Hír archívum: 2016. december

Más hónap

A lengyel államfő normakontrollt kért a gyülekezési törvényről - Az Alkotmánybíróság vizsgálja a vitatott jogszabályt

2016.12.30.

Andrzej Duda lengyel államfő nem írta alá, hanem előzetes normakontrollt kérve az alkotmánybírósághoz továbbította az ellenzék által is vitatott, a parlament által december közepén elfogadott gyülekezési törvényt - közölte az államfői hivatal szóvivője.

A patikáknak többségi gyógyszerészi tulajdonban kell lenniük - Visszavonható a működési engedély nemteljesítés esetén

2016.12.30.

A közforgalmú gyógyszertárakat működtető gazdasági társaságokban 2017. január 1-jéig biztosítani kell a valódi többségi gyógyszerészi tulajdont, vagyis a gyógyszerészi tulajdonrésznek minden közforgalmú patikában meg kell haladnia az 50 százalékot.

Jogtanácsosi névjegyzékbe történő bejegyzési kérelem - Tájékoztató a szükséges dokumentumokról

2016.12.30.

A Fővárosi Törvényszék Polgári Kollégiuma összegyűjtötte és elemezte a jogtanácsosi névjegyzékbe történő bejegyzés iránti kérelmekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat.

Minden munkanapra jutott ÁSZ jelentés 2016-ban - Összesen 260 jelentést tett közzé a Számvevőszék

2016.12.29.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2016-ban összesen 260 jelentést, 21 elemzést és egy 11 részes „jó kormányzás” tanulmánykötetet hozott nyilvánosságra. Az ellenőrzés alá vont szervezetek száma megközelíti az 1000-et, az ellenőrzési megállapítások alapján megfogalmazott javaslatok száma pedig meghaladja a 2500-at. Ez azt jelenti, hogy 2016-ban minden egyes munkanapra jutott legalább egy számvevőszéki jelentés és az ÁSZ két és fél ezer ponton járult hozzá a közpénzügyek rendbetételéhez.

Változnak a béren kívüli juttatásokra vonatkozó adószabályok - Több ponton módosul jövőre az szja törvény

2016.12.29.

A jövő évtől több ponton módosulnak a személyi jövedelemadó (szja) törvényben a béren kívüli és egyes meghatározott juttatások adókötelezettségére vonatkozó szabályok - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

Ismét megszavazták az illetékeltörlési törvényt - A román képviselőház módosítás nélkül fogadta el a jogszabályt

2016.12.29.

Lényegi módosítás nélkül fogadta el a román képviselőház azt az illetékeltörlési törvényt, amelyet egy hete küldött vissza megfontolásra a parlamentnek Klaus Iohannis államfő.

Ésszerű alkalmazkodás - Beszélgetés Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével

2016.12.29.

"Egyértelmű jogi szabályozás és kialakult joggyakorlat nélkül az ésszerű alkalmazkodás lebeg a magyar jogrendszerben." - hangsúlyozza Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, aki az utóbbi időben számos, az ésszerű alkalmazkodással kapcsolatos kiadvány készítésében közreműködött Magyarország részéről.

Több jogsértést derítettek fel ekáer-adatok alapján - A Nemzeti Adó-és Vámhivatal tájékoztatása

2016.12.28.

Több jogsértést is felderített Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) adatai alapján.

675 milliós bírság jogosulatlan szolgáltatásnyújtás miatt - Véglegesen megtiltotta a jegybank a jogosulatlan tevékenység végzést

2016.12.28.

Engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt összesen 675 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Új-Zélandon bejegyzett 3TG FX Ltd.-re és a Perfecto FX Ltd.-re, és véglegesen megtiltotta, hogy Magyarországon jogosulatlanul tevékenységet végezzenek.

Ajándékok cseréje Karácsony után - Nem kötelező a kereskedőknek visszacserélni a nemtetsző árut

2016.12.28.

Karácsony után elindul a roham a nem megfelelő ajándékok cseréje miatt, összesített adat vagy felmérés ugyanakkor nincs arról, hogy a megvásárolt termékek hány százalékát viszik vissza ilyenkor az üzletekbe - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Karácsony a fogházban - A Dunántúli Hírlap 1929.évi december 25-i számából

2016.12.27.

A Dunántúli Hírlap 1929. december 25-i száma a győri fogházban megtartott karácsonyi ünnepségről tudósított.

A Mol nyitott az INA jövőjéről szóló tárgyalásokra - A horvát féltől nem érkezett hivatalos megkeresés

2016.12.27.

A horvát fél részéről egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés, de a Mol - ahogy korábban - most is nyitott az INA jövőjéről szóló tárgyalásokra.

1 millió forintig a Pénzügyi Békéltető Testület dönt a vitás ügyekben - Január elsejétől hatályos a jogszabálymódosítás

2016.12.27.

Január 1-jén több, a pénzügyi békéltetést érintő jogszabálymódosítás is hatályba lép, az egyik fontos változás, hogy a pénzügyi intézményeknek 1 millió forintos ügyértékig kötelezően alá kell vetniük magukat a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) határozatának, vagyis elfogadni az abban szereplő kötelezést, ha a fogyasztói igény jogos, és nem tudnak az ügyféllel megegyezni.

Hatályba lépett a jegybank lakossági termékeket érintő ajánlása - Alkalmazandó elvek a Magyar Nemzeti Banktól

2016.12.27.

Hatályba lépett a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a pénzügyi szervezetek lakossági termékfelügyeleti tevékenységét szabályozó ajánlása, amely a lakossági termékeket fejlesztő és forgalmazó pénzügyi intézmények, illetve közvetítők számára fogalmaz meg alkalmazandó elveket.

Vámkezelés elmaradásából származó károk megtérítése - Ítélet az Európai Unió Bíróságán

2016.12.27.

Az árut a rendeltetési vámhivatalnál a fuvarozónak átadó majd a vámeljárás állítólagos lefolytatása után azt újra felvevő alfuvarozó főszabály szerint nem tartozik felelősséggel a vámkezelés elmaradásából keletkező károkért.

A szavak mestere - Arckép Kilényi Géza jogtudósról

2016.12.26.

A magyar jogásztársadalom egyik legszínesebb egyénisége, karakteres egyetemi tanár és alkotmánybíró volt. Gyakran ajándékozta meg közönségét egy-egy szellemes mondással. Tőle ered a szállóige: „a hülyeség nem alkotmányellenes”. - December 14-én elhunyt Kilényi Géza jogtudós.

Karácsonyi adománygyűjtés a Gyulai Törvényszéken - Hátrányos helyzetű diákokon segítettek a dolgozók

2016.12.23.

A Gyulai Törvényszék a Bírósági Dolgozók Szakszervezetével együttműködve ebben az évben is karácsonyi adománygyűjtést szervezett a törvényszék munkatársai körében a körösladányi Tüköry Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hátrányos helyzetű diákjai számára.

Több ponton is módosult a versenytörvény - Hatékonyabb lesz a fúziókontroll

2016.12.23.

A több ponton is módosított versenytörvény alapján egyebek mellett negyedére csökken az igazgatási szolgáltatási díj, hatékonyabbá válik a fúziókontroll, több támogatást kapnak a Gazdasági Versenyhivatallal együttműködni kívánók, valamint megtörtént a versenyjogi kártérítési irányelv szabályainak átültetése is a jogszabályba - közölte a GVH.

Újabb szabályok a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítására - Az Európai Bizottság ajánlásai

2016.12.23.

Újabb szabályok bevezetését javasolta az Európai Bizottság a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítására, a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósítása érdekében.

Változnak a pénzügyi szolgáltatást közvetítőkre vonatkozó szabályok - Értesíteni kell a díjazás mértékéről a fogyasztókat

2016.12.23.

Január elsejétől változnak a pénzügyi szolgáltatást közvetítők tájékoztatási szabályai, a függő közvetítőknek, a többes kiemelt közvetítőknek és a többes ügynököknek közvetítői díjazásukról is be kell számolniuk a szolgáltatást igénybe vevő fogyasztóknak.

Újabb öt megyei múzeumot ellenőriztek - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.12.22.

Az Állami Számvevőszék újabb öt megyei hatókörű városi múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum és a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum ellenőrzéséről készült jelentéseit hozta ma nyilvánosságra. Az ÁSZ mind az öt intézmény esetében megállapította, hogy a kialakított irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást. A pénzügyi és vagyongazdálkodás szabálytalan volt mind az öt ellenőrzött múzeumnál. Szabálytalanságok voltak a kulturális javak nyilvántartásában, illetve a kulturális javak vagyonvédelme és állományvédelme sem volt biztosított a kölcsönzések során. Öt jelentésében az ÁSZ összesen 156 javaslatot fogalmazott meg.

Munkabér és juttatások munkaszüneti napi munkavégzés esetén - Kik és mennyiért dolgozhatnak?

2016.12.22.

A vasárnapi és a munkaszüneti napi munkavégzés megengedhetősége, illetőleg a végzett munka díjazása örökzöld kérdések, melyek ráadásul számos buktatót is jelenthetnek, hiszen bonyolultabbá vált a szabályozás. Az alábbiakban így azt mutatjuk be, hogy kik és mennyiért dolgozhatnak ezeken a napokon.

Újabb ajánlásokat fogalmaztak meg a lengyel hatóságok számára - Az Európai Bizottság 2 hónapot adott a lengyel kormánynak

2016.12.22.

Újabb ajánlásokat fogalmazott meg a lengyel hatóságok számára az Európai Bizottság (EB) az elmúlt hónapok lengyelországi fejleményei miatt, amelyek a brüsszeli testület szerint komoly aggodalomra adnak okot.

Újratárgyalás a frankhitelesek ügyében - A horvát legfelsőbb bíróságnak indokolnia kell majd döntését

2016.12.22.

A horvát legfelsőbb bíróságnak újra kell tárgyalnia a frankhitelesek ügyét, mert megsértette a tisztességes eljáráshoz való alkotmányos jogot, amikor nem indokolta meg a devizaalapú hitelekre vonatkozó döntését - közölte a Vecernji List című horvát napilap.

Az Európai Bizottság nem rendelt el büntetést Neelie Kroes ügyében - A volt tisztviselő megsértette a magatartási kódexet

2016.12.22.

Megsértette a magatartási kódex szabályait Neelie Kroes volt uniós biztos azzal, hogy hivatali ideje alatt is vezető tisztséget töltött be egy bahamai offshore cégben - közölte az Európai Bizottság, amely ennek ellenére nem rendelt el büntetést a testület egykori tagja ellen.

Változik a fizetővendéglátók tételes átalányadója - Megszűnik az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség januártól

2016.12.22.

Nő a fizetővendéglátók tételes átalányadója, ezzel együtt viszont megszűnik az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettségük január elsejétől - közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

1,5 milliárd eurós rekordbírság a képcső-kartellben részt vevő cégekre - Jövőre hoz ítéletet az Európai Unió Bírósága

2016.12.22.

2012. december 5-én a Bizottság közel 1,5 milliárd euró összegű rekordbírságot szabott ki a Samsung, a Philips, az LG, a Technicolor, a Panasonic, a Toshiba és az MTPD cégekre a televíziókészülékek és számítógép monitorok képcsöveinek piacán világszerte egy évtizeden át működtetett kartell miatt.

Év végi szabadság - Kiadják vagy kiveszem? - A vonatkozó szabályok

2016.12.22.

A munkavállalónak ki kell adni az év vége előtt az összes szabadságát. Ha ez nem történik meg, akkor ez még abban az esetben is jogszabálysértésnek minősülhet, ha a munkavállaló sem akart volna szabadságra menni.

Osztalék: öröm vagy átok? - Új szabályok januártól

2016.12.21.

Míg az osztalék egy örömteli folyamatnak, a nyereséges működésnek az eredménye, addig az osztalékfizetésre vonatkozó korlátok és nehézségek már eddig is számos bosszúságra adtak alapot. Körülményes az osztalékok kezelése a vállalatfelvásárlások során, a vevőnek és az eladónak speciális technikákat kell kidolgozniuk az osztalékok egymás közötti megosztására. Ráadásul a jövő januártól alkalmazandó új szabályok tovább szűkítik a rugalmasságot osztalékfizetések tekintetében: az osztalék egy évig ott fog maradni az anyavállalatnál, ami valószínűleg sem számvitelileg, sem finanszírozási szempontból nem lesz egy ideális megoldás. - összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Kevesebb lett az átverés, több a megoldott ügy - Mit hozott a termékbemutatók szigorítása?

2016.12.21.

Közel egy éve annak, hogy szigorodtak a termékbemutatók szervezésére vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályok. A cégeknek tilos kölcsönszerződést aláíratni a rendezvényeken, nem hívhatják a fogyasztókat az ingyenes ajándékok, sorsolás reklámjával és kötelező ügyfélszolgálatot is fenntartaniuk.

Újabb két egyetem utóellenőrzése ért véget - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.12.21.

Az Állami Számvevőszék ütemezetten végzi az egyetemek utóellenőrzését, melynek keretében a Budapesti Corvinus Egyetem és a Szent István Egyetem utóellenőrzése zárult le. Az ÁSZ még 2015-ben hozta nyilvánosságra az Egyetemek működésének és gazdálkodásának ellenőrzéséről készült jelentéseit. A mostani utóellenőrzések megállapították, hogy mindkét Egyetem rektora és kancellárja az általuk meghatározott intézkedési tervben szereplő feladatok nagy részét végrehajtotta, azonban az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok egy része továbbra is fennáll.

Közel 8 milliárd forintos kártérítési per indult az OTP ellen - Külföldi vállalkozás indította a kártérítési pert

2016.12.21.

Választottbírósági eljárást indított az OTP Bankkal szemben a hitelintézet egy adósának engedményese, egy külföldi vállalkozás - tette közzé az OTP a BÉT honlapján.

A Bitcoin és más virtuális valuták kockázataira figyelmeztet a jegybank - Nem garantálható az ilyen ügyletek lebonyolítása

2016.12.21.

Az ismétlődő ügyfélpanaszok nyomán a Bitcoin és hasonló virtuális "valuta" kockázataira figyelmeztet a jegybank, kiemelve, hogy ezek a fizetőeszközök nem tartoznak egyetlen jegybank vagy hatóság felügyelete alá sem, így egyetlen intézmény sem garantálja az ügylet lebonyolítását, a károk megtérítését.

Nem törölték a Politikatörténeti Intézet használati jogát - A Fővárosi Törvényszék ítélete nem jogerős

2016.12.21.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletével a magyar állam és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. keresetét, amelyet a Politikatörténeti Intézet Közhasznú Nonprofit Kft.-nek és a Magyar Szocialista Pártnak az intézet épületére bejegyzett használati joga törléséért indítottak.

Az e-kereskedelem fokozott ellenőrzését sürgetik fogyasztóvédők - Átlátható és egységes szabályozást szorgalmaznak

2016.12.21.

Az e-kereskedelem átlátható, átfogó és egységes szabályozását, szigorú hatósági felügyeletét szorgalmazza a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE).

Átadták a Jogászdíjakat az év ügyvédi irodáinak - Első alkalommal díjazta a hazai ügyvédeket és vállalati jogászokat a Wolters Kluwer Kft.

2016.12.20.

2016. december 15-én ünnepélyes gála keretében kerültek átadásra a Wolters Kluwer Jogászdíjak. A cég célja az volt, hogy mind az ügyvédeket, mind a vállalati jogtanácsosokat olyan elismerésben részesítse, mely nem egy életpályát díjaz, hanem az évről évre kiemelkedő egyéni és csapatteljesítményt.

Az ombudsman az Ab-hoz fordul az ásotthalmi rendelet megsemmisítéséért - Sérti a vallásszabadságot és az egyenlő bánásmód követelményét a rendelet

2016.12.20.

Az ombudsman kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál (Ab) az egyebek mellett a müezzin működését megtiltó novemberi ásotthalmi rendelet megsemmisítését, mert az Alaptörvény-ellenes, sérti a vallásszabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát és az egyenlő bánásmód követelményét - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Online vásárlás csapdákkal: csaló weboldalak, webáruházak különböző átverései - Miért nincs egységes fellépés ellenük? Hova forduljanak a fogyasztók?

2016.12.20.

A Közép-Magyarországi Egyesület álláspontja szerint elengedhetetlen az e-kereskedelem fokozott ellenőrzése Magyarországon. A fogyasztók online vásárlásokkal összefüggő panaszai mind azon irányba mutatnak, hogy egy átlátható, világos, átfogó és egységes szabályozásra lenne szükség, ami az online kereskedők tevékenységét illeti. Megfelelő megoldást kell találni, hiszen a becsapott vásárlók részéről gyakran hangzanak el a következő kérdések: „Mit tegyek, ha kiderül megtévesztett illetve átvert a cég?”, „Hova forduljak, ki lép fel ellenük?”

Csökkent az elfogadott törvények száma idén - Idén 192 törvényjavaslatot fogadott el a Ház

2016.12.20.

Az Országgyűlés idén összesen 192 törvényjavaslatot fogadott el, 38 indítvánnyal kevesebbet mint tavaly, és ugyancsak kevesebbet, mint az előző két ciklus hasonló időszakában.

Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult - A közigazgatási perrendtartási törvény egyes passzusait kifogásolja

2016.12.20.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Áder János köztársasági elnök, kérve, hogy a testület állapítsa meg a közigazgatási perrendtartásról szóló, december 6-án elfogadott törvény egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét és egyben közjogi érvénytelenségét.

Alkotmányosnak bizonyult Romániában a díjakat és illetékeket eltörlő törvény - 102 féle díjat és illetéket töröltek el

2016.12.20.

Nem sérti Románia alaptörvényét az a törvénytervezet, amelyet 102 féle díj és illeték eltörlése érdekében a választási kampány előtt, októberben egyhangúan szavazott meg a képviselőház - állapította meg az alkotmánybíróság.

Könnyebben perelhetik a károsultak a versenyjogot megsértő vállalkozásokat - Jövő évi változások

2016.12.19.

Jövőre könnyebben perelhetik kártérítésért a versenyjogot megsértő vállalkozásokat az emiatt kárt szenvedett cégek és fogyasztók, miután a versenyjogi szabályok módosításával a korábbinál több eszközt kapnak ehhez.

Ajándékot utolsó pillanatban az internetről? - Az online vásárlások buktatói

2016.12.19.

Tévesen kiírt árak, kibontás után nem visszaküldhető DVD-k, elutasítás az egyedi kérésre legyártott póló miatt – aki az utolsó pillanatban szerzi be az ajándékokat, megannyi bosszúsággal találkozhat, ha óvatlan. A Budapesti Békéltető Testület ezért jótanácsokkal segíti azokat a fogyasztókat, akik még most, az utolsó pillanatban internetről szerzik be az ajándékokat.

Növekvő minimálbér a régiós trendek tükrében

2016.12.19.

2017. január 1-től jelentős mértékben emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) által november végén kötött megállapodás értelmében. Hogyan illeszkedik ez a változás a korábbi hazai illetve régiós trendekhez, és milyen makrogazdasági hatásai lehetnek?

Mintegy 300 kép a „Fókuszban a bíróság” fotópályázaton - 62 pályázó indult az OBH pályázatán

2016.12.19.

Lezárult az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által meghirdetett „Fókuszban a bíróság” fotópályázat. A képeket elbíráló bizottság 62 pályázó 289 db képe közül választotta ki a nyertes fotókat. Az amatőr fotográfusok ünnepélyes keretek között vehették át díjaikat.

Több milliárd forintos kártérítést ítéltek meg cafeteria ügyben - A francia cég eljárást indított a magyar állam ellen

2016.12.19.

Mintegy 23 millió eurós (több mint hétmilliárd forintos) kártérítést ítélt meg a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központja (ICSID) az Edenred francia utalvány-kibocsátó cégnek, amely az étkezési és szabadidő-utalványok rendszerének átszervezése miatt indított eljárást a magyar állam ellen - jelentette hét végén a globenewswire.com internetes oldal a francia cég közleménye alapján.

Jogellenesen megállapított kamatküszöb alkalmazásának következményei - Az Európai Unió Bíróságának eheti ügyrendjéből

2016.12.19.

A gazdasági válság miatt bedőlt hitelszerződések Spanyolországban is súlyos társadalmi feszültségekhez vezettek, amelyek a Magyarországon történtekhez hasonlóan számos elvi jelentőségű döntés meghozatalára késztették a legfelsőbb szintű bírói fórumokat.

A lengyel és litván számvevőszék ellenőrzést végzett az ÁSZ-nál - Professzionális és hatékony kommunikációs rendszert működtett az ÁSZ

2016.12.16.

Az Állami Számvevőszék külső kommunikációs tevékenységéről készített társintézményi felülvizsgálati jelentést a lengyel és litván számvevőszék. A felülvizsgálati jelentés megállapította, hogy az ÁSZ professzionális és hatékony kommunikációs rendszert működtet, ami hozzájárul a számvevőszéki munka hasznosulásához. A külföldi szakértők javaslatokat is megfogalmaztak az ÁSZ kommunikációs tevékenysége eredményességének fokozása érdekében, melyekre a Számvevőszék összeállította és megküldte akciótervét a lengyel és litván számvevőszéknek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000