Hír archívum: 2016. november

Más hónap

Hol kell adóznom, ha külföldön dolgozom? - A kettős adóztatás és a gazdasági munkáltató koncepciója a NAV gyakorlatában

2016.11.18.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magyar munkavállalók időszakosan, vagy állandó jelleggel külföldön vállalnak munkát, illetve tartósan külföldön telepszenek le. Ebből következően felmerül a kérdés, hogy a külföldön megszerzett jövedelem után mely országban kell adóznia az érintett munkavállalónak. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás segít áttekinteni a szabályokat.

Az Ab jövő héten kezdi tárgyalni a Quaestor indítványokat - Több mint félszáz alkotmányjogi panasz érkezett

2016.11.18.

Az Alkotmánybíróság (Ab) jövő hétfőn kezdi tárgyalni a Quaestor csődjéhez kapcsolódó kárrendezési törvény ellen benyújtott több mint félszáz alkotmányjogi panaszt - olvasható az Ab honlapján.

Egy évvel meghosszabbítanák a zártkerti ingatlanok átminősítését - 2017 végéig kérhető az átsorolás

2016.11.18.

A tulajdonos egy frissen benyújtott törvényjavaslat szerint 2016. december 31. helyett 2017. december 31-ig kérheti, hogy zártkertként nyilvántartott ingatlanát művelés alól kivett területté sorolják át.

A lengyel szejm csökkentette a nyugdíjkorhatárt - 60 évesen mehetnek nyugdíjba a nők

2016.11.17.

Megszavazta szerdán a lengyel szejm a nyugdíjkorhatár csökkentését előirányzó törvényt, melynek értelmében jövő év októberétől a nők 60, a férfiak pedig 65 évesen élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Börtönbüntetés a volt román külügyminiszternek - Pénzért cserébe nyújtott be törvénymódosításokat Adrian Severin

2016.11.17.

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán Adrian Severin volt román külügyminisztert és európai parlamenti képviselőt, aki vállalta, hogy százezer euró csúszópénz ellenében törvénymódosító javaslatokat nyújt be az Európai Parlament szakbizottságaiban.

Elektronikus beutazási engedély - Utasregisztrációs rendszert vezetne be az Európai Bizottság

2016.11.17.

Utasregisztrációs rendszer felállítására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, amelynek értelmében kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel (ETIAS) léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére.

Egyszerűsödhet a civil szervezetek bejegyzési eljárása - Jövő évtől tervezik a könnyítést

2016.11.17.

A civil szervezetekkel kapcsolatos bejegyzési és változásbejegyzési eljárások jövő évtől tervezett egyszerűsítéséről számolt be a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Kaposváron.

Utóellenőrzések két egyetemen - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.11.17.

Az ELTE rektora és kancellárja jelentős részben nem hajtotta végre az Állami Számvevőszék által meghatározott intézkedési tervben szereplő feladatokat - közölte a számvevőszék az utóellenőrzések eredményéről. A Pécsi Tudományegyetemen 25 feladatból 19-et végrehajtottak.

Kártérítést kaphatnak a Honvéd Egészségpénztár károsultjai - A kifizetések januárban kezdődhetnek

2016.11.16.

Kártérítést kaphatnak a Honvéd Egészségpénztárban ragadt pénzük után a katonák és a rendőrök - jelentette be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület ülése után, Budapesten.

Ügyvédjelölti érdekek - Beszélgetés Virágh Előddel, a BÜK Ügyvédjelölti Tagozatának leköszönő elnökével

2016.11.16.

"Az ügyvédség és az ügyvédjelöltség érdekeinek kölcsönös tiszteletben tartására építő párbeszéd az egyetlen eszköz, hogy közös nevezőket találjunk." - hangsúlyozza Virágh Előd, a BÜK Ügyvédjelölti Tagozatának elnöke. - Célokról, tevékenységről, a képzés és a szakvizsga reformjáról

15 millió forintos bírság a Magyar Telekomnak - Az NMHH kifogásolta az eszközvisszavételi gyakorlatot

2016.11.16.

Tizenötmillió forintos bírsággal sújtotta és az eszközvisszavételi gyakorlat kifogásolt elemeinek megszüntetésére kötelezte a Magyar Telekomot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - áll az NMHH közleményében.

Eljárás indult a román választási hatóság elnöke ellen - Pénzmosással gyanúsítják az elnököt

2016.11.16.

Bűnvádi eljárás indult Romániában Ana Maria Patru, az állandó választási hatóság (AEP) elnöke ellen, akit befolyással való többrendbeli üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Megemelték az Európai Védelmi Ügynökség költségvetését - Döntöttek az uniós tagállamok védelmi miniszterei

2016.11.16.

Az Európai Védelmi Ügynökség költségvetésének emeléséről állapodtak meg az uniós tagállamok védelmi miniszterei Brüsszelben.

110 éve hunyt el Fayer László - Balogh Jenő búcsúzója a Jogtudományi Közlönyben

2016.11.16.

1906. november 9-én hunyt el Fayer László büntetőjogász, egyetemi tanár, akitől Vámbéry Rusztem mellett Balogh Jenő is búcsúzott a Jogtudományi Közlöny 46. számában.

Mit tehetünk, ha megváltoznak az építési szabályok? - Kártalanítás az építési szabályok hátrányos megváltoztatása esetén

2016.11.15.

Kevésbé ismert az a jogszabályi rendelkezés, amely szerint az építési szabályokat hátrányosan megváltoztató joggyakorlás a helyi közhatalom által kártalanítási kötelezettséget von maga után. Dr. Karika Mártont, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédjét kérdeztük a kártalanítás szabályainak részleteiről.

Egyelőre nem lesz kancellári rendszer az egészségügyben - Az új kormány dönt majd a kérdésről

2016.11.15.

Az egészségügyben egyelőre nem vezetik be az úgynevezett kancellári rendszert, a területért felelős államtitkár újságíróknak azt mondta, az erről szóló döntést elhalasztják 2018 áprilisa utánra.

Szankció a damaszkuszi kormány tizenhét tagjának - Fenntartja az unió a szankciós rendszert

2016.11.15.

A szíriai kormány tizenhét tagját, valamint az ország központi bankjának elnökét is felvették az Európai Uniónak a szíriai polgárháborúval kapcsolatos szankciós listájára - közölte a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata.

Törökország uniós csatlakozása - Népszavazásra bocsáthatják a kérdést

2016.11.15.

Népszavazásra bocsáthatja a török vezetés jövő évben az európai uniós csatlakozás kérdését - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Mezőgazdasági termelők helyzetének javítása - Ajánlásokat terjesztettek az EB elé

2016.11.15.

A mezőgazdasági termelők helyzetének javítása érdekében Brüsszelnek meg kell reformálnia az ellátási láncra vonatkozó szakpolitikai keretrendszert, vissza kell szorítania a tisztességtelen kereskedelmi módszereket és meg kell könnyítenie a hozzáférést a forrásokhoz - hangsúlyozták az Európai Bizottság (EB) által megbízott, mezőgazdasági piacokat vizsgáló munkacsoport közzétett ajánlásaiban.

Első házasok adókedvezménye - 24 hónapig járhat a családi kedvezmény mellett az adókedvezmény

2016.11.15.

Ha az Országgyűlés elfogadja az adótörvények javasolt módosítását, akkor az első házasoknak 24 hónapig - a családi kedvezmény mellett is - jár a havi 5 ezer forintnyi, első házasoknak járó adókedvezmény - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Védett munkavállalók - Az ésszerű alkalmazkodás munkajogi követelményei

2016.11.15.

A fogyatékos és a beteg emberek az élet számos területén komoly akadályokkal szembesülnek. Ezekre az akadályokra a jog is reagál, igyekszik az érintett személyek hátrányát csökkenteni. Jelen cikk a foglalkoztatás területén jelentkező akadályokat és megoldási lehetőségeiket mutatja be. A szabályozás világszerte egységes, így a bemutatott nemzetközi példák sem csupán az érdekesség kategóriájába tartoznak, azokra konkrét jogi igények is építhetőek.

A kormányt kérdezik a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.11.14.

A kormányhoz intézett kérdések, valamint azonnali kérdések szerepelnek a parlament aktuális ülésének utolsó napirendjén.

Jogszabály-módosításokat vetett fel az NVB - A kvótareferendummal összefüggésben merült fel a változtatás szükségessége

2016.11.14.

A Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) az október 2-i kvótareferendumon végzett tevékenységével összefüggésben két olyan - a kormány, illetve az államfő szervezői státuszát, továbbá a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők közvetlen megszólítását érintő - kérdés merült fel, amelynél felvetődhet a népszavazást szabályozó törvényi rendelkezések módosításának szükségessége - írta az Országgyűlésnek szánt összegző beszámolójában a testület elnöke.

Helybenhagyta a moszkvai bíróság a LinkedIn oroszországi blokkolását - Az állampolgárok adatai csak orosz szervereken tárolhatók

2016.11.11.

Helybenhagyta a moszkvai városi bíróság egy kerületi bíróságnak azt a döntését, hogy az adattárolásra vonatkozó törvény megsértése miatt blokkolni kell Oroszországban a szakmai kapcsolatok ápolására szakosodott LinkedIn online üzleti közösségi hálózat működését.

Jogász diplomata - Arckép Prandler Árpád nemzetközi jogtudósról

2016.11.11.

Évtizedeken át képviselte hazánkat különböző nemzetközi szervezetekben. Prandler Árpád igazi tisztség- és álláshalmozónak számított, pedig csak a feladatok találták meg őt. Volt ő nagykövet és diplomata, jogtudós és egyetemi oktató, szakmai és társadalmi szervezetek vezetője, és a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék ad litem bírája.

Magyar tag az Interpol végrehajtó bizottságában - Hegyaljai Mátyás helyettes államtitkárt választották meg

2016.11.11.

A nemzetközi rendőrségi szervezet, az Interpol 85. közgyűlésén Hegyaljai Mátyást, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkárát választották meg a szervezet végrehajtó bizottsága európai tagjának - közölte a tárca.

Változhatnak a szociális és gyermekvédelmi törvények - Rászorulók lakhatási támogatása, szülőtartás változása

2016.11.11.

Változhatnak a szociális és gyermekvédelmi törvények, ezek között a kormány folytatná és kiterjesztené az intézménytelenítési programot, felülvizsgálnák a támogatott lakhatás szabályait és tovább finomítanák a házi segítségnyújtás rendszerét.

Nem lesz új közigazgatási bírósági rendszer - Az OBH nyilatkozata

2016.11.11.

A közigazgatási és munkaügyi bíráskodás szervezeti átalakítása lekerült a napirendről - olvasható az Országos Bírósági Hivatal (OBH) honlapján.

Magyarország tovább erősödik az adótörvények módosításával - Cél a versenyképesség növelése

2016.11.11.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az adótörvények módosítása köztehercsökkentési, egyszerűsítési intézkedéseket tartalmaz és a versenyképesség növelését célozza, a változtatások elfogadásával Magyarország tovább erősödik.

Öt gazdasági javaslatot vitat meg ma a Ház - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.11.11.

A nemzetgazdasági miniszter öt javaslatát tárgyalja ma az Országgyűlés, általános vitát tartanak például a jövő évi költségvetés módosításáról és a kormány adócsomagjáról is.

A dömping- és szubvencióellenes jogszabályok - Módosítást javasol az Európai Bizottság

2016.11.10.

Új dömpingszámítási módszerre tett javaslatot az Európai Bizottság szerdán a tisztességes kereskedelem szabályainak betartása érdekében az Európai Unióba (EU) irányuló importnál.

Tovább módosulnak a munkavédelem szabályai - Munkabalesetekre vonatkozóan is történik változás

2016.11.10.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy több ponton módosult a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.tv. (Mvt.). Nem régen azonban az Mvt. végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII.26.) MüM rendelet is módosult. A változások egy kivétellel 2016. szeptember 23. napján léptek hatályba. A kivételt képező rendelkezés hatályba lépése pedig 2018. 01.01. napja lesz.

Jogsértően járt el a gyermek kezeit megkötöző óvónő - jogsértően járt el a gyermek kezeit megkötöző óvónő

2016.11.10.

Nem kisebb hibát, hanem jogsértést követett el az az óvónő, aki Kaskantyú településen úgy reagált egy fegyelmezetlen gyermek agresszivitására, hogy összekötözte az óvodás kezeit - szögezte le az ombudsman.

Bérpótlék a román köztisztviselői ügynökségnek - Részben alkotmányellenes a pótlék beépítése

2016.11.10.

Nem építhető be a romániai köztisztviselői kormányügynökség alkalmazottainak alapbérébe az az 50 százalékos bérpótlék, amelyet júniusban szavazott meg számukra a román parlament, maga a pótlék azonban nem sérti az alaptörvényt - állapította meg a román alkotmánybíróság.

Törökország uniós csatlakozása - Romlott a helyzet a feltételek teljesítésében

2016.11.10.

Az utóbbi időben a jogállamiság, valamint az alapvető jogok tekintetében is romlott a helyzet Törökországban, és ez jelentősen megnehezíti azt, hogy Ankara eleget tegyen az uniós csatlakozás feltételeinek - hangsúlyozta az Európai Bizottság (EB) a bővítési folyamat állását értékelő, szerdán közzétett jelentésében. Ömer Celik, az európai ügyekért felelős török miniszter úgy reagált a jelentésre, hogy az nem konstruktív, s számos eleme azt mutatja, hogy az EU nem érti a törökországi helyzetet.

Egészségügyi és oktatási törvénymódosítások a napirenden - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.11.10.

Az Országgyűlés mai ülésén összesen nyolc előterjesztés általános vitáját bonyolítja le, egyebek mellett megtárgyalva a kormány legutóbbi egészségügyi és oktatási törvénymódosító indítványait.

Az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. vizsgálata - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.11.09.

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a többségi állami tulajdonú ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Kft. vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozásában, és vagyonnyilvántartásában, de a vagyonnal való gazdálkodása és a vagyonváltozást eredményező döntések összességében megfeleltek az előírásoknak - közölte az ÁSZ.

Nem vagyoni kártérítés jár Szanyi Tibor képviselőnek- Döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága

2016.11.09.

Nem vagyoni kártérítés illeti meg Szanyi Tibor európai parlamenti képviselőt a szabad véleménynyilvánítás jogának korlátozása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi döntése szerint.

Külföldiek ingatlanszerzése Magyarországon - A magyar jog legfontosabb szabályai

2016.11.09.

Hazánkban külön jogi szabályozás rendelkezik a külföldiek ingatlanszerzésének menetéről és feltételeiről. - Ki számít külföldinek az ingatlanszerzés vonatkozásában? Mennyiben és milyen feltételekkel engedhető meg egy külföldi személy tulajdonszerzése Magyarországon? Melyek a külföldiekre vonatkozó legfontosabb ingatlanszerzési szabályok?

Nem találtak visszaélésre utaló jelet a Budapesti Javítóintézetben - A gyermekvédelmi főigazgatóság vizsgálata

2016.11.09.

A gyermekvédelmi főigazgatóság nem talált visszaélésre utaló jelet a Budapesti Javítóintézetben - tájékoztatta a szervezet vezetője.

Terrorpropaganda vádjával kezdődött per - Újságírók ellen indult eljárás Isztambulban

2016.11.09.

A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet számára folytatott propaganda vádjával állt bíróság elé kedden Isztambulban Erol Önderoglu, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi civil szervezet törökországi képviselője és Sebnem Korur Fincanci, a török Emberi Jogok Alapítvány (IHV) elnöke, igazságügyi szakértő - írta a Dogan török hírügynökség.

3,2 millió forint bírság a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezetnek - Pénzforgalmi szabálysértések miatt járt el a jegybank

2016.11.09.

Pénzforgalmi szabálysértések miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,2 millió forintra bírságolta a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezetet - közölte az MNB a honlapján.

Szabadságvesztés-büntetés időtartamának munkavégzéssel történő csökkentése - Ítélethirdetés az Európai Unió Bírósága előtt

2016.11.08.

Bulgáriában a szabadságvesztés-büntetések hossza bizonyos keretek között lerövidíthető azzal az időtartammal, amely alatt az elítélt a fogvatartása során munkát végzett.

Pénz karácsonyra? - Érdemes odafigyelni!

2016.11.08.

A bankok az év első kilenc hónapjában 70 százalékkal nagyobb összegben folyósítottak új személyi kölcsönöket, mint egy évvel korábban. Ez részben azzal magyarázható, hogy a személyi kölcsönök hiteldíjmutatója 3-5 százalékponttal lett alacsonyabb. Ugyanakkor hitelfelvétel előtt érdemes alaposan átnézni a kínálatot, mert van 10 százalék alatti konstrukció, de van 20 százalék körüli is, utóbbi pedig több 100 ezer forintos többletkiadást jelent a hitelfelvevőnek. Az áruhitelekkel pedig óvatosan kell bánni, mert jóval drágábbak lehetnek a személyi kölcsönöknél - mutat rá a karácsonyi vásárlási szezon indulása apropóján készített összeállításában a BankRáció.hu

110 éve hunyt el Fayer László - Emlékezés a Jogtudományi Közlönyben

2016.11.08.

1906. november 9-én hunyt el Fayer László büntetőjogász, egyetemi tanár, akit halála után a kor szaktekintélyei közül Vámbéry Rusztem is méltatott a Jogtudományi Közlöny hasábjain.

Megállapodást kötött a NAV és a Tej Terméktanács - Cél a tejágazat piaci viszonyainak megtisztítása

2016.11.08.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a magyarországi tejkereskedelem ellenőrzése, a tejágazat piaci viszonyainak megtisztítása, a tejtermelők helyzetének könnyítése és a tisztességes piaci verseny megteremtése érdekében - közölte az adóhatóság

Ellenőrizték a letelepedési kötvényt vásárlókat - Az Alkotmányvédelmi Hivatal folytatta le az ellenőrzést

2016.11.08.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szakhatóságként eljárva minden esetben maradéktalanul ellenőrizte a nemzetgazdasági érdekből nemzeti letelepedési engedély iránti kérelmet előterjesztőket - reagálta a Belügyminisztérium (BM), Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének kijelentéseire.

Az alaptörvény hetedik módosításáról szavaz ma a parlament - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.11.08.

Az Országgyűlés mai ülésén szavaz az alaptörvény hetedik, Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt módosításáról, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését. Az előterjesztés elfogadásához valamennyi képviselő kétharmadának támogatására, vagyis legalább két ellenzéki szavazatra is szükség van.

Támogatás a súlyosan beteg magzatot megtartó anyáknak - Törvényt fogadott el a lengyel szejm

2016.11.07.

A lengyel szejm a súlyosan beteg magzatot megtartó anyákat és családjukat segítő törvényt fogadott el, amely utat nyit egy átfogó, hasonló célú kormányprogram megvalósítása előtt, és az előterjesztők szerint alternatív megoldást jelent a közelmúltban a szejmben elvetett, a teljes abortusztilalmat célzó tervezettel szemben.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000