Hír archívum: 2017. június

Más hónap

Hitelkockázat-kezelési hiányosságok - Több mint 15 millió forintnyi bírságot szabott ki a jegybank

2017.06.12.

A Magyar Nemzeti Bank(MNB) 18,5 millió forint bírságot szabott ki a Hajdú Takarék Takarékszövetkezetre, egyebek közt hitelkockázat-kezelési, ügyfél-minősítési, értékbecslési, befektetési, informatikai nyilvántartási és adatszolgáltatási hiányosságok miatt - közölte a jegybank.

Út az európai cégnyilvántartás felé

2017.06.12.

Egy uniós irányelv alapján összekapcsolják az EU tagállamok cégnyilvántartásait. A cégek néhány alapadata ingyenesen elérhető lesz, bárki számára! Az egyesített rendszer június 8-án kezdte meg működését.

Külföldről finanszírozott szervezetek átláthatósága - A kormány elfogadja a Velencei Bizottság jogi aggályait

2017.06.09.

A kormány elfogadja a Velencei Bizottság jogi aggályait a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ügyében és annak megfelelően módosítja a parlament előtt lévő törvényjavaslatot - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A kisebbségi média működése - Tanácskozást tartottak Brüsszelben

2017.06.09.

A kárpát-medencei határon túli magyar sajtó helyzetét áttekintő, kisebbségi nyelvű média helyzetével foglalkozó tanácskozást tartottak Brüsszelben magyar újságírók, médiaszakemberek és európai parlamenti képviselők részvételével.

Párizsi klímavédelmi egyezmény - Hawaii törvénybe iktatta az előírások teljesítését

2017.06.09.

Hawaii törvénybe iktatta a párizsi klímaegyezményben foglalt egyes előírások teljesítését.

Lazítják a pénzügyi szabályozást - Az amerikai képviselőház megszavazta a törvényjavaslatot

2017.06.09.

Az amerikai képviselőház megszavazta a pénzügyi szabályozás lazításáról szóló törvényjavaslatot.

Előfizetői szerződések változása - A hűségidő módosulhat az elfogadott javaslat szerint

2017.06.09.

A jövőben is köthetnének akár kétéves hűségidővel is előfizetői szerződéseket a társaságok. Ahogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által pénteken elfogadott módosítás fogalmaz, ilyen megállapodás az előfizető kérésére jöhet létre, ha a szerződéssel készüléket is vásárol az ügyfél.

A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles - A szabályok egyeznek más munkavállaláshoz hasonlóan

2017.06.09.

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nemzetközi védelem iránti kérelmek megvizsgálása - Főtanácsnoki vélemény

2017.06.09.

A menekültválság különleges körülményei között Sharpston főtanácsnok úgy véli, hogy azok a tagállamok felelősek a nemzetközi védelem iránti kérelmek megvizsgálásáért, amelyekben először nyújtották be ezeket a kérelmeket.

Követeléskezelési kisokos - 8 tanács, ha nem fizet, vagy csődöt jelent ügyfelünk

2017.06.08.

Lejárt számlák, tartozásokat felhalmozó, csődbement és fizetésképtelenné váló – vagy magukról ezt állító – üzleti partnerek, kifizetetlen áruk, szolgáltatások és beruházások. Sok vállalatvezető találkozik ilyen és ehhez hasonló problémákkal működése során, de csak kevesen vannak tisztában azzal, milyen jogi lehetőségek merülhetnek föl ezekben az esetekben, és mennyire fontos, hogy ezeket még kellő időben igénybe vegyük. Az ország egyik legnagyobb, kifejezetten vállalati ügyekre szakosodott ügyvédi irodája, a Faludi Wolf Theiss az elmúlt napokban rendezett mini-konferenciáján tekintette át azon jogi eszközöket és eljárási formákat, melyeket céges jogviták esetében érdemes alkalmazni.

Európai Védelmi Alap - Hamarosan megkezdeti működését a szervezet

2017.06.08.

Hamarosan megkezdheti működését az úgynevezett Európai Védelmi Alap, amelynek célja az EU stratégiai autonómiájának megteremtése, a tagországi beruházások hatékonyabbá tétele, a biztonság megerősítése, valamint a versenyképes és innovatív ipari bázis előmozdítása - jelentette be Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben.

Nemzetiségi tartalomszolgáltatás - Az online platformok felé kell fordulni

2017.06.08.

Az online platformok felé kell fordulni a nemzetiségi tartalomszolgáltatásnál, mivel a fiatalok kétharmada már nem a tévéből, rádióból, hanem innen tájékozódik - hangsúlyozta az Országgyűlés nemzeti kisebbségek bizottságának ülésén a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Román-magyar együttélési kódex - Pert vesztett jogerősen a prefektus

2017.06.08.

A marosvásárhelyi táblabíróság másodfokon is elutasította Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus keresetét, és lehetővé tette, hogy a megyei önkormányzat más intézmények bevonásával kidolgozzon egy román-magyar együttélési kódexet.

Multilaterális adóegyezményhez csatlakozott Magyarország - Cél az adóalap-erózió megelőzése

2017.06.08.

Magyarország csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) multilaterális adóegyezményéhez, a dokumentumot Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár írta alá az OECD miniszteri értekezletének margóján, több mint 65 országgal együtt, Párizsban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM.

Törzstőke felemelés elmulasztásának következményei - A Gyulai Törvényszék közleménye

2017.06.08.

A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké.) 13. § (2) bekezdése valamennyi korlátolt felelősségű társaság számára kötelezővé tette a törzstőke felemelését legalább hárommillió forintra. A társaság taggyűlése a törzstőke felemelése helyett dönthetett a társaság átalakulásáról vagy megszüntetéséről is.

Migráció és terrorizmus - Kilenc európai ország rendőrségi vezetői tanácskoztak

2017.06.08.

A Földközi-tengeren Európába tartó migrációs áramlatról és annak veszélyeiről, valamint az embercsempészekkel szembeni fellépésről tartottak operatív tanácskozást Franciaország, Spanyolország, Portugália, Ciprus, Málta, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Olaszország rendőrségi vezetői Lampedusa szigetén.

Az Unió védelme - Saját kezű megoldások kellenek Juncker szerint

2017.06.07.

Saját kezébe kell vennie a védelmét az Európai Uniónak, új tervre van szükség a stratégiai autonómia megteremtésére, amelybe a katonai költségek növelése és az együttműködés fokozása is beletartozik, a kontinens országai ugyanis "túl régóta függenek másoktól" ebben a tekintetben - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap honlapján megjelent véleménycikkében.

Alkotmányos dialógus - Összefoglaló A jogrendszer megújulása – A kodifikáció vívmányai című konferenciáról - 1. rész

2017.06.07.

Trócsányi László szerint a jogalkotásban elterjedt a túlkodifikáció és a felülkodifikáció. Az igazságügyi miniszter erről „A jogrendszer megújulása – A kodifikáció vívmányai” című visegrádi konferencián beszélt, amelyen felszólalt az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria elnöke is.

Visszajáró pénz a Tesco vásárlókártya éves kártyadíjából - A versenyfelügyeleti eljárás eredménye

2017.06.07.

Több mint 100 millió forintot visszakaphatnak a fogyasztók a Tesco vásárlókártya éves kártyadíjából, miután kötelezettségvállalással zárult az a versenyfelügyeleti eljárás, amely a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a Budapest Bank Zrt. co-branded hitelkártyája éves kártyadíjának kommunikációját vizsgálta - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Klímavédelmi megállapodás - Kalifornia kormányzója szövetségre lépett Kínával

2017.06.07.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója klímavédelmi megállapodást írt alá Kínával.

Vérkészítmények importjának korlátozása - Az Európai Unió Bíróságának eheti ügyrendjéből

2017.06.06.

Szlovéniában a szlovén eredetű vérplazmából származó vérkészítmények az orvosi felhasználás során előnyt kell hogy élvezzenek az import vérkészítményekkel szemben. Más uniós országból származó plazma behozatalára csak akkor van lehetőség, ha a helyi plazmakészlet nem fedezi a hazai szükségletet.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének védelme - A legfelsőbb bíróság kötelessége

2017.06.06.

Minden legfelsőbb bíróság kötelessége az igazságszolgáltatás függetlenségének védelme, e nélkül nem lehetséges a jogállamiság és a jog előtti egyenlőség - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke.

Az orosz katonai hírszerzés hackertámadást hajtott végre - Az amerikai elnökválasztás előtt történtek a cselekmények

2017.06.06.

Pár nappal a tavaly novemberi amerikai elnökválasztás előtt az orosz katonai hírszerzés (GRU) informatikai támadást hajtott végre legalább egy olyan amerikai cég ellen, amely szavazógépekhez való szoftvert gyártott, továbbá adathalász e-maileket küldött több mint 100 amerikai választási tisztviselőnek - jelentette a The Intercept nevű amerikai oknyomozó hírportál a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik szigorúan titkos jelentésére hivatkozva.

A nyugdíjrendszer kialakításáról tárgyalnak a képviselők - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.06.06.

Az Országgyűlés ma fejezi be aktuális kéthetes ülését. A képviselők az MSZP kezdeményezésére az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításáról tartanak politikai vitát.

Jövő évi választások - Az Alapjogokért Központ megállapításai

2017.06.06.

Jól láthatóan megindult az a folyamat, amelynek során az ellenzék, illetve a "civilnek álcázott" szervezetek megpróbálhatják "széttrollkodni, botrányba fullasztani" a jövő évi országgyűlési választásokat - jelentette ki az Alapjogokért központ igazgatója.

Megszűnik a roamingfelár - Június közepétől lép életbe a változás

2017.06.06.

Június 15-étől bárhol az Európai Unión belül felárak nélkül, a belföldi díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) továbbra is kiemelten ellenőrzi a szolgáltatók roamingdíjszabási gyakorlatát - közölte az NMHH.

„Nem kérek kegyelmet!” - A Jány-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2017.06.03.

Jány Gusztávot, a 2. magyar hadsereg volt parancsnokát a Budapesti Népbíróság 1947-ben háborús bűntettért halálra ítélte. Nem kért kegyelmet, noha maga a tanácsvezető bíró is kegyelemre terjesztette elő. 1993-ban a Legfelsőbb Bíróság felmentette ugyan az ellene emelt vádak alól, de tiszti rangjába nem helyezte vissza.

Gyűlöletkeltő internetes tartalmak - Magyarország távolította el a legtöbb sértő oldalt

2017.06.02.

Az internetes felületeken megjelent jogellenes gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzések 94,5 százalékát távolították el a platformokról az elmúlt egy évben Magyarországon, ami a 24 vizsgált uniós tagállam közül a legmagasabb arányt jelenti - közölte az Európai Bizottság.

Az egészségügyi problémával küzdőket törlik az álláskeresők közül - Az alapjogi biztos megállapításai

2017.06.02.

Az alapvető jogok biztosa szerint sérti a jogbiztonságot, hogy az egészségi problémával küzdőket törlik az álláskeresők közül, és így elesnek a szociális ellátásoktól. Székely László az ügyben az emberierőforrás-miniszterhez és a nemzetgazdasági miniszterhez fordult.

Hozzátartozók foglalkoztatása - A francia képviselőkre és miniszterekre vonatkozik az új rendelkezés

2017.06.02.

Emmanuel Macron francia államfőnek a közélet erkölcsössé tételét célzó reformja egyebek mellett megtiltja a képviselőknek és a minisztereknek a hozzátartozóik foglalkoztatását. Az intézkedéscsomag két törvényjavaslatot és egy alkotmánymódosítást is tartalmaz - jelentette be az igazságügyi miniszter.

Párizsi klímavédelmi egyezmény - egyezményből

2017.06.02.

Sajnálatukat fejezték ki az európai uniós vezetők amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken leszögezte: megingathatatlan az unió elkötelezettsége a megállapodás mellett.

Beutazást korlátozó elnöki rendelet - Az amerikai kormány fellebbezést nyújtott be

2017.06.02.

Az amerikai kormány benyújtotta fellebbezését a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a beutazást átmenetileg korlátozó, de felfüggesztett elnöki rendelet miatt.

Észak-Korea atom- és rakétaprogramja - Washington újabb szankciókat javasolt az ENSZ Biztonsági Tanácsában

2017.06.02.

Washington újabb szankciókat javasolt az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) Észak-Korea ellen atom- és rakétaprogramja miatt.

Lezárult a bíróságokon a biztonságnövelő projekt - Műszaki és informatikai fejlesztések

2017.06.01.

2017. május 31-én lezárult a biztonságnövelő projekt, melynek célja a bíróságok biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai eszközökkel történő ellátása volt. A projekt még 2012-ben indult azzal, hogy az Országos Bírósági Hivatal sikeresen pályázott a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. A projekt műszaki és informatikai elemeket egyaránt tartalmazott. A műszaki területen a bíróságok biztonsági eszközeinek fejlesztése került a középpontba.

Tárgyalás zártan - Az Alkotmánybíróság legjelentősebb és legérdekesebb májusi döntései

2017.06.01.

Az Alkotmánybíróság májusi határozataiban többek közt a pótmagánvádló jogorvoslati jogát, a kisajátítási kártalanítást, a műemléki érték fogalmát, továbbá a felek perbeli esélyegyenlőségének, a hirdetményi kézbesítésnek, a perköltségnek és a tárgyalás nyilvánosságának szabályait vette górcső alá.

Munkacsoport állt fel a felsőoktatási törvény módosítása ügyében - Az Alkotmánybíróság munkatársai vesznek részt a munkacsoportban

2017.06.01.

Az Alkotmánybíróság munkatársaiból álló eseti munkacsoport kezdi meg működését a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos indítvány tárgyalásának előkészítésére.

Több mint 13 ezer kft. ellen jár el a Fővárosi Törvényszék - A törzstőke-emelés elmulasztása törvényességi felügyeleti eljárást von maga után

2017.06.01.

A március 15-i határidőig 13 ezer kft. nem emelte meg a törzstőkéjét a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén, a társaságok ellen a cégbíróság hivatalból törvényességi felügyeleti eljárást indít - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Útdíjak károsanyag-kibocsátás alapján - Az Európai Bizottság javaslata

2017.06.01.

A károsanyag-kibocsátás mértéke és a megtett távolság alapján állapítaná meg az útdíjakat az Európai Bizottság (EB) a szerdán közzétett úgynevezett mobilitási és közlekedési reformcsomagban szereplő javaslatok értelmében.

A macedón parlament megszavazta az új kormányt - Zoran Zaev lett a miniszterelnök

2017.06.01.

Megszavazta a Zoran Zaev vezette új macedón kormányt a parlament Szkopjéban szerdán a határidő lejárta, éjfél előtt néhány perccel.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000