Hír archívum: 2016. május

Más hónap

Elutasították a török államfő bírósági keresetét - Az Axel Springer vezetője elleni tiltó végzést nem rendelték el

2016.05.11.

Elutasította a kölni tartományi bíróság Recep Tayyip Erdogan keresetét, amelyet a török államfő az Axel Springer médiatársaság vezetője ellen nyújtott be, amiért kiállt az őt becsmérlő gúnyvers szerzője, Jan Böhmermann mellett.

A 2017-es költségvetés tárgyalása - Az Országgyűlés ma kezdi meg a kormány javaslatának véleményezését

2016.05.11.

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a 2017-es költségvetést, a képviselők két nap alatt összesen harminc órában mondhatják el véleményüket a kormány javaslatáról.

Európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelme érdekében - Az ítélet ellen fellebbezés nyújtható be az Európai Unió Bíróságához

2016.05.10.

Az Európai Unióról szóló szerződés értelmében legalább egymillió uniós polgár – akik egyben a tagállamok jelentős számának állampolgárai – kezdeményezheti, hogy a Bizottság – hatáskörén belül – terjesszen elő megfelelő javaslatot azokban az ügyekben, amelyekben a polgárok megítélése szerint az uniós szerződések végrehajtásához uniós jogi aktus elfogadására van szükség.

Bírósági eljárás az Axel Springer vezetője ellen - A török államfő Németországban indította meg az eljárást

2016.05.10.

Recep Tayyip Erdogan török államfő bírósági eljárást indított Németországban az Axel Springer médiatársaság vezetője ellen, amiért kiállt az őt becsmérlő gúnyvers szerzője, Jan Böhmermann mellett - jelentette be Kölnben a politikust németországi sajtójogi ügyekben képviselő ügyvéd.

Idegen nyelv használata a munkahelyen - Milyen szabályok alkalmazandók?

2016.05.10.

Főleg a multinacionális cégekre jellemző, hogy egy idegen nyelv magas szintű ismeretét és mindennapos használatát kötik ki a munkavégzés feltételeként. Ez azonban több gyakorlati kérdést vet fel: Köteles-e a munkáltató a fontosabb jognyilatkozatokat magyar nyelven is közölni? A munkavállaló kérésére kell-e biztosítania magyar fordítást a munkaügyi iratokról? A szabályokról dr. Rátkai Ildikó ügyvédet, munkajogászt kérdeztük.

Párhuzamosan is lehet aláírásokat gyűjteni azonos témában - Egyedi azonosítójú íveken gyűjthetők az aláírások

2016.05.10.

Könnyített a népszavazás kezdeményezésének benyújtási moratóriumán az Országgyűlés, lehetővé téve a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú indítványok esetén.

Hétnapos ülésbe kezd a parlament - Kvótareferendum kiírása, párhuzamos aláírásgyűjtés az ülésszakon

2016.05.10.

Eddigi tavaszi ülésszakának leghosszabbra tervezett ülésével folytathatja munkáját mától az Országgyűlés, a képviselők hét egymást követő munkanapon tanácskozhatnak a tervek szerint.

Csökkentették a menedékkérőknek járó szociális juttatást - Közvetlenül lehet letelepedési engedélyt kérelmezni

2016.05.10.

Egyszerűsítette a letelepedési kötvényt jegyzők magyarországi tartózkodásával kapcsolatos engedélyezési eljárásokat, valamint csökkentette a menedékkérőket és az oltalmazottakat megillető szociális juttatásokat kedden az Országgyűlés.

Mindenki számára hozzáférhetőek lettek a Panama-iratok - Új cégek és nevek esetén értesíthető az ICIJ

2016.05.10.

A nemzetközi offshore-botrányt kirobbantó, Panama-iratok néven elhíresült dokumentumok immár mindenki számára hozzáférhetőek - jelentette be a botrányt feltérképező Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) igazgatója.

A kvótareferendum kiírásáról dönt a parlament - A népszavazásra ősszel kerülhet sor

2016.05.10.

Az Országgyűlés ma határozati javaslatban rendelheti el az unió betelepítési kvótája elleni népszavazás lebonyolítását, ezt követően Áder János köztársasági elnök ismerteti a tavaly évvégi párizsi klímacsúcs eredményeit, majd az alaptörvény hatodik, a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos módosításáról kezdődik vita.

Meghosszabbított nyitvatartás az szja-bevallási határidő kapcsán - Megyeszékhelyenként legalább egy posta este 8 óráig lesz nyitva

2016.05.09.

A személyi jövedelemadó bevallási határidő utolsó napján, május 20-án, pénteken több posta tovább tart nyitva - közölte Magyar Posta Zrt.

Meghosszabbított nyitvatartás az szja-bevallási határidő kapcsán - Megyeszékhelyenként legalább egy posta este 8 óráig lesz nyitva

2016.05.09.

A személyi jövedelemadó bevallási határidő utolsó napján, május 20-án, pénteken több posta tovább tart nyitva - közölte Magyar Posta Zrt.

Rendszámlevétel és 3,6 millió forintos bírság az Uber-szolgáltatóknak - A NAV revizorai eddig több mint 250 ellenőrzést végeztek

2016.05.09.

Az év eleje óta közel 3,6 millió forint mulasztási bírságot szabott ki Uber-szolgáltatókra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a revizorok kiszűrtek 20 adószám nélküli sofőrt, és a rendőrséggel, valamint a BKK-val közösen végzett ellenőrzéseken 4 rendszámot is levettek uberes kocsikról.

Tanulmány a nagyberuházások korrupciós kockázatainak felméréséről - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.05.09.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke átadta az Országgyűlésnek az ÁSZ nagyberuházások integritási kockázatairól és az ezt kezelő kontrollok kialakításáról szóló tanulmányát. A tanulmány megállapítja, hogy a nagyberuházásokat, és különösen az olimpiák megrendezését célzó fejlesztéseket – jellegüknél fogva – számos korrupciós kockázat fenyegeti. Következésképpen a nagyberuházások előkészítésének és megvalósításának irányítási rendszerét úgy kell kialakítani, hogy az kiemelten kezelje ezeket a kockázatokat, és megfelelő erőforrásokat mozgósítson a korrupciós kockázatok bekövetkezésének megelőzésére. Tanulmányával az ÁSZ megfelel a vonatkozó országgyűlési határozatnak és hozzájárul Budapest 2024-es olimpiai pályázatához.

Csatskó Imre büntetési rendszerről szóló tanulmánya - A Jogtudományi Közlöny 1869. évi 18. számából

2016.05.09.

A Jogtudományi Közlöny 1869. évi 18. számában kivonatosan jelent Csatskó Imre jogász, akadémiai tag tanulmánya, melyet előtte a magyar tudományos akadémián részletesen ismertetett.

A Kúria megszüntette a hűtlen kezelés miatt folyó eljárást - Hunvald Györgynek nem kell börtönbe mennie

2016.05.09.

A Kúria megszüntette a Hunvald György ellen hűtlen kezelés miatt folyó eljárást, így az egykori erzsébetvárosi polgármesternek nem kell börtönbe mennie - mondta a volt szocialista politikus védője, Sebes Péter.

Hamis fordítás miatt tett feljelentést a bíró - A röszkei tömegzavargási ügyben elvettek és hozzáköltöttek a fordításhoz

2016.05.09.

Feljelentést tett a bíró a röszkei tömegzavargási ügyben készült hamis fordítás miatt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészségen - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője.

Munkajogi aktualitások - A Jogi Fórum szakmai napjának összefoglalása

2016.05.07.

Négy éves az „új” munkajogi kódex. A Jogi Fórum rendezvényén a jogterület szakértői elemezték a joggyakorlat változását, az új törvénykönyv támasztotta kihívásokat, a munkajogi jogviták legaktuálisabb kérdéseit. Az előadások fókuszában a munkaviszony megszüntetésének problematikája, a munkavállalók privátszférájának ellenőrzése, és a munkajogi kódex generálklauzuláinak gyakorlati alkalmazása állt.

Pontosítaná a népszavazási törvény módosítását a törvényalkotási bizottság - Legalább százezer aláírás összegyűjtésekor életbe lépő szabályok

2016.05.06.

Pontosításokat fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a népszavazási törvény módosításához arra az esetre, ha kétszázezer aláírást nem sikerül összegyűjtenie a kezdeményezőnek, de legalább százezret igen.

Megalapozott a 2017-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslat - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.05.06.

Megalapozott a 2017-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslat, a tervezésénél figyelembe vett makrogazdasági előrejelzés mellett a bevételi előirányzatok teljesíthetőek - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a számvevőszék a véleményét pénteken adta át az Országgyűlésnek.

Az MNB 17,2 millió forintra bírságolta a Solar Capitalt - Fogyasztóvédelmi és prudenciális jogsértéseket talált a jegybank

2016.05.06.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 14 millió forint felügyeleti és 3,2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Solar Capital Markets Értékpapír Kereskedelmi Zrt.-re (Solar Capital), a cég működését érintő prudenciális és fogyasztóvédelmi jogsértések miatt - közölte az MNB.

Az Adótanácsadók Egyesülete nem támogatja a cégregisztráció áthelyezését - A kötelező kamarai nyilvántartást és a regisztrációs díj eltörlését szeretnék

2016.05.06.

Az Adótanácsadók Egyesülete nem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatát a cégregisztráció áthelyezéséről az iparkamarához, és úgy vélik, a bürokráciát a kötelező kamarai nyilvántartás eltörlésével lehetne csökkenteni.

Érvényes a dohánytermékekről szóló új európai uniós irányelv - Mentoltartalmú cigaretták tilalma, e-cigikre vonatkozó különös szabályozás

2016.05.06.

Jogszerű mind a csomagolás széles körű egységesítése, mind pedig a mentoltartalmú cigaretták jövőbeli uniós tilalma és az elektronikus cigarettákra vonatkozó különös szabályozás.

Nemzetközi polgári joggal foglalkozó szeminárium

2016.05.06.

Az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága (Justice DG) a 2014-2020-as időszakban pályázatokat hirdet meg, az Igazságszolgáltatási program és a Jogok, egyenlőség, állampolgárság program keretében, amelyekre tagállamok önálló jogi személyiséggel bíró köztestületei, illetve nemzetközi szervezetek pályázhatnak.

Az NMHH megbírságolta a Hatoscsatornát és az RTL Klubot - Szabálytalan termékmegjelenítés és társadalmi kirekesztés miatt járt el

2016.05.06.

Jogsértés miatt ötvenezer forintra büntette a Hatoscsatornát és az RTL Klubot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, előbbi esetben közlemény közzétételére is kötelezte a televízió médiaszolgáltatóját.

Módszertani útmutató a másodlagos viktimizáció elkerüléséért - Az Igazságügyi Hivatal által kidolgozott szakmai protokoll

2016.05.06.

Az áldozatsegítő rendszer hatékonyabb működése és a másodlagos áldozattá válás megelőzése érdekében dolgozta ki az Igazságügyi Hivatal az áldozatokkal való bánásmód követelményrendszerét, amelyet konferencián ismertetnek az érintett állami és civil szervezetek képviselőivel.

Mit tehet meg a webáruház és mit nem? - Az internetes megrendelések útvesztői

2016.05.05.

Vissza lehet tartani a pénzt csak azért, mert a fogyasztó kipróbálta a terméket? Mi van, ha a kipróbálás miatt az értéke is csökkent? Jogosan számítanak fel ilyenkor használati díjat? Lemondható-e a rendelés, ha még a kiszállítás sem történt meg? – többek között ezeket a kérdéseket teszik fel a fogyasztók a Budapesti Békéltető Testülethez érkező kérelmekben. Számos probléma fel az interneten vásárolt termékekkel kapcsolatban.

Népszerű "Nyitott Bíróság" program - Perszimulációk, börtönélet, az igazságszolgáltatás rendszeréről

2016.05.05.

A „Nyitott Bíróság” program keretében 2016 áprilisában több, mint háromszázan látogattak el valamely Békés megyei bíróságra, mely jól mutatja a program népszerűségét. A program keretében az érdeklődők a Gyulai Törvényszéket, a Békéscsabai Járásbíróságot és a Battonyai Járásbíróságot keresték fel, illetve kérés esetén Tázlóné dr. Kiss Mónika békéscsabai bírósági titkár osztályfőnöki órákon is részt vett. Egy csoport a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben is látogatást tett.

A dolgozók tulajdonosi körbe való bevonása - Munkavállalók motivációjának alkalmazott módja

2016.05.05.

Míg a nemzetközi gyakorlatban a munkavállalók motivációjának régóta alkalmazott módja a dolgozók tulajdonosi körbe való bevonása, addig ennek itthoni elterjedését sokáig jogi és adózási akadályok korlátozták. Az adózási és jogi környezet elmúlt években bekövetkezett változásai azonban új lökést adhatnak a részvényprogramok itthoni elterjedésének – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Javaslat vízummentes beutazásra Koszovó polgárainak - Az Európai Bizottság javaslata

2016.05.05.

Vízummentes, rövid időtávra vonatkozó uniós beutazást javasol Koszovó polgárai számára az Európai Bizottság - jelentett be a testület sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos.

Népszavazás gyerekcipőben

2016.05.05.

Az elmúlt hetekben két népszavazási kezdeményezés körüli vita is megmutatta, hogy a politikai elit egy része nem ismeri a hatályos szabályozást. A bizonyítványt rontja, hogy a „félremagyarázók” közt jogvégzett politikusok vannak. A képet csak színesíti, hogy a jelenlegi eljárási rendben ráadásul joghézagok is tátongnak.

Változhat az örökségvédelmi rendszer - Szabálysértés lenne a fémkereső műszer jogellenes használata

2016.05.05.

Átalakítaná a kulturális örökségvédelem rendszerét az örökségvédelmi törvény és több más jogszabály módosításával a kormány. A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat többek között gyorsabbá tenné a nagyberuházások régészeti előkészítését, méltatlan használat esetén kisajátíthatóvá tenné a műemlék ingatlanokat, és szabálysértéssé minősítené a fémkereső műszer jogellenes használatát.

Lezárult a terrorellenes javaslatcsomag tárgyalása - A kormánypárt és az ellenzék is támogatta

2016.05.05.

Kormánypárti és ellenzéki támogatással zárta le az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes javaslatcsomagjának tárgyalását. Az ülés után nyilatkozó ellenzéki képviselők kiemelték: örömmel fogadták, hogy még utólag is több javaslatukat befogadta a kormány.

Jogvédő szervezetek bírálják a Kúria döntését - Alkalmatlannak tartják a betelepítési kvótáról szóló referendumot népszavazásra

2016.05.04.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital szerint népszavazásra alkalmatlan kérdést akar feltenni a kormány a kötelező betelepítési kvótáról szóló referendumon, ezért a Kúriának nem lett volna szabad átengednie a kezdeményezést.

Törvényjavaslat született a szerzői jogok közös kezeléséről - Zeneművek online felhasználását is megteremti az irányelv átültetése

2016.05.04.

Törvényjavaslatot nyújtott be a szerzői jogok és az ahhoz kapcsolódó jogok közös kezeléséről a kormány. Az előterjesztés a vonatkozó európai uniós irányelvet ülteti át a magyar jogba és a zeneművek online felhasználásának engedélyezési szabályaira is kitér.

Újabb leleplezésekre készülnek a Panama-iratokon dolgozó újságírók - Az anyagon közel 80 országból, 400-an dolgoznak

2016.05.04.

Egyszerre több tucat történet szálait követik a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratait feldolgozó újságírók, és már a jövő héten újabb ügyekkel állnak elő - mondta Berlinben a munka egyik vezetője, Frederik Obermaier, a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap oknyomozó újságírója.

Jogellenes személyszállításról szóló törvényjavaslat - Várhatóan a nyár folyamán életbe lép a javaslat

2016.05.04.

A kormány benyújtotta a parlamentnek az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatáshoz kapcsolódó jogkövetkezményekről szóló törvényjavaslatot, amelyet tárgysorozatba vett az Országgyűlés.

A tavaly vizsgált reklámok 13 százaléka volt jogsértő - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzése

2016.05.04.

A reklámtevékenység tavalyi átfogó ellenőrzése során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2039 reklámot vizsgált meg, ezek 13 százalékánál, 269 esetben állapítottak meg jogsértést - közölte az NFH.

Fenntartható fejlődés program a magyar bírósági szervezetben - A Nyíregyházi Törvényszéken tartott összbírói értekezlet

2016.05.04.

A négy év alatt elért ügyhátralék-csökkenés után a következő időszakban a fenntartható fejlődés programját követné a bírósági szervezet - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Nyíregyházán.

Törökország eltörli a vízumkényszert - A schengeni övezet országaival szemben biztosítja a vízummentességet

2016.05.04.

Amint megszűnik a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer, Ankara is eltörli a vízumkényszert a schengeni övezet országaival szemben - jelent meg a török hivatalos kormányzati közlönyben.

Reklámzászlónak nyilvánították Partium zászlaját - A nagyváradi bíróság elsőfokú ítélete

2016.05.04.

Reklámzászlónak tekintette a nagyváradi bíróság egy első fokon kimondott ítéletében a Tőkés László európai parlamenti képviselő irodája erkélyére kitűzött Partium-zászlót - közölte az egyik közösségi portálon Tőkés László sajtóirodája.

Az uniós pályázati lehetőségek kidolgozása nem volt megfelelő - Az Állami Számvevőszék elemzése

2016.05.03.

Az uniós pályázati lehetőségeket 2006-ban nem úgy dolgozták ki, hogy a fejlesztési terv legfontosabb céljait, a munkahelyteremtést és a gazdaság felpörgetését el lehessen érni - idézte fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2007-2013 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról szóló politikai vitanaphoz kapcsolódó tájékoztatójában.

A hágai törvényszék felmentette Vojislav Seseljt - Az ügyészség fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen

2016.05.03.

Fellebbezést nyújtott be az ügyészség az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék márciusi ítélete ellen, amely felmentette Vojislav Seseljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust.

Várhatóan meghosszabbítják az egységes kérelem benyújtási határidejét - A kapcsolódó egyéb időpontok is módosulhatnak

2016.05.03.

Várhatóan meghosszabbítják a gazdálkodók számára az egységes kérelem benyújtási határidejét, így egy héttel tovább, május 23-ig nyújthatják be szankciómentesen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) az idei kérelmeiket - mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke.

Szavazás levélben - Áprilisi Ab-mustra

2016.05.03.

Az Alkotmánybíróság áprilisban alkotmányosnak találta, hogy a magyarországi állandó lakcímű, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok nem szavazhatnak levélben. Az Emberi Jogok Európai Bírósága a Vámos és társai kontra Magyarország ügyben az Ab-hoz hasonló következtetésre jutott.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000