Hír archívum: 2016. szeptember

Más hónap

Rövidebb eljárás várható az új polgári perrendtartástól - Megkezdődött az új Pp. javaslatának általános vitája

2016.09.14.

Rövidebb, koncentráltabb eljárást tesz lehetővé az új polgári perrendtartás (Pp.), a felek nem tudják majd a végtelenségig elhúzni a pert - mondta Wopera Zsuzsa miniszteri biztos.

Előremutató az alapszámla rendelet - Cél a pénzügyi infrastruktúrához való hozzáférés

2016.09.14.

A Magyar Bankszövetség előremutatónak tartja az alapszámla rendeletet, amelynek európai mozgatóelve a pénzügyi infrastruktúrához való hozzáférés általános biztosítása valamennyi állampolgár számára - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Péntekig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba - Eddig hetven delegáltat jelentettek be

2016.09.14.

Még három napig, péntekig jelenthetnek be delegáltakat a választási bizottságokba az októberi népszavazásra az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok és a népszavazás kezdeményezője. Eddig mindössze hetven delegáltat jelentettek be.

Segítség a jelzáloghiteleseknek - Az MNB ajánlása alapján legalább kétféle megoldást kell nyújtaniuk a bankoknak

2016.09.13.

A jelzáloghiteles ügyfelek fenntartható fizetési képességének helyreállítására a bankoknak kell legalább kétféle megoldást kínálniuk, a jegybank ajánlása nyomán, az ügyfelektől bekért, azok élethelyzetére vonatkozó adatok alapján - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.

Tájékoztatást kértek roaming ügyben az Európai Bizottság elnökétől - A magyar EP képviselő Junckerhez fordult

2016.09.13.

Tájékoztatást kért Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől a roamingdíjak eltörlésével kapcsolatban - olvasható a képviselő közleményében.

Priusszal is kapható tartózkodási engedély - Az Európai Unió Bíróságának legújabb döntése

2016.09.13.

Ellentétes az európai uniós joggal az olyan tagállami szabályozás, amelynek értelmében automatikusan megtagadják a tartózkodási engedélyt az uniós állampolgárságú gyerekek felett kizárólagos felügyeletet gyakorló, unión kívüli állampolgárságú személyek számára pusztán amiatt, hogy büntetett előéletűek - döntött az Európai Unió Bírósága.

Felülvizsgálatot kérnek Oroszországban szociológiai központok - Külföldi ügynökségnek minősítették a Levada Elemzőközpontot

2016.09.13.

Nyílt levélben kérték vezető orosz szociológiai központok a moszkvai igazságügyi minisztériumtól, hogy vizsgálja felül azt a múlt heti döntését, amellyel külföldi ügynökségnek nyilvánította a független Jurij Levada Elemzőközpontot.

Az ombudsman beszámolóját tárgyalja ma az Országgyűlés - Uniós jogharmonizáció is a napirenden

2016.09.13.

Az Országgyűlés mai ülésén az alapvető jogok biztosa számol be tavalyi tevékenységéről.

Etikai vizsgálat indul Barroso ügyében - A volt elnök a Goldman Sachsnál kezdett dolgozni

2016.09.13.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) jelenlegi elnöke vizsgálatot rendelt el elődje, José Manuel Barroso ügyében, aki sokak rosszallását kiváltva nemrégiben munkába állt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.

Tárgyalni fognak a Parnasz esetleges választási kizárásáról - Napirendre tűzte a legfelsőbb bíróság az ügyet

2016.09.12.

Napirendre tűzte az ellenzéki Népi Szabadság Pártjának (Parnasz) a parlamenti választásból történő esetleges kizárását az orosz legfelsőbb bíróság.

Leváltották a HM közigazgatási államtitkárát - Firicz László kinevezését kezdeményezték

2016.09.12.

Leváltották Dankó Istvánt, a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkárát - tájékoztatott a tárca.

Integritás felmérés kezdődik az önkormányzati társaságoknál - Elektronikusan lehet letölteni a kérdőívet

2016.09.12.

Elindította az Állami Számvevőszék a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok korrupciós kockázatait és integritási kontrolljainak kiépítettségét feltérképező felmérését. A kérdőívet elektronikusan lehet letölteni az ÁSZ integritás-portáljáról, és legkésőbb 2016. október 3-ig kell visszaküldeni az ÁSZ részére.

Lezárult az iskolai foglalkozásokra vonatkozó népszavazási kérdés aláírásgyűjtése - Nem adtak le aláírásokat

2016.09.12.

Lejárt a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokra vonatkozó népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtésének határideje, a gyűjtő nem adott le aláírásokat.

Kevesen szüntették meg eddig lejárta előtt az árfolyamgátat - A bankok készülnek a fizetési nehézségek kezelésére

2016.09.12.

Nem sokan váltották ki eddig árfolyamgátas hitelüket más konstrukcióval, vagy vállalták a magasabb törlesztőrészlet fizetését az árfolyamgát lejárta előtt. Az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek válaszaiból az is kiderült, hogy az ügyfelek egy részének nem emelkedik majd a törlesztője, a bankok pedig készülnek az esetleges fizetési nehézségek kezelésére.

Enyhítettek Ponta hatósági felügyeletén - A legfelső bíróság a korrupciós ügyben döntött

2016.09.12.

Enyhített a román legfelső bíróság Victor Ponta volt román kormányfő hatósági felügyeletén, amelyet a vádhatóság rendelt el a korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata (PSD) politikus ellen.

Hitelezés kockázat nélkül - Az MNB új adatbázisa kis- és középvállalatokról

2016.09.12.

A hitelezésben segíti a bankokat az MNB új adatbázisa, amely kimutatja a mikro-, kis- és középvállalatok nemteljesítésének valószínűségét. A szolgáltatást 2017. január 1-jéig díjmentesen használhatják a pénzügyi intézmények.

Jól működik a gyermekjogvédelmi képviselet - Gyermekjogi ismeretterjesztő programok szerveztek

2016.09.12.

A gyermekvédelmi ellátórendszerben - nevelőotthonban, nevelőszülőknél - élő 21 ezer gyermek közül minden negyediket szólítottak meg a gyermekjogi képviselők az utóbbi másfél évben - mondta az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatója.

A miniszterelnök felszólalásával kezdődik a parlamenti ősz - Mengyi Roland mentelmi jogáról is döntenek

2016.09.12.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik ma az Országgyűlés őszi ülésszaka.

Büntetőeljárás indult ukrán katonai vezetők ellen - Népirtás gyanújával indult meg az eljárás

2016.09.09.

"Oroszajkú személyek nemzeti csoportja ellen elkövetett népirtás" gyanújával indított büntetőeljárást Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Viktor Muzsenko vezérkari főnök ellen az orosz Nyomozó Hatóság (SZK) a Donyec-medencében zajló konfliktussal összefüggésben.

Tiltott szerencsejáték szervezés bűnsegédje - Büntetőeljárás indulhat a szolgáltató ellen, aki lehetővé teszi az online oldalt

2016.09.09.

Tiltott szerencsejáték szervezésének bűnsegédje lehet az a szolgáltató, amely a játékosok számára elérhetővé teszi tiltott online szerencsejáték oldalát, illetve az oda irányuló pénzügyi tranzakciót végrehajtja - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Előzetes elektronikus beutazási engedéllyel Európába? - Az Unió díjkötelessé tenné a belépést

2016.09.09.

Az Európai Bizottság olyan tervezetet készül bemutatni novemberben, amelynek értelmében csak vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel (ETIAS) léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére - olvasható az Euractiv brüsszeli hírportál friss összeállításában.

5 millió forintos bírság hajápolási termékek miatt - Túlzó hatását tüntette fel a terméknek a forgalmazó cég

2016.09.09.

Megalapozatlan, túlzó hatásokkal is reklámozta Alpecin hajápolási termékeit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Medimprove Marketing Kft., és a Dr. Kurt Wolff GmbH & Co. KG, a jogsértésért ötmillió forint bírságot szabtak ki a Dr. Kurt Wolff GmbH & Co. KG-re - közölte a versenyhivatal.

Strasbourgi bírójelölés - Továbbra is tiltakoznak a civilek

2016.09.09.

Tíz magyar civil szervezet továbbra is elhibázottnak tartja a strasbourgi bírójelöltek jelölésének módját. A kormány teljes titokban választott ki három jelöltet a kontinens legfontosabb bíróságának magyar tisztségére. A kiválasztási folyamat önkényessége a jelölteket – alkalmasságuk megítélésétől függetlenül – mindenképpen támadhatóvá teszi. A tíz magyar civil szervezet ezért arra kéri az Európa Tanácsot: utasítsa el a magyar listát, hogy a magyar kormány kénytelen legyen tisztességes és nyilvános pályázatot kiírni.

Rekordokkal indul az őszi jogszabálydömping - E-ügyintézési kör bővítése is várható ősszel

2016.09.09.

Már nyáron is egyértelművé vált a miniszterelnök-helyettes által benyújtott őszi törvényalkotási programból, hogy sok terjedelmes és fontos jogszabály meghozatala várható az Országgyűlés őszi ülésszakában.

Egységesítenék a reptéri szkennereket - Az EB ezáltal növelné a légi közlekedés biztonságát

2016.09.08.

Egységes minősítési eljárás létrehozását fogja javasolni az Európai Bizottság a repülőtéri átvizsgáló berendezésekre, hogy növekedjék a légi közlekedés biztonsága az európai uniós tagországokban - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője sajtótájékoztató keretében.

Orosz és oroszpárti személyek elleni uniós szankciók - Március 15-ig hosszabbították meg a büntetőintézkedések hatályát

2016.09.08.

Újabb hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket Ukrajna területi épségének megsértése miatt rendeltek el korábban orosz, illetve oroszbarát ukrán természetes vagy jogi személyekkel szemben - közölték brüsszeli diplomáciai források.

Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldön megfizetett áfát - Jogvesztő határidő

2016.09.08.

Szeptember 30-ig van lehetőség az Európai Unió más tagállamaiban megfizetett általános forgalmi adó (áfa) visszaigénylésére - hívja fel a figyelmet hírlevelében a PwC.

Új igazgató az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány élén - Tausz Katalin tölti be a tisztséget

2016.09.08.

Tausz Katalin lett az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány új gyerekjogi igazgatója, fő feladata a gyermekjogok megismertetése.

Katonai igazságszolgáltatás - Beszélgetés Csiha Gábor fellebbviteli főügyészségi katonai ügyésszel

2016.09.08.

"A büntetőeljárásoknak időszerűségük és szakszerűségük vonatkozásában is javulniuk kell!" - hangsúlyozza Csiha Gábor alezredes, fellebbviteli főügyészségi katonai ügyész, akit az új Be. tervezetéről, a katonai igazságszolgáltatás helyzetéről, szabályozási igényeiről és a „MTV Székház-ostrom” ügy (Bene–Gergényi–ügy) állásáról kérdeztük.

Az MNB 4,5 millió forintra bírságolta a Cetelem Bankot - A THM feltüntetésére vonatkozó jogszabálysértés miatt járt el a jegybank

2016.09.08.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 4,5 millió forintra bírságolta a Magyar Cetelem Bank Zrt.-t a teljes hiteldíj-mutató (THM) feltüntetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte az MNB.

Kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák ügye - Újratárgyalják első fokon a pert

2016.09.08.

A Kolozsvári Táblabíróság újratárgyalásra visszaküldte az első fokon eljáró Kolozs megyei Törvényszéknek a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák dossziéját - közölte a táblabíróság szóvivője.

Módosítanák az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó etikai kódexet - Barroso volt elnök banki megbízatása ellen szóltak fel a képviselők

2016.09.07.

Az Európai Bizottság (EB) tagjaira vonatkozó etikai kódex módosítását szorgalmazta Emily O'Reilly európai ombudsman, mert sokak szerint nem helyénvaló, hogy José Manuel Barroso, a brüsszeli testület korábbi elnöke állást vállalt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.

Van egy innovatív megoldása ügyfele érdekében? - Jelentkezzen az Év jogászának!

2016.09.07.

A Wolters Kluwer Kft. pályázatot hirdet az Év jogásza díj elnyerésére. Ügyvédi irodáktól, jogtanácsosi csapatoktól várják a jelentkezéseket egy ügy, vagy innovatív megoldás bemutatásával, amellyel segítették ügyfeleiket. A nyertes viselheti és használhatja majd az elnyert címet.

Közigazgatási bíráskodás - szakmai egyeztetés kezdeményezése - Az MKBE a hiánypótló kódex kapcsán tárgyalna

2016.09.07.

Szakmai egyeztetést kezdeményez az Igazságügyi Minisztériummal a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének (MKBE) elnöksége - közölte a szervezet.

Egyszerűsödik a bankszámla váltás 2016. október 29-től - Könnyebb és gyorsabb lesz bankot váltani

2016.09.07.

2016. október 29-től egyszerűsödik a fizetési számla váltása a fogyasztók részére. Így könnyebb és gyorsabb lesz bankot váltani. Aki eddig a hosszadalmas, bonyolult eljárás miatt nem nézett körbe más pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között, annak érdemes lesz érdeklődnie, hiszen nagy különbségek vannak a számlacsomagok díjai között.

Roaming szabályok módosítása - Az Európai Bizottság közzétette a tervezetet

2016.09.07.

Közzétette a roamingdíjakra vonatkozó szabályok módosításának tervezetét az Európai Bizottság, amelynek értelmében az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente 90 napig a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhatnak, küldhetnek SMS-t és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén.

Montenegró intézkedései az Unióhoz való csatlakozás kapcsán - Az Európai Számvevőszék megállapításai

2016.09.07.

Fontos előrelépéseket tett Montenegró az adminisztratív kapacitásának növelése terén, de az Európai Unióval csatlakozási tárgyalásokat folytató országnak jobb eredményekre van szüksége a felzárkózáshoz - írta az Európai Számvevőszék közzétett jelentésében.

A volt ukrán elnököt százmilliós pénzmosással vádolják - Oroszországba menekült Viktor Janukovics

2016.09.07.

Az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök és környezete a vizsgálatok jelenlegi állása szerint csaknem 200 milliárd hrivnya (több mint 2240 milliárd forint), bűncselekmény útján szerzett pénzhez jutott legalizált jövedelemként - közölte az ukrán állami pénzügyi felügyelet.

Kiskorúak ingatlanszerzése - Amire az ingatlan adásvételénél ügyelni érdemes!

2016.09.06.

A szülők sokszor vásárolnak ingatlant gyermekük számára, a gyermek jövőjének megalapozása érdekében, vagy egyszerűen csak azért, hogy a vagyontárgy védve legyen a szülők esetleges adósságai miatti végrehajtásról. - Mik a gyermek ingatlanszerzésének következményei? Hogyan lehet a gyermek ingatlanát szükség esetén értékesíteni?

Átlagkeresetből is hamarabb rendezhető egy lakáshitel - A fix törlesztésű lakáshiteleké lesz a főszerep

2016.09.06.

Egy államilag támogatott lakástakarék-konstrukcióval egy 10 éves, 10 millió forintos hitelt jóval hamarabb, 8 év alatt rendezni lehet - derül ki a BankRáció.hu friss összeállításából, amely szerint a hosszabb távon is fix törlesztőrészletű lakáshiteleké lesz a főszerep a következő időszakban.

Nicolas Sarkozy bíróság előtt - A 2012-es kampányfinanszírozás miatt az ügyészség eljárást indítana

2016.09.06.

Nicolas Sarkozy volt francia államfőt is bíróság elé állítaná a párizsi ügyészség a 2012-es elnökválasztási kampányának törvénytelen finanszírozása miatt, mert ő és a pártja többet költött el a megengedettnél a kampányban - közölte a vádhatóság.

Rosszhitel-figyelő szolgáltatást indított az EBRD - Cél a pénzügyi stabilitás erősítése

2016.09.05.

A közép- és kelet-európai bankrendszereket terhelő, nem teljesítő kinnlevőségek problémájának kezelésére hozott létre új online információmegosztó szolgáltatást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Kiadatási kérdések - Az Európai Unió Bíróságának e heti ügyrendjéből

2016.09.05.

2014 szeptemberében az észt állampolgárságú Alekszej Petruhhint letartóztatták a lett hatóságok, amelyek néhány hét múlva egy, a férfira vonatkozó kiadatási kérelmet kaptak Oroszországtól.

Támogatták a TIBEK főigazgató-jelöltjének kinevezését - A nemzetbiztonsági bizottság Takács Tibor mellett döntött egyhangúlag

2016.09.05.

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, hogy Takács Tibort nevezzék ki a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) főigazgatójává - közölte a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Munkaügyi szakbíráskodás elkülönülten - Az MBOE elnöksége indokoltnak látja az önállóságot

2016.09.05.

Indokolt az elkülönült munkaügyi szakbíráskodás fenntartása - hangsúlyozta a Munkaügyi Bírák Országos Egyesületének (MBOE) elnöksége.

Helyesen fogalmazták meg az októberi népszavazás kérdését - Megfelel a két egymásnak ellentmondó alkotmányos feltételnek a kérdés

2016.09.05.

A Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint helyesen fogalmazták meg a kötelező betelepítési kvótáról szóló októberi népszavazás kérdését.

Januárban kezdődik a másodfokú tárgyalás a vörösiszapperben - A Győri Ítélőtábla tárgyalja az ügyet

2016.09.02.

Január 23-án kezdődik a Győri Ítélőtáblán a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottja ellen a másodfokú tárgyalás, különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás és más bűncselekmények miatt - tájékoztatta a táblabíróság szóvivője.

Kampányt indít az Amnesty International - Az októberi népszavazásról nyújtanak bővebb információt

2016.09.02.

Infókampányt indít az Amnesty International (AI) Magyarország az október 2-i népszavazás előtt - közölte a szervezet.

Halálra ítélt tábornokok - A Sólyom-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2016.09.02.

1950-ben a tábornokok perében 66 személyt vettek őrizetbe, majd a legnagyobb titoktartás mellett tartott tárgyaláson 14 egykori ludovikás tisztet halálra ítélt a bíróság. Hét tábornok – köztük Sólyom László vezérkari főnök – elleni halálos ítéletet végre is hajtották. - Egy híres ügy története

Hatékonyabban küzdhetnek a vámnyomozók a vámcsalások ellen - Nyomon követhetőek lesznek a gyanús szállítmányok

2016.09.02.

A vámszabályok korszerűsítése révén a hatóságok olyan új informatikai rendszerekhez férhetnek hozzá, amelyek rögzítik a tengeri hajókon szállított konténerek mozgását és adatokat gyűjtenek az Európai Unióba (EU) beérkező, ott továbbított és azt elhagyó árukról - közölte az unió Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF).

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000