Hír archívum: 2017. február

Más hónap

Terrorveszély és schengeni vízum a napirenden - A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésen tárgyalt

2017.02.15.

A terrorfenyegetettségről és a schengeni vízumrendszer biztonságáról is tárgyalt zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Átláthatóság az uniós jog végrehajtásában - Az eljárásrend módosítását kezdeményezte az Európai Bizottság

2017.02.15.

Az uniós jog végrehajtását szolgáló eljárásrend módosítását kezdeményezte az Európai Bizottság, a javaslat célja az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelése.

Katalán függetlenségről szóló népszavazási kezdeményezés - A spanyol alkotmánybíróság megsemmisítette a parlamenti határozatot

2017.02.15.

A spanyol alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a katalán parlament határozatát, amelyben 2017 szeptemberére függetlenségi népszavazást kezdeményezett.

A kormány benyújtotta a büntetőeljárási törvény javaslatát - A parlament honlapján olvasható a tervezet

2017.02.15.

A gyorsabb és hatékonyabb eljárás a célja az új, a büntető perrendtartásról szóló törvény javaslatának, amely kedden került fel a parlament honlapjára.

A késedelmi kamatszabályok megsértéséért bírságolt a jegybank - A Sberbank Magyarország Zrt. állásfoglalása az üggyel kapcsolatban

2017.02.15.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 8,5 millió forintra bírságolta a Sberbank Magyarország Zrt.-t, mert egyes fogyasztói kölcsönszerződéseinél megsértette a felszámítható késedelmi kamat felső mértékére vonatkozó előírásokat. A bank köteles visszafizetni a fogyasztókra terhelt, összesen csaknem 14 millió forint késedelmi kamatkülönbözetet is.

Törvények futószalagon

2017.02.14.

Titkos információgyűjtési szabályok az új büntetőeljárási kódexben. Nem köthetnek az ügyvédek tisztán sikerdíjas megállapodást. Önálló törvényt kapnak a magánnyomozók. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke működteti majd az általános meghatalmazások nyilvántartását. - Néhány érdekes és fontos újdonság készülő törvényjavaslatokból.

Óvatosan a Valentin-napi erotikus ajándékokkal - Jogi összefoglaló a visszaélésekről

2017.02.14.

Február 14-e Valentin nap, a szerelmesek ünnepe. Rengeteg olyan téma és esemény van, amire az ünnep kapcsán kifejezetten felhívják figyelmünket, legyen szó akár ajándék vásárlási tippekről, éttermekről, szokásokról, a szingli és a párkapcsolati lét ál vagy valós ellentmondásáról, és még sorolhatnánk. Bizonyos veszélyekre vagy kockázatokra azonban kevesen hívják fel a figyelmet. Mert legyen az ember akár boldog kapcsolatban vagy keressen párkapcsolatot, vagy partnert, akivel a szerelmesek napját eltölti, hajlamosak vagyunk megfeledkezni személyes adataink biztonságáról. Egy ajándékként adott erotikus művészi fénykép vagy házi videó, egy ismerkedési és könnyed időtöltésre bekapcsolt webkamera vagy intim kép könnyen megváltoztathatja megszokott életünket. A Wolters Kluwer jogi összefoglalója sok kérdésre választ ad.

Aláírásgyűjtés az oktatási és nyelvi jogok védelmében - Az ukrajnai magyar lakta településeken kihelyezték az aláírásgyűjtő íveket

2017.02.14.

Aláírásgyűjtést indított a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) az ukrajnai kisebbségek oktatási és nyelvi jogainak tervezett szűkítése ellen.

Vizsgálat a spanyol jegybank és a tőzsdefelügyelet volt vezetői ellen - A szabálytalan tőzsdebevezetés miatt kártalanítják a kisrészvényeseket

2017.02.14.

A madridi büntetőbíróság vizsgálatot indít a spanyol jegybank (Banco de Espana) és a spanyol tőzsdefelügyelet (CNMV) volt elnökei ellen a Bankia hitelintézet 2011. évi, a feltételezések szerint szabálytalan tőzsdei bevezetése miatt.

Történeti pályázaton nyert a Szegedi Ítélőtábla - Az OBH Ráth György történeti és hagyományápolási pályázata

2017.02.14.

Három éve kezdte meg a Szegedi Ítélőtábla intézménytörténetének tudományos feldolgozását. Eddig két kötet jelent meg. Mivel sikeresen pályázott a Szegedi Ítélőtábla az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett 2016. évi Ráth György bírósági történeti és hagyományápolási pályázaton, hamarosan megkezdődhetnek a harmadik kötet munkálatai is.

„A Gyulai Törvényszék Novák Kamill idejében” - konferencia és kiállítás - Az OBH Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázata

2017.02.14.

A Gyulai Törvényszék eredményesen vett részt a 2016. évi Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázaton, melyet az Országos Bírósági Hivatal hirdetett meg.

Bírák fizetésének csökkentése? - Ellentétes-e a bírói függetlenség elvével?

2017.02.13.

A 2008-ben kirobbant pénzügyi és gazdasági válság által különösen sújtott Portugália 2011 tavaszán pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól, az euróövezeti tagállamoktól és az IMF-től.

Áthelyezés és áttelepítés - Az Európai Bizottság elfogadta az eredményjelentést

2017.02.13.

A Bizottság elfogadta az uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló kilencedik eredményjelentését, amely a 2016. december 8. óta végrehajtott intézkedéseket értékeli.

Gruber Lajos: A börtönügy - A Jogtudományi Közlöny 1890. évi 7. számából

2017.02.13.

A Jogtudományi Közlöny 1890. évi 7. számában jelent meg Gruber Lajos írása. A szerző ügyvédként, később királyi ügyészként tevékenykedett, a börtönügy iránti lelkesedése és elkötelezettsége példaértékű volt.

A jogszociológia atyja - Arckép Kulcsár Kálmán jogtudósról

2017.02.10.

A jogszociológia hazai megalapítója és szervezője. Igazságügy-miniszterként tevékenyen segítette a rendszerváltás jogi kereteinek megteremtését. Bár a legfőbb közjogi tisztségek elkerülték, tudományos és egyetemi oktatói munkásságát díjakkal ismerték el. Egy igazi úriember.

Digitális egységes piac - Új uniós megállapodás az online tartalomszolgáltatások Európán belüli hordozhatóságáról

2017.02.10.

Az új szabályok tükrözik a kulturális és szórakoztató célú tartalmak élvezetének új, az Európán belüli mobilitáshoz kapcsolódó módozatait.

Figyeljen a lakástakarékokra - Elúszhat az éves állami támogatás!

2017.02.10.

Az akár 10 százalék feletti hozamot biztosító lakástakarék-konstrukciók feltételei az állami támogatás miatt kötöttek, mégis jelentős különbségek lehetnek közöttük a BankRáció.hu február elején készített összehasonlítása szerint.

A bűncselekmények felderítésében való együttműködés megerősítése - Találkozott az OLAF főigazgatója és a legfőbb ügyész

2017.02.10.

A folyamatban levő ügyek állása, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő csalási ügyekben induló büntetőeljárások hatékonyabbá tételét elősegítő eszközök megvitatása volt a fő témája Dr. Polt Péter, legfőbb ügyész és a héten Magyarországon hivatalos látogatáson tartózkodó Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatója közötti találkozónak.

Lemondott a román igazságügyminiszter - A Btk.módosítás kezdeményezője távozik a kormányzatból

2017.02.10.

Lemondott tisztségéről Florin Iordache, a bukaresti szociálliberális kormány igazságügyi minisztere, annak a - büntetőjog korrupcióellenes szigorán enyhítő - sürgősségi kormányrendeletnek a kezdeményezője, amely nagyszabású korrupcióellenes megmozdulássorozatot váltott ki országszerte.

Tőkeemelés festménnyel vagy logóval? - Március 15-én lejár az egy éves hosszabbítási határidő

2017.02.10.

A tavaly elhalasztott kötelező tőkeemelést úgy tűnik, idén már nem úszhatják meg a magyar kft.-k, az egy éves hosszabbítás ugyanis ez év március 15-én lejár. A korlátolt felelősségű társaságoknak – akik azt még nem tették meg - át kell térniük az új Ptk. alkalmazására, és ezzel egyidejűleg, amennyiben törzstőkéjük 3 millió forint alatt van, fel kell emelniük azt a kötelező 3 millió forintos minimumra.

Bűnözés visszaszorításáról írt alá rendeleteket Donald Trump - Új korszak veszi kezdetét az elnök szerint

2017.02.10.

Donald Trump amerikai elnök három rendeletet írt alá, amelyek a bűnözés visszaszorítását célozzák.

Az Oppenheim tovább erősíti IP/IT praxisát - Új partnerük László Áron

2017.02.09.

László Áron 2017-től az Oppenheim partnere lett. Ezzel háromra nőtt az Oppenheim IP/IT területre szakosodott partnereinek száma.

Vámbéry Rusztem: A budapesti gyüjtőfogház - A Jogtudományi Közlöny 1898.évi februári számából

2017.02.09.

A Jogtudományi Közlöny 1898. évi februári számában jelent meg Vámbéry Rusztem írása A budapesti gyüjtőfogház címmel.

Újabb korrupciós vizsgálat a római főpolgármesterrel szemben - A kabinetfőnök életbiztosításának kedvezményezettje a polgármester

2017.02.09.

A római ügyészség újabb vizsgálatot indított Virginia Raggi római főpolgármester, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusával szemben saját kabinetfőnöke kinevezése miatt - értesült az olasz sajtó.

Jelentősen nőtt a fizetési meghagyások száma tavaly - A Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartási adatai

2017.02.09.

Jelentősen nőtt a fizetési meghagyások száma tavaly, több mint 526 ezer kérelem indult, ami 13 százalékkal több az előző évinél - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartásából.

Tovább csökkent az európai uniós csatlakozás támogatottsága Szerbiában - A lakosság 47 százaléka támogatja a csatlakozást

2017.02.09.

A szerb lakosságnak csupán a 47 százaléka támogatja az ország uniós csatlakozását, míg ez az arány tavaly 48 százalékos, három évvel ezelőtt pedig 51 százalékos volt - derült ki a belgrádi kormány európai integrációért felelős irodájának a felméréséből, amelyet a Politika című szerb napilap ismertetett.

Az energiaunióval a rezsicsökkentés kerülne veszélybe - Az Alapjogi Központ megállapításai

2017.02.09.

A hatósági árszabás, tehát a rezsicsökkentés is veszélybe kerülne az energiaunió megteremtésével az Európai Unióban - mondta az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Megerősített együttműködési eljárással hozhatják létre az európai ügyészséget - Magyarország jelenlegi formájában nem támogatja a tervezetet

2017.02.08.

Nincsen teljes körű egyetértés az uniós tagállamok között az európai ügyészség létrehozását illetően, és ha továbbra sem sikerül konszenzusra jutni, akkor megnyílhat az út az úgynevezett megerősített együttműködési eljárás előtt - közölte a tagországi kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata.

A humanitárius vízum kiadásának feltételei - Főtanácsnoki indítvány az Európai Unió Bíróságán

2017.02.08.

Az uniós tagállamok kötelesek humanitárius vízumot kiadni az EU-n kívüli országok nemzetközi védelemre váró állampolgárainak, amennyiben indokoltan vélelmezhető, hogy annak megtagadása esetén kínzásnak vagy embertelen bánásmódnak teszik ki őket - foglalt állást az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka.

Alkotmányellenes a frankhitelek lejre váltását szabályozó törvény - A román alkotmánybíróság megállapításai

2017.02.08.

A román alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes, így nem léphet hatályba a svájci frankban felvett lakossági hitelek lejre váltásáról szóló törvény Romániában, amelyet a parlament tavaly októberben egyhangúlag szavazott meg.

Kizárták a Vodafonet az állami mobilszolgáltatási tenderből - Bíróságon támadta meg a KEF határozatát

2017.02.08.

A Vodafone Magyarország az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadta a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) azon határozatát, amellyel a KEF kizárta a vállalatot a "Mobil távközlési szolgáltatás beszerzés - 2016" elnevezésű eljárásból - közölte a mobilszolgáltató társaság.

Szabálytalansági eljárás a 4-es metró ügyében - A Miniszterelnökség is kivizsgálja az ügyet

2017.02.08.

Szabálytalansági eljárást indított a Miniszterelnökség a 4-es metró ügyében - közölte Lázár János Makón.

Magyarellenes műsorért bírságolt a román médiahatóság - 700 ezer forintos bírság kapott a hírtelevízió

2017.02.08.

Etnikai alapon diszkrimináló kijelentésekért, magyarokat sértő bizonyítatlan vádaskodásért és egyoldalú tájékoztatásért tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot szabott ki a román Audiovizuális Tanács (CNA) a Realitatea hírtelevízióra.

Dzsihadisták állampolgárságának megvonása - Jóváhagyta a holland parlament a törvényjavaslatot

2017.02.08.

Jóváhagyta a holland parlament felsőháza azt a vitatott törvényjavaslatot, amelynek értelmében megfoszthatók lesznek holland állampolgárságuktól a terrorszervezetekhez csatlakozó kettős állampolgárok.

Jogsértő webáruházak - Változóban az online kereskedés szabályozása

2017.02.07.

Az Országgyűlés a tisztességesebb elektronikus kereskedelem érdekében módosította az elektronikus hírközléssel és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos törvényeket. Adatbázis készül a tisztességtelen online kereskedőkről, és a bírságok összege is emelkedik.

Felsőoktatási felvételi középfokú nyelvvizsgához kötése - Nincsenek meg a szükséges feltételek a teljesítéshez

2017.02.07.

Az ombudsman szerint a kormány kellő előkészítés nélkül írta elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a középfokú nyelvvizsgát, továbbá súlyosan sértette a jogbiztonság követelményét az, hogy a szakgimnáziumok kerettantervét közvetlenül a 2016/2017-es tanév kezdetét megelőzően hirdették ki - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Bírósági fogalmazói álláshelyekre pályázhatnak a jelentkezők - Összesen 34 bírósági fogalmazói várják a pályázatokat

2017.02.07.

2017. I. félévében 14 megyében, összesen 34 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

Jogerősen is reklámnak találta a bihari törvényszék a partiumi zászlót - A nagyváradi helyi rendőrségnek adott igazat a bíróság

2017.02.07.

Jogerősen is reklámzászlónak minősítette ítéletében a partium zászlaját a Bihar megyei törvényszék. Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján hozták nyilvánosságra.

Elnöki rendelet a banki szabályozás lehetséges enyhítéséről - Donald Trump újabb intézkedése

2017.02.07.

Donald Trump amerikai elnök rendeletet adott ki a szigorú banki szabályozások lehetséges enyhítéséről.

Megismétlik a vörösiszapper elsőfokú tárgyalását - Abszolút hatályon kívül helyezési okot állapított meg a Győri Ítélőtábla

2017.02.07.

Úgynevezett abszolút hatályon kívül helyezési okból kell megismételni a vörösiszapper elsőfokú tárgyalását - mondta a Győri Ítélőtábla elnöke sajtótájékoztatóján Győrben, miután a táblabíróság hatályon kívül helyezte az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék ítéletét.

Kinyíló digitális világ - Növekvő kockázatok, veszélyek leselkednek a fiatalokra

2017.02.06.

Az internet térnyerésével és a digitalizációval együtt kibővült azon lehetőségek köre is, amelyek adott esetben a gyermekek számára valamilyen kockázattal járhatnak. Zenék, filmek, torrent oldalak – néhány kattintással érhetőek el ma már olyan tartalmak, amelyek engedély nélküli felhasználása szerzői jogsértést eredményezhet. Mindezt úgy, hogy a gyermekek esetleg nem is bírnak arról tudomással, hogy ezzel másoknak anyagi kárt okozhatnak és ennek még súlyosabb jogi következményei is lehetnek.

A lakáshitelek legfontosabb oldala - 100 százalékos különbség is lehetséges

2017.02.06.

Február elején közel közel 100 százalékos különbség volt a legolcsóbb és legdrágább 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek kamata között. Egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű lakáshitel teljes díja a legkedvezőbb konstrukciók esetében 3,5 millió forint, a legdrágábbaknál azonban ennek több mint a duplája, 7 millió forint, a tőketartozáson felül. A lakáshitel-felvétel előtt alaposan mérlegelni kell a jövedelmi helyzetet és a jelentős különbségek miatt körültekintően kell bankot választani.

Nem kötelező feltüntetni a fogyasztóvédelmi hatóság elérhetőségét - Az üzletekben továbbra sem bírságolnak a hiányosságért

2017.02.06.

A fogyasztóvédelmi hatóság elérhetőségének feltüntetése az üzletben továbbra sem kötelező, ennek hiánya miatt a hatóság nem bírságolja a kereskedőket, ahogy eddig sem tette - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Nem adna ki több korrupciós jelentést az Európai Bizottság - Nem tartják megfelelőnek a jelentések folytatását

2017.02.06.

Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy nem ad ki több, az Európai Unió országainak korrupciós helyzetével foglalkozó jelentést - írta az EUObserver brüsszeli hírportál, uniós bizottsági információkra hivatkozva.

Három állami szervnél már kötelező a közbeszerzéseknél az e-kommunikáció - A tagállami kötelezettség év végéig minden közbeszerzésre kiterjed

2017.02.06.

Február 1-jétől három központi beszerző szerv - a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - közbeszerzési eljárásainál kötelező az elektronikus kommunikáció, ami legkésőbb az év végéig valamennyi közbeszerzési eljárásra kiterjed. Az e-közbeszerzés bevezetése növeli a transzparenciát és a versenyt - közölte a Miniszterelnökség.

Felfüggesztették a beutazási tilalmat - Trump felülvizsgáltatja a szövetségi bíró döntését

2017.02.06.

Nevetségesnek nevezte szombaton Donald Trump amerikai elnök, hogy egy szövetségi bíró pénteken ideiglenesen felfüggesztette az általa hét, muszlim többségű ország állampolgáraival szemben elrendelt beutazási tilalmat. Szerinte felül fogják bírálni a bíró döntését.

Hatályon kívül helyezték a vitatott sürgősségi rendeletet - Százezrek tüntettek Romániában a Btk. módosítás miatt

2017.02.06.

Hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította, miután Romániában napok óta százezrek tüntettek a korrupció büntethetőségének enyhítése ellen.

Egyre több a panasz - Januári Ab-mustra

2017.02.05.

Évről évre egyre több alkotmányjogi panasz fut be az Alkotmánybíróságra: 2014-ben 689, 2015-ben 737, míg 2016-ban már 893 panaszos indítvány érkezett. 2016-ban a bírák megsemmisítettek négy jogszabályi rendelkezést, valamint tíz bírói döntést, emellett három ügyben alkotmányos mulasztást és tizenkét alkalmazási tilalmat állapítottak meg.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000