Hír archívum: 2017. február

Más hónap

Hajnali rajtaütések, versenyhatósági vizsgálatok - Most érdemes még inkább résen lenni

2017.02.28.

A Gazdasági Versenyhivatal 2017 januárjától immár a vállalatok összefonódásának ellenőrzésekor is végrehajthat előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatokat, vagyis meglepetésszerű rajtaütéseket. A friss esetek is azt mutatják, az idei évtől még fontosabb, hogy a vállalkozások és vezetőik tisztában legyenek a rajtaütések szabályaival, amikor a GVH hívatlanul kopogtat az ajtajukon.

Az elmebeteg vizsgálati foglyok és fegyenczek elhelyezéséről - Laufenauer Károly 1892-ben megjelent írása

2017.02.28.

A Jogtudományi Közlöny 1892. évi 9. száma a Magyar Jogászegylet börtönügyi bizottságában tartott előadásból közölt részleteket.

A GVH jogsértő reklámok miatt bírságolt - 35 millió forint büntetés a Magyar Telekom Nyrt.-nek

2017.02.28.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte a Magyar Telekom Nyrt. összehasonlító reklámjait, ezért 35 millió forintos bírságot szabott ki a cégre - közölte a hivatal. A Magyar Telekom jelezte, várhatóan bíróságon támadja meg a határozatot.

Újabb csatlakozási fejezeteket nyitott Szerbiával az EU - Nyolc fejezetről tárgyalnak már Brüsszelben

2017.02.28.

Újabb uniós csatlakozási fejezeteket, az oktatásról és művelődésről szóló 26., valamint a vállalkozás- és iparpolitikával foglalkozó 20. fejezeteket nyitotta meg Szerbiával az Európai Unió.

Országos tiltakozási hullámot váltott ki a DNA - Túllépte hatáskörét a korrupcióellenes ügyészség

2017.02.28.

Túllépte hatáskörét és ezzel alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet ügyében végzett vizsgálata során - állapította meg az alkotmánybíróság.

Azonos neműek házassága - Hatályba lépett a legalizáló törvény Szlovéniában

2017.02.27.

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket fogadjanak örökbe - jelentette a helyi sajtó.

Őrzött menekültek - Szakmai vita a menekültügyi őrizet kiterjesztéséről

2017.02.27.

Február végén a kormány a határrendészeti és menekültügyi eljárás átalakítását célzó törvényjavaslatot terjesztett a parlament plénuma elé, melynek legfontosabb célja megakadályozni az elutasított menedékkérőknek, illetve azoknak a Magyarországon való szabad mozgását, akiknek az ügyében még nem született végleges döntés. A javaslatot számos kritika érte. Kétséges az is, hogy a módosítás összeegyeztethető hazánk nemzetközi jogi kötelezettségeivel.

EU-Ukrajna-szerződés ratifikálása - A holland parlament alsóháza szavazott

2017.02.27.

Megszavazta a holland parlament alsóháza az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálását, amelyet korábban népszavazáson utasított el az ország lakossága - jelentette a helyi sajtó.

A halálbüntetés visszaállítása - A török elnök felvetette a lehetőséget kampányrendezvényén

2017.02.27.

Ismét felvetette a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét Recep Tayyip Erdogan török államfő a nyugat-törökországi Manisában, az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i népszavazás előtti egyik kampányrendezvényen.

Elnöki rendelet a bürokrácia leépítéséről - Trump a szövetségi szabályozók számának csökkentését célozza

2017.02.27.

A bürokrácia leépítését célzó elnöki rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök.

A kormányt kérdezik a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.02.27.

Összesen huszonnégy kérdést, majd további egy órában azonnali kérdéseket tehetnek fel a képviselők a kormánynak az Országgyűlés ma véget érő idei első ülésén.

Kisebb bírságok, figyelmeztetés helyi médiumoknak - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legutóbbi döntéseiről

2017.02.24.

Kisebb összegű bírsággal sújtott, illetve figyelmeztetett helyi médiumokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - a testület legutóbbi ülésén hozott döntésekről tájékoztatták közleményben.

Megerősödik a bírói kontroll a közigazgatás felett - Az OBH álláspontja

2017.02.24.

A közigazgatási perrendtartási törvény alkalmazásával rendkívüli módon megerősödik a bírói kontroll a közigazgatás felett - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Pécsen.

Bírósághoz fordultak a menedékvárosokról szóló rendelet miatt - Trump rendeletének felfüggesztését kérték

2017.02.24.

A dél-kaliforniai Santa Clara megye bírósághoz fordult és kérelmezte Donald Trump elnöknek az úgynevezett menedékvárosokról szóló rendeletének felfüggesztését.

Az adóbírság bukása? - Elemzés az Európai Bíróság közzétett véleményéről

2017.02.23.

A jelenlegi gyakorlat szerint a NAV akkor is bírságolja az áfahiányon kapott adózókat, ha a költségvetést nem érte kár. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint az Európai Bíróság Főtanácsnokának közelmúltban közzétett véleménye azonban megszüntetheti ezt a rendkívül igazságtalan és sokak által sérelmezett eljárást.

Magyar kisebbségi albizottság alakult a román parlamentben - Az alsóház emberi jogi bizottságában kezdeményezték

2017.02.23.

A magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó albizottság alakult a román parlament alsóházának emberi jogi bizottságában - jelentette be Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője, az albizottság létrehozásának a kezdeményezője egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón.

Schengeni szabályok módosítása - A német-francia javaslatra elismerően tekint az EB

2017.02.23.

Üdvözölte az Európai Bizottság a schengeni szabályok módosítására vonatkozó német-francia javaslatot, amely a biztonságot hivatott fokozni azáltal, hogy egyszerűsítené a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállítását az övezet tagállamai számára.

Varsóval szembeni intézkedések - Az Európai Bizottság kikéri a tagállamok véleményét

2017.02.23.

Kikéri az uniós tagállamok véleményét az Európai Bizottság (EB) arról, hogy szerintük miként kellene a továbbiakban eljárni Lengyelországgal szemben, amelynek kormánya a bírálatok szerint semmibe veszi a jogállamiság elveit - közölték uniós források.

Mennyi kárt okoz a hamisítás és a kalózkodás? - Luxus termékek, bőráruk, játékok, gyógyszerek érintettek leginkább a hamisítással

2017.02.22.

A szellemi tulajdonjogokkal védett termékek hamisítása, az azokkal kapcsolatos kalózkodás nemzetközi és hazai szinten is komoly károkat okoz, amelyek számszerűsítése nem könnyű. A jogosultak egymástól elszigetelt küzdelmet folytatnak a hamisítók ellen, amely azonban igazi eredményekre nem vezet. Az OECD és az EUIPO (Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala) számára készült, 2015-ös adatokat feldolgozó friss tanulmányból látszik, hogy a hamisítás elleni nemzetközi küzdelem az elmúlt csaknem tíz évben inkább vesztésre áll, csak egyes szűk szegmensekben számolhatunk be látható eredményekről. A kutatás eredményeinek értelmezésében és a magyarországi helyzet bemutatásában Hennelné dr. Komor Ildikó, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda irodavezető partnere volt segítségünkre.

Védett szerzők - Beszélgetés Mezei Péterrel, a SZTE ÁJTK docensével a szerzői jog legégetőbb kérdéseiről

2017.02.22.

"A technológia eszköz, és nem a jogsértés maga. Tudnunk kell, hogy ha egy tartalomért fizetünk, akkor ezek a kiadásaink új művek és tartalmak létrejöttét fogják ösztönözni." - hangsúlyozza Mezei Péter, a SZTE ÁJTK docense. A szerzői jogok elkötelezett szakértőjével a jogterülettel kapcsolatos legaktuálisabb és legégetőbb kérdésekről beszélgettünk.

Főszerepet kapnak a bankkártyák - Komoly eltérések a piaci oldalon

2017.02.22.

4434 milliárd forint készpénz és több mint 9 millió bankkártya van a magyar piacon. A készpénzforgalom biztosítása drága, ezért érdemes az elektronikus, többek között a bankkártyás megoldásokat választani. A bankszámla- és bankkártyadíjak között azonban jelentős, évente 1-15 ezer forintos különbségek lehetnek, ezért érdemes megnézni a feltételeket, akár az adott bankon belüli csomagoknál is lehetnek jelentős eltérések. Szintén komoly eltérések vannak a hitelkártyáknál, amelyek teljes hiteldíjmutatója nagyon magas, közel 40 százalékos, ezért csak azoknak ajánlott, akik időben fizetnek.

Megválasztották Bándi Gyulát zöldombudsmannak - 178 képviselő támogatta a jelöltet

2017.02.22.

Megválasztotta az Országgyűlés Bándi Gyula környezetjogászt, egyetemi tanárt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek.

Büntetőjogi módosítások Romániában - Hatálytalanították a sürgősségi kormányrendeletet

2017.02.22.

Megerősítette a bukaresti képviselőház a büntetőjog módosításáról február elsején kiadott, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet hatálytalanítását.

Csalók küldenek értesítéseket a NAV nevében - Ne adjunk ki bizalmas adatokat az interneten keresztül

2017.02.22.

Hamis értesítéseket küldenek csalók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében, abban a reményben, hogy bizalmas ügyféladatokat szerezhetnek meg - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Ki kell helyezni a többnyelvű kolozsvári helységnévtáblát - Első fokon ítélet született a Kolozs megyei törvényszéken

2017.02.22.

A Kolozs megyei törvényszék meghozott elsőfokú ítélete szerint magyar nyelven is ki kell írni Kolozsvár nevét a város bejáratainál.

Új irányelvek az illegális bevándorlás szigorítására - Az amerikai belbiztonsági miniszter két rendelkezést adott ki

2017.02.22.

Az amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlást szigorító új irányelveket, amelyek felgyorsítják az illegálisan az országban tartózkodók kitoloncolását.

Ünnepekről szóló törvény Szlovéniában - Nem diszkriminálja a muszlimokat és ateistákat - döntött az alkotmánybíróság

2017.02.21.

A szlovén alkotmánybíróság egyhangúlag elutasította Almira Talic iszlám vallású szlovén állampolgár panaszát, amelyben kifogásolta, hogy az ünnepekről szóló törvény diszkriminálja a muszlimokat és az ateistákat - közölte a helyi sajtó.

Kötelezettségszegési eljárások - A legfontosabb februári döntések

2017.02.21.

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a polgárok és a vállalkozások érdekében biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd keretében próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat. A Bizottság a mai napon egy indokolással ellátott véleményt és egy felszólító levelet küld Magyarországnak, amelyekben felkéri az országot, hogy teljes mértékben alkalmazza az uniós jogszabályokat.

Szerbiai elfogatóparancsok megsemmisítését kérte a koszovói elnök - Az Interpol tagja kíván lenni Koszovó

2017.02.21.

Koszovó szeretne az Interpol tagjává válni - közölte Hashim Thaci koszovói elnök, aki ezzel egy időben azt kérte Jürgen Stocktól, a nemzetközi rendőrségi szervezet főtitkárától, hogy semmisítsék meg a Szerbia által kiadott nemzetközi elfogatóparancsokat.

Nem mond le Jean-Claude Juncker - Az Európai Bizottság cáfolta a híreket

2017.02.21.

Határozottan cáfolta az Európai Bizottság a testületet vezető Jean-Claude Juncker esetleges lemondásáról szóló, névtelen forrásokra hivatkozó sajtóértesüléseket.

Új lengyel alkotmánybírósági törvények - A szabályos működés már biztosítható

2017.02.21.

Az alkotmánybíróságról szóló új lengyel törvények elfogadásával, új alkotmánybírósági elnök megválasztásával megteremtődtek a testület szabályos működésének feltételei - közölte az Európai Bizottsággal a lengyel külügyi tárca.

A jogi határzár szigorításáról kezd tárgyalni a parlament - Az Országgyűlés heti ülésrendjéből

2017.02.21.

Az Országgyűlés hétfőtől négynapos ülésen kezdi meg tavaszi ülésszakát, amelyen a képviselők belefognak a belügyminiszter illegális bevándorlók őrizetbe vételéről szóló törvénycsomagjának tárgyalásába, továbbá újra szavazhatnak egy az Alkotmánybíróság által több ponton alaptörvény-ellenesnek minősített előterjesztésről.

Pénz jár az ügyfeleknek a jogsértően díjat emelő hitelintézetektől - Pert nyert az MNB

2017.02.20.

Az elmúlt időszakban a jegybank sorra nyerte meg a bankszámláik, kártyáik jutalékait, költségeit jogsértően módosító pénzügyi intézményekkel szembeni pereket, így azoknak a hitelintézeteknek is vissza kell fizetniük az ügyfelektől jogsértően elvont pénzeket, amelyek bíróságon vitatták a Magyar Nemzeti Bank erre vonatkozó felügyeleti döntését - nyilatkozta Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke.

Szabályozott drón-invázió - A pilóta nélküli légi járművek új szabályai

2017.02.20.

A robottechnika egészen elképesztő fejlődésnek indult a XXI. században, ami számtalan jogi kérdést és problémát is magával hozott. Különösen a pilóta nélküli légi járművek, vagyis a drónok állítják jelentős kihívások elé a jogalkotót. A rendelettervezet már az Országgyűlés asztalán!

Az RTR orosz nyelvű televíziócsatorna adásának felfüggesztése - Jogszerű Litvánia eljárása a csatorna ideiglenes megszüntetéséről

2017.02.20.

Az Európai Bizottság szerint nem sértett európai jogot Litvánia azáltal, hogy gyűlöletkeltés és uszítás miatt három hónapra felfüggesztette a Svédországból sugárzott, orosz nyelvű RTR-Planeta nevű televíziós csatorna adásának litvániai sugárzását - derül ki a brüsszeli testület közleményéből.

Adatvédelmi nyilvántartásba vétel hatékonyan? - Jogi összefoglaló

2017.02.20.

Valamilyen formában szinte minden Magyarországon működő cég kezel személyes adatot, legyenek azok munkavállalók, üzletfelek vagy ügyfelek személyes adatai. Ennélfogva megkerülhetetlenné válik számukra az adatkezelés jogi szabályainak ismerete.

Jézus perének jogi jellemzőiről szóló kötetet mutatnak be - Fazeka István Amicus caesaris kötete

2017.02.20.

Jézus perének zsidó és római jogi jellemzőiről írt könyvet Fazekas István Váci Mihály-díjas költő, műfordító és jogász. Az Amicus caesaris című kötetet hétfőn mutatják be az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán (ELTE-ÁJK).

Torgyán Józsefre és Katona Kálmánra emlékeznek a képviselők - Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka

2017.02.20.

Az Országgyűlés négynapos üléssel ma kezdi meg tavaszi ülésszakát. A parlament négy, a közelmúltban elhunyt volt képviselőről is megemlékezik, köztük Torgyán József (FKGP) egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Katona Kálmán korábbi közlekedésügyi miniszterről.

Nem kell kérni az szja-bevallás elkészítését - A NAV elkészíti a bevallásokat, akik munkáltatótól kaptak jövedelmet tavaly

2017.02.17.

Nem kell külön kérni a személyijövelemadó-bevallás elkészítését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti mindazoknak, akik munkáltatótól szereztek jövedelmet tavaly - hívta fel a figyelmet Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője

Jogtalanul felvett uniós pénzek - Nincs szükség az EP döntésének felfüggesztésére az EuB szerint

2017.02.17.

Nincs szükség az Európai Parlament (EP) azon döntésének felfüggesztésére, amelynek értelmében a francia Nemzeti Front (FN) három képviselőjének, köztük Jean-Marie Le Pen korábbi pártelnöknek vissza kell fizetnie az asszisztenseik után jogtalanul felvett uniós pénzeket - mondta ki az Európai Unió Bírósága.

Szorosabb együttműködés kell az alkotmánybíróságok között - A visegrádi országok alkotmánybíróságainak budapesti csúcstalálkozójáról

2017.02.17.

Szorosabb együttműködésre van szükség az uniós jog és az egyes tagállamok alkotmányos kultúráinak viszonyában felmerülő problémák kezeléséhez - mondta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a visegrádi országok alkotmánybíróságainak budapesti csúcstalálkozója után, sajtótájékoztatón.

Tiltott adatszerzés bűncselekmény - A Legfőbb Ügyészség által tett intézkedésekről

2017.02.17.

A Legfőbb Ügyészség – a Fővárosi Főügyészség által az un. MTVA-s megfigyelési ügyben hozott részmegszüntető határozat kapcsán – hivatalból eljárva megvizsgálta Btk. 422.§-ának (1) bekezdésében szabályozott tiltott adatszerzés bűncselekménye szabályozását.

Új terrorellenes szabályok - Az Európai Parlament elfogadta az intézkedéseket

2017.02.17.

Az Európai Parlament új terrorellenes intézkedéseket fogadott el a külföldi harcosok és magányos elkövetők ellen, valamint fokozott határellenőrzést írt elő a külföldi harcosok megállítására - közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

Szigorú fellépés szükséges az élelmiszerminőség szabályozásában - Az FM államtitkárának nyilatkozata

2017.02.17.

Szigorúbb szabályozással kell biztosítani a megfelelő élelmiszerminőséget az Európai Unióban, egyúttal szemléletformálásra van szükség a tudatos vásárlás elősegítése érdekében - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Társasházi jogügyletek

2017.02.16.

A társasház a közös tulajdon speciális fajtája, létrehozásával olyan sajátos közösség jön létre, amely bizonyos, törvényben meghatározott körben a közösség nevében önállóan is felléphet, így szerződést is köthet. - Milyen szerződéseket köthet a társasház? Milyen ügyekben léphet fel önállóan?

Súlyos beteg menedékkérők átadásának szabályozása - Az Európai Unió Bíróságának legfrissebb ítélete

2017.02.16.

Egy különösen súlyos beteg menedékkérő a kérelme elbírálása céljából nem adható át egy másik tagállamnak, amennyiben az átadás az egészségi állapotának jelentős és vissza nem fordítható romlásával járna együtt.

Új irodavezető partner a Sár és Társai Ügyvédi Irodánál - Hennelné dr. Komor Ildikó januártól irodavezető ügyvéd

2017.02.16.

2017 januárjától Hennelné dr. Komor Ildikó látja el a Sár és Társai irodavezető ügyvédi feladatait. Ildikó 2000-ben csatlakozott az ügyvédi irodához, 2003-tól partneri pozíciót töltött be.

Így szerezhet előnyt az új lakás megvásárlásához - Összefoglaló a piaci lehetőségekről

2017.02.16.

Ha valaki az egyre nagyobb kínálatot biztosító újlakás-piacon szeretne részben hitelből vásárolni, fontos a felkészülés. Egyrészt érdemes előminősítést kérni az új lakásoknál jellemző 20-80 százalékos finanszírozási modell miatt. A lakáshitelek között lévő akár több millió forintos különbség miatt alaposan fel kell mérni a kínálatot. Ha pedig a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) is igényelne a vásárló, akkor meglepetések elkerülése érdekében előre tisztázni kell, mire jogosult a vásárló.

Az Európai Parlament jóváhagyta a Kanadával kötött megállapodást - 408 képviselő támogatta az egyezményt

2017.02.16.

Jóváhagyta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) az Európai Parlament, az egyezményt 408 igen szavazattal, 254 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a testület strasbourgi plenáris ülésén.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000