Hír archívum: 2016. május

Más hónap

Elfogadtáka a képviselők mentelmi jogának eltörlését - A török parlament kétharmados többséggel döntött

2016.05.23.

A török parlament pénteken elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító javaslatot.

Nem bizonyított a terrorcselekmény Budaházy ügyében - A védő szerint csupán rongálás történt

2016.05.23.

Budaházy György védője szerint nem terrorcselekmény, csupán jóval kisebb súlyú rongálás történt a büntetőper tárgyává tett esetekben, és egyébként sem bizonyított, hogy a cselekményeket egyáltalán a vádlottak követték el.

Négynapos ülés lesz a parlamentben - Sávosan emelkedő illetményrendszer várható az állami tisztviselőknél

2016.05.23.

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők ma két órában interpellálhatják a kormányt, majd a keddi szavazásokat készíthetik elő.

Következetesebb fellépés és szigorúbb büntetések - Az uniós adatvédelmi rendelettel összhangban

2016.05.20.

A webes tartalomszolgáltatók többsége jogsértő módon tárolja és használja a látogatók adatait, sokan szabálytalanul építik fel kampányaikat a közösségi oldalakon is. Az adatvédelmi szabályozás megpróbálja követni a technológiai újítások teremtette kihívásokat, ezért a 2018 májusában hatályba lépő uniós adatvédelmi rendelet bevezetése után tisztább feltételekre és szigorúbb büntetésekre számíthatnak az érintettek. – hangzott el 2016. május 13-án a KLART Legal meetupján.

Országosan megvalósult a központosított szabálysértés ügyintézés - Tárgyalásnál ettől függetlenül az illetékes járásbíróság jár el

2016.05.20.

Az Országos Bírósági Hivatal az időszerű, egységes és magas színvonalú jogalkalmazás érdekében 2014. évben célul tűzte a szabálysértési ügyintézés központosításnak országos bevezetését.

Jogi Fórum Kupa 2016

2016.05.20.

Jogász vagy és szeretsz futni? Futottál már jogász-váltóban? Most itt a lehetőség, hogy közösen teljesítsetek egy maratoni, vagy félmaratoni távot. - Jó társaság, kiváló hangulat, közös siker! Idén a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének védnöksége alatt! - 2016. június 12. - Jogászok nevezzetek!

Figyeljenek oda a fogyasztók, ha ajánlatot kapnak a szolgáltatótól!

2016.05.20.

Telefonon is köthetünk vagy módosíthatunk hírközlési szolgáltatásra vonatkozó szerződést? Mi van akkor, ha a telefonon kötött szerződés tartalma ellentétes az írásban megküldött szerződéssel? – többek között ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel a fogyasztók a Budapesti Békéltető Testületnek.

A német szövetségi bűnügyi hivatal szerint támadások várhatók az Eb-n - A Franciaország-Románia találkozó kiemelten veszélyeztetett

2016.05.20.

Támadásokat hajthatnak végre iszlamista terroristák a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szerint - írta a Bild című német lap a BKA egy belső elemzésére hivatkozva.

Mától tilos e-cigarettát használni ott, ahol dohányozni sem szabad - Húszezertől ötvenezer forintig terjedő bírság a megszegőknek

2016.05.20.

Ahol nem szabad dohányozni, ott mától elektromos cigarettát (e-cigarettát) sem szabad használni, így például munkahelyeken és játszótereken. A szabályt megszegők bírságra számíthatnak.

Bűncselekménnyé nyilvánították az abortuszt - Az oklahomai kormányzónak öt napja van a vétóra

2016.05.20.

Az oklahomai szenátus csütörtökön megszavazta azt a törvényt, amely bűncselekménnyé minősítené a művi terhességmegszakítást, és bevonná az abortuszt végző orvosok engedélyét is.

2,1 millió szja-bevallás érkezett a hatósághoz májusig - Azonos hibák a bevallásban évente

2016.05.19.

Mindössze 2,1 millió szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz május elsejéig, még 2,5 millió bevallásra számítanak a következő napokban - mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője.

Korrupció elleni fellépés a brit törvényalkotási programban - Törvényben foglalt szélessávú internet-szolgáltatások mindenkinek

2016.05.19.

Hivatalosan is bekerült a korrupció elleni helyi és nemzetközi fellépés a konzervatív párti brit kormány idei törvényalkotási programjába, amelyet II. Erzsébet királynő ismertetett szerdán a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában.

Az Európai Bizottság ismertette országspecifikus ajánlásait - Gazdaságpolitikai iránymutatások a tagállamoknak

2016.05.19.

Az Európai Bizottság előterjesztette a 2016. évi országspecifikus ajánlásait, amelyekben a következő 12-18 hónapra vonatkozóan gazdaságpolitikai iránymutatást nyújt az egyes tagállamoknak.

Bizalmatlansági indítvány az első miniszterelnök-helyettes ellen - Tomislav Karamarko helyzetéről június 18-ig kell döntenie a parlamentnek

2016.05.19.

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) szerdán Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt a Mol magyar olajtársaság lobbicégével - közölte Zoran Milanovic, a legnagyobb ellenzéki párt, az SDP elnöke a zágrábi parlamentben újságírókkal. Karamarko viszont úgy véli, esetében nem áll fenn összeférhetetlenség.

Törvényességi ellenőrzés az MNB-nél - Hat alapítvány érintett az ügyészség vizsgálatában

2016.05.19.

Törvényességi ellenőrzési eljárást indított a Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hat alapítványával szemben - közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Nem mondott le állampolgárságáról a volt ukrán államfő - Janukovics törvényesen tartózkodik Oroszországban

2016.05.18.

A híresztelésekkel ellentétben nem mondott le ukrán állampolgárságáról, és nem lett orosz állampolgár a kijevi hatalomváltó Majdan-tüntetések miatt Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Vitalij Szergyuk, a volt elnök ügyvédje.

Törvényjavaslatot nyújtottak be az olimpia rendezéséhez - Külön építésügyi hatósági ügykategóriát hoznának létre

2016.05.18.

A 2024-es nyári olimpiai és a paralimpiai játékok rendezését, szervezését és lebonyolítását segítené az a törvényjavaslat, amelyet az Országgyűlésnek két fideszes képviselő nyújtott be.

Az EJEB elmarasztalta Magyarországot - Közel 4 és fél millió forintot kell fizetni perköltségre és az ellenzéki panaszosoknak

2016.05.18.

Magyarország megsértette a Párbeszéd Magyarországért (PM) négy korábbi képviselője, valamint az LMP két volt és egy jelenlegi képviselője szabad véleménynyilvánítási jogát azzal, hogy 2013-ban az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nagykamarája.

Az első melegfelvonolás Koszovóban - Az alkotmány tilt minden negatív diszkriminációt, a szervezés titokban zajlott

2016.05.18.

Több százan vettek részt kedden Pristina központjában Koszovó történelmének első melegfelvonulásán, amelyet a homofóbia-ellenes világnap alkalmából rendeztek.

Benyújtották az oktatási törvényeket módosító csomagot - Tankerületi központok létrehozása, béremelés a javaslatban

2016.05.18.

Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami fenntartónál, differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok - többek között ezt tartalmazza az oktatási törvényeket érintő módosításcsomag, amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtott be az Országgyűlésnek.

Hatályon kívül helyezte Kocsis István felmentését a Pécsi Ítélőtábla -Kaposváron folytatódik a hűtlen kezelés és a sikkasztás tárgyalása

2016.05.18.

Másodfokon hatályon kívül helyezte Kocsis István volt MVM-vezér elsőfokú felmentő ítéletét a Pécsi Ítélőtábla, egyúttal vele és három társával - a másod-, heted- és nyolcadrendű vádlottal - szemben új eljárás lefolytatását rendelte el.

Leghosszabb tavaszi ülését fejezi be a parlament - Zálogjogi módosítások a napirenden

2016.05.18.

Tavaszi ülésszakának eddigi leghosszabb ülését fejezi ma be az Országgyűlés, a képviselők egyebek mellet a két éve elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításáról is tárgyalnak.

Tucatnyi vizsgálatot indított az MNB követelésvásárlások miatt - kért

2016.05.17.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerint a jegybank eddig mintegy tucatnyi vizsgálatot indított el "üzletszerű" követelésvásárlások miatt.

Eddig 150 ezren keresték fel az szja-bevallásról szóló honlapot - Korszerű és könnyen követhető utasítások

2016.05.17.

Eddig 150 ezren keresték fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának szja-bevallásról szóló aloldalát - közölte az adóhatóság.

Megkezdődik a brókerborány károsultjainak kifizetése - Közel 38 milliárd kerül átutalásra

2016.05.17.

A Kárrendezési Alap május 18-tól megkezdi a Quaestor Értékpapír Zrt. és a Hungária Értékpapír Zrt. kötvényeseinek kifizetését - közölte az alap.

Gruber Lajos: A gyermekvédő egyesület - A Jogtudományi Közlöny 1889.évi számából

2016.05.17.

A Jogtudományi Közlöny 1889. évi 19. számában jelent meg Gruber Lajos jogász írása A gyermekvédő egyesület címmel.

Szex és hatalom

2016.05.17.

Egy 55 évvel ezelőtt elkövetett szexuális erőszak ismét reflektorfénybe állította a női diszkriminációt és a nemi sztereotípiákat. Nemcsak a média, hanem olykor a rendőrség is hajlamos az áldozatot hibáztatni. A szociálpszichológia ezt a jelenséget „az igazságos világba vetett hitként” írja le, amikor mindenki azt kapja, amit megérdemel.

Eljárás indult a volt román külügyminiszter ellen - Hivatali visszaéléssel és a választások akadályozásával vádolják

2016.05.17.

Bűnvádi eljárást kezdeményezett a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Titus Corlatean volt román külügyminiszter ellen, akit hivatali visszaéléssel és a választójog gyakorlásának akadályozásával gyanúsítanak.

Mától elérhető az EFER - Eljárási illeték elektronikus megfizetése

2016.05.17.

Az elektronikus kapcsolattartás keretében megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően 2016. május 17. napjától a polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási peres eljárásokban is lehetővé válik az eljárási illeték elektronikus úton történő megfizetése.

Az Uber betilthatóságáról kezd vitát a Ház - Menekültügyi eljárások bővítéséről is tárgyalnak

2016.05.17.

Az Országgyűlés ma kezd vitát arról a javaslatról, amely a kormány szándékai szerint akár be is tilthatja az internetes fuvarmegosztást végző Uber tevékenységét Magyarországon.

A nők jogaiért - Arckép Nagyné Szegvári Katalin egyetemi tanárról

2016.05.13.

Csaknem hat évtizeden át oktatott egyetemes állam- és jogtörténetet. Nagyné Szegvári Katalin nemcsak az amerikai alkotmány vagy a nyugat-európai kereskedelmi jog történetével foglalkozott magas színvonalon, hanem a nők jogaiért vívott küzdelem bemutatásával is.

Bizottsági terv a társasági adó információcseréjéről - Az EP képviselők támogatják a javaslatot

2016.05.13.

Az Európai Parlament (EP) támogatja és "az agresszív vállalati adótervezés elleni küzdelem fontos lépésének" tartja azt az uniós bizottsági javaslatot, amelynek értelmében a tagállami hatóságok automatikusan megosztanák egymással a társasági adóbefizetési információkat.

Több mint 800 módosító javaslat a büdzséhez - A legtöbb javaslattal a Jobbik élt

2016.05.13.

Több mint 800 módosító indítvány érkezett a határidőig a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz, a változtatások döntő többségét az ellenzék kezdeményezte, a legaktívabb, több mint 600 javaslattal a Jobbik volt.

Menedékjoghoz való hozzáférés korlátozása - Az ENSZ jelentése Magyarországról

2016.05.13.

A magyar jogi intézkedések korlátozták a menedékjoghoz való hozzáférést - áll az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megjelent jelentésében.

Elszakadás az Egyesült Államoktól? - A texasi törvényhozók ma szavazhatnak a kérdésről

2016.05.13.

A Republikánus Párt texasi szervezetének egyik bizottsága határozatban lehetővé tette, hogy a helyi republikánusok pénteken tartandó tanácskozásukon szavazhassanak az Egyesült Államokról történő elszakadásról is.

Az adóváltozásokról tárgyal a parlament - Áfakulcscsökkentés, üzemanyag jövedéki adó változás a napirenden

2016.05.13.

A kormány több mint harminc törvényt módosító tavaszi adócsomagjának általános vitájával folytatódik ma az Országgyűlés munkája.

Hogyan válasszunk vállalkozót? - Nyílászárócsere, felújításkori tanácsok

2016.05.12.

Szóbeli megállapodás és a fürdőszoba falainak kibontása után elérhetetlenné vált a „készséges” mesterember, pedig korábban előleget is átvett a fogyasztótól. A munka befejezésének időpontjáról már nem lehetett vele egyeztetni, és eltűnt a panaszos pénzével, aki kereshetett másik vállalkozást, hogy a fürdőszobáját egyáltalán használni tudja. Jó, ha tudják a fogyasztók, mire ügyeljenek!

Hamisított fertőtlenítőszerek - A román egészségügyi miniszter lemondott

2016.05.12.

Hamisított volt a romániai kórházakban használt fertőtlenítőszerek egy része - jelentette ki szerdán Victor Rambu román egészségügyi államtitkár, aki ismertette az első hivatalos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.

Összesen 850 ezer forintos bírság a Class Fm-nek és RTL Klubnak - Az NMHH burkolt reklám közzététele és nem megfelelő korhatár besorolás miatt járt el

2016.05.12.

Reggeli műsorának hibás korhatár-besorolása miatt a Class FM szolgáltatóját 750 ezer, burkolt reklámért az RTL Klubét 100 ezer forint bírsággal sújtotta a médiatanács.

Jogtalan a terrorszervezet elleni háború? - Egy amerikai katona perli Obamát

2016.05.12.

Az amerikai hadsereg egyik századosa úgy döntött: pert indít Barack Obama elnök ellen, mert egyetért ugyan az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni háborúval, de jogtalannak tartja, hiszen az elnök nem kapott rá felhatalmazást a kongresszustól.

Korlátozzák az e-cigaretta használatát - Május 20-tól ugyanazok a szabályok vonatkoznak az e-cigikre, mint a dohánytermékekre

2016.05.12.

Uniós, illetve a nemzeti dohánytermék irányelv alapján korlátozzák az elektromos cigaretta használatát május 20-ától - közölte a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője.

Sértett nukleáris fegyverekről szóló szerződés? - Az USA Romániába telepítette az európai rakétapajzs elemeit

2016.05.12.

Megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést, hogy az Egyesült Államok Romániába telepítette az európai rakétapajzs elemeit - szögezte le állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

Mobiltelefonok lehallgatása a munkáltató által - Egy orosz cég lehetővé tette a megfigyelést és az elemzést

2016.05.12.

Vita robbant ki Oroszországban a személyiségi jogok és a vállalati érdekek védelmezői között, miután a Natalja Kaszperszkaja vezette, InfoWatch elnevezésű cég közölte: olyan rendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy megfigyeljék és elemezzék alkalmazottjaiknak a munkahelyükön mobiltelefon lebonyolított telefonbeszélgetéseit.

Sértettvédelem az új büntetőeljárási törvény tükrében

2016.05.11.

A bűncselekmény elszenvedője a nyomozati eljárásban jelenleg a tanúk egyike, a perben pedig kívülállóként szemléli a vád és védelem küzdelmét. Egy új szabályozási elv azonban konkrét, érvényesíthető igényekkel és olyan jogosítványokkal ruházná fel a sértettet, melyekkel meghatározó befolyást gyakorolhat a büntetőeljárás menetére.

Bővült az Europol jogköre - Közvetlen információcsere a gyorsabb reagálás érdekében

2016.05.11.

Az Európai Parlament (EP) túlnyomó többséggel megszavazta az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) megerősítéséről szóló új jogszabályokat, amelyek tartalmáról már előzetesen egyetértés született az EP és az uniós tagállami kormányokat képviselő tanács között.

Vizsgálóbizottságot hoz létre az Európai Parlament a panamai ügyben - Különbizottság létrehozásáról döntött az Európai Parlament

2016.05.11.

A Panamából kiindult, úgynevezett offshore-botrány kivizsgálását végző különbizottság létrehozásáról döntöttek az Európai Parlament frakciói.

Aláírásgyűjtés a kötelező tanórán kívüli foglalkozásokról - Az NVB hitelesítette a népszavazási kezdeményezést

2016.05.11.

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a kötelező tanórán kívüli foglalkozásokról szóló népszavazási kezdeményezéshez, miután kedden jogerőre emelkedett a kérdés hitelesítéséről hozott választási bizottsági határozat.

A zöldombudsman törvényt kezdeményezett a fák védelmében - A gyermekek köszöntése és a közterületi fák védelme a cél

2016.05.11.

Szabó Marcel zöldombudsman Budapesten, kedden egy faültetési program keretében bejelentette: országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven meghirdetett országos faültetési és favédelmi program parlamenti elfogadása érdekében.

1,2 millió forintos bírságot kapott a Pillér Takarékszövetkezet - A pénzforgalmi szabálysértések miatt járt el a jegybank

2016.05.11.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1,2 millió forintra bírságolta a Pillér Takarékszövetkezetet mint a Partiscum XI Takarékszövetkezet általános jogutódját a továbbra is fennálló pénzforgalmi szabálysértések miatt - közölte az MNB kedden a honlapján. A hitelintézetnek a határozat jogerőre emelkedését követően orvosolnia kell a jogszabálysértéseket.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000