Hír archívum: 2017. június

Más hónap

Lezárult az állami vagyon utóellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.06.20.

Az Állami Számvevőszék elvégezte az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek utóellenőrzését a 2015. december 29. – 2017. január 3. közötti időszakra vonatkozóan. Az ÁSZ megállapította, hogy az intézkedési tervekben meghatározott 23 feladatból az ellenőrzöttek tizenegyet határidőben, négyet határidőn túl hajtottak végre, amelyekkel hozzájárultak az állami vagyonnal való szabályos gazdálkodás feltételeinek megteremtéséhez, az átláthatóság érvényesítéséhez. A három részben végrehajtott, illetve az öt végre nem hajtott intézkedés miatt azonban, az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok egy része továbbra is fennáll.

Harc a szélsőséges tartalmak ellen - A Google is fellép az eltávolításukért

2017.06.20.

A Facebook után a Google is felveszi a harcot a világhálón a szélsőséges, vagy a terrorizmushoz köthető tartalmak ellen, ezek minél gyorsabb eltávolítását ígérve.

Melegházasságról szóló javaslat - Nem kötelező tárgyalnia az előterjesztést a német parlamentnek

2017.06.20.

Elutasította a német alkotmánybíróság a Zöldek beadványát, amellyel az ellenzéki párt el akarta érni, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) még a rövidesen véget érő törvényhozási ciklusban vegye napirendre a melegházasság bevezetéséről szóló javaslatukat.

Jogsértően nyújtott áruhitelt az OTP Bank ügynöke - 12,8 millió forint bírságot szabott ki az MNB

2017.06.20.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12,8 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra, mivel annak függő ügynöke árubemutatóval egybekötött termékértékesítések során pénzügyi szolgáltatást nyújtott - közölte a jegybank a honlapján.

Zsoldos Benő: Börtönügyi reformok - A Jogtudományi Közlöny 1913 .évi 24. számából

2017.06.20.

A Jogtudományi Közlöny 1913. évi 24. számában jelent meg Zsoldos Benő börtönügyi írása, aki a szegedi kir. táblai tanácsjegyző-járásbírója volt.

Megkezdődtek a hivatalos kiválási tárgyalások - A Lisszaboni Szerződés szerint történik a Brexit

2017.06.19.

Brüsszelben megkezdődtek hétfőn a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalások az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból.

A Velencei Bizottság kritikája - Az Igazságügyi Minisztérium nem érti a helyzetet

2017.06.19.

Értetlenségét fejezte ki az Igazságügyi Minisztérium, hogy az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottsága politikai feltételezéseken alapuló kritikákkal egészítette ki végső véleményét, annak ellenére, hogy a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénnyel kapcsolatos javaslatai többségét az Országgyűlés elfogadta - közölte a tárca.

Rendelet a korruptak és szervezett bűnözők ellen - Az egyház kiközösítené az elkövetőket

2017.06.19.

Az olasz hatóságok elsőként üdvözölték vasárnap azt a vatikáni bejelentést, miszerint az egyház egy tervezeten dolgozik a korrupciót elkövetők, valamint a szervezett bűnözés tagjainak kiközösítésére.

Megnövekedett panaszok - Javítás, javítgatás, hetekig-hónapokig elhúzódó termékcsere

2017.06.19.

Amennyiben meghibásodik egy termék, a szavatossági, jótállási igények rendezése során gyakran azt tapasztaljuk, hogy hetekig-hónapokig eltart a termék javítása, cseréje. Sőt pár napon belüli újabb meghibásodás esetén a legtöbb esetben ismét csak javításra számíthatunk, esély sincs a termék cseréjére, vagy a vételár visszatérítésére.

Változnak a jövedéki szabályozások - Július 1-jétől hatályos az új törvény

2017.06.19.

Számos változást hoz a jövedéki szabályozásban az új jövedéki törvény, amely július 1-jén lép hatályba - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A sérelem bére – Összefoglaló A jogrendszer megújulása – A kodifikáció vívmányai című konferenciáról – 2. rész

2017.06.19.

Alig több mint három esztendeje léptek hatályba a sérelemdíjra vonatkozó rendelkezések, de a bírói gyakorlatban máris kiütköztek értelmezési és alkalmazási nehézségek. A vitatott kérdésekről Szabó Csilla törvényszéki bíró számolt be „A jogrendszer megújulása – A kodifikáció vívmányai” című visegrádi konferencián.

Lezárult a parlament tavaszi ülésszaka - 103 törvényt fogadtak el a képviselők

2017.06.16.

Százhárom törvényt alkotott a parlament a csütörtökön zárult tavaszi rendes ülésszakában - derül ki az Országgyűlés Hivatalának adataiból.

Feltöltőkártyás telefonok adategyeztetése - Két mobilszolgáltató is hosszabbítaná a határidőt

2017.06.16.

Két mobilszolgáltató meghosszabbítaná a feltöltőkártyás ügyfeleket érintő adategyeztetés határidejét; az azonosítást június 30-ig kell elvégezniük az év elején hatályba lépett rendelet alapján.

Fehéredik a magyar gazdaság - Az Állami Számvevőszék elnökének előadása

2017.06.16.

Tovább kell haladni a fenntartható kifehérítés útján – hangsúlyozta Domokos László a XI. Nemzetközi Adókonferencián tartott előadásában. Az Állami Számvevőszék elnöke a csütörtökön elfogadott 2018-as költségvetésen, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál végzett ellenőrzéseken keresztül mutatta be a gazdaság fehérítésének aspektusait. Domokos László kijelentette: a magyar költségvetés stabil, így lehetőség van további adócsökkentésre, a következő években pedig a fenntartható kifehérítésre és a hatékonyság növelésére kell koncentrálni.

Mitől lesz fogyasztóbarát egy lakáshitel? - Június végétől jelenhetnek meg az új lakáshitelek a piacon

2017.06.16.

Már júniusban megjelenhetnek a jegybank fogyasztóbarát minősítésének megfelelő lakáshitelek a piacon. A legfontosabb jellemzőjük, hogy lesz kamatplafon, és a hiteligénylés maximum 150 ezer forintba kerülhet, a lakás-takarékpénztári megtakarítással rendelkezők is jól járhatnak. A BankRáció.hu szerint a piacon újonnan megjelenő lakáshiteleket is érdemes lesz egymással összevetni, mert lehetnek különbségek köztük.

Menekültek európai elosztása - A kötelezettségszegési eljárásról

2017.06.16.

Nincs kivetnivaló az Európai Bizottság (EB) lépésében - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben a Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztásának ügyében indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban.

Újra az Országgyűlés előtt a plakáttörvény - A köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra a törvényt

2017.06.16.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényt Áder János köztársasági elnök. Az államfő erről szóló levele a parlament honlapján olvasható.

Lezárult az MSZP ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.06.15.

Az Állami Számvevőszék törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből támogatásban részesülő pártok gazdálkodását. Az ÁSZ a Magyar Szocialista Párt 2013-2014. évi gazdálkodásának ellenőrzése során megállapította, hogy a párt 2013. évi beszámolója nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek. A 2014. évi pénzügyi kimutatása, valamint a könyvvezetés és a gazdálkodás 2013-ban és 2014-ben összességében megfelelt a törvényi előírásoknak. Az MSZP 2013-ban szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel a működéséhez, 2014-ben azonban jogszerűen igénybe nem vehető, jogi személyektől származó nem pénzbeli hozzájárulást is elfogadott. Az MSZP az előző ÁSZ ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére készített intézkedési tervben foglalt feladatokat határidőben végrehajtotta.

Mától megszűntek a roamingdíjak - Mintha csak belföldön lennénk

2017.06.15.

2017. június 15-étől nem kell többé roamingdíjakat fizetni az Európai Unión belül. Ez alkalomból az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint – az Európai Unió Tanácsa máltai elnökségének nevében – a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat, közös nyilatkozatot adtak ki: Az Európai Unió lényege, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, és megkönnyítse mindennapjaikat. A roamingdíjak megszüntetése tehát valódi európai sikertörténet.

A sikeres öntisztázás jellemzői - A Közbeszerzési Hatóság gyakorlatának elemzése

2017.06.15.

Az öntisztázás jogintézménye lehetőséget nyújt arra, hogy ha valakit egy korábbi jogsértése miatt kizártak a közbeszerzésekből, bizonyos feltételek teljesítése után újrainduljon tendereken. Erre 2015 ősz óta van mód, így az azóta született határozatok elemzése segítséget jelenthet az érintetteknek abban, hogy felmérjék, hogy az általuk meghozott intézkedések elégségesek lesznek-e az eredményes öntisztázáshoz. „Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatósági gyakorlat viszonylag megengedő, melynek oka lehet, hogy szeretnék, ha a jogintézmény elterjedne, ezzel beváltsa eredeti célját: élénkítse a versenyt és ösztönözze a jogkövető magatartást.” – emelte ki dr. Dudás Gábor, a KLART Legal partnere.

Jogi Fórum Kupa 2017 eredmények, díjátadó

2017.06.15.

Vasárnap hatodik alkalommal mérték össze gyorsaságukat és erejüket a jogászok a Jogi Fórum Kupán. Idén 249 jogászt futott. Mindenkinek gratulálunk, aki - a hőség által jelentősen nehezített körülmények ellenére is - teljesítette a kilométereket!

Beutazást korlátozó elnöki rendelet - Módosította a kormány az érvényesség kezdetét

2017.06.15.

Az amerikai kormány módosította az Egyesült Államokba történő beutazások átmeneti korlátozásáról szóló elnöki rendelet érvényességének kezdeti dátumát.

A jövő évi költségvetésről határoznak a képviselők - Lezárul a tavaszi ülésszak

2017.06.15.

Az Országgyűlés ma zárja tavaszi ülésszakát. A képviselők összesen öt javaslat elfogadásáról döntenek, köztük a legfontosabbról, a jövő évi költségvetésről is.

Beindult a nyári fürdő szezon! - Mire figyeljünk egy fürdőszolgáltatás igénybe vételekor?

2017.06.15.

A budapesti és a vidéki fürdők is változatos programokkal várják a látogatókat a nyár beköszöntével. Az esetleges felmerülő kellemetlenségek elkerülése végett azonban nem árt körültekintően tájékozódni a fürdők és strandok szolgáltatásainak igénybe vétele előtt. A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező kérelmekben sokszor találkozunk olyan fogyasztói problémákkal, ahol a fogyasztók nincsenek tisztában a megvásárolt szolgáltatás tartalmával vagy nem tudják, hogy a fürdő szolgáltatás hibás teljesítése esetén mi a teendőjük.

Csak állati eredetű tejtermék - Az Európai Unió Bíróságának legfrissebb döntése

2017.06.14.

Tisztán növényi termékek nem, kizárólag állati eredetű termékek hozhatók kereskedelmi forgalomba és reklámozhatók "tej", "tejszín", "vaj", "sajt" vagy "joghurt" megnevezéssel - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

A bírák nemzetbiztonsági ellenőrzése - Az Ab alkotmányellenesnek talált egyes rendelkezéseket

2017.06.14.

Az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesség miatt megsemmisítette a bírák nemzetbiztonsági ellenőrzésére vonatkozó egyes rendelkezéseket kihirdetett nyilvános határozatával.

Nem fogadták el a plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit - Maradnak a politikai plakátok kampányidőszakon kívül is

2017.06.14.

Nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget szerdán a parlamentben az átlátható kampánytevékenység érdekében javasolt kormánypárti törvénymódosítás, vagyis az úgynevezett plakáttörvény, amely kampányidőszakon kívül megtiltotta volna a politikai plakátok kihelyezését mind a kormánynak, mind a pártoknak.

Elfogadta az Országgyűlés az ÁSZ 2016-os beszámolóját - További módszertani fejlesztések várhatók az Állami Számvevőszék munkájában

2017.06.14.

Az Országgyűlés elfogadta az Állami Számvevőszék 2016. évi szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámolóját. Az erről szóló határozatában a Parlament felkérte az Állami Számvevőszéket, hogy folytassa az ellenőrzést végző szervezetek módszertani fejlesztése érdekében tavaly megkezdett tevékenységét. A tavalyi évre vonatkozó beszámolójában az ÁSZ felvetéseket is megfogalmazott az Országgyűlés számára több, a közpénzügyeket érintő szabályozás felülvizsgálata érdekében.

Szabályozott ügyvédség - Beszélgetés Bánáti Jánossal, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökével

2017.06.14.

Az új ügyvédi törvény kodifikációja során valódi párbeszéd valósult meg a kormányzat és az ügyvédség között - hangsúlyozza Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, akivel a június 13-dián elfogadott jogszabály előkészítésének körülményeiről és eredményeiről, a hivatásrend jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

Inspiráció vagy lopás? - Honnan, mit és hogyan vehetünk át, hogy ne legyen jogsértő?

2017.06.14.

Valamennyi vállalkozás életében az online tartalommarketing egyik fontos eleme a megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom előállítása és online megjelentetése, amely hatékony eszköz a cég ismertségének növelésére. Sok esetben azonban időigényes feladat a megfelelő tartalom előállítása, ráadásul ötlet sincs mindig feltétlenül kéznél a megfelelő cikkek, blogbejegyzések elkészítéséhez. Magától értetődőnek tűnik ezt a kérdést úgy megoldani, hogy a cégek külföldi blogokból, honlapokról emelnek át cikkeket, bejegyzéseket, és azokat magyarra fordítva közzéteszik saját honlapjukon, blogukon. Másik kézenfekvő megoldásnak az tűnik, ha csak egy-egy mondatot, bekezdést emelnek át más cikkből, máshol megjelent kutatások eredményeit ismertetik. A tartalom színesebbé tételéhez vonzó lehetőséget jelent máshol közölt táblázatok, infografikák átvétele is. Az ilyen tartalomgenerálás azonban szerzői jogsértő is lehet, és súlyos jogkövetkezményeket vonhat maga után – mutatott rá dr. Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda szerzői joggal foglalkozó partner ügyvédje.

Nők elleni erőszak felszámolása - Aláírta az Európai Unió az isztambuli egyezményt

2017.06.14.

Aláírta az Európai Unió a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményt.

Vádat emeltek a volt román államfő ellen - A legfőbb ügyészség a bányászjárás ügy miatt jár el

2017.06.14.

Vádat emeltek Ion Iliescu volt román államfő ellen a "bányászjárásként" elhíresült, 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében.

Külföldről támogatott szervezetek átláthatósága - Elfogadta a parlament a vonatkozó törvényt

2017.06.14.

Elfogadta a parlament a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt.

A szolgáltatásnyújtás szabadságának alapelve - Gibraltár és az Egyesült Királyság kapcsolata - Az EuB ítélete

2017.06.13.

A Gibraltáron letelepedett piaci szereplők által az Egyesült Királyságban letelepedett személyek számára történő szolgáltatásnyújtás ugyanis az uniós jog szempontjából olyan helyzetnek minősül, amelynek minden eleme egyetlen tagállamra korlátozódik.

Átváltoztatott pénzbüntetés végrehajtásának elévülése - Az Országgyűlés alkotmányellenességet idézett elő - Az Ab határozata

2017.06.13.

Az Országgyűlés alkotmányellenességet idézett elő azzal, hogy nem szabályozta a szabadságvesztésre átváltoztatott pénzbüntetés végrehajtásának elévülését; a mulasztást év végéig pótolnia kell - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kihirdetett határozatában.

Elfogadták az ügyvédi tevékenységről szóló új törvény - A jogtanácsosoknak is be kell lépniük az ügyvédi kamarába

2017.06.13.

Be kell lépniük az ügyvédi kamarába azoknak a jogtanácsosoknak, akik a jövőben jogi képviseletet vagy okiratok ellenjegyzését kívánják ellátni - ez az egyik legfontosabb újdonság az ügyvédi tevékenységről szóló új törvényben, amelyet kedden fogadott el a parlament.

Elfogadták az új büntetőeljárási törvényt - A jogszabály 2018. július 1-jén lép hatályba

2017.06.13.

A büntetőeljárásról (Be.) szóló új törvény szerint a jövőben az ülnökök részvétele az ítélkezésben csak szűk körben marad meg, a kihallgatásokhoz, meghallgatásokhoz telekommunikációs eszközöket is igénybe lehet venni. A bűncselekmények felderítése, bizonyítása érdekében folytatható titkos információgyűjtés szabályait is ez a jogszabály tartalmazza.

Székhelyszolgáltatók célkeresztben - Július 1-jétől módosul a hatályos rendelet

2017.06.13.

Egy július 1-től hatályos minisztériumi rendelet várhatóan ellehetetleníti Magyarországon a legtöbb, professzionálisan működő székhelyszolgáltató működését. Az új szabályozás ugyanis előírja, hogy székhelyszolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdonában áll. A legtöbb professzionális székhelyszolgáltató azonban ma Magyarországon bérelt irodában nyújtja ezeket a szolgáltatásokat – összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Kereset Donald Trump ellen - Maryland és Washington alkotmánysértést gyanít

2017.06.13.

Maryland állam és az amerikai szövetségi főváros, Washington főügyésze pert indít Donald Trump elnök ellen alkotmánysértés gyanúja miatt.

Befejeződött két pártalapítvány ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.06.13.

Az Állami Számvevőszék törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodását. A témacsoport keretében az ÁSZ ezúttal a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Barankovics István Alapítvány 2014-2015. évi gazdálkodását értékelte. Az ellenőrzések megállapították, hogy a pártalapítványok gazdálkodásának törvényessége biztosított volt, a könyvvezetés és a gazdálkodás során a jogszabályi előírásokat betartották. A 2014–2015. évi tevékenységről szóló jelentéseket és annak részeként a számviteli beszámolókat mindkét pártalapítvány elkészítette és közzétette.

A köznevelési törvény módosításai - Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordult

2017.06.13.

A köznevelési törvény közelmúltban elfogadott, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekeket érintő módosításának hatályon kívül helyezését kezdeményezte az LMP az Alkotmánybíróságnál (Ab).

Adócsomag, külföldi támogatások megvitatása - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.06.13.

Az Országgyűlés ma összesen tizennyolc előterjesztésről szavaz. A képviselők egyebek mellett elfogadhatják a kormány adócsomagját, továbbá döntenek arról a kormánypárti javaslatról, amely előírná a külföldi támogatás feltüntetését a civil szervezeteknek.

Az Egyesült Királyság részét képezi-e Gibraltár az uniós jog alkalmazása szerint? - Az Európai Unió Bíróságának eheti ügyrendjéből

2017.06.12.

Az Egyesült Királyság olyan új adójogi szabályozást fogadott el, amely szerint a területén kívül működő online szerencsejáték-szolgáltatók a brit fogyasztók által tett fogadásokból elért nyereségük tekintetében akkor is adókötelesek lesznek az Egyesült Királyságban, ha a letelepedésük helye szerinti államban már szintén fizettek adót e nyereség után. E szabályozás célja, hogy az érintett szolgáltatók az ilyen nyereséget ne vonhassák ki a brit adóztatás alól azáltal, hogy alacsony adókulcsot alkalmazó országban telepednek le.

A Jogtudományi Közlöny 1895. évi 23. számából

2017.06.12.

A Jogtudományi Közlöny 1895. évi 23. számában megjelent börtönügyi írás bajor, svájci és francia börtöntapasztalatokról ad tájékoztatást.

Bizalmat szavazott a parlament az új horvát kormánynak - Andrei Plenkovic vezeti a koalíciós kormányt

2017.06.12.

Többórás vita után bizalmat szavazott a zágrábi parlament az Andrej Plenkovic vezette új koalíciós kormánynak, ezzel véget ért a több hete tartó kormányválság.

Szélesebb jogkör a hatóságoknak - Németország újabb intézkedésekre készül a terrorizmus ellen

2017.06.12.

Újabb terrorellenes intézkedésekre készül a német kormány, a tervek szerint szélesítik a hatóságok jogkörét, hogy lépést tarthassanak a digitális átalakulással. Thomas de Maiziere belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban az új tervek mellett arról is beszélt, hogy Németországban hosszabb távon együtt kell élni a terror fenyegetésével, és a migrációs válság megoldása is még évekig tarthat.

Költségvetési módosító javaslatok - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.06.12.

Az Országgyűlés ma kezd bele utolsó tavaszi ülésébe, a képviselők az első napon a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról szavazhatnak. A miniszterelnök is felszólal hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Hitelkockázat-kezelési hiányosságok - Több mint 15 millió forintnyi bírságot szabott ki a jegybank

2017.06.12.

A Magyar Nemzeti Bank(MNB) 18,5 millió forint bírságot szabott ki a Hajdú Takarék Takarékszövetkezetre, egyebek közt hitelkockázat-kezelési, ügyfél-minősítési, értékbecslési, befektetési, informatikai nyilvántartási és adatszolgáltatási hiányosságok miatt - közölte a jegybank.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000