Hír archívum: 2017. január

Más hónap

Az áfa-levonáshoz való jog gyakorlása megtagadható a vevőtől? - Az Európai Uniós Bíróságának ügyrendjéből

2017.01.20.

Egy magánszemély egy mobilhangárt vásárolt egy cégtől, amely az egyenes adózás szabályai szerint állított ki az ügyletről számlát, azaz a vevő az áfával megnövelt vételárat fizette meg, az így beszedett áfát az eladó megfizette az adóhatóságnak, a vevő pedig ezután gyakorolta az áfa-levonási jogát.

Elemzés a hulladékgazdálkodók sérülékenységéről - Az Állami Számvevőszék elemzése

2017.01.20.

Az Állami Számvevőszék elemzést készített a méretgazdaságossági szempontból sérülékeny többségi önkormányzati tulajdonban lévő társaságok ellenőrzése során tapasztalt hiányosságok kezelésének lehetőségeiről. Az ÁSZ 2014-től kezdődően folyamatosan ellenőrizte a társaságok gazdálkodásának és tulajdonosi joggyakorlásának megfelelőségét. Az ellenőrzésekre alapozva a Számvevőszék értékelte a jellemző szabálytalanságokat és az azokból eredő kockázatokat a sérülékeny társaságokra fókuszálva. Az értékelés igazolta, hogy az üzemméret csökkenésével a gazdálkodás szabályszerűsége csökkent. A tulajdonos önkormányzatok többsége a társaságok feladatellátását nem tudta szabályszerűen kontrollálni, mely hozzájárult a társaságok tevékenységében rejlő működési kockázatok növekedéséhez. A társaságok döntő hányada nem rendelkezett a közszolgáltatási tevékenyég mérésére alkalmas kritériumrendszerrel, ezzel nem biztosították a működés és közfeladat-ellátás mérhetőségét.

Pénzmosás és terrorizmus finanszírozás - Hiányos az érintett országok EU-bizottsági feketelistája

2017.01.20.

Az Európai Parlament képviselői visszautalták az Európai Bizottsághoz a terrorizmus finanszírozása szempontjából kiemelt és korrupciós kockázatot jelentő, ezzel összefüggésben pénzmosásban érintett országok feketelistájára vonatkozó előterjesztést - közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

A GVH 600 millió forintra bírságolta a Telekomot - Jogsértő összehasonlító reklámok miatt járt el a versenyhivatal

2017.01.19.

Jogsértő összehasonlító reklámok miatt 600 millió forint bírságot szabott ki a Telekomra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH); ez a jogsértő reklámokra kiszabott eddigi legnagyobb bírság a GVH gyakorlatában. A Magyar Telekom az MTI megkeresésére közölte, bíróságon támadja meg a határozatot.

Kamarák hullámvasúton

2017.01.19.

Az elmúlt időben nagy változásokon mentek keresztül a szakmai kamarák: kikerült a Ptk.-ból a köztestület fogalma, megszűnt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara, új igazságügyi szakértői törvény született, 2017. január 1-jétől visszaállították a kötelező tagságot az Országos Magyar Vadászati Kamarában.

Úthasználati díjat fizettek, figyelmetlenség miatt túlhajtottak a szakaszon - Az Európai Unió Bíróságának ügyrendjéből

2017.01.19.

Mindkét ügyben tehergépjárművek üzembentartói előre megfizették a járműveik útvonala tekintetében az Eurovignette irányelv által az utak használatáért kivetett díjat, azonban sofőrjeik a navigációs rendszer hibája, illetve figyelmetlenség miatt túlhajtottak azon a lehajtón, ahol az útvonal részét képező autópálya-szakaszt el kellett volna hagyniuk.

A strasbourgi bíróság a kritikák kereszttüzében - Az igazságügy miniszter véleménye az EJEB működéséről

2017.01.19.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) működéséről írja le véleményét Trócsányi László igazságügyi miniszter a Figyelő legújabb számában. A miniszter szerint sok olyan jogtudós van, aki a strasbourgi bíróság döntéseit egyfajta Bibliának, iránytűnek tekinti, de a nemzeti alkotmánybíróságok, bíróságok, valamint jogvédő szervezetek is előszeretettel hivatkoznak a strasbourgi bíróság döntéseire.

A Sátoraljaújhelyi szőlők felújításának tíz éves története - Czagány Ferenc 1906-os tanulmánya

2017.01.19.

Az 1906-os tanulmány a sátoraljaújhelyi fogház egykori rabjainak munkáját, a zempléni szőlők filoxéra utáni újratelepítését mutatja be. Részlet az írásból.

Lakásvásárlás olcsóbban - Sokat nyerhetünk a legegyszerűbb tranzakcióval

2017.01.19.

A bankszámlák költségei között jelentősek a különbségek, egy-egy 15-25 millió forintos összegnél - például lakásvásárlásnál - 10-100 ezer forintot is meg lehet spórolni - közölte a BankRáció.hu. A készpénzes fizetés pedig végképp nagyon drága műfaj milliós tételeknél.

Az EP székhelyének áthelyezéséről szóló tervek - A strasbourgi városvezetés tiltakozott

2017.01.19.

Tiltakozását fejezte ki kedden a strasbourgi városvezetés az Európai Parlament (EP) elnöki tisztjéért induló jelöltek azon tervei ellen, amelyek szerint az uniós képviselőtestület munkáját egy helyszínen, Brüsszelben kellene összevonni.

Összeférhetetlenségi eljárást indítottak a horvát gazdasági miniszterrel szemben - A MOL-INA ügy részletei

2017.01.18.

Összeférhetetlenségi eljárást indított az illetékes bizottság Martina Dalic első miniszterelnök-helyettes, horvát gazdasági miniszterrel szemben, mert férje az INA horvát olajipari vállalat igazgatóságának tagja, miközben a miniszter vezeti azt a szűkebb kabinetet, amely az INA részvényeinek a Mol Nyrt.-től való visszavásárlásáról tárgyal - közölte az N1 horvát hírcsatorna.

A magyar hatóságok nem jártak el körültekintően - Az EJEB döntése két roma elleni erőszak ügyében

2017.01.18.

Kártérítést ítél meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) két, a magyarországi roma kisebbséghez tartozó ember számára, amiért ellenük és közösségük ellen elkövetett szóbeli és fizikai erőszak ügyében a bíróság véleménye szerint a magyar hatóságok nem jártak el elég körültekintően.

Bírságot kapott a Főgáz ügyfélkezelési hiányosságok miatt - A MEKH ötmillió forinttal büntetett

2017.01.18.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ötmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a Főgáz Zrt.-t, mert a cég ügyfélszolgálatai nem teljesítették a jogszabályokban és az üzletszabályzatban előírt követelményeket - közölte a hivatal.

Kijev panaszt nyújtott be Oroszországgal szemben - Az ENSZ Nemzetközi Bírósága jár el a vádak miatt

2017.01.18.

Terrorizmus finanszírozásának vádjával Ukrajna keresetet nyújtott be Oroszország ellen az ENSZ Nemzetközi Bíróságán - közölte a hágai székhelyű bíróság.

Szabadkereskedelmi egyezmény - Közösön értékelt az EU és az USA

2017.01.18.

Közös értékelést tett közzé az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok a tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) állásáról, a felek rögzítették, minden követ megmozgatnak egy kiegyensúlyozott, nagyszabású és színvonalas megállapodás eléréséért, amely egyértelműen a polgárok, a helyi közösségek és a vállalkozások javát szolgálja - közölte az Európai Bizottság sajtószolgálata.

Hivatalosan is Tajani és Pittella között fog eldőlni az EP elnökválasztása - Nem volt eredmény az első három fordulóban

2017.01.18.

Nem született eredmény az Európai Parlament (EP) elnökválasztásának első három fordulójában, a negyedik és egyben utolsó fordulóban így hivatalosan is a legtöbb szavazatot kapó két jelölt, a néppárti Antonio Tajani és a szociáldemokrata Gianni Pittella között fog eldőlni a verseny.

A Facebook álhírszűrő eljárást vezet be Németországban - Heteken belül várható az új megoldás

2017.01.18.

Álhírszűrő eljárást vezet be Németországban a Facebook közösségi portál.

Adatvédelem új cipőben - Amit a cégeknek az új adatvédelmi rendeletről tudni érdemes!

2017.01.17.

Súlyosabb szankciók, több adminisztráció várható az adatvédelem területén. A 2018 májusában hatályba lépő új adatvédelmi rendelet alapján bőven van mire felkészülniük a cégeknek! Most sorra vesszük a főbb szabályokat és a legfontosabb újításokat.

Az OBH Ellenőrzési Főosztályának 2016. évi tevékenységéről - Éves ellenőrzési jelentés

2017.01.17.

Az OBH Ellenőrzési Főosztálya az Országos Bírói Tanács 2017. január 10-i ülésére elkészítette a 2016. évi tevékenységéről szóló éves ellenőrzési jelentését.

Az európai adatgazdaság kiépítése - Javaslat az Európai Bizottságtól

2017.01.17.

Az Európai Bizottság javaslatokat tett az európai adatgazdaságban rejlő potenciál kibontakoztatására, valamint magas fokú adatvédelemre az elektronikus hírközlés terén.

1,5 milliárd eurós rekordbírság a képcső-kartellben részt vevő cégekre - Az Európai Unió Bíróság eheti ügyrendjéből

2017.01.17.

2012. december 5-én a Bizottság közel 1,5 milliárd euró összegű rekordbírságot szabott ki a Samsung, a Philips, az LG, a Technicolor, a Panasonic, a Toshiba és az MTPD cégekre a televíziókészülékek és számítógép monitorok képcsöveinek piacán világszerte egy évtizeden át működtetett kartell miatt. Az érintett cégek a világ különböző nagyvárosaiban (Budapesten is) rendszeres megbeszéléseket tartottak többek között az árak rögzítése és a piac felosztása céljából.

Lezárult a Nemzeti Színház ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.01.17.

Az Állami Számvevőszék befejezte a Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a tulajdonosi joggyakorlás, valamint a Nemzeti Színház vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozása és működtetése összességében megfelelő volt. A saját és a vagyonkezelt eszközök nyilvántartását megfelelően végezték, valamint az ellátott közhasznú tevékenység bevételeinek és ráfordításainak elszámolása is szabályszerűen történt. A Nemzeti Színház beszámolási kötelezettségét azonban hiányosan teljesítette, továbbá a közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének nem teljes körűen tett eleget, mellyel nem biztosította az átláthatóságot. A Nemzeti Színháznál független belső ellenőrzést nem alakítottak ki, illetve nem működtettek.

A bolgár ügyészség megvádolta a bíróságon a védelmi minisztert - Az ország biztonságát veszélyeztette a tisztviselő

2017.01.17.

A bolgár ügyészség benyújtotta vádemelési javaslatát a szófiai bíróságnak a védelmi miniszter ellen, mert a vád szerint még 2015-ben akadályozta a MiG-29-es vadászgépek műszaki karbantartását, s ezzel veszélyeztette az ország biztonságát.

Iskolaszövetkezetre vonatkozó szabályok - Négy hónap után visszamódosította a Parlament a rendelkezéseket

2017.01.16.

Az Európai Bizottság mintegy két éve 20154015. számon kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben tekintettel arra, hogy a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. 227.§ (3)(a) bekezdése alapján a szabadságra vonatkozó rendelkezések iskolaszövetkezet esetében nem voltak alkalmazandóak. Ez pedig azt jelentette, hogy az iskolaszövetkezeti keretek között munkát végző hallgatóknak, tanulóknak nem járt szabadság.

Fontos az elővigyázatosság, ha szabadulnánk az üdülési jogunktól! - Átvett pénz után eltűnő cégek

2017.01.16.

Megtévesztő szóbeli tájékoztatások, az átvett pénz után eltűnő cégek, nehezen értelmezett, mégis aláírt szerződéses konstrukciók – ezekről számolnak be a fogyasztók a Budapesti Békéltető Testülethez benyújtott kérelmeikben, amelyek az üdülési jog értékesítésével kapcsolatosak.

Felmérés a bírói pályázati eljárásról - Az OBH közzétette az országos gyakorlat eredményeit

2017.01.16.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) 2016 tavaszán körlevelet és kérdőívet küldött ki a bírói tanácsoknak. Ennek a célja az volt, hogy felmérje és elemezze a bírói pályázati eljárás során az országos gyakorlatot.

Idén megkezdődhet a CSOK-os fordulat - Tavaly 67 százalékkal nőtt a lakáshitelek iránti érdeklődés

2017.01.16.

Tavaly 67 százalékkal nőtt a lakáshitelek iránt érdeklődők száma és január elején is növekedés volt éves összevetésben - közölte a BankRáció.hu, amelynek előrejelzéséből kiderül, hogy az idén növekedhet az új lakások aránya a CSOK-os támogatásokon belül. Emellett a lakáshitelpiacon a kiszámítható, a kamatkockázatot csökkentő fix törlesztőrészletű lakáshitelek népszerűsége tovább növekedhet.

Fogházainkról - A Jogtudományi Közlöny 1885.évi 3. és 5.számából

2017.01.16.

A Jogtudományi Közlöny 1885. évi 3. és 5. számában jelent meg ismeretlen szerző írása Fogházainkról címmel.

A GVH 1,5 millió forintra bírságolta az SCB Trade Kft.-t - Jogsértő népszerűsítés miatt járt el a versenyhivatal

2017.01.16.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,5 millió forint bírságot szabott ki az SCB Trade Kft.-re, mert jogsértően népszerűsítette Belly-Fit erjesztett zöld- és puer teában pácolt japán aszalt szilva elnevezésű étrend-kiegészítő termékét, annak egyes, az egészségre általánosan gyakorolt kedvező hatásával kapcsolatos, a termék összetételére vonatkozó állításai nem felelnek meg az ágazati szabályokban meghatározott reklámozási rendelkezéseknek - közölte a versenyhatóság.

Rács helyett nyomkövető

2017.01.13.

Börtöneink zsúfoltsága miatt már többször elítélte hazánkat az Emberi Jogok Európai Bírósága. Ezért 2018-ig nyolc új bv-intézet épül ötezer férőhellyel, továbbá bevezették a reintegrációs őrizetet, amely korábbi szabadulást ígér a társadalomra kevésbé veszélyes bűnelkövetőknek.

Ab előtt a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény - Határozat az előzetes alkotmányossági vizsgálat tárgyában

2017.01.13.

Az Alkotmánybíróság a mai napon nyilvánosan kihirdetett határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés által 2016. december 6-i ülésnapján elfogadott, a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény támadott, a közigazgatási felsőbíróságként eljáró bíróságra vonatkozó rendelkezései alaptörvény-ellenesek.

1300 köztisztviselő ellen indult per korrupció gyanúja miatt - Spanyolországban másfél év alatt 1387 bírósági eljárás indult

2017.01.13.

Spanyolországban korrupció miatt 1378 bírósági eljárás indult köztisztséget betöltő személyek ellen 2015 júliusa és 2016 szeptembere között - közölte a spanyol Legfőbb Igaszságszolgáltatási Tanács (CGPJ).

2017. január 1-jével módosuló közbeszerzési szabályozás - Naprakész tudás a változásokról

2017.01.13.

2017. január 1-jével számos releváns módosítás és újítás került bevezetésre a közbeszerzési jog területén, mely mind az ajánlatkérőknek mind az ajánlattevőknek(részvételre jelentkezőknek) jelentős változás a korábbi szabályozásokhoz képest. Egy-egy törvényi módosulás nem megfelelő értelmezése vagy nem időben történő alkalmazása jogszabályba ütközéssel járhat, így a változó releváns szabályokat vizsgáljuk meg most közösen közelebbről, hogy naprakész tudással rendelkezzünk.

Horvátország nem fogadja el a MOL-INA-ügyben született határozatot - Washingtonban próbálkozik Zágráb a kedvező döntés ellen

2017.01.13.

A horvát kormány Washingtonban, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjában próbálja meg megdönteni a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) Ivo Sanader volt kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és a Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát - közölte az Index.hr című internetes portál.

Folytatódik a befektető önkormányzatok ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.01.12.

Újabb négy befektetési tevékenységben is érintett önkormányzat - Abony, Alsónémedi, Ceglédbercel és Győrszemere - ellenőrzését fejezte be az Állami Számvevőszék. Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok megerősítik: a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének hiányosságai miatt a közpénzfelhasználás szabályossága az önkormányzatok döntő többségénél nem volt biztosított, s így a befektetési tevékenység szabályszerű végzését nem támogatta. Az ÁSZ a témacsoportban már tizenöt jelentést hozott nyilvánosságra.

Kockázatokkal érkezik a vállalati fúziók egyszerűbb elbírálása - Az összefonódások új szabályozása

2017.01.12.

Alapjaiban változik meg 2017. január 15-től a vállalati összefonódások, vagyis a fúziók szabályozása Magyarországon. A versenytörvény módosításával a jövőben 8 napon belül jóváhagyhatnak egy tranzakciót és 1 milliárd forintra emelkedik a fúzió bejelentési kötelezettség küszöbértéke. Az új szabályozás eredményeként az érintett vállalatok viszont akár hajnali rajtaütésekre is számíthatnak.

Hatékonyabb lett a befektetők érdekvédelme az unióban - Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság jelentése

2017.01.12.

A tagállami pénzügyi felügyeleti szervek, így Magyarországon a jegybank, jobban odafigyelnek arra, hogy a befektetési vállalkozások az ügyfél számára legkedvezőbb feltételek mellett hajtsák végre megbízásaikat az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) jelentése szerint.

Nem sértett vallásszabadsági jogot a svájci iskola - Az EJEB ítélete két muzulmán diáklány ügyében

2017.01.12.

Nem sértette meg a vallásszabadsághoz fűződő jogot az a svájci iskola, amely nem engedélyezte két muzulmán diáklány felmentését a fiúkkal közös úszásoktatás alól - mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Jogszabálycsomag az 500 milliós uniós egységes piac élénkítésére - Az Európai Bizottság javaslata

2017.01.11.

Az Európai Bizottság jogszabálycsomagot javasolt a szolgáltatások támogatására, az 500 milliós uniós egységes piac élénkítésére.

Megújult polgári perjog - Az új Pp. legjelentősebb újításai

2017.01.11.

Közel négy éves előkészítést követően, a legjelentősebb eljárásjogi törvények újraalkotásának első állomásaként 2016. november 22. napján az Országgyűlés elfogadta a Polgári Perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvényt. A Jogi Fórum Szakmai Napján a törvénykönyv megalkotásában részt vevő szakemberek mutatták be az új eljárásjogi kódex létrejöttének körülményeit, legfontosabb, koncepcionális újításait, és az újítások kapcsán felmerülő legaktuálisabb kérdéseket.

Az adóhatósághoz is be lehet nyújtani az iparűzésiadó-bavallást - Január elsejétől elektronikusan lehet a NAV-hoz fordulni

2017.01.11.

Január 1-jétől az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében lehetőség van arra is, hogy az adózók elektronikusan, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vallják be állandó jellegű helyi iparűzési adó (hipa) kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén pedig csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

Az ügyvédjelölteket a juttatások és a stabil jövőkép motiválja - Felmérési eredmények a hazai jelöltek körében

2017.01.11.

Mi motiválja a hazai ügyvédjelölteket? Mi fontos számukra, a magas fizetés, az előrelépési lehetőség vagy a modern munkakörnyezet? Az ügyvédi irodák felvetései alapján végzett kutatás eredményeiből sok mindenre fény derül.

A személyes adatok fokozott védelmére tettek javaslatot - Az Európai Bizottság bemutatta a vonatkozó csomagot

2017.01.11.

Az Európai Bizottság bemutatott csomagjában a magánélet és a személyes adatok magas fokú védelmét javasolta az elektronikus hírközlés területén. Az új adatvédelmi szabályok a legújabb elektronikus hírközlési szolgáltatásokat - WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage, Viber - nyújtó ágazati szereplőkre is érvényesek lesznek.

Használt ruhák értékesítése - Személyi jövedelemadó köteles vagy sem?

2017.01.10.

Néhány hetente, havonta felüti fejét a különböző médiumokban olyan hír, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal lecsapott azokra, akik a saját használt ruháikat értékesítették a különböző internetes piactereken, mert ez adófizetési kötelezettséggel jár, amit sokan nem teljesítenek.

Kevés internetező használ biztonságos jelszót - A legjobb jelszavak nem szerepelnek a szótárakban

2017.01.10.

Még mindig csak kevés internetező alkot hatékony jelszót és használja azt biztonságosan, annak ellenére, hogy majdnem minden ötödik internetező fiókját megpróbálták már feltörni a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat kutatása szerint.

Jogosulatlan követelésvásárlás miatt 400 millió forint bírság - A jegybank büntetőfeljelentést is tett

2017.01.10.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 180 millió forint bírságot szabott ki a luxemburgi Indumet S.A. társaságra, illetve 210 millió forintos bírsággal sújtotta a magyar R-TAIL Concept Kft.-t engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt - közölte a jegybank.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000