Hír archívum: 2017. szeptember

Más hónap

Erdélyi-zászló használata - A kolozsvári bíróság érvénytelenítette a kirótt bírságot

2017.09.08.

Jogerőssé vált az az ítélet, amellyel a kolozsvári bíróság érvénytelenítette az Erdély-zászló március 15-i felvonuláson való használata miatt Soós Sándorra, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnökére kirótt bírságot.

Kiválási tárgyalások - Kész felgyorsítani az Európai Unió a Brexitet

2017.09.08.

Az Európai Unió kész felgyorsítani az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokat, az idő ugyanis fogytán van, és ez komoly aggodalomra ad okot - jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Brüsszelben.

Felfüggesztett népszavazás - A spanyol alkotmánybíróság rendkívüli döntésen határozott a referendumról

2017.09.08.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette az október 1-jére kiírt katalán függetlenségi népszavazást.

A DACA-program megszüntetése - 15 szövetségi állam indít pert Donald Trump ellen

2017.09.07.

Pert indít Donald Trump elnök ellen az Egyesült Államok 15 szövetségi állama és a főváros, Washington D.C. a bevándorló fiatalokat kitoloncolástól védő DACA-program megszüntetése miatt. A keresetet New Yorkban nyújtották be, a döntést elsőként az északnyugati Washington állam főügyésze, Robert Ferguson jelentette be.

Katalán függetlenségi népszavazás - Október elsején döntenek az állampolgárok

2017.09.07.

Kiírta október 1-jére a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást Carles Puigdemont katalán elnök Barcelonában.

Új taktikára lesz szüksége a cégeknek az adóperekben - Január elsejétől új jogszabályok az adóeljárásokban

2017.09.07.

A jövő év január 1-jétől várható új jogszabályok átformálnák az adóeljárások és az adóperek menetét. Míg a módosítások egy része vállalkozásbarát, addig azok egyszersmind több olyan csapdát is rejtenek, amelyek kifejezetten hátrányosan érinthetik az adózók érdekeit – leszűkülhetnek például az adózók jogai az adóhatósággal szembeni védekezésre, illetve szakértő igénybevételére. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.

Lezárult a Magyar Állatorvosi Kamara ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.09.06.

Az Állami Számvevőszék befejezte a Magyar Állatorvosi Kamara 2013-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a Kamara 2013–2015 közötti gazdálkodása nem volt szabályszerű. A költségvetési támogatást a meghatározott célra használták fel, azonban a támogatások pénzügyi elszámolása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A gazdálkodás körébe tartozó közérdekű adatokkal kapcsolatos közzétételi kötelezettséget a Kamara nem teljesítette, ezáltal az átláthatóság nem volt biztosított.

Az Európai Bíróság elutasította a magyar és a szlovák keresetet - A menedékkérők elosztásáról döntött az Eb

2017.09.06.

Elutasította az Európai Bíróság a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet - ismertette ítéletét a luxembourgi székhelyű bírói testület.

Az outsourcing munkajogi szabályai - Akár jelentős többletköltségekkel is járhat a kiszervezés

2017.09.06.

A cégek a hatékony munkaszervezés és a költségcsökkentés érdekében gyakran bizonyos tevékenységeik kiszervezése mellett döntenek. A kiszervezés vagy outsourcing jogi szempontból azt jelenti, hogy a cégek meghatározott gazdasági funkcióik működtetését nem belső erőforrásból, hanem külső vállalkozások útján biztosítják. Ezt jellemzően gazdasági megfontolások indokolják, melynek során azonban sokszor nem veszik figyelembe, hogy a kiszervezés egyúttal a Munka Törvénykönyve („Mt.”) szerinti munkáltató személyében bekövetkező változással járhat (az új Mt. már nem használja a munkáltatói jogutódlás elnevezést). A munkáltató személyében bekövetkező változás pedig az abban érintett cégek részére akár jelentős többletköltséget is jelenthet (pl. az átvett munkáltatókra hosszabb felmondási idő, illetve végkielégítés lehet alkalmazandó), mely jelentős kihatással lehet az üzleti megfontolásokra.

Új terrorelhárítási törvény Franciaországban - Az államfő a jogszabály felülvizsgálatát kéri 2020-tól

2017.09.06.

Emmanuel Macron francia államfő az ősszel elfogadásra kerülő új terrorelhárítási törvény felülvizsgálatát ígérte 2020-tól a prefektusok előtt tartott beszédében, amelyben a franciák biztonságának szavatolását "abszolút prioritásnak" nevezte.

Lengyel jogállamisági kérdés - Az Európai Bizottság ismét a tagállamok elé terjesztené az ügyet

2017.09.06.

Várhatóan arra fogja kérni az Európai Bizottság az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsot, hogy szeptemberben ismét tűzze napirendre a lengyel jogállamiság kérdését.

Munkahelyi levelezés munkáltatói megfigyelése? - Előzetes értesítés szükséges az EJEB végleges döntése értelmében

2017.09.05.

A munkáltatók kizárólag előzetes értesítés után figyelhetik meg az alkalmazottak munkahelyi levelezését - mondta ki keddi másodfokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy román panaszos ügyében.

Hosszabb elévülési idő korrupciós cselekményeknél? - A Kúria hitelesítette az NVB korábbi döntését

2017.09.05.

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi döntését helybenhagyva hitelesítette a korrupciós cselekmények jelenleginél hosszabb, legalább 12 éves elévülési idejéről szóló népszavazási kérdést, továbbá az NVB döntését helybenhagyva elutasított két további kezdeményezést kedden - tudatta a legfelsőbb bírói fórum közleményben a honlapján.

Változott a szakmai felelősségbiztosítás szabályozása - Legalább 1 millió forint értékű felelősségbiztosítás szükséges

2017.09.05.

Szakmai felelősségbiztosítást írnak elő bizonyos tevékenységet végzők számára a szeptember elsejétől életbe lépett kormányrendeletek - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Nem jogsértőek a nyugdíjtörvény egyes rendelkezései - Az EJEB döntése végleges

2017.09.05.

Másodfokon érvénytelenítette az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a Magyarországot a nyugdíjtörvény egyes rendelkezései miatt korábban elmarasztaló ítéletet, kimondva, hogy a vitatott szabályok nem jogsértőek - közölte a strasbourgi székhelyű törvényszék.

Migrációs válság kezelése - A héten dönt az Európai Unió Bírósága a kvótaperben

2017.09.05.

Az Európai Unió Bíróságának szerdán kihirdetendő döntése esélyt jelent arra, hogy az Európai Unióban "végleg begyógyítsák" a migrációs politikával kapcsolatos "nyílt sebeket" - írta Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője eljuttatott nyilatkozatában, amelyben azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország hozzájárult a migrációs válság kezeléséhez.

Naprakész az ítélkezés a Szegedi Ítélőtáblán - Általában hat hónap alatt döntés születik az ügyekben

2017.09.04.

Naprakész az ítélkezési tevékenység a Szegedi Ítélőtáblán, az ügyek jelenetős részében hat hónap alatt döntés születik, egy éven belül pedig szinte valamennyi per lezárul - közölte Harangozó Attila elnök.

Uniós nemzetközi kereskedelmi szerződések - Egyszerűsítené az Európai Bizottság a ratifikálást

2017.09.04.

Egyszerűsítené az Európai Bizottság az uniós nemzetközi kereskedelmi szerződések ratifikálását, a testület készülő javaslata értelmében a jövőbeli egyezményeknek nem kellene keresztülmenniük mind a közel negyven illetékes nemzeti és regionális parlamenten - írta a Politico brüsszeli hírportál.

Még javában tart a lakásfelújítási szezon! - Mire ügyeljenek a fogyasztók és vállalkozások?

2017.09.04.

Nyár végén, az ősz kezdetén még mindig sokan fognak lakásfelújításba, azonban a Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint a fogyasztók nem mindig körültekintőek.

Hosszabb ideig tartó ingatlanügyletek - Érdemes közjegyzőhöz fordulni

2017.09.04.

Hosszabb ideig tartó ingatlanügyleteknél érdemes közjegyzőhöz fordulni, mert nagyobb a szerződésszegés kockázata - mondta a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

Célkeresztben a lombikbébiprogram

2017.09.03.

Veres András katolikus püspök szerint bűnös, aki részt vesz a lombikbébiprogramban. A kormány azonban kitart a program mellett. Magyarországon mintegy százötvenezer meddő házaspár él, és évente 1700 gyermek születik mesterséges megtermékenyítéssel. Miről szól a több évtizedes jogi-teológiai vita?

Túlzott hangerő

2017.09.01.

A reklámok hangereje miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 980 ezer forintos bírságot szabott ki a Sport2 médiaszolgáltatójára, mert az áprilistól júniusig 14 alkalommal sértette meg a vonatkozó előírásokat.

Befejeződött a Néprajzi és a Szépművészeti Múzeum ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.09.01.

Az Állami Számvevőszék befejezte a Néprajzi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányító szervi feladatellátása mindkét múzeum esetében szabályszerű volt. A belső irányítási rendszer a Néprajzi Múzeumnál nem, a Szépművészetinél azonban megfelelően biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást. A pénzügyi gazdálkodás mindkét intézménynél, a vagyongazdálkodás azonban csak a Néprajzi Múzeumnál volt megfelelő; a Szépművészetinél a mérlegek nem a valós helyzetet tükrözték. Az ellenőrzés megállapította, hogy egyik múzeum sem épített ki megfelelő védelmet a korrupciós veszélyekkel szemben, és gazdálkodásukban nem támasztották alá mérhető célok a közpénzfelhasználás eredményességét.

Az EU irányelve új kihívásokkal szembesíti a bankokat - Mielőbbi válaszlépések kialakítása szükséges

2017.09.01.

A Roland Berger tanulmánya az EU Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló irányelvének (PSD2) hatásait vizsgálja, amely 2018-ban lép érvénybe és eurómilliárdokat fog befolyásolni. A bankok számára elengedhetetlen, hogy készen álljanak az új versenyhelyzetre, ennek ellenére Közép- és Kelet-Európában 40%-uk egyelőre nem dolgozott ki a PSD2 kihívásaira megoldást adó stratégiát. A magyar bankok a szabályozásnak való megfelelés és IT fejlesztés szintjén készülnek a PSD2-re, de a stratégia, üzleti terv és az üzleti modell fejlesztését illetően többségük még nem rendelkezik pontos elképzeléssel

Gépjármű-kibocsátásra vonatkozó új szabályozás - Életbe lépett az egységes uniós koncepció

2017.09.01.

Érvénybe lép az az egységes uniós szabályozás, amelynek értelmében az új gépjárműmodellek csak akkor közlekedhetnek az európai utakon, ha megfeleltek a valós vezetési feltételek (RDE) mellett végzett új és megbízhatóbb kibocsátási vizsgálaton - közölte az Európai Bizottság.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000