Hír archívum: 2016. november

Más hónap

Ütemterv az uniós kilépésre - A brit hatóságok döntésén múlik a folyamat

2016.11.07.

Az Egyesült Királyság uniós kilépésének (Brexit) ütemterve a brit hatóságok döntésén múlik - hangsúlyozta Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője Brüsszelben, egy nappal a londoni felsőbíróság döntése után, miszerint a kormány parlamenti jóváhagyás nélkül nem indíthatja el az EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Facebook vállaltvezetők felelősségre vonása - Uszításban bűnrészességgel vádol a német ügyészség

2016.11.07.

Eljárást indított a müncheni ügyészség a Facebook közösségi portált üzemeltető amerikai nagyvállalat több vezetője ellen uszításban való bűnrészesség gyanúja miatt - jelentették pénteken német hírportálok.

Őszi adócsomag - IFRS-átállással kapcsolatos módosítások

2016.11.07.

Az őszi adócsomag egyik hangsúlyos eleme a nemzetközi pénzügyi szabályok (IFRS) szerint beszámoló társaságokra vonatkozó adószabályok pontosítása. Az IFRS mélyebb ismerete nélkül könnyen el lehet veszni a szabályozásban és annak értelmezésében, az esetleges adókockázatok elkerülése fokozottabb figyelmet igényel az adózási-számviteli szakemberektől - figyelmeztet a Deloitte.

Behálózva - Személyiségi jogi és adatvédelmi kérdések a közösségi oldalakkal kapcsolatban

2016.11.07.

Családi albumokat, gyermekfotókat osztanak meg a büszke szülők a közösségi hálón, nem számolva azzal, hogy a képek illetéktelen helyekre, ismerős nevű ismeretlen profilokba kerülhetnek, és azzal sem, hogy évek múltán akár kárterítést is fizethetnek majd saját gyermeküknek.

Az Országgyűlés heti ügyrendje - Szavaznak az Alaptörvény hetedik módosításáról

2016.11.07.

Az őszi ülésszak eddigi leghosszabb ülésével folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőtől hat napon át üléseznek a parlamentben, kedden az alaptörvény Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt hetedik módosításáról szavaznak, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését.

Munkavédelmi szabályok ellenőrzése - Kiemelt figyelem 2017-ben

2016.11.07.

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017-es ellenőrzési tervéből.

Módosulhat a fogyasztóvédelmi törvény - A tisztességesebb e-kereskedelemért

2016.11.07.

A tisztességesebb e-kereskedelem érdekében megfogalmazott törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Az OBH és az ERA közös projektje támogatásban részesült - „Nemzeti bírák képzése a versenyjog gazdasági aspektusairól”

2016.11.04.

Támogatást nyert az Európai Jogakadémia (ERA) „Nemzeti bírák képzése a versenyjog gazdasági aspektusairól” című pályázata, amelyhez az Országos Bírósági Hivatal (OBH) együttműködő partnerként csatlakozott. A pályázatot az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága (Justice DG) a Versenypolitikai Főigazgatósággal közösen hirdette meg.

Használtjárművek vásárlása biztonságosan - Több közlekedési törvény változhat

2016.11.04.

A használtjármű-vásárlás biztonságának növelése érdekében ingyenesen elérhető új szolgáltatást alakítana ki a kormány, a jármű-életút adatszolgáltatás lehetővé tenné a járművekkel kapcsolatos, több szerv által nyilvántartott adatokból minden lényeges lekérdezését egy felületen keresztül.

Vagyonbevallást követő nyugdíjazás - Ukrajnában több száz bíró kérte nyugdíjazását

2016.11.04.

Több száz bíró kérte nyugdíjazását vagy mondott fel állásából amiatt, hogy idén bevezették az elektronikus úton történő vagyonbevallási kötelezettséget számukra - mondta el az MTI kijevi tudósítójának csütörtökön Volodimir Feszenko ismert ukrán politológus, a Penta politikai kutatóközpont vezetője.

A honvédelmi törvény módosításáról egyeztettek a pártok - A jogorvoslatok is módosulnának

2016.11.04.

Négy párt részvételével egyeztetést tartott a Honvédelmi Minisztérium a honvédelmi törvény módosításáról.

Letette hivatali esküjét a spanyol miniszterelnök - Ma nevezik ki az új kormány tagjait

2016.11.03.

Letette hivatali esküjét Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök VI. Fülöp, spanyol király jelenlétében a madridi Zarzuela palotában.

Kecskeméti Lajos: A váczi-köruti fogházban - A Jogtudományi Közlöny 1888.évi 44.számából

2016.11.03.

Jogtudományi Közlöny 1888. évi 44. számában jelent meg Kecskeméti Lajos írása A váczi-köruti fogházban címmel.

Lepecsételték az Amnesty International moszkvai irodáját - Egyelőre nincs indok a történtekre

2016.11.03.

Lepecsételték az orosz főváros hatóságai az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet moszkvai irodáját.

115 újságíró vesztette életét hivatásával összefüggésben 2015-ben - Az UNESCO jelentése

2016.11.03.

Száztizenöt újságíró veszítette életét 2015-ben hivatásának gyakorlásával összefüggésben - írta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) közzétett jelentésében.

Vezetői engedély érvényessége - Születési dátumhoz igazítanák az érvényességet

2016.11.03.

A születési engedélyhez igazítaná a vezetői engedélyek érvényességét a kormány egy a kormany.hu portálon szerdán megjelent, több kormányrendeletet módosító tervezet szerint.

Nem megfelelő bánásmód a menedékkérőkkel - Az Európa Tanács friss jelentéséből

2016.11.03.

A Magyarországon fogva tartott külföldi állampolgárok többsége kielégítőnek találta a magyar hatóságok eljárását, mások ugyanakkor arról számoltak be, hogy a rendőrök és a büntetés-végrehajtási tisztségviselők nem megfelelő bánásmódot alkalmaztak velük szemben - derült ki az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottságának (CTP) friss jelentéséből. A magyar hatóságok válaszukban hangsúlyozták: az állítólagos nem megfelelő bánásmód kapcsán tett ajánlást nem tartják indokoltnak.

A magyar lakosság jogtudatáról - Egy több éves kutatás eredményei és következtetései

2016.11.03.

Milyen a magyar lakosság jogismereti szintje? Miért tartjuk be a jogi normákat és miért működünk együtt az intézményekkel? Mitől függ az adófizetési hajlandóság? Bízunk-e a bíróságokban? - Egy több éves, átfogó kutatás eredményeit összegezték a Jogtudományi Intézetben

Módosulhatnak az oktatási törvények - A pedagógus minősítési eljárásra is kitér a javaslat

2016.11.02.

Több ponton kezdeményezi az oktatási tárgyú törvények módosítását Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere, aki javaslatát benyújtotta az Országgyűlésnek.

Parlament előtt a versenyjogi törvény módosítása - Változnak a versenyjogi kártérítési keresetek szabályai

2016.11.02.

A kormány beterjesztette versenytörvény módosítási javaslatát az Országgyűlésnek, amely egyebek mellett módosítja a vállalkozások összefonódásának és a versenyjogi kártérítési keresetek szabályozását.

Felülbírált bírák - Alkotmánybírósági mustra - A legfontosabb és legérdekesebb októberi döntések

2016.11.02.

Az Alkotmánybíróság októberben több bírósági döntést is alaptörvény-ellenesnek talált. Így megsemmisítette a rendőrök képmásának közzétételével, valamint a népszavazási kampányban sugárzott társadalmi célú reklámok minősítésével kapcsolatban hozott két-két határozatot is.

Kedvező lehetőségek a benyújtott adócsomagban - A kis-és középvállalkozásokat segíti a benyújtott tervezet

2016.11.02.

Számos kedvező lehetőséget, újdonságot, és több apróbb pontosítást is taratalmaz a parlamentnek benyújtott adócsomag, a nemzetgazdasági tárca az adórendszeren keresztül kívánja segíteni a kis- és középvállalkozásokat - mondta Pankucsi Zoltán, a Deloitte adótanácsadó cég igazgatója.

Egészségügyi törvények módosulhatnak - 13 új pszichoaktív anyag is szigorúbb elbírálás alá esne

2016.11.02.

Tíz egészségügyi tárgyú jogszabály módosítására tett javaslatot a parlamentnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Magyarországot beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába - 144 tag szavazat Magyarország mellett

2016.11.02.

Magyarországot beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába.

Felmentették José Manuel Barrosót - Az Európai Bizottság etikai bizottsága meghozta döntését

2016.11.02.

Nem vétett a magatartási kódex szabályai ellen José Manuel Barroso, az Európai Bizottsága (EB) volt elnöke, aki sokak rosszallását kiváltva nemrégiben munkába állt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál - állapította meg a brüsszeli testület etikai bizottsága.

Több ponton változhat az ügyvédi törvény - Értékelhető a koncepció

2016.11.02.

Több ponton is változhat az ügyvédekre vonatkozó törvény, az érintettek az igazságügyi minisztérium honlapján értékelhetik a változtatások koncepcióját, amely alapján később elkészülhet a jogszabály módosító javaslata - mondta ifj. Balsai István ügyvéd.

Vagyonbevallást követő ellenőrzés - Az ukrán főügyészség a parlamenti képviselőknél végzi a vizsgálatot

2016.11.02.

Az ukrán főügyészség ellenőrizni fogja azokat a parlamenti képviselőket és más tisztségviselőket, akik a vagyonbevallásukban 100 ezer dollárnál nagyobb készpénzt vallottak be, hogy befizették-e az adót a megjelölt összeg után - jelentette ki Jurij Lucenko főügyész kijevi sajtótájékoztatóján.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000