Hír archívum: 2017. május

Más hónap

Összbírói értekezlet a Gyulai Törvényszéken - Átadták a Novák Kamill-emlékérmet

2017.05.19.

A Gyulai Törvényszék 2017. május 18. napján összbírói értekezletet tartott, amelyen részt vett dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, valamint dr. Hámori Attila, az Országos Bírói Tanács tagja. Az értekezletet megtisztelte jelenlétével dr. Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Online tartalmak külföldi elérését biztosító jogszabály - Az Európai Parlament elfogadta az új szabályokat

2017.05.19.

Az Európai Parlament (EP) megszavazta strasbourgi plenáris ülésén az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló elérhetőségét szavatoló új szabályokat.

Csecsenföldön üldözött melegek ügye - Azonnali beavatkozást sürget az Európai Parlament

2017.05.19.

Azonnali beavatkozást sürget állásfoglalásában az Európai Parlament a Csecsenföldön üldözött melegek ügyében.

Csökkent a bíróságokat ért bombafenyegetések száma - Megfelelő beléptető eszközök növelik a biztonságot

2017.05.19.

Az utóbbi időben csökkent a bíróságokat érintő rendkívüli események száma, ezen belül a bombafenyegetések aránya is - mondta Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke.

Lezárul a költségvetés vitája - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.19.

Az Országgyűlés ma lezárja a jövő évi költségvetés összesen 30 órás időkerettel kiírt általános vitáját.

Jogsértő közvetítői gyakorlat - Több mint 50 millió forintos bírságot szabott ki az MNB

2017.05.18.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 52,5 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Quantis Consulting Zrt. (korábbi nevén Brokernet Zrt.) biztosítási többes ügynökre elsősorban az egyes életbiztosítási ügyfélszerződések megszüntetését és újak megkötését célzó közvetítői gyakorlata miatt - közölte a jegybank.

17 marosvásárhelyi tanintézetben történt nyelvi diszkrimináció - A román diszkriminációellenes tanács megállapításai

2017.05.18.

marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) beadványai nyomán 17 vegyes (román és magyar) tannyelvű marosvásárhelyi tanintézetben állapította meg a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács a nyelvi diszkrimináció tényét - tájékoztatott a Cemo.

Menekültügyi szabályozás - Az Európai Bizottság újabb felszólító levelet küldött

2017.05.18.

Újabb felszólító levelet küldött az Európai Bizottság (EB) szerdán Magyarországnak a menekültügyi szabályozás miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás keretében.

Példátlan politikai támadás az EP határozata - Az Alapjogokért Központ közleménye

2017.05.18.

Példátlan politikai támadásnak nevezte az Európai Parlament (EP) Magyarországgal kapcsolatos határozatát az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Bevándorlási szabályok szigorítása - A brit Konzervatív Párt választási programja

2017.05.18.

A bevándorlás szabályozásának szigorítása is szerepel a kormányzó brit Konzervatív Párt választási programjában.

Folytatódik a vita a jövő évi büdzséről - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.18.

Összesen tizennégy órában folytatódhat ma a jövő évi költségvetésről szóló általános vita az Országgyűlésben.

Önkényes lakásfoglalás – Mi a teendő?

2017.05.17.

Az önkényes lakásfoglalással - mint a lakás tulajdonosát a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének részjogosítványaitól egyaránt megfosztó magatartással - szemben több jogág is tartalmaz igénybe vehető eszközt. De melyik ezek közül a leghatékonyabb?

Digitális gazdaságért felelős portfólió - Az új bolgár uniós biztosjelölté lehet a poszt

2017.05.17.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a digitális gazdaságért és társadalomért felelős portfóliót szánja az új bolgár uniós biztosjelöltnek, Mariya Gabriel kinevezését azonban még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk - közölte a brüsszeli testület.

Újabb hatáskör megfosztás - A román elnök hatásköre tovább szűkült

2017.05.17.

A román kormánykoalíció újabb hatáskörétől fosztotta meg Klaus Iohannis elnököt, miután a szenátus úgy módosított egy kormányrendeletet, hogy az elnök által irányított legfelső védelmi tanácsnak nem lesz többet beleszólása a belügyminisztériumi titkosszolgálat vezetőjének kinevezésébe.

Lezárult az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.05.17.

Az Állami Számvevőszék befejezte az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az irányítószervi feladatellátás tekintetében az ellenőrzés a 2005-2015 közötti időszakra terjedt ki. Az ÁSZ megállapította, hogy az irányító és középirányító szerveknek az Intézetre vonatkozó, 2005 és 2015 közötti feladatellátása nem volt szabályszerű. Az Intézet belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése 2012 és 2014 között nem volt szabályszerű, ezzel nem biztosította az átláthatóságot, 2015-től azonban biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételeit. Az Intézet pénzügyi és vagyongazdálkodása összességében szabályszerű volt. Az Intézetnek az integritás kontrollrendszerének kiépítettsége érdekében további erőfeszítéseket kell tennie.

2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslat - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.17.

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot.

Az isztambuli egyezmény alaptörvény-ellenes is lehet - Az Alapjogokért Központ véleménye

2017.05.17.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint az isztambuli egyezményben foglaltak ellentétesek lehetnek a magyar alaptörvénnyel.

A börtönügyi kongressus érdekében - A Jogtudományi Közlöny 1887.évi 18. számából

2017.05.16.

A Jogtudományi Közlöny 1887. évi 18. számában a budapesti ügyvédi kamara felhívása olvasható a Szent-Pétervárott megtartandó börtönügyi kongresszus előkészülete érdekében.

Sikerült elkerülni a "kiberkáoszt" - Az Eropol értékelése

2017.05.16.

Egyelőre úgy tűnik, hogy sikerült elkerülniük a "kiberkáoszt" az európai kormányoknak és vállalatoknak, a helyzet stabilizálódni látszik a hét végén mintegy 150 országon végigsöprő WannaCry zsarolóvírusos kibertámadás után - közölte az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol).

Boszniai szerb vezetés - Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be

2017.05.16.

Bizalmatlansági indítványt adott be három ellenzéki párt a boszniai szerb vezetés ellen - közölte a honlapján a Nezavisne Novine című napilap.

Versenyhivatali rajtaütések - A GVH előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatainak jogi szabályai

2017.05.15.

Januártól már a vállalatok összefonódásának ellenőrzésekor is végrehajthat előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatokat a Gazdasági Versenyhivatal. És nem csak a multiknak kell tartaniuk a meglepetésszerű rajtaütésektől! - Mihez van joga a hatóságnak, és mihez nincs? Milyen szabályok védik a cégeket?

Nyilvántartási és a biztosítási ügyfélszerződéseket érintő jogsértések - 32 millió forint bírságot szabott ki a jegybank

2017.05.15.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 32 millió forint bírságot szabott ki a Groupama biztosítóra, egyebek között informatikai, kiszervezési, vállalatirányítási, nyilvántartási és a biztosítási ügyfélszerződéseket érintő jogsértések miatt. A hiányosságok alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését - tájékoztatott a jegybank.

Oroszországot érte a legtöbb kibertámadás - 74 ország érintett a támadásban

2017.05.15.

A Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég a világ 74 országában 45 ezer támadást észlelt a WannaCry (más néven WCry vagy WannaCryptor) program részéről, és megállapította, hogy a legtöbb fertőzési kísérlet Oroszországban történt - közölte az Interfax orosz hírügynökség.

A kormányt interpellálják a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.15.

Az Országgyűlés ma kezdi meg kéthetes, összesen hatnapos ülését, amelyen szerdától tárgyalják a képviselők a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztést.

Adóelőleg módosítás kérése - A reklámadóról szóló törvény elfogadásának következményei

2017.05.12.

A reklámadóról szóló törvény módosításának elfogadásával sok cégnek várhatóan kevesebb adót kell majd fizetnie 2017-ben, mint amennyit az adóelőlegről szóló bevallásban feltüntetett, ezért kérnie kell a fizetendő adóelőleg módosítását - hívja fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary adójogásza.

Hátrányosan érintené a fogyasztókat a hűségidő lerövidítése - A Vodafone, Telenor és a Magyar Telekom közleménye

2017.05.12.

Iparági egyeztetést sürgetnek a távközlési szolgáltatók a hűségidő rövidítésének tervéről, mivel véleményük szerint hátrányosan érintené a fogyasztókat, ha a hűségidő két évről legfeljebb egy évre csökkenne - nyilatkozta a Vodafone, a Telenor és a Magyar Telekom.

Elkészült az ÁSZ költségvetési véleménye - Megalapozott a 2018-as költségvetési törvényjavaslat

2017.05.12.

Megalapozott a 2018-as központi költségvetésről szóló törvényjavaslat, a költségvetés tervezésénél figyelembe vett makrogazdasági előrejelzés megvalósulása esetén a bevételi előirányzatok teljesíthetőek – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék. A törvényjavaslat megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint – egy előírás kivételével – a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Az Országgyűlésnek átadott véleményében az ÁSZ rámutat: a 2018-as költségvetési törvényjavaslat hozzájárul Magyarország költségvetési stabilitásának fenntartásához.

Brüsszelben ülésezne az Európai Parlament - Székhelyváltozások a Brexit miatt

2017.05.12.

Egy friss javaslat értelmében Strasbourgba helyeznék át a jelenleg Londonban működő, de az Egyesült Királyság uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), cserébe viszont egy helyszínen, Brüsszelben vonnák össze az Európai Parlament (EP) munkáját - jelentette a Politico hírportál.

Juncker az igazságügyi monitoring lezárását ígérte Romániában - 2019-ig az Európai Bizottság befejezi a vizsgálatot

2017.05.12.

Jean-Claude Juncker bukaresti látogatásán megerősítette korábbi vállalását, miszerint az Európai Bizottság (EB) 2019-ig lezárja az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV), amellyel a romániai igazságszolgáltatás reformját, a jogállamiság megerősítését követi figyelemmel.

Kiberbiztonságról szóló rendeletet írt alá Donald Trump - Cél a számítógépes rendszerek biztonsága

2017.05.12.

A kiberbiztonságról írt alá elnöki rendeletet Donald Trump amerikai elnök.

Ideiglenes belső határellenőrzés meghosszabbítása - További hat hónapos hosszabbítást engedélyezett szükség esetén az EU Tanácsa

2017.05.11.

Az Európai Unió Tanácsa engedélyezte a schengeni övezeten belül ideiglenesen bevezetett határellenőrzések további hat hónapos meghosszabbítását szükség esetén.

Az Európai Unió csatlakozik az isztambuli egyezményhez - A nők elleni erőszak felszámolását célzó egyezményről

2017.05.11.

Csatlakozik az Európai Unió a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményhez a tagállami kormányokat tömörítő tanács csütörtöki döntése értelmében.

Combinós gyilkosság – Egy különös büntetőügy színe és fonákja

2017.05.11.

A villamosszerelvény az emberölés eszközévé, a peron pedig a bűntett színhelyévé vált a sajtóban „combinós gyilkosság”-néven elhíresült, 2014–ben elkövetett bűncselekmény során. Az elkövető egy főnemesi család kultúrközegéből indult, végül többszörös visszaesőként 18 év fegyházra ítélték.

Május végéig használhatók fel a lejáró SZÉP-kártyás juttatások - Később esedékes üdülés előlegeként is elkölthető a fennmaradt összeg

2017.05.11.

Továbbra is mintegy 2 milliárd forintra tehető annak a még 2015-ben juttatott összegnek a nagysága, amelyet a munkavállalóknak május végéig kell elkölteniük a SZÉP-kártyájukról. A határidőt követően a kártyakibocsátó cégek a fennmaradó összegeket leemelik a kártyáról, és a munkáltatóknak utalják vissza. A BDO Magyarország alábbi összefoglalója röviden eligazít arról, hogy a SZÉP-kártya birtokosai hogyan ellenőrizhetik lejáró egyenlegüket, és milyen lehetőségeik vannak arra, hogy a fennmaradó rövid időszakban hatékonyan tudják felhasználni a fennmaradó összegeket.

Szabadkereskedelmi megállapodás ellenzése - Nem indokolt a megkötést ellenző kezdeményezés megtagadása

2017.05.11.

Az Európai Unió Bírósága határozatában elvetette az Európai Bizottság álláspontját, amely alapján a bizottság megtagadta az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) megkötését ellenző európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

A kvótarendszer jogsértő lenne - Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának nyilatkozata

2017.05.11.

Ha meg is valósulna a menedékkérők uniós államok közötti, kvóta szerinti elosztása, a rendszer következetes alkalmazása jogsértő helyzetet eredményezne - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Szja-bevallási tervezet - Az elektronikus felületen a legegyszerűbb elfogadni a bevallást

2017.05.11.

Az adóhivatal honlapjáról elérhető új elektronikus szja (e-szja) felületen a legegyszerűbb átnézni, elfogadni vagy akár kiegészíteni a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet, amelynek határideje idén május 22-e - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

Hacker Ervin: A börtönrendszerek - Tanulmány 1917-ből

2017.05.10.

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) tette elérhetővé a jogtudósnak a pozsonyi pártfogói értekezleten elhangzott tanulmányát.

Kiugró növekedés a fix törlesztésű lakáshiteleknél - 47 százalékos bővülés a lakáshitel-szerződést kötőknél

2017.05.10.

Az első negyedévben több mint 120 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ami 47 százalékos bővülésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest - közölte a BankRáció.hu. Kiugró, 65 százalékos volt a növekedés a több mint 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleknél, ami azt mutatja, hogy a lakáshitel-igénylők a biztonságra, kiszámíthatóságra törekednek. A különbségek azonban továbbra is jelentősek, ezért tanácsos alaposan szétnézni a bankok ajánlatai között.

Az ÁSZ 2016. évi tevékenységéhez kapcsolódó határozati javaslat - Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta a javaslatot

2017.05.10.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén meghallgatta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolót és a kormánypárti képviselők szavazatával támogatta a hozzá kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot.

Büntetések lerövidítése - Elfogadta a román képviselőház a törvénytervezetet

2017.05.10.

A román szenátus után a képviselőház is megszavazta a túlzsúfolt börtönökben raboskodó romániai elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvénytervezetet kedden, így annak hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

Több munkáltató által létestett munkaviszony - Amikor a főnökök összefognak

2017.05.09.

A megszokott, napi 8-órás, hétfőtől péntekig tartó munkaidő mára már kezd „megszokottá válni” a munka világában. Fontos, hogy a munkajog haladjon a korral, és rugalmasan kezelje mind a munkáltatók, mind a munkavállalók igényeit, kövesse a technika nyújtotta lehetőségeket. Egy vezető esetében sokszor nem lehet a hagyományos modellben gondolkodni, a munkajogi szabályozás ezért teszi lehetővé már régóta, hogy kötetlen munkaidőben lássák el a feladataikat. Hasonlóan, egy személyes jelenlétet nem feltétlenül igénylő munkakör (pl. egy bérszámfejtő) esetén kézenfekvő megoldás a távmunka lehetősége.

Javult a hajléktalan-ellátás feltételrendszere - Az alapjogi biztos megállapításai

2017.05.09.

Székely László ombudsman szerint az idei téli krízisidőszakra javult a hajléktalan-ellátás intézményi és együttműködési feltételrendszere, ugyanakkor a zavartalan ellátás érdekében a biztos jogszabály-módosításokra tett javaslatot - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Elemzés az önkormányzati társaságok ellenőrzési tapasztalatairól - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.05.09.

Az Állami Számvevőszék 2011 óta végzi az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzését. Élve a törvénymódosítás adta ellenőrzési jogosítvánnyal, az ÁSZ több száz jelentésben tette közzé tapasztalatait, továbbá a témában számos tanulmányt is készített. Jelen elemzés megállapította, hogy a 2011-2014 közötti időszakban – a település nagysága szerint differenciáltan – nem csökkentek az önkormányzatok tulajdonosi joggyakorlásából eredő kockázatok, valamint az általuk tulajdonolt gazdasági társaságok esetében a pénzügyi stabilitási kockázatok is emelkedtek.

Az európai regionális és kisebbségi nyelvek chartája - Az Európa Tanács jelentéséről

2017.05.09.

Magyar Anna, az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke szerint pénzbe kerül a többnyelvűség, és az Európa Tanács (ET) készülő jelentése és ajánlása minden bizonnyal azt fogja kérni a tagállamoktól, hogy világos szabályokat alakítsanak ki a többnyelvűség költségeinek a biztosítására.

Facebook-os rendelések okoznak bosszúságot a fogyasztóknak - Előre elkért összegek, elmaradt kiszállítás, átverések

2017.05.09.

40 munkanap után sem érkezik meg a Facebook-on rendelt ruha, természetesen a fizetés előre történt, a panaszra pedig még csak egy reagálás sem jön hetekig, holott az eladó „látta” a fogyasztó üzenetét. A közösségi oldalak népszerűsége töretlen a fogyasztók körében, és azokat sokan már nem csak kapcsolattartásra, hanem vásárlásra is használják.

Menedékvárosok betiltása - A texasi törvényhozást követhetik további államok

2017.05.09.

A texasi törvényhozás döntését a "menedékvárosok" betiltásáról más szövetségi államokban is követhetik, sajtóinformációk szerint Florida és Louisiana lehet a két következő szövetségi állam.

Orvosolt végrehajtás?- Jogorvoslati lehetőségek a végrehajtási eljárásban

2017.05.09.

A végrehajtási eljárásban szűk lehetőségek állnak az adós rendelkezésére, hogy a tartozását vitássá tegye. A már jogerős fizetési meghagyással szemben rendszerint nem lehet élni ellentmondással. Egy kivétel mégis van.

Általános és abszolút reklámtilalom? - Az Európai Unió Bíróságának ítélete

2017.05.08.

A száj- és fogápolási szolgáltatásokra vonatkozó minden reklám általános és abszolút tilalma nem egyeztethető össze az uniós joggal.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000