Hír archívum: 2017. március

Más hónap

Erős és egységes Európa - Az Alapjogokért Központ hat pontos javaslata

2017.03.31.

Az Alapjogokért Központ szerint uniós alapszerződésben kell rögzíteni, hogy az integráció folyamatos mélyülése nem eredményezheti a nemzetállamok megszűnését vagy jelentéktelenné válását.

Vegyes tulajdonú földterületek esetében is jár támogatás - Az Európai Unió Bíróságának legújabb döntése

2017.03.31.

Nem fosztható meg egy magánszemély a résztulajdonában álló erdőterület után járó uniós támogatástól azért, mert a terület egy része állami tulajdonban van - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Megtévesztő hirdetés miatt 2 millió forintos bírság - A Jófogás üzemeltetőjét büntette a GVH

2017.03.31.

Megtévesztő volt a Jófogás apróhirdetési oldal kiemelése az ingatlanhirdetéseknél, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2 millió forintra bírságolta a portált üzemeltető Schibsted Classified Media Hungary Kft.-t - közölte a hivatal.

Jól teljesítenek a hazai bíróságok - Európai uniós összehasonlítások alapján az első harmadban vagyunk

2017.03.31.

Európai uniós összehasonlítások alapján is jól teljesítenek a hazai bíróságok, az Európai Bizottság tavalyi igazságügyi eredménytáblája szerint a hatékonyság, a minőség és a bírói függetlenség tekintetében a 28 tagállam közül stabilan az első harmadban szerepel Magyarország - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Győrben.

Piacfelügyeleti eljárás és büntetőfeljelentés - Az MNB megtiltotta az Y-Gen Financial Kft. jogosulatlan tevékenységeit

2017.03.31.

Azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy az Y-Gen Financial Kft. jogosulatlanul bármilyen tevékenységet, így különösen portfoliókezelést, valamint függő ügynöki tevékenységet végezzen; a jegybank a társaság tevékenységének vizsgálatára piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett.

Végkielégített munkavállalók - Mikor jár és mekkora a mértéke a végkielégítésnek?

2017.03.30.

Visszatérő problémát jelent, hogy a munkavállalók nem ismerik azon körülményeket, melyek végkielégítésre való jogosultságot teremtenek, valamint még kevésbé ismerik azokat, amelyek a már megszerzett jogosultságot megszüntetik. - Hatályos szabályok és amiről tudni érdemes!

Kisebbségi európai polgári kezdeményezés - Az Éurópai Bizottság bejegyezte

2017.03.30.

Bejegyezte az Európai Bizottság az európai kisebbségi szervezetek által közösen összeállított Minority SafePack című európai polgári kezdeményezést - közölte szerdai hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Migrációs törvénycsomag - Az olasz parlament bizalmi szavazással döntött

2017.03.30.

A menedékkérelmek elbírálásának és az illegális bevándorlók kiutasításának gyorsítását is előírja az új olasz migrációs törvénycsomag, amelyet az olasz parlament felsőháza bizalmi szavazással fogadott el.

Per a Trump-kormány ellen - Elmaradt költségvetési támogatás miatt perel Seattle

2017.03.30.

Seattle városa pert indít a Trump-kormány ellen a költségvetési támogatás beígért de még el nem határozott megvonása miatt.

Anyanyelvre történő fordítások a polgári peres eljárásokban - Ismét térítésmentessé válik a fordítás Szlovákiában

2017.03.30.

Ismét térítésmentessé válnak az anyanyelvre történő fordítások a polgári peres eljárásokban májustól Szlovákiában. A vonatkozó jogszabályoknak az anyanyelvhasználatot - így a magyar nyelv használatát is - megkönnyítő módosítását kedden hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás.

Reklámadóról szóló törvény módosítás - Benyújtotta az NGM a javaslatot

2017.03.29.

A nemzetgazdasági tárca benyújtotta a parlamentnek a reklámadó-törvényt módosító javaslatát. A kormány a brüsszeli döntés ellenére sem kér el visszamenőlegesen semmilyen közterhet az eddig reklámadó-mentességben részesült kisvállalkozóktól - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Több külföldi egyetem törvénytelenül működik Magyarországon - Az Oktatási Hivatal szabálytalanságokat tárt fel

2017.03.29.

Több külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működésével összefüggésben tárt fel szabálytalanságot és törvénytelenséget az Oktatási Hivatal - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Jelezték: szigorítják a törvényeket és unión kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathat majd képzést.

Obama klímavédelmi intézkedései - Trump aláírta az eltörlő elnöki rendeletet

2017.03.29.

Donald Trump amerikai elnök aláírta az elődje, Barack Obama által hozott klímavédelmi intézkedéseket eltörlő elnöki rendeletét.

Az iskolai áldás nem sérti a vallásszabadságot - A legmagasabb olasz jogi fórum ítélete

2017.03.29.

A legmagasabb olasz jogi fórum ítélete szerint az iskolák megáldása nem sérti a vélemény- és vallásszabadságot, miután pedagógusok és szülők csoportja bírósághoz fordult az ellen, hogy katolikus papok húsvétkor iskolákat áldjanak meg - jelentette az olasz sajtó.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválása - Therese May aláírta a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot

2017.03.29.

Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, amelyet szerdán a brit EU-nagykövet kézbesít Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

Pénzbírságot fizet a Tesco a könyvelési botrány miatt - 130 millió forintos pénzbírságról szól a megállapodás

2017.03.29.

Csaknem 130 millió font pénzbírságot fizet a Tesco a három évvel ezelőtt kipattant könyvelési botrány miatt.

A versenytilalmi korlátozás ellenértéke - Hogyan, mikor és mennyit fizessen a munkáltató?

2017.03.28.

A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – bizonyos kivételektől eltekintve – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Felmerül a kérdés, a munkavállalót a munkaviszonya megszűnését követően is terheli-e e kötelezettség, és amennyiben igen, úgy mi jár a részére e kötelezettség teljesítéséért. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás összefoglalójából kiderül.

Köztartozásmentes adatbázis - Érdemes havonta ellenőrizni a feltételeket

2017.03.28.

Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), az adókötelezettségeket határidőben teljesítenie kell. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a tagságot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

A per ideje alatt végrehajtás? - Hogyan lehet védekezni?

2017.03.28.

Hiába nyer meg egy vállalkozás egy pert az adóhatósággal szemben, ha még az ítélethirdetés előtt csődbe megy. Márpedig ez nem egyedi eset, mivel az adóhatóság a jelenlegi jogszabályok szerint a per ideje alatt is végrehajtást vezethet a vállalkozással szemben. Ráadásul a Jalsovszky Ügyvédi Iroda tapasztalatai szerint az adóhatóság még akkor sem feltétlenül retten vissza a végrehajtástól, ha erre nincs is jogi lehetősége.

Támogatás unión belüli utazásra - Új programot indít az EB

2017.03.28.

Új programot indít az Európai Bizottság a fiatalok mobilitásának támogatására, az ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő kezdeményezés segítségével, egyénileg vagy csoportosan legalább ötezren utazhatnak majd díjmentesen egyik uniós tagállamból a másikba - jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

Schäfer István: Utógondozás a visszaesés ellen - A Jogtudományi Közlöny 1950.évi márciusi számából

2017.03.28.

A Jogtudományi Közlöny 1950. évi márciusi számában Schäfer István Utógondozás a visszaesés ellen című korábbi vitaindító cikkére reagáltak a szerzők a korszak stílusában.

Jóváhagyott vállalati egyesülés - A Dow Chemical és a DuPont fúziójáról döntött az EB

2017.03.28.

Jóváhagyta az Európai Bizottság a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését, amelynek nyomán a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre.

EU szankciók Oroszországgal szemben az ukrajnai helyzet miatt - Az Európai Unió Bíróságának eheti ügyrendjéből

2017.03.27.

Az EU Tanácsa az ukrajnai helyzet miatt gazdasági szankciókat vezetett be egy sor orosz vállalattal szemben, amelyek között található a világ egyik legnagyobb olajcégének számító Rosneft is.

Eltérés a hálózatos műsorstruktúrától - 220 ezer forintos bírságról döntött az NMHH

2017.03.27.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 220 ezer forint bírsággal sújtotta a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány üzemeltette Szent István Rádiót, mert a médiaszolgáltató január 2-8. közötti törökszentmiklósi adása közben többek között eltért a hálózatos műsorstruktúrától, négy százalékkal alulteljesítette a szöveg napi saját műsoridőhöz vállalt 60 százalékos arányát - áll az NMHH közleményében.

Esélyegyenlőségi ajánlás a pénzintézetek számára - Cél a speciális igényű ügyfelek megfelelő kiszolgálása

2017.03.27.

Esélyegyenlőségi ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzintézetek számára a speciális igényű ügyfelek megfelelő kiszolgálása érdekében - jelentette be Freisleben Vilmos, az MNB fogyasztóvédelmi igazgatóságának igazgatója a jegybank sajtótájékoztatóján Budapesten.

A kölcsön-munka végnapjai? - Változnak a munkaerő-kölcsönzés szabályai

2017.03.27.

Várhatóan számos munkaerő-kölcsönző cég meg fog szűnni egy új szabály miatt. Jogszerűtlen esetén bírságra a kölcsönbe vevő is számíthat. - Mi változik és hogyan? Mire érdemes fokozottan figyelniük a kölcsönző cégeknek és a kölcsönzött munkavállalókat foglalkoztató vállalatoknak?

Megismételt elsőfokú eljárás a vörösiszapperben - A Győri Törvényszék jár el

2017.03.27.

A Győri Törvényszék folytatja le a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárását, miután a Győri Ítélőtábla végzésében kizárta a Veszprémi Törvényszéket - tájékoztatott a táblabíróság szóvivője.

 Jogi beszélgetések - Alkotmánybírósági reform, a perrendtartás jelentősége - konferencia

2017.03.27.

Az alkotmánybírósági reform, a perrendtartás jelentősége és a jogi rendellenességek is szóba kerültek a Jogi beszélgetések elnevezésű, huszonötödik alkalommal megrendezett kétnapos konferencia zárónapján, Kaposváron.

Pert nyert a Vodafone Zrt. ellen a Közbeszerzési Döntőbizottság - Az ítélet jogerős

2017.03.27.

Pert nyert a Vodafone Zrt. ellen a Közbeszerzési Döntőbizottság, a jogerős ítélet szerint megalapozott és jogszerű volt a hivatal döntése a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2016 nyarán kiírt, állami mobilszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzési eljárásáról - közölte a Közbeszerzési Hatóság. A Vodafone tudomásul veszi a bíróság döntését. A Magyar Telekom üdvözölte az ítéletet.

Az MNB 20 millió forintra bírságolta a Cofidist - Adósságfék-szabályokat sértett a cég

2017.03.27.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint bírsággal sújtotta a Cofidis magyarországi fióktelepét, mert a cég egyes szerződéseinél megsértette a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályokat.

Megerősített jogi határzár - A határvédelem felkészült az életbe lépésre

2017.03.27.

A Belügyminisztérium szerint a határvédelmi szervek felkészültek a megerősített jogi határzár március 28-ai életbe lépésére, a végrehajtáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

Versenyfelügyeleti eljárás a Booking.com Hungary Kft. ellen - Versenykorlátozó megállapodások születhettek

2017.03.24.

Versenyfelügyeleti eljárását indított 2017. március 7-én a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Booking.com Hungary Kft. és a Booking.com International B.V. ellen, és ezzel egyidejűleg kizárólag a magyar cégnél előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot is tartott a hivatal - erősítette meg a magyar sajtóban megjelent információkat Basa Andrea, a GVH sajtószóvivője.

Digitális bíráskodás - a 21. század igazságszolgáltatása - Az Országos Bírósági Hivatal elnökenek megallapitasai

2017.03.24.

A 21. század igazságszolgáltatásának a digitális bíráskodásról kell szólnia, amelyben a Zalaegerszegi Törvényszék országosan is élen jár - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Ki kell egészíteni az iskolai fegyelmi eljárás szabályozását - Az alapjogi biztos jelentése

2017.03.24.

Az ombudsman szerint további garanciákat kell illeszteni az iskolai fegyelmi eljárás jogi szabályozásába, a bizonytalanságok ugyanis könnyen vezethetnek visszás esetekhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Könnyebb hozzáférés a pénzügyi szolgáltatásokhoz - Az Európai Bizottság cselekvési terve

2017.03.24.

Az Európai Bizottság cselekvési tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan lássa el az európai fogyasztókat nagyobb választékkal és hogyan biztosítson könnyebb hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz az Európai Unió teljes területén - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján

Csap alpolgármesterét lemondatták - Magyar állampolgársága miatt kellett megválnia tisztségétől

2017.03.24.

Lemondatta tisztségéből Balogh Oszkárt, a kárpátaljai Csap alpolgármesterét az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), miután bebizonyosodott, hogy magyar állampolgársága is van - adták hírül a kárpátaljai hírportálok.

Félrevezető tájékoztatás a vállalatcsoport irányítási viszonyairól - 7 millió forint eljárási bírságot szabott ki a GVH

2017.03.24.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visszavonta a Diófa Alapkezelő Zrt. Euro-Mall Kft. feletti irányításszerzését engedélyező határozatát, egyúttal 7 millió forint eljárási bírságot szabott ki, mert az alapkezelő félrevezető tájékoztatást adott a vállalatcsoport irányítási viszonyairól.

Tranzitzónák működésének rendje - Megjelent a belügyminiszteri rendelet

2017.03.24.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti a tranzitzónák működésének rendjét és a tranzitzónában tartózkodás szabályait.

Gépjárművezetők bére - A VOLÁN Egyesülés beadvánnyal fordul az Európai Bizottsághoz

2017.03.24.

Beadvánnyal fordul az Európai Bizottsághoz a VOLÁN Egyesülés egy osztrák jogszabály miatt.

Új előírások az úniós antitrösztszabályoknál - Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné a rendszert

2017.03.24.

Az Európai Bizottság új előírásokkal kívánja elérni, hogy a tagállami versenyhatóságok hatékonyabban tudják érvényesíteni az uniós antitrösztszabályokat - mondta az unió versenyjogi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Adatvédelmi incidensek - Módszertani útmutató az adatvédelmi incidensek értékeléséhez és kezeléséhez

2017.03.23.

Az EU már hatályban lévő, és 2018. május 25-től hazánkban is kötelezően alkalmazandó általános adatvédelmi rendelete a jelenleginél szigorúbb szabályokat vezet be az adatvédelmi incidens kezelésére vonatkozóan. Jelen írás gyakorlati tanácsokat ad az adatvédelmi incidensek értékeléséhez és kezeléséhez.

Bevallástervezet önellenőrzése - A NAV közleménye

2017.03.23.

A személyijövedelemadó-bevallás adóhatóság által elkészített tervezetének ellenőrzését kéri az ügyfelektől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy a dokumentumok hiánytalanok legyenek a május 22-i leadási határidőre.

Jogállamisági aggályk - Lengyelország esetén újabb problémák merültek fel

2017.03.23.

Varsónak egyelőre nem sikerült eloszlatnia a lengyel jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, sőt újabb problémás kérdések merültek fel az utóbbi időben - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) ülésén.

Szlovák kárpótlási törvény - 1144 állampolgári nyilatkozatot juttattak el az EB-hez

2017.03.23.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet 1144 állampolgári nyilatkozatot juttatott el az Európai Bizottsághoz a szlovák kárpótlási törvénnyel összefüggésben - közölte az intézet vezetője budapesti sajtótájékoztatón.

Átalánybírság meg nem fizezett úthasználati díj miatt - Ellentétes az uniós joggal a magyar szabályozás

2017.03.23.

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely az úthasználati díj megfizetésének elmulasztását úgy bünteti, hogy nem veszi figyelembe a jogsértés súlyát, a szabályok bármekkora megsértése esetén átalányösszegű bírság kiszabását írja elő - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Uniós polgárság - Az EB nyilvántartásba vett két polgári kezdeményezést

2017.03.23.

Az Európai Bizottság elfogadott és nyilvántartásba vett két, az uniós polgárokat az EU-ból történő brit kiválás (Brexit) után megillető jogokkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezést, a Brexit megakadályozására irányuló kezdeményezést viszont elutasította - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata.

Gyermekkorú menedékkérők őrizetbevétele - Az Európa Tanács összegző jelentése

2017.03.23.

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben, illetve biztosítania kell a megfelelő életkörülményeket a befogadó központokban - figyelmeztetett az Európa Tanács a görögországi, olaszországi, franciaországi, törökországi és macedóniai tényfeltáró látogatások tapasztalatait összegző jelentésében.

Öt év szabadságvesztésre ítélték Kulcsár Attilát - A döntés jogerős

2017.03.23.

Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000