Hír archívum: 2017. február

Más hónap

Magyar közjegyző Magyarországon? - Uniós jogot sért, ha saját állampolgároknak tartják fenn a hivatás gyakorlását

2017.02.03.

Az uniós jog értelmében a tagállamok – a letelepedés szabadsága elvének alkalmazása alóli kivételként – saját állampolgáraiknak tarthatják fenn azon tevékenységek gyakorlását, amelyek – akár csak időlegesen is – részt vesznek a közhatalom gyakorlásában.

Nemzetközi tapasztalatcsere az olimpiarendezésről - Az Állami Számvevőszék szemináriuma

2017.02.03.

Március végén rendezi meg az Állami Számvevőszék az olimpiarendezés nemzetközi ellenőrzési tapasztalatait összegző szemináriumát. Angol, kanadai, kínai, görög, olasz és brazil számvevőszéki szakértők érkeznek Budapestre azért, hogy megosszák az elmúlt két évtizedben rendezett olimpiai játékokkal kapcsolatos ellenőrzési tapasztalataikat az ÁSZ, valamint a budapesti olimpia előkészítésén dolgozó szervezetek szakembereivel. Az Állami Számvevőszéket az Országgyűlés kérte fel, hogy nyújtson szakmai támogatást az olimpiapályázat előkészítői számára a közpénzek törvényes, szakszerű, gazdaságos és hatékony felhasználása érdekében.

Alkotmánybírósághoz fordul a bírák szakmai szervezete - A sürgősségi rendelettel módosított Btk. kapcsán járnak el

2017.02.02.

Az alkotmánybíróságnál panaszolja be a román kormányt a Legfelső Bírói Tanács (CSM), miután a kabinet a bírák és ügyészek szakmai szervezetének véleményezése nélkül, sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet és perrendtartást.

Hatékony a cégregisztrációs szűrő - 1673 cégnél tagadta meg a NAV az adószám kiadását

2017.02.02.

Hatékonyan működik a regisztrációs szűrő, tavaly 1673 cégnél tagadta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adószám kiadását adóregisztrációs akadály miatt, ami 73 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest - tájékoztatott a feketelista.hu

„Internetes társkeresés extrákkal!” - Fogyasztóvédelmi problémák a szerződéseknél

2017.02.02.

Az interneten egyre népszerűbbek a társkereséssel foglalkozó weboldalak. A fogyasztó ül a számítógép előtt és az ajánlott társkeresési szolgáltatást igénybe véve egy kattintással ki tudja választani a számára megfelelő társat. Azonban ezzel összefüggésben a Budapesti Békéltető Testülethez beérkező kérelmekben sokszor találkozunk fogyasztói problémákkal, ezért a Testület az alábbi tanácsokat fogalmazza meg a fogyasztók felé. A legtöbb esetben a fogyasztó nem tudja megszüntetni a szerződést és továbbra is a fizetnie kell a több tízezres közvetítői díjat.

Utazásszervező vállalkozást figyelmeztetett a GVH - Megtévesztő hirdetések miatt járt el a versenyhivatal

2017.02.02.

A versenyhivatal megtévesztő hirdetések miatt figyelmeztetésben részesített egy utazásszervező vállalkozást, két partnerénél pedig mérsékelt jelentőségű jogsértést állapított meg, de bírságot ezúttal nem szabott ki.

Magyarokat sértő kijelentések miatt bírságoltak - Egy román újságírót több mint 300 ezer forintra büntettek

2017.02.02.

A román diszkriminációellenes tanács 5 ezer lejre (343 ezer forint) bírságolta meg az egyik román hírtelevízió műsorvezetőjét, aki tavaly októberben a magyarokról tett sértő kijelentéseket.

Az UNCITRAL határozat hatályon kívül helyezését kéri Horvátország - A svájci szövetségi bírósághoz fordult a horvát kormányfő

2017.02.02.

Horvátország a svájci szövetségi bíróságtól kéri, hogy helyezze hatályon kívül a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságnak (UNCITRAL) az Ivo Sanader volt kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő Zágrábban, újságírói kérdésre válaszolva.

Utazási költségek - Visszamódosították a megtérítéséről szóló jogszabályt - Amire figyelni érdemes!

2017.02.01.

A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Ennek egyik formája az utazási költségtérítés, melynek mértéke az utóbbi időben többször is változott. - Kiket is illet, és mennyi most az annyi?

Lezárult a megyei múzeumok ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.02.01.

Befejezte a megyei hatókörű városi múzeumok ellenőrzését az Állami Számvevőszék, és nyilvánosságra hozta az utolsó öt – a miskolci, a kecskeméti, a székesfehérvári, a szombathelyi és a veszprémi – intézmény ellenőrzéséről szóló jelentéseit. Az ellenőrzések tapasztalatait összegezve megállapítható, hogy a megyei múzeumok döntő többségnél a kialakított irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást. A pénzügyi és vagyongazdálkodás mind a 19 ellenőrzött múzeumnál szabálytalan volt, továbbá szabálytalanságok voltak a kulturális javak nyilvántartásában és a legtöbb múzeumban a kulturális javak vagyonvédelme és állományvédelme sem volt biztosított a kölcsönzések során. A 19 megyei múzeum ellenőrzése során az ÁSZ mintegy 520 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok megszüntetése érdekében.

Halálbüntetés visszaállításáról szóló javaslat - Marine Le Pen visszavonta programját

2017.02.01.

A sokáig a halálbüntetés visszaállításával kampányoló francia Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje, Marine Le Pen szerdán visszavonta a két évvel ezelőtt megfogalmazott javaslatát.

Volt uniós politikusok lobbitevékenysége - A Transparency International jelentése

2017.02.01.

Összeférhetetlenséget gyanít, ezért aggodalmát fejezte ki a Transparency International, amiért "lazán" szabályozzák az európai uniós intézményeknél dolgozó politikusok megbízatásuk lejárta utáni elhelyezkedését gazdasági szervezeteknél.

Az építőipari kivitelezési szerződések buktatói - Komoly következmények az elmaradt aláírásnál

2017.02.01.

Még a legnagyobb beruházások esetén a leggondosabb előkészítés mellett is előfordulhat, hogy a kivitelezési tevékenység úgy indul el, hogy nem áll rendelkezésre a felek által aláírt kivitelezési szerződés. Jóllehet az elektronikus építési naplóba a szerződést is fel kell tölteni, a szerződés hiánya általában nem akadályozza meg a munkakezdést. Érdemes azonban tudni, hogy a szerződés aláírásának elmaradása komoly következményekkel járhat. A KCG Partners Ügyvédi Társulás összefoglalója.

Amerikai beutazási tilalom - Az Európai Parlament külügyi bizottsága aggasztónak tartja a rendeletet

2017.02.01.

Az Európai Parlament külügyi bizottsága mélységesen aggasztónak, a bevándorlásellenesek és idegengyűlölők táborát erősítő kijelentésnek tartja Donald Trump bevándorlást szigorító rendeletét, amely a testület álláspontja szerint súlyosan veszélyezteti a menekülteket ügyében méltányos nemzetközi felelősségmegosztás elérését célzó globális erőfeszítéseket.

Sürgősségi rendelettel módosították a román büntető törvénykönyvet - A hivatali visszaélés bűntette is változott

2017.02.01.

Azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította a román kormány a büntető törvénykönyvet és bűnügyi perrendtartást, egyebek között megváltoztatva a hivatali visszaélés meghatározását - jelentette be a kormányülés után Florin Iordache igazságügyi miniszter.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000