Hír archívum: 2017. március

Más hónap

Erős és egységes Európa - Az Alapjogokért Központ hat pontos javaslata

2017.03.31.

Az Alapjogokért Központ szerint uniós alapszerződésben kell rögzíteni, hogy az integráció folyamatos mélyülése nem eredményezheti a nemzetállamok megszűnését vagy jelentéktelenné válását.

Vegyes tulajdonú földterületek esetében is jár támogatás - Az Európai Unió Bíróságának legújabb döntése

2017.03.31.

Nem fosztható meg egy magánszemély a résztulajdonában álló erdőterület után járó uniós támogatástól azért, mert a terület egy része állami tulajdonban van - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Megtévesztő hirdetés miatt 2 millió forintos bírság - A Jófogás üzemeltetőjét büntette a GVH

2017.03.31.

Megtévesztő volt a Jófogás apróhirdetési oldal kiemelése az ingatlanhirdetéseknél, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2 millió forintra bírságolta a portált üzemeltető Schibsted Classified Media Hungary Kft.-t - közölte a hivatal.

Jól teljesítenek a hazai bíróságok - Európai uniós összehasonlítások alapján az első harmadban vagyunk

2017.03.31.

Európai uniós összehasonlítások alapján is jól teljesítenek a hazai bíróságok, az Európai Bizottság tavalyi igazságügyi eredménytáblája szerint a hatékonyság, a minőség és a bírói függetlenség tekintetében a 28 tagállam közül stabilan az első harmadban szerepel Magyarország - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Győrben.

Piacfelügyeleti eljárás és büntetőfeljelentés - Az MNB megtiltotta az Y-Gen Financial Kft. jogosulatlan tevékenységeit

2017.03.31.

Azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy az Y-Gen Financial Kft. jogosulatlanul bármilyen tevékenységet, így különösen portfoliókezelést, valamint függő ügynöki tevékenységet végezzen; a jegybank a társaság tevékenységének vizsgálatára piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett.

Végkielégített munkavállalók - Mikor jár és mekkora a mértéke a végkielégítésnek?

2017.03.30.

Visszatérő problémát jelent, hogy a munkavállalók nem ismerik azon körülményeket, melyek végkielégítésre való jogosultságot teremtenek, valamint még kevésbé ismerik azokat, amelyek a már megszerzett jogosultságot megszüntetik. - Hatályos szabályok és amiről tudni érdemes!

Kisebbségi európai polgári kezdeményezés - Az Éurópai Bizottság bejegyezte

2017.03.30.

Bejegyezte az Európai Bizottság az európai kisebbségi szervezetek által közösen összeállított Minority SafePack című európai polgári kezdeményezést - közölte szerdai hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Migrációs törvénycsomag - Az olasz parlament bizalmi szavazással döntött

2017.03.30.

A menedékkérelmek elbírálásának és az illegális bevándorlók kiutasításának gyorsítását is előírja az új olasz migrációs törvénycsomag, amelyet az olasz parlament felsőháza bizalmi szavazással fogadott el.

Per a Trump-kormány ellen - Elmaradt költségvetési támogatás miatt perel Seattle

2017.03.30.

Seattle városa pert indít a Trump-kormány ellen a költségvetési támogatás beígért de még el nem határozott megvonása miatt.

Anyanyelvre történő fordítások a polgári peres eljárásokban - Ismét térítésmentessé válik a fordítás Szlovákiában

2017.03.30.

Ismét térítésmentessé válnak az anyanyelvre történő fordítások a polgári peres eljárásokban májustól Szlovákiában. A vonatkozó jogszabályoknak az anyanyelvhasználatot - így a magyar nyelv használatát is - megkönnyítő módosítását kedden hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás.

Reklámadóról szóló törvény módosítás - Benyújtotta az NGM a javaslatot

2017.03.29.

A nemzetgazdasági tárca benyújtotta a parlamentnek a reklámadó-törvényt módosító javaslatát. A kormány a brüsszeli döntés ellenére sem kér el visszamenőlegesen semmilyen közterhet az eddig reklámadó-mentességben részesült kisvállalkozóktól - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Több külföldi egyetem törvénytelenül működik Magyarországon - Az Oktatási Hivatal szabálytalanságokat tárt fel

2017.03.29.

Több külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működésével összefüggésben tárt fel szabálytalanságot és törvénytelenséget az Oktatási Hivatal - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Jelezték: szigorítják a törvényeket és unión kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathat majd képzést.

Obama klímavédelmi intézkedései - Trump aláírta az eltörlő elnöki rendeletet

2017.03.29.

Donald Trump amerikai elnök aláírta az elődje, Barack Obama által hozott klímavédelmi intézkedéseket eltörlő elnöki rendeletét.

Az iskolai áldás nem sérti a vallásszabadságot - A legmagasabb olasz jogi fórum ítélete

2017.03.29.

A legmagasabb olasz jogi fórum ítélete szerint az iskolák megáldása nem sérti a vélemény- és vallásszabadságot, miután pedagógusok és szülők csoportja bírósághoz fordult az ellen, hogy katolikus papok húsvétkor iskolákat áldjanak meg - jelentette az olasz sajtó.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválása - Therese May aláírta a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot

2017.03.29.

Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, amelyet szerdán a brit EU-nagykövet kézbesít Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

Pénzbírságot fizet a Tesco a könyvelési botrány miatt - 130 millió forintos pénzbírságról szól a megállapodás

2017.03.29.

Csaknem 130 millió font pénzbírságot fizet a Tesco a három évvel ezelőtt kipattant könyvelési botrány miatt.

A versenytilalmi korlátozás ellenértéke - Hogyan, mikor és mennyit fizessen a munkáltató?

2017.03.28.

A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – bizonyos kivételektől eltekintve – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Felmerül a kérdés, a munkavállalót a munkaviszonya megszűnését követően is terheli-e e kötelezettség, és amennyiben igen, úgy mi jár a részére e kötelezettség teljesítéséért. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás összefoglalójából kiderül.

Köztartozásmentes adatbázis - Érdemes havonta ellenőrizni a feltételeket

2017.03.28.

Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), az adókötelezettségeket határidőben teljesítenie kell. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a tagságot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

A per ideje alatt végrehajtás? - Hogyan lehet védekezni?

2017.03.28.

Hiába nyer meg egy vállalkozás egy pert az adóhatósággal szemben, ha még az ítélethirdetés előtt csődbe megy. Márpedig ez nem egyedi eset, mivel az adóhatóság a jelenlegi jogszabályok szerint a per ideje alatt is végrehajtást vezethet a vállalkozással szemben. Ráadásul a Jalsovszky Ügyvédi Iroda tapasztalatai szerint az adóhatóság még akkor sem feltétlenül retten vissza a végrehajtástól, ha erre nincs is jogi lehetősége.

Támogatás unión belüli utazásra - Új programot indít az EB

2017.03.28.

Új programot indít az Európai Bizottság a fiatalok mobilitásának támogatására, az ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő kezdeményezés segítségével, egyénileg vagy csoportosan legalább ötezren utazhatnak majd díjmentesen egyik uniós tagállamból a másikba - jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

Schäfer István: Utógondozás a visszaesés ellen - A Jogtudományi Közlöny 1950.évi márciusi számából

2017.03.28.

A Jogtudományi Közlöny 1950. évi márciusi számában Schäfer István Utógondozás a visszaesés ellen című korábbi vitaindító cikkére reagáltak a szerzők a korszak stílusában.

Jóváhagyott vállalati egyesülés - A Dow Chemical és a DuPont fúziójáról döntött az EB

2017.03.28.

Jóváhagyta az Európai Bizottság a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését, amelynek nyomán a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre.

EU szankciók Oroszországgal szemben az ukrajnai helyzet miatt - Az Európai Unió Bíróságának eheti ügyrendjéből

2017.03.27.

Az EU Tanácsa az ukrajnai helyzet miatt gazdasági szankciókat vezetett be egy sor orosz vállalattal szemben, amelyek között található a világ egyik legnagyobb olajcégének számító Rosneft is.

Eltérés a hálózatos műsorstruktúrától - 220 ezer forintos bírságról döntött az NMHH

2017.03.27.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 220 ezer forint bírsággal sújtotta a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány üzemeltette Szent István Rádiót, mert a médiaszolgáltató január 2-8. közötti törökszentmiklósi adása közben többek között eltért a hálózatos műsorstruktúrától, négy százalékkal alulteljesítette a szöveg napi saját műsoridőhöz vállalt 60 százalékos arányát - áll az NMHH közleményében.

Esélyegyenlőségi ajánlás a pénzintézetek számára - Cél a speciális igényű ügyfelek megfelelő kiszolgálása

2017.03.27.

Esélyegyenlőségi ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzintézetek számára a speciális igényű ügyfelek megfelelő kiszolgálása érdekében - jelentette be Freisleben Vilmos, az MNB fogyasztóvédelmi igazgatóságának igazgatója a jegybank sajtótájékoztatóján Budapesten.

A kölcsön-munka végnapjai? - Változnak a munkaerő-kölcsönzés szabályai

2017.03.27.

Várhatóan számos munkaerő-kölcsönző cég meg fog szűnni egy új szabály miatt. Jogszerűtlen esetén bírságra a kölcsönbe vevő is számíthat. - Mi változik és hogyan? Mire érdemes fokozottan figyelniük a kölcsönző cégeknek és a kölcsönzött munkavállalókat foglalkoztató vállalatoknak?

Megismételt elsőfokú eljárás a vörösiszapperben - A Győri Törvényszék jár el

2017.03.27.

A Győri Törvényszék folytatja le a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárását, miután a Győri Ítélőtábla végzésében kizárta a Veszprémi Törvényszéket - tájékoztatott a táblabíróság szóvivője.

 Jogi beszélgetések - Alkotmánybírósági reform, a perrendtartás jelentősége - konferencia

2017.03.27.

Az alkotmánybírósági reform, a perrendtartás jelentősége és a jogi rendellenességek is szóba kerültek a Jogi beszélgetések elnevezésű, huszonötödik alkalommal megrendezett kétnapos konferencia zárónapján, Kaposváron.

Pert nyert a Vodafone Zrt. ellen a Közbeszerzési Döntőbizottság - Az ítélet jogerős

2017.03.27.

Pert nyert a Vodafone Zrt. ellen a Közbeszerzési Döntőbizottság, a jogerős ítélet szerint megalapozott és jogszerű volt a hivatal döntése a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2016 nyarán kiírt, állami mobilszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzési eljárásáról - közölte a Közbeszerzési Hatóság. A Vodafone tudomásul veszi a bíróság döntését. A Magyar Telekom üdvözölte az ítéletet.

Az MNB 20 millió forintra bírságolta a Cofidist - Adósságfék-szabályokat sértett a cég

2017.03.27.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint bírsággal sújtotta a Cofidis magyarországi fióktelepét, mert a cég egyes szerződéseinél megsértette a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályokat.

Megerősített jogi határzár - A határvédelem felkészült az életbe lépésre

2017.03.27.

A Belügyminisztérium szerint a határvédelmi szervek felkészültek a megerősített jogi határzár március 28-ai életbe lépésére, a végrehajtáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

Versenyfelügyeleti eljárás a Booking.com Hungary Kft. ellen - Versenykorlátozó megállapodások születhettek

2017.03.24.

Versenyfelügyeleti eljárását indított 2017. március 7-én a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Booking.com Hungary Kft. és a Booking.com International B.V. ellen, és ezzel egyidejűleg kizárólag a magyar cégnél előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot is tartott a hivatal - erősítette meg a magyar sajtóban megjelent információkat Basa Andrea, a GVH sajtószóvivője.

Digitális bíráskodás - a 21. század igazságszolgáltatása - Az Országos Bírósági Hivatal elnökenek megallapitasai

2017.03.24.

A 21. század igazságszolgáltatásának a digitális bíráskodásról kell szólnia, amelyben a Zalaegerszegi Törvényszék országosan is élen jár - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Ki kell egészíteni az iskolai fegyelmi eljárás szabályozását - Az alapjogi biztos jelentése

2017.03.24.

Az ombudsman szerint további garanciákat kell illeszteni az iskolai fegyelmi eljárás jogi szabályozásába, a bizonytalanságok ugyanis könnyen vezethetnek visszás esetekhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Könnyebb hozzáférés a pénzügyi szolgáltatásokhoz - Az Európai Bizottság cselekvési terve

2017.03.24.

Az Európai Bizottság cselekvési tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan lássa el az európai fogyasztókat nagyobb választékkal és hogyan biztosítson könnyebb hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz az Európai Unió teljes területén - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján

Csap alpolgármesterét lemondatták - Magyar állampolgársága miatt kellett megválnia tisztségétől

2017.03.24.

Lemondatta tisztségéből Balogh Oszkárt, a kárpátaljai Csap alpolgármesterét az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), miután bebizonyosodott, hogy magyar állampolgársága is van - adták hírül a kárpátaljai hírportálok.

Félrevezető tájékoztatás a vállalatcsoport irányítási viszonyairól - 7 millió forint eljárási bírságot szabott ki a GVH

2017.03.24.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visszavonta a Diófa Alapkezelő Zrt. Euro-Mall Kft. feletti irányításszerzését engedélyező határozatát, egyúttal 7 millió forint eljárási bírságot szabott ki, mert az alapkezelő félrevezető tájékoztatást adott a vállalatcsoport irányítási viszonyairól.

Tranzitzónák működésének rendje - Megjelent a belügyminiszteri rendelet

2017.03.24.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti a tranzitzónák működésének rendjét és a tranzitzónában tartózkodás szabályait.

Gépjárművezetők bére - A VOLÁN Egyesülés beadvánnyal fordul az Európai Bizottsághoz

2017.03.24.

Beadvánnyal fordul az Európai Bizottsághoz a VOLÁN Egyesülés egy osztrák jogszabály miatt.

Új előírások az úniós antitrösztszabályoknál - Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné a rendszert

2017.03.24.

Az Európai Bizottság új előírásokkal kívánja elérni, hogy a tagállami versenyhatóságok hatékonyabban tudják érvényesíteni az uniós antitrösztszabályokat - mondta az unió versenyjogi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Adatvédelmi incidensek - Módszertani útmutató az adatvédelmi incidensek értékeléséhez és kezeléséhez

2017.03.23.

Az EU már hatályban lévő, és 2018. május 25-től hazánkban is kötelezően alkalmazandó általános adatvédelmi rendelete a jelenleginél szigorúbb szabályokat vezet be az adatvédelmi incidens kezelésére vonatkozóan. Jelen írás gyakorlati tanácsokat ad az adatvédelmi incidensek értékeléséhez és kezeléséhez.

Bevallástervezet önellenőrzése - A NAV közleménye

2017.03.23.

A személyijövedelemadó-bevallás adóhatóság által elkészített tervezetének ellenőrzését kéri az ügyfelektől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy a dokumentumok hiánytalanok legyenek a május 22-i leadási határidőre.

Jogállamisági aggályk - Lengyelország esetén újabb problémák merültek fel

2017.03.23.

Varsónak egyelőre nem sikerült eloszlatnia a lengyel jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, sőt újabb problémás kérdések merültek fel az utóbbi időben - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) ülésén.

Szlovák kárpótlási törvény - 1144 állampolgári nyilatkozatot juttattak el az EB-hez

2017.03.23.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet 1144 állampolgári nyilatkozatot juttatott el az Európai Bizottsághoz a szlovák kárpótlási törvénnyel összefüggésben - közölte az intézet vezetője budapesti sajtótájékoztatón.

Átalánybírság meg nem fizezett úthasználati díj miatt - Ellentétes az uniós joggal a magyar szabályozás

2017.03.23.

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely az úthasználati díj megfizetésének elmulasztását úgy bünteti, hogy nem veszi figyelembe a jogsértés súlyát, a szabályok bármekkora megsértése esetén átalányösszegű bírság kiszabását írja elő - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Uniós polgárság - Az EB nyilvántartásba vett két polgári kezdeményezést

2017.03.23.

Az Európai Bizottság elfogadott és nyilvántartásba vett két, az uniós polgárokat az EU-ból történő brit kiválás (Brexit) után megillető jogokkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezést, a Brexit megakadályozására irányuló kezdeményezést viszont elutasította - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata.

Gyermekkorú menedékkérők őrizetbevétele - Az Európa Tanács összegző jelentése

2017.03.23.

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben, illetve biztosítania kell a megfelelő életkörülményeket a befogadó központokban - figyelmeztetett az Európa Tanács a görögországi, olaszországi, franciaországi, törökországi és macedóniai tényfeltáró látogatások tapasztalatait összegző jelentésében.

Öt év szabadságvesztésre ítélték Kulcsár Attilát - A döntés jogerős

2017.03.23.

Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000