Hír archívum: 2016. augusztus

Más hónap

Csaknem húsz holokauszttagadó weboldalt tiltott be a bíróság - Egy svéd szerző könyvét forgalmazták az internetes oldalak

2016.08.31.

A bíróság csaknem húsz olyan weboldal ideiglenes eltávolítását rendelte el, amelyeken egy holokauszttagadó könyv volt beszerezhető - tájékoztatott a fővárosi főügyész.

10 millió forintos bírság megtévesztő reklámok miatt - A versenyhivatal a Sunfleur Kozmetikai Kft.-t büntette

2016.08.31.

Jogsértő módon, megalapozatlan gyógyító hatásokkal reklámozta a Sunfleur Kozmetikai Kft. a Medifleur márkacsaládba tartozó több, cukorbetegeknek ajánlott termékét 2014 októbere óta, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 10 millió forint bírságot szabott ki a cégre - közölte a GVH.

Ellenőrizhetők az őstermelők jogosultságai - Okostelefonos alkalmazást fejlesztett az agrárkamara

2016.08.31.

A nyilvános őstermelői adatok lekérdezésére szolgáló okostelefonos alkalmazást és internetes felületet fejlesztett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte az agrárkamara.

Utolsó esély a jelzáloghiteleknek - Mit ajánl az MNB?

2016.08.31.

Megállapodási javaslatokkal kereshetik fel a bankok szeptember végéig a késedelmes jelzáloghitel-adósokat. Csak az ügyfél együttműködésével van esély egyezségkötésre, ám a végrehajtással, perrel érintett ügyekben nem várható könnyítés.

Egyre többen az ÁSZ integritás felmérésében - Az Állami Számvevőszék legfrissebb státuszjelentése

2016.08.31.

Az előző évnél 17,4 %-kal magasabb a válaszadói részvétel az Állami Számvevőszék 2016. évi Integritás-felmérésében, 3002 intézmény küldött vissza értékelhető kérdőívet az ÁSZ számára - derül ki az ÁSZ legfrissebb státuszjelentéséből. Az ÁSZ idén hatodik alkalommal méri fel a magyar közszféra korrupció kockázatait és térképezi fel az intézmények korrupcióval szembeni védettségét. Az adatok elemzése alapján az ÁSZ összefoglaló tanulmányt és ágazati értékeléseket is készít.

Elnöki kegyelem száztizenegy köztörvényes bűnözőnek - Barack Obama eddig hatszázhetvenhárom elítélt büntetését változtatta meg

2016.08.31.

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint száztizenegy köztörvényes bűnözőt részesített elnöki kegyelemben vagy mérsékelte a büntetését, s ezzel hatszázhetvenháromra emelkedett azoknak az elítélteknek a száma, akik az elnöknek köszönhetően kiszabadultak vagy a bírói határozat által kiszabottnál jóval kevesebb ideig maradnak börtönben.

Jelentős jogszabályi változások várhatók az új tanévben - Új köznevelési intézménytípus, módosuló doktori képzés

2016.08.31.

Csökkenhetnek a diákok terhei, új köznevelési intézménytípusokat vezetnek be, és átalakul a köznevelési intézmények fenntartási rendszere, míg a felsőoktatásban módosul a doktori képzés - ezek a hamarosan induló új tanév legfontosabb változásai.

13 milliárd eurót kell visszafizetnie az Apple-nek - Tiltott állami támogatást állapított meg az EB

2016.08.30.

Az uniós szabályok értelmében tiltott állami támogatásnak minősülnek az adókedvezmények, amelyeket Írország nyújtott az Apple-nek 2003 és 2014 között, az amerikai informatikai óriáscégnek ezért mintegy 13 milliárd eurót (körülbelül 4 ezer milliárd forintot) kell visszafizetnie az ír államnak - döntött az Európai Bizottság (EB).

Az Anvers-i V. Nemzetközi Patronage Kongresszus eredményei - Angyal Pál írása a Jogtudományi Közlöny 1911. évi 34. számában

2016.08.30.

A Jogtudományi Közlöny 1911. évi 34. számában jelent meg Angyal Pál írása Az anvers-i V. nemzetközi patronage-kongresszus eredményei címmel. Ebből közlünk részleteket.

Elutasított jogorvoslatot a földügyi népszavazás ügyében - A Kúria végzése jogerős

2016.08.30.

A Kúria elutasította a Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő által a földügyben kezdeményezett népszavazás aláírásainak ellenőrzése miatt benyújtott jogorvoslati kérelmet - derül ki a bíróság internetes oldalán nyilvánosságra hozott végzésből.

Százmillió forintra bírságolta a Tigázt a MEKH - 31 ezer ügyféltől jogtalanul követeltek pénzt

2016.08.30.

Százmillió forintra bírságolta a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt.-t a késedelmes fizetés esetén alkalmazott gyakorlata miatt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) - közölte a szervezet.

Részleges burkaviselési tilalom - A német lakosság 81 százaléka támogatja

2016.08.30.

Németországban a lakosság 81 százaléka támogatja a burka vagy a test egészét eltakaró más muzulmán női öltözék nyilvános viselésének valamilyen mértékű tilalmát - mutatta ki egy ismertetett felmérés.

Mobilalkalmazáson az Országgyűlés munkája - Elérhető információk a plenáris és bizottsági ülésekről

2016.08.29.

Mobilalkalmazáson keresztül is nyomon lehet követni a parlament munkáját.

Nyáron is „nyitott volt a Kispesti Bíróság” - Gyermekek ismerhették meg a bíróság és az igazságszolgáltatás működését

2016.08.29.

Érdeklődő gyermekek - a BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság által szervezett nyári Bűnmegelőzési tábor résztvevői - látogattak a törvénykezési szünet ideje alatt, szerdánként a Kispesti Bíróság épületébe.

Mit is jelent a kötetlen munkarend? - Akkor dolgozok, amikor akarok?

2016.08.29.

A munka törvénykönyve (Mt.) főszabályként a munkaidő-beosztás jogát a munkáltatóhoz delegálja, meghatározott feltételek megvalósulása esetén lehetővé teszi viszont azt is, hogy a munkáltató a munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezési jogát korlátozza és a munkaidő-beosztás jogát részben vagy egészben a munkavállaló részére átadja. Ez utóbbi esetben beszélünk kötetlen munkarendről. Dr. Karika Márton, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédje válaszol a kötetlen munkarenddel kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

Elismerések az államalapítás ünnepe alkalmából - Trócsányi László kitüntetéseket és szakmai elismeréseket adott át

2016.08.29.

Trócsányi László igazságügyi miniszter Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke megbízásából, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kitüntetéseket és szakmai elismeréseket adott át 2016. augusztus 26-án Budapesten.

Augusztusi Ab-mustra – Top-10 határozat

2016.08.29.

Augusztus 28-án befejeződött a nyári ítélkezési szünet az Alkotmánybíróságon. Az őszi ülésszak kezdetén csokorba gyűjtöttük az év első nyolc hónapjának tíz legfontosabb – szigorúan kronologikus sorrendbe állított – alkotmánybírósági határozatát.

Az Európai Unió "újraegyesítése" - Az MSZP reformcsomagot készített

2016.08.29.

Átfogó reformcsomagot állított össze az MSZP az Európai Unió "újraegyesítése" céljából, a konkrét módosításokat tartalmazó javaslatokat a következő napokban fogják ismertetni Brüsszelben - közölte Ujhelyi István, a szocialista párt alelnöke és európai parlamenti (EP-) képviselője.

Körülbelül 40 ezren külképviseleten veszik át levélcsomagjukat - Szeptember 17-ig regisztrálhatnak, akik szeretnének szavazni

2016.08.29.

Körülbelül 40 ezer határon túli választópolgár nem postán kapja meg a szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot, hanem a külképviseleteken személyesen veheti át - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

A termékbemutatók pszichológiai oldala - Jótanácsok a fogyasztóknak!

2016.08.26.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesülethez beérkező panaszok alapján kijelenthető, hogy még mindig sok fogyasztó kér segítséget a tisztességtelen kereskedelmi magatartást tanúsító termékbemutatós cégek eljárásával, illetve átveréseivel kapcsolatban.

ÁSZ elemzés a 2016. első félévi költségvetési folyamatokról - A tervezett államadósság mutató teljesíthető

2016.08.26.

Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya kedvezőbb az előző évek féléves hiányadatainál - áll az Állami Számvevőszék friss költségvetési elemzésében. Az elemzésben számszerűsített többletbevételek, valamint többletkiadások eredményeként az államháztartás év végi egyenlege a tervezetthez képest 130-175 Mrd forinttal kedvezőbb lehet. A tervezett államadósság mutató a 2016. évi várható érték alapján teljesíthető, a feltárt jogszabályi és makrogazdasági körülmények alapján nem tekinthető kockázatosnak.

Fenntartható Fejlődés Program cselekvési terve - Operatív értekezlet a Gyulai Törvényszéken

2016.08.26.

2016. augusztus 22-én dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke operatív értekezletet hívott össze, melynek témája a Fenntartható Fejlődés Program keretében megalkotott cselekvési terv megvalósítása volt.

Szabálytalanságok a DK 2013-14-es gazdálkodásában - Az Együttnél is megállapított hiányosságokat az ÁSZ

2016.08.25.

Befejezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt - a Korszakváltók Pártja 2013-2014-es gazdálkodásának törvényességi ellenőrzését. Az ÁSZ megállapításai szerint a DK könyvvezetése és gazdálkodása összességében nem felelt meg az előírásoknak. Az Együtt a számviteli törvény követelményeit teljesítette, viszont a 2014-es pénzügyi kimutatásában nem részletezte a félmillió forintnál nagyobb értékben kapott hozzájárulásokat. A két párt - közleményben - arra tett ígéretet, hogy a feltárt hiányosságokat korrigálja.

Ellopták a videómat! - 4 tipp, hogy hogyan védekezzen a freebooting ellen

2016.08.25.

Az online marketing fontos részét képezik a videók, amelyekkel a vállalkozások saját termékeiket, szolgáltatásaikat népszerűsíthetik az interneten, egyszerre rengeteg embert elérve ezzel. Az online marketinggel ugyanaz a tartalom sokkal költséghatékonyabban juttatható el tömegekhez, mint például egy drága televíziós reklámmal, vagy szórólappal.

Újabb korlátozást oldott fel a Köbe-nél az MNB - Az átfogó vizsgálatot befejezte a jegybank

2016.08.25.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lezárta a Köbe Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesületnél (Köbe) végzett átfogó vizsgálatát, és megszüntette a Köbe szabad rendelkezési jogának korlátozását a biztosítástechnikai tartalékai és szavatoló tőkéje felett - közölte a jegybank

Elindul a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatás - Az új szolgáltatás segíti a banki kockázatkezelést

2016.08.25.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. a közeljövőben elindítja a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását, a bankok ennek segítségével információt kaphatnak arról, hogy a kis cégek mennyire képesek fizetni hiteltartozásukat - mondta Banai Ádám, az MNB főosztályvezetője a jegybank sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Németországban új polgári védelmi koncepciót fogadott el a kormány - 1995 óta most frissítették a koncepciót

2016.08.25.

A német szövetségi kormány elfogadta a lakosság vészhelyzeti védelméről készített új koncepciót, amelyet 1995 óta először frissítettek.

Csökken a társasági adó Franciaországban - A kkv-k számára 28 százalékra csökken az adó

2016.08.24.

Manuel Valls francia miniszterelnök megerősítette, hogy a kis és középvállalatok társasági adója 28 százalékra csökken a jelenlegi 33,3 százalékról a jövő évi költségvetési törvény keretében.

Tilos a nemzeti viselet a rosztovi egyetemen - A hivatalos alkalmakon kívül a nemzeti táncok sem mutathatók be

2016.08.24.

Megtiltotta diákjainak, hogy hivatalos alkalmakon kívül "nemzeti viseletben" jelenjenek meg vagy kihangsúlyozzák nemzeti sajátosságaikat a rosztovi Doni Állami Egyetem.

Brüsszel véget vet az agresszív adóelkerülésnek - Szigorú lépések várhatók a jövőben

2016.08.24.

Az EU becslése szerint 50-70 milliárd euró adóbevételtől esnek el az uniós tagországok központi költségvetései a nemzetközi nagyvállalatok kreatív adóalap-csökkentő gyakorlata következtében, az adókiesés nagyságrendje miatt az EU néhány hete elfogadott irányelvét a közeljövőben újabb szigorú lépések követhetik - közölte a Mazars.

Kötelező munkanyelv? - Nyelvhasználati kérdések a munkajogban

2016.08.24.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magyar nyelvet nem beszélő külföldiek vállalnak munkát Magyarországon, és az is, hogy a magyar munkáltató idegen belső munkanyelvet alkalmaz. - Kötelező-e a magyar nyelvet használni a munkajogviszonyban? Le kell-e fordítani a külföldi munkavállaló számára a munkaügyi dokumentumokat?

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal foglalkozó állásfoglalás - Uniós keretszabályozás, szankciók az EP javaslatában

2016.08.24.

Az élelmiszer-termelők és feldolgozók védelme érdekében tett jelentős lépésként értékeli a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Parlament tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal foglalkozó állásfoglalását, amelyben egyebek mellett uniós szintű keretszabályozást, az átlátható árképzés biztosítását és visszatartó erejű szankciókat javasolnak.

A legujabb angol kriminál-statisztika és a feltételes elítélés Angliában - Gruber Lajos írása a Jogtudományi Közlöny 1897.évi 34. számából

2016.08.23.

A Jogtudományi Közlöny 1897. évi 34. számában jelent meg Gruber Lajos írása A legujabb angol kriminál-statisztika és a feltételes elitélés Angliában címmel.

Több százmillió forint ismétlési jogdíjat oszt fel az EJI - Augusztus 25-ig jelezhetik az előadók, ha az adatok tévesek

2016.08.23.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdi az MTVA (M1, M2, M3, Duna és Duna World csatornák) által 2015-ben ismételten sugárzott televíziós műsorok után járó jogdíjak, azaz az ismétlési jogdíjak felosztását. A felosztás több mint 8000 előadóművészt érinthet, a kifizetendő jogdíjak nagyságrendje pedig meghaladja a 300 millió forintot.

Pályázati tanácsadó hálózatot hoz létre az agrárkamara - Szeptember 1-jétől vehető igénybe a szolgáltatás

2016.08.22.

Pályázati tanácsadói szolgáltatást indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amellyel az agrártámogatások minél hatékonyabb elérését kívánja segíteni.

Pályázati tanácsadó hálózatot hoz létre az agrárkamara - Szeptember 1-jétől vehető igénybe a szolgáltatás

2016.08.22.

Pályázati tanácsadói szolgáltatást indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amellyel az agrártámogatások minél hatékonyabb elérését kívánja segíteni.

Munkahelyvédelmi adókedvezmények

2016.08.22.

A 2012-ben „Munkahelyvédelmi Akcióterv” néven indult kormányzati program célja azon munkavállalók elhelyezkedésének támogatása, akik élethelyzetük vagy életkoruk okán hátrányos helyzetben vannak a munkaerő-piacon. Az adókedvezmények jelenleg is elérhetőek!

Új szlovák állampolgársági törvény - Eddig 1466 személy vesztette el állampolgárságát

2016.08.22.

Eddig 1466 személy vesztette el szlovák állampolgárságát a 2010-ben elfogadott új szlovák állampolgársági törvény következtében. Ugyanakkor a másfél éve érvényes kivételek alapján 220-an kérvényezték szlovák útlevelük visszaadását, és ezt 159 esetben a belügyi tárca lehetővé is tette - ismertette pozsonyi belügyminisztérium legfrissebb statisztikai adatait a TASR közszolgálati hírügynökség.

Csak napirend előtti felszólalások hangzanak el a parlamentben - Nem lesz határozatképes az Országgyűlés

2016.08.22.

A napirend előtti felszólalások után várhatóan véget is ér az Országgyűlés mai, ellenzéki pártok kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülése, mivel a kormányoldal nem ért egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével és nem biztosítja a határozatképességet.

Bírósági fogalmazói állásokra jelentkezők figyelmébe! - Letölthetők a típusfeladatok

2016.08.19.

A versenyvizsgákra történő felkészülést segítendő, az OBH a vizsgákon megoldandó feladatokhoz hasonló típusfeladatokat tett közzé a bíróságok honlapján.

Orosz tiltólistára került két nemkormányzati külföldi szervezet - A főügyészség szerint az állambiztonságot veszélyeztetik

2016.08.19.

Az orosz főügyészség nemkívánatosnak nyilvánította két külföldi nem kormányzati szervezet, a John McCain amerikai szenátor, volt republikánus elnökjelölt vezette Nemzetközi Republikánus Intézet (International Republican Institute, IRI), valamint a Médiafejlesztési Befektetési Alap (Media Development Investment Fund, MDIF) oroszországi tevékenységét.

Ez történik a hazai munkaerő-piacon - Munkaerőhiány, vita a GYED EXTRA körül

2016.08.19.

A Nemzetgazdasági Miniszter több alkalommal hangot adott azon véleményének, hogy a gazdasági fejlődés egyik féke éppen a munkaerőhiány lehet, melynek következtében bevándorlókra bizonyos területeken szükség lehet.

Határozatképtelen rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés - Nem tárgyalhatnak a levélben történő szavazás kiterjesztéséről

2016.08.19.

A parlament Házbizottsága a Jobbik kezdeményezésére jövő hétfőre összehívta az Országgyűlés ülését, amelyen a Fidesz-KDNP nem biztosítja majd a határozatképességet, így a Ház nem tárgyalhat és szavazhat a levélben történő szavazás kiterjesztéséről szóló jobbikos javaslatról.

A burka viselésének szabályozása - Ausztriában nem ütközne jogi akadályba a betiltása

2016.08.19.

Párbeszéd kezdődött Ausztriában a szem kivételével az egész arcot és a testet elfedő muszlim női viselet, a burka szabályozásáról, egy alkotmányjogász szerint nem ütközne jogi akadályba a viselet betiltása.

Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezték - A legfőbb ügyész intézkedett a korrupciós ügyben

2016.08.18.

Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Mengyi Roland (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését egy korrupciós ügyben - jelentette be Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője sajtótájékoztatón Budapesten.

Benyújtották a petíciót a Tamás-Ilonka ügyben - Benyújtották a petíciót a Tamás-Ilonka ügyben

2016.08.18.

Befogadta az Európai Parlament (EP) a Tamás Ilonka-ügyben benyújtott petíciót és megkezdték annak kivizsgálását - közölte Lomnici Zoltán, a felvidéki jogfosztottak érdekeit nemzetközi fórumokon képviselő Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke.

Plágiumbotrányok nyara

2016.08.18.

Hazánkban és világszerte egymást érik a plágiumbotrányok. Neves zenészek, világhírű filmrendezők pereskednek szellemi alkotásaik védelme érdekében, és szinte hetente buknak le azoknak a szakdolgozatoknak a szerzői, akik önálló gondolatok helyett csak „ollót” használtak.

Nem oda Buda - Nem vesztek el a szoftverfejlesztők adókedvezményei

2016.08.18.

Nemzetközi kötelezettségvállalásai miatt július 1-től jelentősen szűkítette a Parlament a szellemi alkotások adókedvezményére vonatkozó szabályokat. Míg a változások hátrányosan érintik a védjegyek, filmjogok és know-how-k hasznosításán alapuló, adótervezési célzattal működtetett struktúrákat, addig a szoftverfejlesztők továbbra is lényegében változatlan tartalommal élvezhetik a korábbi kedvezményeket.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000