Hír archívum: 2016. szeptember

Más hónap

Kisdiákok a Szegedi Ítélőtáblán - Nyitott Bíróságok program keretében ismerhetik meg az igazságszolgáltatást

2016.09.21.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kezdeményezett „Nyitott Bíróságok” program rendezvényei során az elmúlt évek alatt több tízezer diák ismerhette meg a magyar igazságszolgáltatás munkáját.

Október 16-án parlamenti választást tartanak Montenegróban - A negyedik választásra készül az ország

2016.09.21.

Várhatóan tizenhét választási lista lesz az október 16-i parlamenti választáson Montenegróban, a pártok éjfélig nyújthatták be választási dokumentumaikat az ország választási bizottságának.

Ezekre panaszkodtak a fogyasztók leginkább 2015-ben - Az uniós felmérés eredményei

2016.09.21.

Magyarországon 2015-ben leggyakrabban a gyümölcsökkel és zöldségekkel, húsételekkel és a használt autókkal gyűlt meg leginkább a bajuk a fogyasztóknak és ezekről a termékekről rendelkeznek a legrosszabb véleménnyel, áll a nemrég közzétett összeurópai szintű uniós felmérésben. Legrosszabbul pedig hazánkban a pénzügyi szolgáltatások, televízió-előfizetések és a vasúti személyszállítási szolgáltatások piaca teljesített. A legkevesebb gond itthon a könyvek, magazinok, alkoholmentes italok és háztartási gépek vásárlása során akadt, ezekkel voltak a legelégedettebbek a fogyasztók. Többek között ezekben az ügyekben is, ha bármilyen probléma adódik, a békéltető testületekhez lehet fordulni az ingyenes, gyors megoldás érdekében!

Nem tartják legitimnek az orosz alsóházat - Az ukrán parlament a nemzetközi közösséghez fordult

2016.09.21.

Az ukrán parlament határozatot hozott, amelyben törvényellenesnek minősítette a múlt vasárnap megválasztott orosz alsóházat (állami duma) azért, mert a szavazást a bekebelezett Krím félszigeten is megtartották.

Uniós betétbiztosítási kártalanítások - Egységes modellt dolgoztak ki

2016.09.21.

Nyilvánosságra hozta az Európai Unió belső határain átnyúló hitelintézeti fióktelepek betéteseinek bankcsődöket követő kártalanítási eljárásrendjét a Betétbiztosítók Európai Fóruma (EFDI) - közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Ötmilliárd forintnyi bírság - A GVH a 2015. évben főként a kartellezések miatt büntetett

2016.09.21.

Több mint ötmilliárd forint bírságot szabott ki tavaly a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A bírság nagyobb részét a versenykorlátozó megállapodások, a kartellezés miatt szabták ki - mondta Juhász Miklós, a GVH elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén.

Új európai uniós biztosítás értékesítési dírektíva - Elég lesz a felkészülési idő a Mabisz elnöke szerint

2016.09.21.

A felkészülési idő elég lesz arra, hogy mindenben megfeleljünk a 2018 februárjában életbelépő új európai uniós biztosítás értékesítési direktívának, hiszen a magyar piac sok területen előbbre tart - mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a XIII. Biztosításszakmai konferencia nyitónapján, Siófokon.

Munkajogi titkok

2016.09.20.

A munkaviszony fennállása alatt a munkavállalók fontos információkhoz juthatnak a munkáltatóval és annak működésével kapcsolatban - ezek egy része üzleti titoknak minősülhet. - Kötelező-e a titoktartás a munkaviszony megszűnése után? Milyen módon és meddig biztosítható a titkok védelme?

Újabb kórház ellenőrzése zárult le - Hiányosságokat állapított meg az ÁSZ a belső kontrollrendszerben

2016.09.20.

Az Állami Számvevőszék lezárta a Tüdőgyógyintézet Törökbálint 2011–2014 közötti időszakra kiterjedő pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az irányító szervek Tüdőgyógyintézetre vonatkozó feladatellátása összességében szabályszerű volt. Az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel a Tüdőgyógyintézet belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése terén, a főigazgató által kialakított irányítási rendszer csak 2013-től biztosította az elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást. A Tüdőgyógyintézet pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A központi alrendszer intézményei – köztük a kórházak – meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban.

Átadták a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség új székházát - Polt Péter az ügyészségi munka színvonalának emelését hangsúlyozta

2016.09.20.

Átadták a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség új székházát a Tisza-parti megyeszékhelyen. A legfőbb ügyész ünnepi beszédében kiemelte, jogállam nem létezik jó igazságszolgáltatás nélkül, ahogyan utóbbi sem jó ügyészségi munka nélkül.

Jogsértő az önkormányzat pólójában kampányolni - A Nemzeti Választási Bizottság megállapította a jogsértést

2016.09.20.

Jogsértő volt, hogy a Fidesz-KDNP III. kerületi népszavazási standjánál az óbudai önkormányzat pólójában kampányoltak fiatalok - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Porosz börtönviszonyok - Vámbéry Rusztem írása a 1896-ban megjelent Jogtudományi Közlönyben

2016.09.20.

A Jogtudományi Közlöny 1896. évi 38. számában jelent meg Vámbéry Rusztem írása Porosz börtönviszonyok címmel.

Jóváhagyták Julian King kinevezését - Az új brit uniós biztosra szavaztak a tagállami kormányok is

2016.09.20.

Az Európai Parlament után a tagállami kormányokat tömörítő tanács is jóváhagyta az új brit uniós biztosnak jelölt Julian King kinevezését.

Áttekinthetőbb volt az orosz választás - A szavazatszámláláskor számos eljárási hiba történt azonban

2016.09.20.

Az idei orosz parlamenti választás átláthatóbb volt, mint az előzőek, ám a folyamatra még mindig rávetették árnyékukat a jogkorlátozások és a világos politikai választás hiánya - jelentette ki a moszkvai sajtóértekezletén Ilkka Kanerva finn képviselő, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási missziójának különleges koordinátora.

Nem indul bűnvádi eljárás a volt belügyminiszter ellen - A román szenátus nem hagyta jóvá a DNA gyanúsítását

2016.09.20.

Nem hagyta jóvá a román szenátus, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást folytasson a törvényhozói mentességgel rendelkező Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfő-helyettes ellen.

Alaptörvény-ellenes a pótmagánvádló bűnügyi költségviselésének szabályozása - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2016.09.19.

Az Alkotmánybíróság a mai napon, nyilvánosan kihirdetett határozatában megállapította, hogy a pótmagánvádas eljárásban a meghatalmazott védő díjának és költségének a viselésére vonatkozó szabályozás sérti a védelemhez való jogot, ezért alaptörvény-ellenes. Az Alkotmánybíróság ezért 2016. december 31-i hatállyal megsemmisítette a büntetőeljárásról szóló törvény 344. § (1) bekezdését.

Megtartják a boszniai szerb referendumot - Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a szavazást

2016.09.19.

A boszniai Szerb Köztársaság vezetői nem halasztják el az országrész ünnepnapjának kijelöléséről szóló szeptember 25-ei népszavazást, annak ellenére, hogy az alkotmánybíróság ismét alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot, és annak elhalasztását követelte.

Magyarországnak többet kell tennie a romák diszkriminációja ellen - Az ET kisebbségvédelmi tanácsadó bizottságának megállapításai

2016.09.19.

Magyarországon a nemzeti kisebbségek képviselői általánosságban kedvező helyzetről számoltak be, azonban számos probléma vár még megoldásra, a romákat például rendszerszintű diszkrimináció éri az élet minden területén - figyelmeztetett friss jelentésében az Európa Tanács (ET) kisebbségvédelmi keretegyezményének tanácsadó bizottsága.

Új kezdeményezések az unióban - Juncker helyzetértékelő beszéde

2016.09.19.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén tartotta az Unió helyzetét értékelő idei beszédét.

Átvehetők a szavazási levélcsomagok - A kijelölt külképviseleteken személyesen kell megjelenni

2016.09.19.

Hétfőtől, csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A szavazatot visszajuttatni már nem kötelező személyesen.

Ítélet várható a Munkácsy-kép védetté nyilvánítása ügyében - A felperes akár nemzetközi bírósághoz is fordul

2016.09.19.

Ítélet várható Munkácsy Mihály Golgota című több millió dollár értékűre becsült festményének védetté nyilvánítása ügyében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon hétfőn - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Erre fordítják a 129 millió forintos magyar támogatást - Az Állami Számvevőszék két napos nemzetközi integritás konferenciájáról

2016.09.19.

Zajlik az Állami Számvevőszék nemzetközi integritás konferenciája, Budapesten. Az eseményen részt vesz a számvevőszékek világszervezete, az INTOSAI Fejlesztési Kezdeményezésének (IDI) vezető menedzsere, Shourjo Chatterjee is. Az indiai számvevőszéki szakember interjút adott az ÁSZ Hírportálnak arról, hogy az IDI milyen célokra használja fel azt a mintegy 129 millió forintos donori támogatást, amelyet Magyarország az ÁSZ szakmai kezdeményezése alapján, idén február 22-én ajánlott fel a korrupció elleni világméretű harc támogatása érdekében.

A kormányt kérdezik a képviselők - Az Országgyűlés mai üléséről

2016.09.19.

Kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fordulhatnak a kormányhoz a képviselők az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülését lezáró napon, hétfőn.

Módosult az ebtenyésztési szabályozás - Mától hatályos a rendelet

2016.09.19.

A jövőben csak kilenc magyar kutyafajta tenyésztői maradnak hatósági felügyelet alatt, a többi ebfajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása megszűnik.

Vezet az Egyesült Oroszország - A listás szavazatok több mint felét szerezték meg

2016.09.19.

A listás szavazatok 54,21 százalékát szerezte meg a kormányzó Egységes Oroszország párt a vasárnap megtartott oroszországi parlamenti választáson a voksok 90 százalékának összesítése alapján, és tetemes előnnyel vezet az egyéni körzetek többségében is.

A legszigorúbb bíró - Arckép Pálinkás Györgyről

2016.09.17.

Fél évszázadon át ítélkezett. Az egyik legszigorúbb bírónak tartották, aki köztörvényes ügyben a legtöbb halálbüntetést szabta ki. Amikor egy ügyben az ügyész közölte, hogy ezért a szörnyű bűntettért valakinek felelnie kell, így reagált: „Nem valakinek, hanem a bűnösnek kell felelnie.”

Nagyobb pörgést hozhat a lakáspiacon a CSOK módosítása - Az átalakítás folytán 15-20 ezer új lakás kerülhet a piacra

2016.09.16.

Lökést adhat az újlakás-fejlesztéseknek és a lakáshitelezésnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek átalakítása. A lépés eredményeként 2017 végéig több mint 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra, emellett a lakáshitelezésben is fokozottabb bővülés várható.

Együttműködési megállapodás joghallgatók szakmai gyakorlatáról - A szegedi hallgatók és a Gyulai Törvényszék megállapodása

2016.09.16.

Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke és dr. Balogh Elemér, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja együttműködési keretmegállapodást kötött a jogász szakos hallgatók számára előírt szakmai gyakorlat megvalósításáról.

Menedékkérők befogadásáról tartanak referendumot Franciaországban - Október 2-án dönthetnek a helyiek

2016.09.16.

Referendumot írt ki október 2-ra a délkelet-franciaországi Allex polgármestere, miután az állam a helyiek megkérdezése nélkül ötven menedékkérőt tervez áttelepíteni a calais-i migránstáborból a 2500 lakosú településre - adta hírül a France2 francia közszolgálati televízió.

Szabálytalanságokat tártak fel a nyári ellenőrzéseknél - A NAV közel 300 millió forint összegű bírságot szabott ki

2016.09.16.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közel 300 millió forint bírságot szabott ki nyári ellenőrzési akciójában, az országszerte mintegy 7600 ellenőrzés egyharmada valamilyen szabálytalanságot tárt fel - közölte az adóhivatal a honlapján.

Nem indul vizsgálat az újságíró-beszervezési ügyben - A kormánypárti többség leszavazta a kezdeményezést

2016.09.16.

A kormánypárti többség leszavazta, így nem indul tényfeltáró vizsgálat a sajtóban megjelent hír alapján, amely szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai zsarolással próbáltak beszervezni egy újságírót - nyilatkozta a testület szocialista elnöke a bizottság zárt ülése után a sajtónak.

Az Alkotmánybíróság közleménye nyilvános hirdetésről - A büntetőeljárásról szóló törvényhez kapcsolódóan hozott határozatról

2016.09.16.

Az Alkotmánybíróság 2016. szeptember 19-én, hétfőn 12 órakor nyilvános teljes ülésen hirdeti ki a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 344. § (1) bekezdése és a 344. § (1) bekezdéséből „a 74. § (1) bekezdésében meghatározott bűnügyi költségből azt” szövegrészei alaptörvény-ellenességének a megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezés tárgyában hozott határozatát.

Az orosz Központi Választási Bizottság elnöke lemondhat - Vasárnap lesz a parlamenti választás

2016.09.16.

Kilátásba helyezte lemondását Ella Pamfilova, az orosz Központ Választási Bizottság elnöke arra az esetre, ha elcsalnák a vasárnapi orosz parlamenti választások eredményét.

Magyarországon érvényesül a menedékjog alkalmazása - Az Alapjogokért Központ elemzése

2016.09.16.

Az Alapjogokért Központ szerint Magyarország - uniós és nemzetközi jogi kötelezettségeivel teljes összhangban - azok számára nyújt átmeneti védelmet, akiknek sem származási országuk, sem pedig más ország nem tudja garantálni azt.

A bírói kar támogatja a felsőbíróság létrehozását - Az OBH elnökének tájékoztatása

2016.09.15.

A bírói kar támogatja a közigazgatási bíráskodás szakmai megerősítését, közigazgatási perrendtartás és önálló felsőbíróság létrehozását - közölte Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

Nemzetközi konferencia a számvevőszékek integritásáról - Etikai alapelvek, felmérési eredmények átültetési lehetőségei a napirenden

2016.09.15.

Megkezdődött az Állami Számvevőszék szervezésében az EUROSAI által kezdeményezett nemzetközi integritás konferencia 2016. szeptember 14-én, Budapesten. Domokos László, az ÁSZ elnöke nyitó beszédében kiemelte: az ellenőrzött intézmények integritásának folyamatos értékelésén túl a számvevőszékek fontos célkitűzése saját integritásuk fejlesztése, egyfajta mintaadó szervezetté válás. A kétnapos konferenciára 18 számvevőszék és 2 nemzetközi szervezet összesen 36 külföldi résztvevőt delegált.

A KATA szerinti adózó és a munkavállaló megkülönböztetése - Az elhatárolás szempontjai a hatósági ellenőrzés során

2016.09.15.

Elsődlegesen a gazdasági társaságok, de más gazdasági szereplők körében ma már megszokott, hogy gazdasági tevékenységüket – főként költséghatékonysági megfontolásból – nem kizárólag velük munkaviszonyban álló személyek közreműködésével végzik, hanem arra más típusú, munkavégzésre irányuló jogviszonyokat is létesítenek. Tipikusan ilyen a mind gyakoribb KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó megbízási jogviszony, amelynek munkaviszonytól való elhatárolása különös körültekintést igényel.

Nem zárt be a Lánchíd Gyógyszertár - Az OGYÉI határozatával szemben nyitva tartanak

2016.09.15.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) a működési engedély visszavonásáról szóló határozata ellenére nem zárták be a budapesti Lánchíd Gyógyszertárat, a végrehajtás érdekében a rendőrséghez fordulhat a hatóság - közölte az OGYÉI.

Pályázatot hirdet a kormány az EJEB magyar bírói posztjára - Szakmai bizottság választja majd ki a jelölteket

2016.09.15.

A kormány pályázatot hirdet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) magyar bírói posztjának betöltésére -adta tájékoztatásul az Igazságügyi Minisztérium.

Támogatottságot élvez az új brit uniós biztosjelölt - Az EP szakbizottsága mellett a Tanács jóváhagyása is szükséges

2016.09.15.

Támogatásáról biztosította a brit kormány által az Európai Bizottságba jelölt Julian Kinget az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE), támogatásáról így csütörtökön szavazhat az EP strasbourgi plenáris ülése - mondta el kedd délelőtt Claude Moraes, a bizottság brit munkáspárti elnöke.

Jogerőre emelkedett Magyarország strasbourgi elmarasztalása egy rasszista fenyegetés ügyében - Jogerős lett az ítélet egy rasszista fenyegetés elmaradt kivizsgálásának ügyében

2016.09.15.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa elutasította a fellebbezést abban az ügyben, amelyben a törvényszék első fokon elmarasztalta Magyarországot, mert megítélése szerint a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy feltehetően rasszista indíttatású fenyegetést. Ezzel az elmarasztaló ítélet jogerőre emelkedett.

A választópolgárok több mint fele részt vesz a népszavazáson - A Századvég legfrissebb felmérése

2016.09.15.

A választópolgárok több mint fele el fog menni a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazásra, és többségében nemmel fognak szavazni - mondta a Századvég kutatási igazgatója.

Ujhelyi István mentelmi jogát felfüggesztették - Az Európai Parlament képviselői szavaztak az ügyben

2016.09.14.

Felfüggesztette Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát a testület strasbourgi plenáris ülése.

Ponta maradhat az ügyvédi kamaránál - A doktori cím megfosztásának jogszerűségéről dönt a bíróság

2016.09.14.

A bukaresti ügyvédi kamara tagja maradhat Victor Ponta volt román kormányfő, amíg bírósági döntés születik arról, hogy jogosan fosztotta-e meg őt doktori címétől a román oktatási miniszter - közölte Ion Dragne, a kamara dékánja.

A lengyel jogállamiság helyzete - Az EP plenáris ülésén vitatkoztak a képviselők

2016.09.14.

A lengyel jogállamiság helyzetéről vitatkoztak a képviselők az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén: egyesek komoly bírálatokat fogalmaztak meg a varsói fejleményekkel kapcsolatban, mások viszont a demokratikusan megválasztott kormány döntéseinek tiszteletben tartására szólítottak fel.

Elítélték a volt szerb-montenegrói elnököt - Korrupció miatt 1,1 millió eurós büntetést is kapott

2016.09.14.

Korrupció miatt három és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre, valamint 1,1 millió eurós (341 millió forint) kártérítésre ítélték Podgoricában Svetozar Marovicot, az egykori Szerbia és Montenegró nevű államszövetség volt elnökét - számolt be róla a térség sajtója.

Energetika és hírközlés a napirenden - Az Országgyűlés mai ülésnapjáról

2016.09.14.

Az Országgyűlés mai ülésnapján mindössze négy javaslat általános vitája szerepel, köztük energetikai és hírközlési témájú módosító javaslatok tárgyalása.

Nem lehet kizárni egy tagállamot az unióból - Jogilag nem állja meg a helyét Asselborn állítása

2016.09.14.

Jogilag lehetetlen kizárni egy tagállamot az Európai Unióból - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász.

Jogszerű-e a kormány népszavazási kampánytevékenysége? - Az NVB és a Kúria döntései

2016.09.14.

Jogszerű-e a kormány által kampányidőszakon kívül folytatott politikai kommunikáció? Folytathat-e a kormány szubjektív politikai véleményen alapuló kampányt a népszavazási kampányidőszakban?- Ezeket a kérdéseket vizsgálta a közelmúltban a Nemzeti Választási Bizottság. A döntések a Kúria asztalán is megfordultak.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000