Hír archívum: 2016. június

Más hónap

Újabb bírság a Lombard Lízingnek - A jegybank jogsértő devizás casco díjak miatt járt el

2016.06.14.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 8,4 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Lombard Lízing Zrt.-t, mert a pénzügyi vállalkozás késedelmesen szüntette meg a forint alapú casco díjak devizában történő felszámításának jogsértő gyakorlatát, illetve több ügyfélnek a jogtalanul felszámított árfolyam-különbözetet is határidőn túl fizette vissza - közölte a jegybank.

Román Astra biztosító ügyfelek figyelem! - Július 27-ig igényelhető a a kár és a meg nem szolgált díj visszatérítése

2016.06.14.

A román Astra biztosító magyar ügyfeleinek július 27-ig kell az igényt eljuttatniuk a kárkifizetésre, illetve a meg nem szolgált díj visszatérítésére Bukarestbe - közölte Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.

Megkezdődött a macedón elnök visszahívásáról szóló parlamenti vita - Több napi hozzászólás után vizsgálhatja az alkotmánybíróság a felelősséget

2016.06.14.

Megkezdődött hétfőn Szkopjéban a Gjorge Ivanov macedón elnök visszahívásáról szóló parlamenti vita, amely becslések szerint több napig is eltarthat - számolt be róla a Vesti.mk macedón hírportál.

Tovább bővül a kormányablakok tevékenységi köre - Száz új ügyet lehet intézni majd

2016.06.14.

Újabb feladatokkal bővül a kormányablakok tevékenységi köre, a jövőben például a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérelmet is ott lehet intézni. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Megszavazták a vitatott terrorellenes törvényt - A szejm döntött a feltöltős mobilok vásárlásáról és a megfigyelésekről

2016.06.14.

Megszavazta a lengyel szejm az ellenzék által vitatott terrorellenes törvényt, melynek elfogadását a kormánypárt, a konzervatív Jog és Igazságosság pártja (PiS) két júliusi rendezvény, a varsói NATO-csúcstalálkozó és Ferenc pápa látogatásával összekötött krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó biztosítása miatt tartotta szükségesnek.

10 éves az Országos Bírósági Integrált Könyvtári Rendszer - A Zalaegerszegi Törvényszék mintaként szolgál az országban

2016.06.13.

2016. június 7-én a Kúria és a Fővárosi Törvényszék szervezésében ünnepelte a jogi szakma a 10 éves Országos Bírósági Integrált Könyvtári Rendszert. A budapesti konferencián a Zalaegerszegi Törvényszéket, mint a bírósági könyvtárak mintáját emelték ki.

Az FHB bírósághoz fordul a jegybanki bírság miatt - A bírósági felülvizsgálat jogával élnek a döntés ellen

2016.06.13.

Az FHB Jelzálogbank nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 100 millió forintos bírságot megállapító határozatával, ezért élni kíván a bírósági felülvizsgálat lehetőségével - közölte a bank a BÉT honlapján.

Változnak a zálogjog szabályai - Megszavazták a Ptk. módosításáról szóló törvényjavaslatot

2016.06.13.

Megszavazta a parlament hétfőn a két éve életbe lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely jelentősen átalakítja a zálogjogot, továbbá érinti a szülőtartás, az értékpapírjog és a gazdasági társaság vezető tisztségviselője felelősségének egyes szabályait is.

Szemelvények a Magyar Jogász Egylet börtönügyi bizottságától - A Jogtudományi Közlöny 1892. évi 24. számából

2016.06.13.

A Jogtudományi Közlöny 1892. évi 24. száma adott hírt a Magyar Jogászegylet börtönügyi bizottságának tervezett őszi ülésszakáról.

Civil szervezetek működésére vonatkozó törvényeket módosítani kell - A Velencei Bizottság megállapításai az orosz szabályokról

2016.06.13.

Ellentétes az egyesülési, gyülekezési és a szólásszabadsággal, ezért módosítani kell a "nemkívánatos tevékenységet folytató" nemzetközi nem kormányzati civil szervezetek (NGO-k) működését szabályozó orosz törvényeket - mondta ki elfogadott véleményében a Velencei Bizottság.

Hiányzás miatt mandátumfosztás járhat - A duma döntött az orosz képviselőkről

2016.06.13.

Megfosztotta mandátumától az orosz Állami Duma Ilja Ponomarjovot; az orosz szövetségi alsóházban első ízben alkalmazták azt az áprilisban elfogadott törvényt, amelynek értelmében a frakciók huzamos hiányzás miatt kezdeményezhetik tagjaik visszahívását.

Földrajzi jelzéssel rendelkező termékek forgalmazása - A termelői szervezetek jövedelempótló támogatásokat kapnak

2016.06.13.

A földművelésügyi miniszter - a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyetértésben - rendeletet alkotott a földrajzi jelzéssel rendelkező terméket forgalmazó termelői szervezetek jövedelempótló támogatásáról - a jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg.

Véget ér az Országgyűlés tavaszi ülésszaka - Költségvetés elfogadás, menekültügyi eljárások további gyorsítása

2016.06.13.

Az Országgyűlés ma tartja a nyári szünet előtti utolsó ülésnapját. A szavazások napirendjén szereplő huszonhat előterjesztés között szerepel a 2017-es költségvetés elfogadása is.

Bürokrácia csökkentés az unió által - A közokiratok bemutatásának költségeiről döntött az EP

2016.06.10.

Az Európai Parlament elfogadta azt a Bizottság által javasolt rendeletet, amelynek célja azon polgárok költségeinek és adminisztratív terheinek csökkentése, akiknek egy másik uniós tagállamban kell bemutatniuk valamilyen közokiratot.

Elutasították a kisebbségellenes törvénykezdeményezéseket - A román szenátus véglegesen döntött

2016.06.10.

Két kisebbségellenes törvénytervezetet szavazott le a román szenátus: az egyik betiltotta volna a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát, a másik pedig megfosztotta volna mandátumuktól azokat a polgármestereket, akik megtagadják a román nemzeti zászló kitűzését vagy a nemzeti színű vállszalag viselését.

Szabadúszó jogtudós - Beszélgetés Vörös Imre volt alkotmánybíróval

2016.06.10.

„Nem sértődöm meg, ha a világ nem azt akarja, amit én gondolok” – állítja Vörös Imre volt alkotmánybíró, egyetemi tanszékvezető, doktori iskola vezetője, két versenytörvény előkészítője. Május óta az MTA rendes tagja. Ma mégsem tanít, és nem dolgozik a Jogtudományi Intézetben sem.

Kéményseprő szolgáltatás - elmaradt értesítés - Fizetnie kell a fogyasztónak az ellenőrzés meghiúsulása miatt?

2016.06.10.

A Budapesti Békéltető Testületnél lévő ügyekben a fogyasztók többször is arról számoltak be, hogy a kéményseprést végző közszolgáltató az ellenőrzések időpontjának kiértesítésében nem járt el szabályosan. Mit tehet ilyen esetben a fogyasztó? A kérelmezők általában nincsenek tisztában a jogi lehetőségeikkel, ezért szükséges a fogyasztói tudatosság erősítése ilyen esetekben is.

Milliós büntetés hibás korhatár-besorolás miatt - A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság eljárásairól

2016.06.10.

Hibás korhatár-besorolása miatt a médiatanács kétszer egymillió forintra bírságolta a Class FM, 150 ezer forintra a Sláger FM szolgáltatóját - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) közleményében.

Adócsalás miatt elítélték az adóhatóság volt elnökét - Bűnsegédként öt év börtönbüntetést rótt ki a bukaresti ítélőtábla

2016.06.10.

Adócsalásban való bűnsegédlet miatt öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Sorin Blejnart, a román adóhatóság volt elnökét.

Visszatérítési irányelv - Az Európai Bíróság legújabb ítélete

2016.06.10.

A visszatérési irányelvvel ellentétes az, hogy a valamely nem uniós tagállam állampolgárát, mielőtt kiutasítási eljárást folytatnának le vele szemben, kizárólag amiatt lehessen szabadságvesztéssel büntetni, hogy a schengeni térség belső határán keresztül valamely tagállam területére jogellenesen beutazott.

Az NVB elutasította az MLP kifogását a kampány miatt - Háromnapos jogorvoslati idő áll rendelkezésre

2016.06.10.

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Magyar Liberális Pártnak (MLP) a kvótareferendum kampánya miatt benyújtott kifogását a Nemzeti Választási Bizottság.

A pánikgomb a legkeresettebb viselhető eszköz - Az okostelefonok ideje hamarosan lejár

2016.06.10.

A pánikgomb a legkeresettebb viselhető eszköz a potenciális vásárlók körében, amelyet az okosóra, a nyomonkövető készülék, valamint a személyazonosító és a viselhető víztisztító követ az Ericsson ConsumerLab felmérése szerint.

3500 orosz állampolgár csatlakozott a terroristákhoz a Közel-Keleten - Eddig 30 ezer weboldalt tiltottak be a megelőzés érdekében

2016.06.09.

Csaknem három és félezer orosz állampolgár csatlakozott a terroristákhoz a Közel-Keleten - jelentette ki Jurij Csajka orosz főügyész a szövetségi törvényhozás alsóházában.

Így adózunk 2017-ben - Elfogadták az adócsomagot

2016.06.09.

Új cafeteria-rendszer, áfacsökkentés, az adócsalás elleni keményebb - informatikailag megtámogatott – fellépés, Google- és Facebook-adó, jövedéki adóváltozás, még kedvezőbb kata és kiva – többek között ezeket hozza a 2017-es adócsomag, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés – tájékoztat az ado.hu szakportál.

Figyelmeztetést adott ki a Kibervédelmi Intézet - A facebook chat magas kockázati besorolást kapott sérülékenysége miatt

2016.06.09.

A Facebook online chat, és Messenger alkalmazásának magas kockázati besorolású sérülékenysége vált ismertté, melyet kihasználva a támadó megváltoztathatja a beszélgetés adatait - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).

Lezárult az online szálláshely-foglalási piac ellenőrzése - A GVH megállapításai

2016.06.09.

Az online szálláshely-foglalási piacot ellenőrizte korlátozott versenyre utaló gyakorlatok miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), megállapították, hogy hatósági beavatkozásra nincs szükség az időközben bevezetett változtatások miatt, de továbbra is figyelemmel kísérik a piaci folyamatokat.

A kórházak ellenőrzésének eddigi tapasztalatai - Az Állami Számvevőszék jelentése

2016.06.09.

Hiányosságok a korrupció elleni védettséget biztosító belső kontrollrendszerben, sorozatos szabálytalanságok a pénzügyi és vagyongazdálkodásban és folyamatos likviditási problémák – így foglalhatók össze az egészségügyi intézményeknél 2016-ban eddig befejezett ÁSZ ellenőrzések főbb megállapításai. A kórházak ellenőrzésének tapasztalatai alátámasztják azokat az állításokat, amelyeket az Állami Számvevőszék már korábban is megfogalmazott, miszerint a nem megfelelő vezetésnek, illetve a nem elégséges tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek.

Büntetőjogi Nyílt Nap középiskolásoknak - A Gyulai Törvényszék kezdeményezése

2016.06.09.

2016. június 2-án a Büntetőjogi Nyílt Nap keretében a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium 9. osztályos diákjai látogattak el a Gyulai Törvényszékre. A tanulókat és kísérőjüket dr. Hajduné dr. Iszály Anna, a büntető ügyszak kollégiumvezetője köszöntötte. Beszédében kiemelte a diákok számára szervezett bírósági programok fontosságát, és azt, hogy ezeken a rendezvényeken a résztvevők felkészült, jogvégzett munkatársaktól hallgathatnak előadásokat, így szerezve hiteles információkat a büntetőjogról.

Peresíthetetlen kötelem - Érdemes-e fogadásra kölcsönt adni?

2016.06.08.

A naturalis obligatio vagy csonka kötelem olyan polgári jogi kötelem, amelynek követelései érvényes szerződésből fakadnak, de a követelések állami – bírói – úton való kikényszerítésére nincs lehetőség. A jog az önkéntes szolgáltatást tudomásul veszi, gazdagító jogcímként.

A székely zászló ügy az EJEB elé kerül - A zászló reklámhordozói minőségéről döntenek

2016.06.08.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Tőkés László a nagyváradi képviselői irodájának az erkélyére 2014 júniusában kitűzött székely zászló ügyében foganatosított közigazgatási intézkedések ügyében - közölte az európai parlamenti képviselő sajtóirodája.

Kötelező betelepítési kvóta - Az MLP törvénysértőnek tartja a népszavazásról szóló kampányt

2016.06.08.

A Magyar Liberális Párt (MLP) kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), mert törvénysértőnek tartja a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás kampányát.

A számvevőszéki beszámolót tárgyalják ma a képviselők - Montenegro NATO csatlakozásáról is vitáznak az Országházban

2016.06.08.

Az Országgyűlés ma öt előterjesztés vitájával folytatja munkáját, a képviselők egyebek mellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi tevékenységéről is elmondhatják véleményüket.

Megkezdődtek a nyári idegenforgalmi ellenőrzések - Külföldön nyaralók panaszaikkal az EFK-hoz fordulhatnak

2016.06.08.

Megkezdődtek a nyári idegenforgalmi ellenőrzések, amelyek elsősorban fesztiválokon és különböző rendezvényeken várhatók - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az Európai Fogyasztói Központ (EFK) közös közleményben.

Szövetkezeti hitelintézetek integrációja - Az MNB felkészült a törvénymódosításra

2016.06.08.

A szövetkezeti hitelintézetek felügyeletének erősítésére nyújtott be törvénymódosítást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek; az MNB pedig jelezte, hogy felkészült a takarékszövetkezetek, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) megújított keretrendszernek megfelelő felügyeletére.

Bérplafonról szóló népszavazás - Megkezdődött az aláírások ellenőrzése

2016.06.07.

Megkezdte az állami cégek bérplafonja ügyében kezdeményezett népszavazásához összegyűjtött aláírások ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Szigorítanák a netsemlegességet szavatoló előírásokat - Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének iránymutatása

2016.06.07.

A netsemlegességet szavatoló előírásokat szigorítaná az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) közzétett új szabályozási iránymutatása, amelynek értelmében az internetszolgáltatók kizárólag akkor részesíthetnének előnyben bizonyos szolgáltatásokat, ha az valójában indokolt.

Távhőszolgáltatókat bírságolt az energiahivatal - Honlaphiányosságok, fogyasztói tájékoztatás elmaradása

2016.06.07.

Távhőszolgáltatókat bírságolt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapjainak hiányosságai miatt, összesen 9,4 millió forintra.

Egymillió eurós adomány - Az izraeli főügyész vizsgálatot indított

2016.06.07.

Ügyészségi vizsgálat indult Izraelben az állítólag Benjámin Netanjahu kormányfőnek átadott egymillió eurós (több mint 300 millió forint) adomány ügyében - jelentette a Háárec című izraeli lap.

Hatodjára módosíthatják az alaptörvényt - A mai ülésnapról

2016.06.07.

Az Országgyűlés mai ülésén akár húsz előterjesztést is elfogadhat, így például kormánypárti képviselők kezdeményezésére a 2012-ben hatályba lépett alaptörvényt is módosíthatja, új különleges jogrendként létrehozva a terrorveszélyhelyzetet.

A Gyulai Törvényszék új kollégiumvezetője - Zámbori Tibor kinevezése hat éves időtartamra szól

2016.06.07.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Gyulai Törvényszék Polgári, Gazdasági és Közigazgatási-munkaügyi Kollégiumának kollégiumvezetői helyére kiírt pályázat eredményeként 2016. június 1-jétől kezdődően dr. Zámbori Tibort nevezte ki. A kinevezés hat éves időtartamra szól.

Nyaralások, utazások megszervezése - Hasznos tippek és információk fogyasztók részére

2016.06.07.

A nyári hónapok közeledtével egyre több fogyasztó tervezi meg a nyári pihenését, választja ki úti célját, ehhez kapcsolódva az utazási irodát, vagy épp az internet segítségével bonyolítja le a szervezéssel kapcsolatos teendőit. Érdemes azonban - még mindezek előtt - néhány fontos szempontot átgondolni. A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete ezért az alábbiakban hasznos információkkal, tippekkel, tanácsokkal segíti a fogyasztókat.

Löw Tóbis jogászra emlékezünk - A Vasárnapi Újság 1880.évi 24. számából

2016.06.06.

Június 5-én születésének 172., június 7-én halálának 136. évfordulójára emlékezünk. Löw Tóbiást, az ígéretes tehetségű jogászt, 36 évesen bekövetkezett halálakor a Vasárnapi Újság 1880. évi 24. számában méltatta.

Nyílik az e-Perkapu!

2016.06.06.

Júliustól csak elektronikusan kommunikálhatnak a perekben a cégek, a jogi képviselővel eljárók és az online ügyintézést önként vállalók. Az „e-Perkapu” elnevezésű rendszertől a perek gyorsítását, s az időszerű ítélkezést várják.

Az alaptörvény módosításáról szavaz a parlament - A jövő évi költségvetés is napirendre kerül a héten

2016.06.06.

Tavaszi ülésszakának utolsó ülésébe kezd az Országgyűlés hétfőn. A képviselők kedden dönthetnek az alaptörvény hatodik módosításáról, amely új különleges jogrendként létrehozná a terrorveszélyhelyzetet, valamint ekkor szavazhatnak a belügyminiszter terrorizmus elleni hatékonyabb fellépést szolgáló javaslatcsomagjáról is. A parlament négynapos ülésének végén, június 13-án tartja a 2017-es költségvetés zárószavazását.

Igazságügyi konferencia az online gyűlöletbeszéd megfékezéséről - A magyar és izraeli igazságügyi minisztérium közös rendezvénye

2016.06.06.

Konferenciát szervez a magyar és az izraeli igazságügyi minisztérium hétfőn Budapesten Internethasználat és felelősség - Jogi eszközök az online gyűlöletbeszéd megfékezésére címmel - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Telefonon is kérhetnek információt a minősített adózók - Egyedi azonosítást követően intézhetők konkrét adóügyek

2016.06.06.

Új lehetőséggel bővült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszere, a minősített adózók már telefonon is kérhetnek információt, illetve tehetnek észrevételt besorolásukkal kapcsolatban - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Módosulhat a hozam fogalma a kárrendezési törvényben - A jogosultak számára kedvezőbb feltételek

2016.06.06.

A hozam definícióját pontosítaná a Quaestor és más brókercégek károsultjaira vonatkozó kárrendezési törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslatában az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára.

A másfél milliárdra perelt gazda megnyerte a lepkepert - A Debreceni Ítélőtábla helyben hagyta az első fokú ítéletet

2016.06.06.

Kárt nem okozott és jogellenes magatartást sem tanúsított az a kokadi gazda, aki az ügyészség szerint cserjeirtással 10 milliárd forint eszmei értékű lepkét semmisített meg, ezért 1,5 milliárd forint kár megtérítéséért perelték - állapította meg a Debreceni Ítélőtábla, helyben hagyva ezzel a Debreceni Törvényszék 2014 novemberében hozott első fokú ítéletét - közölte a jogerős ítélet kihirdetése után Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője.

Szabadságvesztés jogellenes államterületre történő belépésért? - Az Európai Unió Bíróságának ügyrendjéből

2016.06.03.

Egy ghánai nőt, aki a belgiumi Gentből autóbusszal kívánt Londonba eljutni, 2013 márciusában a La Manche csatorna bejáratánál őrizetbe vették a francia hatóságok, mivel egy igazoltatás során hamis belga útlevelet mutatott fel és más úti okmánnyal nem tudta a személyazonosságát igazolni. Az őrizetbe vételre azért került sor, mert a francia jog szerint az államterületre történő jogellenes belépés szabadságvesztéssel büntetendő cselekménynek minősül.

Lehet-e kérni a cserét, ha a cipő csak esztétikai hibás? - Köteles-e minden esetben elfogadni a fogyasztó a javítást?

2016.06.03.

A Budapesti Békéltető Testületnél lévő ügyek arról tanúskodnak, hogy a fogyasztók nem tudják a fenti kérdésekre adott válaszokat, holott rendkívül sok kérelem kapcsolatos hibás lábbelivel. A kérelmezők általában nincsenek tisztában jogi lehetőségeikkel.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000