Hír archívum: 2016. július

Más hónap

Panaszcunami - Júliusi Ab-mustra

2016.07.31.

Egy esztendő leforgása alatt csaknem megduplázódott az Alkotmánybíróságra érkezett alkotmányjogi panaszok száma: míg 2015. június 30-án 142, ez év júniusának végén már 267 ilyen indítvány volt az alkotmánybírákra kiszignálva.

Zalai fogalmazó a döntős magyar csapatban - A Themis D versenyen 2. helyezést hoztak el a magyarok

2016.07.29.

Az Európai Igazságügyi Képzési Szervezet (European Judicial Training Network – EJTN) évente megrendezi a Themis versenyt bírósági és ügyészségi fogalmazók számára. Az idei évben 2016. június 27. és 30. között a szlovák Omsenie városában került megrendezésre a THEMIS D elődöntő. A magyar bírósági fogalmazókból álló csapat kiemelkedő eredménnyel a 2. helyen végzett, s így a döntőbe jutott. A csapat tagja volt dr. Wayda Gertrúd, a Nagykanizsai Járásbíróság fogalmazója is.

Lezárult a földügyi népszavazás aláírásainak első ellenőrzése - Nincs meg a 200 000 érvényes aláírás

2016.07.29.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) befejezte a földügyi népszavazás kiírása érdekében leadott aláírások első ellenőrzését, mintegy 20 000 érvényes aláírás hiányzik a 200 000-hez.

Új eljárást rendeltek el a horvát volt tábornokkal szemben - A legfelsőbb bíróság a háborús bűnökkel vádolt vezető ügyében döntött

2016.07.29.

A horvát legfelsőbb bíróság új eljárást rendelt el Branimir Glavas háborús bűnökkel vádolt volt tábornok egyik - elsőfokú - ítélete kapcsán, amelyet szerb civilek ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt szabtak ki rá - közölte a horvát közszolgálati televízió.

Aggódik az ENSZ és az EBESZ a török média helyzete miatt - Elfogatási parancsokat adtak ki és szerkesztőségeket szüntettek meg

2016.07.29.

Aggodalmuknak adtak hangot a török média helyzete miatt az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői Bécsben, hangsúlyozva: a puccskísérlet után a sajtóorgánumoknál végzett, egyre terebélyesedő "tisztogatás" súlyos csapást jelent a közéleti vitákra nézve.

Bírósági fogalmazói álláshelyekre pályázhatnak a jelentkezők - 11 megyében összesen 29 hely álláshelyet hirdettek

2016.07.28.

2016. II. félévében 11 megyében, összesen 29 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

A katalán parlament felkészült az elszakadásra - A spanyol alkotmánybíróság tiltása ellenére kezdi meg a lépéseket

2016.07.28.

A spanyol alkotmánybíróság tiltása ellenére a katalán parlament szerdán elfogadott egy előterjesztést, amely meghatározza a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás lépéseit. A spanyol kormány újból az alkotmánybírósághoz fordul.

Az aláírásokat nem titkos utasítások alapján ellenőrzik - Az Nemzeti Választási Iroda közleménye

2016.07.28.

Az országos népszavazások támogatására gyűjtött aláírások ellenőrzését nem titkos utasítások, hanem a vonatkozó jogszabályok és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) iránymutatásai alapján végzik - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Brüsszel nem szabna ki büntetést Spanyolországra és Portugáliára - A deficittúllépés javítására adna még időt az EB

2016.07.28.

Az Európai Bizottság nem javasolta büntetés kiszabását Spanyolországra és Portugáliára, amiért a két délnyugat-európai ország nem teljesítette hiánycsökkentési kötelezettségeit 2014-ben és 2015-ben - közölte szerdán a brüsszeli testület, amely több időt adna Madridnak és Lisszabonnak a költségvetési kiigazítások teljesítésére.

Varsó elhamarkodottnak érzi a jogállamisági mechanizmus megindítását - Az alkotmánybírósági törvény még nem hatályos

2016.07.28.

Elhamarkodottnak minősítette az Európai Bizottság (EB) lépését a lengyel külügyi tárca abban a közleményben, amellyel arra reagált, hogy a brüsszeli testület szerdán megindította Varsóval szemben az úgynevezett jogállamisági mechanizmus második szakaszát.

383 milliárd adókülönbözetet tárt fel az adóhatóság - Eredményes a célzott kiválasztáson alapuló ellenőrzési rendszer

2016.07.28.

Eredményes a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) új, célzott kiválasztáson alapuló ellenőrzési rendszere, idén az első fél évben az utólagos ellenőrzések során 383 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel a hatóság, ami több mint 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - számolt be Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón.

Tiltott árkartellt és piacfelosztást tárt fel a GVH - Az ólomakkumulátor-hulladék gyűjtéssel foglalkozó cégeket büntette

2016.07.28.

Az ólomakkumulátor-hulladék gyűjtésében tárt fel tervezett, tiltott árkartellt és piacfelosztást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), az érintett három céget 112 millió 520 ezer forintra bírságolta.

Alkalmi és idénymunka nyáron - A legfontosabb szabályok

2016.07.27.

Az egyszerűsített foglalkoztatás tipikus megjelenési időszaka a nyár, ekkor van szükség nagyobb számban mezőgazdasági és turisztikai idénymunkásokra, illetve alkalmi munkavállalókra, akikre az elkülönült szabályozás kiterjed. Az egyszerűbb és rugalmasabb szabályok érdemi könnyítést jelentenek.

Strasbourgi bírójelölés - Elfogadhatatlan a magyar lista

2016.07.27.

A magyar strasbourgi bírójelöltek listájának elutasítását kéri az illetékes bizottságtól 15 magyarországi civil szervezet. A magyar kormány által lebonyolított kiválasztási folyamat nem volt tisztességes, átlátható és konzisztens, ezért az aláírók azt szeretnék elérni, hogy a bizottság tegyen javaslatot az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésnek a lista visszautasítására.

Munkavállalók kiküldetése - A Bizottság megvitatta a nemzeti parlamentek aggályait

2016.07.27.

A biztosi testület közleményt fogadott el a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslatának ismételt vizsgálatáról, amelyre a májusban több nemzeti parlament által indított szubszidiaritás-ellenőrzési mechanizmus keretében került sor. A nemzeti parlamentek véleményeinek körültekintő mérlegelését követően a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslat nem sérti a szubszidiaritás elvét.

Egy évig viselheti a „Családbarát munkahely” címet a bíróság - A Debreceni Járásbíróság nyert az EMMI pályázatán

2016.07.27.

A Debreceni Törvényszék „Ítélünk és itt élünk!” pályázatával a Debreceni Járásbíróság elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett "Családbarát munkahely 2016" címet, mely pályázattal egyidejűleg 1.300.000 forint támogatásban is részesül a szervezet.

Teraszt 22% áfáért? - A hasznos alapterület fogalmának értelmezése

2016.07.27.

Az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfateher többlakásos ingatlanok esetén lakásonként 150 m2, egylakásos lakóingatlanoknál pedig 300 m2 hasznos alapterületig vehető igénybe. A Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég kiadott állásfoglalása azonban tágan értelmezi a hasznos alapterület fogalmát, ugyanis beleszámítja pl. a pincét és a teraszt is. Annak, akinél az alapterület túllépése miatt megállapítja az adóhatóság, hogy a lakásértékesítését 5% helyett 27%-nyi áfa terhelte, nem csak az áfakülönbözetet kell utólag kifizetnie, hanem a bírságot is.

Nyilvánosak a népszavazási aláírások ellenőrzési szempontjai - Augusztus 27-ig kell befejeznie az NVI-nek az ellenőrzést

2016.07.27.

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzési szempontjait.

Az MNB 4 millió forintra bírságolta az FHB-t - A pénzforgalmi szabálysértések okán járt el a jegybank

2016.07.27.

Továbbra is fennálló pénzforgalmi szabálysértések miatt négymillió forintra bírságolta az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t a jegybank - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

Szerbia tiltakozó jegyzéket küld Horvátországnak - A "fasizmus rehabilitálása" miatt lépnek fel

2016.07.27.

Szerbia tiltakozó jegyzéket küld Horvátországnak a "fasizmus rehabilitálása" miatt - jelentette be Ivica Dacic szerb külügyminiszter.

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico - Jog- és politikatudományi folyóirat 2016/1. száma

2016.07.26.

A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság gondozásában megjelenő De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat (DIEIP) 2016-ban a X. évfolyamával jelentkezik. A 2016/1. szám kilenc írást közöl. Hasonlóan az eddigiekhez, a tudományos szakemberek mellett a gyakorlati jogi területeken tevékenykedők munkáival is megismerkedhetnek az olvasók az aktuális lapszámban.

Saját gyártású híreik miatt büntetik a kínai internetszolgáltatókat - Nem hivatalos forrásból szerezték jelentéseiket

2016.07.26.

Több kínai internetes kereskedelmi szolgáltató számíthat büntetésre online hírszolgáltatása miatt, mert a szabályokat megszegve nem hivatalos forrásból származó, hanem maguk által gyártott jelentéseket adtak ki - számoltak be hírügynökségek a kínai internetfelügyelet (CAC) legújabb intézkedéséről.

Kanye West titokban készített hangfelvétele - Bizonyíték vagy sem?

2016.07.26.

A napokban ismét fellángolt a két amerikai énekes, Kanye West és Taylor Swift közötti, már-már jogi útra terelődő ellentét, miután Kim Kardashian, Kanye West felesége nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen férje és Taylor Swift telefonbeszélgetése hallható. A felvétellel, amely állítólagosan az énekesnő tudta és hozzájárulása nélkül készült, azt kívánták bizonyítani, hogy Taylor Swift beleegyezett egy számára sérelmes dalszöveg megjelenésébe. Az ügy kapcsán felmerül a kérdés, hogy egy titokban készített hangfelvétel vajon felhasználható-e bizonyítékként ma Magyarországon, bíróság előtt folyó jogvitában. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás segít eligazodni a hazai szabályozásban.

Július 27-ig igényelhető a kárkifizetés az Astrától -Az MNB tájékoztatása

2016.07.26.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi tájékoztatása szerint a román Astra Biztosító magyar ügyfeleinek már csak egy napjuk van arra, hogy július 27-ig eljuttassák igényüket a kárkifizetésre, illetve a meg nem szolgált díj visszatérítésére Bukarestbe.

A férjek védelmében

2016.07.26.

Nagy felháborodás fogadta – elsősorban a nők részéről – annak az ügyvédi irodának a hirdetését, amely a „férjek és apák védelmében” férfiaknak ajánl válóperes ügyvédeket. Mindenesetre tény, hogy a válások több mint kétharmadát a feleségek kezdeményezik, és a kiskorú gyermekek 90 százalékát az anyánál helyezik el.

Hiányos hálózati lefedettség miatt bírságoltak - A három legnagyobb román mobiltelefon-szolgáltató érintett

2016.07.26.

Megbírságolta a három legnagyobb romániai mobiltelefon-szolgáltatót a román távközlési piacot felügyelő hatóság, mert elmulasztották teljesíteni a hálózat kiépítésében vállalt kötelezettségüket.

Az Európai Bizottság nyugtalan a lengyel alkotmánybírósági törvény miatt - Vizsgálni fogják a jogállamisági mechanizmus keretében a kérdést

2016.07.26.

Számos aggályos kérdést nem sikerült eloszlatnia a lengyel parlament által előző héten elfogadott alkotmánybírósági törvénynek, sőt néhány újabb kétely is felmerült a tervezett jogszabállyal kapcsolatban - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője Brüsszelben.

Megszabadulna üdülési jogától? Ezekre ügyeljen! - A Budapesti Békéltető Testület ajánlásai

2016.07.25.

Közel négy és fél millió forintot fizetett ki a fogyasztó a vállalkozásnak előre, amelyik megígérte, hogy ezért cserébe eladja három üdülési jogát. Egy évig semmi sem történt, a cég még csak nem is válaszolt a levelére. Ekkor derült csak ki, hogy futhat a pénze után a panaszos, hiszen tizenegy különböző végrehajtási eljárás volt folyamatban a vállalkozással szemben.

Bíróság elé kell állnia az IMF vezetőjének - Közpénzzel kapcsolatos gondatlansággal vádolják

2016.07.25.

Bíróság előtt kell számot adnia Christine Lagarde-nak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének egy vitatott kártalanítási ügyben játszott szerepéről - határozott a francia Semmítőszék.

Tauffer Emil: A Szerbiában életbe léptetendő fegyházrendszerről - A Jogtudományi Közlöny 1885. évi 29. számából

2016.07.25.

A Jogtudományi Közlöny 1885. évi 29. számában a Szerbiában életbe léptetendő fegyházrendszerről olvashatjuk Tauffer Emil véleményét, kiegészítését.

Áldozati tájékoztató - A Gyűlölet-bűncselekmények Áldozatainak Európai Napja alkalmából

2016.07.25.

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM), a Gyűlölet-bűncselekmények Áldozatainak Európai Napján mutatja be az előítéletes indokból elkövetett bűncselekmények áldozatainak szóló infografikáját. A kiadvány azokat a tényeket és körülményeket ábrázolja közérthető formában, amelyekből arra következtethet az áldozat, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt.

Radovan Karadzic fellebbezett a hágai ítélet ellen - 40 év börtönre ítélték népírtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt

2016.07.25.

Fellebbezést nyújtott be Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék márciusi ítélete ellen, amelyben a bíróság 40 év börtönre ítélte őt népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Jóváhagyták a szenátus által módosított alkotmánybírósági törvényt - A lengyel szejm 26 módosításról döntött

2016.07.25.

Jóváhagyta a lengyel szejm az alkotmánybírósági törvény végleges, a szenátus által előző nap módosított változatát.

Elismerések a Bíróságok Napja alkalmából - Kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységért adták át a díjakat

2016.07.22.

2016. július 15-én a Bíróságok Napja alkalmából az Országos Bírósági Hivatalban az idei évben is elismeréseket adtak át a bíráknak és az igazságügyi alkalmazottaknak.

Jogosulatlan forex szolgáltatók ügyletei - Több száz magánbefektető veszíthetett

2016.07.22.

Csak az utóbbi másfél évben a jegybank 7 jogosulatlan online devizakereskedési szolgáltatóval (forex-kereskedő) és közvetítőikkel szemben hozott felügyeleti intézkedést, a devizaügyletek több száz magánbefektetőt érinthettek, akik akár több százmillió forintot is veszíthettek - mondta az Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.

Megkezdődött a folyószámla-kivonatok és a pótlékértesítők kiküldése - Célszerű összehasonlítani a saját nyilvántartással a küldeményeket

2016.07.22.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését, október végéig mintegy másfél millióan kapnak értesítést a hivataltól - közölte a NAV.

Törvénymódosítás a gazdák szövetkezésének összefogásáért - A román elnök adókedvezménnyel ösztönöz

2016.07.22.

Kihirdette Klaus Iohannis román elnök a román gazdák szövetkezését adókedvezményekkel ösztönző törvénymódosítást - közölte a román elnöki hivatal.

Joghatóság a jogalap nélkül visszatartott kamatok megfizettetésére - Az Európai Unió Bíróságának ügyrendjéből

2016.07.22.

A Gazdasági Versenyhivatal a versenyszabályok megsértése miatt nagy összegű bírságot szabott ki az ausztriai székhelyű Siemens Aktiengesellschaft Österreich-hal szemben. Az osztrák cég a bírságot azonnal befizette, de annak jogosságát később a magyar bíróságok előtt vitatta, amelyek azt jogerős döntéssel jelentősen csökkentették is.

„Bíróságok éjszakája” - Debrecenbe és Berettyóújfaluba látogattak a Nyitott Bíróságok program keretében

2016.07.22.

A Debreceni Törvényszék a megye két bíróságának kapuját nyitotta meg a szélesebb közönség előtt 2016. július 14-én, az ítélkezési szünetet megelőző napon. A „Bíróságok éjszakája” címet viselő, első alkalommal szervezett épületlátogatásra a több éve sikeresen működő „Nyitott Bíróságok” program keretében, a Bíróságok Napja (július 15.) alkalmából került sor.

A házi őrizet beszámítása a szabadságvesztés-büntetés időtartamába - Az Európai Uniós Bíróságának e heti ügyrendjéből

2016.07.21.

Az európai elfogatóparanccsal egy uniós tagállam hatóságai kérhetik egy másik tagállam hatóságaitól valamely személynek büntetés letöltése, vagy büntetőeljárás lefolytatása céljából történő elfogását és átadását. Az európai elfogatóparancsról szóló uniós kerethatározat értelmében a parancsot kibocsátó tagállam a parancs végrehajtásából eredő fogva tartás teljes időtartamát beszámítja az általa kiszabott letöltendő szabadságvesztés időtartamába.

Két állami tulajdonú társaságnál hiányosságokat állapítottak meg - Az Állami Számvevőszék vizsgálatai

2016.07.21.

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két állami tulajdonú társaság ellenőrzésekor - közölte a szervezet.

Kötelezettségvállalással zárult az E.on és az Aegon biztosító ügye - A GVH nem állapított meg jogsértést és bírságot sem szabott ki

2016.07.21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta az E.on Energiakereskedelmi Kft. és az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. vállalásait az Otthonangyal Csoportos Biztosítás kommunikációjával kapcsolatban, a versenyhivatal nem állapított meg jogsértést az ügyben, és bírságot sem szabott ki.

Új román korrupcióellenes stratégia - A megelőzésre helyezik a hangsúlyt

2016.07.21.

A megelőzésre, az oktatásra és a tudatosításra helyezi a hangsúlyt a következő négy évre szóló új román korrupcióellenes stratégia, amelyet kedden bocsátott társadalmi vitára a bukaresti kormány.

További lépések szükségesek az egységes piac kihasználásához - A tagállamok jobban betartják az uniós jogot - az Európai Bizottság jelentése

2016.07.21.

Az Európai Bizottság újból hangsúlyozta, hogy elkötelezett az uniós jogszabályok teljes körének, különösen a világviszonylatban legnagyobb, 500 millió polgárt magában foglaló egységes piac hatékony végrehajtása mellett.

A FŐGÁZ fogyasztói elektronikusan is intézhetik a mérőátírást - Másfél millió ügyfelet érint a lehetőség

2016.07.21.

A FŐGÁZ lehetővé teszi mintegy másfél millió jelenlegi lakossági fogyasztója számára a gázmérő átírásának elindítását elektronikusan is - közölte a társaság.

Tárgyalják a brit kilépés parlamenti jóváhagyása nélküli kifogásokat - A londoni felsőbíróság napirendre tűzte és idén nem aktiválják a kilépést

2016.07.21.

A londoni felsőbíróság tárgyalási napirendjére vette azokat a jogi kifogásokat, amelyeknek benyújtói szerint törvénysértő lenne, ha a brit kormány parlamenti jóváhagyás nélkül léptetné ki az országot az Európai Unióból.

Épületről lehulló, károkozó tárgyak - Ki a felelős?

2016.07.20.

A nagy nyári hőségben, vagy akár egy szélvihar közepette is könnyen előfordulhat, hogy egy társasház előtt elhaladva nyakunkba kapjuk a muskátlinak szánt locsolóvizet, egy száradó ruhadarabot, de az is lehetséges, hogy egy súlyosabb tárgy esik a fejünkre és komolyabb kárt okoz. - Ki a felelős az épületről lehulló tárgy által okozott kárért?

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000