Hír archívum: 2016. november

Más hónap

A bűnözés aktuális kihívásai - Büntetőjogi konferencia Pécsett

2016.11.30.

A bűnözés aktuális kihívásairól - köztük a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a "szervezet bűnözés" kérdéseiről - rendeztek büntetőjogi konferenciát kedden a Pécsi Tudományegyetem (PTE) jogi karán.

Pénzügyi befektetők veszélyben - Kartellezési ügy az Európai Törvényszék előtt

2016.11.30.

Kiemelkedő jelentőségű kartellezési ügy vár jelenleg az Európai Törvényszék döntésére. Ha az európai uniós döntéshozó testület jóváhagyja az Európai Bizottság Goldman Sachs-ot érintő döntését, akkor megnyílik az út a pénzügyi befektetők kartelljogi felelősségének megállapítására a portfóliójukba tartozó vállalkozások jogsértő eljárása esetén – függetlenül attól, hogy tudtak-e a kartellezésről vagy sem, összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Határozottabb fellépés a pénzmosás ellen - Az Európa Tanács bizottságának jelentése Magyarországról

2016.11.30.

Üdvözlendő, hogy emelkedőben van a pénzmosási ügyekben indított eljárások száma Magyarországon, azonban a jelenleginél is határozottabb fellépésre lenne szükség a hatóságok részéről - emelte ki jelentésében az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval).

Hatékony eszköz a korrupció ellenében - A román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság

2016.11.29.

A korrupció az országok közötti rivalizálásban versenyképességi hátrányt jelent, ezért az érintett állam döntéshozóinak minden lehetséges eszközzel küzdeniük kell a jelenség ellen. Magyarország számára a modellértékű példa karnyújtásnyi közelségben van: a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság – mint a közép- és felső szintű korrupció elleni harcra szakosodott ügyészi szerv – a korrupciós bűncselekmények üldözésének hatékony eszköze.

Vádemelés a volt belügyminiszter és szenátusi házelnök ellen - A román korrupcióellenes ügyészség jár el az ügyben

2016.11.29.

Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség hétfőn Vasile Blaga volt belügyminiszter és szenátusi házelnök ellen, aki szeptemberben az eljárás miatt mondott le a román liberális párt éléről.

19 milliós bírság az Észak-Tolna Megyei Takarékszövetkezetnek - Hiányosságokat talált a jegybank a vállalatirányítás terén is

2016.11.29.

Hiányosságok miatt 19,08 millió forintra bírságolta az Észak-Tolna Megyei Takarékszövetkezetet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - közölte honlapján a jegybank.

A 120 éves budapesti királyi országos gyűjtőfogházra emlékezünk - Dobrotka Katalin írása

2016.11.29.

Wagner Gyula tervei alapján megépített Budapesti Királyi Országos Gyűjtőfogházat 1896-ban adták át rendeltetésének. Az intézet történetéről Dobrotka Katalin dolgozatában olvashatunk részleteket.

Új szabályok az elszámolóházak szanálásáról - Az Európai Bizottság előterjesztése

2016.11.29.

Új szabályokat terjesztett elő az Európai Bizottság (EB) az elszámolóházak helyreállításáról és szanálásáról, a javaslat célja, hogy szükség esetén hatékonyan lehessen kezelni az ezen intézményekkel kapcsolatban jelentkező problémákat.

Az MSZP és a Jobbik kezdeményezéseiről tárgyal a parlament - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.11.29.

Az Országgyűlés ma az MSZP és a Jobbik által javasolt témákban tart politikai vitákat.

Az MNB 10-10 millió forintra bírságolt két záloghitelezőt - A teljes hiteldíj-mutatóra vonatkozó rendelkezéseket sértették meg

2016.11.29.

A teljes hiteldíj-mutató (thm) számítására és maximumának mértékére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tíz-tízmillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Mecsek Takarék Szövetkezetet, valamint a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-t. - közölte a jegybank.

Felgyorsultak a büntetőeljárások - A 2012-es reformok eredménye

2016.11.28.

A 2012-es bírósági reformok fontos eredménye, hogy a büntetőeljárások hamarabb fejeződnek be - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) igazgatási osztályvezetője.

Az igazság, a jog és a bíró - 25 év a tárgyalóteremben - egy büntetőbíró gondolatai

2016.11.28.

Dr. Antal Gábor a Pécsi Törvényszék csoportvezető törvényszéki bírája a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán, 2016. november 15. napján, a Nyitott Bíróság program keretében három témakört felölelő nagy sikerű előadást tartott „Az igazság, a jog és a bíró; 25 év a tárgyalóteremben; egy büntetőbíró gondolatai címmel.

Az uniós pénzek felhasználását tárgyalják a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájából

2016.11.28.

Az Országgyűlés ma a Magyarországnak járó európai uniós források felhasználásának állásáról tart politikai vitát.

Munkacsoport alakul a nemzeti biztonsági stratégia felülvizsgálatára - A migrációs válsághelyzet és a terrorizmus hívta életre a csoportot

2016.11.28.

Munkacsoport alakul több minisztérium és a szakszolgálatok részvételével a nemzeti biztonsági stratégia felülvizsgálatára - a honvédelmi és a belügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve a külgazdasági és külügyi tárca vezetőjének erről szóló utasítása a Hivatalos Értesítőben jelent meg.

További támogatást hagytak jóvá a migrációs válság kezelésére - Segítségét nyújtanak Görögországnak is

2016.11.28.

A migrációs válság kezelését célzó uniós alapok számára 240 millió eurós (mintegy 74,4 milliárd forint) támogatás folyósítását hagyta jóvá az Európai Parlament (EP) költségvetési bizottsága strasbourgi plenáris ülésén.

Anyakönyvezés és családkutatás

2016.11.26.

A XVI. századi egyházi összeírásoktól mára eljutottunk az elektronikus anyakönyvekig. Az anyakönyvezés nem csak jogi és történeti-statisztikai dokumentum, de a családkutatás legfontosabb nyilvántartása is. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény a régi anyakönyvek kutathatóságát is szabályozza.

Munkavédelemi képviselő választás - Közeleg a határidő

2016.11.25.

A munkavédelemről szóló törvény (Mvt.) 2016. július 8. napján ismételten módosult. A munkavédelmi képviselőkre vonatkozó változásoknak megfelelő új szabályozás kialakításának, vagy a régi szabályok kiegészítésének a törvénymódosítás hatálybalépését követő hat hónapon belül szükséges eleget tenni – ellenkező esetben bírságra lehet számítani.

Bűnüldözési adatmegosztásra vonatkozó egyezmény - Az EP támogatja az egyezmény aláírását az Unió és az USA között

2016.11.25.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett, a bűnüldözést célzó adatmegosztásra vonatkozó egyezmény aláírását támogatták az Európai Parlament (EP) jogi és állampolgári bizottságának tagjai strasbourgi plenáris ülésükön.

Az orosz média tevékenységének uniós korlátozása - Moszkva ellenlépéseket helyezett kilátásba

2016.11.25.

Moszkva bízik benne, hogy nem követik az orosz tömegtájékoztatási eszközök tevékenységét korlátozó gyakorlati lépések az Európai Parlamentnek a harmadik országok propagandájával szembeni fellépés szükségességéről hozott határozatát, mert ha igen, ellenintézkedéseket fog hozni - figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő moszkvai sajtótájékoztatóján.

Románia nem veszi komolyan saját törvényeit - Az RMDSZ állásfoglalása

2016.11.25.

Románia nem veszi komolyan sem saját törvényeit, sem a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit, nem akarja elfogadni egyenjogú polgárokként a magyar embereket - hangoztatta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának ülésén.

Szigorítják a levegőt szennyező anyagokra vonatkozó nemzeti határértékeket - Az Európai Parlament képviselői 50 százalék alá szavazták meg a határt

2016.11.25.

Az Európai Parlament (EP) képviselői tovább szigorítanák a levegőt szennyező anyagokra vonatkozó nemzeti határértékeket, amelyek a tervek szerint 2030-ig 50 százalékkal segítenének visszafogni a légszennyezés miatti megbetegedések számát - közölte az Európai Parlament sajtószolgálata.

Az ADIDAS Budapest Kft-nek fizetnie kell - Helyt adott a bíróság Oroszi László igényének

2016.11.24.

Az ADIDAS Budapest Kft-nek fizetnie kell – a szabadalombitorlás megállapítása után Oroszi László feltaláló gazdagodás visszatérítési igényének is jogerősen helyt adott a bíróság – közölte a Sár és Társai Ügyvédi Iroda és a Danubia Szabadalmi és Jogvédő Iroda.

Szigorítanák az EB tagjaira vonatkozó etikai kódexet - Az EP elnökének véleményét is figyelembe vennék

2016.11.24.

Szigorítanák az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó etikai kódex szabályait, miután komoly felháborodást keltett, hogy José Manuel Barroso, a brüsszeli testület korábbi elnöke állást vállalt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál - közölte a bizottságot vezető Jean-Claude Juncker.

Erősödnek a tisztifőorvos járványügyi jogkörei - Új pszichoaktív anyagokat minősítettek kábítószerré

2016.11.24.

A tisztifőorvos járványügyi jogköreinek erősítéséről, a leletkiadás rendjéről és új pszichoaktív anyagok kábítószerré minősítéséről döntött az Országgyűlés kilenc egészségügyi tárgyú jogszabály módosításával a kormány kezdeményezésére.

Büntetések lerövidítéséről döntött a bukaresti kormány - Az embertelen körülmények között raboskodók kapják meg az enyhítést

2016.11.24.

Az embertelen körülmények között raboskodó romániai elítéltek büntetésének lerövidítéséről fogadott el törvénytervezetet a bukaresti kormány.

Eljárás indult a román közrádió vezetői ellen - Korrupcióval gyanúsítják a vezérigazgatót

2016.11.24.

Bűnvádi eljárást indított a bukaresti első kerületi ügyészség Ovidiu Miculescu, a Román Rádiótársaság (SRR) elnök-vezérigazgatója ellen, akit - a közszolgálati médium más jelenlegi és volt igazgatótanácsi tagjaival együtt - hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel gyanúsítanak.

Szigorodtak a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályok - A módosítások a rendőrségi törvényt is érintik

2016.11.24.

Szigorította a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályokat az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére.

Módosított munkaszerződés - Kötelező írásbeliség vagy munkáltatói mozgástér

2016.11.23.

Nem minden munkaviszonnyal vagy a munkavégzéssel kapcsolatos változás teszi szükségessé a munkaszerződés módosítást. Mikor kell módosítani és mikor nem? Milyen mozgástere lehet a munkáltatónak a módosítás nélkül?

Az utolsó szög a "tartalmilag hiteltelen számla"koporsójában? - Az Európai Unió Bíróságának legfrissebb döntése

2016.11.23.

Friss döntésében immár sokadszor mondta ki az Európai Unió Bírósága (EUB), hogy a NAV jogsértően tagadja meg az áfa-levonást azon tisztességes adózóktól, akik nem tudhatták, hogy az általuk befogadott számlán szereplő szolgáltatást nem a számla kiállítója teljesítette. A tegnap napvilágot látott, ún. Signum-ügy külön pikantériája, hogy a kérdést a bíróság a Kúria iránymutatását vitatva utalta az EUB elé. A határozatnak különösen a mezőgazdasági és a kereskedelmi szektorban folyamatban lévő adóvizsgálatokra és adóhatósági megállapításokra lesz jelentős hatása – összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Elfogadták az őszi adócsomagot - Számos kedvezményt kapnak a kkv-k

2016.11.23.

A most elfogadott adócsomag a bürokráciacsökkentést segíti elő, egyben a vállalkozások versenyképességét erősíti, illetve a feketegazdaság további visszaszorítását is eredményezi - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az Országházban, miután az Országgyűlés elfogadta a kormány őszi adócsomagját.

Törökország uniós csatlakozása - A tárgyalások befagyasztását sürgették az EP képviselők

2016.11.23.

A török európai uniós csatlakozási tárgyalások befagyasztását szorgalmazta az Európai Parlament (EP) számos képviselője a testület strasbourgi plenáris ülésén a jogállamiság törökországi helyzetéről folytatott vitában.

Ritka esemény a magyar hitelpiacon - Személyi kölcsön lakáshitel áráért

2016.11.23.

Novemberben olyan személyi kölcsönök jelentek meg a piacon, amelyek kamata alacsony, 7 százalék alatti, márpedig ez inkább a drágább lakáshiteleknél megszokott szint - derül ki a BankRáció.hu összeállításából. A személyi hitelek bővülő piacán fokozódik a verseny, ezért érdemes összehasonlítani a különböző konstrukciókat.

Új polgári perrendtartási törvényt fogadott el a Ház - 2018-tól hatályos az új Pp.

2016.11.23.

Többéves előkészület után új polgári perrendtartási (Pp.) törvényt fogadott el az Országgyűlés.

A munkaerőhiány okairól és kezeléséről vitáznak a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.11.23.

Az Országgyűlés ma az LMP kezdeményezésére nyolcórás időkerettel kiírt vitát tart a munkaerőhiány okairól és lehetséges kezelési módjáról.

Ismét javasolja a kémiai kasztráció bevezetését a Jobbik - Módosítanák a büntető törvénykönyvet

2016.11.23.

A jövő héten ismét kezdeményezi a Jobbik, hogy a büntető törvénykönyv módosításával teremtsék meg a kémiai kasztráció lehetőségét a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elkövetői esetében - közölte Dúró Dóra, a párt frakcióvezető-helyettese újságírók előtt Budapesten.

110 éve hunyt el Fayer László - Amgyal Pál búcsúztatója a Jogtudományi Közlönyben

2016.11.22.

1906. november 9-én hunyt el Fayer László büntetőjogász, egyetemi tanár, akitől Vámbéry Rusztem és Balogh Jenő mellett Angyal Pál is búcsúzott a Jogtudományi Közlöny 47. számában.

Online ajánlatok, black friday, kuponok - Hogyan vásároljunk tudatosan a karácsonyi forgatagban?

2016.11.22.

Kezdetét veszi az adventi időszak, közelednek az ünnepek. A készülődéshez hozzátartozik az ajándékok beszerzése is, amit egyre gyakrabban webáruházakból szereznek be a fogyasztók. Gyakran csábítóak az ajánlatok, akár 40-60 %-os árleszállításokkal is találkozhatunk, ezért fontos a fogyasztóknak tisztában lenni néhány alapvető információval, - jogokkal és kötelezettségekkel -, melyek birtokában megkönnyíthetik dolgukat a karácsonyi vásárlásoknál.

Négy alkotmánybírót és az elnököt választhatják meg ma - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.11.22.

Az Országgyűlés ma megválaszthatja az Alkotmánybíróság hiányzó négy tagját és elnökét a kormánypártok, valamint az LMP megállapodásának eredményeként.

Strasbourg másodszor a tényleges életfogytiglaniról

2016.11.21.

Másodszor találta az Emberi Jogi Bíróság a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés magyar szabályait az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközőnek. Strasbourg szerint a büntetési nemet nem kell ugyan törölni jogrendünkből, de további törvényalkotásra van szükség.

Gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzése - A legsürgetőbb feladat az ombudsman szerint

2016.11.21.

Az alapvető jogok biztosa szerint továbbra is a gyermekvédelem legsürgetőbb feladatai között van a gyermekek szexuális zaklatásának, bántalmazásának és kizsákmányolásának hatékonyabb megelőzése, a védelem fokozása, az áldozatok segítése - közölte az ombudsman hivatala.

Székelyföld autonómiatervezete - A bukaresti törvényhozás elé terjesztették a kezdeményezést

2016.11.21.

Állampolgári kezdeményezésként a bukaresti törvényhozási tanács elé terjesztette a Székelyföld autonómiatervezetét egy a Gyergyószéki Székely Tanács (GYSZT) által megalakított kezdeményező bizottság - erősítette meg Árus Zsolt, a GYSZT elnöke

Nemzeti Szakértői és Kutató Központ alakul - Összeolvad az ISZKI és a BSZKI

2016.11.21.

Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) néven igazságügyi szakértői intézményt alapít a kormány. Az NSZKK az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek és a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet összeolvadásával jön létre - az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Szakmai támogatás szankció helyett -A hibázó adózókat segíti a kormány

2016.11.21.

Jövőre elindulhat az adóhatóság úgynevezett támogató eljárása, amelynek célja a hibázó adózók szakmai támogatása a szankcionálás helyett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Alkotmánybírókat választ a parlament - Az Országgyűlés heti munkájáról

2016.11.21.

Öt napot ülésezik az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők kedden négy alkotmánybírót választhatnak, továbbá Sulyok Tamást nevezhetik ki a testület elnökének a kormánypártok és az LMP megállapodásának eredményeként. A parlament négy politikai vitát is tart a kabinet, valamint a három ellenzéki frakció kezdeményezésére.

Az Európai Unió Bírósága előtt a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer ügye - Akadályok a szolgáltatások belső piacán

2016.11.21.

Keresetet indít az Európai Unió Bíróságánál Magyarországgal szemben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által működtetett Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) ügyében az Európai Bizottság - tájékoztatott a brüsszeli testület a novemberi kötelezettségszegési eljárásokról kiadott közleményében.

Névforradalom - Változóban a névviselési szokások és szabályok

2016.11.19.

A társadalmi átalakulással együtt változnak a névviselési szokások is. Manapság többen cserélik le a vezetéknevüket, mint az utónevüket. Eltűnnek a tradicionális keresztnevek, miközben a házastársak számtalan névviselési variáció közül választhatnak.

Változtatna a törvényalkotási bizottság - A Pp. előterjesztése és az adótörvények is módosulhatnak

2016.11.18.

A rendőrségről, az elektronikus hírközlésről, az adószabályokról szóló törvények javasolt módosításain, valamint a polgári perrendtartásról szóló előterjesztésen is változtatásokat kezdeményezett az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén.

Szlovénia alkotmányba foglalta az ivóvízhez való jogot - Nem volt ellenszavazat a parlamentben

2016.11.18.

A szlovén parlament alkotmányba foglalta az ivóvíz hozzáféréséhez való alapvető jogot - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Munkaszüneti nap lehet nagypéntek - Benyújtották a törvényjavaslatot

2016.11.18.

Benyújtották a nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánító törvényjavaslatot pénteken kormánypárti képviselők a parlamentnek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000