Hír archívum: 2016. október

Más hónap

Ingatlan-nyilvántartási kérdések - A Kúria joggyakorlat-elemzésének tanulságai

2016.10.28.

Szeptemberben zárta le az ingatlan-nyilvántartási joggyakorlat áttekintését a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja. A Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium által is elfogadott vélemény legfontosabb tanulságait Kalas Tibor, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának vezetője foglalta össze.

Uniós fejlesztések nyílt napja - Ötödszörre rendezik meg a programsorozatot hétvégén

2016.10.28.

Ötödször rendezik meg az uniós fejlesztések nyílt napja elnevezésű programsorozatot, idén az első állomás a közép-magyarországi régió, a helyszín a budapesti Zeneakadémia szombaton.

„Nem tetszik a frizura, ki kell-e fizetnem?” - A Budapesti Békéltető Testület tanácsai a fogyasztóknak

2016.10.28.

Mi történik, ha fodrász nem az általunk megálmodott frizurát készíti el? Ha a kozmetikus által elkészített smink nem tetszik? Ha a tükörbe nézve elégedetlenek vagyunk a szépészeti beavatkozás eredményével?

A „Nyitott Bíróság” program folytatódik Szombathelyen - Bírósági ismeretterjesztő sétán vettek részt a diákok

2016.10.28.

A „Nyitott Bíróság” program keretében 2016. október 27-én a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola 8. osztályos tanulói látogattak el a Szombathelyi Törvényszékre. A mintegy 30 diák „bírósági sétán” vett részt. Szabó Ákos, a törvényszék könyvtárosa vezette körbe a diákokat és tanáraikat a bíróság valamennyi kiemelten fontos és említésre érdemes termeibe, helyiségeibe.

98-an kaptak ismét kegyelmet - Obama folytatta kegyelmi politikáját

2016.10.28.

Barack Obama amerikai elnök kegyelemben részesített 98 elítéltet, akire köztörvényes bűncselekményekért szabtak ki börtönbüntetést.

Nem volt jogsértő a "Szeretem Magyarországot" műsorszám közlése - Az Ab alaptörvény-ellenesnek minősített két kúriai határozatot

2016.10.27.

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek ítélte, ezért megsemmisítette azt a két kúriai határozatot, amelyek szerint politikai reklám volt az M4 csatornán, valamint a TV2-n elhangzott hirdetés, amelyben többen az október 2-ai népszavazáson való részvételükről vallanak.

Minimum ötvenezer forint sérelemdíj - A Fővárosi Törvényszék gyakorlata

2016.10.27.

A Fővárosi Törvényszéken dolgozó bírák többségének jelenlegi gyakorlata ötvenezer forint körüli összegben határozza meg a sérelemdíj minimumát - mondta Madarász Anna bírósági szóvivő a törvényszék sajtótájékoztatóján.

Megbírságolták a Klapka Üzletházat - Hamis ígéretű reklámok alapján járt el a GVH

2016.10.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Klapka Üzletház Kft. tiltott gyógyító és az egészségre gyakorolt, megalapozatlan hatásokkal népszerűsítette Arany Só elnevezésű arany kolloidos étkezési sóját, valamint Arany Só Mini Szanatórium elnevezésű inhalátorát, ezért kétmillió forint bírságot szabott ki a cégre.

Transzzsírsavak uniós szabályozása - EP képviselők az egységesítést javasolják

2016.10.27.

Az Európai Uniónak (EU) kötelező határértéket kell felállítania az egészségre potenciálisan veszélyes, iparilag előállított úgynevezett transzzsírokra - írták az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén résztvevő képviselők elfogadott állásfoglalásukban.

Uniós költségvetés - Az EP emelné az összeget

2016.10.27.

Növelni kellene a 2017-es uniós költségvetés összegét, a tervezettnél több pénzre van szükség a fiatalkori munkanélküliség csökkentésére, gazdaságélénkítésre és a menekültválság kapcsán a harmadik országok megsegítésére - áll az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban.

Felmentették az MNV Zrt. korábbi vezetőit - A Sukoró-ügy másodfokú tárgyalása

2016.10.27.

Felmentette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és a cég egykori értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot a Sukoró-ügy másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtábla.

Jogosulatlan tevékenység végzése a Profit Square Business Kft.-nél - A jegybank megtiltotta a tevékenységet

2016.10.26.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta a Profit Square Business Kft.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, a jegybank piacfelügyeleti eljárást folytat a társaságnál - közölte az MNB.

Kkv-k a Versenyhivatal fókuszában - Amit a kis- és középvállalkozásoknak tudni érdemes!

2016.10.26.

A versenytörvény módosítása értelmében a GVH a figyelmeztetés eszközét is alkalmazhatja, azzal a céllal, hogy a kis- és középvállalkozásokat a versenyjogi megfelelés irányába terelje. Most első alkalommal élt ezzel az eszközzel. De miért került erre sor?

Magyar börtönök túlzsúfoltsága - Az EJEB megszünteti az előtte lévő ügyeket

2016.10.26.

Meg fogják szüntetni a magyarországi börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), miután olyan törvényt fogadott el az Országgyűlés, amely lehetővé teszi a nemzeti szintű jogorvoslatot - közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával Strasbourgban.

14,7 milliárd dolláros kártérítést fizet a Volkswagen - 2018 szeptemberig jelezhető a kárigény

2016.10.26.

Egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét nyolc hónappal a botrány kirobbanása után, egy szövetségi bíró 14,7 milliárd dollár kártérítést állapított meg.

A közrend betartása Szlovákiában - Csak a rendőrség és a vasúttársaság felügyelhet

2016.10.26.

Jóváhagyta a pozsonyi parlament azt az új jogszabályt, amelynek értelmében a jövőben kizárólag a rendőrség, illetve a vasúttársaság felügyelheti a közrend betartását a szlovákiai vonatokon.

Több száz civil áldozata lehet a nyugati koalíció légitámadásainak - Az Amnesty International megállapításai

2016.10.26.

Az Amnesty International szerint több száz civil áldozata lehet az Egyesült Államok vezette nemzetközi hadikoalíció Szíriában végrehajtott légitámadásainak.

Gyermekvédelmi törvénymódosításról tárgyal a parlament - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.10.26.

Az Országgyűlés ma tárgyalja azt a kormánypárti törvénymódosító javaslatot, amely a gyermekek védelme érdekében erősítené a gyámhatóság és a gyermekvédelmi jelzőrendszer feladatait és felelősségét.

Külföldi részvények értékesítését tiltotta meg a jegybank - Piacfelügyeleti eljárás indított az MNB

2016.10.25.

Azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) www.edc.hu/reszvenyek portál üzemeltetőjének, hogy internetes honlapján keresztül a delaware-i székhelyű Benefit Barcode Inc. cég részvényeit értékesítse, továbbá, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a magánszeméllyel szemben - közölte a jegybank.

Felfüggesztették Jean-Marie Le Pen mentelmi jogát - Az Európai Parlament képviselői döntöttek

2016.10.25.

Felfüggesztette Jean-Marie Le Pen francia jobboldali európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát kedden délután a testület strasbourgi plenáris ülése.

Figyelemfelhívó kampány a kiberveszélyeztetettségről - A biztonságos mobilhasználatért

2016.10.25.

A mobileszközök sérülékenységre hívják fel a figyelmet és a biztonságos mobilhasználatot igyekeznek elősegíteni egy kampánnyal, amelyet egyszerre huszonöt államban, köztük Magyarországon indítottak - jelentették be Budapesten.

Kinevezték a GVH vezetőit - November 2-ától töltik be tisztségüket

2016.10.25.

Áder János köztársasági elnök, a miniszterelnök előterjesztésére, 2016. november 2-ai hatállyal hatévi időtartamra ismételten a Gazdasági Versenyhivatal elnökévé nevezte ki Juhász Miklóst.

Díjmentes perképviselet a magyar zászlós ügyekben - A beperelt székelyföldi önkormányzatok vehetik igénybe a szolgáltatást

2016.10.25.

Díjmentes jogi képviseletet ajánl a magyar feliratok vagy a székely zászló kitűzése miatt beperelt székelyföldi önkormányzatoknak a kolozsvári Jogaink egyesület.

Nem lesz bejegyzett élettársi kapcsolat Romániában - A szenátus elutasította a törvénykezdeményezést

2016.10.25.

Nagy többséggel elutasította a román szenátus azt a képviselői törvénykezdeményezést, amely a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét vezetné be Romániában.

Ünnepi ülésen emlékeznek 1956-ra a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.10.25.

Az Országgyűlés ma egyórás ünnepi ülésen emlékezik az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

Ünnepi ülésen emlékeznek 1956-ra a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.10.25.

Az Országgyűlés ma egyórás ünnepi ülésen emlékezik az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

Rickl Gyula: Fiatalkoruak fogházai - A Jogtudományi Közlöny 1908.évi 42.számából

2016.10.24.

A Jogtudományi Közlöny 1908. évi 42. számában jelent meg Rickl Gyula írása Fiatalkoruak fogházai címmel.

Jegybanki vizsgálat indult az NVT Cooperation Zrt.-nél - Megtiltotta az MNB a részvények nyilvános értékesítését

2016.10.24.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti NVT Cooperation Zrt.-nek, hogy a korábban zárt körben forgalomba hozott részvényeit nyilvánosan értékesítse, és jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a társasággal szemben - közölte a jegybank.

Hetedszerre módosul Magyarország Alaptörvénye

2016.10.24.

Az Alaptörvény megalkotása óta eltelt időszakban az alkotmányozó hatalom hat alkalommal fogadott el alaptörvény-módosítást. A módosítások a megújított alkotmányos struktúra további megszilárdítását célozták, egyúttal jelentős hatással voltak a jogrendszer gyakorlati működésére. Az október eleji népszavazást követően a miniszterelnök újabb módosító javaslatot terjesztett a parlament elé. Hogyan illeszkedik a módosítások sorába a javaslat?

Megalapozatlan gyógyhatások és burkolt reklám miatt bírságolt a GVH - Több mint egymillió forintos büntetés

2016.10.24.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Földelni Jó Kft. megalapozatlanul reklámozta gyógyító, és egészségi szempontból más kedvező hatásokkal a Geo-Connect Pad és a Geo-Connect Bed termékeket, illetve a Földelni Jó Kft. és az Echo Hungária TV Zrt. burkolt reklámot tett közzé az "ELEKTRO/SOKKK" műsorban az Echo TV televíziós csatornán.

Adók módjára behajtandó köztartozások - Januártól elektronikusan kell jelezni a NAV felé a behajtást

2016.10.24.

Januártól az adók módjára behajtandó köztartozások jogosultjainak elektronikusan kell eljuttatniuk megkeresésüket az adóhatósághoz a behajtás végett - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

Visszaküldte az államfő a törvénytervezetet - Újra a Ház előtt a villamos energiáról szóló módosítás

2016.10.24.

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain. Áder János szerint a módosítások ellehetetlenítik az ilyen erőművek építését.

Nemzetbiztonsági szolgálatok parlamenti felügyelete - Németországban elfogadták az erősítésről szóló jogszabályt

2016.10.24.

Németországban a szövetségi parlament (Bundestag) pénteken elfogadta a nemzetbiztonsági szolgálatok parlamenti felügyeletének erősítéséről szóló jogszabályt, és a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) működéséről szóló törvény módosításával átalakította a digitális kommunikáció megfigyelését a szolgálat számára szabályozó előírásokat.

A meggymagos kálváriája - Demeter-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2016.10.22.

A meggymagos kertész története hűen tükrözi a múlt századi magyar (agrár)történelem abszurditásait: Demeter Béla 1952-ben és 1971-ben is üzérkedőként került rács mögé, mert a korabeli igazságszolgáltatás bűnözőnek és nem üzleti zseninek tartotta az élelmes vállalkozót.

Nem engedi betiltani a bikaviadalokat a spanyol alkotmánybíróság - A katalán autonóm közösség nem dönthet kulturális örökség tárgyában

2016.10.21.

Megsemmisítette a spanyol alkotmánybíróság a bikaviadalok betiltására vonatkozó rendelkezéseket Katalóniában.

Közlekedés, posta és távközlés - 2016-ban ezekre panaszkodtak leginkább a fogyasztók

2016.10.21.

Közlekedés, posta és távközlés – ez a három szolgáltatási szektor az, amellyel 2016-ban a fogyasztóknak leginkább meggyűlt a bajuk a Budapesti Békéltető Testület előtt és vették igénybe gyors, ingyenes eljárását a vita rendezése érdekében. A hazai szolgáltatások piacán ezek „vezetnek” toronymagasan a Testületnél és számítanak a legproblémásabb területeknek, hiszen az összes, szolgáltatásokkal összefüggő kérelem közel fele (44 %) ilyen ügyekkel volt kapcsolatos.

Ösztönözhető a jogkövető magatartás - Az új közbeszerzési törvény következményei

2016.10.21.

A tavaly elfogadott új közbeszerzési törvényben kapott felhatalmazás alapján a Közbeszerzési Hatóság ellenőrizheti a szerződések teljesítését, ezzel erőteljesebben ösztönözhető a jogkövető magatartás - mondta Rigó Csaba Balázs, a hatóság elnöke, a Miniszterelnökséggel közösen szervezett szakmai konferencián, amelyről a Közbeszerzési Hatóság tájékoztatott.

Lezárult a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.10.21.

Hiányos volt a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozása 2011 és 2014 között, a társaság vagyonnyilvántartása ugyanakkor megfelelt a jogszabályi követelményeknek - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ), miután közzétette a társaság ellenőrzéséről készült jelentést.

Céges autók visszatartása - Uniós jogot sért a magyar gyakorlat

2016.10.21.

értik az európai uniós jogot azok a magyarországi törvények, amelyek lehetővé teszik, hogy a szabálytalanságot elkövető járművezető megbírságolásakor a hatóságok biztosítékként visszatartsák az általa vezetett, de nem az ő, hanem a szabálysértés miatt amúgy felelősségre nem vont munkáltatója tulajdonában álló gépjárművet - döntött az Európai Unió Bírósága.

Internetbiztonsági oktatás indul - Iskolásoknak hirdeti a programot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

2016.10.20.

Internetbiztonsági oktatást indít a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) mintegy 6500 iskolásnak - jelentették be a szolgálat által szervezett, Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra című konferencián Budapesten.

Regisztráció nélküli SIM-kártya vásárlás - A nemzetbiztonsági bizottság szerint nemzetközi szabályozás szükséges

2016.10.20.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai szerint nem elég a magyar jogszabályokban szigorítani a regisztráció nélküli mobiltelefonos SIM-kártyák vásárlását; egyetértés van abban, hogy nemzetközi vagy legalábbis európai uniós szintű szabályozásra lenne szükség.

Beadványban kifogásolják a Jobbik "valódi nemzeti konzultációját" - A NAIH vizsgálja az ügyet

2016.10.20.

Megérkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) az a beadvány, amely a Jobbik "valódi nemzeti konzultációját" kifogásolja - erősítette meg a hatóság sajtóosztálya.

Ügyfélbarát bürokrácia? - Egy jogalkalmazó gondolatai az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényjavaslat margójára

2016.10.20.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényjavaslatot több bírálat is érte bizonyos szabályainak „nem ügyfélbarát” jellege miatt. Cikkünk írója bírósági jogalkalmazó, aki most a kérdéseket és kételyeket felvető rendelkezések közül mutat be és vizsgál meg néhányat.

Megfosztott állampolgárság - Az EB szerint Szlovákia megsérti az uniós jogszabályokat

2016.10.20.

Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) szerint az Európai Bizottság (EB) azt gyanítja, hogy Szlovákia megsérti az európai uniós jogszabályokat azzal, hogy elveszi a szlovák állampolgárságát attól, aki egy másik országét felveszi.

Tudomásul veszi a Cinema City az ombudsmani ajánlást - Fogyatékkal élők számára biztosított jegyvásárlási lehetőség

2016.10.20.

Tudomásul veszi a Cinema City az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által közölt ajánlást, amely arra vonatkozik, hogy már az online jegyvásárlás esetén is ki lehessen választani a fogyatékkal élők számára biztosított kedvezményt.

Bizalmat szavazott a parlament az új horvát kormánynak - Andrej Plenkovic lett a miniszterelnök

2016.10.20.

Több órás vita után, szerda este bizalmat szavazott a zágrábi parlament az Andrej Plenkovic vezette új, jobboldali horvát kormánynak.

Országos pályázat a fiatalok fogyasztóvédelmi jogérvényesítésének előmozdítására - Elindult a „Békéltető suli kicsiknek, nagyoknak!” c. program!

2016.10.19.

Ma Magyarországon a fiatalok nem ismerik kellőképpen a békéltetést és a békéltető testületek által kínált ingyenes, gyors eljárás előnyeit, azt sokszor keverik akár egy bírósági tárgyalással is. Holott a testületek már 1999. óta teszik a dolgukat azért, hogy a fogyasztó és vállalkozás közötti viták mindkét fél megelégedésére záruljanak le, elkerülve a peres utat. A Budapesti Békéltető Testület ezért 2016. október 11-én országos pályázatot hirdetett meg Magyarország valamennyi általános- és középiskolájára részére. A jelentkezéseket 2016. november 7-ig várjuk a bekelteto.testulet@bkik.hu e-mail címen.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000