Hír archívum: 2017. január

Más hónap

Könnyű haszongépjárművekre kivetett orosz vámokra vonatkozó jogvita - A WTO az Európai Uniónak adott igazat

2017.01.31.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vizsgálóbizottsága jogellenesnek nyilvánította az orosz dömpingellenes vámokat, amelyek akadályozzák az olasz és német könnyű haszongépjárművek exportját - közölte az Európai Bizottság.

Nemzetközi számvevőszéki összefogás a levegő minőségéért - Az Európai Számvevőszák és tizenöt ország csatlakozott a közös ellenőrzéshez

2017.01.31.

Az Állami Számvevőszék is részt vesz abban a nemzetközi együttműködésben, ami a levegő minőségét befolyásoló intézkedések ellenőrzését tűzte ki célul. Az Európai Számvevőszék és tizenöt európai ország számvevőszéki szakemberei már dolgoznak a közös ellenőrzési szempontokon. Az ÁSZ évek óta kiemelt figyelmet fordít a fenntartható fejlődéssel és a környezetvédelemmel kapcsolatos ellenőrzésekre.

Rickl Gyula írása a Jogtudományi Közlöny 1907.évi januári számából - Igazságügyminiszteri tanácsos tanulmánya

2017.01.31.

A Jogtudományi Közlöny 1907. január 25-ei száma közli Rickl Gyula igazságügyminiszteri tanácsos tanulmányát.

Az idei év feladata a felkészülés az új eljárási kódexekre - A Kúria tevékenységének keretei 2017-ben

2017.01.31.

A Kúria számára a 2017-es év az új eljárási kódexekre való felkészülésről szól - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke a legfelsőbb bírói fórum teljes ülésén, Budapesten.

Ügyvédi regulák

2017.01.30.

Kormányzati tervek szerint 2018 elején – az eljárási kódexekkel együtt – lépne hatályba az új ügyvédi törvény, amely kizárná a tisztán sikerdíjas megállapodások lehetőségét, többszörösére emelné az ügyvédi felelősségbiztosítás minimális összegét, és megnyitná a kamara kapuit a jogtanácsosok előtt.

Gyermekbántalmazók nyilvántartásáról szóló rendelkezés - Törvénybe iktathatják tavasszal a kötelező nyilvántartást

2017.01.30.

A szociálpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkár bízik abban, hogy a parlament már tavasszal törvénybe iktathatja a gyermekbántalmazók nyilvántartásáról szóló rendelkezést.

A fordított adózás és az áfacsalások elleni fellépés - Szakminiszterek tanácskoztak Brüsszelben

2017.01.30.

Az Európai Bizottság általános fordított áfáról szóló javaslatáról és az áfacsalások elleni fellépésről tanácskoztak a gazdasági és pénzügyi tanács (Ecofin) szakminiszterei Brüsszelben.

Egyes személyiségi jogsértések a Facebook világában - A jogsértés bizonyítása - közjegyzői ténytanúsítvány

2017.01.30.

Az internet, különösen a közösségi oldalak az emberi kapcsolatokra gyakorolt pozitív hatásai mellett számos veszélyt is rejtenek az egyének személyiségi jogainak megsértése tekintetében. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértőjével, Dr. Parázsó Helgával az interneten, ezen belül is elsősorban a Facebookon elkövethető személyiségi jogsértésekről beszélgettünk.

Szigorított beutazások, felfüggesztett beutazások - Donald Trump elnöki rendelete

2017.01.30.

Donald Trump elnöki rendelettel, azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba.

Minden OLAF-ajánlás után vizsgálat indult - 5 év alatt 28 igazságügyi ajánlás érkezett

2017.01.30.

A Legfőbb Ügyészség szerint a szervezet minden olyan esetben nyomozást rendelt el, amikor hozzájuk az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlással fordult.

Vízumkiállítás menedékjogi kérelem benyújtása miatt? - Az Európai Unió Bíróságának ügyrendjéből

2017.01.30.

Kötelesek-e a tagállamok vízumot kiállítani a menedékkérőknek azért, hogy azok beutazhassanak a területükre a menedékjog iránti kérelmük benyújtása céljából?

A migráció kezelése a közép-mediterrán útvonalon - A Bizottság hozzájárulása a jövő heti máltai találkozóhoz

2017.01.27.

Az állam-, illetve kormányfők 2017. február 3-án Máltán esedékes találkozója előtt a Bizottság és a főképviselő ma nyilvánosságra hozta elképzeléseit arról, hogyan lehetne jobban kezelni a migrációt és több emberéletet megmenteni a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonalon.

Kovács Gábort partnerré nevezte ki az OPL - A nemzetközi ügyvédi iroda januártól nevezte ki a jogászt

2017.01.27.

Kovács Gábor 2007-ben a PwC-nél kezdte jogi karrierjét, ahol társasági joggal, felvásárlásokkal, ingatlanjoggal és finanszírozási ügyekkel foglalkozott, majd 3 éven keresztül az egyik legnagyobb hazai kiszervezett informatikai szolgáltatási, elektronikus számlázási és e-fizetési szolgáltató vezérigazgatójának lett a jogi tanácsadója.

Bírósági fogalmazói álláshelyek Békéscsabán és Gyulán - Március 16-áig lehet jelentkezni a meghirdetett helyekre

2017.01.27.

2017. év I. félévében a Békéscsabai Járásbíróságon és a Gyulai Járásbíróságon egy-egy bírósági fogalmazói álláshely került meghirdetésre. Az állásokat pályázat útján lehet betölteni. Az állásra olyanok jelentkezését várjuk, akik egyetemi állam- és jogtudományi diplomával rendelkeznek.

Több keresetet adtak be az Emberi Jogok Európai Bíróságához - Magyarország is többször fordult a strasbourgi bírósághoz

2017.01.27.

A megelőző két év csökkenő tendenciájához képest tavaly lényegesen több ügyben nyitott dossziét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A legnagyobb mértékben Törökország, Románia és Magyarország esetében emelkedett a folyamatban lévő, az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatos ügyek száma - közölte a strasbourgi székhelyű bíróság.

A volt román elnök beperelte Igor Dodon oroszbarát moldovai államfőt - Megfosztották moldovai állampolgárságától Traian Basescut

2017.01.27.

Traian Basescu volt román elnök beperelte Igor Dodon oroszbarát moldovai államfőt, amiért megfosztotta őt moldovai állampolgárságától.

Az Almaz-Antey orosz vállalat pénzeszközeinek befagyasztása - Az EU Törvényszéke helybenhagyja a korábbi döntést

2017.01.26.

Az ukrajnai válságra válaszul a Tanács 2014 elején korlátozó intézkedéseket (pénzeszközök befagyasztása és az Unió területén való tartózkodás megtiltása) fogadott el azokkal a természetes és jogi személyekkel szemben, akik cselekményeikkel Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláássák vagy fenyegetik.

Piacfelügyeleti eljárást folytat a jegybank a Safis-EVO-val szemben - Megtiltotta az MNB a részvények nyilvános forgalomba hozatalát is

2017.01.26.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű Safis-EVO Zrt. tevékenységének áttekintésére; a jegybank azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak, hogy jogosulatlanul végezzen a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, továbbá részvényeit nyilvánosan forgalomba hozza.

Önálló közigazgatási perek - A decemberben elfogadott közigazgatási perrendtartás legjelentősebb és legérdekesebb újításai

2017.01.26.

December 6-án az Országgyűlés elfogadta az önálló közigazgatási perrendtartásról szóló törvényjavaslatot. Az Alkotmánybíróság - a Köztársasági Elnök kezdeményezése alapján - megállapította ugyan a kódex egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét, de a kifogásolt szabályok nem érintik a legfontosabb újításokat. Ezeket vesszük most sorra.

Magyarország az 57. a korrupciós rangsorban - A Transparency International érzékelési indexe alapján

2017.01.26.

Magyarország az 57. a Transparency International (TI) korrupció érzékelési indexe alapján összeállított világranglistán, a tavalyihoz viszonyítva hét helyet csúszott vissza - mondta Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója a szervezet jelentését bemutatva Budapesten.

Megtévesztő hirdetések és hiányos tájékoztatás miatt bírságolt a GVH - Több mint 33 millió forint bírságot szabott ki a versenyhivatal

2017.01.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint megalapozatlanul reklámozta egyes termékeit gyógyító hatásokkal a Standard Products and Solutions Kft., és megtévesztette a fogyasztókat a termékek kedvezményes megvásárlásának lehetőségével kapcsolatban; a jogsértésekért a vállalkozásra több mint 33 millió forint bírságot szabtak ki.

Az Európai Bizottság a belső határellenőrzés meghosszabbítását javasolja - Nem állt helyre teljesen a a schengeni rendszer

2017.01.26.

Az Európai Bizottság a schengeni övezeten belüli, több uniós tagállam által ideiglenesen bevezetett határellenőrzés további három hónapos meghosszabbítását javasolta.

Kedveznek az új cafeteria-szabályok a kockázati biztosításoknak - Továbbra is adómentes számos cafeteria-elem

2017.01.26.

Az új cafeteria-szabályok felértékelhetik a kockázati biztosításokat, mivel azok adómentesek maradtak, miközben számos juttatás átkerült a legmagasabb adóval sújtott kategóriába - közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

Előrehozott választások Olaszországban - Az alkotmánybíróság lehetőséget adott az idei szavazásra

2017.01.26.

Az olasz alkotmánybíróság nyilvánosságra hozott ítélete szerint a korábbi Renzi-kormány választási törvénycsomagjának egy része módosítandó. A testület ugyanakkor ítéletében nem zárta ki, hogy a választási rendszer alapján az olaszok az urnákhoz járuljanak akár már az idén.

Elnöki rendelet a bevándorlásról és a határok védelméről - Donald Trump aláírta a rendeleteket

2017.01.26.

Donald Trump amerikai elnök aláírta azt a két rendeletet, amely a bevándorlásról és az amerikai határok védelméről - köztük a Mexikóval közös, déli határon építendő falról - rendelkezik.

Szigorodnak az iskolai kirándulásokra vonatkozó szabályok - Fogyasztók és gyermekek érdeke követeli meg

2017.01.25.

Ma Magyarországon az utazási szerződésekre lényeges jogi garanciák érvényesek, utazásszervező csak bejelentés és megfelelő képesítés, gyakorlat és vagyoni biztosíték birtokában tevékenykedhet üzletszerűen. Bármilyen későbbi probléma esetén az utazási iroda felelősségre vonható és köteles helytállni az okozott kárért.

Elemzés a hulladékgazdálkodók sérülékenységéről - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.01.25.

Az Állami Számvevőszék elemzést készített a méretgazdaságossági szempontból sérülékeny többségi önkormányzati tulajdonban lévő társaságok ellenőrzése során tapasztalt hiányosságok kezelésének lehetőségeiről. Az ÁSZ 2014-től kezdődően folyamatosan ellenőrizte a társaságok gazdálkodásának és tulajdonosi joggyakorlásának megfelelőségét. Az ellenőrzésekre alapozva a Számvevőszék értékelte a jellemző szabálytalanságokat és az azokból eredő kockázatokat a sérülékeny társaságokra fókuszálva. Az értékelés igazolta, hogy az üzemméret csökkenésével a gazdálkodás szabályszerűsége csökkent. A tulajdonos önkormányzatok többsége a társaságok feladatellátását nem tudta szabályszerűen kontrollálni, mely hozzájárult a társaságok tevékenységében rejlő működési kockázatok növekedéséhez. A társaságok döntő hányada nem rendelkezett a közszolgáltatási tevékenyég mérésére alkalmas kritériumrendszerrel, ezzel nem biztosították a működés és közfeladat-ellátás mérhetőségét.

A versenyhivatal üdülési jogot értékesítő cégeket bírságolt - Összesen 16,4 millió forint bírságot szabott ki a GVH

2017.01.25.

A fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két eljárásban 16,4 millió forint bírságot szabott ki több, üdülési jogot értékesítő társaságra, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását - közölte a hatóság.

Az európaiak egyre inkább tudatában vannak uniós jogaiknak - Az Európai Bizottság jelentése

2017.01.25.

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai egyre inkább tudatában vannak uniós jogaiknak, ugyanakkor mind többen vannak, akik további ismereteket kívánnak szerezni ezen a téren - állapította meg jelentésében az Európai Bizottság.

Vizsgálati jelentés a jósműsorok negatív hatásairól - Több médiafelügyeleti kérdésben döntött az NMHH

2017.01.25.

A Médiatanács e heti ülésén döntést hozott több médiafelügyeleti kérdésben, és vizsgálati jelentést fogadott el a jósműsorok negatív hatásairól - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Milliós bírságra számíthatnak az energiatudatosságra nem figyelő cégek - Új szabályok és lehetséges bírságok

2017.01.25.

Energetikai szakreferenst kell alkalmaznia a nagyobb energiafogyasztóknak, illetve az év végével változtak a kötelező energetikai audit szabályai is. A kötelezettségeket elmulasztók komoly bírságra számíthatnak a jövőben.

Schäfer István: A sexuális élet és a szabadságvesztésbüntetés - A Jogtudományi Közlöny 1949.évi januári számából

2017.01.25.

A Jogtudományi Közlöny 1949. januári számában jelent meg az írás, mely olyan tabutémával foglalkozik, ami mindig is végigkísérte a szabadság korlátozását.

Paczolay Pétert választották az EJEB magyar bírói posztjára - Abszolút többséggel támogatták a jelöltet

2017.01.25.

Paczolay Pétert választotta az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) magyar bírói posztjára az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

A migrációról és a belső piac működéséről egyeztetettek - Ülést tartott az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa

2017.01.25.

Ülést tartott Vallettában az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa a máltai soros elnökség prioritásairól, elsősorban a migráció problémájáról, amelyet a máltai kormány a szigetország földrajzi fekvése miatt kiemelt kérdésként kezel.

A Gyulai Törvényszék és a NAV közös szakmai napot rendezett - Fórum a jogi álláspontok ismertetésére

2017.01.24.

2017. január 20-án a Gyulai Törvényszék és a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága közös szakmai napot tartott a Gyulai Törvényszék Dísztermében. A rendezvényen a bírák és bírósági titkárok mellett az adó- és vámhivatal munkatársai vettek részt, továbbá megtisztelték jelenlétükkel a programot a Szegedi Törvényszék és a Szolnoki Törvényszék képviselői is.

Eltartott gyermekek - A gyermektartás új szabályai - Az új Polgári Törvénykönyv alapján

2017.01.24.

Az új Polgári Törvénykönyv a bírói gyakorlat jogszabályba integrálása mellett néhány érdekes újdonságot is bevezetett a gyermektartással kapcsolatban. A változások többsége a gyermekek érdekét szolgálja, biztosítva az eltartáshoz való alapvető jogukat.

Növekedő fizetések - Lökés a hitelező piacnak

2017.01.24.

A múlt év után várhatóan az idén is emelkedő pályán maradnak a fizetések, részben a minimálbér és a garantált bérminimum növelése miatt. Közben bár az infláció gyorsul, viszonylag alacsony maradhat. Ennek eredményeként a nettó reálbérek több mint 5-6 százalékkal emelkedhetnek. Ez pedig egyfelől a lakossági fogyasztás bővülését, valamint a lakossági hitelpiac további élénkülését eredményezheti.

Január végéig lehet munkáltatói elszámolást kérni - A nyilatkozat egyenértékű az adóbevallással

2017.01.24.

A munkavállalók január 31-ig kérhetik, hogy munkáltatójuk készítse el személyijövedelemadó-bevallásukat, az erre vonatkozó nyilatkozat az adóbevallással egyenértékű.

Közkegyelmi kezdeményezés és a büntetőjog változásának ügye - A román államfő népszavazást kiírásáról határozott

2017.01.24.

Klaus Iohannis népszavazást készül kiírni a bukaresti szociálliberális kormány közkegyelmi kezdeményezése és a büntetőjog megváltoztatása ügyében, a jobboldali államfő ezt a volt román fejedelemségek egyesülésének évfordulója alkalmából tartott beszédében jelentette be.

Nem kormányzati abortusztámogató szervezetek - Trump rendeletben vonta meg a szövetségi támogatást

2017.01.24.

Donald Trump elnöki rendeletben tiltotta meg az abortuszt támogató nem-kormányzati szervezetek szövetségi támogatását.

Alapvető hiányosságok a horvát menekültügyi rendszerben? - Az Európai Unió Bíróságának ügyrendjéből

2017.01.23.

Szír és egyiptomi állampolgárok a horvát hatóságok által kiállított vízumokkal szabályosan beutaztak Horvátországba, majd onnan Szlovéniába utaztak tovább, ahol menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be. A szlovén idegenrendészeti hatóságok e kérelmek megvizsgálását elutasították, mivel a Dublin III. rendelet alapján a valamely uniós tagállam által kiállított érvényes vízummal rendelkező menedékkérő kérelmének elbírálására e tagállam, azaz jelen esetben Horvátország rendelkezik joghatósággal.

Megjelent a Budapesti Békéltető Testület ingyenes lapja - Mindennapi fogyasztóvédelem című kiadvány

2017.01.23.

A Budapesti Békéltető Testület - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával -az idei első lapszámban a korábbi gyakorlatát követve nagyon sok hasznos információval és tanáccsal szolgál mind a fogyasztók, mind a vállalkozások részére.

Azonosítási teendők - A feltöltő kártyások értesítést kapnak a szolgáltatóktól

2017.01.23.

A mobilszolgáltatók külön SMS-ben értesítik majd a feltöltős SIM-kártyát használó ügyfeleket arról, mi a pontos teendőjük a 2017. június 30-ig szükséges adategyeztetéssel kapcsolatban - közölték a megkeresett szolgáltatók.

A vörösiszapper másodfokú tárgyalása - A Győri Ítélőtábla jár el az ügyben

2017.01.23.

Ma kezdődik a másodfokú tárgyalás a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottja ellen a Győri Ítélőtáblán, különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás és más bűncselekmények miatt.

Évente 400 milliárd dollár kárt okoznak a kibertámadások - Személyi tűzfallal, bonyolult jelszavakkal védekezhetünk

2017.01.23.

Évente mintegy 400 milliárd dollár kárt okoznak a világnak a kibertámadások, meghaladva ezzel a drogok által okozott ártalmakat - mondta Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő.

Moszkva-ellenes szankciók feloldása - Akadályozó törvényjavaslaton dolgoznak a szenátorok

2017.01.23.

Republikánus és demokrata párti szenátorok egy csoportja olyan törvényjavaslaton dolgozik, amellyel elejét vennék annak, hogy Trump elnök a kongresszus döntése nélkül feloldjon Oroszország elleni szankciókat.

Autókölcsönző cégek európai gyakorlata - Előnyök a fogyasztók számára

2017.01.20.

Előfordult már Önnel, hogy az interneten bérbe vett autó átvételekor azzal szembesült, hogy a vártnál többet kellett fizetnie? Csak tavaly Európában több, mint kétezer fogyasztó fordult ezzel a problémával az Európai Fogyasztói Központokhoz, amelyek határon átnyúló utazás vagy vásárlás esetén segítséget nyújtanak a fogyasztóknak.

A tökéletes bűnbak - A Szálasi-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2017.01.20.

Karsai László történész szerint Szálasi Ferenc tökéletes bűnbaknak bizonyult, akit majdhogynem kizárólagos bűnössé nyilvánítottak zsidók százezreinek deportálása miatt. Az 1946-os népbírósági perben halálra ítélték. Az egyetlen kivégzett magyar államfő az utolsó szó jogán négy órán át beszélt.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000