Hír archívum: 2017. október

Más hónap

Orosz szálak az amerikai választási folyamatban? - Vádat emelnek Trump volt kampányfőnöke és annak üzlettársa ellen

2017.10.31.

Vádat emelnek Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke és annak volt üzlettársa, Rick Gates ellen annak a vizsgálatnak a nyomán, amelyet Robert Mueller különleges ügyész folytat Oroszországnak a tavalyi amerikai választási folyamatba való beavatkozásáról.

Szigorodik a schengeni külső határellenőrzés - Új elektronikus be- és kilépési rendszer lép életbe 2020-ban

2017.10.31.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta szerdán a schengeni külső határellenőrzés szigorítását és felgyorsítását szolgáló elektronikus rendszer felállítását és azt, hogy regisztráljanak mindenkit, aki az Európai Unión kívülről érkezik - közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

Minden harmadik európai nő áldozata volt már szexuális zaklatásnak - Uniós biztos: A büntetlenséget fel kell számolni!

2017.10.31.

Elfogadhatatlan mindenféle szexuális visszaélésre irányuló magatartás, és az is, hogy rejtve maradjon akár a köz-, akár a magánszférában, valamint az Európai Unió intézményeinek falai között is - jelentette ki Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

A bridzs nem sport - Adót kell fizetni a kontrakt bridzsversenyek után - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2017.10.31.

A kontrakt versenybridzs és a hozzá hasonló tevékenységek, amelyeket elhanyagolhatónak tűnő fizikai elem jellemez, nem tartozik az áfára vonatkozó irányelv értelmében vett sport fogalma alá, ezért a nevezési díjjal járó versenyszerű kártyajáték nem mentesülhet az adó megfizetése alól - közölte döntését az Európai Unió Bírósága.

A közigazgatás bírósági kontrollja jogállami követelmény - A magyar közigazgatási bíráskodás 120 éve - Konferencia Budapesten

2017.10.31.

A közigazgatási bíráskodás szorosan összekapcsolódik a jogállammal, a közigazgatási perrendtartás elfogadás az első lépés a közigazgatási bíráskodás "újrapozícionálása" terén - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott konferencián Budapesten.

A szülőnek joga van jelen lenni a kiskorú tanú kihallgatásán - Az ombudsman súlyos visszásságot tárt fel a Szolnoki Rendőrségnél

2017.10.31.

A szülőnek joga van jelen lenni a kiskorú tanú kihallgatásán - hívja fel a figyelmet az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint súlyos visszásságot okozott a rendőrség, amikor megfelelő jogalap nélkül állítottak elő és hallgattak ki tanúként egy 14 éves, enyhe értelmi fogyatékos gyermeket.

Lejáró mandátumok

2017.10.31.

A következő parlamenti ciklus első felében többek közt új alkotmánybírót, legfőbb ügyészt, ombudsmant és számvevőszéki alelnököt választanak, de lejár a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma elnökének és hét tagjának, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa négy tagjának is a megbízatása.

Veszélyben a lengyel bíróságok függetlensége? - Az ENSZ vizsgálja a lengyel igazságügyi reformot

2017.10.30.

Lengyelországban veszélyben van a bíróságok függetlensége - vélekedett pénteken Diego García-Sayán, az ENSZ jelentéstevője, aki a készülő lengyel igazságügyi reformot vizsgálja. Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő pénteken alaptalannak minősítette ezt az állítást.

Új adatvédelmi rezsim lép életbe 2018-ban - Az európai adatvédelmi reform alapján egységes adatvédelem lesz Európában

2017.10.30.

Az európai adatvédelmi reform értelmében 2018 májusától új adatvédelmi rezsim lép életbe Magyarországon - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságának hétfői ülésén.

Elítélték a saját halálát eljátszó ügyvédet - Mégis él a csalás és sikkasztás miatt hatszorosan körözött H. Győző!

2017.10.30.

Különösen nagy kárt okozó csalás miatt ítélte el a Debreceni Járásbíróság H. Győző ügyvédet, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának az oktatója és dékáni titkára is volt. A férfi egy hamis halotti bizonyítvány és egy gyászjelenés szerint 2014. október 23-án elhunyt. Fél évvel később mégis felbukkant az egyik new yorki repülőtér biztonsági kamerafelvételén.

Magyar állami kitüntetés az osztrák Alkotmánybíróság elnökének - Pannonhalmán méltatták Gerhart Holzingert

2017.10.30.

A magyar Alkotmánybíróság elnökének meghívására osztrák alkotmánybírósági delegáció élén Pannonhalmára érkezett Gerhart Holzinger. Az Osztrák Alkotmánybíróság elnöke Trócsányi László igazságügyi minisztertől a Magyar Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozata) állami kitüntetést, Sulyok Tamástól, az Alkotmánybíróság elnökétől az Alkotmánybíróság Érdemérmét vehette át. A ceremóniát megelőzően a két alkotmánybíróság bírái együttes ülésen vettek részt, ahol áttekintették az osztrák és a magyar alkotmánybíróságok kapcsolatát az Európai Bírósággal és az Emberi Jogok Európai Bíróságával.

Fókuszban a bíróság - Fotópályázat - Szavazzon Ön is! - November 10-ig

2017.10.30.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2017-ben ismét meghirdette a „Fókuszban a bíróság” elnevezésű fotópályázatát, melynek keretében amatőr fotográfusok négy kategóriában nyújthatták be a hazai bírósági épületekben készített képeiket.

Rekord mennyiségű heroint foglaltak le Tompán - A 10,7 kilogramm súlyú csomag feketepiaci értéke 160 millió forint

2017.10.30.

Rekord mennyiségű, 10,7 kilogramm heroint foglalt le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a tompai határátkelőnél, a kábítószer feketepiaci értéke 160 millió forint körüli - közölte a rendőrség a police.hu honlapon.

Elhunyt O'sváth György egykori miniszterelnöki főtanácsadó

2017.10.30.

Életének 87. évében pénteken elhunyt O'sváth György közgazdász, jogász, egykori miniszterelnöki főtanácsadó - tudatta a család.

A külföldön született magyar gyerekek után is jár majd a babakötvény - Törvényjavaslatot az Országgyűlés asztalán

2017.10.30.

A kormány törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek arról, hogy a határon túl született gyerekek is kapjanak életkezdési támogatást és szüleik jegyezhessenek babakötvényt - mondta el Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár.

Burundi kilépett a Nemzetközi Büntetőbíróságból - Az Unió szerint a döntés súlyosan gyengíti a civil társadalmat

2017.10.27.

Komoly visszalépést jelent és az ország további elszigetelődésének veszélyét hordozza, hogy Burundi kilépett a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC) - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) nyilatkozatában pénteken.

Mikor kaphat egy menedékkérő kiegészítő védelmet az EU-ban?

2017.10.27.

Kiegészítő védelemben csak az a menedékkérő részesülhet az Európai Unió tagországaiban, akit ténylegesen kínzás vagy embertelen bánásmód fenyeget hazájában, ha visszatérne - foglalt állást az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának főtanácsnoka kedden.

Nem alaptörvény-ellenes az állami alkalmazottak nyugdíjának szüneteltetése - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2017.10.27.

Az Alkotmánybíróság döntésében kimondta: a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos mindenkori szabályozásnak egyensúlyt kell teremtenie a közérdek és a nyugdíj-jogosult személy alapvető jogainak védelme között. Az állam, mint munkáltató helyzete nem azonos a magángazdaság munkáltatóival, jelentős jogi és ténybeli különbségek vannak – így nem ütközik a hátrányos megkülönböztetés tilalmába az, hogy egyes állami szolgálatban álló személyek foglalkoztatásuk ideje alatt nem kapnak nyugdíjat.

Ügyvédek a jogállamért - Változóban a védői kirendelés jogintézménye - Beszélgetés Gerő Tamás ügyvéddel, az ÜDE elnökével

2017.10.27.

Az új ügyvédi és büntetőeljárási törvények hatályba lépése jelentős változásokat eredményez az ügyvédek védői kirendelésének szabályozásában. Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület október 30-i konferenciája górcső alá veszi az új szabályozás nagy jelentőségű részletkérdéseit. - Ennek kapcsán Gerő Tamás ügyvéddel, az ÜDE elnökével beszélgettünk.

Kisebbségi szerb bírókat és ügyészeket neveztek ki Koszovóban - Brüsszeli megállapodás a igazságügyi rendszer megújításáról

2017.10.27.

Negyvenkét kisebbségi szerb bírót és tizennégy ügyészt neveztek ki az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában a Szerbia és Koszovó közötti brüsszeli megállapodás részeként.

Halasztás a biztosítási értékesítésről szóló új szabályozás bevezetésének - A magyarországi biztosítók üdvözlik az EP javaslatát

2017.10.27.

A magyarországi biztosítók üdvözlik az Európai Parlament javaslatát a biztosítási értékesítésről szóló új szabályozás bevezetésének féléves halasztására - mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke sajtóbeszélgetésen Budapesten. 

Új rendőrfőkapitánya van Somogy megyének - Molnár Gábor rendőr ezredes november 1-el veszi át a tisztséget

2017.10.26.

A belügyminiszter Molnár Gábor rendőr ezredest nevezte ki a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság élére - közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön.

Azonnali segítség szexuálisan zaklatott előadóművészeknek - Az EJI és az MSZSZ jogi és pszichológiai támogatást biztosít

2017.10.26.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) azonnali segítségnyújtásról döntött a művészek szexuális zaklatásával kapcsolatban nyilvánosságra került esetek nyomán. A művészek, és közöttük a legnagyobb számban képviselt zenészek, színészek, táncosok anyagi jogainak érvényesítését és érdekvédelmét ellátó szervezetek erkölcsi kötelességüknek tesznek eleget, amikor elsőként nyújtanak segítő kezet a szexuális visszaélés áldozataivá vált művészeknek.

Szigorodott a fővárosi szmogrendelet - Tovább korlátozták a riadó idején használható gépjárművek körét

2017.10.26.

Tovább korlátozzák a szmogriadó idején használható gépjárművek körét a fővárosban - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Az elfogadott határozat szerint 2018. október 1-je után a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú - Euro 3-as dízelüzemű - gépjárművek forgalmát is. Az intézkedéssel - mint a javaslatban rámutattak - a korlátozottak aránya az üzembentartók mintegy harmadáról gyakorlatilag 40 százalékára emelkedne.

Kedvezőbb adófeltételeket hoz a január az Airbnb-szolgáltatóknak

2017.10.26.

Januártól várhatóan kedvezőbb feltételek mellett adható ki lakás az Airbnb-szolgáltatáson belül. Miközben társasházi oldalról szigorításokat tapasztalhatunk, addig adózási szempontból jelentős könnyítést hoz az átalányadózás lehetőségének kibővítése – hívja fel a figyelmet Bacskó László ügyvéd, a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője és a Vállalkozók Fóruma internetes portál szakértője.

Nemzetközi védelmet kérelmező személy bíróság előtt - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2017.10.26.

A nemzetközi védelmet kérelmező valamely személynek az e személy visszavételét elfogadó felelős tagállam részére való átadása tekintetében a „Dublin III” rendelet szerint a tagállam rendelkezésére álló hat hónapos határidő lejárta azzal a hatással jár, hogy ez a tagállam válik felelőssé a védelem iránti kérelem feldolgozásáért, amire a kérelmező hivatkozhat - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Mintegy kétszáz új közigazgatási bírói státusz létesül jövőre - Januártól hatályban az új polgári és az új közigazgatási perrendtartás

2017.10.26.

Nagy odafigyelést kívánnak bíróktól, ügyvédektől, ügyészektől és a bírósághoz fordulóktól egyaránt a jövőre életbe lépő új eljárási kódexek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Késik a szerb alkotmány módosítása - Az alkotmánymódosítás és az EU-csatlakozás kapcsolata - Konferencia Belgrádban

2017.10.26.

Az európai uniós csatlakozási tárgyalások részeként 2017 végéig meg kellett volna születnie az új szerb alkotmánynak, ám erre már nem kerül sor az idén - hangzott el kedden egy belgrádi konferencián, amelynek az alkotmánymódosítás és az EU-csatlakozás kapcsolata állt a középpontjában.

Kúria: Nyilvánosak a tao-pénzek - Minisztériumok ellen nyert pert a Transparency International

2017.10.26.

Nyilvánosak a tao-pénzek, az erre vonatkozó adatokat ki kell adni - mondta ki a Kúria szerdán abban a perben, amelyet a Transparency International indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen.

Kivételes bírósági ritkaság! - 150 éves bírósági tájékoztató került elő Zalában

2017.10.25.

A kiegyezés utáni években készült, a zalai bírósági rendszer akkori felépítését bemutató, illetve bíráit felsoroló plakát került elő nemrég Zalaegerszegen - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője szerdán.

Szexuálisan zaklatott színésznők - Tovább gyűrűzik a Weinstein-botrány - Ötmillió dollárra perli egy áldozat a Weinstein-vállalatot

2017.10.25.

Ötmillió dolláros (1,3 milliárd forintos) polgári kártérítési pert indított a The Weinstein Co. produkciós vállalat ellen a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein egyik áldozata. Az egyre gyűrűző botrány lassan maga alá temeti a céget is, amelynek egyes elemzők szerint heteken belül csődöt kell jelentenie.

Szélesedik az állam elővásárlási joga a védett kulturális javak esetén

2017.10.25.

A védett kulturális javak állami elővásárlási joggyakorlásának kiszélesítését, a bürokráciacsökkentést és eddig hiányzó szabályozások pótlását célozza a kulturális örökség védelméről szóló törvény Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett módosítása.

Rémtörténetté lett esküvői szolgáltatások - Tanulságos esetek és hasznos tippek a KÖFE ajánlásával

2017.10.25.

Napjainkban az esküvők megszervezésére már egy egész iparág specializálódott, azonban még mindig sokan döntenek úgy - elsősorban anyagi megfontolásból, - hogy nagy napjukat maguk szervezik meg. Számos fórumon olvasni azonban olyan „rémtörténeteket”, melyek azt mutatják, hogy nem árt elővigyázatosnak és körültekintőnek lenni a különböző esküvői szolgáltatókkal (zenekar, dj, fotós-videós, ceremóniamester, dekoratőr, sminkes stb.) kötött megállapodások során.

Módosított földhaszonbérleti díjak - Bírói indítványokat utasított el az Alkotmánybíróság

2017.10.25.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a már megkötött földhaszonbérleti szerződések esetében a haszonbérleti díj bizonyos időközönkénti felülvizsgálatát lehetővé tevő részletszabályok az Alaptörvény rendelkezései alapján nem minősülnek sarkalatos törvényi szabályozásra tartozó kérdéseknek. A vizsgált szabályozás alapján - legalább tíz éves időtartamú haszonbérleti szerződés esetében - a szerződéskötést követő öt év elteltével a szerződő felek bármelyike kezdeményezheti a haszonbérleti díjnak a mindenkori, helyben szokásos piaci haszonbérleti díj mértékéhez történő igazítását. Mindez nem ütközik a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába.

Wolfgang Schäuble a német törvényhozás alsóházának új elnöke - Schäuble szerint gyűlöletnek nincs helye a Bundestagban

2017.10.25.

Megválasztotta elnökének Wolfgang Schäuble eddigi pénzügyminisztert keddi alakuló ülésén a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag.

Igazak-e a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatok? - A Kúria hitelesítette a népszavazási kérdést

2017.10.25.

A Kúria hitelesítette azt a népszavazási kérdést, amely azt célozta, hogy rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatok helytállóságát a hatósági nyilvántartásokkal - derül ki a bíróság internetes oldalán közzétett végzésből. A Kúria ezzel megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi, a hitelesítést megtagadó határozatát.

Ügyfélbarát adózás - Jövőre a NAV több, Európában is példaértékű szolgáltatással segíti az adózókat

2017.10.25.

Ha az Országgyűlés megszavazza, jövőre hatályba lépnek az ügyfélbarát adóeljárás alapjait lefektető törvények, és egyszerűbb, könnyebb és még inkább ügyfélbarát lesz az adózás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Beszámíthatatlan a kiskunhalasi vezető ügyész meggyilkolását tervező férfi - Januárra várható az elsőfokú ítélet

2017.10.24.

Az igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint súlyos pszichiátriai betegsége miatt nem beszámítható az a férfi, aki tavaly tavasszal egy gépkarabéllyal ment be a kiskunhalasi bíróságra, hogy ott megölje a vezető ügyészt. A szakvéleményt kedden ismertették a Szegedi Törvényszéken.

Januárban hatályba lép az új Pp. és az új közigazgatási perrendtartás - 2700 oldalnyi tananyag! - Kihívások előtt a bírósági szervezet

2017.10.24.

2018. január 1-jén lép hatályba az új polgári, illetve a közigazgatási perrendtartás, 2018 júliusában pedig a büntető eljárásjogi kódex. Az alapvetően megújuló eljárási rendszer a bírósági szervezetet is kiemelkedő szakmai és igazgatási kihívások elé állítja.

Végrehajtás luxuskivitelben

2017.10.24.

Az elmúlt években botrány botrányt követett a bírósági végrehajtók háza táján. Ciprustól Dél-Afrikáig utazták körbe rokonaikkal a Földet az egykori végrehajtói kamara vezetői, akik ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt folyik eljárás. Közben rendületlenül tart a végrehajtói kar megújítása.

Közüzemi szolgáltatások igénybevétele tudatosan - Amit a fogyasztóknak feltétlenül tudni érdemes! - Békéltetői jótanácsok

2017.10.24.

A Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint a fogyasztók sokszor nem tanúsítják a közüzemi szolgáltatásoknál azt a tudatosságot, amit az adott szolgáltatás jellege – és maga a jogszabály is - megkíván.

Módosulnak a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályok - Kompromisszum született az uniós miniszterek tanácskozásán

2017.10.24.

Kompromisszum született a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás módosításának fő vonalairól a foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes uniós miniszterek hétfői luxembourgi tanácskozásán. Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár szerint a magyar delegációnak sikerült megvédenie a fuvarozói szektor érdekeit.

Mégsem nő a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításáról

2017.10.24.

Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

Haladékot kaptak a külföldi felsőoktatási intézmények - Módosult a felsőoktatási törvény

2017.10.24.

A parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

'Igen' az országos népszavazásra, 'nem' az euró bevezetésére - Mit szeretnének a csehek? - A Datamar felmérésének eredményei

2017.10.24.

Támogatják egy országos népszavazási törvény bevezetését a csehek, de a közös európai pénznemmel, az euróval továbbra sem szeretnének fizetni - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét kedden közölte a Právo című cseh napilap. 

Migrációról, digitális Európáról, biztonságról és védelemről - Az európai állam- és kormányfők következtetéseket fogadtak el

2017.10.24.

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozójának első munkaülését követően következtetéseket fogadott el a migrációról, a digitális Európáról, valamint a biztonságról és védelemről - közölte az uniós tanács sajtószolgálata.

Az Igazságszolgáltatás Európai Napja - Október 25-én bepillantást nyerhetünk a polgári igazságszolgáltatás kulisszái mögé

2017.10.23.

Október 25-én rendezik meg az Igazságszolgáltatás Európai Napját a bíróságok. A kezdeményezés célja, hogy az állampolgárok bepillantást nyerhessenek a polgári igazságszolgáltatás működésébe, és a bíróságok felhívják az emberek figyelmét arra, hogy hogyan, milyen fórumokon érvényesíthetik jogaikat.

Pedofilhálózatot számolt fel az FBI - 84 kizsákmányolt gyermeket mentett ki az emberkereskedők fogságából

2017.10.20.

Gyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozó pedofilhálózatot göngyölített fel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), 84 gyermeket mentett ki az emberkereskedők fogságából.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000