Hír archívum: 2017. május

Más hónap

Az internet veszélyei - Előadás gimnazisták számára a Gyulai Törvényszéken

2017.05.08.

A gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium száz diákja vett részt az internetes jogsértésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő előadáson 2017. május 2. napján a Gyulai Törvényszék Dísztermében. A Gyulai Törvényszék a „Nyitott Bíróság” program keretében fontosnak tartja a fiatalok tájékoztatását az internet és a közösségi oldalak használatával járó veszélyekről. Ezért örömmel tett eleget a bíróság az oktatási intézmény részéről érkezett felkérésnek, mely az internetes zaklatások problémájával foglalkozó előadás megszervezésére irányult.

Változtatások az alaptörvényben - Véleménynyilvánító népszavazás Lengyelországban

2017.05.08.

Az új lengyel alkotmányról tartandó, véleménynyilvánító jellegű népszavazás tisztázná a szükséges államberendezkedési változások irányát, az első kérdés pedig eleve az alaptörvény megváltoztatásának szükségességére vonatkozna - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

Tüntettek a marihuána legalizálásáért - Néhány ezren követelték a törvényi engedélyezést Prágában

2017.05.08.

Néhány ezer, többségében fiatal ember tüntetett Prágában a marihuána szabad fogyasztásának törvényi engedélyezéséért. A Million Marihuana March elnevezésű akciót 20. alkalommal rendezték meg a cseh fővárosban.

Népszavazás a halálbüntetésről? - Törökország kikerülhet az unióból

2017.05.08.

Bár Törökország rendkívül korán csatlakozott az Európa Tanácshoz, ha népszavazást tart a halálbüntetésről, kikerülhet a nemzetközi szervezetből - mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Ma teszi le esküjét Áder János - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.08.

Ma tesz esküt a köztársasági elnökként újraválasztott Áder János az Országgyűlésben.

Romániai közkegyelmi tervezet - Törölték a korrupciós bűncselekményeket a tervezetből

2017.05.05.

Előző napi döntését felülbírálva törölte a román szenátus jogi bizottsága csütörtökön a korrupciós bűncselekményeket a közkegyelmi tervezetből, miután előző este Románia több nagyvárosában ismét korrupcióellenes tüntetők vonultak az utcára.

Schengeni határellenőrzési előírások - Változtatna az osztrák védelmi miniszter

2017.05.05.

A schengeni övezetben zajló belső határellenőrzésről szóló vita miatt megváltoztatná a schengeni határellenőrzési kódex előírásait az osztrák védelmi miniszter.

Ne féljünk a GDPR-tól! - 5 tévhit az EU új adatvédelmi rendeletéről

2017.05.05.

Az elmúlt hónapokban nem telt el úgy nap, hogy valamilyen hír ne jelent volna meg az Európai Unió új adatvédelmi rendeletéről. A legtöbb megjelenés, akár jogi, akár üzleti oldalról is született, elsősorban arról próbálja meggyőzni a közönségét, hogy olyan nagy horderejű újdonságok és változások kerülnek bevezetésre ezáltal, amelyeket a cégek - különösen a KKV szektor - csak nagyon nehezen, hosszú felkészüléssel tud teljesíteni. A valóság azonban az, hogy azok a vállalkozások, akik eddig is ügyeltek arra, hogy megfeleljenek a magyar adatvédelmi jogszabályoknak és a NAIH előírásainak, az új rendelet hatályba lépésével nem kényszerülnek gyökeres változtatásokra. Azok a cégek viszont, akik eddig sem foglalkoztak az adatvédelemmel és nem tanúsítottak jogkövető magatartást, tényleg újdonságokkal találkozhatnak – persze nem azért, mert annyira más lesz az új jogszabály, hanem azért, mert a régit sem ismerték és nem követték, és most egyszerre kell megfelelniük egy szigorúbb szankciót alkalmazó új rendeletnek.

Kormányfői kinevezését ellehetetlenítő törvénycikk - Hatályban marad a törvény Romániában

2017.05.05.

Hatályban marad a román kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye, amely meggátolta Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt abban, hogy pártja decemberi választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget, az alkotmánybíróság ugyanis csütörtökön befogadhatatlanként elutasította az előírás ellen emelt óvást.

Visszavonták az Obamacare törvényt - A szenátus előtt folytatódik a törvény vitája

2017.05.05.

Az amerikai képviselőház elfogadta a Barack Obama nevével fémjelzett Obamacare egészségbiztosítási törvény visszavonását.

Öt igazságügyi tárgyú előterjesztésről tárgyalnak ma a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.05.

Az Országgyűlés ma az igazságügyi miniszter öt javaslatáról tárgyal.

Elhalasztanák a civilek finanszírozásáról szóló EP-jelentést - A német képviselők később tárgyalná az átláthatósági szabályok vizsgálatát

2017.05.04.

Elhalasztaná a civil szervezetek finanszírozásáról szóló európai parlamenti jelentés tárgyalását a javaslatot jegyző német képviselő, hogy azt ne lehessen "összemosni" az NGO-szabályozás tervezett magyarországi szigorításával - jelentette a Politico brüsszeli hírportál.

A légi fuvarozó kártalanítási kötelezettsége - A légi fuvarozó kártalanítási kötelezettsége

2017.05.04.

A repülőgép madárral történő ütközése rendkívüli körülménynek minősül, ami mentesítheti a légi fuvarozót kártalanítási kötelezettsége alól a légi járat jelentős késése esetén.

A jövőben is szükségtelen a számlák online bekötése a NAV-hoz - Az adótörvény-módosításról

2017.05.04.

Az Adótanácsadók Egyesülete örömmel fogadta parlamentnek beterjesztett adótörvény-módosítást, mely szerint törlik a törvényből a számlázás NAV felé történő valós idejű (online) adatszolgáltatását, és marad az 1 milliós áfahatár is a bejelentési kötelezettségre. –mondta el Zara László elnök a szervezet nevében.

Közkegyelmi tervezet a korrupciós bűncselekményekre - A román szenátusi bizottság kiterjesztette a tervezetet

2017.05.04.

A korrupciós bűncselekményekért szabadságvesztésüket töltő elítéltekre is kiterjesztette a román szenátus jogi bizottsága a kormány által januárban kezdeményezett - még parlamenti vitán lévő - közkegyelmi törvény tervezetét.

Az Iszlám Állammal szembeni magyar katonai szerepvállalása - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.04.

Az Országgyűlés ma nyolc előterjesztés általános vitáját bonyolítja le, egyebek mellett terítékre kerül az Iszlám Állammal szembeni magyar katonai szerepvállalás növelése is.

Szabályozott gazdaság - Átfogó jelentés a gazdasági tevékenységek jogi és szabályozási környezetéről

2017.05.03.

Mennyiben találhatók a magyar jogrendszerben a szabad gazdasági tevékenységet érintő korlátozások? Mennyire jellemző a közvetlen állami jelenlét a gazdasági szektorban? Mennyiben veszi figyelembe a jogalkotás a piaci szereplők igényeit? - Piachoz való hozzáférés és egyenlő piaci esélyek - A Lendület – HPOPs Kutatócsoport jogi szakértői jelentéséről

Felkerült a parlament honlapjára a tavaszi adócsomag - Cél a gazdaság versenyképességének növelése

2017.05.03.

Felkerült a parlament honlapjára az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.

Az ÁSZ már dolgozik a költségvetés véleményezésén - A Költségvetési Tanács részére is készít elemzést az ÁSZ

2017.05.03.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek a 2018-as központi költségvetési törvénytervezetet. Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján véleményezi a dokumentumot, és ennek során felhívja a figyelmet a költségvetés megalkotásáról szóló parlamenti vita során tisztázandó kérdésekre, az esetlegesen szükséges intézkedésekre, valamint a bevételi és kiadási kockázatokra.

Félrevezető és hiányos tájékoztatás - Közel 76 millió forintos bírságot szabott ki a GVH

2017.05.03.

Félrevezető és hiányos tájékoztatás miatt 75,85 millió forint eljárási bírságot kapott az Infineon Technologies AG félvezető áramkört gyártó ipari konszern, emellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visszavonta a társaságnak korábban adott fúziós engedélyét.

Kilenc népszavazási kérdést nem hitelesített az NVB - A döntés nem jogerős

2017.05.03.

Kilenc népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), A kérdések a korrupciós bűncselekményekkel, a költségvetési és köztulajdonban álló gazdasági társaságok szerződéseivel és a miniszterelnök személyével voltak kapcsolatosak.

Reklámadóról szóló törvény módosítás - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.03.

Az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére ma kezdi tárgyalni a reklámadóról és az élelmiszerláncok működéséről szóló törvények módosítását.

Melyik hitel a legbiztonságosabb? - Összefoglaló a lakáshitelekről

2017.05.02.

A több évre rögzített törlesztőrészletű lakáshitelek biztonságosak. Közülük is azonban a hosszabb időszakra, akár 10-20 évre fixáltak biztonságosabbak, kiszámíthatóbbak, védelmet nyújtanak az esetleges gazdasági sokkoktól. A lakáshitelek jelentős része nem éri meg a futamidő végét, például költözés miatt, a 15 éves átlagos futamidő a valóságban körülbelül 10 év. A 10 évre rögzített törlesztésű, 10 millió forintos és 10 éves futamidejű lakáshitelek között azonban jelentős a különbség, akad alig több mint 4 százalékos teljes hiteldíjmutatóval rendelkező konstrukció, de vannak 7 százalék felettiek, ami nagyban befolyásolja a teljes visszafizetendő összeg nagyságát.

Uniós és brit állampolgárok érdekeinek védelme - Iránymutatást fogadtak el a Brexit-tárgyalásokról

2017.05.02.

A Nagy-Britannia kilépéséről (Brexit) szóló tárgyalások során elsődleges feladat lesz olyan garanciákról megállapodni, amelyek megkülönböztetésmentesen biztosítják az európai uniós és a brit állampolgárok uniós előírásokból fakadó jogainak védelmét - szögezték le az EU-ban maradó tagországok állam-, illetve kormányfői Brüsszelben, a Brexit-tárgyalások részleteit rögzítő iránymutatásaikban.

Nincs újabb előterjesztés oroszországi szankciókról - Az amerikai szenátus külügyi bizottságának döntése

2017.05.02.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága egyelőre nem terjeszt elő újabb törvényjavaslatot oroszellenes szankciókról.

Carl Krohne: A börtönügy újabb irányáról - A Jogtudományi Közlöny 1903. évi 18. számából

2017.05.02.

A Jogtudományi Közlöny 1903. évi 18. számában jelent Carl Krohne, a porosz belügyminisztérium börtönügyi osztályvezetőjének írása.

Pártfinanszírozási törvényről tárgyalnak a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.05.02.

Az Országgyűlés ma kezd általános vitát arról a kormánypárti törvényjavaslatról, amely azzal szigorítaná a pártfinanszírozási törvényt, hogy a pártoknak megtiltaná a piaci ár alatti reklámozás lehetőségét.

Rendkívüli hosszabbított nyitvatartás a NAV-nál - Az szja-bevallás határideje közeleg

2017.05.02.

Keddtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással várják ügyfeleiket. A személyijövedelemadó (szja)-bevallás közelgő határideje miatt a személyes ügyintézés mellett az adóhivatal még hétvégén is telefonos segítséget nyújt - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Jogkorlátozó önkormányzat - Áprilisi Ab-mustra

2017.05.02.

Az önkormányzatok nem alkothatnak közvetlenül alapjogot korlátozó szabályozást – állapították meg az alkotmánybírák az ásotthalmi önkormányzat rendelete kapcsán. Egy időközi választás szórólapján szereplő közléseket pedig valótlan tényállításoknak minősítették. - Górcső alatt az Alkotmánybíróság áprilisi határozatai.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000