Hír archívum: 2017. június

Más hónap

Melegházasság Németországban - A Bundestag megszavazta a Ptk. módosítását

2017.06.30.

Németországban a szövetségi parlament (Bundestag) megszavazta a melegházasság bevezetését.

Július 12-ig küldhető vissza a 2017. évi Integritás kérdőív - Az Állami Számvevőszék közleménye

2017.06.30.

Az Integritás felmérésben való minél teljesebb körű részvétel érdekében 2017. július 12-ig küldhetik vissza a felmérésben részt venni kívánó intézmények az Állami Számvevőszék részére kitöltött integritás kérdőíveiket. Az Állami Számvevőszék 2017-ben hetedik alkalommal méri fel a közszféra integritását. A felmérés célja, hogy pontos visszajelzést adjon a közintézmények korrupciós veszélyeztetettségéről, valamint a korrupciós kockázatok kezelésére szolgáló kontrollok meglétéről.

Nemzeti önazonosság megőrzése - Párbeszédre van szükség az Alkotmánybíróság szerint

2017.06.30.

A magyar Alkotmánybíróság Európában elsőként fogalmazta meg tavaly év végi határozatban, hogy a nemzeti önazonosság megőrzéséhez párbeszédre van szükség az Európai Unióban - mondta Sulyok Tamás, a testület elnöke a georgiai Batumiban, az európai alkotmánybíróságok XVII. konferenciáján.

Új szerb kormány alakult - Megszavazta a parlament az első női miniszterelnököt

2017.06.30.

Megszavazta az Ana Brnabic vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament, és ezzel Ana Brnabic lett Szerbia első női miniszterelnöke.

Nyár végéig kötelező regisztrálni a cégkapura

2017.06.29.

Jövőre indul a cégkapu, a magánszemélyek által már széles körben használt Ügyfélkapu vállalkozásokra szabott testvére. A cégek számára kötelező a regisztráció, amire ráadásul már a nyáron sort kell keríteni; július 1. és augusztus 30. között van erre mód. Azt viszont még nem tudni, hogy ehhez pontosan hova kell kattintani – a vallalkozokforuma.hu összesítése következik.

Június 30-ig kell átvenni az új jövedéki engedélyeket - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye

2017.06.29.

Június 30-ig kell átvenni és kitölteni a jövedéki engedélyes gazdálkodónak az ügyfélkapura érkező új jövedéki engedélyeket a július elsejével hatályos törvény szerint - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Intenzívebb uniós szintű fellépés szükséges a kibertámadások ellen - Az Európai Bizottság jelentése

2017.06.29.

A közelmúltbeli kibertámadások és az interneten megjelenő szélsőséges tartalmak terjedése rávilágítottak arra, hogy a terrorizmus, a gyűlölet és az erőszakos szélsőségesség elleni eredményes küzdelemhez intenzívebbé kell tenni az uniós szintű közös erőfeszítéseket - hangsúlyozta az Európai Bizottság a biztonsági unióról szóló jelentésében.

Alkotmányossági kifogást emelt a leváltott román kormányfő - Nem tartották be véleménye szerint a szavazás titkosságát

2017.06.29.

Az alkotmánybíróságnál panaszolta be Sorin Grindeanu román ügyvivő miniszterelnök a parlamentet, arra hivatkozva, hogy a - kormánya bukását eredményező - bizalmatlansági indítvány elbírálásakor nem tartották be a szavazás titkosságát.

Lezárult a Kereszténydemokrata Néppárt ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.06.29.

Az Állami Számvevőszék törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártok gazdálkodását. A Kereszténydemokrata Néppárt 2014-2015. évi gazdálkodásának ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy a párt gazdálkodásának szabályozási környezetét összességében a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki. A könyvvezetés és gazdálkodás során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat összességében betartották. A KDNP a 2014–2015. évi pénzügyi kimutatásokat elkészítette és közzétette, mellyel biztosította gazdálkodásának, vagyoni helyzetének áttekinthetőségét.

Oroszország blokkolná az ártó külföldi médiumokat - Az orosz szenátus mérlegeli a javaslatot

2017.06.29.

Fontolóra vette az orosz Szövetségi Tanács az olyan, orosz közönséget megcélzó külföldi médiumok blokkolását, amelyek tevékenységükkel kárt okoznak Oroszországnak, a finanszírozás szempontjából pedig azt mérlegeli, hogy az idegenből támogatott orosz sajtóorgánumokat hasonlóképpen kezelje, mint a "külföldi ügynökségnek" minősített civil szervezeteket.

Módosított idegenrendészeti törvénycsomag - Elfogadta az osztrák parlament a szigorúbb szabályozást

2017.06.29.

Módosított idegenrendészeti törvénycsomagot fogadott el az osztrák parlament, a szabályozás lehetővé teszi a kiutazásra váró menekültek hosszabb fogva tartását, a menedékkérelmi eljárás alatti helyhez kötöttséget és a kiutazást megtagadók esetében a szigorúbb büntethetőséget.

Jogászok futócipőben - Beszámoló a Jogi Fórum Kupa 2017 versenyről

2017.06.28.

249 jogász futott idén Közép-Európa legnagyobb váltóversenyén (30 db 6 fős, 23 db 3 fős csapat), a „K&H mozdulj” maraton- és félmaratonváltón. A rendezvény keretein belül, a 6. Jogi Forum Kupán 53 jogász csapat indult. Védnökünk Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke volt.

Nemzetközi kapcsolatok a Fővárosi Törvényszéken - Partnerségi megállapodást kötöttek a bonni tartományi bírósággal

2017.06.28.

Partnerségi megállapodást kötött a Fővárosi Törvényszék a bonni tartományi bírósággal; a dokumentum szerdai budapesti ünnepélyes aláírásán a felek az együttműködés fontosságát hangsúlyozták.

Határvita a Pirani-öböl körül - Nem ismeri el Horvátország a hágai nemzetközi bíróság döntését

2017.06.28.

A hágai nemzetközi döntőbíróság ítélete után a Pirani-öböl körüli határvita ügyében Ljubljana nem folytat újabb tárgyalásokat Zágrábbal, amíg Horvátország el nem ismeri a nemzetközi testület döntését - közölte a szlovén közszolgálati rádió.

Felmenthetők lesznek a választott tisztségviselők - Döntött az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése

2017.06.28.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) plenáris ülésén módosította eljárási szabályzatát, amely lehetővé teszi, hogy bizalmatlansági szavazás útján a közgyűlésben betöltött hivatalukból felmentsenek bizonyos választott tisztségviselőket - közölte a parlamenti közgyűlés sajtószolgálata.

Terjed a zsarolóvírus-fertőzés - A Kaspersky Lab jelentése

2017.06.28.

Globális méreteket kezd ölteni az Oroszországban és Ukrajnában kitört zsarolóvírus-fertőzés a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat jelentése szerint.

NATO kölcsönös védelmi garancia - Az amerikai képviselőház megerősítette elkötelezettségét

2017.06.28.

Az amerikai képviselőház csaknem egyhangú szavazással megerősítette a NATO kölcsönös védelmi garanciáját, amelynek értelmében az észak-atlanti szövetség valamennyi tagja védelmet nyújt a másiknak, bármelyiket is érje támadás.

Az Európai Fizetésképtelenségi Rendelet reformja

2017.06.28.

Az Európai Fizetésképtelenségi Rendelet (EIR) reformja 2017. június 26-án lép hatályba. Többek között azok a szabályok módosulnak majd, amelyek a fizetésképtelenségi eljárást kezdeményező joghatóság kijelölésére vonatkoznak. A módosítások a fizetésképtelenségi törvények egyik kiemelt célját támogatják: a hitelezők védelmét és a jogaik érvényesítését. A reform korlátozza az adósokat abban, hogy kijátsszák a tagállamok különböző fizetésképtelenségi törvényeit – mutat rá Torsten Braner, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Egy ügyész és három NAV-os őrizetben korrupciós bűncselekmény miatt - Bűnügyi információkat szolgáltathattak ki a gyanúsítottak

2017.06.28.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki a NAV három hivatásos állományú tagját, egy helyi ügyészségi ügyészt és egy további személyt.

Feltöltőkártyás mobilelőfizetők figyelem! - Péntekig egyeztethetők az adatok a szolgáltatókkal

2017.06.27.

Péntekig egyeztethetik adataikat a szolgáltatókkal a feltöltőkártyás mobilelőfizetők, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NHMM) összesítése szerint a határidő előtt 3 nappal az ügyfelek körülbelül 60 százaléka végezte el a törvény által előírt azonosítást.

Már az adóellenőrzések során eldőlhetnek a későbbi adóperek - Az új közigazgatási perrendtartás változtathat az eddigi gyakorlaton

2017.06.27.

Jelentős változásokra kell felkészülnie a hazai vállalkozásoknak: 2018. január 1-jén lép életbe az új Közigazgatási Perrendtartás, ami többek közt a vállalatok adópereit is felforgathatja. Az új rendszerben az érintetteknek már egy adóellenőrzés első pillanatától kezdve szem előtt kell tartaniuk az esetleges peres eljárás szempontjait –hívják fel a figyelmet az EY Magyarország szakértői.

Kétoldalú találkozó az ÁSZ és az OECD között - Az együttműködési területekről tárgyaltak a felek

2017.06.27.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke hivatalában fogadta Angel Gurría-t, az OECD főtitkárát és Dr. Cséfalvay Zoltánt, Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének nagykövetét 2017. június 26-án, Budapesten. A találkozó fókuszában az ÁSZ és az OECD Közigazgatási és Területfejlesztési Igazgatósága közötti együttműködés területei álltak: a szervezetek képviselői a közigazgatás integritásának erősítéséről, a számvevőszékek és a „jól irányított állam” kapcsolatáról, továbbá a felnőtt lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztési lehetőségeiről tárgyaltak.

Csak kérni kell és teljesül - Változnak a hitelbiztosítékra vonatkozó csődjogi szabályok

2017.06.27.

Míg a 2014-ben hatályba lépett Ptk. ellehetetlenített jó pár, a gyakorlatban alkalmazott hitelbiztosítékot, addig a jogalkotó az elmúlt évek során fokozatosan visszahelyezte ezen biztosítékokat jól megérdemelt helyükre. Sőt, a csődtörvény július 1-jétől életbe lépő módosításai túl is mennek a korábbi szabályokon és a biztosítéki célú vételi jogot és engedményezést a zálogjoggal egy szintre helyezik. Az eset jó példája annak, hogy létezhet ma Magyarországon hatékony együttműködés a jogalkotó és valamely szakma képviselői között.

Beutazási korlátozásokról szóló rendelet - A legfelsőbb bíróság jóváhagyta a szabályozást

2017.06.27.

Az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bírósága jóváhagyta Donald Trump átmeneti beutazási korlátozásokat kimondó, alsóbb fokon felfüggesztett elnöki rendeletének egyes részeit, amelyek azonnali hatállyal életbe is lépnek.

Bennfentes kereskedelem miatt bírságolt a jegybank - 17 millió forintot szabott ki az MNB

2017.06.27.

Bennfentes kereskedelem miatt 17 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy magánszemélyre és feljelentést tett a nyomozó hatóságnál - közölte a jegybank.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a digitalizáció - Az EU megnyitja a banki adatokra épülő pénzforgalmi szolgáltatások piacát

2017.06.26.

Mindenkinek ismerős helyzet az utolsó pillanatra hagyott ajándékvásárlás, amikor rohanunk egyik helyről a másikra, és közben az okostelefonon böngészünk ötletek után. Jó lenne ilyenkor a Facebook-on végre megtalált tökéletes ajándékot rögtön megvásárolni, mondjuk úgy, hogy rányomunk appon belül a vásárlás gombra, bepötyögünk egy rövid jelszót majd fél pillanatra még a selfie kamera felé nézünk, hogy a beépített írisz olvasó azonosítson minket a teljes biztonság érdekében, ezzel a tranzakció be is fejeződött, és a másik kezünkből se esett ki a szatyor. Messze vagyunk még ettől? Ha az EU törekvésein múlik, a 2018-as karácsonyi szezonra már természetes lesz, hogy így, vagy ennél is kényelmesebb és gyorsabb módokon fizethetünk, és sok más szolgáltatás is megkönnyíti várhatóan az életünket, köszönhetően a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új uniós irányelvnek, röviden a PSD2-nek, melyet 2018. január 13-ig kell a tagállamoknak átültetniük a nemzeti jogukba.

Aggályos a civiltörvény - Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének véleménye

2017.06.26.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége is osztja a magyar civil törvénnyel kapcsolatos "komoly" aggályokat - mondta Michael O'Flaherty, a szervezet igazgatója az Euractiv brüsszeli hírportálnak adott hétfői interjújában.

A Budapest Bankot bírságolta a jegybank - Hiányosságok miatt több mint 20 millió forintos bírságot szabott ki az MNB

2017.06.26.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20,45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Budapest Bank csoportot a tevékenységét érintő egyes hiányosságok miatt, a feltárt jogsértések nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését - közölte a jegybank.

Megfelel az Alkotmánynak a plakáttörvény szabályozása - Az Alapjogokért Központ álláspontja

2017.06.26.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az úgynevezett plakáttörvény esetében az elfogadott szabályozás alkotmányos, mivel a szigorítás nem csak pártokra vonatkozik, ezért nem kellett volna sarkalatos törvényben elhelyezni.

Vámmentesség a Brexit után is - A legszegényebb fejlődő országoknak jár a kedvezmény

2017.06.26.

A brit kormány az EU-tagság megszűnése után is biztosítja a legszegényebb fejlődő gazdaságoknak a jelenlegi vámmentes hozzáférést a brit piachoz.

Bölcsek tanácsa - Új Ptk. a gyakorlatban - A jogrendszer megújulása – A kodifikáció vívmányai című konferenciáról – 3. rész

2017.06.26.

A Kúria elnöke az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépése után létrehozta tanácsadó testületét, amely a felmerülő jogalkalmazási kérdésekben fogalmaz meg véleményeket. A testület tagjai „A jogrendszer megújulása – A kodifikáció vívmányai” című visegrádi konferencián számoltak be először eddigi munkájukról.

Szigorodtak a politikai reklámok kihelyezésére vonatkozó szabályok - Rendkívüli ülésen döntöttek a képviselők

2017.06.23.

A településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorította az Országgyűlés a politikai reklámok kihelyezését pénteki rendkívüli ülésén.

Új terrorelhárítási törvénytervezet - Bírálta a francia ombudsman a javaslatot

2017.06.23.

Bírálta a francia emberi jogi ombudsman pénteken az új terrorelhárítási törvénytervezetet, amely a rendkívüli állapot több intézkedését is átemelné az általános jogi szabályozásba. Jacques Toubon szerint a javaslat "kiegyensúlyozatlan a biztonság és a szabadság" között és "a nemzeti összetartozás szétesését" eredményezheti.

Párizsi klímavédelmi egyezmény - Megerősítették elkötelezettségüket az uniós vezetők

2017.06.23.

Határozottan megerősítették elkötelezettségüket a párizsi klímaegyezmény mellett az európai uniós tagországok állam- és kormányfői brüsszeli csúcsértekezletükön: az elfogadott dokumentumban leszögezték, hogy a megállapodás az amerikai kormányzat szándékai ellenére nem tárgyalható újra.

Uniós polgárok az Egyesült Királyságban - Maradhatnak a kiválás után is az ott élők

2017.06.23.

Theresa May brit kormányfő megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az országban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek - közölték brit kormányzati források az uniós vezetők brüsszeli találkozóján.

Fókuszban a bíróság - Fotópályázat amatőr fotósok részére

2017.06.23.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke idén is meghirdette a „Fókuszban a bíróság” című fotópályázatot amatőr fotósok részére.

Rendkívüli ülést tart a Ház - A plakáttörvény-javaslatot tárgyalják a képviselők

2017.06.23.

Rendkívüli ülést tart a kormánypártok kezdeményezésére ma az Országgyűlés. Egyetlen jogszabály lesz napirenden: a múlt héten hiányosan megszavazott, majd a köztársasági elnök által megfontolásra a Háznak visszaküldött úgynevezett plakáttörvény-javaslat.

Pert nyert az EMNP alelnöke a román csendőrség ellen - A döntés nem jogerős

2017.06.22.

Első fokon pert nyert a román csendőrség ellen Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke, akit több társával együtt a kolozsvári március 15-i ünnepség alkalmából emeltek ki a tömegből, amiért Erdély-zászlóval vonultak az ünneplők között.

Chatbotom van, és nem félek használni! - Hétköznapi robotika az új adatvédelmi rendelet előszobájában

2017.06.22.

Napjainkban egyre többen fedezik fel az üzenetküldő platformok keretében működő chatbotok kommunikációs előnyeit, melyen keresztül hatékonyan érhetőek el a felhasználók. Az eszköz használatakor azonban biztosítani kell az ügyfelek adatvédelmi jogait és informatikai védelmét is. „Garantálni kell, hogy adataik nem kerülnek rossz kezekbe, és csak arra a célra használják fel ezeket, amelyhez hozzájárultak.” – figyelmeztetett dr. Dudás Gábor, a KLART Legal szakértője a Chatbotom van, és nem félek használni! avagy hétköznapi robotika az új adatvédelmi rendelet előszobájában címmel tartott meetupon.

Eskü a legfontosabb társadalmi értékek betartására - A bevándorlókat érinti a holland törvény

2017.06.22.

Elfogadta a holland parlament felsőháza is azt a törvényt, amelynek értelmében az integrációs kurzusokon részt vevő, illetve az állampolgárságot kérelmező bevándorlóknak fel kell majd esküdniük a legfontosabb társadalmi értékek betartására Hollandiában.

Távszerencsejátékok engedélyezése - Nem összeegyeztethető a magyar szabályozás a szolgáltatásnyújtás szabadságával

2017.06.22.

A távszerencsejátékok engedélyezésére vonatkozó magyar szabályozás nem összeegyeztethető a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével.

Új átláthatósági szabályok kidolgozása - Az adótervezésben közreműködő köztes szereplők az érintettek

2017.06.22.

A Bizottság előrelép az adótervezésben közreműködő köztes szereplőkre vonatkozó új átláthatósági szabályok kidolgozása terén.

Áldozatsegítő központ nyílt a VII. kerületben - Cél a személyre szabott segítség

2017.06.21.

Az áldozatsegítő központ küldetése a minél inkább személyre szabott segítség nyújtása az áldozatnak - mondta az igazságügyi miniszter az ország első, a főváros VII. kerületében, a Wesselényi utcában megnyílt áldozatsegítő központjának ünnepi megnyitóján.

Valószínűsítő körülmények, mint bizonyítási eszközök - Az Európai Unió Bíróságának legfrissebb döntése

2017.06.21.

Tudományos konszenzus hiányában valamely oltóanyag hibája, illetve e hiba és valamely betegség közötti okozati összefüggés bizonyítható komoly, pontos és egybehangzó valószínűsítő körülményekkel.

Kötelező számlaadás online értékesítésnél is - A NAV felhívása

2017.06.21.

Az online foglalási rendszeren, így például az Airbnb-n keresztül akár egy szobát vagy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemélyeket számlaadási kötelezettség terheli - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján.

Megtévesztő hirdetések - Pénzbírságot és figyelmeztetést szabott ki a GVH

2017.06.21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók megtévesztése és valótlan állítás miatt 500 ezer forintra bírságolta a Manna Natúr Kozmetikum Kft.-t, a Manna Natúr Kozmetikum Európa Zrt.-t pedig figyelmeztetésben részesítette.

Újabb szankciók Oroszország ellen - Az amerikai kormány döntése

2017.06.21.

Az amerikai kormány újabb emberekre és cégekre terjesztette ki az Oroszország ellen az ukrajnai szakadárok feltételezett támogatása miatt kiszabott szankciókat.

Szerb és a montenegrói EU-csatlakozási tárgyalások - Újabb két fejezetet nyitottak meg

2017.06.21.

Újabb két-két fejezetét nyitották meg a szerb és a montenegrói európai uniós csatlakozási tárgyalásoknak - jelentette be az EU tagállami kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata.

Gyerekek online szexuális kizsákmányolása elleni fellépés - Kampány indult

2017.06.21.

Európa 29 országában, így Magyarországon is kampány indult a gyerekek online szexuális kizsákmányolása ellen - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főreferense.

Megújult ingatlanárverések - Ki jár jól az új szabályokkal?

2017.06.21.

Új feltételekkel folynak az ingatlanárverések a végrehajtási szabályok márciusi módosítása óta. Több végrehajtási ügyben még a jogszabályváltozás előtt megkísérelték az értékesítést a végrehajtók, mégis sok árverést újra ki kellett írni. - Hogyan hatnak a gyakorlatban az új szabályok? Vajon képesek beváltani a hozzájuk fűzött reményeket?

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000