Hír archívum: 2017. május

Más hónap

Orosz hacker kiadatási kérdése - Döntött a prágai városi bíróság

2017.05.31.

Oroszországnak és az Egyesült Államoknak egyaránt kiadható Jevgenyij Nyikulin orosz hacker, akinek kiadását Moszkva és Washington egyaránt kérte Csehországtól - döntött a prágai városi bíróság.

Egészségbiztosítási és adótörvény elfogadása - Trump sürgeti a szenátus, hogy döntsön

2017.05.31.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben sürgette a szenátust, hogy fogadja el az egészségbiztosítási és az adótörvényt, azt javasolva, hogy szükség esetén a szavazás szabályainak megváltoztatása révén ne kétharmados, hanem egyszerű többség is elegendő legyen a jóváhagyáshoz.

Hurrá nyaralunk! - Hasznos tudnivaló az utazási szerződésekről és a repülőjegyekről

2017.05.31.

Egyre több online utazási, üdülési ajánlattal találkozhatunk az interneten és az utazási irodák kirakataiban is több akciós hirdetés kelti fel a figyelmünket, hiszen indul a nyaralási szezon. A Budapesti Békéltető Testület ezért több éves gyakorlatának megfelelően ajánlást fogalmazott meg a fogyasztók és a vállalkozások részére az utazási szolgáltatásokkal összefüggésben. Ebben a vállalkozások által követendő magatartásra és a tudatosabb fogyasztói döntés jelentőségére hívjuk fel a figyelmet. Ezekből most a fogyasztókat érintő hasznos tudnivalókat emeljük ki: Tanácsok tizenkét pontban a fogyasztók részére!

Uniós kohéziós támogatások kifizetése - A német kormány a jogállamisági elvek betartásához kötné a kifizetést

2017.05.31.

Tanulmányozza a német kormány annak lehetőségét, hogy a jövőben miként lehetne az alapvető jogállamisági elvek betartásához kötni az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára - jelentette a Politico című brüsszeli hírportál egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva.

Párizsi klímavédelmi egyezmény megvalósítása - Az ENSZ-főtitkár nyilatkozata

2017.05.31.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint elengedhetetlen a párizsi klímavédelmi egyezményben foglaltak megvalósítása.

Számvevőszéki beszámolóról tárgyalnak a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.31.

Az Országgyűlés ma tárgyalja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2016-os tevékenységéről szóló beszámolót.

Bűnmegelőzési musicalt mutattak be - A teljesítménynövelő szerek, alkohol és drogok káros hatásairól szól a darab

2017.05.30.

A teljesítménynövelő szerek, az alkohol és a drogok káros hatását ismertető bűnmegelőzési musicalt mutattak be a Belügyminisztérium rendhagyó miniszteri értekezletének keretében Budapesten, a Nemzeti Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatának előadásában.

Nem egyértelmű a családi pótlék szüneteltetésére vonatkozó szabályozás - Az alapvető jogok biztosának összefoglalója

2017.05.30.

Az alapvető jogok biztosa szerint a családi pótlék szüneteltetésére vonatkozó szabályozás nem kellően egyértelmű a jogalkalmazók számára, ezért az ombudsman az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Új törvény az ügyvédi tevékenységről

2017.05.30.

A közelmúltban került az országgyűlés plénuma elé az az ügyvédi tevékenységről szóló törvényjavaslat, amely elfogadása esetén néhány hónapon belül felváltja az ügyvédekről szóló törvényt, a jogtanácsosi tevékenységet szabályozó törvényerejű rendeletet és a kapcsolódó végrehajtási szabályokat. A következőkben a törvényjavaslat leglényegesebb újításait tekintjük át.

Nem volt eredményes a parlagfű elleni védekezés rendszere - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.05.30.

Az Állami Számvevőszék 2017. május 29-én sajtótájékoztató keretében hozta nyilvánosságra a parlagfű elleni védekezés rendszerének 2013-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Németh Erzsébet felügyeleti vezető kiemelte: a parlagfű pollenkoncentrációja és a biológiai allergének okozta egészségi kockázat nem csökkent, a pollen országos napi átlagkoncentrációja minden évben többszörösen meghaladta a célértéket. A célzott védekezés feltételeit megteremtő felderítés és a védekezés volumene az ellenőrzött időszakban csökkent. Hozzátette: nem mutatható ki összefüggés a parlagfű elleni védekezésre fordított erőfeszítések és a parlagfű pollen koncentrációjának változása között.

Fennmarad-e a helyiségbérleti szerződés, ha elárverezik az ingatlant? - Mit tehet a bérlő tulajdonosváltás esetén?

2017.05.30.

Mit tehet a bérlő, ha megváltozik a bérelt helyiség tulajdonosa? Érinti-e ez az ő bérleti jogát? És az új tulajdonos honnan szerezhet tudomást arról, hogy a helyiségen bérleti jogviszony áll fenn?

Uniós egység - Az Európai Bizottság álláspontja

2017.05.30.

Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szándéka továbbra is az eltérő véleményt képviselők közötti hídépítés és a 28 európai uniós tagállam közötti egység megőrzése - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője sajtótájékoztató keretében.

Tiszteletdíjak csökkentése fegyelmi ügyek miatt - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.30.

Az Országgyűlés tizennégy javaslat elfogadásáról dönthet mai ülésén, továbbá tizenkét ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentheti különböző fegyelmi ügyekben.

Előzetes döntéshozatali eljárás - Hatás a magyar bíróság előtt folyamatban lévő perre

2017.05.30.

Mit lehet tenni akkor, ha egy perben nem egyértelmű az uniós szabályok jelentése? Ennek tisztázására a magyar bíróság az Európai Unió Bíróságának úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezheti (bizonyos esetekben kezdeményeznie is kell). Kérdés azonban, hogy mi történik ilyenkor a hazai perrel, minden esetben szükséges például az ítélethirdetés előtt megvárni az akár másfél éves EUB-eljárás végét?

Jeszenszky Sándor: A balassa-gyarmati börtön - A Magyar Igazságügy 1879. évi májusi számából

2017.05.29.

A Magyar Igazságügy című havi folyóirat 1879. évi májusi száma közölte Jeszenszky Sándor tanulmányát.

Budapest III. és IV. kerület Önkormányzatainak utóellenőrzései - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.05.29.

Az Állami Számvevőszék folyamatosan végzi a budapesti kerületi önkormányzatok vagyongazdálkodásának utóellenőrzését. Elsőként Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata utóellenőrzései zárultak le, melyek a korábbi ellenőrzések javaslatainak hasznosítására készített intézkedési tervek végrehajtását értékelték. Az ÁSZ megállapította, hogy Budapest IV. kerület Önkormányzata vagyongazdálkodásának szabályszerűsége javult a végrehajtott feladatok következtében. Budapest III. kerület Önkormányzat esetében a végre nem hajtott feladatok kockázatot jelentenek a gazdálkodás szabályszerűsége és elszámoltathatósága, a közpénzekkel történő felelős gazdálkodás biztosításában.

Pénzforgalmi szabálysértések - 31 millió forintnyi bírságot szabott ki az MNB

2017.05.29.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi szabálysértések miatt 31 millió forintra bírságolta az Erste Bank Hungary Zrt.-t., valamint arra kötelezte, hogy szeptember 30-ig orvosolja az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

Kéthetes ülésbe kezdenek a képviselők - Az Országgyűlés munkájáról

2017.05.29.

Összesen négy napot ülésezik az Országgyűlés a következő két hétben. A parlament tizennégy javaslat elfogadásáról és tizenkét ellenzéki politikus tiszteletdíjának csökkentéséről dönthet.

Társaságiadó-bevallás - Május 31-ig kell elkészíteni a beszámolót

2017.05.29.

A vállalkozásoknak május 31-ig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást és gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről - emlékeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Betiltanák a laptopokat a légi fedélzeten - Az amerikai belbiztonsági miniszter nyilatkozata

2017.05.29.

Az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel-és külföldi légijáratok fedélzetére - erről John Kelly belbiztonsági miniszter nyilatkozott a Fox televíziónak adott interjújában.

A jog tolmácsa - Beszélgetés Erdei Árpád professzor emeritus volt alkotmánybíróval

2017.05.26.

A volt alkotmánybíró megkönnyebbülést érez, hogy az új büntetőeljárási kódex egyes megoldásai már nem az ő közreműködésével készültek, de azért bosszankodik is, hogy amit kodifikációs bizottsági elnökként elkezdett, nem tudta befejezni. - Életútinterjú Erdei Árpád professor emeritusszal.

Cégvezetők feketelistán - Tavaly több mint 13 ezer személyt tiltottak el a cégvezetéstől

2017.05.26.

Sokakat érhet kellemetlen meglepetés cégalapításkor: a cégbíróság visszautasítja a többségi tulajdonos vagy az ügyvezető bejegyzését arra hivatkozva, hogy az adott személy eltiltás hatálya alatt áll. Míg néha az eltiltott tudja, hogy „vaj van a füle mögött”, más esetekben viszont értetlenül áll az eltiltás oka előtt. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint a tét nem kicsi: akit eltiltanak, akár 7-8 évre is „feketelistára” kerülhet. Tavaly több, mint 13 ezer magyarországi vállalkozáshoz köthető személyt tiltották el a cégvezetéstől, és ez a szám évről-évre nő.

A pedagógusokat érintően is változhatnak a törvénymódosítások - Szociális bankszámla kerülhet bevezetésre

2017.05.26.

A szociális bankszámla bevezetéséről, valamint a pedagógusokat érintően is kezdeményezett változtatásokat az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosításokon a törvényalkotási bizottság.

Biztosító társaságok eljárási gyakorlata - Az Emmi a veronai buszbaleset hozzátartózói mellett áll

2017.05.26.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra kéri a Magyar Nemzeti Bankot, mint a magyarországi biztosítók felügyeletét ellátó szervet, hogy vizsgálja meg a biztosító társaságok eljárási gyakorlatát a kártérítési igények teljesítéséről a veronai buszbaleset kapcsán - közölte a tárca.

Tájékoztatási kötelezettség megsértése - 2 millió forint bírságot szabott ki a jegybank

2017.05.26.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Opimus Group Nyrt.-re a tájékoztatási kötelezettség megsértése miatt - közölte az Opimus Group Nyrt.

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma - Belügyminiszteri beszámoló az Országházban

2017.05.26.

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma 2010-hez és a tavalyi évhez képest is, ezzel párhuzamosan javult a nyomozások eredményessége - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán.

Bevándorlási rendelet felfüggesztése - Egy szövetségi fellebbviteli bíróság érvényben hagyta a döntést

2017.05.26.

Érvényben hagyta egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság Donald Trump elnök bevándorlási rendeletének felfüggesztését.

Kockázatkezelési hiányosságok - 35 millió forintra bírságolt a jegybank

2017.05.25.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 35 millió forint bírságot szabott ki az OTP Alapkezelőre a társaságnál feltárt kockázat-, likviditás- és befektetéskezelési jogsértések miatt; a feltárt hiányosságoknak nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira és a befektetőkre.

Egy hét maradt a felügyeleti díj bevallására - A NÉBIH közleménye

2017.05.25.

Május 31-ig kell beadniuk az élelmiszerláncban szereplőknek a felügyeletidíj-bevallást - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményében.

Megkezdődött a 2017. évi integritás felmérés a közszférában - Az Állami Számvevőszék munkájáról

2017.05.25.

Az Állami Számvevőszék 2017-ben már hetedik alkalommal folytatja le a közszféra intézményeit érintő integritás felmérését. Az Integritás projekt azokat a tényezőket tárja fel, amelyek károsan befolyásolhatják a közintézmények korrupciós kockázatokkal szembeni védekezőképességét. A költségvetési szervekre kiterjedő önkéntes felmérésben az elmúlt évek során egyre növekvő számban vesznek részt az intézmények, elősegítve ezzel saját szervezetük integritásának erősítését, valamint az integritás-szemléleten alapuló közigazgatási kultúra elterjedését. Az Állami Számvevőszék Integritás projektje nemzetközi szinten is nagy érdeklődést váltott ki. Az integritás szemlélet megvalósulását az ÁSZ ellenőrzései során is értékeli.

A Fővárosi Ítélőtáblán felgyorsultak az eljárások - Az egy éven túli perek 64 százalékkal csökkentek

2017.05.25.

Tavaly jelentősen felgyorsultak eljárások a Fővárosi Ítélőtáblán, az egy éven túli perek 64 százalékkal csökkentek az előző évihez képest, a cél pedig az, hogy a jövőben minden ügy fél-egy éven belül érjen véget - mondta Ribai Csilla, a tábla elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Új alkotmányról szóló népszavazás - A lengyel államfő jövő évre tervezi a szavazást

2017.05.25.

Andrzej Duda lengyel államfő 2018. november 11-én, a lengyel függetlenség visszanyerésének 100. évfordulóján tartaná meg az új alkotmány tervezetének kidolgozását megelőző, véleménynyilvánító népszavazást.

Lehetséges-e a munkavállalók „röghöz kötése”? - Lehetséges munkajogi jogintézmények ismertetése

2017.05.24.

A bírósági gyakorlat egységes abban, hogy jogellenes annak a munkavállalói vállalása, hogy meghatározott juttatásokért a munkavállaló lemond a munkaviszony megszüntetésének jogáról. Dr. Parázsó Helgával, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédjével azokról a munkajogi jogintézményekről beszélgettünk, amelyeknek alkalmazása révén a munkáltató mégis elérheti azt, hogy a munkavállaló rövidebb vagy hosszabb ideig alkalmazásában maradjon (például azért, mert a munkáltatónak szüksége van meghatározott szakképesítéssel rendelkező munkavállalóra). E megoldások egyúttal azzal az eredménnyel is járnak, illetve járhatnak, hogy a munkavállaló bizonyos ideig nem vagy nehezebben szüntetheti meg a munkaviszonyát felmondással, a korábbi szóhasználat szerint rendes felmondással.

Bizalmatlansági indítványt tárgyalnak Spanyolországban - Június 13-án tárgyalja a spanyol parlament a kormányfő elleni indítványt

2017.05.24.

A spanyol parlament június 13-án vitatja meg a Mariano Rajoy kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség nyújtott be - jelentette be Ana Pastor, a parlament alsó házának elnöke Madridban.

Jövő évi költségvetés - Az Európai ügyek bizottsága támogatta a törvényjavaslatot

2017.05.24.

Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága 6 igen 1 tartózkodás és 2 nem szavazat mellett támogatta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, és lezárta annak részletes vitáját.

Az egyszerűbb közigazgatási rendtartás eredményes lehet - Jelentős változások lesznek a jogalkalmazásban

2017.05.24.

A Kúria elnöke szerint eredményes lehet az új közigazgatási rendtartás, amely olyan, mint egy szerkezetkész ház, tartalommal a hatályba lépés után a bírósági eljárás fogja megtölteni.

Kiemelt nemzeti emlékhely lehet a Vértanúk tere - Kormánypárti képviselők tettek javaslatot a parlamentnek

2017.05.24.

A Vértanúk tere kiemelt nemzeti emlékhellyé nyilvánítására tettek javaslatot kormánypárti képviselők a parlamentnek.

Fogyasztóbarát lakáshitel kezdeményezés - Támogatják a bankok az MNB javaslatát

2017.05.24.

Támogatják a jegybank fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó javaslatát az MTI által megkérdezett nagy kereskedelmi bankok, mivel magasabb szolgáltatási színvonalra ösztönzi a bankszektor tagjait, egyúttal a verseny erősödésére számítanak.

Gazdasági ajánlások Magyarország számára - Három területet érint az EB ajánlása

2017.05.23.

Magyarországnak három fő területen fogalmazott meg javaslatokat az Európai Bizottság (EB) az uniós tagállamokra vonatkozó, közzétett országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásaiban.

Jóváhagyták a kiválási tárgyalások megindítását - Megkezdődhetnek az egyeztetések a Brexit kapcsán

2017.05.23.

Jóváhagyta az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács az Egyesült Királyság EU-kilépéséről szóló tárgyalások megindítására vonatkozó európai bizottsági javaslatot, és ezzel elhárult az utolsó akadály is az egyeztetések megkezdése elől.

Emelkedő törlesztőrészlet vár az árfolyamgátasokra - A jegybank közleménye

2017.05.23.

Az árfolyamgát programban korábban részt vevő adósok 40 százalékánál 6-8 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlet - derül ki a jegybank elnökének írásos válaszából, amely a parlament.hu oldalon olvasható.

Haszonélvezeti és használati jogok megszüntetése - Az Európai Unió Bíróságának májusi ügyrendjéből

2017.05.22.

2013 decemberében az Országgyűlés egy törvényt fogadott el, amely 2014. május 1-jei hatállyal vagyoni kompenzáció nélkül megszüntette a gazdálkodó szervezetek és az ingatlantulajdonos közeli hozzátartozójának nem minősülő természetes személyek javára mezőgazdasági ingatlanokat terhelően bejegyzett haszonélvezeti és használati jogokat.

Civil szervezetek figyelem! - A pénzügyi beszámoló határideje május 31.

2017.05.22.

A civil szervezetek törvényes működése szempontjából kiemelten fontos határidő közeleg, ugyanis e szervezeteknek 2017. évi május hó 31. napjáig kell eleget tenniük a pénzügyi beszámoló letétbe helyezésére vonatkozó kötelezettségüknek, melyet az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil törvény) 30. §-a ír elő számukra.

Vámbéry Rusztem: A bűnügyi muzeumok - A Jogtudományi Közlöny 1899.évi 20.számából

2017.05.22.

A Jogtudományi Közlöny 1899. évi 20. számában jelent meg Vámbéry Rusztem írása, mely a Magyar Jogászegyleti Értekezések sorozatban teljes terjedelemben olvasható.

Akcióterv a menedékkérő gyermekek védelméről - Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának döntése

2017.05.22.

A menekült és menedékkérő gyermekek védelméről szóló cselekvési tervet fogadott el Nicosiában a 47 tagállamot számláló Európa Tanács Miniszteri Bizottsága a 2017-2019 közötti időszakra.

Továbbra is sok a klasszikus bűncselekmény a híradókban - Az NMHH Médiatanács megállapításai

2017.05.22.

A 2016-os eredmények szerint a hírműsorokban még mindig sok a közélethez nem kapcsolható, klasszikus bűncselekményekről szóló híradás, de mindenhol az előírt húsz százalék alatt maradnak az ilyen jellegű riportok - közölte az NMHH Médiatanácsa.

Az utolsó esetjogász - Arckép Beck Salamon jogi polihisztorról

2017.05.19.

„A jog csak akkor töltheti be irányító szerepét, ha kezében nem remeg a szálfa, mert remegő szálfával nem lehet határozott irányt jelölni” – vallotta Beck Salamon, az utolsó magyar esetjogász, aki érdemi döntésekből és egyedi jogesetekből volt képes dogmatikai kérdéseket tisztázni.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000