Hír archívum: 2016. augusztus

Más hónap

Jogi kari felvételik

2016.08.04.

Idén is több ezren jelentkeztek az ország jogi egyetemeire. Az államilag finanszírozott nappali jogászképzésnél legalább 460, a költségtérítésesnél pedig 280 pontra volt szükség a felvételhez. A legmagasabb ponthatárt Miskolcon (470) és Szegeden (465) húzták meg. A költségtérítéses képzésekre augusztus 7-ig várják a pótjelentkezőket.

A kaposvári képviselő-testületnek el kell rendelnie a népszavazást - A gumihulladék-feldolgozó ügyében foglalt állást az NVB

2016.08.04.

A népszavazásról szóló törvény alapján a kaposvári képviselő-testületnek el kell rendelnie a helyi népszavazást a gumihulladék-feldolgozó ügyében - foglalt állást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén. Az NVB-hez a kaposvári jegyző fordult, és iránymutatást kért a kérdésben.

António Guterres a legesélyesebb arra, hogy az ENSZ új főtitkára legyen - A volt portugál kormányfőt pénteken hallgatják meg

2016.08.04.

António Guterres volt portugál kormányfő és az ENSZ volt menekültügyi főbiztosa a legesélyesebb arra, hogy az ENSZ új főtitkára legyen.

A zsarolóvírusok új generációival kell számolni - ACisco kiberbiztonsági jelentése

2016.08.04.

A zsarolóvírusok (ransomware) új generációival kell számolni, amelyek teljes hálózatokat, egész vállalatokat és intézményeket béníthatnak meg - állapítja meg az amerikai Cisco Systems internetes hálózatiberendezés-gyártó és infokommunikációs szolgáltató vállalat legfrissebb kiberbiztonsági jelentése.

A jogszabály-módosítások szélesítik a bankok bővülési lehetőségeit - Az uniós forrásokhoz kapcsolódó növekedés bázisát szélesítik majd a változások

2016.08.04.

Varga Mihály őszre a bankoknak, a tőzsdének és a vállalkozásoknak is további bővülési lehetőséget biztosító jogszabály-módosításokat ígér. A nemzetgazdasági miniszter a Figyelő című hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban azt is elmondta, hogy olyan intézkedésekre készülnek, amelyek az eddigi egyoldalú, az uniós forrásokhoz kapcsolódó növekedés bázisát szélesítik.

Alkotmányos a szavazási módok közötti különbségtétel - Az Alapjogok Központ állásfoglalása

2016.08.03.

Az Alapjogokért Központ szerint alkotmányos a szavazási módok közötti különbségtétel az október 2-ai népszavazáson. A központ szerdán a kvótareferendummal összefüggésben az elmúlt napokban felmerült jogi kérdésekről tett közzé állásfoglalást a Facebook-oldalán.

Európai jogok érvényesítését segítő mobilalkalmazás - Érdemes letölteni az olimpiára utazóknak

2016.08.03.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) azt tanácsolja a nyári olimpiai játékokra Brazíliába utazóknak, hogy indulás előtt töltsék le az ingyenesen és internet kapcsolat nélkül használható "ECC-Net: Travel" mobilalkalmazást, amely az európai uniós vállalkozásokkal szemben a fogyasztókat megillető jogok érvényesítését könnyítheti meg, hiszen számos szolgáltatást várhatóan európai cégtől vesznek igénybe az utazók.

Nem sért uniós versenyjogot a dohányellátó - Nem indít eljárást az Európai Bizottság

2016.08.03.

Nem indít eljárást az Európai Bizottság a központi dohányellátóval kapcsolatban - értesült brüsszeli forrásokból az MTI. Az Európai Bizottság ugyanis elfogadta a magyar kormány érvelését, miszerint a dohánykiskereskedelmi ellátó működése nem sérti az uniós versenyjogot.

A számvevők hiányosságokat tártak fel a Széchenyi Programirodánál - Az ÁSZ megállapításai

2016.08.03.

Alapvető hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. vagyongazdálkodásában a 2011-2014 közötti időszak ellenőrzésekor - közölte az ÁSZ.

A jegybank meg tudja akadályozni a túlzott eladósodottságot - Az MNB tájékoztatása

2016.08.03.

Dinamikusan növekedtek a hitelkihelyezések az első fél évben, azonban a válság előtti időszakhoz képest nagy különbség, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013-ban szerzett makroprudenciális mandátumával gátat tud szabni a túlzott eladósodottságnak - fejtette ki Fábián Gergely, a jegybank pénzügyi rendszer elemzéséért felelős igazgatóság vezetője.

Alkotmányellenes a bíróság szerint a halálbüntetés - Delaware állam legfelső bírósága többséggel hozta meg döntését

2016.08.03.

Alkotmányellenes az egyesült államokbeli Delaware államban érvényben lévő halálbüntetés - mondta ki kedden az állam legfelső bírósága.

Victor Pontát megfosztották a doktori címétől - Elveszítheti kamarai tagságát is a volt kormányfő

2016.08.02.

Miniszteri rendelettel megfosztották jogászdoktori címétől Victor Ponta volt román kormányfőt hétfőn, miután az újjászervezett Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) a múlt héten visszavonhatatlanul plágiumnak minősítette a szociáldemokrata politikus doktori disszertációját.

Letették a 250 millió forintos óvadékot - Házi őrizetbe kerül Vizoviczki László

2016.08.02.

Egy összegben kifizették a 250 millió forintos óvadékot a költségvetési csalással, illetve egy másik ügyben vesztegetéssel vádolt Vizoviczki László ügyében, így az éjszakai mulatóiról elhíresült vállalkozó házi őrizetbe kerül.

Ellenőrzési csoport jön létre a személy- és teherszállítás felügyeletére - Akár 800 ezer forintos bírsággal is lehet majd számolni

2016.08.02.

Ellenőrzési csoportot hoz létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), amely célzottan ellenőrzi az engedély és fuvarokmány meglétéhez kötött belföldi vagy nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatásokat, közúti árufuvarozási és személyszállítási tevékenységeket végzőket, a megtett úttal arányos útdíjra vonatkozó szabályok betartását - közölte a szaktárca.

Törvény engedélyezi a diákok rejtett fegyverviselését az egyetemeken - Texasban életbe lépett a jogszabály

2016.08.02.

Texasban életbe lépett az a törvény, amely engedélyezi, hogy a 21 évesnél idősebb diákok az egyetemeken rejtve viselhessék fegyverüket. A diákok eddig semmilyen módon nem viselhettek és vihettek be fegyvert a felsőoktatási intézményekbe.

Közigazgatási bírságok - A mentesülés lehetőségei

2016.08.02.

A különböző közigazgatási hatóságok tevékenységük során rendszerint jogosultak arra, hogy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 94/A. § -ra figyelemmel jogsértés észlelése esetén bírságot szabjanak ki. - Mit tehet egy cég, ha megbírságolták? Mely esetekben és hogyan mentesülhet a bírság alól?

Digitális fogyasztóvédelem vállalkozásoknak és fogyasztóknak - Hibás termékek, járatkésés és online vitarendezés

2016.08.02.

Magyarországon a digitális fogyasztóvédelem és az online vitarendezés sosem rendelkezett nagyobb aktualitással, mint most és az elkövetkező időszakban, figyelemmel arra, hogy az e-kereskedelem robbanásszerű növekedés előtt áll a Digitális Jólét Programnak és az európai digitális egységes piaci stratégiának köszönhetően.

Lezárult a Magyar Szabványügyi Testület ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.08.02.

Befejezte az Állami Számvevőszék a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2012–2014 közötti időszakra vonatkozó gazdálkodási tevékenységének ellenőrzését. Az ellenőrzés megállapította, hogy az MSZT a költségvetési támogatásokat szabályszerűen használta fel és számolta el. Hiányosságot tárt fel az ÁSZ azonban a gazdálkodás területén. Az MSZT egyszerűsített éves beszámolói a 2012., 2013. években nem feleltek meg a jogszabályokban foglaltaknak, azok nem a valós állapotot tükrözték. Az ellenőrzés megállapította, hogy az MSZT közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, ezáltal az átláthatóság nem volt biztosított. Az ÁSZ az ellenőrzési tapasztalatai alapján felveti a szervezet jelenlegi formában történő feladatellátásának az indokoltságát.

A letartóztatottak mezőgazdasági foglalkoztatása - A Jogtudományi Közlöny 1901. évi 30. számából

2016.08.01.

A Jogtudományi Közlöny 1901. évi 30. számában a letartóztatottaknak mezőgazdasági foglalkoztatásáról olvashatunk.

Érvénybe lépett az új európai-amerikai adatvédelmi egyezmény - A "safe harbor" egyezmény helyébe lép az új rendszer

2016.08.01.

Érvénybe léptett a személyes adatok transzatlanti áramlásának erőteljesebb védelmet biztosító új európai-amerikai egyezmény - jelentette be sajtótájékoztatóján Mina Andeeva, az uniós bizottság egyik szóvivője hétfőn.

A gyógyszer-engedélyeztetés folyamata lerövidítésének hatásai - Pontosabb szabályozás szükséges a fogyasztók érdekében!

2016.08.01.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014 januárjában indította útjára azt a projektet, melynek keretében lerövidítenék az utat, mialatt egy gyógyszer a beteghez ér. A fogyasztóvédelmi szervezetek azonban több szempont alapján is vizsgálják, hogy a folyamat felgyorsítása nem teszi-e ki szükségtelen veszélynek a gyógyulásban reménykedőket. Az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC), amelynek a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége is tagja, arra az álláspontra jutott, hogy az, hogy a piacra kerülését megelőzően egy adott gyógyszer biztonságosságáról még nem áll rendelkezésre teljes dokumentáció, nemvárt kockázatot jelent!

A napi kilenc órás házi őrizetnek nincs szabadságelvonó hatása - Az Európai Bíróság ítélete

2016.08.01.

Az európai elfogatóparancsot kibocsátó tagállamnak a végrehajtó tagállamban fogva tartásban töltött időtartam beszámítása érdekében vizsgálnia kell, hogy az érintett személlyel szemben az ez utóbbi tagállamban foganatosított intézkedések szabadságelvonó hatásúak-e. A mozgás elektronikus karkötővel való nyomon követésével társuló napi kilenc órás házi őrizetnek főszabály szerint nincs ilyen hatása

Törvénytelen kampányfinanszírozás ügyében nyomoznak - Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen indították meg az eljárást

2016.08.01.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kilenc évvel ezelőtti választási kampányban törvénytelen pénzforrásokból fizethetett egy Ehud Barak elleni lejárató kampányt a rendőrség gyanúja szerint - jelentette a tízes tévécsatorna híradása.

Módosulnak egyes adóelőírások - A kiküldetés fogalma is változik

2016.08.01.

Augusztus 1-jétől több változás is hatályba lép az adótörvények júniusban elfogadott módosításai alapján.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000