Hír archívum: 2018. január

Más hónap

Bírósági fogalmazók kerestetnek - A sikeres pályázati kiírás kulcsa - Beszélgetés Nagy Annamáriával, az OBH bírósági titkárával

2018.01.22.

Az Országos Bírósági Hivatal 2016. második félévében ismét meghirdetette a bírósági fogalmazói álláshelyekre szóló pályázatot. Az eljárás nagy sikerrel zárult, több mint négyszeres volt a túljelentkezés. A hatékony pályázati kiírásról mesélt Nagy Annamáriát, az OBH bírósági titkárát.

Jóváhagyta a londoni alsóház a Brexit-törvény tervezetét - A végleges parlamenti döntésig még többhavi vita várható

2018.01.22.

Jóváhagyta mált héten a londoni alsóház a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó törvénytervezetet. A tervezet most a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül, és a végleges parlamenti döntésig további többhavi vita várható.

Illeték egyházi esküvőknél - Aláírásgyűjtés indult Szlovákiában a januárban bevezetett adónem eltörléséért

2018.01.22.

Petíciót indított a Keresztény Intézmények Fóruma (FKI) nevű szlovákiai civilszervezet azért, hogy szüntessék meg az egyházi esküvőknél januárban bevezetett illetéket - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Amit az alkotmányjogi panaszról tudni érdemes! - Megújult indítványminták és tájékoztatók

2018.01.19.

Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszok benyújtását segítő, az eddigieknél részletesebb, az újabb gyakorlatot is ismertető megújult tájékoztatókkal és indítványmintákkal segíti a jogkeresők dolgát. - Összefoglaló a legfontosabb tudnivalókról.

A külföldi munkavállalás adózási kérdései - Hogyan befolyásolják a személyes körülmények az adózási kötelezettséget?

2018.01.19.

Számos adóelőny érhető el azáltal, ha valaki átkerül egy másik ország adóztatási köre alá. Bár az, hogy egy magánszemély hol rendelkezik illetőséggel, nem választás kérdése, a személyes körülmények gondos megtervezésével alakítható, hogy valaki hol adózik. Ez pedig mindenkit érint, aki rövidebb-hosszabb ideig külföldön vállal munkát – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Génmanipulációnak számít-e a mutagenezis? - Egy érdekes ügy az Európai Bíróság asztalán

2018.01.19.

Bobek főtanácsnok szerint a mutagenezis révén nyert szervezetek főszabály szerint mentesülnek a géntechnológiával módosított szervezetekről szóló irányelvben szereplő kötelezettségek aló. A tagállamok szabadon fogadhatnak el az ilyen szervezetekre irányadó intézkedéseket, feltéve, hogy tiszteletben tartják az uniós jog átfogó elveit.

Megújult költségmentességi szabályok a polgári perekben - Legfontosabb tudnivalók és kitöltendő nyomtatványok!

2018.01.19.

A 2018. január 1-je után indult polgári ügyekben új perjogi és költségmentességi szabályok szerint kell a bíróságoknak és a feleknek is eljárniuk. Ugyanakkor a január 1-je előtt megindult és folyamatban lévő ügyekben változatlanul a korábbi szabályok irányadók.

Megalakult az új katalán parlament - Roger Torrent új, függetlenségpárti elnök mindössze 38 éves

2018.01.19.

Megalakult Katalónia új összetételű parlamentje szerdán Barcelonában, amely első ülésén megválasztotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.

Megválasztották az új Országos Bírói Tanács tagjait - Az új OBT első ülését január 30-án tartja 

2018.01.19.

A bíróságok szervezetéről szóló törvény szerint a bíróságok központi igazgatásának felügyeletét ellátó Országos Bírói Tanács (OBT) megbízatása 6 évre szól. A 2012-ben megalakult testület mandátuma idén lejárt. Az új OBT tagjait megválasztó küldöttértekezletet 2018. január 15-én tartották a Magyar Igazságügyi Akadémián.

Egységes uniós áfaövezet - Az Európai Bizottság javaslata nagyobb önállóságot biztosít a tagállamoknak az adókulcsok tekintetében

2018.01.19.

Az Európai Bizottság új szabályokra tett javaslatot az egységes uniós áfaövezet létrehozása érdekében azért, hogy döntően csökkentse az Európai Unión belüli évi 50 milliárd eurós áfacsalás mértékét, miközben támogatja a vállalkozásokat és biztosítja az államháztartási bevételeket - közölte Valdis Dombrovskis csütörtökön.

"Stop Soros" törvénycsomag - Az illegális bevándorlás ellenében - A kormány nyilvánosságra hozta a jogszabály-tervezetet

2018.01.19.

A kormány csütörtökön nyilvánosságra hozta a "Stop Soros" törvénycsomag tervezetét. A tervezet szerint a magyar állam elsődleges kötelessége és joga, hogy polgárait, valamint a nemzeti kultúrát megvédje. Minden olyan tevékenység, amely az illegális bevándorlás elősegítése, és bevándorlási nyomás fokozása irányába hat, a magyar államérdekkel szemben áll, egyben számszerűsíthető költségvetési kárt okoz.

Bírósági fogalmazói felvételi eljárás új alapokon - Beszélgetés Domonyai Alexa büntető kollégiumi vezetővel

2018.01.18.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke kijelölte a Fogalmazói Felvételi Versenyvizsga-bizottság új tagjait. A bírók a 2016. II. félévi bírósági fogalmazói felvételi vizsgák lebonyolításában már közreműködtek. A vizsgabizottsági munka során szerzett tapasztalatairól mesélt Domonyai Alexa, a Szekszárdi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője.

A kata rejtett titkai

2018.01.18.

Számtalan „rejtett titka” van a kisadózó vállalkozások tételes adójának, közismertebb nevén a katának. Az immár ötéves és hamar népszerű vált adózási formát január 1-jétől az egyéni ügyvédek mellett már az ügyvédi irodák is választhatják.

Átalakult az NVB a választási időszakra - A testület választással kapcsolatos feladat és hatásköreiről

2018.01.18.

Hétre csökkent a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjainak a száma, miután a köztársasági elnök kiírta - április 8-ára - az országgyűlési képviselő-választást. A testület keddi ülésén már csak az Országgyűlés által választott tagok vehettek részt, a testület napirendjén népszavazási kérdések elbírálása és jelölőszervezetek nyilvántartásba vétele szerepel.

Az Európai Roma Jogok Központja kapta idén az Európa Tanács Raoul Wallenberg-díját

2018.01.18.

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) nemzetközi romajogi szervezetnek ítélte oda idén az Európa Tanács (ET) a humanitárius erőfeszítések elismerésére létrehozott Raoul Wallenberg-díjat - jelentették be szerdán Strasbourgban.

Júliustól indul az online számlázás - Már hozzáférhető a rendelet-tervezet és az informatikai részletek

2018.01.18.

Idén július elsejétől élesben indul a gazdaságfehérítés újabb eszköze, az online számlázás, a kormány több mint egy éves felkészülési időt biztosít az átállásra, amelyhez az adóhivatal minden segítséget megad - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Január 1-el csökkent az internet áfája - Szolgáltatók: Az áfa módosításával arányosan az előfizetési díjak is csökkentek

2018.01.17.

Januártól 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája, a csökkentés az internetszolgáltatók januári számláiban jelenik meg, az áfa módosításával arányosan az előfizetési díjak is csökkentek - közölték a szolgáltatók.

Alkotmányellenes a lengyel igazságügyi reform - A lengyel legfelsőbb bíróság közgyűlése határozatot hozott

2018.01.17.

A lengyel legfelsőbb bíróság közgyűlése kedden - egy nem ítélet jellegű - határozatot fogadott el, amelyben alkotmányellenesnek minősítette az igazságügyi reform keretében elfogadott - egyebek között a tagok korábban történő nyugdíjazását lehetővé tevő - jogszabályokat.

Változott a bizonyítással járó költségek szabályozása a polgári perben - Előlegezés és viselés január 1-től az új polgári perrendtartás alapján

2018.01.17.

Megváltozott a bizonyítással járó költségek előlegezésének és viselésének szabálya a január 1-jén életbe lépett új polgári perrendtartás (Pp.) nyomán.

Európai uniós támogatásokkal élt vissza a cseh miniszterelnök? - Lemondott az Andrej Babis vezette cseh kormány

2018.01.17.

Andrej Babis cseh kormányfő kedden bejelentette: kérni fogja a parlamenti alsóházat, hogy vonja meg mentelmi jogát, és adja ki a rendőrségnek, amely büntetőjogi eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint visszaélet európai uniós támogatásokkal.

A Btk. módosítása nagy lépés az illegális gyógyszerkereskedelem ellen - Előkészületi tevékenység akár egy évnyi szabadságvesztéssel is büntethető

2018.01.17.

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása nagy lépést jelent az illegális gyógyszerkereskedők elleni harcban - közölte Dr. Ilku Lívia, a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában.

Megerősítik a német szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatát - Új támaszpontot építenek ki Berlinben

2018.01.17.

Nagyszabású létszámfejlesztést indítanak a német szövetségi rendőrség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni alakulatánál (GSG9), és kiépítenek egy új támaszpontot Berlinben a fővárost fenyegető terrorveszély miatt - mondta a különleges egység parancsnoka.

Céges autó mint béren kívüli juttatás - A részletes szabályzat érdeke mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak

2018.01.17.

A céges autó egyre népszerűbb béren kívüli juttatási forma, hiszen a legtöbb esetben a gépjárművet magáncélra éppúgy használhatja a dolgozó, mint vállalati ügyek intézésére. Éppen ezért a flottás autó fontos szerepet kap a munkavállalók elégedettségének növelésében, de ehhez elengedhetetlen, hogy a cégautó szabályzat vállalatra szabott, mindkét fél számára biztonságot nyújtó feltételeket tartalmazzon. Az Arval szakértői a szabályzat megléte mellett azonban hangsúlyozzák: akkor lehet népszerű ösztönző az autó, ha annak értékét, illetve a kapcsolódó szabályzatot átlátható módon kommunikálja a vállalat a munkatársai felé.

34 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat! - A pályázatokat március 1-jéig lehet benyújtani az OBH-hoz

2018.01.17.

2018. I. félévében a fővárosban és 13 megyében, összesen 34 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

Történelmi mélyponton a bűncselekmények száma Szlovákiában - A felderítettség az eddigi legmagasabb arányt mutatja - A 2017-es év mérlege

2018.01.16.

Történelmi mélypontra csökkent tavaly Szlovákiában a bűncselekmények száma, miközben ezek felderítettsége az eddigi legmagasabb arányt mutatta - jelentette be Robert Kalinák szlovák belügyminiszter hétfőn az országos rendőrfőkapitánnyal közösen tartott sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

Elszámolási szabályok nehezítik a devizahitelesek jogi eljárásait? - Devizahitelezéssel kapcsolatos magyar ügy az Európai Bíróságon

2018.01.16.

A Kúria a fogyasztói devizahitel-szerződésekre vonatkozó jogegységi határozatának megszületését követően az Országgyűlés törvényben rendezte az ilyen szerződésekben foglalt, az egyoldalú kamatemelésre, költségemelésre, díjemelésre, valamint az árfolyamrésre vonatkozó tisztességtelen szerződési feltételek semmisségéből adódó elszámolási kérdéseket. Úgy tűnik azonban, hogy a jogszabályi úton rendezett elszámolás szabályai akadályt jelenthetnek azon fogyasztók számára, akik további jogi eljárásokat kívánnak folytatni a kérdéses hitelszerződésekkel kapcsolatban. - Főtanácsnoki indítvány egy devizahitelezéssel kapcsolatos magyar ügyben.

Számla nélkül tényleg olcsóbb? - Egyáltalán nem biztos! - A számla- és nyugtaadás fogyasztóvédelmi jelentősége

2018.01.16.

„Többe kerül a leves, mint a hús.” - tartja a közmondás és ez még akár arra az esetre is igaz lehet, ha a fogyasztó nem kér számlát, és így kíván spórolni egy ügyleten. A vállalkozásokat – bizonyos kivételekkel – számla-, illetve nyugtaadási kötelezettség terheli és azt külön kérés nélkül is adniuk kell. A számla-, nyugtaadás kötelezettsége nem csak adójogi szempontokat szolgál, hanem a fogyasztóvédelem terén is kiemelt jelentőséggel bír.

Politikai hirdetések közzététele kampányidőszakban -Az ÁSZ ismételt figyelemfelhívása a hirdetési árjegyzékek megküldéséről!

2018.01.16.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) emlékeztet, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a 2018. évi országgyűlési választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg hirdetési árjegyzékét az ÁSZ részére megküldte. Az ÁSZ 2018. január 18. (csütörtök) 16:00 óráig fogadja be a hirdetési árjegyzékeket a valasztas@asz.hu címen.

Perindítás jogi képviselő nélkül január 1-től - Keresetlevél, költségmentességi és költségjegyzék nyomtatványok - OBH segédlet

2018.01.16.

2018. január 1. napján hatályba lépett az új polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (új Pp.), valamint a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.). - Hogyan indíthatnak keresetet és miként kérhetnek költségmentességet a jogi képviselő nélkül eljáró felek? Hol érhető el a költségjegyzék nyomtatvány? - Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Nemzetközi szabadalomszerzés jóval olcsóbban és gyorsabban - Növekszik a Visegrádi Szabadalmi Intézet elismertsége

2018.01.16.

A budapesti székhelyű Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) teljes jogú tagja lett a világviszonylatban legmeghatározóbb 25 szabadalmi hivatalt tömörítő ún. „globális szabadalmi szupersztrádának” (Global Patent Prosecution Highway). Ezáltal az innovatív magyar vállalkozások könnyebben és gyorsabban szerezhetnek versenyelőnyt nyújtó szabadalmat exportjuk célországaiban. A négy visegrádi ország szabadalmi hivatalai által létrehozott és másfél éve működő, növekvő ügyforgalmat bonyolító VSZI jelentősen csökkenti a nemzetközi szabadalomszerzés költségeit, valamint kiterjeszti a magyar, cseh, lengyel és szlovák nyelv használatának lehetőségét

Súlyos szabálytalanságok uniós pénzügyi források felhasználásánál - A Legfőbb Ügyészség megkapta az OLAF ajánlását

2018.01.15.

A Legfőbb Ügyészség megkapta az Európai Unó Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentését, amely igazságügyi ajánlást tartalmaz. Az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani - közölte Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Júliusig ki kell építeniük a cégeknek az online számlázás rendszerét - Az új rendszerben a NAV le tudja ellenőrizni a vevők áfa-bevallását

2018.01.15.

Július 1-től minden adózónak és vállalkozásnak olyan számlázó rendszerrel kell rendelkeznie, amely az interneten keresztül folyamatos kapcsolatban áll a Nemzeti Adó és Vámhivatallal (NAV) - mondta Földes Balázs, a Crowe FST szenior adómenedzsere az M1 aktuális csatornán. 

Bizalmi vagyonkezelés

2018.01.15.

Átütő erejű, üdvözlendő újítás, a magyar és a külföldi tőke számára egyaránt vonzó befektetési forma, vagy a magyar magánjogi felfogástól idegen, azt feleslegesen terhelő, és elhibázottan bevezetett szerződéstípus? A bizalmi vagyonkezelési szerződést a 2013. évi Polgári Törvénykönyv vezette be Magyarországon. - A jogintézmény gyökereiről, más jogrendszerek-beli megfelelőiről, és a bizalmi vagyonkezelés egyes családjogi összefüggéseiről.

Egy magánszemély vezeti a NAV adóslistáját - 2,002 milliárd forint tartozása van a budapesti lakcímű férfinek

2018.01.15.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 76 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt tavaly a negyedik negyedévben, a lista első helyén egy budapesti lakcímű magánszemély, Reither Zoltán állt 2017. december végén 2,002 milliárd forint tartozással, amiből 668 millió forint adóhiány, 1,334 milliárd forint pedig bírság volt.

Aláásta az igazságszolgáltatás tekintélyét a román korrupcióellenes főügyész? - Fegyelmi eljárás indult Kövesi ellen

2018.01.15.

Fegyelmi eljárást indított pénteken a román Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) keretében működő Igazságszolgáltatási Felügyelet (IJ) Laura Codruta Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője ellen, miután féléves vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a főügyész több ponton megsértette a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény előírásait.

Szélesebb körű és magasabb minőségű online pénzügyi szolgáltatások - Január 13-dikán hatályba lépett az új pénzforgalmi uniós irányelv

2018.01.15.

A Deloitte szerint nem várható robbanásszerű változás a január 13-án hatályba lépő PSD2, a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított uniós irányelv nyomán, amely fokozatos változásokat hozhat. 

Luxemburgi adókönnyítések - A bíróság érvénytelenítette a LuxLeaks-botrány egyik kiszivárogtatójának büntetését

2018.01.15.

Érvénytelenítette a luxemburgi semmítőszék az úgynevezett LuxLeaks-botrányt kirobbantó kiszivárogtatók egyikére korábban kiszabott büntetést.

Hivatalos nyelv lett az albán Macedóniában - Az elfogadott törvényt a legnagyobb macedón ellenzéki párt és az államfő is ellenzi

2018.01.12.

A macedón mellett az albán is hivatalos nyelvvé vált Macedóniában, a szkopjei parlament ugyanis csütörtökön fogadta el az erről szóló törvényt.

Munkavállaláshoz kötött egészségbiztosítás? - Az amerikai kormány tervezett intézkedése 70 millió embert érinthet

2018.01.12.

Az amerikai kormány arra készül, hogy munkavállaláshoz kösse a szegény rétegeknek alanyi jogon járóMedicaid egészségbiztosítást. Demokrata és liberális jogvédő csoportok már korábban jelezték, hogy ha életbe lép egy ilyen szabályozás, azonnal bírósági úton támadják meg.id egészségbiztosítást.

Sérti a civil törvény a jogbiztonságot és az egyenlő bánásmódot? - Kedden kezdi tárgyalni az ügyet az Alkotmánybíróság

2018.01.12.

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén kezdi tárgyalni az úgynevezett civil törvényt − derül ki a testület honlapján közzétett napirendből. A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt tavaly júniusban fogadta el az Országgyűlés.

Törvénnyel az online gyűlölködés és álhírterjesztés ellen - Széles körben bírálják a január 1-jén hatályba lépett német jogszabályt

2018.01.12.

Jogvédő aktivistáktól politikusokig széles körben bírálják Németországban a közösségi portálokon megjelenő jogsértő gyűlölködés és álhírterjesztés visszaszorításáról szóló törvényt, amely január 1-jén lépett hatályba.

Tiszteségtelen bankok, szolgáltatók, ingatlanközvetítők - Ügyészek fordulnak bírósághoz fogyasztók tízezreinek védelmében

2018.01.12.

A fogyasztók jogainak védelmében évről évre többször fordulnak ügyészek a bíróságokhoz, a perek fogyasztók tízezreinek érdekeit szolgálják azzal, hogy feltárják például bankok, ingatlanközvetítők és mobiltelefon-szolgáltatók tisztességtelen gyakorlatát - mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője egy pénteki sajtóbeszélgetésen.

Aki állatot kínoz az veszélyes lehet az embertársaira is - 3 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték egy sün kegyetlen bántalmazóját

2018.01.12.

Három év letöltendő börtönbüntetésre és 3 évi közügyektől eltiltásra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a férfit, akit egy sün bántalmazása miatt bűnösnek találtak állatkínzás bűntettében. Az ítélet nem jogerős.

Önzetlenül mások szolgálatában - Jelentkezz utcajogásznak! - Az Utcajogász Egyesület február 4-ig várja a jelentkezéseket

2018.01.12.

utcajogász Egyesület önkéntesek jelentkezéség várja tagjai sorába. - Az Jogász vagy joghallgató vagy? Szeretnél jogi tudásodat használva tenni másokért? Szeretsz közösségben dolgozni? Jelentkezz!

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000