Hír archívum: 2016. december

Más hónap

Ezek a legfontosabb történések a foglalkoztatás területén - Minimálbér emelkedés, cafeteria szabályok változása

2016.12.16.

Folyamatosan érkeznek a jogszabály tervezetek a foglalkoztatás területén, melyeknek többsége az Országgyűlés által elfogadásra is kerül. Nem könnyű azonban követni a változások tömegét. A könnyebb eligazodás céljából az alábbiakban összefoglaljuk a foglalkoztatás területét érintő legfontosabb változásokat.

2017 júliusig hosszabbították meg a rendkívüli állapotot - Nagy többséggel szavazott a francia szenátus

2016.12.16.

A francia szenátus is nagy többséggel megszavazta csütörtökön a tavaly novemberi terrortámadások után bevezetett rendkívüli állapot meghosszabbítását, s ezzel a parlament véglegesen elfogadta az ötödik hosszabbítást.

Újabb adócsökkentések Romániában - Nem módosították az adótörvény rendelkezéseit

2016.12.16.

A korábbi hírekkel ellentétben nem módosította a román kormány csütörtöki ülésén az adótörvény rendelékezéseit, így január 1-jétől újabb adócsökkentések léphetnek hatályba.

Az MNB 80 millió forintra bírságolta a Raiffeisen Bankot

2016.12.15.

Az MNB összesen 80 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot a tőkeszámítási, kockázatkezelési, informatikai, a pénzmosás elleni, valamint a befektetési szolgáltatási tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt

Fegyelmezett munkavállalók - A munkáltató fegyelmezési lehetőségei

2016.12.14.

Előfordul, hogy a munkavállaló késik, vagy hosszú évek kifogástalan magatartása után egyszer ittasan megy dolgozni. Mit tehet a munkáltató? Milyen következményekre számíthat a szabályszegő munkavállaló? Mi a különbség a figyelmeztetés és a fegyelmi büntetés között? Mikor alkalmazhatóak?

Újabb csatlakozási fejezeteket nyitottak meg Szerbiával és Montenegróval - A tagországok beleegyezése is szükséges

2016.12.14.

A csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteit nyitotta meg Szerbiával és Montenegróval az Európai Unió.

Új házszabályt fogadtak el az Európai Parlamentben - Cél az átláthatóság és hatékonyság

2016.12.14.

Új házszabályt, más néven eljárási szabályzatot fogadott el az Európai Parlament (EP) az átláthatóság és a hatékonyság javítása érdekében, valamint, hogy a parlament és munkája elszámoltathatóbb legyen az állampolgárok felé - közölte az EP sajtószolgálata.

Vízummentesen utazhatnak be a grúz állampolgárok - Megegyezett az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa

2016.12.14.

Grúzia állampolgárainak vízummentes beutazásáról egyeztek meg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói.

A Kúria új eljárásra kötelezte a GVH-t - A végtörlesztési kartellgyanú miatt kiszabott bírság ügyében kell eljárni újra

2016.12.14.

A Kúria új eljárásra kötelezte a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) a bankok végtörlesztési kartellgyanúja miatt kiszabott bírság ügyében kedden Budapesten kihirdetett határozatában, viszont a jogsértést megállapító részt helybenhagyta.

Országos jóvátételi programot indít a büntetés-végrehajtás - Adományokkal segítik a rászorulókat

2016.12.14.

Jóvátételi rendezvénysorozatot indít a büntetés-végrehajtás a 29 hazai börtön félezer fogvatartottjának, ennek keretében az adventi időszakban a rabok önkéntes jóvátételi programokkal és adományokkal segítik a rászorulókat - közölte a szervezet szóvivője.

A Ház újra elfogadta az ingatlanok átadásáról szóló törvényt - Jövő januárig kell megkötni az üzemeltetési szerződést

2016.12.13.

Újra elfogadta a parlament az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényt, amelyet korábban Áder János köztársasági elnök a budapesti Erzsébet térre vonatkozó aggályai miatt visszaküldött a Háznak.

A karácsonyi céges ajándékok adózása - Mi lehet adómentes ajándék?

2016.12.13.

A karácsony kapcsán sokaknak talán elsőként a család vagy a szeretet jut eszébe, netán a bejgli, a szaloncukor, esetleg a zsúfolt áruházi parkolók. Mindez szép és/vagy igaz, ám ne feledjük az adózást sem, ha cégvezetőként karácsonyi ajándékokat adnánk alkalmazottainknak és üzleti partnereinknek. Az ado.hu adózási szakportál segítségével áttekintjük a szabályokat.

A MEKH rendeleti ármegállapítása érdekében módosított törvényt a Ház - A rendszerhasználati díjakat a MEKH elnöke rendeletben szabályozza

2016.12.13.

Az Országgyűlés törvényt módosított, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendeletben rögzíthessen bizonyos energiadíjakat.

Még jobb lesz a lakástakarék - 2 hónapra rövidül a kiutalási időszak

2016.12.13.

A lakástakarékoknál fontos változás jön: egy törvénymódosítás ugyanis a jövőben 2 hónapra rövidíti a kifizetést megelőző, úgynevezett kiutalási időszakot. Így az amúgy is magas, akár 12-13 százalékos hozamot biztosító lakástakarékok a BankRáció.hu szerint még vonzóbbá válhatnak.

Elfogadták a kormány adócsökkentő csomagját - Egységesen 9 százalék lesz a társasági adó jövőre

2016.12.13.

Elfogadta a parlament a bérmegállapodást megalapozó, a versenyképesség növelését célzó adócsökkentési csomagot, amely alapján egységesen 9 százalék lesz jövőre a társasági adó mértéke, és csökkennek a munkáltatói járulékok is.

A polgármesterek fizetésének emeléséről is dönt a parlament - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.12.13.

Az Országgyűlés várhatóan ma tartja idei utolsó ülésnapját, amelyen három hétfőn beterjesztett előterjesztést is elfogadhatnak kivételes sürgős eljárásban, a képviselők így emelhetik például minden polgármester díjazását.

Jogosan köthetjük feltételhez a karácsonyi ajándékot - Közokiratba foglalt szerződés segítheti a bizonyítást

2016.12.12.

Amikor ajándékozásról beszélünk, akkor minden esetben arra gondolunk, hogy az ajándékozó valamilyen dolgot juttat a megajándékozott részére, és ezért cserébe semmit sem kér. Azt is mondhatjuk tehát, hogy az ajándékozásnak fogalmi eleme az ingyenesség.

Szabadságra kell-e küldeni a munkavállalókat az év vége közeledtével? - Átvihető a ki nem adott szabadság a következő évre?

2016.12.12.

Lassan itt az év vége, ezért a vállalkozásoknak időszerű áttekinteni, hogy az egyes munkavállalók hány nap szabadságot vettek ki az éves szabadságból, illetve hány nap szabadság adható még ki részükre. A kérdés azért is aktuális, mert a Munka Törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a szabadságot főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni (azaz a 2016. évi szabadságot a 2016-os évben). A szabadság kiadása csak a törvényben meghatározott kivételes esetékben és feltételekkel vihető át a következő évre. De melyek is pontosan a szabadság kiadásának szabályai? A Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértőjével, Dr. Parázsó Helgával beszélgettünk erről a témáról.

Terjed az integritás szemlélet a magyar közszférában - Az Állami Számvevőszék felmérése

2016.12.12.

Az Állami Számvevőszék idén hatodik alkalommal készítette el éves Integritás felmérését, melynek célja, hogy visszajelzést adjon a közszféra intézményeinek korrupciós veszélyeztetettségéről, valamint a korrupciós kockázatok kezelésére szolgáló kontrollok szintjéről. Idén minden eddiginél több, összesen 3002 közintézmény vett részt, ezzel a közszféra alkalmazottainak 61,3 százalékát bevonva. A 2016-os kutatás a kockázatok és kontrollok értékelése mellett, új eredményként számos korrupció elleni védekezést erősítő tényezőt is azonosított. A felmérés alátámasztotta, hogy az ÁSZ ellenőrzései, a részvételi gyakoriság és a kockázatérzékenység kedvező hatást gyakorolnak a kockázatok kontrollokkal való lefedettségére.

Módosítani kell az INA-ról szóló privatizációs törvényt - Az Európai Bizottság felszólította Horvátországot

2016.12.12.

Az Európai Bizottság (EB) az INA horvát olajipari vállalatról szóló privatizációs törvény módosítására szólította fel Horvátországot, mert a testület szerint az sérti a szabad tőkeáramláshoz és szabad letelepedéshez való uniós jogot - közölte a Nova TV horvát kereskedelmi csatorna.

Szász Gergő: Néhány szó a letartóztatottak foglalkoztatásáról - A Jogtudományi Közlöny 1908.évi 50.számából

2016.12.12.

A Jogtudományi Közlöny 1908. évi 50. számában jelent meg Szász Gerő írása a Zalaegerszegen 1903-ban létesített kertgazdaság működéséről.

Irányelvek átültetésére szólított fel az Európai Bizottság - Két hónap áll rendelkezésre a tagállamoknak

2016.12.12.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy ültesse át nemzeti jogrendjébe a gáz- és villamos energiáról, az egyszerű nyomástartó edényekről szóló irányelveket, valamint a mérőműszerekre vonatkozó négy új uniós szabályt.

Az államfő által visszaküldött törvényekről szavaz a parlament -Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.12.12.

Az Országgyűlés ma kezdődő, várhatóan idei utolsó ülésének első napján újra szavazhat arról a három korábban már elfogadott előterjesztésről, amelyeket a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

Falu a vádlottak padján - A pócspetri per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2016.12.11.

1948. június 3-án az esti litánia után tömeg vonult a szabolcsi Pócspetrin a községháza elé, tiltakozva a helyi egyházi iskola megszüntetése ellen. A lökdösődés közben az egyik rendőr halálosan megsebesítette magát. A falu a vádlottak padjára került.

Elutasította az Alkotmánybíróság a benyújtott kárrendezési indítványokat - Az alkotmányossági vizsgálat kérését közel 60 indítvány tartalmazta

2016.12.09.

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett határozatában elutasította a Quaestor csődjéhez kapcsolódó kárrendezési törvény ellen benyújtott indítványokat.

Az úti okmányok biztonságának fokozása - Javaslatot fogalmazott meg az Európai Bizottság

2016.12.09.

Európa határai védelmének javítása, a belső biztonság garantálása és a migráció hatékonyabb kezelése érdekében az úti okmányokkal való visszaélések visszaszorítására dolgozott ki javaslatot az Európai Bizottság.

Menekültügyi szigorításokról határozott a német CDU kongresszusa - Cél az illegális migráció megállítása, az uniós külső határ védelme

2016.12.09.

Menekültügyi szigorításokról hozott határozatot Essenben véget ért kongresszusán a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU).

Nyitott bíróság a Ceglédi Járásbíróságon - Egy hónap alatt 180 diákot szólítottak meg

2016.12.09.

Cegléden 2016. november hónapban a „Nyitott Bíróság” program keretében három középiskolába látogatott el összesen négy bíró és két bírósági titkár, ahol kilenc osztályfőnöki órán, körülbelül 180 diáknak tartottak tájékoztató előadást.

Nem kell felfednie információforrását az újságírónak - Az MKB bankról szóló cikk ügyében hozott a bíróság nem jogerős döntést

2016.12.09.

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint a Figyelő újságírójának nem kell felfednie az MKB Bankról szóló cikkében publikált adatok információforrását - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Kötelezettségszegési eljárás hét tagállam ellen - A Volkswagen-botránnyal összefüggésben hagyták figyelmen kívül a szabályokat

2016.12.09.

Az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz hét uniós tagállammal szemben, mivel azok a Volkswagen-botránnyal összefüggésben figyelmen kívül hagyták a gépjármű-típusok jóváhagyására vonatkozó uniós szabályokat.

A büntetőeljárások 4/5-e egy éven belül befejeződik a bíróságokon - Folyamatosan javulnak az időszerűségi mutatók

2016.12.08.

Ha valaki bűncselekmény áldozata lesz, jogos elvárása, hogy ne kelljen évekig tartó tárgyalásokra járnia. Tavaly a büntetőeljárások 29%-a ún. egyszerűsített eljárásban egy hónapon belül, 52%-a fél éven belül, 84%-a pedig egy éven belül befejeződött a bíróságokon. Az ítéletek 73%-a első fokon jogerőre emelkedett, ami azt jelenti, hogy a vádlott és védője, az ügyész és a sértett is elfogadta az elsőfokú bíróság döntését. Fellebbezés esetén a másodfokú bíróság vizsgálja az ítélet helyességét.

Vizsgálható kvótarendszer - Novemberi Ab-mustra

2016.12.08.

Az Alkotmánybíróság az ombudsman indítványára adott, november 30-án elfogadott alaptörvény-értelmezése szerint vizsgálhatja, hogy az uniós kvótarendszer sérti-e az emberi méltóságot, Magyarország szuverenitását, illetve történeti alkotmányán alapuló önazonosságát.

Az NFA-val kapcsolatos egyes törvényi paragrafusok megsemmisítése - Az Ab elutasította a bírói kezdeményezést

2016.12.08.

Az Alkotmánybíróság elutasította a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvény, valamint az NFA-ba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes paragrafusai alaptörvény-ellenességének megállapítására és visszamenőleges hatállyal történő megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezést. A Greenpeace Magyarország közölte: segítségével az Európai Bírósághoz fordul a kishantosi biogazdaság, mert nem értenek egyet az Alkotmánybíróság döntésével.

A Microsoft felvásárolhatja a LinkedIn üzleti kapcsolati hálót - Jóváhagyta az Európai Bizottság a vételt

2016.12.08.

Bizonyos feltételekkel jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy a Microsoft felvásárolja a szakmai kapcsolatok ápolására szakosodott LinkedIn üzleti közösségi hálózatot - jelentette be a brüsszeli testület.

Elutasították Antal Árpád polgármester bírságának érvénytelenítését - Jogerős a Kovászna megyei törvényszék döntése

2016.12.08.

A Kovászna megyei törvényszék jogerősen elutasította annak a bírságnak az érvénytelenítését, amelyet Sebastian Cucu prefektus rótt ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterre az ingatlan-visszaigénylések elbírálásának a késlekedéséért - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

Jogszabálydömping decemberre - Teljesen átalakul a közigazgatás

2016.12.08.

Bár várható volt az őszi törvényalkotási program alapján, hogy jogalkotási szempontból mozgalmas ősz és tél elé nézünk, ilyen erős decemberi startra azonban talán kevesen gondoltunk. December második napján ismét rekord számú, 4 darab Magyar Közlöny jelent meg, amely 1093 oldalában összesen 509 jogszabályt módosít vagy helyez hatályon kívül, és nem utolsó sorban tartalmazza a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvényt.

Kárrendezési intézkedések a tőkepiac stabilitásának érdekében - Az Alkotmánybíróság közleménye

2016.12.07.

Az Alkotmánybíróság ma közzétett határozatában elutasította a tőkepiac stabilitásának erősítése érdekében tett egyes kárrendezési intézkedésekről szóló 2015. évi CCXIV. törvény elleni indítványokat.

Kárrendezési intézkedések a tőkepiac stabilitásának érdekében - Az Alkotmánybíróság közleménye

2016.12.07.

Az Alkotmánybíróság ma közzétett határozatában elutasította a tőkepiac stabilitásának erősítése érdekében tett egyes kárrendezési intézkedésekről szóló 2015. évi CCXIV. törvény elleni indítványokat.

A GVH 90 millió forintra bírságolta a Vodafone-t - Jogsértő volt a Vodafone Family tavalyi reklámfilmje

2016.12.07.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 90 millió forintra bírságolta a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t (Vodafone), mert jogsértő volt a Vodafone Family tavalyi reklámfilmje - közölte a GVH.

Az uniós szakminiszterek támogatják a Juncker-terv meghosszabbítását - Az Európai Beruházási Alap tevékenysége mellett álltak ki a vezetők

2016.12.07.

Támogatásukról biztosították az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) tevékenységének meghosszabbítását - közölte a miniszteri tanács sajtószolgálata a tárcavezetők brüsszeli ülését követően.

Nyomozási bíró nem vehet részt az ügy további részében - Ab-határozatra hivatkozva rendelt el új eljárást a Pécsi Ítélőtábla

2016.12.07.

Alkotmánybírósági (Ab) határozatra hivatkozva rendelt el új elsőfokú eljárást egy siófoki vállalkozó meggyilkolása ügyében a Pécsi Ítélőtábla - közölte a táblabíróság.

Szorosabb együttműködésről állapodott meg a NATO és az EU - Egymást kiegészítő módon kell cselekedniük a résztvevőknek

2016.12.07.

A NATO és az Európai Unió képviselői stratégiai jellegű együttműködésről állapodtak meg, mivel a több irányból érkező váratlan fenyegetések és a soha nem látott biztonsági kihívások miatt minden eddiginél szorosabban kapcsolódik össze Európa és Észak-Amerika biztonságának kérdése - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagországok kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

A bírósági rendszer az egyik legsikeresebb államszervezeti ágazat - Handó Tünde, az OBH elnökének beszámolója

2016.12.07.

A bírósági rendszert nevezte az egyik legsikeresebb államszervezeti ágazatnak Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országgyűlésben, az OBH 2015-ös beszámolóját ismertetve.

Megváltoztatta döntését az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság - Az Apple és a Samsung vitájában más kártérítési összeget kell majd fizetni

2016.12.07.

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság megváltoztatta a korábbi bírósági döntést az Apple és a Samsung vitájában.

A Kúria és az ügyészség beszámolóiról tárgyal a parlament - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.12.07.

Az Országgyűlés ma tárgyalja a Kúria és az ügyészség tavalyi tevékenységéről szóló beszámolókat.

Jönnek az első múzeumi jelentések - Az Állami Számvevőszék a héten hozza nyilvánosságra a jelentéseit

2016.12.06.

Az Állami Számvevőszék csütörtökön sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra az első hat megyei múzeumról szóló jelentéseit. Az ÁSZ mind a 19 megyei hatókörű városi múzeumot ellenőrzi, így átfogó képet ad majd a kulturális vagyonvédelmi szempontból kiemelt intézmények irányítási rendszeréről, illetve pénzügyi és vagyongazdálkodásáról. Az ÁSZ azt is értékeli, hogy a múzeumok alaptevékenységének részét képező kulturális javak nyilvántartásáról gondoskodtak-e, azok állományvédelmét és vagyonbiztonságát biztosították-e, például a kölcsönzések esetében.

10 gondolat az EU Általános Adatvédelmi Rendeletről

2016.12.06.

Az adatvédelem terén 2018 májusától már az EU Általános Adtavédelmi Rendelet szabályait kell alkalmazni. Itt az ideje annak, hogy az adatkezelők elkezdjenek felkészülni az új követelmények teljesítésére. Tíz kérdés köré csoportosítottuk a rendelet főbb szabályait, amely kérdésekre tíz neves adatvédelmi szakértő válaszol.

Panaszt tett a lengyel gázszolgáltató az Európai Unió Bíróságánál - Az Európai Bizottság döntését kifogásolták

2016.12.06.

A lengyel PGNiG állami gázszolgáltató társaság közölte, hogy panaszt tett az Európai Unió Bíróságánál (CJEU) az Európai Bizottság (EB) azon döntése miatt, amellyel engedélyezték a Gazpromnak, hogy növelje a német Opal gázvezetéken keresztül Európába szállított gáz mennyiségét.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000