Hír archívum: 2016. szeptember

Más hónap

"FÓKUSZBAN A BÍRÓSÁG" - Az OBH amatőr fotográfusok részére írt ki pályázatot

2016.09.30.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke „Fókuszban a bíróság” címmel pályázatot hirdet amatőr fotográfusok részére. A pályázat nyílt, amelyen – a pályázati feltételek elfogadása mellett - bárki részt vehet.

Ma igényelhető vissza utoljára a külföldi áfa - A határidő jogvesztő

2016.09.30.

A magyar cégek szeptember 30-ig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére kérelmeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) - figyelmeztetett a pénteki határidőre a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Önkormányzati információbiztonság - Az ASP rendszerhez csatlakozás követelményei és a friss pályázati lehetőségek

2016.09.30.

Szeptemberben lépett hatályba az önkormányzati ASP központhoz történő csatlakozási határidőket előíró Korm. rendelet, mely előírja, hogy csak az az önkormányzat csatlakozhat az ASP rendszerhez, mely teljesíti az információbiztonsági törvényben foglalt követelményeket. A csatlakozással összefüggően friss pályázati lehetőségek is megjelentek.

Figyelmeztetési eljárás a GVH eszköztárában - A megfelelőségi program bemutatásának hiányában megindul a végrehajtás

2016.09.30.

Először figyelmeztetett eljárás alá vont kis- és középvállalkozásokat (kkv) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a versenytörvény módosítása értelmében a hatóság ezt az eszközt is alkalmazhatja.

Felmondott lakásbérlet - Milyen jogok illetik meg a bérbeadót a bérlő szerződésszegése esetén?

2016.09.30.

Számtalanszor előfordul, hogy ingatlan bérlője nem együttműködő, megromlik a viszony közte és a bérbeadó között. Kártérítés illeti meg az ingatlan bérbeadóját, ha a bérlő szerződésszegése miatt kénytelen felmondani egy, akár több év múlva lejáró bérleti szerződést. Az új Ptk. a felmondásra és a kártérítésre vonatkozóan új rendelkezéseket tartalmaz.

Tiltakoznak a szlovén bírák - Az igazságügyi miniszter kijelentése ellen lépnek fel

2016.09.30.

Tiltakozásuknak adtak hangot és az igazságszolgáltatás ügyeibe történő beavatkozásként értékelték a szlovén bírák Goran Klemencic igazságügyi miniszter azon kijelentését, amely szerint "fejek fognak hullani", amennyiben nem születik hamarosan jogerős ítélet Igor Bavcar egykori belügyminiszter perében és az ügy elévül - jelentette a szlovén sajtó.

Bizalmat szavaztak a katalán elnöknek - A függetlenségi népszavazást 2017 szeptemberére tervezik

2016.09.30.

Bizalmat szavazott a katalán elnöknek a barcelonai parlament; Carles Puigdemontot a függetlenségi pártok 72 képviselője támogatta a többi párt 63 képviselője ellenében.

A közjegyzői hivatás gyakorlásának állampolgársági feltételhez kötése - Az Európai Unió Bíróságának ügyrendjéből

2016.09.29.

Az uniós jog értelmében a tagállamok saját állampolgáraiknak tarthatják fenn azon tevékenységek gyakorlását, amelyek – akár csak időlegesen is – részt vesznek a közhatalom gyakorlásában.

Hogyan gazdálkodott Magyarország a szén-dioxid kvótákkal? - Az Állami Számvevőszék ellenőrzése

2016.09.29.

Az Állami Számvevőszék befejezte a szén-dioxid kvótákkal való gazdálkodás ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a gazdálkodásban érintett, ellenőrzött szervezetek szabályozottsága megfelelt a jogszabályoknak. A jóváhagyott kibocsátási egységekkel történő szabályszerű gazdálkodás elérte célját, mert csökkent a szén-dioxid kibocsátás, továbbá az értékesített kvóták bevételeinek felhasználása is klímapolitikai célokat szolgált. Ugyanakkor az ellenőrzött szervezetek a pályáztatási folyamatban igen, de a szén-dioxid kvótákkal való gazdálkodás teljes folyamatára vonatkozóan nem alakítottak ki gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi követelményeket.

Függetlenségi népszavazást tervez a katalán elnök - 2017-ben tervezik az elszakadást Spanyolországtól

2016.09.29.

Függetlenségi népszavazást tervez a katalán elnök 2017 szeptemberében - Carles Puigdemont ezt maga jelentette be a barcelonai parlamentben, a személyéről szóló bizalmi szavazást megelőző beszédében.

Bírálat a magyar menekültpolitika ellen - Az Európa Tanács emberi jogi biztosa közölte a bíráló cikket

2016.09.29.

A magyarországi menekültpolitikát bíráló cikket közölt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a The New York Times című amerikai napilap online kiadásában.

Elhárította a román kormány a gázexport jogi akadályait - A műszaki akadályok továbbra is fennállnak

2016.09.29.

Elhárította a bukaresti kormány a Romániában kitermelt földgáz exportjának jogi akadályait, és további intézkedéseket hozott a lakossági energiaár liberalizációja érdekében.

Felfüggesztették a bosznia-hercegovinai főügyészt - Hivatali visszaélés gyanújába keveredett Goran Salihovic

2016.09.28.

Hivatali visszaélés gyanújával ideiglenesen felfüggesztette hivatalából Goran Salihovic bosznia-hercegovinai főügyészt az ország bírósági és ügyészségi főtanácsának fegyelmi bizottsága - számolt be róla honlapján a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

Az európai politikai pártok és alapítványok jogállásának és finanszírozásának új szabályai

2016.09.28.

2017. január 1-el válik alkalmazandóvá az Európai Unió új, 1141/2014/EU, Euratom rendelete az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok jogállásáról és finanszírozásáról. A szabályozás a hatékonyság és transzparens működés érdekében megerősíti a finanszírozás rendszerét, továbbá szigorúbb elszámolási és ellenőrzési rendszert vezet be.

Anyakönyvi eljárások módosítása, elektronikus ügyintézés - Az Országgyűlés napirendjéből

2016.09.28.

A ragadványnevek könnyebb és egyszerűbb használatát célozza az anyakönyvi eljárások módosításáról szóló törvényjavaslat, amelynek általános vitáját kedden folytatták le az Országgyűlésben. Ezt követően az elektronikus ügyintézésre vonatkozó módosításokat tárgyalta meg a Ház.

ÁSZ elemzés a megújított katasztrófavédelmi rendszerről - Az új szabályozás megfelelő biztonságot nyújt a lakosság számára

2016.09.28.

A hazai katasztrófavédelmi rendszer működéséről készített elemzést az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ 2011-ben ellenőrizte a korábbi katasztrófavédelmi rendszert és az ÁSZ jelentésére alapozva készült el a 2012. január 1-től hatályos új katasztrófavédelmi szabályozás. A mostani elemzésében az ÁSZ a megújított rendszert, valamint az irányító Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működését értékelte, és összességében arra a következtetésre jutott, hogy a hazai katasztrófavédelmi rendszer megfelelő biztonságot nyújt a magyar lakosság számára.

Válsághelyzeti intézkedéscsomag Ausztriában - Biztonsági kabinetet hozna létre az osztrák kormány

2016.09.28.

Válsághelyzeti intézkedéscsomagot mutatott be az osztrák kormány kedden, amely szerint katasztrófahelyzet esetén biztonsági kabinetet állítanának fel és bővítenék a hadsereg hatáskörét is.

Bizalmatlansági indítvány Szlovéniában - A jobbközép ellenzék nyújtotta be az indítványt

2016.09.28.

Bizalmatlansági indítvány nyújtott be Miro Cerar balközép koalíciós kormánya ellen a jobbközép ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Tényleg minden számlát látni fog jövőre a NAV? - Az elektronikus számlázás valós idejű követése

2016.09.28.

Az adózással kapcsolatos reformok egyik eleme az elektronikus számlázás valós idejű követése. Az elmúlt időben is többször is elhangzott, hogy jövőre minden számlát látni fog a NAV. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületétének elnöke ugyan helyes célkitűzésnek tartja az áfacsalások megakadályozását a tisztességes vállalkozások érdekében, de úgy véli, hogy a számlázó programok bekötése a NAV-hoz nem jelenthet teljes körű megoldást. Ez ugyanis jogi és gyakorlati akadályokba ütközik, és továbbra megkerülhető marad.

Jegybanki alapítványok vizsgálata - Az MNB nyilvánosságra hozta a felügyelőbizottság jelentését

2016.09.27.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak létrehozása és az alapító okiratban rögzített alapítványi célok összhangban állnak a jegybank törvényben foglalt feladataival, az alapítás számviteli elszámolása mind az alapítónál, mind az alapítványoknál megfelel a jogszabályi előírásoknak - egyebek közt ezt állapítja meg az MNB felügyelőbizottságának (fb) nyilvánosságra hozott jelentése.

Jelentős változások a jövedéki és energia termékekkel foglalkozó cégeknél

2016.09.27.

2017 januárjától a jövedéki adóról szóló törvény (Jöt.) szabályozza majd az energiatermékek adózását is. A több ezer céget érintő változás értelmében erre a területre is a jövedéki szankciórendszer szigorúbb és magasabb bírságolási értékhatárú tételei lesznek hatályosak. Emellett a jövedéki termékek esetében bevezetésre kerül az adókockázaton alapuló biztosítékrendszer, vagyis a gazdálkodónak a tevékenységével összefüggő adókockázatnak megfelelő összegű biztosítékkal kell rendelkeznie, amelyhez a jövedéki hatóság egy esetleges jogsértés esetén azonnal és szabadon hozzáférhet – emelte ki a főbb változásokat Falcsik István, az RSM Hungary szakértője.

Lemondott a román kémszolgálat vezetője - Várhatóan decemberben tesznek javaslatot az új jelöltre

2016.09.27.

Lemondott hivataláról hétfőn Mihai Razvan Ungureanu, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója, aki tavaly júniusban kezdte meg második mandátumát a kémszolgálat élén.

Tiltott fejkendőviselés - Bírósághoz fordulnak a muzulmán diáklányok Belgiumban

2016.09.27.

A belga igazságszolgáltatáshoz fordul 16 liege-i muzulmán diáklány, mert szeptember óta iskolájukban tilos a fejkendő viselése - írta az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán.

Jogosulatlan követelésvásárlás - 8,5 millió forint összegű bírságot szabott ki a jegybank

2016.09.27.

A jegybank 8,5 millió forintos bírságot szabott ki a pécsi MK Trade Fórum Kft.-re engedély nélküli követelésvásárlói tevékenység miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Betegjogi plakátkampányt indított az OBDK - Cél a széleskörű tájékoztatás

2016.09.27.

A betegjogok tudatosítása a célja annak a plakátkampánynak, amelyet az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) indított az egészségügyi intézményekben - mondta a központ főigazgatója.

Törvénytelenül működő internetes kaszinók - Az Országgyűlés szigoríthatja a büntetést és zárolhatja a tranzakciókat

2016.09.27.

Az Országgyűlés mai ülésnapján kivételes sürgős tárgyalást követően szigoríthatja a tiltott online szerencsejáték-oldalak büntetését, így akár a játékosok számlatranzakciójának teljesítését is meg lehetne tiltatni.

A kórházakban fekvők is voksolhatnak - A szavazáshoz átjelentkezés szükséges és mozgóurnát kell igényelni

2016.09.27.

Az október 2-ai népszavazáson azok is leadhatják szavazatukat, akik a lakcímük szerintitől eltérő szavazókör területén tartózkodnak, például fekvőbeteg-intézményben vagy bentlakásos ellátó intézményben vannak, ehhez azonban át kell jelentkezniük, illetve mozgóurnát kell igényelniük - közölte az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

Változóban a kiküldetés - Élesedik a nyugat-kelet gazdasági érdekellentét az Európai Unióban

2016.09.26.

Folyamatosan nő a kiküldött munkavállalók aránya az Európai Unióban. A növekedés 2010 és 2014 között 44%-os volt, ez közel 2 millió munkavállalót jelent. Az Európai Bizottság most tovább erősítené a kiküldöttek jogait: változás várható a bérezés, az alkalmazandó jog és a munkaerő-kölcsönzés szabályaiban is.

A zálogjog szabályai - Nem tér vissza a régi Ptk. rendelkezése

2016.09.26.

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint önálló zálogjogot csak ingatlanon lehet érvényesíteni, és a jogosulti oldalon csak pénzügyi intézmény állhat - hívta fel a figyelmet az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára a 13. Magyar Jogászgyűlés második napján tartott előadásán Balatonalmádiban.

Illeték-visszatérítés a termőföld után - A NAV tájékoztatása

2016.09.26.

Gyakran előfordul, hogy termőföldön vagyoni értékű jog van, ha ez a jog törvényi rendelkezésből adódóan 2014. május 1-jén megszűnt, néhány esetben kérni lehet az illeték visszatérítését - közölte az adóhatóság a honlapján.

Osztott perszerkezet a perkoncentrációért - Az új polgári perrendtartás újításairól

2016.09.26.

Az új polgári perrendtartás legfontosabb eleme az osztott perszerkezet lesz - mondta Wopera Zsuzsa, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa Balatonalmádiban, a 13. Magyar Jogászgyűlésen.

A rövidtartamú szabadságbüntetés Angliában - Gruber Lajos írása a Jogtudományi Közlöny 1890.évi 39. számából

2016.09.26.

A Jogtudományi Közlöny 1890. évi 39. számában jelent meg Gruber Lajos írása A rövidtartamú szabadságbüntetés Angliában címmel. Ebből közlünk részleteket.

Indokolt és időszerű a közigazgatás reformja - Benyújtották a közigazgatási perrendtartásról szóló tervezetet

2016.09.26.

Indokoltnak és időszerűnek tartja a Magyar Jogászegylet elnöke az általános közigazgatási rendtartásról és a közigazgatási perrendtartásról szóló javaslatot.

IFRS-re való áttérés - Október 2-áig lehet jelezni az áttérési szándékot

2016.09.26.

Október 2-áig tehetnek bejelentést azok a vállalkozások, amelyek január elsejétől szeretnék a hazai számviteli szabályok helyett a nemzetközi pénzügyi beszámolási sztenderdek (IFRS) szerinti könyvvezetést választani. Szándékukat az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH), bizonyos esetekben a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) is jelezhetik - hívja fel a figyelmet a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cégcsoport.

Alkotmánybíró-választásba kezd az Országgyűlés - Eseti bizottságot hoznak létre a választáshoz

2016.09.26.

Az Országgyűlés ma kezdődő ülésén elindíthatja az Alkotmánybíróság hiányzó tagjai megválasztásának folyamatát a bírák személyére javaslatot tevő parlamenti eseti bizottság létrehozásával.

Utólagos kegyelem a homoszexuálisoknak - A brit kormány döntött a törvénytervezet benyújtásáról

2016.09.23.

A brit kormány olyan törvénytervezet benyújtásáról döntött, amely utólagos kegyelemben részesítené a korábbi évtizedekben homoszexualitásuk miatt elítélt tízezreket.

Több adójogszabály is módosulhat - Egyszerűbb és átláthatóbb törvényt ígérnek

2016.09.23.

Több adójogszabály módosulhat a következő években - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője csütörtökön a Nemzeti Adókonzultáción. Beszélt arról is, az adó- a vám- és a bűnügyi terület integrációjával hatékonyabbá vált a NAV működése, a gazdaság jobb teljesítménye és a kormányzati adópolitika megváltozása mellett az adóhatóság munkatársainak jó teljesítménye is szerepet játszik abban, hogy évről évre jelentős többletbevétel folyik be az államháztartásba.

Abortusz-törvény módosítása - Eltérő véleményen vannak a lengyel pártok

2016.09.23.

Eltérő álláspontokat képviseltek a lengyel pártok abban a parlamenti vitában, mely során az abortusztörvény módosítását célzó két, a civil szervezetek által benyújtott, egymással ellentétes tervezetet vitattak meg.

Tüntetések Romániában Oprea mentelmi joga miatt - Tisztességes bűnvádi eljárást akarnak a volt belügyminiszter ügyében

2016.09.23.

Több ezren tüntettek Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban a meggyanúsított társaikat mentelmi jog mögé bújtató törvényhozók ellen.

Érvényes volt az Állami Duma megválasztása - Az orosz Központi Választási Bizottság törvényesnek nyilvánította a választást

2016.09.23.

Érvényesnek és törvényesnek nyilvánította a szeptember 18-i orosz parlamenti alsóházi választásokat péntekre virradóra megtartott moszkvai sajtótájékoztatóján az orosz Központi Választási Bizottság.

Szeptember 30-ig lehet jelentkezni a kkv-ügyvezető képzésre - Vállalati ismereteket és idegen nyelvet is lehet majd tanulni

2016.09.23.

Szeptember 30-ig lehet jelentkezni a kis- és középvállalkozások (kkv) ügyvezetője című képzésre, amelyen a diákok idegen nyelvet, informatikát és vállalati ismereteket tanulnak majd - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Megosztó ítéletek

2016.09.22.

Egymás után születnek a közvéleményt megosztó ítéletek. A vácszentlászlói fagyállós gazda esetében a másodfokú bíróság jelentősen enyhítette a büntetést. Vajon ugyanezt teszi majd a Fővárosi Ítélőtábla is a Budaházy György és társai elleni büntetőperben?

Csőtörésből vagy vízelfolyásból adódó fogyasztói problémák - Mit lehet tenni?

2016.09.22.

Mi történik, ha utóbb kiderül, hogy csőtörés volt a kertben? Ki kell-e a fizetni az elfolyt vízmennyiség díját? Az elromlott locsolóhálózatból eredő többletfogyasztást kinek kell kifizetnie?

Javaslat a börtöntelítettség felszámolására - Az igazságügyi miniszter új kártalanítási eljárást is bevezetne

2016.09.22.

A börtönök zsúfoltságának felszámolására és hatékony jogorvoslati rendszer kiépítésére tett javaslatot Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlésnek.

Szigorúbbá váltak a GMO-mentes termelés szabályai - Külön jelölést kaphat a GMO-mentes élelmiszer

2016.09.22.

Szigorúbbá váltak a GMO-mentes termelés szabályai, kedden életbe lépett a genetikailag módosított szervezetektől mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó magyarországi rendelet - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Offshore cégekben volt vezető a brit belügyminiszter - Politikai pályája előtt volt igazgató két cégnél

2016.09.22.

Kiszivárogtatott dokumentumok szerint offshore befektetési cégekben töltött be igazgatói tisztségeket Amber Rudd brit belügyminiszter.

Szombatig lehet kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételt - Személyesen vagy levélben lehet benyújtani a kérelmet

2016.09.22.

Még három napig, szombaton 16 óráig kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe az a választópolgár, aki október 2-án nem Magyarországon, hanem a 105 külképviselet valamelyikén kíván szavazni. Akik korábban már külképviseleti névjegyzékbe vetették magukat, de mégis Magyarországon voksolnának a referendumon, azok is szombatig jelezhetik ezt.

Ki felel a jogsértő linkekért? - Felelőssé tehető az oldal tulajdonosa?

2016.09.21.

Az Európai Unió Bírósága 2016. szeptember elején meghozott döntésével tovább árnyalta a „nyilvánossághoz közvetítés” fogalmát az internet világában. A kihirdetett C-160/15. számú GS Media ítélet az internetes böngészés egyik legfontosabb eszközét, az úgy nevezett hiperhivatkozások megítélését érintette. A hiperhivatkozás vagy hyperlink alatt olyan szöveget vagy képet értünk, amelyre kattintva egy másik webes helyre válthatunk. A következtetéseket dr. Szilágyi Zita Beáta, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda IP joggal foglalkozó jogásza vonja le.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000