Hír archívum: 2016. augusztus

Más hónap

Elutasították a Bata-örökösök kárpótlási keresetét - A cseh legfelsőbb bíróság véglegesen döntött

2016.08.18.

Véglegesen elutasította a cseh legfelsőbb bíróság Jan Antonín Bata, a világhírű zlíni cipőgyár egyik alapítója leszármazottainak kárpótlási beadványát, megerősítve ezzel az ügyben született tavalyi bírósági döntést - közölte a közszolgálati cseh hírtelevízió.

Kétszáz illegálisan működő bankot derítettek fel - A kínai rendőrség elfogta a vezetőket

2016.08.18.

A kínai rendőrség országszerte 192 illegálisan működő bank 450 vezetőjét és alkalmazottját fogta el, akiket tiltott külföldi kereskedésében való részvétellel gyanúsítanak.

Büntethető lesz, aki a lengyel nemzetet bűnrészességgel vádolja - Németország által elkövetett bűntettekért nem tehető felelőssé Lengyelország

2016.08.18.

Varsó büntethetővé tenné azokat, akik a lengyel nemzetet felelőssé teszik a náci Németország által elkövetett bűntettekért, kiküszöbölve ezzel egyebek között a nyugati sajtóban a náci német megsemmisítőtáborokkal kapcsolatban gyakran használt "lengyel haláltáborok" kifejezést.

Szigorítás az internet-alapú telekommunikációs szolgáltatók számára? - Az Európai Bizottság az egyenlő versenyfeltételek megteremtésére törekszik

2016.08.18.

Az Európai Bizottság szigorúbb szabályokat írna elő a Skype-hoz vagy a WhatsApp-hoz hasonló, internet-alapú telekommunikációs szolgáltatók számára, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen a nagy távközlési szolgáltató cégekkel.

Tőkepiaci ügyletből származó jövedelem adózási szabályai - Változások augusztus 1-jével

2016.08.17.

Változtak az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemre, valamint az értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték adózására vonatkozó szabályok - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Bérfejlesztés az egészségügyi ágazatban - Konkrét összegek a kormányrendeletben

2016.08.17.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak bérfejlesztéséről, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló kormányrendelet.

Hatályba lép az új dohányrendelet - Egységes csomagolás lesz, a mentolos dohány 2020-ig forgalmazható

2016.08.17.

Szombaton hatályba lép a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendelet, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra, de a már piacon lévő márkák és típusok átmeneti mentességet kapnak - derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Húszéves hiányt pótol a bírósági végrehajtók etikai kódexe - Tisztességes eljárás, megvesztegethetetlenség követelményei a kódexben

2016.08.17.

Húszéves hiányt pótol a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) nemrégiben hatályba lépett etikai kódexe, amely tartalmazza többek között a tisztességes eljárás, a megértő, semleges, udvarias magatartás, a megvesztegethetetlenség és a politikai megnyilvánulásoktól való tartózkodás követelményét - közölte az MBVK.

Nemzeti Önkéntes Tanácsot hozna létre az Emmi - Véleményező és javaslattevő szerepet kapna az új szervezet

2016.08.17.

Nemzeti Önkéntes Tanácsot hozna létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a szervezet az önkéntesség területén tevékenykedő civil, egyházi és gazdasági szereplők, valamint a kormányzati szakpolitikai irányítók együttműködését segítené - derül ki a testület létrehozásáról szóló előterjesztés-tervezetből.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzése - Lezárult az Állami Számvevőszék vizsgálata

2016.08.16.

Az Állami Számvevőszék befejezte az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA NKft.) vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének 2012. január 13. és 2014. december 31. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a tulajdonosi joggyakorló Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az állami vagyon értékének megőrzéséhez, gyarapításához, valamint a felelős vagyongazdálkodáshoz szükséges követelményeket meghatározta. Hiányosságot tárt fel az ellenőrzés azonban az NGM tulajdonosi joggyakorlásánál, valamint az OFA NKft. esetében az OFA Közalapítványtól átvett vagyon elszámolásával összefüggésben. Az OFA NKft. a számviteli törvény alapján egyszerűsített éves beszámolót készített, így mentesült az önköltség számítás rendjére vonatkozó szabályzat készítésének kötelezettsége alól.

Nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolása - Kampányt indítana a Magyar Szakszervezeti Szövetség

2016.08.16.

Országos kampányt indít a nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolására a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) - jelentette be Kordás László elnök Budapesten, a Bérkülönbség - nem csak pénz elnevezésű konferencián.

Adómentes a fesztiválokon osztogatott szóróajándék - A NAV közleménye

2016.08.16.

A rendezvényeken a résztvevőknek adott szóróajándék, legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig adómentes - tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

Az MNKSZ a munkaerő megtartását támogató alapot javasol - Az érdekvédelmi szervezet bérterhet csökkentő modell kidolgozására törekszik

2016.08.16.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) üdvözli, hogy a kormány a munkaadói terhek enyhítésének lehetőségét vizsgálja, és egy munkaerő-megtartását támogató alap létrehozására tesz javaslatot.

December közepétől kötelező a tápértékjelölés az élelmiszereken - Alapvető előírások a NÉBIHtől

2016.08.16.

Kötelező lesz a tápértékadatok feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken december 13-tól - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Védjegyet vezet be a pékszövetség a magyar sütőipari termékekre - Minőségi garancia a fogyasztóknak

2016.08.16.

Védjegyet vezet be a pékszövetség a magyar sütőipari termékekre, a magyar pékség védjegyet azokra a termékekre lehet használni, amelyek igazolhatóan magyar üzemben készültek, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel, ami minőségi garanciát jelent a fogyasztóknak - jelentette be a Magyar Pékszövetség elnöke.

Speciális tartózkodási engedélyt kaphatnak az áthelyezett, EU-n kívüli munkavállalók - Szeptember 30-tól lép érvénybe a szabályozás

2016.08.15.

Speciális tartózkodási engedélyt kaphatnak a nem EU-s állampolgár külföldiek 2016. szeptember 30-tól, amennyiben az őket foglalkoztató vállalatcsoporton belül, áthelyezéssel kívánnak Magyarországon, illetve az Unió egy másik tagállamában dolgozni. Az Európai Unió irányelvének megfelelően kialakított új szabályozás főként a globális nagyvállalatokat segíti abban, hogy dolgozóik egyidőben a vállalatcsoport több, uniós országban működő tagjánál is munkát végezhessenek.

Egy megfelelő szerződéssel elkerülhető a hosszas pereskedés - Mindkét fél jobban jár átlátható és hiteles bérleti szerződéssel

2016.08.15.

A bérleti szerződés a használati szerződések legnagyobb jelentőséggel bíró típusa, nem véletlen, hogy a hétköznapok során számtalan esetben kötünk ilyen jogügyletet.

„Migrációs őrizetekkel kapcsolatos bírósági eljárások hatékonyságának fejlesztése” - Támogatásban részesült az OBH pályázata

2016.08.15.

Támogatást nyert az OBH „Migrációs őrizetekkel kapcsolatos bírósági eljárások hatékonyságának fejlesztése” című pályázata, amelyet a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) írt ki.

Idén is European Meeting Point a Szigeten - Programajánló a koncertek elé

2016.08.15.

Idén is Sziget, és idén is EU Meeting Point – ahol az Európa Pont nyári szünideje alatt is találkozhattok velünk, számos uniós és nemzetközi kérdésekkel foglalkozó szervezet társaságában. A bulik előtti időszakra továbbra is ajánljuk magunkat – ha érdekelnek az uniós témák, aktuális kérdések; vagy ha csak tesztelnétek EU-s tudásotokat kisebb ajándékokért, akkor nálunk a helyetek!

Befejeződik az értesítők postázása - Aki nem kapja meg a mai napon, a jegyzőhöz fordulhat

2016.08.15.

Befejeződik az októberi népszavazásra szóló értesítők postázása.

Punk perek a '80-as években

2016.08.14.

A '80-as évek közepén a Magyar Népköztársaság irányítói folyamatos rendőrségi kontrollal, hatósági eljárások sorozatával és kirakatperek megrendezésével törték meg az éppen szárba szökkent hazai punk mozgalom zenekarait - egyszerre üzenve ezzel a könnyűzenei műfaj többi képviselőjének, a demokratikus ellenzék tagjainak, a korabeli ifjúságnak és - végső soron - a teljes magyar társadalomnak.

A magyar alaptörvény biztosítja a vallásszabadságot - Az amerikai külügyminisztérium éves jelentéséből

2016.08.12.

A magyar alaptörvény biztosítja a vallásszabadságot, beleértve a vallás megváltoztatásának és gyakorlásának szabadságát, valamint tiszteletben tartja az országban létező valamennyi vallási hagyományt, és gondoskodik az állam és az egyház szétválasztásáról - állapítja meg az amerikai külügyminisztérium a vallásszabadság globális helyzetéről készített, Washingtonban kiadott éves jelentésében.

Sziget Bíróság – Ismeretterjesztés, harmadszor - Hasznos ajándékok várnak az OBH logóját ábrázoló „tetoválás” megosztóira.

2016.08.12.

Idén harmadik alkalommal igyekeznek bírósági fogalmazók és titkárok szórakoztató és izgalmas feladványokon keresztül bemutatni a magyar bírósági rendszert a Sziget Fesztivál hazai és külföldi látogatóinak. A bíróságok augusztus 10-16. között várják az érdeklődőket a Sziget Bíróság standján, a Civil Szigeten felállított sátorban.

Egyszerűsítették az örökbefogadási eljárást Romániában - Fél év után elindítható lesz az előkészítő eljárás

2016.08.12.

Egyszerűsítette az elhagyott gyerekek adoptálását az örökbefogadási törvényhez kiadott végrehajtási rendeletével a román kormány - közölte a bukaresti kabinet sajtóirodája.

Bírósági ítélet alapján Tóth Károly a MÚOSZ ügyvezető elnöke - A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a korábbi határozatokat

2016.08.12.

Jogerősen hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) 2015. június 20-i tisztújító küldöttgyűlésének valamennyi határozatát, azzal az indoklással, hogy a küldöttek összehívása nem volt szabályszerű. A szövetség vezetését szerdán ügyvezetőként Tóth Károly korábbi elnök vette át - közölte Komlósi Gábor, a MÚOSZ-nak a tisztújításon megválasztott elnöke.

Bizalmat szavaztak az új szerb kormánynak - Letették a hivatali esküt

2016.08.12.

Bizalmat szavazott a szerb parlament Aleksandar Vucic új kormányának. A miniszterelnök és a miniszterek ezt követően letették a hivatali esküt.

Bírósági fogalmazói álláshelyek - Összesen 29 álláshely várja a jelentkezőket

2016.08.11.

2016. II. félévében 11 megyében, összesen 29 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

Biztosan tudja, hogy milyen terméket rendelt meg? - Hasznos tanácsok a fogyasztóknak

2016.08.11.

Egymáshoz nem illeszkedő bútorelemek, egyedi gyártású bútorban az átlagosnál kisebb fiókok, bőrhuzat helyett textilbőr, vízállónak gondolt cipő vagy bőrönd beázása és még sorolhatnánk azokat a panaszokat, melyekkel a fogyasztók megkeresik a Budapesti Békéltető Testületet. Mind abból adódik, hogy a fogyasztók nem dokumentálják megfelelően, hogy pontosan mit szeretnének vásárolni, elhiszik a szóban elhangzó ígéreteket akár a termékek mérete, akár a kárpit vagy a bútor minősége kapcsán.

Ősszel újabb képzéseket indít a betegbiztonság javítására az OBDK

2016.08.11.

Az egészségügyi szolgáltatók hatékony működése és a betegbiztonság javítása érdekében ősszel újabb képzéseket indít az egészségügyben, a szociális ágazatban és a gyermekvédelem területén dolgozóknak, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatóinak az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

Magyar menekültügy a számok tükrében - Helsinki Bizottság közleménye

2016.08.11.

Hány menedékkérő és honnan érkezett Magyarországra? Hol vannak most elhelyezve? Hogyan állnak a dublini átadások és az innen történő kiutasítások? Mennyi külföldit ítéltek el a határzár tiltott átlépéséért? A Magyar Helsinki Bizottság statisztikai összefoglalójából megtudja.

Közös tulajdon - Jogosultságok és tévhitek

2016.08.10.

Közös lónak túros a háta - tartja a mondás, bizonyára nem véletlenül. A közös tulajdon tartalmával kapcsolatban azonban számos tévhit és félreértés kering a köztudatban. Sokak számára zavaros az osztatlanság fogalma, és sok félreértés adódik az elővásárlási joggal és a költségviseléssel kapcsolatban is.

A VII-ik nemzetközi börtönügyi kongresszus előzményei és szervezete

2016.08.10.

A Jogtudományi Közlöny 1905. évi 31. számában a Budapesten megrendezett VII-ik nemzetközi börtönügyi kongresszus előzményeiről és szervezetéről olvashatunk.

Önkéntes szerződésmódosítással spórolhatnak a volt árfolyamgátasok

2016.08.10.

Magasabb törlesztőrészlet önkéntes vállalásával jelentős későbbi terhektől mentesülhetnek az érintettek.

Kedvezően változik az utalványok áfaszabályozása

2016.08.10.

Egységes szabályozás a vásárlási utalványok áfakezelésében

Digitális jövőt építve nyitnak Európa felé a magyar cégek

2016.08.09.

Eddig közel 700 mikro-, kis- és középvállalkozás csatlakozott a Modern Vállalkozások Programjához

Parlament elé kerül a kiskereskedelmi munkavégzés szabályozása

2016.08.09.

A parlament őszi ülésszakában a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást

Marketingesek, óvatosan a hivatalos olimpiai hashtagekkel!

2016.08.08.

Az Amerikai Olimpiai Bizottság legújabb közleménye miatt érdemes újragondolniuk a marketing stratégiájukat azoknak a cégeknek, akik reklámtevékenységükben az olimpiai játékokra is számítottak.

Alternatív Vitarendezési Szolgálat

2016.08.08.

Hamarosan megalakul a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat, amelynek névjegyzékébe pályázat útján lehet bekerülni.

Újabb máskéntgondolkodó ügyében hoztak ítéletet Kínában - Hasonló vádak alapján járnak el Tiencsinben

2016.08.08.

Felforgató tevékenyég miatt 3 év börtönbüntetést kapott egy kínai veterán máskéntgondolkodó aktivista, aki sorrendben a negyedik a hasonló vádakkal Tiencsinben elítéltek között. A büntetés végrehajtását 3 évre felfüggesztették.

A kriminológia atyja - Arckép Szabó András kriminológus alkotmánybíróról

2016.08.06.

A kriminológia szaktudományi műveléséről írt doktori értekezésével megalapította a modern magyar kriminológiát. A társadalmi-gazdasági fejlődés és a bűnözés összefüggéseit faktoranalízis segítségével elemezte, kidolgozta az alkotmányos büntetőjog elméletét.

Korrupció kiszűrése a budapesti olimpián - Az ÁSZ módszertani útmutatót készít

2016.08.05.

Módszertani útmutatót készít az Állami Számvevőszék annak érdekében, hogy kiszűrhetők legyenek a nagyberuházások, kiemelten a 2024-es budapesti olimpiapályázat korrupciós veszélyei - közölte az ÁSZ.

Kórházi közbeszerzési kartellezés miatt bírságolt a GVH - Öt gyógyszerkereskedőt büntetett a versenyhivatal

2016.08.05.

Öt gyógyszerkereskedőt bírságolt meg négy kórházi közbeszezésben feltárt árkartell miatt összesen 270 millió forintra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Online aláírásgyűjtés kezdődött az orosz kormányfő lemondatásáért - Medvegyev távozását követelik

2016.08.05.

Alig egy nap alatt csaknem 160 ezer aláírás gyűlt össze péntek délelőttre egy petíción, amelyben Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök távozását követelik.

A választási eljárási törvény módosítását kezdeményezik - Rendkívüli parlamenti ülést tartana a Jobbik

2016.08.05.

A Jobbik jövő hétfőn ötpárti egyeztetést, augusztus 18-án pedig rendkívüli parlamenti ülést tartana a külföldön élő magyarok szavazásának könnyítése érdekében.

1,3 milliárd forint értékű piacfelügyeleti bírságot szabott ki az MNB - Négy pénzügyi szolgáltatót büntetett a jegybank

2016.08.05.

Összesen több mint 1,3 milliárd forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy pénzügyi szolgáltatóra - közölte a jegybank.

A bírák szövetsége szerint Románia nem nevezhető működő jogállamnak - A hírszerző szolgálat ellenőrzi kinevezésük előtt a tisztségviselőket

2016.08.05.

Egy olyan ország, amelyben a titkosszolgálatokat is bevonják az állami tisztségviselők és igazságszolgáltatási vezetők kinevezésébe, nem nevezhető működő jogállamnak - szögezte le a Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR) Klaus Iohannis államfőhöz intézett, nyílt levélben.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000