Hír archívum: 2017. március

Más hónap

A török alkotmánymódosítási javaslat visszalépés a demokráciában - A Velencei Bizottság megállapításai

2017.03.13.

Az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete nyilatkozatában arra figyelmeztette Törökországot, hogy az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítási javaslata a szükséges fékek és ellensúlyok eltávolítása miatt veszélyes visszalépést jelent a demokrácia útján.

Németországban szélesítették a kamerás megfigyelés lehetőségét - Testen viselhető kamerákat rendszeresítenek a rendőrségnél

2017.03.13.

A német szövetségi törvényhozás alsóháza (Bundestag) a kormány javaslatára a terroristák és az ámokfutók elleni harc jegyében szélesítette a kamerás térfigyelő rendszerek telepítésének lehetőségét, és felhatalmazta a szövetségi rendőrséget testen viselhető kamerák rendszeresítésére.

Államfőt választ az Országgyűlés - Áder János és Majtényi László a két jelölt

2017.03.13.

Az Országgyűlés ma választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét öt évre. A Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelölte a tisztségre, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét támogatja.

Stílusos jogászok? - Beszélgetés Schiffer Miklós stílus szakértővel megjelenésről, stílusról és eleganciáról

2017.03.10.

"Katasztrófa, ahogyan a mai magyar jogász társadalom egy része kinéz" - véli Schiffer Miklós stílus szakértő, akit arról kérdeztünk, mitől lesz elegáns egy jogász, milyen stílusbeli hibák jellemzik a magyar jogászokat, mit illene viselnie, hogyan illene kinéznie ma a jogi hivatásrendek tagjainak. Érdemes megfogadni a szakember tanácsait!

Képernyőgyártó vállalatokra kiszabott uniós bírság - Helybenhagyta az Európai Unió Bírsága az EB korábbi döntését

2017.03.10.

Helybenhagyta az Európai Unió Bírósága az Európai Bizottság korábbi döntését, amellyel 1,47 milliárd euró bírságot szabott ki hét elektronikai vállalatra, amiért árkartellt alakítottak ki a katódsugárcsöves képernyők piacán.

Bevándorlók fogva tartását támogató - Az Európa Tanács emberi jogi biztosának közleménye

2017.03.10.

Európa kötelessége, hogy elkerülje a migránsok őrizetbe vételét, ezért aggodalomra ad okot az Európai Bizottságnak a bevándorlók fogva tartását támogató ajánlása, amely az emberi jogok megsértéséhez vezet anélkül, hogy előmozdítana olyan más célokat, mint a menedékjog iránti kérelmek folyamatának megkönnyítése, vagy a visszatérítési mechanizmus felgyorsítása - jelentette ki Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Bankközi jutalék ügyben hozott bírság - A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a GVH határozatot

2017.03.10.

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte az OTP Bankra 281 millió forint bírság kiszabását megállapító, 2009. szeptember 24-én kelt GVH határozatot az úgynevezett bankközi jutalék (Multilateral Interchange Fee - MIF) ügyben, megváltoztatva ezzel az azt helyben hagyó elsőfokú bírósági ítéletet, egyben a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) új eljárás lefolytatására kötelezte március 9-én tartott, másodfokú, pert lezáró tárgyalásán kihirdetett ítéletében - tette közzé a bank, a BÉT honlapján.

Nem érvényesül a felejtés joga a cégnyilvántartásban szereplőkre - Az Európai Unió Bíróságának döntéséről

2017.03.10.

2007-ben Salvatore Manni, egy olyan társaság ügyvezetője, amely elnyert egy olaszországi idegenforgalmi központ építésére kiírt közbeszerzési szerződést, pert indított a leccei kereskedelmi kamara ellen. Állítása szerint a központhoz tartozó ingatlanokat azért nem tudta értékesíteni, mert a cégnyilvántartásból kiderült, hogy egy másik társaságnak is ügyvezetője volt, amelynek 1992-ben megállapították a fizetésképtelenségét, és amelyet 2005-ben felszámoltak.

Minek kell szerepelnie a munkáltató általi felmondásban? - Gyakorlati válaszok

2017.03.10.

A munkaviszony munkáltató általi jogszerű felmondásának számos kritériumnak kell megfelelnie, így többek között a felmondás indokolásának világosnak, valósnak, továbbá okszerűnek kell lennie. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője, Dr. Karika Márton ügyvéd - a számos ilyen téren szerzett tapasztalatára támaszkodva - kérdéseink alapján az alábbiakban összefoglalja, hogy a felmondás indokolásával kapcsolatban említett követelmények mit is jelentenek a gyakorlatban.

Bosznia felülvizsgálati kérelme Szerbia ellen - Elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság a beadványt

2017.03.10.

Elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) Bosznia-Hercegovina beadványát, amelyben Szarajevó a Szerbiával szemben tíz éve lefolytatott perben hozott ítélet felülvizsgálatát kérte. Míg a bosnyák politikusok kudarcnak és politikai döntésnek, addig a szerbek sikernek és az igazság győzelmének nevezték a döntést.

Lengyelország nem írja alá az uniós csúcs zárónyilatkozatát - Egyhangú döntés kell a nyilatkozat elfogadásához

2017.03.10.

A lengyel miniszterelnök nem fogja aláírni a most zajló európai uniós csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, sőt az állam- és kormányfői ülés egyetlen dokumentumát sem fogja elfogadni - ezt maga Beata Szydlo jelentette be a brüsszeli ülés szünetében, újságíróknak nyilatkozva.

Trump elnöki rendelete a beutazások korlátozásáról - Szövetségi államok támadják a rendeletet

2017.03.10.

További szövetségi államok támadják meg Trump elnök új rendeletét a beutazások átmeneti korlátozásáról.

Menekültügyi eljárás - Az EP frakciója vizsgálatot sürget a törvénymódosítás miatt

2017.03.09.

Mielőbbi vizsgálatot sürgetett az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) a magyar törvénymódosítás miatt, amely valamennyi menedékkérő, köztük gyerekek kötelező fogva tartásáról rendelkezik az esetükben lefolytatott menekültügyi eljárás idejére.

A büntetőeljárás hatékonyabbá tételét szolgálja az új kódex - A legfontosabb változásokról

2017.03.09.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint az új büntetőeljárási törvény (be.) gyorsítja és hatékonyabbá teszi a büntetőeljárásokat úgy, hogy közben támogatja az abban részt vevők jogait.

Jogsértő tájékoztatás miatt 15 millió forint bírság - A Telenor Magyarország Zrt.-t büntette a GVH

2017.03.09.

Jogsértő volt a Telenor Magyarország Zrt. sms-kommunikációja a kiegészítő adatszolgáltatások felhasználási idejéről, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 15 millió forint bírságot szabott ki a társaságra, és megtiltotta a jogsértő gyakorlat folytatását - közölte a GVH. A Telenor közölte, már a versenyfelügyeleti eljárás alatt módosította a kifogásolt sms-kommunikációt, vizsgálják a határozatot, és később döntenek a lehetséges jogi lépésekről.

Március 15-ig kell elvégezni a törzstőke megemelését - Törvényességi felügyeleti eljárás a mulasztóknak

2017.03.09.

A korlátolt felelősségű gazdasági társaságok tulajdonosainak legkésőbb március 15-ig 500 ezer forintról 3 millió forintra kell emelniük a törzstőkét (jegyzett tőkét), kivéve, ha a cég végelszámolás, felszámolás vagy kényszertörlés alatt áll - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

Vagyonszerzési illeték visszatérítése - A bejegyzett élettársakkal kapcsolatban változik a gyakorlat

2017.03.09.

Visszakapják a bejegyzett élettársak a korábban megfizetett öröklési, ajándékozási vagy visszterhes vagyonátruházási illetéket - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett közleményből, amely a bejegyzett élettársakat megillető illetékkedvezményekkel kapcsolatos adóhatósági gyakorlat megváltozásáról tájékoztat.

Fogyasztói kezesség - Amit a jogintézményről tudni érdemes! - Az új Ptk. alapján

2017.03.09.

Az új Polgári Törvénykönyv különleges rendelkezéseket tartalmaz arra az esetre, ha fogyasztónak számító személy vállal kezességet. A törvény a fogyasztót terhelő kockázatok mérséklésére törekszik. Mit érdemes tudni erről a jogintézményről?

Reklámadó: kinek és mekkora összeg jár? - Magyarország eljárást kezdeményezett az Európai Bíróságnál

2017.03.09.

Az Európai Bizottság 2016. november 4-én hozott határozatában két hónapot biztosított Magyarországnak a reklámadó törvény módosítására, amely határidő 2017. január elején lejárt. Törvénymódosításra nem került sor, Magyarország ugyanakkor 2017. január 16-án eljárást kezdeményezett az Európai Bíróságnál a Bizottság határozatával szemben. Az ügy iratai jelenleg nem nyilvánosak.

Jogerős Magyarország elmarasztalása a Szanyi-ügyben - Elutasította az EJEB a fellebbezést

2017.03.08.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa kedden elutasította a fellebbezést abban az ügyben, amelyben a törvényszék korábban elmarasztalta Magyarországot Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő véleménynyilvánítási szabadságának korlátozása miatt. Ezzel az elmarasztaló ítélet jogerőre emelkedett.

Merre tart az ügyvédi szakma - Trendek és jövőbeli innovációk

2017.03.08.

A jövő ügyvédeire váró kihívásokról és lehetőségekről tartott előadást március 1-jén, az Orbán és Perlaki Ügyvédi Társulás (OPL). Az eseményre, a budapesti ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mellett, Pécsről és Szegedről is érkeztek hallgatók. Orbán Miklós partner, közel negyven érdeklődő fiatal előtt beszélt a jogi piacon tapasztalható trendekről és a következő években várható innovációkról.

Kedvezményes áfa nyomtatott kiadványoknál - Elektronikus értélesítéskor nem alkalmazható a kedvezmény

2017.03.08.

Nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, hogy a nyomatatott kiadványok áfa-kedvezménye nem alkalmazható a digitális könyvek, elektronikus újságok és folyóiratok elektronikus értékesítésekor - állapította meg az Európai Unió Bírósága.

Gyülekezési törvény módosításai - Az osztrák belügyminiszter javaslata

2017.03.08.

A közbiztonság és a közrend veszélyeztetése esetén betiltaná a külföldi politikusok Ausztriában tartandó rendezvényeit, emiatt módosítaná a gyülekezési törvényt is Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, aki minderről az Ö1 közszolgálati rádió keddi műsorában beszélt.

Humanitárius vízum kiadása - Az Európai Unió Bíróságának legfrissebb döntése

2017.03.08.

Az uniós tagállamok nem kötelesek humanitárius vízumot kiadni az EU-n kívüli országok azon állampolgárainak, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek, a nemzeti jog alapján azonban ezt szabadon megtehetik - mondta ki keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága.

A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.03.08.

Befejezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. (MNF NKft.) vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének 2011 és 2014 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését - tudatta kedden az MTI-vel a szervezet, amelynek vizsgálata több szabálytalanságot is feltárt.

Szigorították a jogi határzárat - A kormány javaslata alapján döntött az Országgyűlés

2017.03.08.

A jogi határzárat szigorító módosításokat fogadott el az Országgyűlés a kormány javaslatára.

Rendszeres ellenőrzési előrejelzést tesz közzé a NAV - Adótraffipax jelzi az ellenőrök megjelenését

2017.03.07.

Rendszeresen nyilvánosságra hozza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az előre meghatározott ellenőrzési helyszíneket - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a NAV vezetője.

A kolozsvári alpolgármester eltiltása - A román legfelsőbb bíróság érvényben hagyta az ügyészségi határozatot

2017.03.07.

A román legfelsőbb bíróság érvényben hagyta a Horváth Anna kolozsvári alpolgármester eltiltásának meghosszabbítására vonatkozó ügyészségi határozatot.

Még szigorúbbak lehetnek az ingatlan-árverési feltételek - Módosító javaslatról döntött az Országgyűlés

2017.03.07.

Egy év sikertelen árverezés után is csupán a becsérték 90 százalékán lehetne elárverezni a végrehajtás alatt álló ingatlant annak a módosító javaslatnak az értelmében, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Új elnöki rendeletet írt alá Trump - Feloldották az Irakkal szembeni korlátozásokat a beutazásoknál

2017.03.07.

Új rendeletet írt alá az Egyesült Államokba történő beutazás korlátozásáról Donald Trump amerikai elnök - jelentette be a Fehér Ház.

Dárday Sándor: Fegyencz-óvóegyletek alakitásáról - A Jogtudományi Közlöny 1868.évi 9. számából

2017.03.07.

A Jogtudományi Közlöny 1868. évi 9. számában jelent meg Dárday Sándor írása, mely a ragsegélyező egyleteket létrehozó korszak egyik meghatározó tanulmánya.

Ukrajna eljárást indított Oroszország ellen a Nemzetközi Bíróság előtt - Terrorizmus finanszírozása és faji megkülönböztetés az eljárás alapja

2017.03.07.

A kijevi vezetés az ukrán állampolgárok életét és jogait akarja megvédeni azzal, hogy eljárást indított Oroszországgal szemben az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságán terrorizmus finanszírozása és faji megkülönböztetés miatt - hangsúlyozta a Twitteren Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.

Bekamerázott munkahely? - A munkavállaló jogszerű megfigyelésének feltételei

2017.03.06.

A munkáltató a munkavállalót a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti - akár kamerával is megfigyelheti. - Mi a jogalapja és mik a feltételei a kamerás megfigyelésnek? Szükséges-e a munkavállaló előzetes tájékoztatása? Meddig és hogyan lehet a felvételeket tárolni? Mik a felhasználhatóság korlátai?

Népszavazás Romániában - A korrupcióellenes harc folytatásáról később dönthet a lakosság

2017.03.06.

Későbbre tartogatja Klaus Iohannis román államfő a korrupcióellenes harc folytatásáról tervezett népszavazás kiírását, és nem akarja "elpuffogtatni" ezt a lehetőséget most, hogy a szociálliberális kormánytöbbség hatálytalanította a jobboldali elnök által kifogásolt büntetőjogi módosításokat - tudta meg a Hotnews.ro hírportál.

Új local partner a Schönherr budapesti irodájánál - Albert Zita februárban csatlakozott partnerként

2017.03.06.

Albert Zita 2017 februárjában partnerként csatlakozott Közép- és Kelet-Európa egyik vezető nemzetközi ügyvédi irodája, a Schönherr budapesti irodájához. Zita több mint 13 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a vállatfelvásárlások, egyesülések, magántőke alapok befektetéseivel kapcsolatos tranzakciókat illetően régió szerte, és mostantól a budapesti iroda Corporate/M&A csapatát vezeti.

Nyilvánosságra hozták az éves emberi jogi jelentést - Szabadságjogok visszaszorulását állapították meg

2017.03.06.

A szabadságjogok, köztük a szólásszabadság és a gyülekezési jog visszaszorulását állapította meg az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozott szokásos évi emberi jogi jelentésében.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek - Papír alapon is kérhető a tervezet

2017.03.06.

Mintegy 3,8 millió embernek készíti el adóbevallása tervezetét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - mondta a NAV adóügyi főigazgatója.

Garantálni kell a külföldi EU-polgárok jogait - Felszólították a brit kormányt

2017.03.06.

A Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálására szólította fel a londoni parlament illetékes bizottsága a brit kormányt.

A kormányt interpellálják a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.03.06.

Az Országgyűlés ma kezdi kéthetes ülését, amelynek végén a tervek szerint megválasztja Magyarország következő köztársasági elnökét.

Amerikai állampolgárok vízummentességének felfüggesztése - Az EP sürgette a szankció bevezetését

2017.03.06.

Az amerikai állampolgárok vízummentességének felfüggesztését sürgette az Európai Parlament (EP), hogy az Európai Bizottság így gyakoroljon nyomást Washingtonra az uniós tagországokkal szembeni vízumkényszer eltörlése érdekében.

Betartatjuk a minimálbéremelést és a bérmegállapodást - Interjú Dr. Simon Attila Istvánnal, a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkárral

2017.03.03.

A munkaerő-kereslet és kínálat összehangolása és az arra adandó válaszok, a közfoglalkoztatásból való kiterelés és a bérmegállapodás szigorú betartatása – ezek 2017 fő témái a foglalkoztatás terén a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár szerint. Dr. Simon Attila Istvánnal a tavaly elért eredményekről és azok idei hatásairól beszélgetett Szegedi Júlia, a HR Portál főszerkesztője, valamint dr. Kéri Ádám, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogi üzletágvezető ügyvédje.

Rossz korhatár-besorolás - Százezer forintra bírságolt az NMHH

2017.03.03.

Százezer forintos bírsággal sújtotta a médiatanács a Film Mánia médiaszolgáltatóját, mert a csatorna tavaly október végén rossz korhatár-besorolásban és a megengedettnél korábbi idősávban sugárzott egy filmet - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Nem alkotmányellenes az abortusztörvény - Döntött a horvát alkotmánybíróság

2017.03.03.

A horvát alkotmánybíróság közzétett ítéletében elvetette azt a civil kezdeményezést, hogy a csaknem negyven éve hatályban lévő abortusztörvényt nyilvánítsa alkotmányellenesnek, egyben felhívta a parlamentet, hogy két éven belül fogadjon el egy új törvényt a tárgyban.

Egyszerűbb és gyakorlatiasabb közbeszerzési előírások - A közbeszerzési törvény módosításáról

2017.03.03.

"A módosítás gyakorlatiasabbá, logikusabbá, egyszerűbbé tette a Kbt. szinte minden szakaszát." - közölte a jóhírt Guba Zoltán közbeszerzési szaktanácsadó a Jogi Fórum közbeszerzési szakmai napján, mely ezúttal a 2015-ös közbeszerzési törvény első novelláris módosítása által bevezetett legfontosabb újításokra és a gyakorlat aktuális kérdéseire fókuszált.

Az új szja-bevallási rendszer online felület - Bemutatták a programot

2017.03.03.

Jól vizsgázott a premier előtti bemutatón az új szja-bevallási rendszer online felülete - mondta az adótanácsadóknak tartott konzultációs fórumon Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Telefonhívási költségek - Az Európai Unió Bíróságának legfrissebb ítélete

2017.03.03.

A comtech elektronikus és elektromos cikkek forgalmazásával foglalkozó német társaság. Honlapján a comtech egy telefonszámot tüntet fel, amely a 0180 előhívószámmal kezdődik, amelyet Németországban általában a nemzeti díjszabás alá tartozó vevőszolgálatok esetében használnak. E külön szám hívásának (nem földrajzi) költsége nagyobb, mint egy vezetékes számra kezdeményezett szokásos hívás (földrajzi) költsége vagy egy mobiltelefonszám költsége.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000