Hír archívum: 2017. november

Más hónap

Gyorsabb és hatékonyabb bírósági eljárások 2018-tól? - Bírósági vezetők az új Pp. és Be. által hozott legfontosabb változásokról

2017.11.30.

Várhatóan gyorsabbak és hatékonyabbak lesznek az eljárások a jövő év elején, illetve közepén életbe lépő új polgári és büntetőeljárási törvény nyomán - erről beszélt a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese és büntető kollégiumának vezetője Budapesten tartott közös sajtótájékoztatóján.

Hatékonyabb uniós védelem a szellemitulajdon-jogoknak - A Európai Bizottság intézkedései

2017.11.30.

A Bizottság intézkedéseket terjesztett elő a szellemitulajdon-jog megfelelő védelméért. Az uniós intézmény ezzel arra kívánja ösztönözni az európai vállalatokat (különösen a kkv-kat és az induló innovatív vállalkozásokat), hogy ruházzanak be az innovációba és a kreativitásba.

A bírák csak a törvénynek vannak alárendelve! - Több ponton alaptörvény-ellenes az OBH elnökének utasítása

2017.11.30.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke tavaly utasításban rendelkezett az integritás szabályairól, vagyis a bíróság jogszerű, befolyásmentes, feddhetetlen működéséről, és a bírák ennek megfelelő magatartásáról. Az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz alapján megvizsgálta, és több ponton alaptörvény-ellenesnek találta az Utasítást, így egyes szövegrészeit megsemmisítette. Az Alaptörvény értelmében a bírák csak a törvénynek vannak alárendelve, vagyis nem csak a törvényhozótól és a végrehajtó hatalomtól, hanem a többi bírótól is függetlennek kell lenniük. Utóbbi kapcsán ki kell zárni az igazgatási befolyásolás lehetőségét.

Januártól több mint 30%-al nő a minimálbér Romániában - A munkavállalókra hárul minden társadalombiztosítási járulék

2017.11.30.

Romániában 2018 január elsejétől a jelenlegi 1450 lejről (97 150 forint) 1900 lejre (127 300 forint) nő a garantált bruttó minimálbér. Az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

Szigorúbb büntetések gyermek elleni szexuális erőszakért - Módosult a Büntető törvénykönyv a Kúria javaslata alapján

2017.11.30.

Az Országgyűlés kedden módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.), így januártól szigorúbban büntethető a 12 évesnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak.

Mérget vett be ítélethirdetéskor, majd meghalt a háborús bűnökért elítélt tábornok - Praljakot 20 évre ítélte a hágai törvényszék

2017.11.29.

A horvát média nem hivatalos értesülései szerint meghalt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, aki mérget vett be szerdán ítélethirdetéskor a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) tárgyalótermében. Hivatalos forrásból és Hágában ezt egyelőre nem erősítették meg.

Továbbra is megjelenhet Románia hivatalos közlönye magyarul - A bukaresti táblabíróság döntéséről

2017.11.29.

A bukaresti táblabíróság elutasította azt a keresetet, amelyben bírósági úton kötelezte volna a román kormányt Románia Hivatalos Közlönye magyar nyelvű kiadásának beszüntetésére a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).

Eljött az idő az Alaptörvény első átfogó értékelésére - Az Ab és a Kúria kutatási eredményeit konferencia keretében mutatják be

2017.11.29.

Tavaly ősszel az Alkotmánybíróság és a Kúria közös kutatási programot indított az Alaptörvény érvényesülésének vizsgálatára. Az ország különböző pontjairól érkező bírók és jogtudósok, valamint a tudományegyetemek alkotmányjogi tanszékeinek tanárai, kutatói ennek eredményeit mutatják be kétnapos konferencia keretében, Budapesten. A neves felszólalók csaknem húsz szakmai előadásban értékelik a társadalom széles körét érintő aktuális jogi kérdéseket. A résztvevőket a megnyitón a két szervező intézmény nevében Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Darák Péter, a Kúria elnöke köszöntötte.

Decembertől új főkapitánya lesz a Csongrád megyei rendőrségnek - Piros Attila dandártábornok váltja Lukács János vezérőrnagyot

2017.11.29.

Decembertől új főkapitány vezeti a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot - tájékoztatta a Belügyminisztérium (BM) szerdán.

Telefonos terrorizmus akár 10 év szabadságvesztéssel büntetve - Új tényállással bővülhet az orosz büntető törvénykönyv

2017.11.29.

Az orosz Állami Dumában (a parlament alsóházában) törvényjavaslatot terjesztettek be, amelynek értelmében háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék a "telefonos terrorizmust", tekintettel az oroszországi bombariadó-hullámra - jelentette az Interfax orosz hírügynökség Pavel Kraseninnikovra, a duma építésügyi bizottságának elnökére hivatkozva.

Munkavállalói rendelkezés a ki nem vett szabadságról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2017.11.29.

A munkavállalónak rendelkeznie kell a ki nem vett, fizetett éves szabadsághoz való jog átvitelének és felhalmozásának lehetőségével, amennyiben a munkáltató nem biztosítja e munkavállaló számára a fizetett éves szabadsághoz való jogának gyakorlását. Az uniós joggal ellentétes az, ha a munkavállalót arra kötelezik, hogy még az előtt vegye ki a szabadságát, hogy meggyőződhetne arról, hogy annak idejére jogosult-e fizetett szabadságra - áll az Európai Unió Bíróságának C-214/16. sz. ügyben hozott ítéletében.

Januártól alapvetően megváltoznak a polgári peres eljárások szabályai - Az új Pp. lényeges rendelkezései

2017.11.29.

Az új Polgári perrendtartás 2018. január 1-i hatályba lépésével alapvetően változnak meg a polgári peres eljárások szabályai. - A Gyulai Törvényszék ismeretterjesztő cikksorozatának első része az új Polgári Perrendtartás alapvető elveit veszi sorra.

Hagyományőrző bíróságok - A Szegedi Királyi Ítélőtábla története - Konferencia és könyvbemutató az SZTE jogi karán

2017.11.28.

Tudományos konferencia keretében mutatták be pénteken délelőtt a Szegedi Ítélőtábla elődjének, a Szegedi Királyi Ítélőtáblának történetét feldolgozó könyvsorozat 3. kötetét Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán. A tanácskozáson részt vett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.

Januártól kötelező a cégkapu használata - Könnyíti a vállalkozások adminisztrációs terheit a kormány

2017.11.28.

Az adóadminisztráció átalakításában központi helyet foglal el a vállalkozások terheinek csökkentése, adminisztrációs feladataik egyszerűsítése - mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára egy szakmai rendezvényen kedden Budapesten.

Európai Munkaügyi Hatóság és európai TB-azonosító - Mit gondol az uniós polgár? - A Bizottság nyilvános konzultációt indított

2017.11.28.

Az Európai Bizottság a mai napon nyilvános konzultációt indított, hogy széles körben felmérje, hogyan vélekednek az uniós polgárok az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozására irányuló tervről, illetve az európai társadalombiztosítási azonosító jel tervezett bevezetéséről. Mindkét kezdeményezést Juncker elnök jelentette be az Unió helyzetéről elmondott 2017. évi értékelő beszédében.

Munkagépként is használt járművek által okozott károk - Mit fedez a kötelező? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2017.11.28.

A rendeltetésük szerint munkagépként is használt járművek által okozott károkat csak abban az esetben kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással fedezni, ha azokat elsődlegesen szállítási eszközként használják. Az, hogy a jármű mozdulatlanul áll, illetve az, hogy a motorja jár-e a baleset bekövetkezésének pillanatában, önmagában nem zárja ki, hogy a jármű e pillanatban való használata annak szállítási eszközként betöltött funkciójának a körébe tartozzon - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Áprilistól kötelező az elektronikus közbeszerzés! - Hazánk központi rendszer bevezetésével tesz eleget az uniós előírásoknak

2017.11.28.

Kötelezővé válik 2018. április 15-től az elektronikus közbeszerzési rendszer használata. A digitális közbeszerzési folyamattól az eljárások átláthatóságának fokozását és az ügymenet gyorsítását várják. A felkészületlen ajánlattevők akár többmilliós megbízásoktól eshetnek el.

Országos elektronikus jegyrendszer - Módosulnak a közlekedési tárgyú törvények

2017.11.28.

Országos szinten átjárható elektronikus jegyrendszer, utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszer is létrejöhet azon közlekedési tárgyú törvénymódosítások révén, amelyeket kedden 116 igen, két nem szavazattal és 52 tartózkodás mellett fogadott el a Ház.

Akadálymentes jogérvényesítés - Beszélgetés Nyusti Szilviával a Nyusti-ügy látássérült felperesével

2017.11.28.

"2002-ben próbáltam egy automatából készpénzt felvenni. Sikertelenül. Az ATM végül benyelte a kártyámat. Az érintett bank közölte: nincs szükség akadálymentesítésre, a vakok kérhetnek segítséget." - meséli Nyusti Szilvia, akinek ügyében a Fogyatékosjogi ENSZ-egyezmény Bizottsága elmarasztalta Magyarországot. - A fogyatékos emberek jogérvényesítésének nehézségeiről és a siker titkairól beszélgettünk.

Mire használta a kormány a tavalyi büdzsét? - Jóváhagyta a 2016-os költségvetés felhasználását a Tisztelt Ház

2017.11.28.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a 2016-os költségvetés zárszámadásáról szóló javaslatot, amelyben a kormány részletesen beszámol a tavalyi büdzsé felhasználásáról.

Karácsonyi bevásárlás online - Amit mindenképpen tudni érdemes! - KÖFE figyelemfelhívás

2017.11.28.

„Egyet fizet, kettőt kap”, „karácsonyi kuponnapok”, „30 napos pénz visszafizetési garancia” és még lehetne hosszan tovább sorolni a kereskedők hangzatos akcióit a karácsonyi ünnepek közeledtével. Sokan azonban - azért, hogy elkerüljék a bevásárlóközpontokban való tömeget és tumultust - inkább az online vásárlást választják. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalók következnek, melyek ismerete nagyban segít eligazodni mindenkinek az internetes vásárlás útvesztőiben

Elektronikus fizetés biztonságosan - Új uniós szabályok a fizetési csalások visszaszorítás érdekében

2017.11.27.

Az Európai Bizottság új szabályokat fogadott el az üzletekben bankkártyával és az online végrehajtott elektronikus fizetések biztonságosabbá tétele, a fizetési csalások mértékének jelentős visszaszorítása és a felhasználók bizalmas pénzügyi adatainak védelme érdekében - közölte az uniós bizottság hétfőn.

Polt: A költségvetési csalás összefügg a korrupcióval és a pénzmosással - A hatékony adórendszer feltételei - Konferencia

2017.11.27.

A költségvetési csalás szorosan összefügg olyan bűncselekményekkel, mint a korrupció és a pénzmosás, ami teljesen új szemléletmódot kíván az ügyészségtől - jelentette ki a legfőbb ügyész hétfőn a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezett konferencián.

Eldohányzott munkaidő - Szankció vagy motiváció? - A munkáltatói fellépés lehetőségei

2017.11.27.

Az utóbbi időben bejárta a magyar és a világsajtót a hír, amely szerint egy japán cég évi 6 nap fizetett szabadságot ad a nemdohányzó munkavállalóinak, ezzel is ösztönözve a dohányzásról való leszokást és a dohányszünetek megszűnését. Magyarországon ilyen üzleti döntésről nem tudunk, de a Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértőjének segítségével megvizsgáltuk a munka helyett dohányzással töltött idő kérdéskörét.

Szigorodó büntetések gyermekek elleni szexuális erőszak esetén - Fokozott büntetőjogi védelem a Kúria javaslata alapján

2017.11.27.

Minősített esetben szigorúbban büntetné a törvény azokat, akik tizenkét évesnél fiatalabb gyermekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményt - ezt tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által elfogadott módosító indítvány. 

Vasárnapi boltzár Lengyelországban - A szejm jóváhagyta a nagyboltok nyitvatartását korlátozó törvényt

2017.11.27.

A lengyel szejm jóváhagyta a nagyboltok vasárnapi nyitvatartását korlátozó, a Szolidaritás szakszervezet által támogatott törvényt, melynek értelmében a boltzár jövő év márciusától minden hónap második és harmadik vasárnapján, 2020-tól pedig bizonyos kivételekkel minden vasárnap lenne kötelező.

Kiterjesztett iparűzési adó és kommunális adó alóli mentesség - Módosultak az adórendeletek Zalaegerszegen

2017.11.27.

A csökkenő adóbevételek részbeni ellentételezéseként csökkentette a helyi iparűzési adó (hipa) kedvezményes határát Zalaegerszeg közgyűlése - közölte a város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Megalakult az új összetételű cseh képviselőház - Az államfő december 6-án nevezi ki kormányfővé Andrej Babist

2017.11.27.

A cseh parlamenti alsóház alelnökeinek megválasztásával és a parlamenti szakbizottságok létrehozásával véglegesen megalakult az új összetételű cseh képviselőház. 

Alapjogsértő a leszbikus nő örökbefogadási kérelmének elutasítása - Székely: Az örökbefogadás preferencia-szabályai ellentmondásosak

2017.11.24.

A tisztességes eljáráshoz való jog és az egyenlő bánásmód sérelmét állapította meg az alapvető jogok biztosa egy azonos nemű párkapcsolatban élő személy örökbefogadási ügyének vizsgálata során. Székely László szerint a gyermekvédelmi gyám önkényesen döntött, a gyámhatóság pedig mulasztott. Az ombudsman szerint az örökbefogadás egyes szabályait is felül kell vizsgálni, ezért a szaktárca intézkedését is kezdeményezte.

Internetes rendelésnél az adó- és vámjogszabályokra is figyelni kell! - NAV-intelmek Fekete Péntekre

2017.11.24.

Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteki közleményében.

Tisztújítás az Európa Tanács emberi jogi biztosi posztján - Nyilvánosságra hozták a három jelölt nevét - Januárban választanak

2017.11.24.

Az Európa Tanács (ET) nyilvánosságra hozta csütörtökön három jelöltjének nevét az április elsején megüresedő emberi jogi biztosi posztjára.

Korlátozható a magántitokhoz való jog a gyermek és a szülő jogainak védelmében - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2017.11.24.

Felhasználható a bíróságon akár a jogosulatlanul megszerzett levelezés is, ha a gyermekek vagy a szülő jogainak védelmében szükséges - mondta ki az Alkotmánybíróság.

Illetékkedvezmény lakásvételkor - Januártól az adózók számára kedvezően módosulhat a szabályozás

2017.11.24.

Egy, a parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat januártól az adózók számára kedvezően módosítaná a magánszemélyek lakásvásárlásakor érvényesíthető illetékalapkedvezmény, illetve illetékmentesség szabályozását.

Felkészül a Digitális Bíróság projekt - Gyors, ingyenes, online informálódás bírósági ügyekben

2017.11.24.

A bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb elektronikus hozzáférés – ennek megvalósítása lesz a Közigazgatási- és Közszolgálati Fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) feladata.

Sokat hozhat a konyhára az alanyi adómentesség 2018-tól - A katás adózók profitálhatnak legtöbbet az árbevételi határ emeléséből

2017.11.24.

Várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa a 2018-as adóévben, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás lesz jogosult áfamentes számlát kiállítani. Annak ellenére ugyanis, hogy a tervezett változás nem közvetlenül a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) szabályait érinti, hatása a katás adózási formát választók körében lesz a legerősebb – hangsúlyozta Dr. Bacskó László, a Vállalkozók Fóruma online portál szakértője és a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője.

Akár 6 milliárdos bírság adatvédelmi szabályok megsértéséért! - 2018. májusában lép hatályba az új uniós adatvédelmi rendelet

2017.11.24.

A 2018. május 25-én hatályba lépő új európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) minden tagállamra egységesen kiterjedően szabályozza majd az állampolgárok személyes adatai védelmének jogi keretrendszerét, ráadásul kifejezetten nagymértékű bírságokat is kilátásba helyez. Kérdéses ugyanakkor, hogy tényleg minden tekintetben felkészültek-e a hazai cégek az adatvédelmi szabályok változására a saját kiberbiztonságuk, vagy vállalati IT infrastruktúrájuk és belső folyamataik tekintetében.

A perkultúra kutatója - Arckép Kengyel Miklósról, a polgári perjog professzoráról

2017.11.23.

Empirikus módszerekkel vizsgálta a polgári bíráskodást, a tárgyalótermi magatartást, a jogászi viselkedéskultúrát. Nemcsak a bíróságok világában mozgott otthonosan, kiváló egyetemi oktató és tankönyvíró is volt, aki sohasem rejtette véka alá a véleményét. Októberben elhunyt Kengyel Miklós.

Gyermekek az oktatáspolitikai döntéshozatalban? - Új típusú ügyek jelennek meg az oktatási jogok biztosának asztalán

2017.11.23.

Az oktatási jogok biztosához tavaly érkezett panaszok számában nem történt radikális változás, mintegy 1600 jelzést regisztráltak, ugyanakkor egy új ügycsoporttal is találkoztak, ami a gyerekek oktatáspolitikai döntésekhez való viszonyulását érinti.

Megalakult a cseh parlament új összetételű alsóháza - Radek Vondráceket választották az alsóház új elnökévé

2017.11.23.

Megalakult hétfőn a kétkamarás cseh parlament új összetételű alsóháza, a képviselőház. A 200 tagú testület képviselői az alakuló ülés kezdetén letették az alkotmány által előírt esküt, jóváhagyták a jelölő és mandátumvizsgáló bizottságot, majd a házszabály szerint az ülést 48 órára megszakították. A törvény ennyi időt szab meg a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak a ház elnökségébe, valamint az egyes bizottságokba.

A fizetett hirdetéseket reklámjellel kell ellátni a "véleményvezérek" oldalán - GVH útmutató a megfelelő kommunikáció érdekében

2017.11.23.

Az internetes "véleményvezérek" és más, jelentős követői bázissal rendelkező magánszemélyek oldalain megjelenő hirdetéseknél egyértelműen jelölni kell a reklámozást a Gazdasági Versenyhivatal szerint.

Utólagosan választott alanyi áfa-mentesség kizárva - Főtanácsnok: A magyar szabályozás nem ellentétes az uniós joggal

2017.11.23.

Nils Wahl főtanácsnoknak a C-566/16. sz. Vámos ügyben ismertetett indítványa szerint az alanyi áfa-mentesség utólagos választásának lehetőségét kizáró magyar szabályozás nem ellentétes az uniós joggal. - Magyar ügy az Európai Unió Bíróságának asztalán.

A szexuálisan zaklatott gyerekek többsége ismeri zaklatóját - A védelem érdekében figyeljünk és foglalkozzunk gyermekeinkkel!

2017.11.23.

A gyerekekkel szembeni szexuális visszaéléseket az esetek 70 százalékában olyanok követik el, akiket a gyerek ismer, akikkel bizalmi viszonyban van - mondta Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Szaharov-díj 2017 - Az idei kitüntetettek a venezuelai demokratikus ellenzék képviselői

2017.11.23.

Az emberi jogok védelme az EU egyik alapvető értéke, ennek érvényesülését a közösség számos eszközzel támogatja. Az Európai Parlament 1988 óta jutalmazza a szabadságjogok védelmezőit a Szaharov-díjjal. A díjjal azoknak a kivételes személyiségeknek vagy csoportoknak a tevékenységét ismerik el, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak. A díj egyben felhívja a figyelmet a díjazottak ügyére és az emberi jogok megsértésére világszerte.

Működési és szabályozási rendszerhibák a közfoglalkoztatásban - Az ombudsman a belügyminisztertől kért mielőbbi intézkedést

2017.11.23.

Országos szintű működési és szabályozási rendszerproblémákat tárt fel az alapjogi biztos a Heves megyei közfoglalkoztatási, illetve munkaügyi szervezetrendszer vizsgálata során. Székely László ombudsman szerint alapjogi szempontból aggályosak lehetnek a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerő-piacra való átlépés akadályai, a közfoglalkoztatási programok tervezhetőségének bizonytalanságai A biztos mielőbbi intézkedésre kérte a belügyminisztert.

A hágai törvényszék életfogytiglanra ítélte Ratko Mladicot - Tíz vádpontban találták bűnösnek a "Balkán mészárosát"

2017.11.22.

Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot szerdán az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). Mladic ügyvédje fellebbez.

A nők jogai nyugtalan időkben - Kezdetét vette az Európai Bizottság éves alapjogi kollokviuma

2017.11.22.

Az Európai Bizottság „A nők jogai nyugtalan időkben” címmel elindított eseménye az alapvető jogokról szóló idei éves kollokvium központi témája. Az új Eurobarométer felmérés hangsúlyozza, hogy az uniós tagállamokban még nem valósult meg a nemek közötti egyenlőség. A Bizottság a nemek közötti bérszakadék felszámolása céljából konkrét intézkedéseket jelent be cselekvési tervében, amelyet hivatali idejének 2019-es lejártáig meg kíván valósítani.

Külföldre akarta csempészni 11 éves diákját egy békési tanár - Egy példa nélküli bűncselekmény a magyar büntetőjog történetében

2017.11.22.

Külföldre akarta csempészni 11 éves diákját egy békési tanár, de a repülőtéren lebuktak - értesült a Kékfény, a közmédia bűnügyi magazinja.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000