Hír archívum: 2017. április

Más hónap

Súlyos hibákat követtek el az orosz hatóságok - Az EJEB vonatkozó ítélete a 2004-es beszláni túszejtésről

2017.04.18.

Súlyos hibákat követtek el az orosz hatóságok a véres drámával végződő 2004-es beszláni túszejtéskor, a biztonsági erők például túlzott erőszakot alkalmaztak az ostrom során, ami tovább növelte az áldozatok számát - mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az online békéltetést egyre többen használják - A határon átnyúló fogyasztóvédelmi ügyekben is eljárnak

2017.04.18.

Elkészült az Európai Unió statisztikája a határon átnyúló online fogyasztóvédelmi vitarendezésről. A Budapesti Békéltető Testület kizárólagos illetékességgel (pénzügyi, biztosítási jellegű ügyek kivételével) bír Magyarországon a határon átnyúló, internetes vásárlásból fakadó viták intézésében, és ezenkívül segíti a hazai és uniós fogyasztókat is, ha fogyasztóvédelmi jellegű kérdéseik vannak.

A civil szervezetek átláthatóságáról kezd tárgyalni a parlament - Az Országgyűlés munkájáról

2017.04.18.

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők szerdán kezdik tárgyalni a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot.

Egyre hatékonyabb az adóellenőrzés - Az ekáernek köszönhető a változás

2017.04.18.

Egyre hatékonyabban lépnek fel az illegális kereskedelem ellen az adóellenőrök az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszernek (ekáer) köszönhetően, amely az adóhatóság "nehézfegyvere", ugyanakkor sok vállalkozó nincs tisztában valamennyi szabállyal - hívta fel a figyelmet Falcsik István, az RSM Hungary vám- és jövedéki tanácsadás üzletágvezetője bejegyzésében.

Kiegyezett a Google az orosz monopóliumellenes hatósággal - Kétévi pereskedést zártak le

2017.04.18.

A Google kétévi pereskedés után 439 millió rubeles (mintegy 7,8 millió dolláros) bírság kifizetésében állapodott meg az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálattal.

Az ÁSZ átadta az Országgyűlésnek a 2016. évi beszámolóját - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.04.13.

Az Állami Számvevőszék benyújtotta a 2016-os tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek. A tájékoztatót Domokos László elnök az Országházban adta át dr. Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének. Az ÁSZ 2016-ban is rajta tartotta a szemét a makrogazdasági folyamatokon és az államadósság alakulásán, hozzájárult a költségvetési tervezés átláthatóságához. Az ÁSZ ajánlásai és javaslatai alapján több jogszabály is módosult, a Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai alapján 2016. évi Beszámolójában további felvetéseket is megfogalmazott az Országgyűlés számára több, a közpénzügyeket érintő szabályozás felülvizsgálata érdekében.

Az on-line kereskedelemre fókuszálhat a Gazdasági Versenyhivatal - Versenykorlátozások elleni küzdelem hatékonyságát növelhetik a polgári perek

2017.04.13.

Várhatóan a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fókuszába kerül az on-line kereskedelem a következő években - hangzott el a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda és a Vállalati Jogtanácsosok Európai Egyesülete (ACCE) közösen tartott konferenciáján. A polgári bíróságokon indított kártérítési perek növelhetik a versenykorlátozások elleni küzdelem hatékonyságát.

Törvényjavaslat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen - Összhang a nemzetközi előírásokkal

2017.04.13.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályrendszer megerősítése, valamint a nemzetközi előírásokkal való teljes összhang megteremtése érdekében a kormány két törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Családi pótlék indexálása - A német szövetségi kormány ragaszkodik a döntéshez

2017.04.13.

Brüsszel ellenvetéseinek dacára a német szövetségi kormány továbbra is ragaszkodik az uniós társállamokból érkező munkavállalók nem Németországban élő gyermekei után járó családi pótlék úgynevezett indexálásához, vagyis ahhoz, hogy a támogatás összegét igazítsák a gyermek lakóhelyén jelentkező létfenntartási költségekhez - jelentette be szerdán Berlinben a kormány szóvivője.

Felsőoktatási törvény módosítása - Vizsgálatot indít az Európai Bizottság

2017.04.12.

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság a magyar felsőoktatási törvény előző heti módosításával kapcsolatban, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) - jelentette be Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

Közreműködő a szerződésben - Az új Ptk. alapján

2017.04.12.

A szerződésben rögzített jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez általában más személy közreműködését is igénybe lehet venni. - Milyen változásokat hozott az új Ptk. a közreműködő igénybevétele és a felelősségi szabályok tekintetében?

Nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználatának biztosítása - Az egészségügyben alkalmazni kell a kisebbségi nyelvet beszélő dolgozókat

2017.04.12.

Megszavazta a román képviselőház azt a módosító indítványt, amely szerint az egészségügyi és a szociális intézményekben is alkalmazni kell olyan dolgozókat, akik beszélik a nemzeti kisebbségek anyanyelvét.

Alkotmánybírák büntetőjogi felelősségre vonhatósága - Romániában megnehezítenék az eljárást

2017.04.12.

Romániában csak akkor indíthatnak az ügyészek bűnvádi eljárást egy alkotmánybíró ellen, ha ezzel egyetért az alkotmánybíróság kétharmada - döntött a román képviselőház.

Jogi válaszok az NVB-től - Számos beadvány a testület előtt

2017.04.12.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mindig jogi választ ad a politikailag túlfűtött, motivált kérdésekre is - emelte ki az NVB elnöke.

Szűkül a NAV lehetősége ügyletek átminősítésére - A Kúria legfrissebb döntésének következménye

2017.04.12.

Az adóhatóság és az adózó közötti viták egyik leggyakoribb terepe, hogy egy láncértékesítéses ügyletben részt vevő adózó milyen feltételek mellett vonhatja le a rá áthárított áfát. A küzdelemben az adóhatóság a minap egy újabb pofont kapott, amikor a Kúria, precedensértékű ítéletében nem értett egyet az adóhatóság azon gyakorlatával, amely a láncügyletek szereplőit rendszeresen ügynökké minősíti át. Ráadásul a Kúria ítélete lényegesen messzebb is mutat és általánosan is korlátozza az adóhatóság jogát arra, hogy az adózók ügyleteit kénye-kedve szerint minősítse át- foglalta össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Megtévesztő tájékoztatás miatt 3 millió forintos bírság - Az MKB-t büntette a jegybank

2017.04.11.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 millió forintra bírságolta az MKB Általános Biztosító Zrt.-t, mivel a társaság a casco biztosítási díjakról megtévesztően tájékoztatta a fogyasztókat - közölte a jegybank.

Az Ab, a Kúria és az IM közös konferenciája - A jogállamiság létfontosságú közös ügy

2017.04.11.

A jogállamiság, az alapjogvédelem színvonala az Alkotmánybíróság (Ab), a bíróságok és az Igazságügyi Minisztérium (IM) létfontosságú közös ügye és felelőssége - mondta Sulyok Tamás, az Ab elnöke az Ab, a Kúria és az IM közös konferenciáján Budapesten.

L.A.: Az alkotmány-utczai fogház - A Jogtudományi Közlöny 1900.évi 14. számából

2017.04.11.

A Jogtudományi Közlöny 1900. évi 14. számában az ismeretlen L.A. szerzőtől megjelent írás az alkotmány-utczai fogház hétköznapjairól tudósított a kor olvasóinak.

Elektronikus közbeszerzési rendszer - Elsőként indította el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság az eljárást

2017.04.11.

Magyarországon elsőként indított elektronikus közbeszerzési eljárási rendszert a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) - közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Bíróságok függetlensége Magyarországon - Eltérően értékeli a lakosság és a vállalti szféra a helyzetet

2017.04.11.

Eltérően ítéli meg a bíróságok függetlenségének változását Magyarországon a lakosság és a vállalati szféra, a lakosság rosszabbnak, a cégek viszont jobbnak látják a helyzetet az egy évvel korábbihoz képest - derült ki az Európai Bizottság (EB) által közzétett jelentésből.

Azonnali jogi lépéseket tervez a CEU - Nem ért egyet a törvény aláírásával

2017.04.11.

A Central European University (CEU) határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök azon döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását - írják közleményükben. Kiemelték: ennek megfelelően a CEU haladéktalanul élni fog minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel.

Internetes szállás- és utazásfoglalás - Az Európai Bizottság fellép a megtévesztő oldalak ellen

2017.04.10.

Az Európai Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok határozottabb és hatékonyabb fellépés mellett kötelezték el magukat a félrevezető utazás- és szállásfoglalási szolgáltatást nyújtó weboldalak ellen.

Újabb kibertámadás történhet - A Kaspersky Lab közleménye

2017.04.10.

Hamarosan újabb kibertámadást indíthat a világ leghatékonyabb hackercsoportja, a Lazarus csoport - figyelmeztet közleményében a Kaspersky Lab.

Svájci frank alapú hitelek eurósítása - Nem alkotmányellenes a horvát törvény

2017.04.10.

A horvát alkotmánybíróság közzétett ítéletében elvetette a Horvátországban működő külföldi bankok kezdeményezését, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a svájci frank alapú hitelek eurósításáról szóló törvényt.

A nemzeti konzultáció internetes honlapja - Megfelel a törvényi előírásoknak a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint

2017.04.10.

A nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Fidesz-frakció szerint a baloldali pártok politikai okokból támadják a nemzeti konzultációt, több ellenzéki párt ugyanakkor vizsgálatot követelt, hogy kiderüljön, történt-e jogosulatlan adatkezelés.

Uniós munkabérkülönbségek - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.04.10.

Az Országgyűlés ma fejezi be aktuális kéthetes ülését. A képviselők délutántól az európai uniós munkabérkülönbségek csökkentéséről tartanak politikai vitát a Jobbik kezdeményezésére.

Másik sávban - A Császár-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2017.04.07.

Császár Előd 1998. december 17-ig Magyarország egyik legnépszerűbb popzenésze volt. Pár pillanat alatt megváltozott az élete, amikor BMW-jével átsodródva a másik sávba összeütközött egy rendőrautóval. Halált okozó közúti baleset okozása, csalás kísérlete és közokirat-hamisítás miatt is elítélték. Nem kellett börtönbe mennie.

Uniós roamingdíjak - Júniustól belföldi feltételekkel használhatók az adatkeretek

2017.04.07.

Megszavazta az Európai Parlament a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az állampolgárok júniustól a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák az adatkeretüket az Európai Unió területén.

Az EP megszavazta Ukrajna vízummentességét - Várhatóan június 20-án lép életbe a jogszabály

2017.04.07.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta az ukrán állampolgárok szabad uniós beutazását biztosító vízummentességet.

Európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése - A Székely Nemzeti Tanács támogatja az ügyet

2017.04.07.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) támogatja a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését, és olyan peren kívüli megegyezést sürget a saját - régiós tárgyú - polgári kezdeményezése ügyében is, amilyent a kisebbségvédelmi javaslat kezdeményezői kötöttek az Európai Bizottsággal (EB).

Észak-Koreával szembeni szankciók - Újabb szektorokra terjesztették ki a beruházási tilalmat

2017.04.07.

Szigorította az Észak-Koreával szemben elrendelt szankciókat az Európai Unió, válaszul a távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre - tájékoztatott az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat alkotmányos módon működik - Az adatvédelmi audit előzetes eredményéről

2017.04.07.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál (NBSZ) a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően, alkotmányos módon történik a titkos információk gyűjtése - ismertette Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a szakszolgálatnál végzett adatvédelmi audit előzetes eredményét, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az EU szigorítja az orvostechnikai eszközök ellenőrzését - Az EP is megszavazta a szigorítást

2017.04.07.

Az Európai Unió új szabályokat vezet be az orvostechnikai eszközökre vonatkozóan a betegbiztonság javítása és a közegészségügyi ellátás korszerűsítése érdekében, az új előírásokat az Európai Parlament (EP) plénuma is megszavazta - közölte az EP sajtószolgálata.

Az Egyesült Királyság kiválási szerződése - Az EP meghatározta a feltételeket

2017.04.06.

Meghatározta az Európai Parlament az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről létrejövő esetleges egyezség elfogadásához szükséges feltételeket, és amennyiben ezek nem teljesülnek, a képviselők nem fogják majd jóváhagyni a megállapodást - tájékoztatott a parlament sajtószolgálata, miután a testület plenáris ülésén megszavazták a kritériumokat tartalmazó határozatot.

Pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó javaslat - Az Ep képviselők megszavazták a 2014-2020 közötti felülvizsgálatot

2017.04.06.

Az Európai Parlament (EP) megszavazta a 2014-2020 közötti pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó tanácsi javaslatot, amely 6 milliárd euróval növeli a költségvetést és megerősíti a tagállamoknak korábban megítélt kohéziós- és agrárpénzeket.

Közösségi portálok felhasználóinak védelme - A német kormány elfogadta a törvényjavaslatot

2017.04.06.

A közösségi portálok felhasználóinak védelmét célzó javaslatot fogadott el és terjesztett a törvényhozás elé a német kormány. A több szakmai szervezet és az ellenzék által bírált tervezet alapján a portálok üzemeltetői akár 50 millió euró (15,5 milliárd forint) pénzbüntetést kaphatnak, ha nem távolítják el a jogsértő tartalmakat.

Szabálysértési munkaértekezlet a Gyulai Törvényszéken - Hagyományteremtő kerekasztal-beszélgetés

2017.04.06.

A szabálysértési ügyekben eljáró bíróságok és a szabálysértési hatóságok képviselői - hagyományteremtő szándékkal - szabálysértési munkaértekezletet tartottak kerekasztal-beszélgetés formájában a Gyulai Törvényszéken.

Új eljárási kódexek hatálybalépése - 2017 a felkészülés éve a bíróságokon

2017.04.06.

Óriási kihívásnak nevezte a jogászi hivatásrend számára az új eljárási kódexek hatálybalépését az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese.

Csak korlátozottan felszámolásbiztos a bérleti díjakat terhelő zálog - Újabb döntés született a Kúrián

2017.04.05.

Újabb döntés született az elzálogosított bérleti díjkövetelésekből eredő privilegizált kielégítés vonatkozásában. Már a 2015 májusában (Gfv.VII.30.312/2014/10. szám alatt) meghozott kúrai döntést is hangos morajlások követték, azonban a Kúria újabb, az adós jövőbeni követelései elzálogosítása tárgyában született döntése a zúgolódásokon túl várhatóan komoly változásokat generál majd a hitelbiztosítékok körében.

Dávid és Góliát - Márciusi Ab-mustra

2017.04.05.

Stumpf István egy magyar tulajdonú kft. és egy nagy amerikai olajipari cég ügyében született határozathoz csatolt különvéleményében megkérdezte: „Esélytelenek lennének a hétköznapi Dávidok az aktuális Góliáttal szemben? Arathatna a hétköznapi kisember is győzelmet?” Az alkotmánybíró az alapvető jog következetes bírói érvényesítésének biztosításában látja az esélyt.

Autóipari csalások megelőzése - Ajánlásokat fogadtak el az EP képviselők

2017.04.05.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők ajánlásokat fogadtak el az autóiparban előforduló csalások megelőzése érdekében, valamint szigorították a típusjóváhagyásra vonatkozó környezetvédelmi és biztonsági szabályokat - közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

Szűkül az emberi jogi szervezetek mozgástere - Az Európa Tanács emberi jogi biztosának közleménye

2017.04.05.

Több európai országban az elmúlt években jelentősen csökkent az emberi jogi szervezetek mozgástere - jelentette ki Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Sukoró-ügy - A Kúria elutasította a magyar állam felülvizsgálati kérelmét

2017.04.05.

A Kúria elutasította a magyar államnak a jogerős részítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmét abban az ügyben, amelyet a magyar állam indított a KC Bidding Befektetési és Szolgáltató Kft. elsőrendű és Roland S. Lauder másodrendű alperesek ellen a meghiúsult sukorói kaszinóberuházás koncessziójának késedelmi kötbére ügyében.

Szociális kerettörvény módosítás - Bentlakás-típus és állami vagy önkormányzati finanszírozás Romániában

2017.04.05.

Megszavazta a román képviselőház azt a törvénymódosítást, amellyel beépítik a szociális kerettörvénybe a Böjte Csaba ferences szerzetes által bevezetett bentlakás-típust, és amellyel lehetővé teszik a Romániában elismert, szociális szolgáltatóként is akkreditált felekezetek tevékenységének állami vagy önkormányzati finanszírozását.

A felsőoktatásról szóló törvény módosítása - A CEU jogi lépéseket helyezett kilátásba

2017.04.05.

Az Országgyűlés kedden kormánypárti többséggel megszavazta a felsőoktatásról szóló törvény módosítását. Több intézmény, szervezet, ellenzéki párt tiltakozását fejezte ki, és arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. A változtatásokkal érintett Central European University (CEU) jogi lépéseket helyezett kilátásba. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára bekérette szerdára a budapesti amerikai és német nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a törvény ügyében megfogalmazott külföldi bírálatok miatt. Este több ezer demonstráló élőlánccal fejezte ki tiltakozását a CEU-nál, többen a Parlament elé vonultak.

Megtagadható a diákvízum kiadása - Közbiztonsági okokra alapozta döntését az Európai Unió Bírósága

2017.04.04.

A nemzeti hatóságok közbiztonsági okokra hivatkozva megtagadhatják vízum kiadását az információs technológiák biztonságának érzékeny területén folytatandó tanulmányok végzéséhez a korlátozó intézkedések hatálya alá tartozó egyetemen felsőfokú végzettséget szerzett iráni állampolgároknak - mondta ki az Európai Unió Bírósága.

III. Dél-alföldi Regionális Perszimulációs Verseny - Gyulai és szegedi győzelem

2017.04.04.

2017. március 31-én a Gyulai Törvényszék rendezte a III. Dél-alföldi Regionális Perszimulációs Versenyt, ahol büntető ügyszakban dr. Kaprinay Eszter Zsuzsanna, a Szegedi Törvényszék versenyzője, míg polgári ügyszakban dr. Réfi Edit, a Gyulai Törvényszék bírósági titkára ért el első helyezést. A már hagyományosnak számító versenyen a Gyulai, a Kecskeméti, a Szolnoki és a Szegedi Törvényszék bírósági titkárai vettek részt.

Kisebbségvédelmi keretegyezmény romániai tiszteletben tartása - Erdélyi magyar civil jogvédők tájékoztatása az ET felé

2017.04.04.

Évtizede "kipipált" jogok megsértéséről tájékoztatták erdélyi magyar civil jogvédők az Európa Tanács (ET) szakértőit, akik a kisebbségvédelmi keretegyezmény ratifikálásakor tett romániai vállalások tiszteletben tartásáról tájékozódtak Kolozsváron.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000