúlyt fektet az áldozatvédelemre, így a 2014. évi célkitűzéseknek megfelelően 2015-től a tanúgondozás és áldozatvédelem témakörét országos programmá emelte.

Állami ideológia törvényesítése - Az orosz Nyomozó Hatóság elnökének javaslata

2016.05.30.

Az orosz állami ideológia törvényesítésére vonatkozó javaslatot terjesztett elő Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Hatóság (SZKR) elnöke - írta a Kommerszant című napilap.

Napirenden az offshore cégek - Az Országgyűlés a szükséges lépésekről vitázik

2016.05.30.

Az Országgyűlés ma fejezi be aktuális kéthetes ülését. A képviselők az LMP kezdeményezésére legfeljebb hétórás vitát tarthatnak az offshore cégek elleni fellépéshez szükséges lépésekről.

Megakadályozták a napilapok megjelenését - A francia szakszervezetek a munkajogi reform visszavonását követelik

2016.05.27.

Megakadályozta az országos napilapok megjelenését a munkajogi reform visszavonását követelő legnagyobb francia szakszervezet, a CGT, amiért a lapok nem voltak hajlandóak közzétenni Philippe Martineznek, a tömörülés elnökének felhívását. A főszerkesztők elítélték a "zsarolást" és a "nyomásgyakorlást".

Változnak a munkajog gyermekvállalásra és vezető állásra vonatkozó szabályai

2016.05.27.

A nők foglalkoztatási rátája folyamatosan emelkedik, de még így is messze elmarad a férfiakétól (58.8% vs. 71.5%). Az alacsony foglalkoztatási mutatók mögött számos tényező meghúzódhat. Egyrészt a nők hagyományosan olyan területeken dolgoznak, amelyek a válságoknak jobban kitettek.

Vizsgálat Barcelona volt polgármestere ellen - Hűtlen kezelés miatt folyik az eljárás

2016.05.27.

Hűtlen kezelés miatt indított vizsgálatot az ügyészség Barcelona volt polgármestere ellen csütörtökön, mert kiderült, hogy hivatala egy éven át több mint 66 ezer euró (20 millió forint) bérleti díjat fizetett egy üzlethelyiségért a tulajdonosnak, hogy ne lakoltassák ki az ott letelepedett önkényes házfoglalókat. A csoportnak a héten el kellett hagynia az ingatlant, ami ellen napok óta esténként több százan tüntetnek a környéken, összetűzésbe keveredve a rendőrséggel.

El kell távolítani a magyar és székely zászlót - A jogerős ítélet a csíkszeredai városháza tanácstermére vonatkozik

2016.05.27.

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a csíkszeredai városháza tanácsterméből a magyar és a székely zászlót, illetve a város lobogóját - írta a Krónika című napilap.

Ezer oldallal bővült a Quaestor-ügy vádirata - Elhárult a tárgyalás kitűzésének akadálya

2016.05.27.

A Fővárosi Főügyészség 1548 oldalas vádiratának terjedelme további ezer oldallal bővült a Quaestor-ügyben - közölte a fővárosi főügyész.

Kilencmillió forintra bírságolta a GVH a K&H Biztosító Zrt.-t - Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt büntetett a hivatal

2016.05.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 9 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, mert a hivatal szerint a cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a K&H biztostárs utasbiztosítása népszerűsítésekor - közölte a versenyhivatal.

Az internetszolgáltatók nem adhatják ki a fájlcserélők nevét és adatait - A Kúria legfrissebb döntése

2016.05.27.

A Kúria a Pfv.IV.20.133/2016. számú, fájlcseréléssel, filmletöltéssel kapcsolatos szerzői jogi perben hozott jogerős ítéletében pontot tett egy régóta húzódó vitára: kiadhatják-e az internetszolgáltatók a fájlcserélők, tipikusan a torrentezők nevét és személyes adatait?

Kerekasztal-beszélgetés a Gyulai Törvényszéken - Hagyományteremtő kezdeményezés

2016.05.27.

A Gyulai Törvényszéken 2016. május 25. napján dr. Bagdi Árpád Gyula, a törvényszék elnökének meghívására a jogászi hivatásrendek képviselőivel, a társhatóságok vezetőivel, valamint a járásbíróságok fekvése szerinti városok képviselőivel közösen kerekasztal-beszélgetést tartottak. A találkozót - hagyományteremtő szándékkal - az idei évben rendezték meg először.

Az üdülési jogot értékesítő cégek újabb trükkjei - Így verik át a fogyasztókat

2016.05.27.

A Budapesti Békéltető Testülethez számos olyan kérelem érkezik, amelyből az látszik, hogy nyugdíjas fogyasztók szeretnének megszabadulni az üdülési joguktól, ezért azt értékesítésre felajánlják egy vállalkozásnak, később azonban az eladás mégsem sikerül, mert megtévesztik őket. Sok esetben egy újabb üdülési joggal lesznek gazdagabbak és persze több százezer forinttal szegényebbek.

Beruházásokkal fékeznék a migrációs áradatot - Az Európai Bizottság készülő javaslata

2016.05.27.

Az észak-afrikai országokban történő uniós- és magánberuházásokkal fékeznék az Európába tartó migrációs áradatot az Európai Bizottság készülő javaslata értelmében - közölték nevük elhallgatását kérő diplomaták kedden a Politico című brüsszeli hírportállal.

Önálló zálogjog - Egy újjáéledt jogintézmény a Polgári Törvénykönyvben

2016.05.27.

Egy újjáéledt jogintézmény - Megváltozott tartalommal, de ismét a Polgári Törvénykönyvbe kerül a zálogjog egyik speciális fajtája, az önálló zálogjog, amelyet éppen az új Ptk. szüntetett meg alig több, mint két évvel ezelőtt.

Több mint kétszáz terrorcselekményt hiúsítottak meg tavaly Európában - Az Europol készülő jelentéséből

2016.05.26.

A terrorcselekmények jelentik a legfőbb biztonsági fenyegetést az Európai Unióban, amelynek tagállamaiban egyedül tavaly 211 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok - közölte az európai rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol egyik magas rangú vezetője az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó portál cikke szerint.

Nem mond le a román szenátus meggyanúsított elnöke - A vád hamis tanúzás és bűnpártolás

2016.05.26.

Egy elhallgattatását, megfélemlítését célzó hatósági visszaélés áldozatának tartja magát, és nem mond le hivataláról Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke, aki ellen hamis tanúzás és bűnpártolás gyanújával kedden bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Jelentősen csökkent az elhúzódó ügyek száma - Az OBH elnökének tájékoztatása

2016.05.26.

Jelentősen csökkent a két éven túli ügyek száma az utóbbi négy évben a bíróságokon, a magyar igazságszolgáltatás teljesítménye pedig az Európai Unió élmezőnyébe tartozik - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezlete kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

4 millió forint fogyasztóvédelmi bírság a Sberbanknak - Az MNB a készpénzkifizetés és felvételnél talált jogsértést

2016.05.26.

Az MNB 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Sberbank Magyarország Zrt.-t a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett határozatából. A Sberbank tiszteletben tartja az MNB határozatát - közölte a hitelintézet.

Elveszett, sérült csomagok, elutasított kártérítési igények - Mire figyeljünk a csomagküldő cégek szolgáltatásainak igénybevételénél?

2016.05.26.

Napjainkban a (külföldi) csomagküldés a fénykorát éli, azonban nem árt körültekintően körbejárni a témát, - lehetőleg még a küldemény feladása előtt -, hogy később ne érje váratlan meglepetés a fogyasztókat.

Doppingtörvény készül Oroszországban - A büntető törvénykönyv szabályozná a visszaéléseket

2016.05.26.

Oroszországban a büntető törvénykönyv szabályozza majd a doppingolás szankcionálását Vitalij Mutko sportminiszter keddi bejelentése szerint.

Munkajog változóban - A 2017. évi költségvetést megalapozó törvény alapján

2016.05.25.

Kompenzáló pihenőidő, visszavonható felmondás várandósság esetén, férfiak és nők egyenlő bánásmódja, készenléti jellegű munkakör - Uniós kötelezettségek mentén módosul a Munka törvénykönyve. Országgyűlés előtt a javaslat. - Mit tartalmaz a T/10536. számú költségvetési salátatörvény? - A legfontosabb változások

A kormány oktatási átszervezési javaslatáról tárgyalnak a képviselők - Az MFB-törvény módosítása is napirenden

2016.05.25.

Összesen hét kormányoldali előterjesztést tárgyal ma az Országgyűlés. A képviselők egyebek mellett vitát kezdenek a kabinet oktatási átszervezési javaslatáról, amely a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyébe tankerületi központokat hozna létre az iskolák egységes állami fenntartására.

Adótartozók nyilvánosságra hozása - A román adatvédelmi hatóság megbírságolta az adóhivatalt

2016.05.24.

Megbírságolta a román adatvédelmi hatóság az adóhA román adatvédelmi hatóság megbírságolta az adóhivataltivatalt (ANAF), amiért az közzétette az 1500 lejnél (105 ezer forint) nagyobb adótartozást felhalmozott magánszemélyek listáját - közölte az Agerpres hírügynökség.

Szabályszerűen gazdálkodott az Alkotmánybíróság 2011 és 2014 között - Az Állami Számvevőszék ellenőrzéséről

2016.05.24.

Többnyire szabályszerűen gazdálkodott az Alkotmánybíróság 2011-2014 között - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a frissen lezárult ellenőrzésének eredményét.

Bőségenergia, pénzbevonzó szertartás, mágikus diéta - Óvatosan a beletelefonálós jósműsorokkal!

2016.05.24.

Tisztánérzők, tisztánlátók, tisztánhallók, sámánok, boszorkányok – rendkívül széles a fogyasztók számára „megfoghatatlan” szolgáltatásokat kínáló, betelefonálós műsorok palettája a televízióban. A közel ötszáz forintos percdíjakat a fogyasztók pénztárcája, telefonszámlája bánja, miközben a bekapcsolás nem garantált és olyan általános szerződési feltételeket fogadnak el, amiről nem is tudnak a beletelefonálók.

A melegházasság alkotmányos tiltása - A román parlament előtt a polgári kezdeményezés

2016.05.24.

Beterjesztette a román szenátus elé a Koalíció a családért elnevezésű civil szervezet azt a polgári kezdeményezést, amely alkotmányos szintre emelné a melegházasság tiltását.

Rasszista alapon választották ki az esküdteket - Megsemmisített a legfelső bíróság egy halálos ítéletet

2016.05.24.

A szövetségi legfelső bíróság semmisnek mondta ki egy georgiai férfi csaknem harminc évvel ezelőtti halálos ítéletét, mert az esküdtszék tagjait rasszista alapon választották ki.

Szennyezett diákcsemege - A Nébih közleménye

2016.05.24.

Visszahívták a penészgombatoxinnal szennyezett dmBio diákcsemegét, az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint a dm-ben (dm-Drogeriemarkt) árusított 200 grammos kiszerelésű termék már nem található meg az üzletek polcain - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ingatlan végrehajtás alatt - A biztonságos vásárlás lehetőségei

2016.05.23.

Számtalan esetben előfordulhat, hogy az eladásra szánt ingatlant végrehajtási jog terheli. Ilyen esetben nagyobb a bizalmatlanság a vevők részéről - nem véletlenül. Azonban a végrehajtási eljárás alatt álló ingatlannál is lehetséges a jogi és pénzügyi biztonságot szem előtt tartó ingatlanvásárlás.

11 javaslat a kormánynak a börtönzsúfoltság enyhítésére - A Magyar Helsinki Bizottság javaslatcsomaga

2016.05.23.

A Magyar Helsinki Bizottság javaslatcsomagot készített az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) a büntetés-végrehajtási (bv.) intézetek vészes túlzsúfoltságának csökkentésére. Kevesebb embernek, rövidebb ideig kellene rács mögött lennie. A terhelést és a költségeket az is nagyban csökkentené, ha nem börtönben, hanem a fogvatartott otthonában hajtanák végre a büntetést.

Elmozdulás a transzferár-ítélkezésben - Új ítélet miatt változhat a gyakorlat

2016.05.23.

Késhegyre menő vitákat folytatnak az adózók az adóhatósággal a bíróságok előtt egyre gyakrabban zajló transzferár⃰- vitákban. A múltban többnyire az adóhatóság került ki győztesen, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egy friss ítélete azonban utat mutat ahhoz, hogy az adózók hogyan tudják a jövőben eredményesen felvenni a küzdelmet a hatósággal szemben - összegezte a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000