Hír archívum: 2017. január

Más hónap

Top 10 Ab-határozat 2016-ban - Decemberi Ab-mustra

2017.01.09.

Az Alkotmánybíróság 2016-ban is több, társadalmi szempontból nagy horderejű ügyben hozott döntést. Hagyományainkhoz híven összeállítottuk – szigorúan kronologikus sorrendbe állítva – az elmúlt év tíz legjelentősebb határozatának listáját.

Gruber Lajos: A fegyenczek földmunkákkal foglalkoztatása - A Jogtudományi Közlöny 1890.évi 2.számából

2017.01.09.

A Jogtudományi Közlöny 1890. évi 2. számában jelent meg Gruber Lajos írása A fegyenczek földmunkákkal foglalkoztatása témakörben. Az írást teljes terjedelemben közöljük.

Visszaélésszerű roaming-használat megakadályozására hozott rendelet - Január 6-án lépett hatályba az uniós szabályozás

2017.01.09.

Életbe lépett január 6-án az Európai Bizottság rendelete, amely a roaming méltányos használatáról szól a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörléséhez kapcsolódóan.

Az amerikai törvényhozás hitelesítette Donald Trump győzelmét - Kifogást nyújtanak be a demokraták

2017.01.09.

Az amerikai törvényhozás hitelesítette az elektorok szavazatait, amelyek biztosították a republikánus párti Donald Trump győzelmét az elnökválasztáson. Ugyanakkor néhány demokrata párti törvényhozó jelezte, hogy kifogást nyújt be.

30 millió dollárba került a döntőbírósági eljárás Mol-INA-ügyben - Horvátország fizette az eljárási díjat

2017.01.09.

Horvátországnak több mint 30 millió dollárjába (9 milliárd forint) került a döntőbírósági eljárás Mol-INA-ügyben - közölte Vecernji List című horvát napilap a Global Arbitration Review cikkére hivatkozva, amelyet több kormányhoz közeli horvát forrás is megerősített számára.

Az idén már a NAV készíti az szja-bevallásokat - Ma kézbesíti a posta a tájékoztató leveleket

2017.01.09.

Az idei személyi jövedelemadózásról szóló tájékoztató leveleket hétfőtől kézbesíti a posta, ebből mindenki tájékozódhat az idei újdonságokról, illetve arról, hogy milyen feltételek esetén nem tartozik a túlnyomó többséghez, akiknek már az adóhatóság készíti el a bevallását - mondta Tállai András.

Az államháztartás információs rendszerét ellenőrizték - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.01.06.

Az Állami Számvevőszék az államháztartás információs rendszere, valamint a hivatalos statisztikai szolgálat 2014-2015 közötti működését ellenőrizte. Az ÁSZ megállapította, hogy az államháztartás információs rendszere működtetését a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Államkincstár 2014-ben és 2015-ben a jogszabályi előírásoknak megfelelően látta el. A működés belső szabályozottsága azonban nem biztosította az elszámoltatható feladatellátást. Az államháztartás információs rendszere és a hivatalos statisztikai szolgálat között az adatok átvétele, a statisztikai adatok előállítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt: támogatta az államháztartás pénzügyi folyamatainak tervezését, az előirányzatok kialakítását, a költségvetés végrehajtását és ellenőrzését, továbbá az adatok megfelelő előállítását.

Alkotmányossági óvást terjesztettek be Romániában - Dragnea kormányfői kinevezését ellehetetlenítő törvény ellen léptek fel

2017.01.06.

Alkotmányossági óvást terjesztett be Victor Ciorbea román ombudsman a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely meggátolta Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt abban, hogy pártja választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget.

Hiába ugyanaz a hitel, mégis van olcsóbb és sokkal drágább - 2,5 millió forint különbség lehet a visszafizetendő összegben

2017.01.06.

Bár a több évre fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek drágábbak a változó kamatozású társaiknál, de utóbbiaknál szinte bármikor növekedhet a törlesztőrészlet - derül ki a BankRáció.hu friss összeállításából, amely szerint egy 10 évig fix törlesztőrészletű hitel esetében akár 2,5 millió forint különbség lehet a visszafizetendő összegben. A bankok ajánlatai között pedig szintén tetemes a különbség, ezért a lakásvásárlók a tudatos bankválasztással milliókat spórolhatnak.

Értesítés internetes támadásról - Együttműködési megállapodás az NKI és a Telekom között

2017.01.06.

A lakosság biztonságos internethasználatának támogatása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) és a Magyar Telekom - közölte a távközlési cég.

A Mal Zrt. 54,5 millió forint kártérítést fizet a Mol-nak - Helybenhagyták az első fokon hozott határozatot

2017.01.06.

Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék korábbi határozatát, amely szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-nek (Mal Zrt.) az iszapömlés miatt 54,5 millió forint kártérítést kell fizetnie a Molnak, mert a vörösiszap tönkretette a devecseri töltőállomást és az ahhoz kapcsolódó üzlethelyiséget.

A törvényhozás és a tudomány állása napjainkban a halálbüntetésről - Tauffer Emil 1868-ban megjelent írása

2017.01.05.

A Jogtudományi Közlöny 1868. évi 1. számában jelent meg Tauffer Emil írása, ebből közlünk részleteket.

Dolgozó anyák - A munkavállalás lehetőségei és az igényelhető juttatások

2017.01.05.

2014 január 1-től lehetőség van arra, hogy a gyermekgondozási díjban részesülő szülő gyermeke 1 éves korának betöltését követően korlátlan időben végezzen kereső tevékenységet. A kedvezményt 2016-tól tovább bővítették.

A meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények - Az ombudsmani jelentés alapján kell eljárni

2017.01.05.

A Háttér Társaság arra hívta fel a figyelmet, hogy a meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények a bejegyzett élettársakra vonatkozó adózási szabályokról szóló ombudsmani jelentés szerint.

Szabályszerű a 2016-os fővárosi forrásmegosztás - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.01.05.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2016. évi fővárosi forrásmegosztás felülvizsgálatakor megállapította, hogy a forrásmegosztás tekintetében kialakított irányítási rendszer biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Ideiglenesen új helyre költözött a Gödöllői Járásbíróság - Felújítási munkálatokat végeznek a bíróságon

2017.01.05.

Ideiglenesen új helyre költözött a Gödöllői Járásbíróság, mivel idén megkezdődnek épületének felújítási és bővítési munkálatai - olvasható a Budapest Környéki Törvényszék honlapján.

Változtak a kiküldetés, a munkába járás költségtérítésének szabályai - 15 forintra emelkedett az általános személygépkocsi-normaköltség

2017.01.05.

Változtak a kiküldetés, munkába járás költségtérítésének szabályai - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

A közös ajánlattétel versenyjogi bírsághoz vezethet - Segítség a versenyjogilag kifogástalan kapcsolattartás kialakításához

2017.01.04.

A tendereken rendszeresen résztvevő vállalkozások számára ismerős és gyakran alkalmazott megoldás a közös ajánlattétel, konzorciumok létrehozása annak érdekében, hogy képesek legyenek teljesíteni a kiírás feltételeit. Ugyanakkor azt már csak kevesen tudják, hogy ezek az együttműködések könnyen versenyjogi szabályokba ütközhetnek. „Az előírások megsértése bírsághoz vezethet, melynek – sajátos paradoxont teremtve ezzel – akár a közbeszerzési eljárásokból való kizárás is a következménye lehet.” – figyelmeztetett dr. Zavodnyik József, a Klart Legal versenyjogi szakértője.

Változik több hírközlési szabály az új évben - Csökkennek a szolgáltatók adminisztratív terhei

2017.01.04.

Módosulnak a rádióberendezések forgalmazásának szabályai, csökkennek a szolgáltatók adminisztratív terhei, könnyebb lesz az elektronikus hírközlő hálózatok elhelyezése, valamint szigorodnak a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó előírások - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), azzal kapcsolatban, hogy az új évben több jogszabály is változik.

2016 legemlékezetesebb törvényei

2017.01.03.

A parlament falai között zajló törvényalkotási nagyüzem 2016-ban sem lassult. Az országgyűlés plénuma elé került számos olyan törvényjavaslat, amelyek még akkor is emlékezetesek lesznek a jogász szakma, sőt, a szélesebb közvélemény számára, amikor 2016-ot már rég magunk mögött hagytuk. Az alábbiakban a 2016-ban elfogadott öt legemlékezetesebb jogszabályt tekintjük át.

Egy Karácsonyi ürömhír utóélete - Az Orbán-interjú módosítása, és annak munkajogi következményei

2017.01.03.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült "Győztessé tesszük az országot" címen megjelenő karácsonyi interjú szövegét a 33.000 példányban megjelenő és 169.900 olvasóval rendelkező Fejér Megyei Hírlapban négy helyen, utólagosan, jogosulatlanul módosították. Az eset súlyos munkajogi következményeket vont maga után.

Hatályba lépett az új statisztikai törvény - A KSH koordinációs feladatairól is rendelkezik a törvény

2017.01.03.

Január elsején lépett hatályba a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) függetlenségét és a KSH elnökének jogosítványait is megerősítő új statisztikai törvény, ami mindenben megfelel a nemzetközi szabályoknak és gyakorlatnak - közölte a KSH.

Újabb tevékenységeknél kötelező az online kassza - 50 ezer forintos állami támogatás a beüzemelésre

2017.01.03.

Tíz új tevékenységi körben kötelező online pénztárgépet használni január 1-jétől.

Megkezdte működését a Nemzeti Szakértői és Kutató - Összeolvadt az ISZKI és a BSZKI

2017.01.03.

Megkezdte működését a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK), amely a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet, valamint az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek összeolvadásával alakult meg január 1-jén - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.

Több közteher mértéke csökken - Nő a minimálbér és a szakmunkás bérminimum

2017.01.03.

Január elsejétől több lakossági és vállalati adó és más közteher mértéke is csökken, nő a minimálbér és a szakmunkás bérminimum.

Integritási és jogtár képzés a Gyulai Törvényszék területén - Cél a befolyásmentes, feddhetetlen magatartás erősítése

2017.01.02.

Sikeresen véget ért a Gyulai Törvényszéken és az illetékességi területén működő járásbíróságokon a nemrégiben bevezetett integritási szabályzattal, valamint az új online jogtár alkalmazásával kapcsolatos helyi képzéssorozat. Az előadások első állomása 2016. november 24-én a Szeghalmi Járásbíróság volt, míg a képzések sora 2016. december 16-án a Battonyai Járásbíróságon zárult.

Több mint 2300 joganyag változik 2017. első napján - A Földművelésügyi Minisztérium volt a legaktívabb 2016-ban

2017.01.02.

A Wolters Kluwer Kft. Új Jogtárának adatai szerint 2016. január 1-je és december 31-e között összesen 1235 új jogszabály (törvény, kormány-, miniszteri vagy egyéb rendelet) jelent meg, ez kevesebb, mint a tavalyi kereken 1300-as szám.

Erősíteni kell a hivatal rendőrségi attitűdjét - Cél a tudatos vásárlói magatartás kialakulása

2017.01.02.

Erősíteni kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) "rendőrségi attitűdjét", fejleszteni kell a hivatal szemléletformáló szerepét társadalomban, a tudatos vásárlói magatartás kialakulását - mondta a Nébih elnöke.

Málta vette át az Európai Unió soros elnökségét - Júliustól Észtország viszi tovább a tisztséget

2017.01.02.

Január elsejétől hat hónapon át Málta tölti be az Európai Unió soros elnökségét, az apró szigetország Szlovákiától veszi át, majd júliusban Észtországnak adja tovább a tisztséget.

Tovább csökken a bankadó - Január elsejétől 0,21 százalékra mérséklődött az adókulcs

2017.01.02.

Január elsejétől tovább csökkent a bankadó, az ágazati adó felső kulcsa 3 bázisponttal, 0,21 százalékra mérséklődött.

Jogi nyalánkságok 2016

2017.01.02.

2016-ban számos jogi vonatkozású érdekesség történt, humoros megjegyzés hangzott el, bizonyítva, hogy a jogalkotók, a jogalkalmazók és a jogkövetők is emberek. És azt is, hogy a jog nem száraz tudomány, legfeljebb kiszárad, ha nem jól művelik.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000