Hír archívum: 2017. április

Más hónap

Két kötelezettségszegési eljárás folyamatban - Két kötelezettségszegési eljárás folyamatban

2017.04.28.

Két ügyben is újabb szakaszba léptette a Magyarország ellen korábban megindított kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság (EB).

A bíróságok a rend képviselői - Handó Tünde nyilatkozata

2017.04.28.

A bíróságok a rend megjelenítői és képviselői, a nyugodt ítélkező munka feltételeit pedig a bírósági szervezetnek kell megteremtenie - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

Bepereli Romániát a házelnök - Az Európai Unió Bíróságán és az EJEB-en keres jogorvoslatot Dragnea

2017.04.28.

Az Európai Unió Bíróságán, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságán keres jogorvoslatot a hazája igazságszolgáltatásával elégedetlen, egy korrupciós ügyben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea román házelnök.

Önkormányzati halgazdálkodási jog - Mégsem adható haszonbérbe a jog az Országgyűlés szerint

2017.04.27.

Mégsem adhatnák haszonbérbe az önkormányzatok a halgazdálkodási jogot - ilyen értelmű módosító indítványt fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Túlfizetett munkavállaló - A jogalap nélküli munkabér visszakövetelésének szabályai

2017.04.27.

Munkaviszony során előfordulhat, hogy a munkáltató több munkabért fizet ki a munkavállalónak, mint amire az jogosult lenne. Ilyenkor a munkáltató alappal kérheti a túlfizetett munkabér visszafizetését. De milyen határidőn belül? Miként kell eljárnia? Köteles a dolgozó felismerni a kifizetés alaptalanságát?

Az első negyedévben jelentősen nőtt a megvádolt fiatalkorúak száma - A Fővárosi Törvényszék közleménye

2017.04.27.

Idén az első negyedévben összesen 9 megvádolt fiatalkorú került törvényszéki szinten bíróság elé a fővárosban, épp annyi, mint az előző fél évtizedben, 2012-től 2016-ig összesen - mondta el Póta Péter büntetőbíró, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a bíróságon tartott sajtótájékoztatón.

„Kiemelkedő fogyasztóvédelmi gyakorlat díj – 2017.” - A Budapesti Békéltető Testület díja

2017.04.27.

A fogyasztóbarát vállalati szemléletet és a kiemelkedő gyakorlatokat népszerűsítő, egyszersmind azokat jutalmazó díjat alapított a Budapesti Békéltető Testület. A díj célja, hogy a vállalkozások jó fogyasztóvédelmi gyakorlatainak megismertetésén és bemutatásán keresztül hívja fel a nyilvánosság figyelmét az együttműködő vállalati magatartás jelentőségére. Az ugyanis kiemelten fontos mind a fogyasztói jogok érvényre juttatása, a fogyasztói bizalom megteremtése és megőrzése szempontjából, és jelentős szerepet kap a békéltető testületi eljárásban is.

A török népszavazás érvénytelenítését kéri az ellenzéki párt - Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak választási csalás miatt

2017.04.27.

A legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) kérelmezi az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), hogy választási csalás miatt nyilvánítsa érvénytelennek az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai népszavazás eredményét - jelentette be Selin Sayen Böke CHP-szóvivő sajtótájékoztatóján.

Embercsempészekkel együttműködő szervezetek - Az olasz püspöki kar a szervezetek megnevezését kéri

2017.04.27.

A Földközi-tengeren emberéleteket mentő egyes nem kormányzati szervezetek (NGO-k) munkáját kísérő olaszországi vitában Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára is felszólalt és azt kérte, hogy a hatóságok az általános vádak helyett nevezzék meg a szerintük az embercsempészekkel együttműködő szervezeteket.

Gyermekmeghallgató- - Valamennyi törvényszéken kialakították a helyiséget

2017.04.27.

Minden törvényszéken működik gyermekmeghallgató-szoba - közölte az Országos Bírósági Hivatal bírája.

Szerzői jogok megsértése multimédia-lejátszó értékesítésével - Az Európai Unió Bíróságának legfrissebb döntése

2017.04.26.

A megszakítás nélküli adatfolyam útján való közvetítés („streaming”) révén megszerzett, szerzői jogi védelem alatt álló műveknek az ilyen lejátszóra történő ideiglenes többszörözése nem képez kivételt a többszörözési jog alól.

Btk.módosítás Romániában - Érdekellentétként ismert korrupciós bűncselekmény meghatározása változott

2017.04.26.

Szavazattöbbséggel módosította a bukaresti képviselőház az érdekellentétként ismert korrupciós bűncselekmény meghatározását, azokra az esetekre korlátozva a tisztségviselők büntethetőségét, amikor hivatali tevékenységük révén saját magukat vagy - másodfokú rokonságig terjedő - családtagjaikat juttatják vagyoni haszonhoz.

Orvos-jogász konferencia a Gyulai Törvényszéken - Harmadik alkalommal rendezik meg a programot

2017.04.26.

2017. április 27-28. napjain immár harmadik alkalommal ad otthont a Gyulai Törvényszék az orvos-jogász konferenciának, ahol neves orvosok, jogászok előadásai mellett kerekasztal-beszélgetés és perszimuláció is színesíti programot.

Törökország átgondolja az EU-csatlakozás kérdését - A török elnök nyilatkozata

2017.04.26.

Törökország átgondolja álláspontját az európai uniós csatlakozás kérdésében, ha az EU tovább várakoztatja és bizonyos tagállamok kitartanak jelenlegi ellenséges mentalitásuk mellett - nyilatkozta a török elnök ankarai palotájában.

Menedékvárosok támogatásának megvonása - Egy szövetségi bíró blokkolta Trump utasítását

2017.04.26.

Egy szövetségi bíró blokkolta Trump elnök utasítását, amely szerint megvonnák a szövetségi támogatást azoktól az úgynevezett menedékvárosoktól, amelyek nem hajlandóak együttműködni a szövetségi bevándorlási törvények betartatásában.

Új adatvédelem

2017.04.25.

Új adatvédelmi szabályozás lép életbe hamarosan. Az adatkezelők számára egyszerűbb környezet várható. Beszélgetés Jóri András volt adatvédelmi biztossal a változásokról. (x)

Megtévesztő étrend-kiegészítők - 38 millió forint bírságot szabott ki a GVH

2017.04.25.

Megtévesztő étrend-kiegészítő- és gyógyszerreklámok miatt bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a jogsértésért összesen több mint 38 millió forint bírságot szabtak ki több cégre - közölte a versenyhivatal.

Tartózkodási vízum befektetésért cserébe? - 75 millió korona szükséges a cseh tartózkodáshoz

2017.04.25.

Kétéves tartózkodási vízumot szerezhetnek maguknak és családjuknak azok a külföldiek, akik a jövőben legalább 75 millió korona (3 millió euró) értékű beruházást valósítanak meg Csehországban - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

Az osztrák OMV beperelte Romániát - Privatizációs szerződést szegett az állam

2017.04.25.

A privatizációs szerződés megszegése miatt beperelte a román államot a párizsi nemzetközi kereskedelmi bíróságon az osztrák OMV olajtársaság, a román Petrom vállalat többségi tulajdonosa.

Utazásfoglalás az interneten - Közös fellépés a félrevezető utazásfoglalási weboldalak ellen

2017.04.25.

Miközben az internetes szálloda- és repülőjegy-foglalás egyre általánosabbá válik, a fogyasztók mind több problémával szembesülnek az online utazási szolgáltatások terén. Az Európai Fogyasztói Központok szerint az említett szolgáltatásokkal kapcsolatos sérelmek a leggyakoribb fogyasztóvédelmi panaszok közé tartoznak.

Újságírói akadályoztatások - Az Európa Tanács helyzetértékelése

2017.04.24.

Nem kívánatos beavatkozások akadályozzák számos újságíró munkáját Európában: sokan számoltak be megfélemlítésről, fizikai bántalmazásról, zaklatásról és célzott megfigyelésről - derült ki az Európa Tanács (ET) közzétett jelentéséből.

Hírhedt álhírek

2017.04.24.

Az álhírek a média működésének veszélyes, manipulatív jelenségei. A dezinformációk hozzájárultak a Brexithez, de még Donald Trump elnökségre jutásához is. Nemcsak az internet korában, jóval korábban is születtek álhírek. Cikkünkben a leghírhedtebb sajtócsalásokat gyűjtöttük csokorba.

Hat ország számvevői tanulják a magyar integritás modellt - Nemzetközi integritási műhelymunka

2017.04.24.

Nemzetközi integritás műhelymunka veszi kezdetét az Állami Számvevőszék szervezésében 2017. április 24-én, hétfőn. A hat ország - Albánia, Grúzia, Koszovó, Macedónia, Moldova, valamint Ukrajna – részvételével zajló szakmai rendezvény célja, hogy a számvevőszékek az Állami Számvevőszék integritás felmérésének módszerét megismerjék, és annak adaptálásával saját országukban is terjesszék az integritási kultúrát.

Az irhoni börtönrendszer - Csillagh László és Tauffer Emil 1874-ben megjelent írása

2017.04.24.

A Magyar Igazságügy című havilap 1874. évi februári és áprilisi száma közölte a szerzők írországi tanulmányútjának rövid összegzését.

Hiányzó képviselők - Az igazolatlan távollétért pénzbírságot fizetnek Horvátországban

2017.04.24.

Pénzbírságot fizetnek a jövőben azok a parlamenti képviselők Horvátországban, akik nem vesznek részt a plenáris üléseken - erről döntött a horvát nemzetgyűlés (szábor).

Túlzsúfoltság az európai börtönökben - Az Európa Tanács kínzás elleni bizottságának jelentése

2017.04.24.

Törekedni kell arra, hogy előzetes letartóztatásba csak indokolt és legvégső esetben kerüljenek gyanúsítottak, az európai börtönök legtöbbje ugyanis túlzsúfolt, az elhelyezés körülményein pedig a legtöbb esetben javítani kell - közölte az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (CPT) közzétett jelentésében.

Igazságszolgáltatási reformok Romániában - Bizakodó az Európai Bizottság

2017.04.21.

Az Európai Bizottság bizakodó, hogy Románia eleget fog tenni azoknak a feltételeknek, amelyek teljesítésével le lehet zárni a román igazságszolgáltatás uniós figyelését - jelentette ki Bukarestben Frank Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Nem tud a munkáltató munkát adni - Vajon jár-e a munkavállalónak munkabér

2017.04.21.

Az állásidő az az idő, amelyben a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a működési körében felmerült okból nem tesz eleget. Felmerül a kérdés, hogy olyan esetekben, amikor a munkavállaló a munkáltató által előírt helyen és időben, munkára képes állapotban munkavégzés céljából megjelenik, azonban a munkáltató a működési körében felmerült okból nem tud részére munkát adni, akkor erre az időre jár-e a munkavállaló részére munkabére? A Bán és Karika Ügyvédi Társulás munkatársa, dr. Karika Márton válaszol a leggyakoribb kérdésekre.

Costa Concordia-ügy - Szigorúbb büntetést kér a kapitányra az ügyész

2017.04.21.

Az első- és másodfokú biróság korábbi ítéletének szigorítását szorgalmazta az olasz semmítőszék ügyésze Francesco Schettino a 2012. január 13-án zátonyra futott és elsüllyedt Costa Concordia tengerjáró hajó volt kapitányával szemben, akit korábban 16 év és egy hónapra ítéltek.

Civil szervezetekről szóló törvényjavaslat - Többen elutasítják a változásokat

2017.04.21.

Több civil szervezet szerint megbélyegző és nem az átláthatóságot szolgálja a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat, ezért elutasítják azt.

Kórházi anyanyelvhasználatról szóló törvénymódosítás - A román ellenzéki párt az Alkotmánybíróságon támadja a törvényt

2017.04.21.

Megtámadták a román ellenzéki pártok az alkotmánybíróságon azt a törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket.

Kamarai tagdíjak befizetése - Érdemes ellenőrizni az szja-bevallási tervezetet

2017.04.21.

Nem minden kamaraitagdíj-befizetés szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezetben, csak azokat tudja feltüntetni az adóhatóság, amelyekről adatot kapott - hívta fel a figyelmet a bevallástervezet ellenőrzésére a NAV.

Halálbüntetés visszaállítása Törökországban? - Összeegyeztethetetlen az EU-tagsággal

2017.04.20.

A halálbüntetés esetleges visszaállítása Törökországban összeegyeztethetetlen lenne az ország európa tanácsi tagságával - jelentette ki Yves Cruchten, a nemzetközi szervezet Parlamenti Közgyűlésének luxembourgi jelentéstevője szerdán kiadott nyilatkozatában.

Versenyjogi aktualitások - A Jogi Fórum szakmai napjának legfontosabb tanulságai

2017.04.20.

A versenyjogi kártérítési irányelv magyarországi átültetése, a kartellek által okozott gazdasági károk megbecsülésének módszerei, a versenykorlátozó megállapodásokkal kapcsolatos joggyakorlat legfontosabb fejleményei - A versenyjog legaktuálisabb jogalkalmazási kérdései kerültek terítékre a Jogi Fórum márciusi szakmai napján.

A Nemzetközi Bíróság határozata Oroszországról - Ukrajna felszólította a nemzetközi közösséget a végrehajtásra

2017.04.20.

Ukrajna felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "nagyon alaposan" kövesse figyelemmel, végrehajtja-e Oroszország az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságának határozatát, és vonja felelősségre minden egyes estben, ha megsérti azt - közölte Facebook-oldalán Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes, aki Kijevet képviselte az eljárásban.

Építkezés idegen telken - Kié lesz az ingatlan?

2017.04.20.

Mi a következménye, ha valaki más tulajdonában lévő ingatlanon építkezik? Megszerzi-e az épület vagy akár a telek tulajdonjogát? És egyáltalán kaphat-e építési engedélyt az, aki nem igazolja az építési jogosultságát? A KCG Partners Ügyvédi Társulás erre igyekszik választ adni.

Ökológiai termékekre vonatkozó elektromos tanúsítási rendszer - Hatályba lépett az új uniós szabályozás

2017.04.20.

Ma lép hatályba az ökológiai termékek behozatalát, a szállítmányok unión belüli mozgását pontosabban nyomon követő új uniós elektromos tanúsítási rendszer - közölte az Európai Bizottság.

Munkaidő-szervezést módosító javaslat - A vállalkozásfejlesztési bizottság támogatja a koncepciót

2017.04.20.

A teljesítendő munkaidő és az üzemidő jobb összehangolásával a munkavállalók védelmét, a munkáltatóknál pedig a kiszámítható és tervezhető termelés kialakítását szolgálja a munka törvénykönyvének módosítása, a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről szóló javaslat részletes vitára vitelét egyhangú szavazással támogatta az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága.

A versenyképesség javításáról tart vitát a Ház - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.04.20.

Az Országgyűlés ma nyolc kormányzati előterjesztés általános vitájával folytatja ülését, egyebek mellett terítékre kerülnek az ország versenyképességének javítását célzó javaslatok is.

Lökést kap a lakástakarékok piaca - 2 hónapra rövidül a kiutalási időszak

2017.04.20.

A lakástakarékoknál fontos változás jön júliustól: az új szabály 2 hónapra rövidíti a kiutalási időszakot, azaz hamarabb kapják meg a megtakarításukat az érintettek. A lakástakarékok akár több mint 10 százalékos hozama tovább javulhat a szabályváltozás miatt. A BankRáció.hu szerint így vonzóbbá válhatnak a lakástakarék-konstrukciók, ám a szerződéskötési díjak közötti különbségek miatt érdemes alaposan körülnézni. Lakástakarék-szerződést pedig akkor érdemes kötni, ha van konkrét lakáscélú terv, legyen szó felújításról vagy vásárlásról.

Nyelvi jogok bővülése Romániában? - Az egészségügyi törvények módosítása sem változtat a helyzeten

2017.04.19.

Félrevezetőnek és károsnak nevezte a nyelvi jogok bővülésének "ünneplését" a romániai egészségügyi törvények múlt heti módosításával kapcsolatban az erdélyi Identitás Szabadságáért Jogvédő Csoport (AGFI) közleményében, a csoport szerint ugyanis törvénymódosítás nem biztosít új nyelvi jogokat.

A Btk. sürgősségi módosítása - Az ET aggályosnak tartja a román eljárást

2017.04.19.

Aggodalomra ad okot az, hogy a román kormány sürgősségi rendeletben, nem pedig a megfelelő parlamenti folyamat keretében hajtotta végre a büntető törvénykönyvre vonatkozó - később ugyan visszavont - jogszabályi módosításokat - jelentette ki az Európa Tanács (ET) kiadott nyilatkozatában.

Állami korrupciós ügyek - Közel 50 ügyben nyomoz a NABU

2017.04.19.

Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) állami vállalatoknál elkövetett 49 korrupciós ügyben folyat jelenleg nyomozást - hozta nyilvánosságra honlapján a hatóság.

MOL-INA ügy - Zágrábnak kell fizetni a döntőbírósági eljárás költségeit

2017.04.19.

A svájci szövetségi bíróság szerint Zágrábnak ki kell fizetnie a döntőbírósági eljárás költségeit a Mol-INA-ügyben, annak ellenére, hogy Horvátország fellebbezett a határozat ellen - közölte az N1 horvát hírcsatorna.

Megújult büntetőeljárás - Beszélgetés Herke Csongor egyetemi tanárral

2017.04.18.

Az országgyűlés plénuma előtt az új büntetőeljárási törvény tervezete. "A javaslat a jelenleginél sokkal gyorsabb és egyszerűbb eljárásra törekszik" – mondja Herke Csongor tanszékvezető egyetemi tanár, aki maga is közreműködött annak kidolgozásában. - Az új Be. által hozott újításokról

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000