Hír archívum: 2016. június

Más hónap

Az Ab elutasította a betelepítési kvóta népszavazást támadó indítványokat - A határozatok elérhetők az Ab honlapján

2016.06.22.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott két határozata nem adott helyt a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott négy indítványnak. Mindkét határozat olvasható az Ab honlapján.

Szabályozzák a kereskedelmi célú drónok forgalmát - Szabad az út a kutatási, oktatási és szállítási célú alkalmazásnak

2016.06.22.

Az Obama-kormányzat bejelentette, hogy szabályozzák a kereskedelmi célú drónok forgalmát.

Változnak a büntetőperek szereplőinek jogai és kötelezettségei - Megjelent a büntetőeljárásról szóló új törvény tervezete

2016.06.21.

Közzétették a www.kormany.hu-n – és ezzel társadalmi egyeztetésre bocsátották – a büntetőeljárásról szóló új törvény (az új Be.) tervezetét. Az előterjesztésben foglalt rendelkezések célja a büntetőeljárás teljes rendszerének megújítása a hatékonyság és a gyorsaság szempontjainak előtérbe helyezésével úgy, hogy mindez nem csökkenti az eljárásjogi garanciarendszer általános színvonalát.

Az év jogász írója - Dr. Bognár Szilárd a Nagyatádi Járásbíróság bírája

2016.06.21.

2016. június 11-én került sor az Irodalmi Rádió által meghirdetett „Az év jogász írója/költője” pályázat eredményhirdetésére. A kb. 200 pályázat közül a legjobb alkotások szerzőit hívták meg az eseményre. Az ünnepélyes díjátadáson a Kaposvári Törvényszék több alkalmazottja is részt vett.

Erőfölénnyel visszaélés a mikroprocesszorok piacàn - Az Európai Bíróság eheti ügyrendjéből

2016.06.21.

2009 májusában a Bizottság határozatot hozott, amelyben megállapította, hogy az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója, az X86 mikroprocesszorok piacán visszaélt a piaci erőfölényével azáltal, hogy számítógépgyártó cégeknek rejtett árengedményeket, illetve közvetlen kifizetéseket nyújtott azért, hogy a termékeikbe az ő chipjeit építsék be.

Fegyvervásárlási tilalom feloldása? - A legfelsőbb bíróság elutasította a felülvizsgálati kérelmeket

2016.06.21.

Az orlandói tömegmészárlás után nyújtottak be kérelmet a New York államban és Connecticutban érvényben lévő fegyvervásárlási tilalom feloldására, a bíróság azonban nyilvánosságra hozta, hogy nem kíván foglalkozni az üggyel és nem vizsgálja felül egy alsóbb fokú bíróság korábbi döntését.

A pénzkövetelés érvényesítése per nélkül a leghatékonyabb - Fizetési meghagyásos eljárással könnyű a kintlévőségek érvényesítése

2016.06.21.

Az elektronikus fizetési meghagyásos eljárás ma már az egyik leggyorsabb - és egyben leginkább költségkímélő - lehetőség kintlévőségeink érvényesítésére. Hogyan lehetséges ez?

Feloszlatta magát a horvát parlament - Előre hozott választások lesznek

2016.06.21.

Feloszlatta magát július 15-ei hatállyal a horvát parlament, és nagy valószínűséggel már szeptember elején előre hozott parlamenti választásokat tartanak az országban.

Vádat emeltek a Fortress-ügyben - Összesen 7,5 milliárd forintos kár

2016.06.21.

Vádat emeltek a több mint kétezer embernek összesen 7,5 milliárd forintos kárt okozó férfi ellen csalás és pénzmosás miatt az úgynevezett Fortress-ügyben - közölte a fővárosi főügyész.

Óvodásoknak készült mesekönyv a gyermekjogokról -Útmutató a szülőnek, nevelőszülőnek, gondozónak, gyereknek

2016.06.21.

Óvodásoknak szóló mesekönyv készült a gyermekjogokról, a kiadvány egyedülálló kezdeményezésnek számít - mondta a könyvet összeállító Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatója.

„Beszélgetés” a beszédfelismerőről - A diktált szöveget írott formában jeleníti meg a készülék, segítve a bíróságokat

2016.06.20.

A Magyar Igazságügyi Akadémián és a Tatabányai Törvényszéken tartott első félévi prezentációk után 2016. június 13-án a Fővárosi Törvényszéken is bemutatta a Zalaegerszegi Törvényszék a Globalspeech beszédfelismerő rendszert, ismertetve használatának tapasztalatait.

Az online társkeresés jogi veszélyei és kockázatai - Avagy mire figyeljenek a fogyasztók?

2016.06.20.

Magyarországon az internet-felhasználók számának ugrásszerű növekedésével egyidejűleg nőtt az online társkereső irodák szolgáltatásait igénybe vevők száma is, azonban a hangzatos ígéretekkel, eredményes statisztikai adatokkal csábító vállalkozások sokszor okoznak a fogyasztóknak utóbb kellemetlen perceket. Gyakran előfordul, hogy az ügyfelek nem azt a szolgáltatást kapják, amire szerződtek, és amiért fizettek (prémium tagság, gyémántcsomag stb.), vagy épp ráfizetnek arra, hogy online szerettek volna ismerkedni (például az automatikus szerződéshosszabbítások esetei).

Kapcsolat alapú fogyatékosság - A strasbourgi bíróság ítélete Guberina v. Croatia ügyben

2016.06.20.

Mentesülhet-e egy súlyos fogyatékossággal élő gyermek édesapja az adófizetési kötelezettség alól a gyermek számára akadálymentes élettér biztosítására hivatkozással? Mit jelent az ésszerű alkalmazkodás? - A strasbourgi bíróság ítéletet hozott a Guberina v. Croatia ügyben.

Rejtve működnek az újabb számítógépes kártevők - Alapvető szabályok a megelőzéshez

2016.06.20.

A korábbiakkal ellentétben az újabb számítógépes kártevők már rejtve működnek, ezért nehezebb észrevenni, ha megtámadták a felhasználók készülékeit - közölte a G Data biztonsági szakértője.

Megalakul a vajdasági kormány - Három párt alkotja a tartományi kormányt

2016.06.20.

Három párt alkotja majd a vajdasági tartományi kormányt, a Pásztor István házelnökkel folytatott pénteki tárgyalások eredményeként kiderült, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezeti a következő négy évben Szerbia egyetlen tartományát, a vajdasági kormány pedig várhatóan már ma feláll.

Bekeményít a GVH - M&A ügyletek a célkeresztben

2016.06.20.

A cégvásárlások és összeolvadások számos versenyjogi buktatót rejtenek magukban. Erre világítanak rá a Gazdasági Versenyhivatal közelmúltbeli határozatai is, amelyekben a hatóság kétszer egymás után is többmilliós bírságot szabott ki a szabályok megszegőire. Az EU joggyakorlatához képest ez még mindig csak az út elejének tűnik, de nem kizárt, hogy a jövőben szigorúbb fellépésre számíthatnak a vállalatok a GVH részéről -véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Idegen nyelven kiállított számlák érvényessége - Az Európai Bíróság e heti döntéseiből

2016.06.20.

Egy belga és egy olasz cég koncessziós szerződést kötöttek egymással, amely az utóbbit Olaszország egy részére az előbbi koncessziójogosultjaként jelölte ki. A belga cég később felmondta a koncessziós szerződést, és keresetet indított az olasz vállalkozás ellen több, a szerződéshez kapcsolódó, kifizetetlen számla rendezése érdekében.

Rabsegélyző egyletek - A Jogtudományi Közlöny 1890.évi 25. számából

2016.06.20.

A Jogtudományi Közlöny 1890. évi 25. számában jelent meg a Rabsegélyző egyletek című írás, melynek szerzője x.y. aláírással a névtelenséget választotta.

Húsz évvel ezelőtti gyilkosság ügyében született ítélet Zalaegerszegen - Megalapozatlanságra hivatkozva felmentésért fellebbez a vádlott

2016.06.20.

Tizenöt év fegyházra ítélte pénteken a Zalaegerszegi Törvényszék F. Rajmundot, aki húsz évvel ezelőtt, alig 18 évesen - szintén most elítélt társa közreműködésével - fejbe lőtt, majd kirabolt egy vele szexuális kapcsolatban álló férfit.

Megjelent a Kúria első online folyóirata - „Forum Sententiarium Curiae”

2016.06.17.

„Forum Sententiarium Curiae” címmel megjelent a legfelső bírói fórumon tevékenykedő joggyakorlat-elemző munkacsoportok munkáját bemutató, tudományos igényű online folyóirat első száma.

Az ombudsman uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványa - Hétfőn kezdi tárgyalni az Ab teljes ülésen a kérdést

2016.06.17.

Hétfői teljes ülésén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság (Ab) az ombudsman uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványát, amelyben alkotmányértelmezést kért a menekültek tömeges áthelyezésének lehetőségét illetően - olvasható a testület honlapján közzétett napirendben.

Bírósági kereset indult Magyarország ellen - Az Európai Bizottság a földtörvény kapcsán járt el

2016.06.17.

Bírósági keresetet indított a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők mezőgazdasági földterület használatára vonatkozó jogaival kapcsolatos uniós szabályok megsértése miatt az Európai Bizottság Magyarország ellen.

Megjelent a Börtönstatisztikai Szemle legújabb száma - Válogatás a 2016. év első számából

2016.06.17.

A Börtönstatisztikai Szemle időszaki statisztikákat szolgáltat a Büntetés-végrehajtási Szervezet által fogvatartottak főbb adatairól, illetve a szervezet tevékenységéről. Részlet a kiadványból.

Jogerősen elítélték korrupcióért a volt román elnök testvérét - Befolyással való üzérkedésben találták vétkesnek

2016.06.17.

Jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a konstancai táblabíróság Mircea Basescut, Traian Basescu volt román államfő testvérét, akit befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek.

Kilencvenhat törvényt fogadott el a parlament a tavaszi ülésszakon - Kevesebb ülés, mint a tavalyi évben

2016.06.17.

Az Országgyűlés a tavaszi ülésszakon 96 törvényt fogadott el, 5-tel többet, mint ősszel, ugyanakkor 43-mal kevesebbet, mint a tavalyi év első felében.

Az ÁSZ befejezte a társadalombiztosítási alapok utóellenőrzését - Hiányosságok és késedelem tapasztalása

2016.06.17.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a társadalombiztosítási alapok utóellenőrzését, amelynek során hiányosságokat és késedelmet tárt fel a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) - közölte a számvevőszék.

A Kúria elemzése segíthet az áfalevonási perek megelőzésében - Az adózok javára mozdulhat el az ítélkezési gyakorlat

2016.06.17.

A Kúria minden eddiginél átfogóbban elemezte az áfalevonási perekkel kapcsolatos joggyakorlatot, ami segítheti a vállalkozásokat abban, hogy minél kockázatmentesebben bonyolítsák le ügyleteiket. A bíróságok ítélkezési gyakorlata a jövőben az adózók javára mozdulhat el - hívja fel a figyelmet a Deloitte Legal adóperes szakértője.

Terroristák vallatása - Nyilvánosságra hozták a CIA dokumentumait

2016.06.16.

Nyilvánosságra hozták, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) miként vallatta és kínozta a terrorizmus vádjával letartóztatottakat a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után.

Pontosította a hivatali visszaélés meghatározását a román alkotmánybíróság - Csak szándékos károkozás esetén minősül bűncselekménynek

2016.06.16.

Jogértelmező határozattal pontosította a hivatali visszaélés meghatározását a román alkotmánybíróság, részben helyt adva azoknak az óvásoknak, amelyeket több bűnvádi eljárás terheltje terjesztett be a büntetőtörvénykönyv (btk) erre vonatkozó, szerintük pontatlan cikkelye ellen.

A szabálysértési törvény nem szenved közjogi érvénytelenségben - Az Igazságügyi Minisztérium válasza a Kúria megállapítására

2016.06.16.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) cáfolta, hogy a szabálysértési törvény "közjogi érvénytelenségben szenved", ahogy azt szerintük a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja sugallta.

Több rádiót és televíziót bírságolt a Médiatanács - Cél a jogkövető magatartás ösztönzése

2016.06.16.

Több szolgáltatóra is médiafelügyeleti bírságot rótt ki a médiatanács - áll a Nemzeti Média- és hírközlési hatóság (NMHH) közleményében.

Újragondolt közigazgatás - Összefoglaló a Jogi Fórum közigazgatási jogi szakmai konferenciájáról

2016.06.16.

Elkészült a közigazgatási eljárásjogi, és az önálló közigazgatási perjogi törvénykönyv tervezete. Az előbbi szabályozását jelenleg a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.), utóbbiét pedig a Polgári Perrendtartás XX. Fejezete tartalmazza. A közigazgatási jog világában hamarosan gyökeres változásokra számíthatunk - erősítették meg a Jogi Fórum szakmai konferenciájának előadói.

Ukrajnát támogató intézkedéscsomagban állapodott meg a NATO - Szövetségi, irányítási és a kibervédelem területen érkezik a segítség

2016.06.16.

Ukrajna további támogatását szolgáló, átfogó intézkedéscsomagról állapodtak meg a NATO-tagországok védelmi miniszterei kétnapos brüsszeli tanácskozásuk zárónapján.

Az ügyészség előtt a török vezetők aktái - A mentelmi jogot eltörölték múlt héten Törökországban

2016.06.16.

Az ügyészek elé kerültek a két legfőbb török ellenzéki párt a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) elnökének, Kemal Kilicdaroglunak, valamint Selahattin Demirtasnak az aktái - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Több pénzt kapnak a károsultak a Kárrendezési Alaptól - Az érintettek értesítést kapnak a módosult összegről

2016.06.16.

Az előzetes becslés szerint a kárrendezési törvény módosításával mintegy 1,4 milliárd forinttal emelkedhet a kifizetés összege több mint 6 ezer brókerkárosult esetében - közölte a Kárrendezési Alap.

22 külföldi UHT tejet vonnak ki a forgalomból - A Nébih tejpiaci ellenőrzésének eredménye

2016.06.16.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tejpiaci ellenőrzésén megvizsgált 48 UHT tejből 22 külföldi - szlovák, cseh, és lengyel - előállítású terméket kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb volt a jelölésen szereplőnél - közölte a Nébih.

Kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslat - A lengyel kormány progresszív különadót vezet be

2016.06.15.

A lengyel kormány elfogadta a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot, a pénzügyminiszter által bemutatott, a parlamentben előterjesztendő tervezet a korábban ismertetett változatokhoz hasonlóan progresszív különadóról beszél.

Lezárult a NAV KEKI ellenőrzése - Hiányosságok a belső kontrollrendszerben

2016.06.15.

Befejezte az Állami Számvevőszék a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete 2011–2014 közötti időszakra kiterjedő szabályszerűségi ellenőrzését. Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a NAV irányítási és egyéb ellenőrzési jogosultságait a jogszabályoknak megfelelően gyakorolta. A NAV KEKI pénzügyi gazdálkodásában, valamint vagyongazdálkodásában szabálytalanságokat tárt fel az ellenőrzés, továbbá a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése során is hiányosságok voltak. Az intézmény 2016. január 1-jén beolvadt a NAV-ba.

Nem lesz kötelező naponta bejátszani a román himnuszt - A bukaresti szenátus elutasította a törvénykezdeményezést

2016.06.15.

Végleg elutasította a bukaresti szenátus azt a törvénykezdeményezést, amely kötelezővé tette volna az országban működő rádiós és televíziós műsorszolgáltatók számára, hogy naponta bejátsszák a román himnuszt - tudatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Eltérő alkalmazás a költségvetési szabályoknál? - Az uniós pénzügyminiszterek aggódnak az EB döntése miatt

2016.06.15.

Az uniós pénzügyminisztereket aggodalommal tölti el, hogy az Európai Bizottság esetleg eltérő módon alkalmazza a költségvetési szabályokat a kisebb és a nagyobb tagállamokra, ami aláásná a bizalmat Európa-szerte - közölte Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke Brüsszelben.

Megtévesztő online nyelvtanfolyamok - A FEOSZ a GVH-hoz fordult

2016.06.15.

Nyelvtanfolyamot kínáló weboldal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatának gyanúja miatt fordul a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) - közölte az egyesület.

Pontosításokra szorul a szabálysértési törvény - A Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának megállapításai

2016.06.15.

Pontosításokra szorul a szabálysértésekről szóló törvény a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának összegző véleménye szerint például a rendkívüli jogorvoslatok, a megalapozatlanság jogkövetkezményei vagy az olyan, jellemzően nem kriminális szabálysértések esetében, mint amilyen a tiltott helyen fürdés vagy a jégen tartózkodás szabályainak megsértése.

Elrontott fogászati beavatkozás? - Ezekre ügyeljenek a fogyasztók!

2016.06.15.

Az ember életében a fogászati beavatkozások hosszú távú befektetések, ezért felmerül a kérdés, hogy mit tehetnek akkor, ha nem elégedettek a részükre elvégzett - általában igencsak költséges - fogászati magánszolgáltatásokkal. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége jó tanácsokkal segíti a fogyasztókat.

A kibertámadások elhárításáról tárgyalt Peking és Washington - Megállapodott a két kormányzat

2016.06.15.

Az internetes, számítógépes támadások elhárításához szükséges információk megosztásáról folytatott tárgyalásokat az Egyesült Államok belbiztonsági tárcájának helyettes vezetője Pekingben - jelentette online kiadásában a South China Morning Post című hongkongi lap, hozzátéve, hogy a megbeszélések eredményei biztatóak.

Ismét magyar tag az ENSZ bizottságában - Lovászi László Gábor a Fogyatékossággal Élők Jogaival Foglalkozó Bizottságban

2016.06.15.

Lovászy László Gábort helyi idő szerint kedden New Yorkban ismét az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival Foglalkozó Bizottságának (CRPD) tagjává választották.

Felelős szabadulás - Felelősségi kérdések az új generációs horror szabadulós játékokkal kapcsolatban

2016.06.14.

Virágkorukat élik a új generációs horror szabadulós játékok: kijutás egy zárt helyiségből, logika és leleményesség mentén, meghatározott idő alatt. - Beszélhetünk-e e látszólag ártalmatlan játék kapcsán károkozásról? Milyen esetekben merülhet fel a felelősség kérdése? Mikor terheli felelősség az üzembentartót, és hogyan mentesülhet?

Decentralizálta a Klik-et az Országgyűlés - Tankerületi központok, változó felsőoktatási törvény

2016.06.14.

Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami iskolafenntartónál és differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok - többek között ezt tartalmazza az az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000