Hír archívum: 2016. december

Más hónap

Őszi adócsomag - Az ingatlanértékesítést is érintené a változás

2016.12.06.

A versenyképesség növeléséről szóló beterjesztett adócsomagban a bérmegállapodás érvényesítésén kívül néhány egyéb ponton is változtat az adószabályokon, így például az ingatlan értékesítésnél, a helyi adónál és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásánál.

A kormány a TAO-rendszer folytatását kérte az Európai Uniótól - Újabb öt évre kérik az engedélyt

2016.12.06.

A kormány a magyar sportban 2011 óta működő társaságiadó-kedvezmény rendszer (TAO) változatlan feltételek melletti folytatásához kérte az Európai Unió jóváhagyását.

Huszonhat javaslatról dönt ma a parlament - Módosíthatják a közbeszerzési törvényt is

2016.12.06.

A képviselők ma összesen huszonhat javaslatról szavaznak az Országgyűlésben.

Integrált Jogvédelmi Szolgálat jön létre - Az EMMI önálló szervezeti egysége lesz a Szolgálat

2016.12.05.

Integrált Jogvédelmi Szolgálat jön létre az egészségügyért, a szociál- és nyugdíjpolitikáért, valamint a gyermekek és az ifjúság védelméért felelős miniszter által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma önálló szervezeti egységeként a Magyar Közlönyben olvasható kormányrendelet szerint.

Óraátállítás eltörlése a napirenden - 26 előterjesztésről is döntenek a héten a Házban

2016.12.05.

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a héten. A képviselőknek kedden huszonhat előterjesztésről kell határozniuk, a hét további részében pedig a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség tavalyi tevékenységeiről, valamint az óraátállítás eltörléséről is tárgyalnak.

Országos szakmai konferencia a fogyasztóvédelemről - A Budapesti Békéltető Testület rendezvénye

2016.12.05.

A Budapesti Békéltető Testület 2016. december 5-én országos szakmai konferenciát tart „Fogyasztóvédelem a gyakorlatban: békéltető testületi eljárás, fogyasztóvédelmi eljárás, bírósági gyakorlat „ címmel.

Ismét orvos-jogász kongresszus a Gyulai Törvényszéken - Igazságügyi orvostani, jogi kérdések szülészet és nőgyógyászat témakörben

2016.12.05.

2016. november 26-án a Gyulai Törvényszék adott otthont a Magyar Nőorvos Társaság Délkelet-Magyarországi Szekció XXXVII. Kongresszusának második napján megrendezett programoknak.

Az EU és a közép-európai térség megerősítése - Egyeztettek a V4 elnökei

2016.12.05.

Az Európai Unió (EU) és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) parlamenti elnökei azon a munkamegbeszélésen, melyet a hétvégén a délkelet-lengyelországi Przemyslben megtartottak.

A kormányt interpellálják a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2016.12.05.

A kormányhoz intézett interpellációkkal kezdődik ma az Országgyűlés négynapos ülése.

Engedékenységi politika a kartellek felderítésére - Kartell Chat az együttműködés új eszköze

2016.12.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiemelt jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, hiszen a kartellek rendkívül káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, valamint általános hatékonyságcsökkenést okozva.

Extrém sportfelelősség

2016.12.02.

A különösen veszélyes extrém sporttevékenységet űzők balesete esetén a társadalombiztosítási ellátások bizonyos köre államilag nem finanszírozott. De mi számít jogi szempontból extrém sportnak? A sportoló károkozása esetén hogy alakul a felelősség? Milyen kártérítési elvek érvényesülnek?

Kockázatos önkormányzati pénzügyek - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2016.12.02.

A befektetéssel és adósságrendezési eljárásban érintett önkormányzatokról szóló első 13 jelentését hozta nyilvánosságra az Állami Számvevőszék. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a befektetésekkel kapcsolatos döntések szabályszerűtlen előkészítése és végrehajtása következtében a közvagyon biztonságos, körültekintő befektetése nem volt biztosított egyik önkormányzatnál sem. Az adósságrendezési eljárásban érintett önkormányzatoknál tett ellenőrzési megállapítások alapján pedig kijelentette: az adósságrendezési eljárások eredménytelenek voltak.

Kisajátítással összefüggő szabályokat változtatnának - Pontosítana a törvényalkotási bizottság

2016.12.02.

Változtatást kezdeményezett a közlekedéssel összefüggő törvénymódosításokon a kisajátítási érték pontosítása céljából az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön. Emellett változtatásokat fogadtak el az energetikai törvények árszabályozási célú módosításához, a mozgóképtörvény módosításához és a hivatalos statisztikáról szóló törvényjavaslathoz is.

Hálózatsemlegességre vonatkozó EU-előírások - A Magyar Telekom reagálása az NMHH döntéséről

2016.12.02.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az európai unióban az elsők között alkalmazta a hálózatsemlegességre vonatkozó EU-előírásokat, amikor kötelezte a Magyar Telekomot a szolgáltatói beavatkozástól mentes internetezés biztosítására, a jogsértő forgalomszabályozási intézkedés megszüntetésére - áll az NMHH által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mit tehet a főnök, ha fegyelmezni akar? - A munkahelyi fegyelem és a hátrányos jogkövetkezmények alkalmazása

2016.12.02.

A munka törvénykönyve lehetőséget biztosít arra, hogy a munkáltató valóságos szankciórendszert dolgozzon ki olyan esetekre, amikor a munkavállaló valamely munkaviszonyból eredő kötelezettségét vétkesen megszegi. Tipikusan ilyennek számít a gyakorlatban, ha a munkavállaló késik, a munkahelyéről engedély nélkül távozik, munkaidőben alkoholt fogyaszt, megtagadja a munkáltató jogszerű utasítását, vagy megszegi a munkavégzésre vagy a munkavédelemre vonatkozó valamely előírást.

Nyugdíjasok látogattak a Gyulai Törvényszékre - 10 héten keresztül tartanak előadásokat

2016.12.02.

A gyulai nyugdíjasokból álló csoport látogatott 2016. november 28-án a Gyulai Törvényszékre. A program a Gyulai Nyugdíjas Akadémia részeként valósult meg, melyhez a Gyulai Törvényszék az idei évben csatlakozott először.

Négyszeres túljelentkezés a bírósági fogalmazói felvételi eljárás során - Pályázati eredményekről

2016.12.02.

Nagy sikerrel zárult az Országos Bírósági Hivatal második féléves fogalmazói felvételi eljárása. Egyre többen jelentkeznek bírósági fogalmazónak és jelentősen emelkedett a bírósági elnökök által felvehető pályázók száma is. Dr. Engel Izoldát, az OBH központi igazgatási feladatokkal megbízott bíróját kérdeztük a pályázat eredményeiről.

Lakáshitel nagyon más áron - Fontos a felvétel előtti érdeklődés

2016.12.02.

Egyre több lakáshiteles választja a több évre fix havi törlesztőrészletet nyújtó hiteleket - derül ki a BankRáció.hu összeállításából, amely 17 bank ajánlata alapján vetette össze az 5 évre fix havi törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleket. A végeredmény szerint akár 5 százalékos hiteldíjmutatóval fel lehet venni egy ilyen hitelt, de közel 8 százalékos is van a piacon. A legolcsóbb és legdrágább hitelek közötti különbség pedig milliós többletet róhat a hitelfelvevőre.

Adómentes lehet a külföldön nyitott tartós befektetési számla - 2017. januárjától hatályos a rendelkezés

2016.12.02.

Jelentős összeget spórolhat, aki 2017. január 1. után külföldi pénzintézetnél nyit tartós befektetési számlát (tbsz) és időben teljesíti az adóhatóság felé adatszolgáltatási kötelezettségét, így a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmények alapján a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs, vagy éppen a teljes adómentesség vonatkozhat a számlán megszerzett jövedelemre - hívja fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária.

HELYREIGAZÍTÁS - Téves állítások a Jogi Fórumon a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezettel kapcsolatban

2016.12.01.

2016. november 29-én valótlanul állítottuk, hogy "19 milliós bírság a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezetnek - Hiányosságokat talált a jegybank a vállalatirányítás terén is." Ezzel szemben a valóság az, hogy a cikkben említett megállapításokat, illetőleg bírságot az MNB honlapján közzétett tájékoztatás szerint nem a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet, hanem más hitelintézet vonatkozásában tette, illetőleg alkalmazta a Felügyeleti Hatóság. A Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet a fenti kijelentést a leghatározottabban visszautasítja. A Jogi Fórum a valótlan állítást a tévedés tudomására jutását követően azonnal javította. A téves tájékoztatásért ezúton kérünk elnézést a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet ügyfeleitől és dolgozóitól, valamint Olvasóinktól.

Felfüggesztett kiskereskedelmi adó - Lengyelország panaszt tett az Európai Unió Bíróságánál

2016.12.01.

Lengyelország panaszt tett az Európai Unió Bíróságánál (CJEU) az Európai Bizottság (EB) által megtámadott és ennek nyomán felfüggesztett kiskereskedelmi adó miatt - jelentette a lengyel külügyminisztérium.

Törvényjavaslat az állami rezsicsökkentésről - Illetékmentesek lehetnek egyes közigazgatási ügyek intézése

2016.12.01.

Jövő márciustól megszűnne több, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj. Az erről szóló törvényjavaslatot - amely kedden jelent meg a parlament honlapján - Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi.

Tilos az arcot takaró iszlám fátyol és a burka viselése - A holland parlament alsó háza megszavazta a rendelkezést

2016.12.01.

A holland parlament alsóháza alapvető biztonsági okokra hivatkozva megszavazta az arcot takaró iszlám fátyol, valamint minden arcot takaró öltözet, beleértve a sí maszk és a bukósisak közterületen viselésének betiltását - közölte a La Libre Belgique belga napilap internetes oldalán.

Merénylet a spanyol uralkodók ellen - Felmentették a támadást szimuláló őrt

2016.12.01.

Felmentette a madridi bíróság azt a biztonsági őrt, aki merényleteket szimulált János Károly és IV. Fülöp spanyol uralkodók, Mariano Rajoy miniszterelnök, több kormánytag, és a Real Madrid focistái ellen.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000